GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.28]

04.11.2005
19:52
[1]

Adam9870 [ ]

Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.28]

Wstęp:

Kącik ten powstał w celu gromadzenia informacji, zapytań, porad, a także jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL'a. Wszystko powinno znajdować się w jednym miejscu, aby można było łatwiej i przyjemniej odnaleźć informacje związane z tworzeniem stron www. Liczymy na to, że kącik będzie bardzo często odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

FAQ - Najczęściej zadawane pytania

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG:

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe:

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obróbki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzędzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerów

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

BŁĘDY W TWORZENIU STRON - koniecznie przeczytaj!

- https://pornel.ldreams.net/bledy/

Ciekawe strony dla webmasterów:

- https://www.me2.pl/
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/

Za darmo dla webmasterów

- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/
- https://www.dhost.info/

Nasze strony:

wi3dzmin
- https://www.brokilon.aplus.pl

[HNTR]
- www.lump-attack.prv.pl/

hotDog
- https://www.lookas.prv.pl/

Quicky
- https://www.gamers-equipment.xt.pl/

SULIK
- https://www.nomaniekozoki.prv.pl/

Drak`kan
- https://drakkan.prv.pl/

Bri (hmtlowa podstawówka :)
- https://bri.republika.pl/

================================
Archwium Kącika:
================================

cz. 01: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=282993
cz. 01: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1724087 REIKARNACJA
cz. 02: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=293434
cz. 03: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=561138
cz. 04: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=681039
cz. 05: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=709817
cz. 06: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=778829
cz. 07: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=860865
cz. 08: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=987171
cz. 09: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1348213
cz. 10: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1966148
cz. 11: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2031618
cz. 12: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2059468
cz. 13: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2160961
cz. 14: https://gracz.info/s043.asp?ID=2219048
cz. 15: https://gracz.info/s043.asp?ID=2305650
cz. 16: https://gracz.info/s043.asp?ID=2374934
cz. 17: https://gracz.info/s043.asp?ID=2404162
cz. 18: https://gracz.info/s043.asp?ID=2479809
cz. 19: https://gracz.info/s043.asp?ID=2531725
cz. 20: https://gracz.info/s043.asp?ID=2661899
cz. 21: https://gracz.info/s043.asp?ID=2739264
cz. 22: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2940573
cz. 23: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=3283908
cz. 24: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=3713891
cz. 25: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4000035
cz. 26: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4101026
cz. 27: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4177593
(proszę dopisywać kolejne części)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2006-01-28 10:05:33]

04.11.2005
22:54
smile
[2]

ossa201 [ Generał ]

<param name="wmode" value="transparent">

Ta linijka mówi o przeroczystości tła we Flashu ale działa tylko w IE jaką inną można ją zastąpić albo gdzieś słyszałem że coś się we Flashu przestawia ?? !!

05.11.2005
12:30
smile
[3]

ejpi [ Konsul ]

Jak todać muzykę w formacie mp3, żeby była odtwarzana przy włączeniu strony?

05.11.2005
12:36
[4]

Adam9870 [ ]

ejpi => Zajrzyj na stronę:
https://www.kurshtml.boo.pl/html/multimedia.html
Może tam znajdziesz to o co Ci chodzi:)

05.11.2005
12:44
smile
[5]

ossa201 [ Generał ]

Niewiem jak to zrobić za pomocą htmla ale w 5 sekund możez to zrobić za pomocą Flesha.

Ktoś zna odp. na moje pytanie ??

05.11.2005
13:44
[6]

ejpi [ Konsul ]

ossa201 --> a jak zrobić to we flashu?

05.11.2005
16:49
[7]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Mam pewien problem.

Mianowicie stworzylem dokument .css, w ktorym na srodku jest iframe.

Jak dostosowac nowy dokument otwierany wlasnie w tym iframe, by zgadzal sie
z szerokoscia plywajacej ramki i byl scrolowany w dol ?

pozdrawiam

05.11.2005
17:27
[8]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

ok znowu mam banalny i drazniacy problem
‹default: include("base.php"); break;
case 'wygnanczyce': include("wygnanczyce.php"); break;›

wg tej instrukcji link
<a href="index.php?wygnanczyce>Wygnanczyce</a>
powinien przeniesc mnie do strony wygnanczyce.php jesli sie nie myle.
A jednak dalej przenosi do base.php. inne linki tego typu dzialaja.

05.11.2005
17:33
smile
[9]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

ok niewazne zapomnialem o id=
=P

05.11.2005
17:37
[10]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Maevius => CSS to jest skrot oznaczajacy kaskadowy zestaw styli a nie typ dokumentu HTML :) W nim sie nie robi stron :P A co do problemu to strona w plywajacej ramce dostosuje sie do niej sama, o ile nie ma w niej elementow o ustalonej szerokosci przekracazajacej szerokosc ramki. Wtedy oczywiscie pojawi sie pasek przewijania w poziomie.

hopkins => Po znaku "?" w adresie musi pojawic sie zmienna w formacie "nazwa=wartosc". Jesli piszesz "index.php?wygnanczyce" oznacza to iz tworzysz zmienna $wygnanczyce o nieokreslonej wartosci i tyle. W takim wypadku nie ma sensu pisac case "wygnanczyce", bo to by sie odnosilo do wartosci a nie do nazwy. Jesli chcesz sprawdzic czy dana zmienna istnieje zastosuj konstrukcje z IFem:
if(isset($_GET['wygnanczyce'])) ‹ ... ›
Zapewne da sie wprowadzic ta konstrukcje do case'a ale pewien nie jestem.

05.11.2005
18:12
smile
[11]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Drak'kan

.. i inni. :-)))

Dzieki za post, ale ten problem juz rozwiazalem i "skumalem" o co chodzi. Mam inny, na ktory nie potrafie znalezc odpowiedzi. Mianowicie chodzi o "pokolorowanie" scrollbara iframe wykorzytujac
.css. Spedzilem ostatnie dwie godziny szukajac informacji w internecie o metodach, zastosowawszy kilka (nascie?) dalem sobie spokoj. Moze bedziecie wiedzieli jak to zrobic ?

