GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.31]

19.06.2006
21:43
smile
[1]

Adam9870 [ ]

Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.31]

Wstęp:

Kącik ten powstał w celu gromadzenia informacji, zapytań, porad, a także jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL'a. Wszystko powinno znajdować się w jednym miejscu, aby można było łatwiej i przyjemniej odnaleźć informacje związane z tworzeniem stron www. Liczymy na to, że kącik będzie bardzo często odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

FAQ - Najczęściej zadawane pytania

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG:

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe:

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obróbki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzędzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerów

-

Najlepszy kurs HTML

-

BŁĘDY W TWORZENIU STRON - koniecznie przeczytaj!

-
-

Ciekawe strony dla webmasterów:

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Za darmo dla webmasterów

-
-
-
-

Nasze strony:

wi3dzmin
-

[HNTR]
-

hotDog
-

Quicky
-

SULIK
-

Drak`kan
-

Bri (hmtlowa podstawówka :)
-

Slowik
- https://fotografia.gry-online.pl/

================================
Archwium Kącika:
================================

cz. 01: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=282993
cz. 01: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=1724087 REIKARNACJA
cz. 02: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=293434
cz. 03: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=561138
cz. 04: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=681039
cz. 05: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=709817
cz. 06: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=778829
cz. 07: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=860865
cz. 08: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=987171
cz. 09: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=1348213
cz. 10: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=1966148
cz. 11: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2031618
cz. 12: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2059468
cz. 13: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2160961
cz. 14: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2219048
cz. 15: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2305650
cz. 16: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2374934
cz. 17: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2404162
cz. 18: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2479809
cz. 19: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2531725
cz. 20: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2661899
cz. 21: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2739264
cz. 22: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2940573
cz. 23: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=3283908
cz. 24: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=3713891
cz. 25: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4000035
cz. 26: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4101026
cz. 27: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4177593
cz. 28: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4379688
cz. 29: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4722727
cz. 30: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4979111
(proszę dopisywać kolejne części)

19.06.2006
22:23
[2]

slowik [ NightInGale ]

o nie dodales strony :P no trudno ....

19.06.2006
22:27
smile
[3]

Adam9870 [ ]

slowik => Heh, zapomniałem poprostu :P
Ale mam możliwość edycji to poprawiłem ;-))

19.06.2006
22:28
[4]

Toolism [ GameDev ]

HTML, JS, PHP a co z resztą? nikt z was nie pisze na przykład w ASP 2.0?

19.06.2006
23:25
smile
[5]

hotDog [ Outsider ]

Toolism --> Precz z Micro$oftem :-PPP

19.06.2006
23:29
[6]

Toolism [ GameDev ]

hehe;)
ignorowanie technologi webowej tylko dlatego że jest od microsoftu uważam za przejaw głupoty.

Jest to oczywiscie tylko odpowiedz dla hotDoga;)

20.06.2006
00:17
[7]

slowik [ NightInGale ]

to raczej nie ignorancja a dyskryminacja (jestem za)
no ale jesli klient sie uprze na asp no to niema wyboru ...

20.06.2006
08:52
smile
[8]

hotDog [ Outsider ]

No może i głupota Toolism, ale ja wyraźnie zaznaczyłem, że to żart.

20.06.2006
12:38
[9]

Qbaa [ Senator ]

Adam9870 w poprzednim wątku dałeś 2 dobre linki. dlaczego ich nie dałeś do wstępniaka? chyba warto :)

20.06.2006
14:38
[10]

Adam9870 [ ]

Toolism => Jeżeli ktoś ma potrzebę pisać własnie w ASP bo ma akurat takie zlecenie bądź akurat wydaje on się najlepszy do danego celu to zapewne pisze :) Ale większość pisze dynamiczne strony w PHP i MySQL i zazwyczaj one wystarczają ale jeżeli nie to pewnie ASP ;-))
Jeżeli będziesz miał jakiś problem z tworzeniem strony w ASP to myślę, że ktoś Ci pomoże :)

Qbaa => Ten pierwszy link to od dawna jest już we wstępniaku ;) Natomiast co do drugiego to już dodałem. Dodałem go w błędach ponieważ w ciekawych stronach dla webmasterów było już sporo linków :))

20.06.2006
19:43
[11]

DarkStar [ magister inzynier ]

czy da sie zrobic taki odnosnik: mam plik w excelu, a w nim proste dane ze strony. chce, zeby uzytkownik po kliknieciu w linka drukowal ten plik.

20.06.2006
20:06
smile
[12]

meryphillia [ Progressive ]

A ja ma takie malutkie lamerskie pyatnko :).
Moja stronka cierpi na brak komentarzy od ludzi ja odwiedzajacych. W jaki (najprostrzy) sposob doda shoutbox do strony???

Z racji, iz przesiaduja tutaj sami fachowcy :) wole zdac sie na wasze doswiadczenie w tej sprawie, niz samemu bezowocnie szukac dniami odpowiedzi na necie. :)

20.06.2006
20:21
[13]

Marcio [ Bleeee ]

masz np. php na serwerze czy coś w tym stylu czy poszukujesz czegoś zewnętrznego ?

20.06.2006
20:24
[14]

meryphillia [ Progressive ]

No wlasnie nawet nie wiem na jakich zasadach to dziala. z tego co zaobserwowalem na innych stronach, najczesciej wykorzystuje to PHP, a ja jesli o to chodzi jestem totalnie zielony.
Stronke mam na prv.pl. Oni chyba oferuja PHP na swoich serwerach, ale nie jestem pewien.

20.06.2006
20:28
[15]

Marcio [ Bleeee ]


kilka sekund szukania w goooglach.

20.06.2006
20:29
[16]

slowik [ NightInGale ]

magister===> na samym dole ;-)
pierwsza lepsza strona aby wyciagnac js ;-)

meryphillia===>okresl parametry swojego serwera jesli kozystasz z jakiegos cms'a to napisz z jakiego
jesli kozystasz z jakiegos serwisu oferujacego strony domowe moze masz taka opcje
jesli masz zwykla strone i brak php/mysql na serwerze musisz sie zadowolic zewnetrznym zrodlem

20.06.2006
20:35
[17]

Adam9870 [ ]

meryphillia => W takim razie najlepiej sprawdź czy masz PHP i MySQL na serwerze. Weź utwórz nową stronę i umieść taki mały skrypcik na niej:
<?php
phpinfo ();
?>
potem wnieś ten plik na serwer i otwórz go w przeglądarce. I jeżeli Twój serwer obsługuje php i MySQL to tam będzie pełne info ;-)) I jeżeli okaże się, że obsługuje to zobacz:

o ile korzystasz z własnej strony a nie z jakiegoś CMS'a np. jPortal. Jeżeli korzystasz z jakiegoś CMS'a to możliwe ,że w sieci znajdziesz jakiś hack dodający shoutbox.

20.06.2006
20:39
smile
[18]

meryphillia [ Progressive ]

Marcio >> dzieki za linka. Co prawda tylko kilka plikow dalo sie sciagnac ale przetestuje je w domu.

slowik >> nawet nie wiem co to CMS :))). Jesli nie da rady z tymi plikami(skryptami) co posciagalem, to bede dalej Was meczyl :P

Pozdrowka

20.06.2006
21:12
[19]

DarkStar [ magister inzynier ]

slowik --->
to jak zrobie javascript:pagetoprint('costam.xls') to mi druknie dokumenta?:)

20.06.2006
21:34
[20]

slowik [ NightInGale ]

Dark===>xls nieda rady to musi byc html (musisz exportowac do html'a) pozatym page to print siedzi w jakims pliku js :-)

27.06.2006
09:51
[21]

maczu [ Konsul ]

witam,

problem prosty jak nie wiem co.

mam takie pytanie, chce zrobic naglowek h1, bialy napis na pomaranczowym tle. tylko mam jeden problem: jak zrobic, zeby napis byl na srodku? korzystam z arkusza stylow, u mnie to wyglada tak:

h1

width:700px;
height: 100px;
background-color:#0000CC;
font-size: 36px;
text-align:center;
vertical-align:middle;



tylko problem jest taki, ze napis nie jest na srodku pola. w sensie od gory i od dolu chcialbym taka sama odleglosc.
do sprawdzenia o co mi dokladnie chodzi wrzuce to na stronke



chcialbym tak jak jest na pomaranczowym za pomoca naglowka. mam nadzieje ze wyjasnilem mniej wiecej:)

27.06.2006
10:01
[22]

Adam9870 [ ]

maczu ===> Poczytaj:

myślę, że tam znajdziesz rozwiązanie swojego problemu :)

27.06.2006
10:16
[23]

maczu [ Konsul ]

hmm, chyba nie do konca. otoz pole mialoby miec stala wielkosc, na roznych nastepnych stronach, zalozmy ze to mialby byc kurs internetowy, przelacza sie strona za strona i na kazdej jest cos innego napisane w tym polu. nie moge tego zrobic za pomoca ramki. wlasnie dlatego mam problem, zeby zawsze napis byl na srodku, czy to jedna linijka czy dwie.

27.06.2006
12:56
[24]

slowik [ NightInGale ]

padding'iem sie pobaw :-)

27.06.2006
18:33
[25]

golmann [ chcesz piwo ?? to se kup ]

jak można wygenerować kod googlowy , aby google było na mojej stronie lecz się zaznacza kropkę szukaj na tej stronie lub szukaj w internecie ??///

27.06.2006
19:32
[26]

Adam9870 [ ]

golmann => Zajrzyj tutaj:

27.06.2006
21:57
smile
[27]

master53 [ Hans Kloss ]

Mam taki problem. Chciałbym aby po kliknięciu na link w menu otworzyła się dana podstrona w części głównej. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak takie coś mam zrobić ?? Z góry dzięki.

P.S. Schemat strony obok.

27.06.2006
22:08
[28]

Adam9870 [ ]

master53 ==> Stronę tą masz w ramkach ?? Jeżeli tak to tą ramkę do której strony mają być wczytywane to nazwij. Przykład nazwanej ramki:
<FRAME SCROLLING="yes" NAME="ramka1" SRC="podstrona.html">
a potem do odsyłacza dodajesz parametr target i wskazujesz gdzie strona ma się otwrzyć. Jak w tej ramce co wcześniej nazwałeś to piszesz:
<a href="strona.html" target="ramka1">Link</a>

Proponowałbym poczytać:


A tak woogle to proponuję nie korzystać z ramek. Mało Webmasterów już je stosuje. A stara się stosować zazwyczaj dopiero kiedy nie ma już innego wyjścia...

27.06.2006
22:10
smile
[29]

master53 [ Hans Kloss ]

Adam9870 -----> Dzięki za odpowiedź. A jeśli nie ramki to co byś proponował ??

27.06.2006
22:13
[30]

Adam9870 [ ]

master53 => Proponowałbym stosowanie DIVów. Jes to dobry sposób na tworzenie stron, i wiele osób już w niego korzysta. Możesz zajrzeć tutaj:

ale żeby tak robić strony to trzeba całkiem dobrze umieć style CSS. Ale jeżeli nie umiesz to chociaż zamiast ramek zrobisz stronę na tabelkach.

27.06.2006
22:24
smile
[31]

master53 [ Hans Kloss ]

Adam9870 ------> Hmmmm całkiem fajnie można zrobić stronkę tym sposobem. Podstawy CSSu znam więc będę musiał jeszcze poszukać trochę na ten temat. Dzięki za polecenie tego sposobu.

28.06.2006
18:46
[32]

Arxel [ Legend ]

potrzebna natychmiastowa pomoc:P

robie kumplowi stronke.. tz wykanczam menu..
ale mam problem z systemem newsow..coz... php mnie przerasta jeszcze ;]

Warning: file(newsy.txt) [function.file]: failed to open stream: No such file or directory in c:\program files\wamp\www\heyahnet.pl\news\powitanie.php on line 2

Warning: array_pop() [function.array-pop]: The argument should be an array in c:\program files\wamp\www\heyahnet.pl\news\powitanie.php on line 7

a tu kod owego "powitania"

<?php
$newsy=file("newsy.txt");
$ile_newsow = count($newsy);
echo "<br /><p align=center><b>Najnowsze wiadomości (ostatnie 5):</b></p>";
for ($n=0; $n<50; $n++)

$news=explode("`", array_pop($newsy));
if ($n==0) $class="one";
if ($n>0) $class="news";
if ($news[0]<>"") ‹
echo "<p class=$class align=justify>";
echo "<b><font size=1>Data: ".$news[0]."</font></b><br />";
echo "<i>".$news[2]."</i><br /><br />";
echo "<font size=1>Dodal: <u>".$news[1]."</u></font><br />";
echo "</p>"; ›

?>

co jest zle? :/

28.06.2006
19:02
[33]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Zla jest sciezka do pliku newsy.txt. Najwidoczniej plik ten nie jest w katalogu glownym skryptu (jesli plik jest include'owany to katalogiem glownym dla skryptu jest katalog pliku najwyzszego w hierarchii include'owania - czyli pierwszy plik, do ktorego podalismy adres w przegladarce).

28.06.2006
19:23
[34]

Arxel [ Legend ]

ok zbytnio niewiem o co ci chdozi ale pozmienialem sciezke i dziala :)

29.06.2006
14:09
smile
[35]

master53 [ Hans Kloss ]

Znowu problem. Wrzuciłem stronkę na serwer więc to powinno ułatwić sprawę ( ) . No i problem jest taki. Chciałbym aby te linki wczytywały plik html i otwierały w Div-ie tresc czyli tam gdzie aktualnie jest blablabla. Jak to zrobić ? Z góry dzięki.

29.06.2006
14:53
smile
[36]

master53 [ Hans Kloss ]

Up

29.06.2006
15:20
[37]

peanut [ kriegsmaschine ]

na poczatek musialbys zrobic z tych wyrazow aktywne linki;)
potem albo iframe (malo fajne) albo php skoro masz je na koncie (fajne). temat jak to zrobic byl juz poruszany kilka razy, przejrzyj sobie poprzednie odcinki.