Oto kod moich dwoch stron. Strona glowna .htm:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "https://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="https://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta name="Author" content="mae" />
<meta name="keywords" content="dekadentyzm, dekadenci, mae, maevius">
<meta http-equiv="content-type" content="text/html;charset=iso-8859-2">

<title> dekadenci.org | Heroes are made not born. </title>

<style type="text/css">

.outer

position: absolute;
height:450px;
width:700px;
margin:-230px 0px 0px -350px;
border: 1px solid black;
padding: 0px;
top: 50%;
left: 50%;
overflow: visible;
text-align: center;
scrollbar-base-color: #9999cc;


.iframek

position: absolute;
border: 1px solid black;
height: 350px;
width: 450px;
top: 50%;
left: 50%;
margin:-200px 0px 0px -140px;
margin-top: -180px;


</style>
</head>
<body>
<div class="outer">
</div>
<div class="iframek">
<iframe name="iframe" src="podstrona.htm" frameborder="0" width="450" height="350" scrolling="auto"></iframe>
</div>
</body>
</html>

=========================================================

podstrona .htm:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "https://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="https://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta name="Author" content="mae" />
<meta name="keywords" content="dekadentyzm, dekadenci, mae, maevius">
<meta http-equiv="content-type" content="text/html;charset=iso-8859-2">

<title> dekadenci.org | Heroes are made not born. </title>

<style type="text/css">

iframe

scrollbar-3dlight-color:#FF0000;
scrollbar-arrow-color:yellow;
scrollbar-base-color:#FFFFFF;
scrollbar-darkshadow-color:#000000;
scrollbar-face-color:#CCCCCC;
scrollbar-highlight-color:#FFFFFF;
scrollbar-shadow-color:#DDDDDD


body

border: 1px dotted black;
position: absolute;
width: 150px;
height: 250px;
margin: auto;

</style>
</head>
<body>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
blablabla<br>
</body>
</html>

05.11.2005
18:43
[12]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Nie wiem czy sie w ogole da pokolorowac scrollbara w <iframe>ie. Chociaz ja sie na tym slabo znam, bo nie preferuje w ogole kolorowania scrollbarow i nigdy mnie to raczej nie interesowalo :) Zawsze mozna zrobic wlasnego prostego scrollbara (co chyba bylo juz opisywane w tym watku :))

05.11.2005
19:00
smile
[13]

Adam9870 [ ]

Maevius => Kolor sclorbara można zmienić bez CSS, wprowadzając poprostu kod na stronie na której ma być pokorolowany sclorbar np:wsatwiając kod do pliku jakiejś podstrony, która będzie wyświetlana w ramce. Niżej kodzik:
<BODY style="scrollbar-base-color: kolor">...</BODY>

05.11.2005
19:43
[14]

ejpi [ Konsul ]

To mógłby ktoś może napisać małego tuturiala, jak mp3 zrobić jako muzyke towarzyszącą stronie. Wiem że format mp3 nie jest zabardzo optymalny dla stron www, ale zależy mi aby się dowiedzieć jak to zrobić.

05.11.2005
20:06
[15]

Trollf [ ]

oczywiscie, ze mozna pokolorowac paski przewijania w iframe, ale definicje kolorow paskow nie dodaje sie do stylu dokumentow, ktore tworza iframe ale do styli dokumentow wyswietlanych w ifame... ;-]

05.11.2005
20:21
smile
[16]

Adam9870 [ ]

Czy mógłby ktoś napisać coś na temat XHTML-a np: czy bardzo różni się od zwykłego HTML-a (4.0.0)? Oraz czy mógłby ktoś napisać czym różni się HTML 4.0.0 od HTML-a 4.0.1.
Z góry dzięki!

05.11.2005
20:54
[17]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Adam => Poczytaj sobie ponizsze linki :) Powodzenia z tym zycze :P Tam napewno znajdziesz wszystko co mozna wiedziec o tych trzech standardach :) Bo opisywac to tak recznie to po pierwsze mi sie nie chce, a po drugie pewnie nie potrafilbym do konca sprecyzowac roznic (no i wielu (wiekszosci) napewno nie znam).

https://www.w3.org/TR/1998/REC-html40-19980424/
https://www.w3.org/TR/REC-html40/
https://www.w3.org/TR/xhtml11/

05.11.2005
20:58
smile
[18]

Adam9870 [ ]

Drak'kan => Dzięki za te linki. Nie masz może polskich stronek na których pisze o tym?

05.11.2005
21:18
[19]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

TRollf

Jesli " ... ;-]" jest delikatna nutka ironii, to jestes w bledzie. Twoj sposob nie dziala :) I jak widzisz w podstrona.html - definicje sa na swoim miejscu.

Adam -> Nie dziala.

05.11.2005
21:19
[20]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Maevius => Skoro panowie mowia ze mozna to trza im wierzyc i poprawic bledy u siebie :) Zdefiniowales style scrollbara dla taga <iframe>, a z tego co wiem to te style sie raczej ustala dla <body> :)

05.11.2005
21:32
smile
[21]

Adam9870 [ ]

Sam znalazłem trochę o tym:
https://www.kurshtml.boo.pl/html/polecenia.html
https://www.kurshtml.boo.pl/html/xhtml.html
Czy na tych stronach jest dobrze o tym napisane?
Mam jeszcze pytanka:
Czy XHTML często przydaje się w pracy Webmasterskiej?
Czy warto używać HTML-a 4.0.1 czy lepiej HTML-a 4.0.0, czy gdy umię się HTML-a 4.0.0 opłaca się uczyć HTML-a 4.0.1?

05.11.2005
21:42
[22]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Wiesz, sadze ze jest raczej niewielka roznica pomiedzy HTML 4.00, a HTML 4.01, bo gdyby byla duza, to to drugie nazywaloby sie HTML 5.00 :) Oczywiscie moze sie okazac ze jest w przypadku jakiegos atrybutu dosc radykalna roznica (np. w HTML 4.01 on moze nie wystepowac), ale takie drobiazgi to sie mozna nauczyc przy okazji sprawdzania poprawnosci validiatorem :)

Hmm, XHTMLa napewno dobrze jest znac z jednego glownego powodu: Jest to obecnie obowiazujacy standard i bedzie sie on rozwijal z czasem, gdy HTML zostal juz odlozony na poleczke i tam bedzie spoczywal do konca swiata :) Tak samo rozwoj przegladarek idzie w strone XHTMLa co jest oczywiste i ten standard jest lepiej interpretowany przez nie.

05.11.2005
21:43
[23]

Trollf [ ]

Maevius -> nie jestem w bledzie tylko Ty w kodzie tej strony masz jeden, lub w zaleznosci jak na to patrzec, dwa bledy... ;-]

po pierwsze definicje kolorow dla paskow przypisuje sie do sekcji body, a nie iframe, czyli:
body

scrollbar-3dlight-color:#FF0000;
scrollbar-arrow-color:yellow;
scrollbar-base-color:#FFFFFF;
scrollbar-darkshadow-color:#000000;
scrollbar-face-color:#CCCCCC;
scrollbar-highlight-color:#FFFFFF;
scrollbar-shadow-color:#DDDDDD
border: 1px dotted black;
position: absolute;
width: 150px;
height: 250px;
margin: auto;


a po drugie na samym poczatku masz definicje standardu, ktory z tego co widze nie obsluguje wyswietlania kolorow dla paskow, wiec chocbys stawal na glowie, to tych kolorow nie udalo by Ci sie wyswietlic ;-]
usun ta czesc:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "https://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
i zastap ja np. tym:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">

po tych dwoch zmianach powinno dzialac... ;-]

05.11.2005
21:46
smile
[24]

Regis [ ]

Adam --> Poki co to czy zrobisz strone w HTML czy XHTML nie robi roznicy - wiekszosc przegladarek jest 'cierpliwa' i nawet strona napisana zupelnie bez uwzglednianai standardow zostanie pewnikiem poprawnie wyswietlona. Ale niedlugo to zacznie sie zmieniac. Nie za rok, czy za dwa, ale z czasem - pomimo ze HTML wciaz bedzie obslugiwany - to tylko XHTML i pelna zgodnosc z jego standardami pozwoli Ci tworzyc strony, ktore wszedzie beda wygladac identycznie (tak, tak, nawet w IE :P )

05.11.2005
21:53
smile
[25]

Adam9870 [ ]

Drak'kan => Dzięki!
Przeczytałem przed chwilką że XHTML opiera się na HTML-u 4.0.1 i że w w XHTML-u nie zbytnio nic więcej niż w HTML-u 4.0.1. Więc chyba jak będe miał niedługo wolny czas (zbliżający się długi weekend) to dokończe się uczyć HTML-a 4.0.0 (pozostało mi tylko pływające ramki i tableki. Przez ostatni miesiąc niestety nie poświęciłem na naukę HTML-a czasu bo nie miałem czasu:(). I gdy skończę się uczyć HTML-a 4.0.0 zaczne się uczyć HTML-a 4.0.1 a potem (pod koniec roku może będę miał wolny czas) zaczne się uczyć XHTML-a.
Ciekawe czy IE 7 pójdzie w stronę XHTML-a?
PS. Dzięki za zainteresowanie Moim pytaniem:)

05.11.2005
21:56
smile
[26]

Adam9870 [ ]

Zapomniałem spytać czy na tych stronach do których podałem linki wcześniej jest to dobrze opisane?

05.11.2005
21:59
[27]

Trollf [ ]

Adam9870 -> nie ma sensu uczyc sie jezyka dla samej ideii poznania tego jezyka ;-] jesli juz sie uczyc to przy okazji tworzenia jakiegos projektu, czy to bedzie prosta stronka, czy jakis bardziej rozbudowany portal...

05.11.2005
22:02
[28]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Zawsze w sumie bawilo mnie stwierdzenie "nauka HTMLa" :) Przeciez tu sie nie ma czego uczyc, bo przeczytanie sobie po prostu jak dana rzecz sie definiuje to nauka bym nie nazwal :P Przechodzac z HTML 4.01 na XHTML 1.1 tez jakos specjalnie sie nie uczylem. Wymagana jest tu jedynie dobra (a moze i bardzo dobra) znajomosc CSS i pamiec o zamykaniu tagow i to wystarczy :) Choc piszac strony w Dreamweaverze 8 mozna nawet zapomniec o zamykaniu tagow, bo program sam wszystkie zamyka jak nalezy :)

A co do tych stron to nie wiem, nie czytalem ich :) Tych co Ci podalem wyzej tez nie, ale biorac pod uwage, ze byly to linki do specyfikacji tych standardow to napewno niczego nie pominalem :P

05.11.2005
22:14
[29]

Adam9870 [ ]

Ja chciałem uczyć się dla poznania języka, aby potem (na przyszłość) umieć pisać dobre stronki itp rzeczy. Do zrobienia strony na Moje potrzeby wystarczy HTML 4.0.0 więc narazie odłoże tą naukę HTML-a 4.0.1 i XHTML-a dopóki nie będę miał takiej potrzeby:)
Drak'kan napisał że potrzebna jest znajomośc CSS-a a jej nie posidam:( Więc jak będę miał potzrebę nauczyć się tych języków np: do zrobienia jakiegoś większego serwisu to się nauczę.
Drak'kan => Niedawno jeszcze wtedy gdy nie miałem zielonego pojęcia o webmasterstwie to myślałem że nauka HTML-a zajmuje bardzo dużo czasu. Teraz gdy umiem prawie cały kurs to wydaje się to śmieszne;-)
HTML-a nauczyłbym się wcześniej ale niestety nie miałem czasu (szkoła).
Dzięki za zainteresowanie tamatem i pozdrawiam.

05.11.2005
22:30
[30]

Trollf [ ]

Adam9870 ->
Ja chcia&#179;em uczy&#230; si&#234; dla poznania j&#234;zyka, aby potem (na przysz&#179;o&#339;&#230;) umie&#230; pisa&#230; dobre stronki itp rzeczy.

hm, raczej jest to bledne podejscie ;-] akurat przy tworzeniu dobrych stron o wiele wieksze znaczenie ma praktyka niz znajomosc nawet wszystkich polecen na pamiec ;-] to jest tak jak np. z samochodami, mozesz wykuc na blache nawet cala ksiazke techniczna pojazdu, ale gdy nagle stanie on na drodze to bez doswiadczenia praktycznego raczej niewiele bedziesz mogl zdzialac ;-]
podobnie z nauka html i innych takich - znacznie wiecej sie nauczysz podczas tworzenia czegos niz czytajac 'suche fakty', gdy nie bedziesz mial praktyki cala wiedza szybko z glowy wyleci ;-p natomiast nauka podczas tworzenia znacznie lepiej wszystkie te wiadomosci utrwali w pamieci...

05.11.2005
22:32
[31]

Trollf [ ]

heh, nie mam zainstalowanej w systemie polskiej czcionki ;-p dlatego copy&paste zasadzilo w cytacie sporo krzakow... :o

05.11.2005
22:52
[32]

ejpi [ Konsul ]

To wie ktoś jak wstawić dźwięk mp3?

06.11.2005
09:30
[33]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

ejpi => Mozesz skorzystac z obiektu Media Playera: https://www.developingwebs.net/html/mp3.php
lub wykupic sobie jakies inne ustrojstwo, ktore mozna dostosowac do wlasnych potrzeb, jak np. https://www.wimpyplayer.com/

06.11.2005
10:29
[34]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Trollf -> Chyle czola, dzieki.

Jednak po tej zmianie wydaje mi sie ze bede musial wybierac pomiedzy barwa scrollbarow a jakoscia wyswietlanej czcionki.. Poprzez html 4.01 wyglada strasznie na postrzepiona i oblesnie zarazem.

06.11.2005
12:02
[35]

Trollf [ ]

Maevius -> no niestety, albo rybki albo akwarium ;-] kolory paskow przewijania nie sa definiowane przez zaden standard, sa to po prostu polecenia dodane przez misrosoft i interpretowane przez IE
co do czcionki to ja uzywam glownie Verdany i w tym HTML4.01 wyglada zuepelnie przyzwoicie

06.11.2005
12:22
smile
[36]

ossa201 [ Generał ]

ejpi >> napisz mi na gg to ci powiem jak prosto zrobić to we Flashu, numer masz gdy klikniesz moją ksywe.