29.06.2006
15:51
smile
[38]

master53 [ Hans Kloss ]

Tylko PHP nie chciałbym używać bo jeszcze go nie znam. Mógłbyś mi to jeszcze raz wytłumaszyć ?? :) <prosi i błaga na kolanach>

29.06.2006
15:54
smile
[39]

Marcio [ Bleeee ]

Jeśli cie dobrze zrozumialem to to Ci pomoze

29.06.2006
15:59
[40]

master53 [ Hans Kloss ]

Marcio ----> Żebym to ja jeszcze znał angielski na takim poziomie żeby to zrozumieć :) Nie masz czegoś po polsku ?

29.06.2006
16:03
[41]

Marcio [ Bleeee ]

O ajaxie po polsku bardzo mało rzeczy jest ;)
Wytłumacze Ci jak to zrobić wieczorem bo za chwile spadam ;]

29.06.2006
16:19
smile
[42]

master53 [ Hans Kloss ]

Marcio ----> Jak mi to wytłumaczysz i to zrozumiem to będziesz wielki :P Tylko od razu mówię że dopiero się wszystkiego uczę.

29.06.2006
16:29
[43]

peanut [ kriegsmaschine ]



trzymaj

29.06.2006
16:46
[44]

Arxel [ Legend ]



jak juz wczoraj wspominalem robie stronke kumplowi ktory zaklada siec w swoim miescie:)

teraz chcialbym zorbic tak, zeby po najechaniu na napis badz na kwadracik zmienilo sie tlo pod napisem i zeby kwadracik tez zmeinil kolor.. :)

29.06.2006
16:55
[45]

Adam9870 [ ]

Arxel ---> Nie zaglądałem w kod tej strony co dałeś bo nie mam za bardzo aktualnie czas ale myślę, że ten tutek może Ci się przydać :)

29.06.2006
17:25
[46]

Arxel [ Legend ]

dzieki :) o to mi chodzilo;]

29.06.2006
20:56
smile
[47]

Bloohder [ Krzyżowiec ]

Tworzę stronę i chciałem wstawić logo, ale nie wyświetla mi obrazka. Co robić?

29.06.2006
20:58
[48]

Kijano [ Generał ]

pokaz kod stronki
EDIT -> zamiast 2 kropek 1, pozatym nie wiem czy spacje(przerwy w nazwach katalogu) beda poprawnie czytane

29.06.2006
21:01
[49]

Bloohder [ Krzyżowiec ]

pokazuje mi się takie coś--->

Kijano--->próbuje, ale to nic nie daje nadal jest tak samo.

29.06.2006
21:17
[50]

Kijano [ Generał ]

to cos to tlo ?
widac ze obrazek jakby prawidlowo sie wyswietlil bo brak x hmmmmmm
a zrob katalog na dysku c np. stronka i wrzuc tam obrzek i napisz
<img src="c:/stronka/logon2.jpg" />
i zobacz czy ci sie poprawine wyswietli

29.06.2006
21:19
[51]

Adam9870 [ ]

Powodów dla których grafika (obrazki różne) mogą nie wyświetlać się na stronie może być kilka.
• Ścieżka do obrazka może być źle podana. Np. zamiast:
image/buton_1.gif
Podane jest:
c:/strona/image/buton_1.gif
Albo katalog nie jest podany.
• Wielkość rozszerzenia danego obrazka mogła się zmienić podczas przesyłania na serwer. Np. podaliśmy z kodzie obrazek.jpg a po wniesieniu na serwer jest obrazek.JPG. Wtedy chyba pozostaje tylko zmiana w kodzie rozszerzenia :P Są jeszcze sposoby aby podczas przesyłania nie zmieniało wielkości, trzeba zaznaczyć opcję przy połączeniu FTP aby nie zmieniało wielkości, i jeszcze "Użyj trybu pasywnego jak w przeglądarce". Wtedy powinniśmy uniknąć takich problemów :)
• Czasami (ale raczej rzadko) zdarza się, że po prostu nie wniosło się grafiki na serwer lub do plików strony.

Widzę, że Pajączek niektóre tagi przekreśla. Nie jest to wina tego, że kod jest niepoprawny tylko tego, że teraz stosuje się style CSS i np. zamiast taga bgcolor stosuje się background-color: w stylach CSS.

29.06.2006
21:27
[52]

Bloohder [ Krzyżowiec ]

Już mi się wyświetla. Zrobiłem tak jak Kijano powiedział. Dzięki.

30.06.2006
02:11
[53]

Arxel [ Legend ]

dobra.. mam to co na rysunku --->
jesli chodzi o system newsow to byl on z poczatku taki ze trza bylo normalnie na stornie dodawac do kodu zrodlowego.. mialo to plusy i minusy..
minusem bylo ze trza by bylo ciagle chcac dodac newsa edytowac owy plik.. mnie po ponad 2H udalo sie z tego zrobic zintegrowany system newsow taki ze normlanie dodajemy przez przegladarke:)

plusem tamtego bylo to ze jak sie dodawalo newsa to wystarczylo wkleic kod powyzej poprzedniego newsa.. i wtedy on wyswietlal sie jako pierwszy..
tutaj mam problem.. jak zrobic zeby news pojawial sie jako pierwszy?
mam zrobione tak, ze normalnie mam formularz na stronie, tam wpisuje wszystko daje zastosuj i to sie zapisuje do pliku tekstowego.. ktory jest zaincludowany w strone newsy.php ktora jest jako glowna w plywajacej ramce (jak widac na zalaczonym obrazku;])
no ale jka juz dodamy kolejnego newsa to on sie dodaje ponizej.. :/
i na dodatek nie pisze wszystkich polskich liter..
moglby ktos pomoc?
ps. jak sie wam stornka podoba?:D
logo nie moje ale reszta tak;]

a tak wyglada w pomniejszeniu ale w calosci:)

30.06.2006
07:24
[54]

peanut [ kriegsmaschine ]

skoro baza jest w pliku txt, to znaczy, ze wczytujesz wszystkie newsy do tablicy (ew. serializacje robisz). wystarczy, ze napiszesz petle od konca, tzn. od maxvalue w dol o jeden az do oczekiwanej wartosci.
kodowanie zle ustawione pewnie masz, jesli robiles stronke w notatniku zmien na windows-1250

30.06.2006
10:49
[55]

slowik [ NightInGale ]

peanut===>bardziej odpowiednim rozwiązaniem byloby napisanie czegosc co by tlumaczylo ogonki ;-)
opera nawet automatycznie konwertuje znaki przesylane na serwer :)

30.06.2006
16:13
[56]

Arxel [ Legend ]

no to wyglada tak ze newsy.txt jest zaincludowany do pliku newsy.php ktory jest odpowiedzialny za newsy..
adminka newsow wrzuca zapisany news do pliku newsy.txt
ale bez niektorych polskich znakow i wrzuca zamiast najnowszy na poczatek to na koniec..
moglby ktos pomoc?
jak co to na gg walic.. bedzie szybciej:)

30.06.2006
16:34
smile
[57]

slowik [ NightInGale ]

function ogonki(&$tresc)

$slownik=array("ę"=>"&#281;",'ą'=>'&#261;','ś'=>'&#347;','ź'=>'&#378;','Ą'=>'&#260;','ć'=>'&#263;','Ć'=>'&#262;','Ę'=>'&#280;',
'ł'=>'&#322;','Ł'=>'&#321;','Ń'=>'&#323;','ń'=>'&#324;','Ś'=>'&#346;','Ź'=>'&#377;','Ż'=>'&#379;','ż'=>'&#380;',
'±'=>'&#261;','Ľ'=>'&#378;','ˇ'=>'&#260;','¬'=>'&#377;','¦'=>'&#346;','¶'=>'&#347;');
$tresc=strtr($tresc,$slownik);


wywolujesz jako ogonki($tresc_do przetlumaczenia);

30.06.2006
20:42
smile
[58]

slowik [ NightInGale ]

macie pomysl jak sie pozbyc przerwy pomiedzy kojenymi <img> ?? (w pionie) oczywiscie w ukochanym ie :|

01.07.2006
20:18
[59]

Arxel [ Legend ]

ehh.. doszedlem do tego co bylo z tymi polskimi znakami..:)
dotychczas mialem kodowanie windows-1250
ale po zmianie na charset=iso-8859-2
pokazuje juz normalnie;]

ale teraz mam problem z ta kolejnoscia..
w innym systemie newsow gdzies wyczytallem tam bylo ze przypisywalo ID i przy dodawaniu dodawalo -1 czyli ze pojawial sie wczesniej..

ale jako ze na php sie w ogole nie znam;) to czy moglby mi ktos pomoc?


heh.. teraz sie kaplem ze w tym co zrobilem niema mozliwosci usuwania badz edytowania newsow :D

01.07.2006
20:20
smile
[60]

reds23 [ redsov ]

https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=5220388&N=1

zapraszam serdecznie!!

01.07.2006
21:02
smile
[61]

slowik [ NightInGale ]

Arxel===>dostales odemnie kompletny system news'ow tylko wstawic w odpowiednie miesjce :-)

01.07.2006
21:03
[62]

Arxel [ Legend ]



tak wyglada strona:)
wszystko oprocz loga jest moje.. tzn ja ta reszte wykonalem:)

jeszcze jakby ktos pomogl mi zrobic z tym zeby newsy dodawaly sie wczesniej... juz nie wspomne o mozliwosci edytowania i usuwania newsow..

jesli ktos mialby chiwle roboty to prosilbym na gg ew napsiac na meila jak mnie nie bedzie:)

bo storne musze skonczyc juz ostatecznie do 4 lipca:) a wolalbym wczesniej:P


edit - jakos ten twoj nic nie wyswietla :)
ale jeszcze poprobuje:P

04.07.2006
14:20
smile
[63]

ashia [ Konsul ]

Witam,
Potrzebuję rady jak zrobić żeby po kliknięciu na link nie otwierało się zdjęcie w powiększeniu a automatycznie włączył się program pobierający plik. (ciężki dziś dzień mam nadzieję że ktoś zrozumie co tu napisałem :)

07.07.2006
19:57
smile
[64]

slowik [ NightInGale ]

macie moze jakis pomysł jak zmusić w operze zeby partners i buttons byly wycentrowane ? w ie wszystko cacy opera strajkuje (zazwyczaj jest na odwrot a raczej bylo przy 8.50....)

08.07.2006
00:43
[65]

hotDog [ Outsider ]

Wyśrodkowywałeś też <td> ?

08.07.2006
09:52
[66]

slowik [ NightInGale ]

wysrodkowalem div'a ktory jest nad linkami...
<td> niemoge wysrodkowac ....

08.07.2006
10:22
[67]

hotDog [ Outsider ]

Jedyny zadowalający efekt dostałem dodając style="padding: 20px;" do <td>

Dziwne, że warstw nie da się wyśrodkować :/

14.07.2006
18:27
smile
[68]

paladin [ Konsul ]

heh jako że to kącik webmasterski :) to mam pytanko
Jaką byście polecili książke do PHP i MySQL żeby można było się nauczyć od podstaw ale żeby było też i dużo zaawansowanych rzeczy ;) tzn dobra książka do nauki :]
wiem ze jest duzo darmowych tutkow kursow itp ale potrzebuje ksiazke bo przy kompie to zbytnio sie opie***lam :P
a drukowanie mija sie z celem a pozatym ksiazka ladniej wyglada niz segregator :D

14.07.2006
19:57
[69]

Adam9870 [ ]

paladin ===> Książek do nauki PHP na rynku jest całkiem sporo ale jak przeglądam różne fora dyskusyjne to najczęściej jest polecana PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie oraz dosyć często PHP. Tworzenie stron WWW Szybki start. Myślę, że to naprawdę dobre książki :) Obie są wydawnictwa Helion.



Ewentualnie możesz zajrzeć tutaj:


16.07.2006
21:05
[70]

wi3dzmin [ Konsul ]

ja nauczylem sie z php i mysql z ksiązki "php4 dla początkująych" albo jakoś tak :) taka czerwona ksiażka, niby dla początkujących ale jest wszystko bardzo ładnie i obszernie opisane... do dzisiaj do niej zaglądam po jakieś ciekawe rozwiazania albo do spisu funkcji php. Mogę ją z czystym sumieniem polecić :) ksiązka oczywiście z wydawnictwa Helion

(no i teraz to będzie już php5 ;) )

A tak wogóle to czy nowa wersja php wprowadziła jakieś ciekawe zmiany? co w niej zmienili?

18.07.2006
08:36
smile
[71]

SPMKSJ [ Konsul ]

Witam wszystkich.Mam taki problem z wyswietlaniem popupa
Na IE wszystko dziala dobrze jest wysrodkowane,ale na innych przegladarkach jest wyrownane do lewej.Musze to zrobic tak zeby bylo wycentrowane na wszystkich przegladarkach.Jesli ktos wie jak to zrobic to prosze o rade



klikajac w dowolne zdjecie z glaerii otworzy sie wlasnie taki popup

18.07.2006
09:02
[72]

SPMKSJ [ Konsul ]

Problem rozwiazany :-)

22.07.2006
20:01
[73]

wi3dzmin [ Konsul ]

a ja mam takie pytanie do naszych webmajstrów... Czy możliwe jest ustawienie przezroczystości jakiegoś elementu strony? np. żeby tło takie tabelki albo warstwy było półprzezroczyste...

22.07.2006
20:06
[74]

Arxel [ Legend ]

zbyt sie nieznam na htlmu - jedynie tyle co czasem troche wpadnie
ale to chyab juz bys musial zrobic calego layouta np. w photoshopie i sobie porobic takie polprzezroczyste tabelki:P no ale ja sie nieznam wiec niewiem moze sie da:P choc watpie

22.07.2006
20:43
[75]

slowik [ NightInGale ]

wi3dzmin===>png + div ale niestety tego pierwszego ie nie obsluguje a z tym drugim sobie nie radzi ...

https://fotografia.gry-online.pl/ - tutaj (opera/ff) masz aparat jako png cienie sa polprzezroczyste otworz w ie zauwazysz roznice ...

22.07.2006
21:48
[76]

wi3dzmin [ Konsul ]

ech tak wiem, że ten szajs nie obsługuje png... co mnie osobiście bardzo wnerwia bo lubie ten format i ma on bardzo duzo zalet... ale myślałem, że jest jakaś możliwość za pomocą styli... javascriptu...? coś takiego?

22.07.2006
23:30
[77]

hotDog [ Outsider ]

Jeśli to nic skomplikowanego to jeszcze pozostaje GIF, a tak to niestety.... Micro$hit górą ;/

23.07.2006
00:11
[78]

slowik [ NightInGale ]

jesli juz to aplety java albo flash innego wyboru niema chyba ze zrobisz tak jak ja :P 2 wersje ...

oficjalnie css nie zapewnia poziomu alpha dla czegokolwiek (chyba dla audio jest cos takiego ale i tak niewiem czy dziala ...)

23.07.2006
11:29
[79]

wi3dzmin [ Konsul ]

ech to kiszka :( no nic trza będzie kombinować jak przyjdzie co do czego...

24.07.2006
18:13
[80]

Qbaa [ Senator ]

google :P
internet explorer png transparency hack

25.07.2006
09:19
smile
[81]

SPMKSJ [ Konsul ]

Mam taki dosc dziwny problem dosc ciekawy.
Mam funkcje generujaca galerie i problem polega na tym ze ta galeria raz sie wyswietla dobrze a raz zle.W jednej galerii zdjecia sie kleja do siebie i opis jest przesuniety za bardzo w prawo.W drugiej wszystko dobrze sie rozmieszcza.

tutja podaje linki

dobrze dzialajaca galeria:


zle dzialajaca galeria:


Prosze o pomoc, jakas rade o co w tym chodzi ze to nie jest wyswietalne tak samo

25.07.2006
09:45
[82]

SPMKSJ [ Konsul ]

Chyba juz rozwiazalem problem :-)

25.07.2006
20:14
[83]

Qbaa [ Senator ]

wi3dzmin, slowik
post [80] jest dla was :P

25.07.2006
21:00
[84]

slowik [ NightInGale ]

nie boj sie napewno przeczytalismy i nie tylko my ;-) pomijajac fakt ze js jest be ;-)

26.07.2006
00:53
smile
[85]

hotDog [ Outsider ]

ja też przeczytałem ;-P

28.07.2006
23:04
[86]

wi3dzmin [ Konsul ]

a to w takim razie mam następne pytanie :) prubuję zrobić stronę opartą na warstwach... i mam takie cuś (w uproszczeniu oczywiscie)

mam jedną warstwę zawierającą tło "repeat-y"

i na niej jest druga która w założeniu zawierać tekst który będzie na tym tle

<div class='tlo' id='warstwa z tlem'>
<div class='tekst' id='warstwa z tekstem'>
ble
ble
ble
</div>
</div>

I teraz pojawia sie problem, gdy warstwa z tekstem ma większą wysokość niż warstwa z tłem to wystaje poza tło... czy da się zrobić tak, żeby warstwa z tłem automatycznie dopasowywała wysokość do warstwy z tekstem?

28.07.2006
23:12
[87]

wi3dzmin [ Konsul ]

sorry za orta ;P

28.07.2006
23:36
[88]

slowik [ NightInGale ]

wi3dzmin===>a tak wogole wiemy jak uzywac div'ow ? :>

<div style="background-image: url('plik.jpg');backgound-repeat: repeat-y;font-size:12px;color:red;padding:5px;">
blal bla bla bla
</div>

wskazane jest dodanie wymiarow tla (div istnieje w okreslonych wymiarach lub jest rozpiety na zawartosci)

29.07.2006
01:14
[89]

wi3dzmin [ Konsul ]

słowik to wiemy :P nie podałem tego, żeby nie zaśmiecać ekranu :)

<div class='tlo' id='warstwa z tlem'>
<div class='tekst' id='warstwa z tekstem'>
ble
ble
ble
</div>
</div>

a teraz klasy:
div.tlo ‹
background-color:#009900;
background-image: url(../grafika/ogien/tlo-srodek.jpg);
background-repeat: repeat-y;
background-position: 0px 426px;
position:relative;
color: #00FF00;
width: 750px;
left: 0px;
top: 0px;
border-color:#FFFFFF;
border-style: dotted;


div.tekst ‹
position:absolute;
background-color:#000066;
color: #00FF00;
left: 160px;
top: 400px;
width:430px;


I teraz chcę aby wysokość warstwy tło dopasowała się do zawartości (wysokości) warstwy "tekst", ponieważ w takiej konfiguracji tekst wystaje poza warstwę jeżeli jest za "wysoki" (sięga za bardzo w dół)

Nie ma problemu jak tekst i tło są na jednej warstwie ale ja chcę "sprzegnąć" dwie warstwy ;)

29.07.2006
01:49
[90]

slowik [ NightInGale ]

div w div nie jest zadna zawartoscia ;-)
mozna zastosowac trik z &nbsp;
albo <div style="width:100%;clear:both"></div>

background-position: 0px 426px;
position:relative;

to bym polecal wywalic a co z tym idzie
left: 0px;
top: 0px;
to tez

position:absolute;
left: 160px;
top: 400px;

tutaj mala dygresja (niewiem zupelnie po co) prawidlowo wyswietlany tekst powinien byc na tle koloru #000066 w tle z obrazkiem (o ile warstwa jest pod spodem)
background-color:#000066;

pomijajac fakt ze powinienes sie nauczyc kozystac z margin i padding zamiast position

29.07.2006
11:16
[91]

wi3dzmin [ Konsul ]

hmm nie zabardzo rozumieme co chcesz mi przekazać ;P

Czy zmiana position na absolute sprawi że, jedna warstwa dopasuje wysokość do drugiej? nie chodzi mi o tło, tylko o wysokość :P

A używam pozycjonowania bo takie cuś znalazłem w kursie html, na czym polega to z margin? tzn no wiem, że na marginesach ale jak to działa?

29.07.2006
13:51
[92]

slowik [ NightInGale ]

have fun ;-)

29.07.2006
21:46
[93]

wi3dzmin [ Konsul ]

ach wspaniały długi tekst po angielsku ;) no nic, podobno umiem ten jezyk :P

30.07.2006
14:57
[94]

wi3dzmin [ Konsul ]

Yes Yes Yes jak to powiedział pewien były premier :) udało i się rozwiązać problem ;) Nawet to tu wrzucę, coby potomni mieli pożytek :)

Otóż chciałem uzyskać coś takiego
[---------Warstwa z tłem-------]
[-kol. 1-][-kolumna 2-][-kol.3-]
[----koniec warstwy z tłem----]

Gdzie warstwy kol1,2 i 3 są zagnieżdżone w warstwie z tłem, i warstwa ta ma dopasowywać wysokość do ich wysokości....
No niby nic ale mi to troche zjęło, bo w sumie to bedzie mój pierwszy projekt strony wyłącznie w warstwach i nie znałem wszystkich komend...

Najpierw umieszczenie warstw pokolei koło siebie:
<div class='lewa'>div lewa</div>
<div class='prawa'>div prawa</div>
<div class='srodek'>div srodek</div>

I klasy:
div.lewa

position:relative;
float: left;
width: 130px;


div.prawa

position:relative;
float: right
width:130px;


div.srodek

width: 100%;


Tutaj kluczowy jest parametr "float:left lub right". Niestety obiekty z tym parametrem sa jakby "Wydzielone" z reszty dokumentu przez co warstwa z tłem nie dopasowuj sie do nich i nadmiar tesktu wystaje poza tło... Ale na to znalazłem w niecie sposób:) Wystarczy dodać do stylu warstwy z tłem parametry
overflow:auto;
height:auto;


Ten parametr powoduje, że warstwa "reaguje" na obecne w niej elementy "float".

I całość wygląda tak:

<div class='tlo'>
<div class='lewa'>div lewa</div>
<div class='prawa'>div prawa</div>
<div class='srodek'>div srodek</div>
</div>

i definicja klasy dla warstwy "tło":

div.tlo

background-color:#33FF00;
overflow:auto;
height:auto;


I wsio działa :)

Jeżeli wszyscy to wiedzą to sorry za zaśmiecanie :) A jeżeli komuś się przyda to się cieszę :)


PS. Słowik, ten tekst o marginesach niezły :) co prawda wiedziałem, o parametrach margin i padding ale jest tam fajny schemat przedstawiający zależności między nimi wszystkimi :)

30.07.2006
20:32
[95]

slowik [ NightInGale ]

wi3dzmin===>widze ze wciaz nie zalapales .... moze z czasem ....

ten tekst nazywa sie dokumentacja ;-)

30.07.2006
21:15
[96]

wi3dzmin [ Konsul ]

może kiedyś :P

31.07.2006
20:48
[97]

eJay [ Gladiator ]

Czesc

Potrzebuje jakis skrypt PHP, ktory posluzylby mi sie do zbudowania działu Download na stronie. Chcialbym tym skyptem utworzyc kila kategorii plikow, z tym, zeby mozna bylo podac link do pliku znajdujacego sie na innej stronie (np. do Rapidshare).

31.07.2006
22:53
[98]

Adam9870 [ ]

eJay ===> Może zajrzyj tutaj:



01.08.2006
09:30
smile
[99]

eJay [ Gladiator ]

Adam9870--->A jestes pewien ze te skrypty moga linkowac pliki z innych stron?

EDIT

Ok juz sobie poradzilem, z tym, ze nie do konca jestem zadowolony z efektu:) A znacie moze skrypt, ktory wygladalby tak jak np. na takiej stronie - https://callofduty.gry-online.pl/download.php?PHPSESSID=60e5579af35ad428ab6e797c4b52a660

01.08.2006
15:42
[100]

goldenSo [ Ciasteczkowy LorD ]

Mam stworzoną stronę opartą na tabelach (tak wiem czytałem wstępniak, inaczej nie umiem). Robiona troche metodą zrób i sprawdź co wyjdzie. Mam 2 tabele obok siebie, 1 o szerokości 234px i drugą 729px, musze je jakoś zetknąć ze sobą. Nie rozjeżdżają się jeśli tej drugiej tam align="right", ale wtedy strona wygląda brzydko. Czy da się jakąś komendą odsunąć tą szerszą od prawego boku strony o 26px?

01.08.2006
17:48
[101]

hotDog [ Outsider ]

goldenSo --> nic tak nie ułatwia odpowiedzi na pytanie, jak link z przykładem.

Żeby obie tabele wyśrodkować przed sekcją <body> umieść:

<style type="text/css">
body ‹ margin: 0 auto; ›

a każdej z tabel możesz ustawić margines o jaki ma być odsunięta od każdej ze stron, jeśli chcesz odstęp 26px od prawej strony to wystarczy wpisać:

<table style="margin: 0 26px 0 0;">
....


Lepiej naucz się CSS i tym samym robić layouty oparte o warstwy <div>.

01.08.2006
20:18
smile
[102]

hotDog [ Outsider ]

Drobna poprawka, spieszyłem się :-)

powinno być:


<style type="text/css">
body ‹ margin: 0 auto; text-align: center; ›
</style>

03.08.2006
20:03
smile
[103]

master53 [ Hans Kloss ]

Mam krótkie pytanko - czy serwer yoyo.pl obsługuje CSS ?

Dobra już nie aktualne :)

04.08.2006
09:52
[104]

wi3dzmin [ Konsul ]

hmm może zadam teraz głupie pytanie ale czy serwer może NIE obsługiwać css?

04.08.2006
11:07
[105]

hotDog [ Outsider ]

CSS może jedynie nie obsługiwać przeglądarka po stronie klienta.

04.08.2006
16:36
[106]

wi3dzmin [ Konsul ]

no, bo już miałem wątpliwości co do swojej edukacji ;)

05.08.2006
00:16
[107]

hotDog [ Outsider ]

njQWaznuejse to waira w sibie ;vv


stroki pise po kilku glebszych ;d

05.08.2006
00:29
[108]

wi3dzmin [ Konsul ]

hehe ech te małe literki na klawiaturze :D

06.08.2006
23:16
smile
[109]

ejpi [ Shit Happens ]

Mam zamiar zacząć przygodę z PHP. Więc kilka pytań:
-Czy żeby zobaczyć efekty tego co napisałem muszę efekt swojej pracy umieścić na serwerze?
-Jakiego programu używać do PHP(wydaje mi się że chyba mogę pozostać przy ulubionym Dreamwaver`ze)?
-Od czego zacząć(odrazu startować z jakimś kursem czy lepiej się jeszcze z czymś przed tym zaznajomić)?

07.08.2006
00:09
[110]

hotDog [ Outsider ]

wi3dzmin -> tak, było ciężko :-)


ejpi -> więc tak:

1) tak, musisz. Z tym, że serwerem może być Twó PC. Wystarczy zainstalować u siebie PHP oraz Apache'a. Polecam "kombajn" czyli Krasnala (z www.krasnal.tk). Po uruchomieniu wpisujesz w przeglądarkę adres i już masz własny serwer.

2) Możesz przy nim pozostać, jeśli Cię na niego stać... ja używam darmowego Contexta'a - jest do wszystkiego... PHP, HTML, CSS, C++, Java... po polsku i darmowy.

3) Kursy kursami.. ale one są dobre do nauki w stylu "Hello World". Ja polecam zaopatrzyć się w dobrą książkę. Osobiście zaczynałem od tej pozycji: i służy mi do dziś.

07.08.2006
00:32
[111]

ejpi [ Shit Happens ]

hotDog --> Dzięki za info. Dreamwaver wersja trial. Praktycznie co 3 tygodnie reinstalka systemu, więc trochę triali używam:)

07.08.2006
10:37
smile
[112]

slowik [ NightInGale ]

do nauki jest dobra dokumentacja (jak zawsze ;-) tylko trzeba umiec z niej kozystac :-) ) - najpopularniejsze funkcje sa spolszczone

07.08.2006
16:47
[113]

wi3dzmin [ Konsul ]

Dreamweaver jest bardzo fajny no ale płatny :)

Context powiadasz? nie slyszalem, poszuka ;)

Co do serwerów to wszystko zostało już powiedziane :) sam używam Krasnala i najwygodniejsza to opcja :) kiedyś męczyłem się z ręczną instalką tego wszytkiego ale nie opłaca się:)

Także gorąco polecam książki (no może z tym manualem na dokładke ;) ) chyba najlepiej z wydawnictwa helion szukać :)

07.08.2006
23:58
smile
[114]

hotDog [ Outsider ]

ejpi --> Hehe, respekt za wytrwałość :-)

slowik --> Racja, ale dla kogoś kto np. nigdy nie programował to jednak książka lepsza na start, wiadomo, nauka pisana funkcji, co robi return itd itd itd ;-) Ale fakt faktem, manual jest też niezbędny.

wi3dzmin --> Sam kiedyś używałem Dreamweaver'a, ale doszedłem do wniosku, że po co mi takie bydle ;-) Context to nie jest edytor WYSIWYG, tylko zwykły tekstowy. Jak dla mnie wystarcza i mam wszystko w jednym okienku.