06.11.2005
12:58
[37]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Wlasnie IE przestal wyswietlac mi scrollbara w <iframe>. Jak ktos do tego dojdzie, wysylam mu Zywca w drewnianym pudle na wskazany adres. ;-)

https://dekadenci.org/iap/welcome.htm -> sprobojcie wejsc np. spod opery, dalej -> me, dalej -> o mnie. Scrollbar jak zywy.

Otworzcie potem ten sam adres spod IE. Scrollbara nie ma.

Kod zrodlowy strony jest na https://dekadenci.org/iap/

Chyba sie poddaje.

06.11.2005
12:58
[38]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

poprawny link

06.11.2005
14:13
[39]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Maevius => Moze problemem jest tu ten dziwny argument przy body: scroll="no" :)

06.11.2005
14:20
[40]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Drak'kan

Ten argument eliminuje mi scrollbara z prawej krawedzi ekranu w <body>.
Po jego usunieciu, sytuacja sie nie zmienia. :-(

Zupelnie nie wiem co jest nie tak.

06.11.2005
14:45
[41]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Pokombinowalem z marginesami i sie udalo. Poki co. Problem nieaktualny.

pozdrawiam

06.11.2005
15:00
[42]

Trollf [ ]

Maevius -> aktualny, aktualny ;-] samo kombinowanie z marginesami wcale nie rozwiazuje tego problemu a jedynie go 'lata' ;-] tak jak Drak'kan zasugerowal, gdy zmienisz w pliku about.htm ta czesc kodu:
<body scroll="no"></body><br>
na:
<body><br>
wszystko bedzie ok, wlasciwie to niepotrzebnie jest tutaj zamkniety tag <body> gdy pozniej jeszcze sa inne tagi html, no i parametr scroll="no" jest tutaj niepotrzebny, bo wlasnie przez niego znikaja paski w ramce...

06.11.2005
20:55
[43]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

Mam tylko jedno małe pytanko: Czy na stronie https://webmaster.helion.pl/kurshtml/ jest kurs HTML-a 4.0.0 czy HTML-a 4.0.1?
PS. Proszę o szybką odpowiedź.
Z góry dzięki

06.11.2005
21:13
[44]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Alescie sie ludzie przyczepili do tego HTML 4.00 i HTML 4.01 :/ Tak jakby byla mniedzy nimi jakas kolosalna roznica...

Na podanej przez ciebie, ewuniaw_, stronie jest zwykle przedstawienie wszystkich komend HTMLa, z zaznaczeniem co najwyzej ze HTML 4 np nie uzywa juz danego argumentu, itp. Tak wiec strona ta nie jest o zadnym ze standardow, a po prostu o HTMLu...

06.11.2005
21:19
[45]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Trollf, Drak'kan -> Dzieki za pomoc. Stronka narazie w fazie wstepnej, tzn, aktywne w "me" -> o mnie. Jak sie calosc prezentuje ? :)

pozdrawiam

06.11.2005
21:22
smile
[46]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

Drak'kan -> Czy po tym poście mam rozumieć że na stronie jest ogólnie napisane o HTML-u. Czyli że pisze trochę o HTMLu 4.0.0 i trochę o HTMLu 4.0.1

06.11.2005
21:39
[47]

Trollf [ ]

czy to ma znaczenie w ogole czy wersja 4.0.0 czy 4.0.1? przeciez to jeden i ten sam pies ;p jesli chcesz wiedziec jakie dokladnie sa roznice miedzy tymi wersjami spojrz na ponizszy link... kursy html'a maja za zadanie nauczyc podstaw i zrozumienia ideii tego jezyka, a po wszelkie zmiany z wersji na wersje i tak sie zaglada na oficjalne strony konsorcjum w3 ;p

06.11.2005
21:45
smile
[48]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

Po poście drakkana chcę wiedzieć czy tam jest napisane trochę z HTML-a 4.0.1 i trochę z HTML-a 4.0.0 a jeśli nie to czy kurs jest o konkretnej wersji (4.0.0 czy 4.0.1)

06.11.2005
21:57
[49]

Trollf [ ]

Maevius ->
jesli to Twoja pierwsza stronka, to coz... poczatki zawsze musza jakies tam byc ;-]
jednak jesli chcesz kilka krytycznych uwag to:
- zbyt maly kontrast miedzy ciemnym tekstem a czarnym tlem (kiepsko sie czyta tekst i oczy sie szybciej mecza),
- obrazki maja zbyt duzy rozmiar (chodzi o wielkosc w KB, a nie pixele ;-] np. ten z reka mozna z gif'a przeksztalcic na jpg, wtedy przy odpowiedniej kompresji bez specjalnej utarty jakosci bedzie zajmowal ok 10KB, a obecny gif ma ponad 70KB :o tyczy sie to pozostalych obrazkow rowniez - np. ten z gwiazdami mimo, ze jpg to ma za mala kompresje i jak na taki maly rozmiar zbyt duzo KB zajmuje...)
- zbyt duza ilosc plikow ze stylami ;-] czemu masz oddzielny plik ze stylem dla prawie kazdej podstrony? :o twoje dzielo nie jest jeszcze az tak skomplikowane i specyficzne ;-] ze nie moze miec wszystkich definicji stylow w jednym pliku...

to na razie tyle... kombinuj, kombinuj, gdyz praktyka czyni mistrza i moze cos naprawde dobrego z tego w przyszlosci wyjdzie ;-]

06.11.2005
22:05
[50]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Trollf - Dzieki za uwagi. Tak, jest to moja 1 strona :)

To strona na zaliczenie, nie mam zamiaru wiazac z tym przyszlosci. Wole .NET ;)
Sam wyglad to wylacznie moja inicjatywa, tak naprawde mialobyc cos co "trzyma sie"
kupy i zawiera w sobie galerie napisana w .js (w trakcie) oraz pare rzeczy w .php

Obrazki przekonwertuje. Plik ze stylami ? Coz, robiac je / ja, uczylem sie ich, tak wyszlo.
Zdefiniuje do jednego..

Ie i Opera poprawnie wyswietlaja strone, natomiast Firefox zapomina o pokolorowaniu suwakow. Ja sobie chyba dzisiaj juz odpuszcze ;)

pozdrawiam!

07.11.2005
14:54
[51]

Adam9870 [ ]

ewuniaw_ => HTML 4.0.1 ma tylko troszkę dodatkowych poleceń niż HTML 4.0.0. Więc można powiedzieć że na stronie webmaster.htlion.pl/kurshtml jest kurs HTML-a 4.0.1. Jeżeli chcesz poznać polecenia HTML-a 4.0.1 wejdx na https://www.kurshtml.boo.pl/html/polecenia.html#wykaz_atrybutow
i sobie zobacz:)

07.11.2005
15:24
smile
[52]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

OK, Dzięki

09.11.2005
11:39
[53]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Czy Iframe moze byc zagniezdzany ?

09.11.2005
11:45
[54]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Maevius => No a czemu nie ? Oczywiscie nie mozna wpakowac iframe'a do taga typu inline, ale do tagow blokowych jak najbardziej mozna :)

11.11.2005
20:20
[55]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

byc moze wiecie.. w jaki sposob w <iframe> sprawic, by po kliknieciu w <a href="blablawww.blablabla">blabla</a> (odnosnik jest w iframe wlasnie) blabla otwieralo sie w nowym oknie ? a nie w iframe...

pozdrawiam!

11.11.2005
20:23
[56]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

juz nieaktualne, target="blank" :)

11.11.2005
20:27
[57]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Maevius => Masz dwa wyjscia:
1) zwykly atrybut target w tagu <a> o wartosci "_blank"
lub
2) kod JavaScript: window.open('strona', 'nazwa_okna', 'parametry');

11.11.2005
20:52
[58]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Drakkan and others

Rzuc prosze okiem na strone w linku. Chodzi o rollover list. W jaki sposob przesylac argumenty ? Nie da sie tego zrobic za pomoca pure css, tzn da sie, ale stron byloby milion i tyle tez preloadow. Jesli to jakis skrypt w .js (co prawdopodobne), moglbys go opisac lub tez podac namiary?

Kod przekleje tez tutaj

HTML
<div id="navcontainer">
<ul id="navlist">
<li id="active"><a href="#" id="current">Item one</a></li>
<li><a href="#">Item two</a></li>
<li><a href="#">Item three</a></li>
<li><a href="#">Item four</a></li>
<li><a href="#">Item five</a></li>
</ul>
</div>

CSS
#navcontainer ul

list-style-type: none;
text-align: left;


#navcontainer ul li a

background: transparent url(images/list-off.gif) left center no-repeat;
padding-left: 15px;
text-align: left;
font: normal 11px "Lucida Grande", "Lucida Sans Unicode", verdana, lucida, sans-serif;
text-decoration: none;
color: #999;


#navcontainer ul li a:hover

background: transparent url(images/list-on.gif) left center no-repeat;
color: black;


#navcontainer ul li a#current

background: transparent url(images/list-active.gif) left center no-repeat;
color: #666;


Wielkie, wielkie dzieki...

11.11.2005
21:05
[59]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

startList = function() ‹
if (document.all&&document.getElementById) ‹
navRoot = document.getElementById("nav");
for (i=0; i<navRoot.childNodes.length; i++) ‹
node = navRoot.childNodes;
if (node.nodeName=="LI") ‹
node.onmouseover=function() ‹
this.className+=" over";

node.onmouseout=function() ‹
this.className=this.className.replace»
(" over", "");





window.onload=startList;

pozdrawiam

15.11.2005
10:58
[60]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Moja drugia strona w zyciu, www.dekadenci.org :)

15.11.2005
19:06
[61]

Adam9870 [ ]

Maevius => Stronkę chcesz zareklamować czy dać forumowiczom do oceny? Jeżeli do oceny to stronka ogólnie ok. Ale mam kilka uwag co do niej:
W dziale "kontakt" proponowałbym aby przy wchodzeniu od razu wyskakiwał taki komunikat co wyskakuje gdy kliknie się na "O formualrzu". Musiałbyś tylko w pliku kontakt.htm umieścić taki prosty skrypt JavaSpript:
<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
<!--
//modified by Coffeecup.com
function Info()
‹if (!confirm("Wykorzystując ten prosty formulasz możesz do Mnie napisać. Wypełnij formularz i kliknij - wyślij -."))
history.go(-1);return " "›
document.writeln(Info())
<!--End-->
</script>
Proponowałbym w działe "poezja" te menu dolne zrobić tak jak jest to na obrazku (obrazek załączyłem)
===========================================>>
Po kodzie który zobaczyłem na kilku podstronach (tylko kilku bo nie miałem czasu aby zobaczyć wszystkie) sądze że stronę napisałeś np: w notatniku i nie korzystałeś z edytorów wystywing. Jak na drugą twoją stronę to wygląda całkiem nieźle:) Proponowałbym zmienić nazwę działu "o mnie" na nazwę "webmaster" albo "autor". Poza tym w tym dziale "o mnie" napisałbyś trochę o sobie itp bo trochę pusto ten dział wygląda. W dziale "o mnie" napisałeś że uczysz się (x)html/css/js/php. Życzę powodzenia z tą nauką:)
Pozdrawiam Adam.

17.11.2005
19:46
[62]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Bede wdzieczny za skomentowanie/ocenienie stylu wykonania projektu mojej strony w wersji 2.0. Dostepna jest ona pod adresem: https://preview.drakkan.webd.pl . Oceniac mozecie na stronie (przy pomocy ankiety), pod linkiem: https://drakkan.webd.pl/forum,temat,2,index.php (nie trzeba byc zarejestrowanym) lub tutaj :)

Grafiki tam za wiele nie ma, ale takie bylo moje zalozenie. Strona ma byc bardzo prosta ale estetyczna i ciekawie wykonana :)

24.11.2005
16:18
[63]

Arxel [ Dj Arxel ]

dobra:
chcielimy stworzyc strnke dla radia ale jako ze nam sie nie podobala zaczelismy tworzyc nowa.. niemajac pomyslu uznalismy ze kupimy profesjonalny szablon..
padlo na flash bo fajnie sie prezentuje:)
www.nasastacja-beta.be
prosilbym o ocene
i jeszcze jedno:
podajcie nazwe czy cos co mam sciagnac zeby zmienic napisy i wszystko.. domyslam sie ze jkaiegos flasha ale po wpisaniu w googlach nieiwem co sciagac..:)
radio (i od razy stronka) rusza oficjalnie 1 grudia wiec chcialbym sie wyrobic z tym wszytkim :)
i jeszcze jedno: czy w stronkach z flasha mozna normalnie uzywac systemy newsow i inne skrypty czy wszystko musi byc wykonane we flasu?

25.11.2005
16:09
[64]

hotDog [ Outsider ]

Komunikację flasha z php można wykonać w dwojaki sposób:

- bezpośrednia komunikacja skryptu php z flashem
- php zmienia zawartość pliku tekstowego, którego odczytuje flash.


W obu przypadkach trzeba umieć programować w ActionScript.