BTW ja teraz się motam z funkcją move_uploaded_file(); U mnie na krasnalu działa, na serwerach online już nie.... domyślam się, że to coś z uprawnieniami po stronie serwera, ale coś więcej niż tylko chmody, tylko nie wiem co ;-/

08.08.2006
00:28
[115]

slowik [ NightInGale ]

hotDog===>tez kiedys uzywalem Dreamweaver'a ale szkoda mi miejsca na hdd i zadowalam sie flash'em :P

zajrzyj tutaj jakiego chmoda ustawiasz ?

12.08.2006
19:40
smile
[116]

ejpi [ Shit Happens ]

Od której książki lepiej zacząć:
"PHP4 od podstaw" -
PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie -

12.08.2006
19:53
[117]

hotDog [ Outsider ]

slowik --> już sobie poradziłem :-)

ejpi --> Pierwsza pozycja wygląda na rzetelną, jednak nie miałem z nią styczności, więc nie mogę się wypowiedzieć. Natomiast drugą pozycję mam w drugim wydaniu i wg mnie rewelacja. Oprócz samego PHP jeszcze jest MySQL. Chociaż pewnie ta pierwsza książka pozwoli poznać PHP dogłębnie, to jednak moim zdaniem już jest przestarzała, bo akutalnie jest już PHP5.

Jednak i tak d(i)ec(e)yzja należy do Ciebie ;-)

12.08.2006
20:10
smile
[118]

Regis [ ]

Ludzie, PHP5 juz jest od dlugiego czasu, kupujcie ksiazki ktore poruszaja obiektowosc z nim zwiazana i pokazuja jego mozliwosci, a nie te do PHP4 :) Strone - owszem - zrobicie w PHP4, ale dopiero pisanie w PHP5 mozna nazwac prawdziwym programowaniem :)

Poza tym obiektowka jest bardziej elegancka :P

21.08.2006
15:26
smile
[119]

donzoolo [ Senator ]

nvm, pomylilem watki, mozna wykasowac

23.08.2006
23:08
smile
[120]

Mobii [ Seicento 1.1 Killer ]

w jakis sposob zmienic prawa do istniejacego juz katalogu poprzez skrypt php?
plik to poprzec chmod(), a katalog??

23.08.2006
23:21
smile
[121]

ejpi [ Shit Happens ]

Nie jestem zwolennikiem muzyki w tle na stronie, ale musiałbym umieścić podkład (mp3) konkretnie na jednej stronie. Bgsound działa tylko w IE, uniwersalny byłby w tym przypadku chyba jedynie flash, ale jak to w nim zrobić. Czytałem na webhelpie jakiś mini kurs do tego(tło muzyczne na stronie we flashu), ale coś nie wychodzi. I chciałbym żeby muzyki nie można było zaczymać ani nie był widoczny żaden panel.

23.08.2006
23:24
[122]

slowik [ NightInGale ]

Mobii===>w ten sam sposob ... chmod('sciezka',0777)
widac ze nie miales stycznosci z unix'ami ...

ejpi===>wrzucasz muzyke do bibliteki pozniej ja przeciagasz na obszar roboczy wyskakuje okienko z pytajnikiem czy chcesz wydluzyc timeline i po sprawie w koncowej ramce dajesz gotoAndPlay(1);

23.08.2006
23:28
[123]

Mobii [ Seicento 1.1 Killer ]

slowik --> dzieki juz znalazlem wczesniej :P
nie nie mialem stycznosci i zyje :>

24.08.2006
13:57
[124]

ejpi [ Shit Happens ]

slowik --> dalej nie działa, muzyka sie cały czas zacina, jakby sie co chwila od początku włączała i się nakładała?

24.08.2006
14:22
[125]

slowik [ NightInGale ]

ejpi===>to wez zrob preloader do tego :-)

25.08.2006
22:49
[126]

slowik [ NightInGale ]

<map id="map1">
<area href="/liga/" alt="Home" shape="rect" coords="30,40,100,60"/>
<area href="/liga/forum/" alt="Forum" shape="rect" coords="110,40,190,60"/>
<area href="/liga/index.php?option=com_clans" alt="Members" shape="rect" coords="200,40,300,60"/>
<area href="/liga/index.php?option=com_advanced_registration" alt="Join us" shape="rect" coords="320,40,400,60"/>
<area href="/liga/" alt="About us" shape="rect" coords="420,40,510,60"/>
<area href="/liga/" alt="Home" shape="rect" coords="575,35,593,50"/>
<area href="/liga/index.php?option=com_contact" alt="Email" shape="rect" coords="605,35,620,50"/>
<area href="/liga/index.php?option=com_advanced_registration" alt="Register" shape="rect" coords="635,35,650,50"/>
</map>
<!-- wszystkie paski z loga -->
<img src="/liga/templates/pak/grafika/pasek_gora.gif" alt="Menu gorne" usemap="#map1" style="border:0;"/>

macie moze pomysla dlaczemu taka kombinacja na ff niedziala (deklarowany dtd to xhtml 1.0 trasitional ale i z strict jest dobrze :-) )

25.08.2006
23:44
[127]

ejpi [ Shit Happens ]

slowik ---> zrobiłem ale też nie działa. Plik swf na dysku działa prawidłowo, Test Movie również ale jak wrzuce na serwer to dalej to samo. Może jakoś inaczej muszę umieścić to na stronie? Jaki powinien być prawidłowy kod do tego?

25.08.2006
23:49
[128]

slowik [ NightInGale ]

ejpi===>a widac jak sie flash wczystuje ?? (podaj linke)
- tutaj masz wsztyko o object

25.08.2006
23:51
[129]

ejpi [ Shit Happens ]

Mam go ukrytego. Na pasku: pobieranie, a jak kończy pobierać to odpala się i "te" objawy...

26.08.2006
00:01
[130]

ejpi [ Shit Happens ]

Osioł ze mnie;) Wystarczyło spróbować Publish we flashu i preloader działa.

26.08.2006
22:27
smile
[131]

slowik [ NightInGale ]

firefox smiedzi ... :|
jakby ktos mial problemy z map ...

31.08.2006
14:25
smile
[132]

eJay [ Gladiator ]

Szukam pomocy. Mam stronke utworzona na bazie PHP-Nuke. Wgrywam ja na serwer. Konfiguruje pliki zwiazane z baza danych i wysyakuje mi cos takiego

Warning: main(language/lang-.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/x/www/mainfile.php on line 183

Warning: main(): Failed opening 'language/lang-.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php-4.3.4/lib/php') in /home/x/www/mainfile.php on line 183

Warning: get_lang(admin/language/lang-.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/x/www/mainfile.php on line 198

Warning: get_lang(): Failed opening 'admin/language/lang-.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php-4.3.4/lib/php') in /home/x/www/mainfile.php on line 198

Warning: head(themes//theme.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/x/www/header.php on line 31

Warning: head(): Failed opening 'themes//theme.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php-4.3.4/lib/php') in /home/x/www/header.php on line 31

Fatal error: Call to undefined function: themeheader() in /home/x/www/header.php on line 47


Bardzo mnie to dziwi z 2 powodow:

1. na starym serwerze wszystko było ok
2. to coś woła o pliki, ktore na serwerze są:/


Ktoś pomoze?

31.08.2006
15:23
[133]

slowik [ NightInGale ]

a uprawnienia odpowiednie sa ?? (tylko nie ustawiaj 777 !!!!)

02.09.2006
01:24
[134]

wi3dzmin [ Konsul ]

hmm a może masz jakieś problemy ze ścieżkami, może ustawiłeś ścieżki w odniesieniu do pliku który jest potem gdzieś includowany... nie wiem, nie używałem nigdy nuka więc nie wiem o co z tym biega ;)

Ale je tu w innej sprawie:

Mam może lekko nietypowe pytanie: Czy da się zrobić (w php zapewne) "automatyczne generowanie plików pdf"? Tak, żeby skrypt pobrał jakiś tekst (z pliku, albo z bazy) po czym na jego podstawie zrobił plik pdf i dał użytkownikowi do ściągnięcia.. Jest wogóle coś takiego możliwe? ktoś wie jak to zrobic? :)

02.09.2006
01:47
[135]

slowik [ NightInGale ]

mambo ma taka funkcje :-) oddzielnie napewno tez sa generatory pdf

02.09.2006
09:51
smile
[136]

hotDog [ Outsider ]

Poświęce się o przepiszę Ci jedną stronę z mojej książki do php ;-)

cytat:

Aplikacje tworzące PDF programowo

Obsługa tworzenia dokumentów PDF jest zawarta w PHP. Istnieją dwie różne biblioteki funkcji, o podobnym działaniu. Ponieważ opierają się one na zewnętrznych bibliotekach, żadna z nich nie jest domyślnie wkompilowana w PHP.

Funkcje PHP PDFlib stosują bibliotekę PDFlib, dostępną pod adresem:


Funkcje ClibPDF wykorzystują...... pod adresem:


Powyższe biblioteki są do siebie podobne. Dostarczają one inteterfejsu API funkcji tworzących dokument PDF. W przykładowej aplikacji zastosowano PDFlib, ponieważ wydaje się ona częściej uaktualniana.

Warto zauważyć, ża żadna z tych bibliotek nie jest darmowa. Obie zezwalają na bezpłatne zastosowanie niekomerycjne, ale wymagają opłaty licencyjnej, jeżeli zamierza się je stosować w usługach komercyjnych.

Można sprawdzić, czy biblioteka PDFlib jest już zainstalowana w danych systemie poprzez wywowałnie funkcji phpinfo(). Pod nagłówkiem pdf można zobaczyć, czy obsługa PDFlib jest włączona, a także sprawdzić jej wersję.

Aby zainstalować bibliotekę PDFlib, należy również zainstalować bibliotekę TIFF, dostępną pod adresem:


obraz bibliotekę JPEG, dostępną pod adresem:
ftp://ftp.uu.net/graphics/jpeg

W systemie UNIX powyższe fragmenty oprogramowania są instalowane w zwyczajowy sposób przez zastosowanie wyrażeń configure i make. Następnie konieczna jest rekompilacja PHP z opcją --with-pdflib

W przypadku serwera Windows plik DLL biblioteki PDFlib jest dołączany do pliku Zip PHP, wystarczy więc wykomentować w pliku php.ini to rozszerzenie.

koniec cytatu.


później doczytałem jeszcze, że od php 4.0.5 PDFlib jest oficjalnie obsługiwane, dokumentacja pod adresem:

02.09.2006
12:27
[137]

wi3dzmin [ Konsul ]

wow :) dzięki w takim razie, poczytam i popytam administratora jak to na serwerze wygląda :) Dzięki za informacje :)

04.09.2006
16:43
[138]

halski88 [ Pan Prezes ]

Poszukuje jakiegoś moda do phpbb, który dodawałby reklamy z googli. Wiecie, te adsense. Widzialem coś takiego, ta modyfikacja tworzy uzytkownika, ktory co jakis czas wali posta z reklamami. Pomożecie?

04.09.2006
18:32
[139]

halski88 [ Pan Prezes ]

up

06.09.2006
20:43
[140]

grompablo [ Ocaleniec ]

panowie jaki serwer na strone polecacie;
moje wymagania:
- brak limitów na wielkość plików które chce tam dać
- min 50mb
:)

06.09.2006
21:02
[141]

Adam9870 [ ]

Witam :-)

halski88 ---> Z tego co wiem to nie ma moda do tego celu tylko należy zarejestrować się w Google AdSense a potem wstawić to na forum. Możesz poczytać:


https://www.google.com/adsense/?hl=pl

grompablo ---> Czytajcie czasami wstępniak :) Zajrzyj może tutaj:

13.09.2006
21:22
smile
[142]

hotDog [ Outsider ]

Zna ktoś jakieś ciekawe i praktyczne artykuły o AJAX?

cały czas szukam jakiś fajnych tutków, ale nie znalałem żadnej perełki, może się ktoś podzieli? :-)

13.09.2006
21:27
[143]

chickenom [ ]

halski -> powiem tak: - zaktualizuj phpBB przema do wersji 1.12.5. Potem poszukaj moda, który dodaje boty google.

Ja z kolei potrzebuję aby ktoś pomógł mi ze skryptem php + mysql, który automatycznie zamieniałby w linki wyniki z bazy:

funkcja sql i połączenie się z bazą jest w pliku functions.php

<?php
$zapytanie = sql ("Select * from users");
while ($row = mysql_fetch_array($zapytanie))

echo "<a href=?go=viewprofile.php&id=$row['id']>$row['login']</a>";

?>
Niestety owy skrypt nie wyświetla wyników... Wie ktoś w czym problem?

13.09.2006
21:32
[144]

Adam9870 [ ]

hotDog ---> Byłeś tutaj? Jak nie to zajrzyj:




13.09.2006
23:11
[145]

wi3dzmin [ Konsul ]

hmm chickenom nie wiem czy to pomoże, ale spórbuję wypisać tu parę rzeczy, które wydają się nie tak :)

-po pierwsze chyba zwrot w zapytaniu do mysql powinien być pisany wielkimi literami czyli SELECT * FROM users
-po drugie przy wyświetlaniu wyników powinieneś wywalić nazwy tablic z nawiasów, czyli wpisać tak: echo "<a href=?go=viewprofile.php&id=".$row['id'].">".$row['login']."</a>";
-po trzecie czemu masz gdzieś zapisaną tą funkcję sql? nie prościej użyć już "wbudowanej" funkcji mysql_query ?
-I po ostatnie spróbuj wpisać taki kawałek do swojego skryptu (odrazu napisałem go tak jak ja bym to zrobił ;) ):

$zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM users");
if(!$zapytanie)

echo "Błąd podczas pobierania danych<br />".mysql_error();
return(0);


if(mysql_num_rows($zapytanie)) == 0)

echo "Nie znaleziono niczego w tabeli users";


I potem już tak jak masz

Powinno pomóc... chyba, że wogóle źle zrozumiałem o co ci chodzi :)

13.09.2006
23:13
[146]

wi3dzmin [ Konsul ]

aha i wyświetlanie wyników powinno wyglądać tak:

while ($row = mysql_fetch_array($zapytanie))

echo "<a href=?go=viewprofile.php&id=".$row['id'].">".$row['login']."</a>";

14.09.2006
20:57
smile
[147]

hotDog [ Outsider ]

Adam9870 --> dzięki wielkie, o to właśnie mi chodziło :-) Dobre, sprawdzone strony. Google wszystko Ci powie.... ale czasami klepie jęzorem bez namysłu.. ;-)


wi3dzmin --> w sumie to ja skorzystałem na tym Twoim ostatnim poście, bo "fetchowanie" wyników z MySQL'a zawsze robiłem we for, np.

$ile = @ mysql_num_rows($wynik);

for($i=0; $i<$ile; ++$i)

$galeria = @ mysql_fetch_array($wynik);
// kod....


a w sumie Twój sposób jest o wiele prostszy.

14.09.2006
21:27
[148]

Sephion [ One Winged Angel ]

Jak juz jestescie wszyscy przy mysql. Co powiecie na takie pobieranie danych? Czasem moze sie przydac [choc przewaznie chce sie odrazu operowac na rekordach]

while($data[] = mysql_fetch_assoc($query)) ‹›

W ten sposob wszystkie dane mamy mamy w dwu wymiarowej tablicy $data :)

14.09.2006
21:28
smile
[149]

slowik [ NightInGale ]

tylko ktory sposob jest mniej zlorzony obliczeniowo (mniej obciazajacy ...)

Sephion===>jesli potrzebujesz jedynie wypluc wynik zapytania lepszym sposobem bedzie tego wypisywanie odrazu nizeli zebranie wszystkiego i dopiero wydrukowanie ...
przy duzych porcjach danych mozesz w ten sposob przeciazyc serwer ;-)

14.09.2006
23:34
[150]

wi3dzmin [ Konsul ]

hot dog -> ciesze sie, że się przydało :)

Sephion -> możesz rozpisać jak się potem odwołujesz do tej tablicy data i danych w niej zawartych?

15.09.2006
00:07
smile
[151]

slowik [ NightInGale ]

foreach ($tablica as $wiersz)

$wiersz[];


zasada prosta ;-) tylko jak wspominalem wczesniej metoda niezbyt ekonomiczna

15.09.2006
15:39
smile
[152]

chickenom [ ]

Wiedzmin, wielkie dzięki, ale sam sobie juz tym poradziłem :). Mój sposób jest identyczny do Twojego (różni się tylko cudzysłowiami) - co tylko świadczy o tym, że dobrze mówiłeś :)

<?php
$zapytanie = sql ("Select * from users");
while ($row = mysql_fetch_array($zapytanie))

echo '<a href=?go=viewprofile&id='.$row['id'].'>'.$row['login'].'</a><br />';


?>

Co do select z dużej litery, sprawdzałem z duzymi i małymi i działa tak samo. Nawet wygodniej jest pisać bez włączonego shifta ;]

Ah, pięknie, mam linkowanie do loginów z bazy <orgazm>

Teraz tylko potrzebuję pomysłu na zrobienie wylogowywania opartego na ciastkach. Nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać...

plik login_panel.php (fragment)
<?php
if ( $_POST [ 'auto' ] ) // Automatyczne logowanie

setcookie ( 'login' , $row [ 'id' ] ." ". $row [ 'pass' ] , time ( ) + 999999 ) ;
header ( 'Location: index.php') ;

?>
Pomoże ktoś?

15.09.2006
17:10
smile
[153]

slowik [ NightInGale ]

function admin_login_loguj()

global $baza;
$wynik=mysql_query("select * from fot_users where `nazwa`='".$_POST['user']."'");
$wiersz = mysql_fetch_assoc($wynik);
if ($wiersz['haslo']!=sha1($_POST['haslo']))

echo("zonk <br />");
admin_login_formularz();
die;

// zapis ciacha
$tab = array('name' => $_POST['user'], 'pass' => sha1($_POST['haslo']));
setcookie('juzer', serialize($tab), time()+3600,'','fotografia.gry-online.pl');
echo("<a href=\"?mod=admin&amp;func=logout\">wyloguj</a><br />\n");

function admin_login_sprawdz()

global $baza;
// odczyt zabezpieczony przed nieistniejącym ciasteczkiem
if (isset($_COOKIE['juzer']))

$_COOKIE['juzer']=str_replace('\"','"',$_COOKIE['juzer']);
$tab = unserialize($_COOKIE['juzer']);

else $tab = array();
$wynik=mysql_query("select * from fot_users where `nazwa`='".$tab['name']."'");
$wiersz = mysql_fetch_assoc($wynik);
//cacy ciacho
if ((count($tab))&&($tab['haslo']!=$wiersz['haslo'])) echo("<a href=\"?mod=admin&amp;func=logout\">wyloguj</a><br />\n");
//jesli sprawdzenie ciacha sie nie udalo
else

admin_login_formularz();
die;


function admin_login_wyloguj()

setcookie('juzer', $_COOKIE['juzer'], time()-3600,'','fotografia.gry-online.pl');
admin_login_formularz();
die;

17.09.2006
20:34
smile
[154]

chickenom [ ]

oka, dzięki slowiku :). Trochę poczytam, to może załapię mniej więcej jak to działa :)

Powiem Wam, że jestem z siebie dumny, bo sam napisałem coś nad czym swojego czasu dośc długo się męczyłem - mianowice ilość użytkowników w bazie i ostatni uzytkownik + link do jego profilu xD. Tylko proszę się nie śmiac, dopiero zaczynam przygodę z php i mysql :D

<?php
$query = sql ( "SELECT COUNT(*) FROM users" ) ;

echo "Ilość użytkowników : ". mysql_result ( $query , 0 ) ;

$last_id = mysql_fetch_row ( sql ( "Select max(id) from users" ) );

$row = mysql_fetch_row ( sql ( "SELECT MAX(id) FROM users" ) ) ;

$row = mysql_fetch_row ( sql ( "SELECT login FROM users WHERE id = ". $row [ 0 ] ) ) ;

echo '<br>Ostatnio zarejestrował się: '.'<a href=?go=viewprofile&id='.$last_id [ 0 ].'>'.$row[ 0 ].'</a>';
?>

voila! :D

18.09.2006
02:24
[155]

Scatterhead [ łapaj dzień ]



ocencie plz :)

hotdog -> polecam sajaxa, link masz wyzej, jest w miare prosty do opanowania :)

18.09.2006
16:07
[156]

Adam9870 [ ]

Scatterhead ---> Jak na moje oko jest to przeciętny layout. Ale oczywiście trochę krytyki :)

- Nie podoba mi się, że tekst jest w dwóch kolorach (niebieski i biały). Troszeczkę to się jakby gryzie
- Moim skromnym zdaniem na górze nie pasuje miejsce w którym jest umieszczony napis "Strona główna". Poza tym myślę, że napis na dole (contact) można by było umieścić gdzieś obok napisu "Strona główna". Zobacz inny layout w którym jest tak zrobione i wygląda dobrze:

- Brak przycisku "Zaloguj"
- Chyba troszkę za czarno.
- Hmm, belki na których są umieszczone napisy w których są umieszczone poszczególne linki do podstron są całkiem dobre. Ewentualnie możesz pokombinować trochę z efektem zniszczenia. Pomocny może być Ci ten tutek:

- Trochę logo (w topie) nie podoba mi się za bardzo. Głównie chodzi mi o to, że jest obok niego sporo białego. Co prawda w pozbyciu się tego białego na około można by było wyciąć samo logo ale wtedy będzie słabo ono widoczne ponieważ strona jest głównie o kolorystyce czarnej.

Ewentualnie logo proponowałbym zrobić w tym stylu:

przykład layoutu:


Podsumowując - nawet mi się podoba i mógłbym ocenić na jakieś 6 lub 7 na 10...

19.09.2006
00:45
smile
[157]

hotDog [ Outsider ]

Scatterhead --> Mnie też ten niebieski nie pasuje. Lay prosty i taki ma chyba być, i dobrze :) 7.5/10

19.09.2006
09:35
[158]

wi3dzmin [ Konsul ]

ładny lay, aczkolwiek ten niebieski kolor nie pasuje :) no i ten napis na amej górze Strona główna wygląda jakby znalazł się tam przez przypadek ;) Ale ogólnie całkiem ładne i tak 7-8/10 :)

19.09.2006
09:43
[159]

Kijano [ Generał ]

Scatterhead-> strona ladna ale oprocz w/w bledow jeszcze jedno mi sie nie podobo. To sztuczne dodawanie angieslkich nazw. Zdecyduj sie albo piszez po angielsku albo po polsku. Nie lubie jak ktos miesza nasz piekny jezyk z angielskim syfem. Narazie 5/10 jak poprawis zbledy bedzie wyzej.

19.09.2006
16:06
smile
[160]

chickenom [ ]

Cześć!

slowiku, zrobiłem ciut inaczej i też działa, taki problem, że będzie się mozna łatwiej włamać :/.

<?php

function admin_panel ()

echo ( 'Witaj Seraphe!' );


function user_panel ()

echo ( 'Brak uprawnien!' );


if ( $_COOKIE['login'] == "2 hasłowmd5" )

admin_panel ( );

else

user_panel ( );

?>

Scatterhead, ładny klimatyczny layoucik - 7/10 :)

25.09.2006
13:26
[161]

grompablo [ Ocaleniec ]

Proszę tu zaglądnąć
https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=5501548&N=1

27.09.2006
22:09
[162]

wi3dzmin [ Konsul ]

hejka ludki, mam pytanko, jak moge zmodyfikować pole
<input type='file' ..>
Żeby np przycisk tego pola miał inny rozmiar, kolor itp itd?

27.09.2006
23:46
[163]

donzoolo [ Senator ]

28.09.2006
10:35
[164]

wi3dzmin [ Konsul ]

a kurde :) cholernie pogmatwane... nikt nie wpadł na to, zeby dało się normalnie kontrolować wygladu tego pola? no nic, zapoznam się i pokombinuję:)

28.09.2006
17:14
[165]

Arxel [ Legend ]

dobra.. robimy z kumplem stornke szkoly nową
ja zajmuje sie layem i htmlem a on flashem.
i mamy problem.. chcemy zorbic wysuwane menu gorne (trak ze po najechaniu bedzie sie wysuwac..) no mamy to niby ale jest problem bo jakos niechce sie nalozyc na strone zeby w nia nie integrowac..
jak zorbic wysuwane menu gorne w htmlu? bogdzies kiedys cos takiego widzialem..

28.09.2006
17:35
[166]

slowik [ NightInGale ]

Arxel===>html+css nie oferuja mozliwosci tworzenia wysowanego menu od tego masz java script (be !) lepiej rozwiazcie problem za pomoca flash'a latwiej bedzie ;-)

28.09.2006
17:59
smile
[167]

Arxel [ Legend ]

hm.. w sumie racja.. palnalem sie ;]

no ale on jeszcze taki pro nie jest we flashu wiec moze byc ciezko;]

28.09.2006
18:06
[168]

Regis [ ]

mozna to zrobic javascriptem - poszukaj w necie, jest mnostwo takich storn z gotowymi skryptami. Mozna tez flashem, ale robienie menu TYLKO we flashu swiadczy zwykle o braku profesjonalizmu - robiac takie menu odcinasz dostep do swojej strony sporej grupie ludzi, ktorzy flasha nie moga badz nie chca zainstalowac (pda, slabsze laptopy, kompy w miejscach publicznych itp). Takze nie polecam.

wiedzmin --> CSS to obecnie podstawa, zgodnie z najnowszymi 'trendami' HTML ma sluzyc tylko do wstawiania elementow, a calym wygladem zajmuje sie CSS. I wbrew pozorom to nic trudnego. Jesli znasz angielski, to wiekszosc parametrow CSS jest do opanowania w dwa dni. Do tego polecam program TopStyle.

28.09.2006
18:57
[169]

slowik [ NightInGale ]

Regis===>profesjonalne rozwiazania to rozwiazania skuteczne za ktore dotaniesz kase ;-)
a tworzona strona z profesjonalizmem ma niewiele wspolnego ;-)

zapominasz takze ze js moze byc blokowane i przez to takze odcinasz dostep do strony dla ludzi

28.09.2006
19:01
[170]

Katane [ Useful Idiot ]

Flash JESZCZE nie dziala chyba pod Unixem.

Zarzucanie javascriptowi "nieprofesjonalizmu" jest dosc dziwne, biorac pod uwage wzrost popularnosci AJAXu.

28.09.2006
19:12
smile
[171]

Regis [ ]

slowik --> Na podobnej zasadzie mozna stwierdzic, ze nie warto uzywac css, bo spora czesc przegladarek mobilnych go nie obsluguje :) Rzecz jednak nie w tym czy js MOZE byc blokowany, czy nie, ale w tym jak wiele przegladarek nie obsluzy go wcale. A nie ma ich wiele - nawet te z palmtopow w wiekszosci to potrafia. Naromiast wiekszosc z nich wyzionie ducha przy otwieraniu jakiegos flasha - o ile w ogole bedzie potrafila go otworzyc.

A profesjonalnymi rozwiazaniami nazywam te, ktore spelniaja standardy, maja okreslona funkcje i POWINNY byc wykonane z dbaloscia o mozliwie duza 'ogolnodostepnosc' i sa - jak napisales - skuteczne/szybie/sprawne/wygodne i uwazam ze strona szkoly, badz co badz jakas forma 'reklamy' i strona o charakterze reprezentatywnym powinna te wymogi spelniac, co nie znaczy ze dyrekcja musi za nia uczniom zaplacic :P Wszak powszechnie w jezyku polskim mowi sie, ze cos wyglada bardzo profesjonalnie - i chyba domyslasz sie, ze nie oznacza to: 'zostalo zrobione na zamowienie, za ciezka kase' :P

28.09.2006
19:19
[172]

slowik [ NightInGale ]

Regis===>profesjonalne rozwiazania to takie ktore daja kase nic wiecej slowo pochodzi od profesji czyli zawodu
zgodnosc ze standardami to zgodnosc ze standardami nie profesjonalizm patrzac na prace profesjonalistow to wiekszosc ma gleboko w powazaniu zgodnosc wazne zeby dzialalo ;-)

ze cos zrobione profesjonalnie to bledny skrot myslowy ;-)

Katane===>na linux'ie dziala wiec w czym problem ?