28.11.2005
17:40
[65]

anianella [ Pretorianin ]

mam prosbę chciałabym odświezyć swoją wiedze z zakresu tworzenia stron www.Kiedyś baardzo dawno bawilam sie tym troszkę korzystając z makromedia,mialam go gdzies na dysku ale juz niestety nie mam.Z linku ktory podaliście nie bardzo moge sciągnac jakieś hasła,adresy..czy jest szansa ze ktoś ma i moze mi ją wyslac (no chyba ze ta instalka ma wiecej niż 10 mb) gdyby ktoś chcial mi pomóc to mój adres [email protected] będe wdzięczna, bez macrom nie omge sie zabrac do pracy :( a tylko na nim cokolwiek umialam kiedyś

28.11.2005
18:04
[66]

Adam9870 [ ]

anianella => Chodzi Ci o wersję testową flasha? Jeżeli tak to nie wyście Ci jej na maila bo wersja trial ma ze 110 MB a żadne konto pocztowe takiej przesyłki raczej nie odnierze:( Możesz sama pobrać z tej strony :
https://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=14&id=290
wersję trial tzn działającą kilkanaście dni (30 czy 60)

28.11.2005
23:41
smile
[67]

anianella [ Pretorianin ]

Adam9870 -> dzięki ściągam dreamweavera testowego to o niego mi chodzilo, mam nadzieje ze moja wiedza nie zgubila sie podczas 2 lat "nicnierobienia" ze stronami www. Jakby co to będe waszym "klientem" i wtedy pożałujesz Adamie ze dałeś mi linka :))))) -zartuje postaram sie nie męczyć no chyba ze juz sama nie będe mogla nic ciekawego wymyślić
pozdr:)

05.12.2005
20:41
[68]

Zysio [ Generał ]

No nie wyrobie zaraz.... Od dłuższego czasu męcze się z rolloverem ;( Chcę zrobić taką prościutką funkcję, że jak najadę myszką na obrazek to się pojawi OBRAZ2 a jak zabiorę myszkę z obrazka to spowrotem będzie OBRAZ1. Noi nie chce cholernik działać jak bym tego nie zrobił ;( Pomocy!

05.12.2005
20:53
smile
[69]

ossa201 [ Generał ]

Zysiu prosta sprawa w 1 minute we Flashu !! !!

05.12.2005
20:55
[70]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Zysio => No fakt, meczysz sie z dosc prosta rzecza.

Funkcja zmieniajaca obrazek dla danego obiektu:
function Change(obj, image) ‹
if(obj != null) ‹
obj.src = image;



I w kodzie wystarczy zrobic taga <img>:
<img src="obraz1.jpg" onMouseOver="Change(this, 'obraz2.jpg');" onMouseOut="Change(this, 'obraz1.jpg');" />

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-12-05 20:54:17]

05.12.2005
21:06
smile
[71]

Adam9870 [ ]

Zysio => Możesz takie coś zrobić w JS
Zajrzytu na link poniżej.
https://www.kurshtml.boo.pl/skrypty/przyciski.html
Poczytaj tam, wydaje Mi się że o to Ci chodziło.

V
V

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-12-05 21:05:33]

05.12.2005
21:08
[72]

Zysio [ Generał ]

Hmmm..... W ten sposób mam wpisać? Czy tu się coś zmienia :P Bo ja trochę noob jestem ;) I mi to nie chce działać nadal ;( No a przecież wszystko napisałeś... :/ Jakoś to rozwinąć byś mógł? Czy to jest całość :|

05.12.2005
21:15
[73]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

No wiec tak
1. Funkcje wklejasz w czesci <head>:

<script type="text/javascript">
function Change(obj, image) ‹
if(obj != null) ‹
obj.src = image;


</script>

Zamien oczywiscie ‹ i › na odpowiednio Shift+[ i Shift+]

No a kod obrazka wklejasz juz normalnie w kodzie strony...

05.12.2005
21:28
[74]

Zysio [ Generał ]

Drak'kan => Piekne dzięki :] Działa idealnie :D

Adam9870 => Nie rozumiem pewnej operacji xD Wybrałem sobie wariant drugi z tej stronki. Tyle, że tam pisze tak:

w wybranym miejscu strony:
<A HREF="adres1.html" onMouseDown="przyciski[1].kliknij()" onMouseUp="przyciski[1].normalizuj()" onMouseOut="przyciski[1].normalizuj()"><IMG SRC="obrazek1a.gif" NAME="img1" BORDER="0"></A>

w wybranym miejscu strony:
<A HREF="adres1.html" onmouseover="przyciski[1].podswietl(); return true" onMouseDown="przyciski[1].kliknij()" onMouseUp="przyciski[1].normalizuj()" onMouseOut="przyciski[1].normalizuj(); return true"><IMG SRC="obrazek1a.gif" NAME="img1" BORDER="0"></A>

W jaki niby sposób mam te dwie oddzielne funkcje dać pod jeden obraz??? Przecież to jest niemożliwe!!! BO to by mi pasowało :) O co w tym chodzi? Póki co zostawie sobie wersję działającą tamtą :] A ta bardziej rozbudowana, że tak ją nazwę, jest w jakiś dziwny sposób działająca? :|

05.12.2005
21:41
[75]

Adam9870 [ ]

Zysio => Wariant drugi polega na tym że gdy przycisk myszki najechał i kliknął to wtedy zmienia się obraz (gdy trzyma się lewy klawisz myszki.
A kod następujący do tego wariantu:
<SCRIPT TYPE="text/javascript" LANGUAGE="JavaScript">
<!--
// Autorem skryptu jest: SŁAWOMIR KOKŁOWSKI
// www.kurshtml.boo.pl
// Jeśli chcesz wykorzystać ten skrypt na swojej stronie, nie usuwaj tego komentarza!


function przycisk(podstawowy, wskazany, klikniety, tekst)

if (document.images)

this.name = "img" + przyciski.length;
if (podstawowy) ‹ this.normal = new Image(); this.normal.src = podstawowy ›
if (wskazany) ‹ this.over = new Image(); this.over.src = wskazany ›
if (klikniety) ‹ this.down = new Image(); this.down.src = klikniety ›

if (tekst) this.opis = tekst;

this.normalizuj = normalizuj;
this.podswietl = podswietl;
this.kliknij = kliknij;

return this;

function normalizuj() ‹ if (document.images) document.images[this.name].src = this.normal.src; window.status = "" ›
function podswietl() ‹ if (document.images && this.over) document.images[this.name].src = this.over.src; if (this.opis) window.status = this.opis ›
function kliknij() ‹ if (document.images) document.images[this.name].src = this.down.src ›

//-->
</SCRIPT>
<SCRIPT TYPE="text/javascript" LANGUAGE="JavaScript">
<!--
przyciski = new Array("");
if (document.images)

// Dodawanie kolejnych przycisków:
przyciski[1] = new przycisk("1.GIF", "", "2.GIF");

//-->
</SCRIPT>
<A HREF="adres1.html" onMouseDown="przyciski[1].kliknij()" onMouseUp="przyciski[1].normalizuj()" onMouseOut="przyciski[1].normalizuj()"><IMG SRC="1.GIF" NAME="img1" BORDER="0"></A>


Niżej link do strony, tam jest zrobiony ten sposób.
Jeżeli chcesz aby po najechaniu (a nie po kliknięciu) przycisk zmieniał się to wybierz wariant 1
wyświetla przycisk, który zmienia swój wygląd po wskazaniu myszką (najczęściej stosowany).

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-12-05 21:45:42]

08.12.2005
20:08
[76]

Mehisto [ Pretorianin ]

Potrzebuje rozbudowany kalendarz z mozliowscia zaznaczenia sobie czegos w nim. Znacie jakies dobre? jak tak to bardzo prosze , podajcie mi link do strony z ktorej moge go sciagnac.