28.09.2006
19:21
[173]

Katane [ Useful Idiot ]

Slowik --> Dziala? Zdawalo mi sie, ze gdzies czytalem o wypuszczeniu pierwszego flashplayera pod Linuxa w grudniu.

28.09.2006
19:23
[174]

Regis [ ]

slowik --> Slownik Jezyka Polskiego tez ma 'zle skojarzenia' (lub 'bledny skrot myslowy') ? :P

-> 3 i 4 (w mniejszym stopniu) 'opcja'

Takze obawiam sie ze tu akurat racji nie masz.

28.09.2006
19:30
[175]

slowik [ NightInGale ]

Regis===>ten slownik jest tworzony przez ludzi (znaczy nie byle kogo) ktory sa jezykoznawcami i pomimo ze nawet sami moga uwazac ze sformulowanie jest bledne uznali ze trzeba ulec milionom no i wpisac do slownika moj slownik jezyka polskiego cierpi na brak tych dodatkowych znaczen ;-) a troche latek ma

pozatym te dodatkowe definicje wprowadzaja pewnego rodzaju paradoksy kazdy kto wykonuje profesje nie moze roboty partaczyc jak wiadomo zycie rewiduje to ;-)

28.09.2006
19:33
smile
[176]

Regis [ ]

Jak moj tata - jak nie ma argumentow, to mowi ze sie w slowniku/encyklopedii pomylili, albo ze 'co oni tam moga wiedziec' ;)

28.09.2006
19:37
[177]

slowik [ NightInGale ]

Regis===>moj slownik sie nie myli ;-) oczywista sprawa ze obecny jezyk zawiera wiele skrotow myslowych probujacych zastapic dawne tak wiec definicje sa podawane rewizji a jak wiadomo nie wszytko co czlowiek wymysli musi miec logiczne podstawy czasami mamy takie paradoksy

Katane===>u mnie w operze flash dzialal z mniejszym wiekszym zgrzytem ale jakos to szlo

28.09.2006
19:39
[178]

Adam9870 [ ]

Arxel => Chodzi Ci o coś takiego?

28.09.2006
19:55
[179]

Arxel [ Legend ]

tak Adam - o to dokladnie mi sie rozchodzilo ;]

hmm.. a takie pytanie. czy to bedzie nachodzic na reszte strony czy trzeba bedzie puste miejsce na wysuniecie sie tego?

29.09.2006
00:36
[180]

wi3dzmin [ Konsul ]

Jak widzę te wasze wszystkie skróty myślowe to mi się macierewisz przypomina :P

Refis ->Ja wiem, że CSS to podstawa i z niego na codzień korzystam, nie wiem czy przeczytałeś tekst który mi donzoolo podesłał w linku, ale tam jest napisane, że aby zmienić wygąda pola input type=file należy bardzo pokombinować, należy nakładać na siebie różne rodzaje pól na oddzielnych warstwach, ustawiać ich widocznośc, a na koniec wszystko sprząc za pomocą Java Script... trochę to odbiega od standardowego style="background-color: #000000;" itp...

29.09.2006
00:59
[181]

nagytow [ Firestarter ]

Arxel -->

Bedzie przyslaniac strone :)

29.09.2006
21:15
[182]

Siepet [ Generał ]

Witajcie koledzy webmasterzy...

Mam pytanko, znacie jakieś dobre kursy XHTML? Mam jeden ale może znajdę coś jeszcze. ;)

29.09.2006
22:33
[183]

nagytow [ Firestarter ]



30.09.2006
12:29
smile
[184]

master53 [ Hans Kloss ]

Mam taki problem, a mianowicie część strony gdzie są newsy jest w tabelach. Jak mogę w treści newsu umieścić tabelkę tak aby reszta się zupełnie nie rozjeżdżała ?


<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" align="center">
<tr><td class="top1"><div class="txt">News</div></td></tr>
<tr><td class="tlo1">
<!--tu jest treść w której chcę wstawić tabelkę-->
</div>
</td></tr>
<tr><td class="dol1"></td></tr>
</table>

30.09.2006
12:32
smile
[185]

chickenom [ ]

master, daj normalne komórki i w cssie, ustaw klasę dla tych komórek np. width:160px; :)

30.09.2006
12:38
[186]

master53 [ Hans Kloss ]

chickenom ------> Ale wtedy każda komórka będzie miała tą samą szerokość, a mi chodzi o to żebym mógł normalnie regulować szerokością i wysokościa tych komórek.

30.09.2006
14:55
[187]

master53 [ Hans Kloss ]

^^UP^^

30.09.2006
15:35
smile
[188]

chickenom [ ]

Master -> z tego co wiem, to jeżeli zdefiniujesz klasę np. cell_main, to stałą szerokośc będą miały tylko komórki, które mają clasę cell_main :)

Wie ktoś jak robić redirect (przekierowywanie)?. Mam na myśli to, że po udanej rejestracji, automatycznie przenosi usera do index.php.

30.09.2006
15:49
[189]

master53 [ Hans Kloss ]

A nie ma jakiegoś sposobu na zacieśnienie tabel ?

<table>
<table>
<table>
</table>
</table>
</table>

30.09.2006
15:51
smile
[190]

chickenom [ ]

Uh, moze sprobuj to narysować i wklej do wątku, albo wytłumacz jasniej, bo nie brdzo kumam. Chcesz zrobić tabelkę na newsy, o stałej szerokości i wysokości?

30.09.2006
16:02
[191]

master53 [ Hans Kloss ]

chickenom ----> Na stronie głównej są newsy, i chcę aby w treści tego newsa była tabelka prosta tabelka (patrz obok).

Kod newsa

<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" align="center" id="news">
<tr><td class="top1"><div class="txt">Poniedziałek</div></td></tr>
<tr><td class="tlo1">
<div class="news">
<img src="images/i.jpg" align="left" alt="" style="padding-right:5px;padding-top:3px;padding-bottom:2x;">
Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test Test
</div>
</td></tr>
<tr><td class="dol1"></td></tr>
</table>


W miejscu gdzie jest "Test Test Test..." chcę wstawić zwykłą tabelkę.

30.09.2006
21:12
[192]

nagytow [ Firestarter ]

Aby zagniezdzic tabele w tabeli, musisz ja wstawic w komorce poprzedniej (czyli w <td></td>).

Przyklad:

<html>
<head></head>

<body>

<table border=1 width=300>
<tr>
<td width=150>

<table border=1 width=100>
<tr><td>a1</td><td>a2</td></tr>
<tr><td>a3</td><td>a4</td></tr>
</table>

</td>
<td>b</td></tr>
<tr><td>c</td><td>d</td></tr>
</table>

</body>
</html>

30.09.2006
21:20
[193]

nagytow [ Firestarter ]

chckenom -->

Wersja HTML:

<html>
<head>
<meta http-equiv="refresh" content="0;URL=index2.htm">
</head>
<body>
</body>
</html>

Wersja Java Script:

<html>
<head>
</head>
<body>
<script language="JavaScript">
window.location="index2.htm";
</script>
</body>
</html>

Wersja PHP:

<?php
header("location: index2.htm");
?>

01.10.2006
18:45
[194]

Dwalin [ Reggae ]

Mam formularz w PHP:

<?
if ($imie!="" and $wiadomosc!="")

echo "Dziekuje za wiadomosc";
$tresc = "Imie: ".$imie."\nWiadomosc: ".$wiadomosc;
mail("[email protected]","Wiadomosc od ".$imie,$tresc);

else

?>
<!-- formularz -->
Prosze wypelnic formularz i wyslac wiadomosc
<form action="<? echo $PHP_SELF; ?>" method="post">
Twoje imie:<br><input type=text name=imie><br>
Wiadomosc:<br><textarea name=wiadomosc></textarea><br>
<input type=submit name=submit value=wyslij>
</form>
<?

?>

czyli najprostszy jaki może być i teraz pytanie...
jak dodać w nim możliwość wysyłania zdjęć z dysku, które potem będą wyświetlane w mailu?

02.10.2006
00:27
[195]

hotDog [ Outsider ]

<?
if ($imie!="" and $wiadomosc!="")

echo "Dziekuje za wiadomosc";
$tresc = "Imie: ".$imie."\nWiadomosc: ".$wiadomosc;
mail("[email protected]","Wiadomosc od ".$imie,$tresc);

else

?>
<!-- formularz -->
Prosze wypelnic formularz i wyslac wiadomosc
<form enctype="multipart/form-data" action="<? echo $PHP_SELF; ?>" method="post">
Twoje imie:<br><input type=text name=imie><br>
Wiadomosc:<br><textarea name=wiadomosc></textarea><br>
<input type="hidden" name="max_file_size" value="2000000" />
Załaduj ten obrazek:<br/><input type="file" name="plik" />
<input type=submit name=submit value=wyslij>
</form>
<?

?>



więcej na:



a co do maila to poczytaj na php.net o funkcji mail i jej załącznikach

02.10.2006
11:21
smile
[196]

legrooch [ MPO Squad Member ]

Mogę prosić o pomoc?

https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=5523439&N=1

02.10.2006
11:32
[197]

Dwalin [ Reggae ]

Formularz wygląda tak:

<?
if ($imie!="" and $nazwisko!="" and $dataurodzenia!="" and $miejscezamieszkania!="" and $pseudoartystyczne!="" and $mail!="" and $numertelefonu!="" and $foto!="" and $pytania!="")

echo "OK...";
$tresc = "Imie: ".$imie."\n Nazwisko: ".$nazwisko."\n Data urodzenia: ".$dataurodzenia."\n Miejsce zamieszkania: ".$miejscezamieszkania."\n Pseudo artystyczne: ".$pseudoartystyczne."\n E-mail: ".$mail."\n Numer telefonu/Skype: ".$numertelefonu."\n Foto/Film: ".$foto."\n Dodatkowe informacje/Pytania: ".$pytania;
mail("[email protected]","Formularz wyslany przez ".$imie,$tresc);

else


?>

<form action="<? echo $PHP_SELF; ?>" method="post" ENCTYPE="multipart/form-data">
<table width="600" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tr>
<td width="140" height="21" align="right" valign="top">Imię:</td>
<td width="10" align="left" valign="top">&nbsp;</td>
<td width="450" align="left" valign="top"><input type="text" name="imie" style="border:1px solid #000000; font-family: Verdana; font-size: 8pt; padding-left:4; padding-right:4; padding-top:1; padding-bottom:1; color:#000000; background-color:#ede6dc"; /></td>
</tr>
<tr>
<td width="140" height="21" align="right" valign="top">Nazwisko:</td>
<td width="10" align="left" valign="top">&nbsp;</td>
<td width="450" align="left" valign="top"><input type="text" name="nazwisko" style="border:1px solid #000000; font-family: Verdana; font-size: 8pt; padding-left:4; padding-right:4; padding-top:1; padding-bottom:1; color:#000000; background-color:#ede6dc"; /></td>
</tr>
<tr>
<td width="140" height="21" align="right" valign="top">Data urodzenia:</td>
<td width="10" align="left" valign="top">&nbsp;</td>
<td width="450" align="left" valign="top"><input type="text" name="dataurodzenia" style="border:1px solid #000000; font-family: Verdana; font-size: 8pt; padding-left:4; padding-right:4; padding-top:1; padding-bottom:1; color:#000000; background-color:#ede6dc"; /></td>
</tr>
<tr>
<td width="140" height="21" align="right" valign="top">Miejsce zamieszkania:</td>
<td width="10" align="left" valign="top">&nbsp;</td>
<td width="450" align="left" valign="top"><input type="text" name="miejscezamieszkania" style="border:1px solid #000000; font-family: Verdana; font-size: 8pt; padding-left:4; padding-right:4; padding-top:1; padding-bottom:1; color:#000000; background-color:#ede6dc"; /></td>
</tr>
<tr>
<td width="140" height="21" align="right" valign="top">Pseudo artystyczne:</td>
<td width="10" align="left" valign="top">&nbsp;</td>
<td width="450" align="left" valign="top"><input type="text" name="pseudoartystyczne" style="border:1px solid #000000; font-family: Verdana; font-size: 8pt; padding-left:4; padding-right:4; padding-top:1; padding-bottom:1; color:#000000; background-color:#ede6dc"; /></td>
</tr>
<tr>
<td width="140" height="21" align="right" valign="top">E-mail:</td>
<td width="10" align="left" valign="top">&nbsp;</td>
<td width="450" align="left" valign="top"><input type="text" name="mail" style="border:1px solid #000000; font-family: Verdana; font-size: 8pt; padding-left:4; padding-right:4; padding-top:1; padding-bottom:1; color:#000000; background-color:#ede6dc"; /></td>
</tr>
<tr>
<td width="140" height="21" align="right" valign="top">Numer telefonu/Skype:</td>
<td width="10" align="left" valign="top">&nbsp;</td>
<td width="450" align="left" valign="top"><input type="text" name="numertelefonu" style="border:1px solid #000000; font-family: Verdana; font-size: 8pt; padding-left:4; padding-right:4; padding-top:1; padding-bottom:1; color:#000000; background-color:#ede6dc"; /></td>
</tr>
<tr>
<td width="140" height="21" align="right" valign="top">Foto/Film:</td>
<td width="10" align="left" valign="top">&nbsp;</td>
<td width="450" align="left" valign="top"><input type="hidden" name="max_file_size" value="2000000" /><input type="file" name="plik" style="font-family: Verdana; font-size: 8pt; padding-left:4; padding-right:4; padding-top:1; padding-bottom:1; color:#000000; background-color:#ede6dc"; /></td>
</tr>
<tr>
<td align="right" valign="top" class="style1">Dodatkowe informacje/Pytania:</td>
<td align="left" valign="top">&nbsp;</td>
<td align="left" valign="top"><textarea name="pytania" cols="40" rows="5" style="border:1px solid #000000; font-family: Verdana; font-size: 8pt; padding-left:4; padding-right:4; padding-top:1; padding-bottom:1; color:#000000; background-color:#ede6dc"; />
</textarea></td>
</tr>
<tr>
<td>&nbsp;</td>
<td align="left" valign="top">&nbsp;</td>
<td align="left" valign="top"><input type="submit" name="submit" value="WYŚLIJ" style="border:1px solid #000000; font-family: Verdana; font-size: 8pt; font-weight: bold; padding-left:4; padding-right:4; padding-top:1; padding-bottom:1; color:#ede6dc; background-color:#000000"; /></td>
</tr>
</table><br />

</form>
<?

?>

Ale za cholere nie wiem co należy dopisać przy php, żeby wysyłało wstawiony plik w załączniku...

02.10.2006
12:36
smile
[198]

slowik [ NightInGale ]

Dwalin===>a dokumentacje znamy ?

02.10.2006
15:20
[199]

Dwalin [ Reggae ]

czytałem to i nic z tego nie rozumiem :/

02.10.2006
15:25
[200]

slowik [ NightInGale ]

na dole masz komentarze w ktorych sa przyklady jak sie tego uzywa i zalacz pliki ;-)

02.10.2006
15:29
[201]

Regis [ ]

Na porawidlowo skonfigurowanych serwerach i nowszych wersjach php to i tak nie ma prawa zadzialac:

if ($imie!="" and $nazwisko!=" itd...

powinno byc $_POST['imie'] , $_POST['nazwisko'] itp. No chyba ze GLOBAL_VARS sa wlaczoine, ale tylko admin-dupa by zostawil taka dziure w zabezpieczeniach.

A co do zalacznika: tu jest chyba gotowy kod. A jak nie, to w pakiecie PEAR jest dosc przyjazna biblioteka do wysylania maili jesli mnie pamiec nie myli

02.10.2006
15:34
[202]

Dwalin [ Reggae ]

Właśnie zauważyłem chwile po wysłaniu swojego postu to: i zacząłem coś kombinować ale cały czas wyskakują krzaczki albo formularz przestaje działać... dałoby radę gdyby ktoś wkleił przemodyfikowany, działający kod z postu [197]?

Regis -> Na tym serwerze gdzie trzymam tą stronę wszystko działa jak należy z tymi zmiennymi o.O

03.10.2006
01:06
[203]

nagytow [ Firestarter ]

Taka podstawowa klasa mail, na szybko i bez kontroli poprawnosci danych:

<?php

class email

var $subject = '';
var $content = '';
var $to = '';
var $headers = '';
var $attachment = '';
var $boundary = '';

function Mail()

$this->boundary = uniqid(time());


function subject ($subject)

$this->subject = $subject;


function to ($mailto)

$this->to = $mailto;


function from ($mailfrom)

$this->headers .= "From: ".$mailfrom."\r\n";


function content ($content)

$this->content .= "--".$this->boundary."\r\n";
$this->content .= "Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2\r\n";
$this->content .= "Content-Transfer-Encoding: 8bit\r\n";
$this->content .= $content."\r\n\r\n";


function attachment ($file, $type)

if(!file_exists($file)) return false;

$content = fread($fp=fopen($file,"rb"),filesize($file));
$content = chunk_split(base64_encode($content));
fclose($fp);

$this->attachment .= "--".$this->boundary."\r\n";
$this->attachment .= "Content-Type: application/octet-stream; name=\"".basename($file)."\"\r\n";
$this->attachment .= "Content-Transfer-Encoding: base64\r\n";
$this->attachment .= "Content-Disposition: attachment; filename=\"".basename($file)."\"\r\n\r\n";
$this->attachment .= $content;
$this->attachment .= "\r\n";

return true;


function send()

$this->headers .= "MIME-Version: 1.0\r\n";
$this->headers .= "Content-Type: multipart/mixed; boundary = \"".$this->boundary."\"\r\n";
$this->headers .= "Content-Disposition: inline\r\n";
$this->headers .= "Content-Transfer-Encoding: 8bit\r\n\r\n";

$this->content .= $this->attachment;
$this->content .= "--".$this->boundary."--"."\r\n";

return mail($this->to, $this->subject, $this->content, $this->headers);



?>

(oczywiscie ostre nawiasy trzeba zamienic na klamrowe)

Przyklad wykorzystania:

<html>
<head></head>
<body>

<?php
if (!isset($_POST["submit"]))

?>
<form action="<?=$PHP_SELF;?>" method="post" ENCTYPE="multipart/form-data">
<table>
<tr><td>Email</td><td><input type="text" name="from" /></td></tr>
<tr><td>Subject:</td><td><input type="text" name="subject" /></td></tr>
<tr><td>Content:</td><td><textarea name="content" /></textarea></td></tr>
<tr><td>Attachment:</td><td><input type="file" name="attachment" /></td></tr>
<tr><td><input type="hidden" name="max_file_size" value="2000000" /></tr>
<tr><td></td><td><input type="submit" name="submit" value="Send" /></td></tr>
</table>
</form>
<?php

else

include ("mail.class.php");

$mail = new email();
$mail->from($_POST["from"]);
$mail->to("[email protected]"); // tutaj wstaw swoj email
$mail->subject($_POST["subject"]);
$mail->content($_POST["content"]);
move_uploaded_file($_FILES["attachment"]["tmp_name"], "./upload/".$_FILES["attachment"]["name"]);
$mail->attachment("./upload/".$_FILES["attachment"]["name"],$_FILES["attachment"]["type"]);
unlink ("./upload/".$_FILES["attachment"]["name"]);
echo $mail->send() ? "OK" : "FAILED";

?>

</body>
</html>

(ponownie ostre nawiasy trzeba zamienic na klamrowe).

Do dzialania jest wymagane, aby istnial katalog upload z prawami zapisu dla kazdego.

PS. Jesli zmienne z formularza dzialaja u Ciebie bez $_POST, to uciekaj z tego serwera jak najszybciej. To nie jest bezpieczne.

EDIT:

Czy jakis staly bywalec moglby zaczac nowa czesc? :)

03.10.2006
07:07
[204]

Regis [ ]

Dwalin --> A na jakim serwerze trzymasz strone? Jesli na platnym, to wynos sie czym predzej, bo jak zostawiaja tak oczywista i latwa do 'zalatanai' dziure, to strach myslec co jeszcze tam wymyslili...

03.10.2006
23:39
[205]

grompablo [ Ocaleniec ]

Jaki program polecacie to prostego tworzenia stron,
chodzi mi o coś w stylu frontpage

03.10.2006
23:59
[206]

hotDog [ Outsider ]

NVU:

lub Context (tekstowy)

04.10.2006
19:53
[207]

nagytow [ Firestarter ]

XStandard XHTML WYSIWYG Editor 1.5:
WYSIWYG Web Builder 2.7.2:

Oba freeware. Zdaje sie tez, ze na Google oferuje na swoich googlepages taki edytor.

04.10.2006
20:03
[208]

nagytow [ Firestarter ]

Sprawdzilem i faktycznie: googlepages ( udostepnia bardzo ciekawy i latwy edytor stron www.

PS. Sorki za drugi post.

06.10.2006
22:39
[209]

.Jacek 99. [ Senator ]

mam dynamiczna liczbe argumentow nazwanych a_liczba (a_0, a_1, ...)
jak zrobic w petli zeby podawalo wartosc zmiennej a_$i

czyli np dla kodu
"
for ( $i=0; $i<10; $i++)
echo "Parametr a_$i wynosi :". ???;
"

chodzi tylko o zapis zmiennej (???)
zapomnialem jak to sie robi

pozdrawiam

06.10.2006
23:00
[210]

nagytow [ Firestarter ]

<?php
for ( $i=0; $i<10; $i++)
echo "Parametr a_$i wynosi :".$‹"a_$i"›."<br />";
?>

‹ i › zamien na klamry.

06.10.2006
23:12
[211]

.Jacek 99. [ Senator ]

dzieki nagytow

znajomy mi tez podal $‹a_.$i›, w sumie to ta sama idea.

przekombinowalem to :P ale wiedzialem ze proste jest

pozdrawiam

06.10.2006
23:20
[212]

nagytow [ Firestarter ]

Z kropka podalem na poczatku, ale jednak wyedytowalem. Kwestia stylu pisania. :)

08.10.2006
13:36
smile
[213]

slowik [ NightInGale ]

nie lepiej

$a=array(2,2,4);
foreach ($a as $w) ‹echo $a›

09.10.2006
21:01
[214]

vit123 [ Ambasador ]

mam pytanie jak zwęzić kolumne z tekstem na tej stronie tak aby tekst nie nachodził na grafikę
pytanie może trywialne ale nie mogę sobie sam poradzić - dzieki za pomoc

09.10.2006
21:06
[215]

Arxel [ Legend ]

dobra.. po ogromnych meczarniach w koncu mam wysuwane menu i dziala pod kazda przegladarka:D
teraz problem bo po najechaniu nie nachodzi na reszte strony tylko strona przesuwa sie w dol...
co zrobic z tym fantem?

09.10.2006
22:39
smile
[216]

Arxel [ Legend ]

ok nieaktualne:D poradzilem sobie sam;]

09.10.2006
23:14
[217]

hotDog [ Outsider ]

vit123 --> w tym miejscu:

<p align="center" class="tekst" style="text-align:justify">
Jest to strona poświęcona Shogunowi, Medievalowi i powstającemu Rome TW. Powiadamiam o istnieniu wątku na forum gry-online.pl


przy tagu
<p align="center" class="tekst" style="text-align:justify">

spróbuj pobawić się parametrem padding, np. padding: 10px
<p align="center" class="tekst" style="text-align:justify; padding: 10px;">

zmieniaj wartość paddingu wg własnego uznania. Jeśli to nie pomoże to pomyślimy dalej :-)

12.10.2006
20:30
smile
[218]

chickenom [ ]

Witam, mógłby mi ktoś powiedzieć jak zrobić na stronie, aby przykładowo po wylogowaniu, po 2 sekundach przekierowywało usera na stronę głowną? Z góry thx.

12.10.2006
21:32
[219]

nagytow [ Firestarter ]

A jaki masz mechanizm wylogowywania? Jaki jezyk?

12.10.2006
21:49
[220]

master53 [ Hans Kloss ]

Mam takie banalne pytanie... Ściągnełem księgę gości, wbudowałem ją w stronę i niechce zapisywać wpisów. W instrukcji był taki jeden punkt którego zupełnie nie zrozumiałem, a mianowicie: "[...]3. Następnie należy nadać chmod 666 wszystkim plikom.[...]". Co to jest te "chmod" i w jaki sposób je nadać plikom ? Przypuszczam że nie chce zapisywać wpisów do księgi właśnie przez to. Z góry dzięki za odpowiedź.

12.10.2006
21:53
[221]

QrKo [ Legend ]

Zaznacz pliki ksiegi gosci i we FlashFXP prawym i 'Attributes (CHMOD)', a w Total Commanderze bodajze w menu Plik jest taka opcja. Dalej juz bedziesz wiedzial o co chodzi.

12.10.2006
21:57
[222]

slowik [ NightInGale ]

robisz wg schematu :
otwarcie buforu (chyba ze niczego nie wysylasz ...)
wylogowanie
przekierowanie
wyplucie buforu

lub:
wylogowanie
wyslanie strony z 2s czekaniem
wywalnie przekierowania w przegladarce (js window.location)

12.10.2006
22:14
smile
[223]

master53 [ Hans Kloss ]

QrKo -----> Zainstalowałem FlashFXP i w nim nie ma takiej opcji. To samo w Total Commanderze.

12.10.2006
22:44
[224]

nagytow [ Firestarter ]

W TC:

1. Zaloguj sie na FTP.
2. Zaznacz wybrane pliki.
3. Menu Pliki -> Zmien atrybuty (pierwsza opcja) od gory
4. Wpisz 666.

FlashFXP nie uzywam, mam FTPRush (ale to analogicznie, bo te programy sa bardzo podobne):

1. Zaloguj sie na FTP.
2. Zaznacz wybrane pliki.
3. Kliknij prawym przyciskiem myszy na pliku i wybierz Attributes(CHMOD) (Ctrl+O)
4. Wpisz 666.

12.10.2006
23:11
[225]

QrKo [ Legend ]

:-)

13.10.2006
08:55
[226]

sta666 [ Chorąży ]

Mam pytanko.
Jak stworzyć archiwum na stronie www. nie wiem jak sie do tego zabrać, gdzie trzymać wszystkie zasoby ze strony, w czym to najlepiej zrobić.
Wiem że to śmieszne ale muszę to zrobić na zalicznie.

13.10.2006
15:16
[227]

nagytow [ Firestarter ]

Archiwum czego? Newsow? Calej strony?

13.10.2006
17:25
[228]

SPMKSJ [ Konsul ]

Witam wszystkich mam problem z obiektem htmlarea. Dopoki pisze sie w nim i formatuje tekst, caly kod html wyglada dobrze, kiedy wysle formularz i sprawdzam kod pod zmienna z formularza, kod jest zmodyfikowany i blędny, pokaze konkretny przyklad co zostaje zmienione

podczas edycji (kod html porawny
gsrtdg hsr<font size="4">dgsdfgfds<font size="7"><span style="color: rgb(51, 0, 255);">sdfgdf</span>gsd<span style="background-color: rgb(0, 0, 102);">sdf</span></font></font>

po wyslaniu formularza (lancuch tekstowy w zmiennej o takiej samej nazwie jak formularz
gsrtdg hsr<font size=\"4\">dgsdfgfds<font size=\"7\"><span style=\"color: rgb(51, 0, 255);\>sdfgdf</span>gsd<span style=\"background-color: rgb(0, 0, 102);\>sdf</span></font></font>

W miare możliwości prosze o pomoc

13.10.2006
18:19
[229]

SPMKSJ [ Konsul ]

Prosze o jakis odzew, szukam caly dzien rozwiazania w inecie i nie mam pojecia o co moze chodzic :/
Sprwadzalem to na kilku serwerach na wszystkich to samo.
Korzystalem z metody GET i POST w obydwoch taki sam rezultat :/

13.10.2006
20:01
[230]

nagytow [ Firestarter ]

To nie jest bledny kod. Po prostu sa dodawane slashe do niektorych znakow. Sluzy to np. do obrony przed atakami xss. Jest to dosc popularne rozwiazanie i nie ma znaczenia czy uzyjesz GET czy POST.