08.12.2005
22:04
smile
[77]

shivan [ Legionista ]

Potrzbuje zrobić ładowanie strony do danego miejsca na stronie - do tagów <div>
Robie to w ten sposób:

JavaScript:

function get(datafile)

window.onerror = errAlert;
if (!document.all) ‹
objXml = new XMLHttpRequest();
objXml.open("GET","/get.php?a="+datafile,false);
objXml.send(null);
document.getElementById('gd').innerHTML=objXml.responseText;
› else

objXml = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
//objXml = new ActiveXObject("Msxml2.XMLHTTP"); older version
objXml.open("GET","/get.php?a="+datafile, true);
objXml.onreadystatechange=function() ‹if(objXml.readyState==4)‹document.all['gd'].innerHTML=objXml.responseText;››
objXml.send(null);



HTML:

<div id="gd"></div>

<a href="" onClick"javascript:get('home')">Home</a>

Dziala to na IE, w operze nie..
Głównym powadoem jest warunek : if (!document.all) który nei odróznia IE od Opery

W jaki sposób wy to robicie? albo jak odróżnić IE od oepry???

18.12.2005
17:17
smile
[78]

Herr Pietrus [ Nowy stopień! ]

Oto kod:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN">
<html>
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-2" />
<meta http-equiv="content-language" content="pl" />
<title>komorka2</title>
<style type="text/css">
<!--
body ‹background-image: url(d:/Strona/doc/grafika/kombg2.jpg); background-attachment: fixed; background-repeat: no-repeat; background-position:left top; margin-left: 5; margin-right: 5; margin-top: 5; margin-bottom: 5;›
-->

A oto problem - IE wczytuje tło, Operka niestety nie... Czy jest zbyt nowoczesna na tak archaiczny sposób kodowania? ;-) Czy robie cos nie tak? Oczywiście to tylko fragment strony - body i html są zamkniete... ;-)

19.12.2005
10:02
[79]

MGS_Saladin [ ]

może odswierzanie strony masz co 5godzin i niezmieniles tego w operze?

19.12.2005
19:01
smile
[80]

Mobii [ Seicento 1.1 Killer ]

w jaski sposob skryptem php odczytac rozmiar obrazka (pixele) jpg?? czy to jest wykonalne??

19.12.2005
19:11
[81]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Mobii => Link ponizej:

19.12.2005
19:12
smile
[82]

Mobii [ Seicento 1.1 Killer ]

Drak'kan --> zenkju :)

20.12.2005
11:00
smile
[83]

.:VeGo:. [ Dragon ]

witam . mam taki mały problem, na lekcji w szkole robimy mały edytor textu w java script, ma być on podobny do takiego czegoś jak na forum , tzn., miejsce do wpisania texty, zmiana czcionki, pogrubiony, pochylony, zmiana koloru czcionki itp., ta część już prawie mam, ale mam inny problem tzn. nie wiem jaka komęde użyć pod guzik ok, aby text zapisany w polu, zapisywał mi sie osobno jako html.
To jest to co narazie mam !!

<html>
<head>
<script language=JavaScript>
function button(text) ‹
text = ' ' + text + ' ';
document.post.tresc.value += text;
document.post.tresc.focus();


</script>
</head>
<body>
<form action="" method="post" name="post">
<table>
<tr>
<td>
<img onclick="button('<b>')" src="b.bmp">
<img onclick="button('</b>')" src="b2.bmp">
<img onclick="button('<i>')" src="i.bmp">
<img onclick="button('</i>')" src="i2.bmp">

<td>
</tr>
<tr>
<td>
<textarea name="tresc" cols="50" rows="5"></textarea>
</td>
</tr>
</table>
</form>
</body>

21.12.2005
20:02
[84]

Paradox [ Konsul ]


Skleroza na starosc. No, ale w sumie 2 lata juz nie bawie sie w html, a teraz na starosc przyszlo mi innym pomagac :-). No wiec mam pytanie - jak zrobic taki manewr by po kliknieciu w link otwieralo sie okienko wielkosci mniej wiecej 1/4 ekranu (ale może się scrollować), ale nie jako oddzielna strona (bez paska adresu, toolbara, etc.)

Mile widziany pospiech przy odpowiadaniu :)

24.12.2005
21:09
[85]

peanut [ kriegsmaschine ]

musisz wykorzystac js (swoja droga dopiero ostatnio, kiedy zaczalem js wykorzystywac, docenilem jej wartosc jako narzedzie przy tworzeniu stron;).
do standardowego taga <a onclick="funkcja();"></a>, a wczesniej definiujesz
function funkcja()

‹ costam=window.open("","_blank", "toolbar=no, status=no, width=1024 (mozesz tez sie bawic w zmienne i odczytywanie z screen.width), height=200");
costam2="jakis text"
costam.dcument.write(costam2);
› // to oczywiscie wrzucasz do naglowka w odpowiedni zdefiniowana czescia dla javascript;)

24.12.2005
21:18
[86]

peanut [ kriegsmaschine ]

swoja droga ostatnio meczy mnie jedna rzecz: w jaki sposob zgrabnie i poprawnie pod wzgledem algorytmicznym wywolywac funkcje php z poziomu przegladarki? zalozmy, ze mam funkcje napisane w php i chcialbym, aby po dokonaniu wyboru ze standardowego formularza z <input type=\"submit\" />, wybrana funkcja wykonywala sie.
do tej pory robilem to przy pomocy sprawdzenia warunku z if (isset($_POST['przycisk'])‹funckja();›, ale wydaje mi sie, ze jest to niezbyt poprawne, a przy okazji chyba malo bezpieczne(?). moze wiec wy, jako otrzaskani userzy, moglibyscie podzielic sie jakimis sposobami? (moze cos z js?)

28.12.2005
18:29
smile
[87]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

Siemanko!
Jaki jest według Was najlepszy CMS?

28.12.2005
18:45
[88]

gamesarea_pl [ Konsul ]

Według mnie jportal na razie jest najlepszy :)

28.12.2005
18:59
smile
[89]

Adam9870 [ ]

Jaki jest według Was najlepszy CMS?
Najlepszy do czego?

28.12.2005
19:15
smile
[90]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

Chcę na CMS-ie zrobić download oraz trochę jakiś newsów itp.

28.12.2005
19:34
smile
[91]

Adam9870 [ ]

Chcę na CMS-ie zrobić download oraz trochę jakiś newsów itp.

Do takich celów to wydaje Mi się że jPortal byłby najlepszy. Ale może weźmiesz PHP Fusion jest on obecnie chyba w wersji 6.02. Ma masę modów, zajmuje chyba mało bo tylko 2 MB, i gdybyś chiała rozbudować w przyszłości trochę ten mały serwisik to byłby akurat :)...