Jesli uzywasz php to przy odczytywaniu zmiennej uzyj po prostu funkcji stripslashes, ktora usunie dodane slashe.

13.10.2006
22:27
smile
[231]

SPMKSJ [ Konsul ]

Ok wielkie dzieki :-) Naprawde bardzo mi pomogles , dziekuje

14.10.2006
10:13
[232]

sta666 [ Chorąży ]

-->nagytow
Archiwum zasobów całej strony.

14.10.2006
12:15
smile
[233]

slowik [ NightInGale ]

sta666===>na zaliczenie masz zrobic backup strony ? czy moze masz narzedzie do tego stworzyc ...
strony pod wzgledem wizualnym czy rzeczywistej zawartosci

jesli wizualnym to jest wiele programow do robienia lustra witryny

jesli rzeczywistej wartosci to musisz zassac wszystko z ftp'a + zawartosc bazy (phpmyadmin ladnie sie do tego nadaje o ile to mysql ...)

14.10.2006
15:10
[234]

nagytow [ Firestarter ]

sta666 -->

To zadanie jest dla mnie troche dziwne, bo backupami zajmuja sie firmy hostingowe. Najprostsza wersja backupa to zalogowac sie na konto gdzie masz strone, sciagnac wszystkie pliki, zgrac baze sql i ewentualnie spakowac. Oczywiscie mozna napisac maly skrypcik np w php, ktory przejdzie po wszystkich plikach i skopiuje je do jakiegos katalogu, potem zrobi dumpa bazy i na koniec spakuje do zipa. Ale taki backup bedzie na tym samym koncie co strona wiec w przypadku awarii tracisz i strone i backupa. No ale jesli chodzi ci o taki skrypcik jak pisalem, daj znac, cos pomyslimy :)

14.10.2006
15:22
[235]

slowik [ NightInGale ]

nagytow===>backup'em zajmuja sie osoby za to odpowiedzialne ;-) nie tylko uslugodawcy (firmy)

14.10.2006
15:42
smile
[236]

nagytow [ Firestarter ]

slowik --> uogolnilem 'na potrzeby zadania' ;)

14.10.2006
15:47
[237]

sta666 [ Chorąży ]

Może źle troszkę to ujołem:)
Mam zrobić stronkę informacyjną(newsy, teksty, popierdółki), chodzi mi nie o backum strony, ale o np. starsze wiadomości, artykuły, wrzucały(np. po 2 dniach) do archiwum na stronie i była by możliwość przeglądania tych zasobów przez innych(wyszukiwarka itp.)

14.10.2006
16:57
[238]

slowik [ NightInGale ]

heh to nie tak :-) dane sa w tej samej formie ... archiwum w twoim zastosowaniu to wiadomosci starsze niz

po prostu wyswietlasz jako news wiadomosci do 2 dni a archiwum starsze nizeli 2 dni ot cala filozofia mysql umozliwia zapytnia ktore odrazu ci zwroca to co bedziesz chcial

14.10.2006
21:10
[239]

sta666 [ Chorąży ]

Do przeszukiwania strony(jej zasobów) już mam skrypcik, ale z tym archiwum to troszkę Cię niezrozumiałem, gdyż z sql to ja troszkę cienki jestem:).
Mam także zrobić kilka sposobów wyświetlania wiadomości oraz zarządzanie ładowaniem wiadomości. Ma ktoś może jakąś dobrą metodę?
Z góry dzięki

14.10.2006
22:15
[240]

slowik [ NightInGale ]

eh...

tutaj masz omowione typy ktore wykozystuje sie do charakteryzacji czasu dla wprowadzanych danych (w php date() znamy co ?) i w komentarzach jest jak z nich kozystac ;-))

15.10.2006
14:41
[241]

nagytow [ Firestarter ]

Najprostsze rozwiazanie:

Newsy sa dodawane chronologicznie, kazdy ma swoja date. Zakladasz, ze informacja starsza niz miesiac idzie do archiwum. W takim razie przy wyswietlaniu newsow na stronie pobierasz z bazy (zakladam, ze uzywasz bazy) newsy o dacie nowszej niz 'miesiac temu'. Przy wyswietlaniu archiwum bierzesz newsy starsze niz 'miesiac temu'.

15.10.2006
20:23
[242]

sta666 [ Chorąży ]

Ok
Kombinuję już z bazą danych, ale sql nie jest moją mocną stroną, znasz może jakiąś dobrą stronę z kursem do sql dla OPORNYCH:)?

15.10.2006
20:24
smile
[243]

chickenom [ ]

Voila, zrobiłem, ale ciut inaczej niz mi kazdy radził (jak zwykle :D)

function logout ()

setcookie ('login', '');
echo ( 'Wylogowywanie odbylo sie pomyslnie.' );
echo "<script>
setTimeout('document.location=\" 2500);
</script>";


Czy możliwe jest wykonanie zapytania UPDATE z użyciem zmiennej $_POST? Czyli przykładowo wpisuję w polu formularza informację x, i po kliknięciu w [Wykonaj] informacja y w bazie zostaje zamieniona na x. Da radę tak? :) Mogłby ktoś pokazać schemat?

15.10.2006
20:56
[244]

nagytow [ Firestarter ]

Nie wiem czy cookiesy sa najlepsza metoda do autoryzacji. Na twoim miejscu pomyslalbym o sesjach.

Co do zapytania SQL to oczywiscie, ze mozna. Wykonujesz je dokladnie tak samo jak wszystkie inne zapytania do bazy. Przyklad:

a.html

<form action="a.php" method="post">
User: <input type="text" name="user">
Age: <input type="text" name="age">
<input type="submit" name="ok" value="ok">
</form>

a.php

<?php

(...) laczenie z baza, wybor bazy
$query = "update users set age=\'‹$_POST['age']›\' where name=\'‹$_POST['user']›\'";
$res = mysql_query($conn,$query);

(...)

?>

Oczywiscie ‹ i › to klamry. Dla czytelnosci na forum napisze tez tak:
$query = "update users set age='".$_POST["age"]."' where name='".$_POST["user"]."'";

15.10.2006
21:14
[245]

nagytow [ Firestarter ]

Hmm zrobilem kilka bledow:

Tu slashe sa zbedne:

$query = "update users set age=\'‹$_POST['age']›\' where name=\'‹$_POST['user']›\'";

czyli powinno byc:

$query = "update users set age='‹$_POST['age']›' where name='‹$_POST['user']›'";

A tu trzeba oczywiscie zmienic kolejnosc argumentow:

$res = mysql_query($conn,$query);

Powinno byc:

$res = mysql_query($query,$conn);
lub
$res = mysql_query($query);

Sorki :)


sta666 --> Jesli twoja strona nie jest oparta o SQL tylko o pliki, to nie musisz na sile wrzucac tam bazy. Daj znac to wymyslimy cos dla plikow. Podaj tylko format plikow, tzn jak wygladaja te newsy od strony kodu, jak przebiega ich wczytanie i wyswietlanie.

16.10.2006
14:26
[246]

sta666 [ Chorąży ]

Dzięki
A jeśli chodzi o wczytywanie i wyświetlanie niusów i wiadomości to właśnie chciałbym jakąś propozycję jak najprościej to zrobić :)
A sql to i tak muszę trochę pomęczyć:(

16.10.2006
15:19
[247]

nagytow [ Firestarter ]

Przykladowo kazdy news moze byc zapisywany w osobnym pliku tekstowym. Zalozmy, ze wszystkie newsy laduja do katalogu news. W tym katalogu przydalyby sie podkatalogi z latami, a w nich z miesiacami. Nie jest to konieczne, ale gdyby strona sie rozrosla mialbys jeden katalog z 'milionem' plikow, a to nie jest dobra sytuacja.
Przylad pliku z newsem:

news/2006/10/14_456747

Schemat: news/rok/miesiac/dzien_id

Identyfikatory beda rosly wraz z kolejnymi newsami, a wiec sortowanie w katalogu jest od najstarszego do najnowszego. Czytajac katalog z odwrotnym sortowaniem, masz newsy tak jak wyswietla sie na stronie, czyli od najnowszego.

Wyswietlanie. Masz dzisiejsza date, wiec chodzisz sobie po katalogach i wypisujesz pliki. Jak trafisz na pierwszy starszy niz 30 dni to przerywasz dzialanie.

Ok to tak na szybko, bez przemyslenia. Moze da sie cos optymalniejszego i prostszego, to najwyzej dopisze. Ja to jednak wole SQL ;)

PS. SQL jest bardzo prosty (jak na to, czego ty od niego potrzebujesz). Budowa tabeli to z phpmyadmin kilka klikniec, a potem to juz tylko wstawianie i czytanie z tabelki. Tylko czy ty bedziesz mial jak pokazac strone z sqlem? Tzn macie tam serwer z baza danych?

16.10.2006
17:51
smile
[248]

slowik [ NightInGale ]

sta666===>najprosciej to sql doklepywanie calej obslugi plikow ktora by ci nie sypala bledami to jest zabawy multum uwzgledniajac jeszcze ewentualne kolejkowanie ...

stworz se tabele wielkie litery dla czytelnosci: 'CREATE TABLE news (id SMALLINT UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,tytul VARCHAR(100), tresc TEXT, data DATE, primary key (id))' (polecam wersje z index'em ;-) ) (zamiast DATE mozesz uzyc DATETIME wtedy bedziesz mial wersje 'dokladniejsza')

dodajesz tak : 'INSERT INTO news VALUES('','tytul','tresc','data')' (do daty proponowalbym uzyc date() )

wybierasz tak : 'SELECT * FROM news WHERE data<=aktualna_data-ilestam dni' to masz do aktualnych dla archiwum dajesz > i po sprawie

16.10.2006
21:17
[249]

sta666 [ Chorąży ]

nagytow--> mamy serwer z bazą danych

Jak wrócę z roboty to przetestuje pomysły.

Dzięki chłopaki:))

16.10.2006
21:31
[250]

nagytow [ Firestarter ]

Jesli macie baze danych to zrob jak radzi slowik. Proste i skuteczne :)

16.10.2006
21:37
[251]

umek [ Szczęśliwy ]

Takie moje małe lamerskie pytanko:

<?PHP
IF($_SESSION[zalogowany]!='tak')‹
?>
<form method="post">
Login:<input type="text" name="login"><br>
Hasło:<input type="password" name="password"><br>
<input type=submit value="Zaloguj">
</form>
<?PHP


...

$akcja=mysql_query("SELECT imie, haslo FROM dane WHERE imie=$_POST['login']");
IF(($_POST['login']==$imie) && ($_POST['password']==$haslo))


chcę, by okno zostało 'wyczyszczone', tzn.by formularz zniknął, gdy będę chciał przystąpić do wykonywania czynności wynikającej z instrukcji warunkowej. Jak to zrobić?

Edit: jeszcze jedno. jaką zmienną jest $imie wyciągnięte z bazy danych? $_POST['imie']?

16.10.2006
22:02
smile
[252]

slowik [ NightInGale ]

dopisac jeszcze musisz
$wiersz=mysql_fetch_assoc($akcja);
$akcja['imie'] - dopiero tutaj masz dostep do danego wiersza z danymi a wierszy moze byc wiele ...

16.10.2006
23:17
[253]

nagytow [ Firestarter ]

umek -->

Jakos tak:

<?PHP
if(!isset($_POST["submit"]))

?>
<form method="post" action='<?=$PHP_SELF?>'>
Login:<input type="text" name="login"><br>
Hasło:<input type="password" name="password"><br>
<input type="submit" name="submit" value="Zaloguj">
</form>
<?PHP

else

(..) // polaczenie z baza, wybor bazy
$akcja=mysql_query("SELECT imie, haslo FROM dane WHERE imie=$_POST['login']");
$wiersz=mysql_fetch_assoc($akcja); //albo mysql_fetch_array()

if(($_POST['login']==$wiersz['imie']) && ($_POST['password']==$wiersz['haslo']))

(...) // login i pass sie zgadzaja, zalogowany, ustawiasz zmienne sesji itd

else

(...) // blad, powrot do formularza, wyswietlenie komunikatu o bledzie

17.10.2006
16:42
smile
[254]

chickenom [ ]

Oki, dzięki nagytow, popróbuję :).

Czy, aby uniemozliwić wysyłanie pustych rekordów do bazy mogę posłużyć się funkcją empty()?

Pytanie drugie co zrobić, aby user mógł edytować tylko swój profil (swoje rekordy w bazie) z poziomu strony? Dodam, iż logowanie opiera się na ciastkach.

17.10.2006
17:38
[255]

nagytow [ Firestarter ]

chickenom -->

empty, isset, strlen - zalezy jak i kiedy sprawdzasz. Przy logowaniu mozesz jeszcze uzyc JavaScript zeby sprawdzic czy login i pass sa puste zanim formularz zostanie przeslany na serwer.

Edycja wlasnego profilu jest prosta. Zwyczajnie przy wejsciu na strone (powiedzmy 'Moj profil') wykonujesz zapytanie SQL zeby pobrac wszystkie dane, ktore chcesz, ale oczywiscie z

WHERE id='$id'

(gdzie id to pole id w bazie i jednoczesnie klucz a $id to zmienna zawierajaca id aktualnie zalogowanego uzytkownika). Teraz wyswietlasz na stronie formularz z od razu wypelnionymi polami pobranymi z bazy.

slowik -->

Jako, ze robisz tu za eksperta, to moze skusisz sie na zrobienie nowej czesci? Te ponad 250 postow juz mi sie troche czasu wczytuje, a Adam9870 od pewnego czasu nie pokazuje sie na GOLu.

17.10.2006
18:02
smile
[256]

slowik [ NightInGale ]

ok :-) tylko czy wszystkie linki ze wstepniaka dzialaja ...

17.10.2006
18:32
[257]

nagytow [ Firestarter ]

Link do czesci 27 trzeba zmienic na: http://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4177593
Link do czesci 28 trzeba zmienic na: http://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4379688

Nie dzialaja:




[HNTR]
-

Quicky
-

SULIK
-


Reszta ok :)

17.10.2006
19:22
smile
[258]

slowik [ NightInGale ]




Następna część:



https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=5566907

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.