28.12.2005
20:02
[92]

!!Paw!! [ Legionista ]

!!!!!!!!!!!!!POMóźCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Możecie mi powiedziec jak zrobić żeby na poczatku wczytał sie baner a dopiero potem inne elementy strony. Z GóRY DZIEKI

28.12.2005
20:03
[93]

peanut [ kriegsmaschine ]

skoro potrzebne sa tylko newsy/download, prosciej byloby samemu napisac kilka skrypcikow niz wrzucac calego cmsa, wylaczac wszystkie funkcje, tak zeby zostaly dwie opcje;)

28.12.2005
20:15
[94]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

Tylko żeby napisać te kilka skryptów trzeba umieć programować w php a niestety nie umiem. Poza tym w przyszłości chciałabym (gdy serwis się już "rozkręci") powiększyć go. Więc chyba jakiś CMS będzie najlepszy...

28.12.2005
23:41
[95]

wi3dzmin [ Konsul ]

a witajcie ludziska! wesolych swiat i smacznego sylwestra ;)

Tak w sumie tu wpadłem bo mam takie pytanie czysto teoretyczne...

I tak z ciekawości bym prosił o odpowiedź... otóż czy w PHP da się zrobić grę?
oczywiście taką grę na stronie... chodzi o to, że np. dwóch użytkowników walczy ze sobą w czasie rzeczywistym... wogole istnieje taka możliwość? macie może ogólne pojęcie jak to zrobić? ;)

29.12.2005
11:04
smile
[96]

hotDog [ Outsider ]

Pewnie, że się da :-)

Przykład:

29.12.2005
13:43
[97]

wi3dzmin [ Konsul ]

hmm musze przyznać że jestem pod wrażeniem tej gry :) a znasz jakieś takie nawalanki a nie strategie? :) szukam natchnienia :)

29.12.2005
14:55
[98]

Adam9870 [ ]

Na tej stronie jest dużo gier:
https://www.miniclip.com/
powinienneś znaleźć na niej natchnienie :)

Możesz również wejść na:
https://www.siteql.net/?page=gry
i zobaczyć grę Wot. To jest strzelanka...

29.12.2005
15:29
[99]

Orrin [ Najemnik ]

Witam potrzebuje pomocy.
Robie strone do szkoly i sciagnalem sobie ladny szablon. Teraz nie wiem jak zrobic zeby po wlaczeiu buttony zmienialo mi sie tylko srodkowa czesc strony a menu zostawalo. Kiedys mialem jakis skrypt gdzie sie ustwialo target=frame czy cus kompletnie nie pamietam. Kto moze mi pomoc to moja strona www.republika.pl/orrin/index.htm

29.12.2005
15:37
smile
[100]

Adam9870 [ ]

Orrin => Zapewne chodzi Ci o pływające ramki bądź zwykłe :)
Tu pisze o ramkach:

Zwykłe ramki:
https://webmaster.helion.pl/kurshtml/ramki/ramki.htm

Pływające ramki:
https://webmaster.helion.pl/kurshtml/float/float.htm

29.12.2005
16:41
[101]

Orrin [ Najemnik ]

Adam dzieki plywajaca pomogla :)

29.12.2005
21:52
[102]

!!Paw!! [ Legionista ]

!!!!!!!!!!!!POMóźCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Możecie mi powiedziec jak zrobić żeby na poczatku wczytał sie baner a dopiero potem inne elementy strony. Z GóRY DZIEKI

03.01.2006
13:05
[103]

Kubx [ Centurion ]

Prośił bym o skrypt, który brałby z bazy danych dane do tabeli

03.01.2006
13:14
[104]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kubx => A moglbys troche jasniej sie wyrazic ?? Zakladam ze mowisz o PHP i jakiejs standardowej bazie danych np. MySQL. Masz polecenia mysql_query() i mysql_fetch_array(). Z ich pomoca mozna spokojnie napisac wszystko co ma zwiazek z baza danych (+ polecenia laczace sie z baza :P)

03.01.2006
18:30
smile
[105]

Kubx [ Centurion ]

No chodzi o baze MYSQL i strone w PHP. Prawde mówiąc nieznam się zabardzo na php, ale spróbuje swoich sił :) ...hmmm dokładniej. Korzystam z JPortal (najnowsza wersja) może są jakie hacki lub pluginy umożliwiające takie cośik ... poszukam w internecie ;)

04.01.2006
18:51
[106]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

Ostatnio przeglądałam trochę stron stworzonych na CMS-ach i spodobały/mysle że będą MI odpowiadały jPoratl i PHP Fusion. I nie wiem który wybrać, co myślicie o tych CMS-ach?

05.01.2006
19:32
smile
[107]

Adam9870 [ ]

jPortal sprawuje się przy tworzeniu małego serweriu, nie posida wielu funkcji, jest dosyć łatwy w obsłudze. Z tego co słyszałem to jest dziurawy.

Php fusion jest bardziej funkcjolany od jPortala. Jest wykorzystywany przy troszkę większych serwisach, ale przy mniejszch czasami też. Można do niego zainstalować całkiem sporo modów. Trochę o nim jest na tych stronach:
https://www.php-fusion.pl/
https://www.cms-itseasy.netlook.pl/4all/news.php
poczytaj.

Na twoim miejscu wybrałbym PHP Fision. Chociaż wolę tworzyć strony "normalne" a nie na CMS-ach...:)

06.01.2006
15:59
[108]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Witam,

Czy moglibyscie mi pomoc znalezc blad parsera. Moze korzystacie z odpowiednich debuggerow lub narzedzi, ktorych ja nie posiadam. Pisalem projekt cala noc, okazalo sie ze ma jakies literowki i niestety prowadzacy nie przyjal. Ja sie juz poddaje, bo nie bardzo wiem do czego sie przyczepia. Np w lini 143 zapis jest calkowicie poprawny !

pozdrawiam

Pliczek w linku

06.01.2006
17:35
[109]

surox [ Centurion ]

Maevius -> Zmien rozszerzenie albo spakuj plik, bo pobiera jako html.

06.01.2006
18:05
[110]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

surox -> Done, spakowalem. Kurcze, naprawde jestem w desperacji. Juz mam po terminach, a takie bledy potrafia dobic najbardziej. Zwlaszcza, gdy na pierwszy (i nie tylko) rzut oka - nie maja prawa istniec.

pozdrawiam

06.01.2006
19:02
[111]

surox [ Centurion ]

W 137 linii na koncu brakuje zamknięcia stringa (') (między wykrzyknikiem a srednikiem).

07.01.2006
17:38
smile
[112]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

surox,

Naprawde - olbrzymie dzięki.

07.01.2006
19:17
[113]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Probowalem wyguglowac ale nie do konca wyszlo. W jaki sposob dolaczyc .css do plikow html (np naglowka czy stopki) includowanych podczas przepisywania strony na php ?

07.01.2006
19:31
[114]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Eee, pliki CSS dolacza sie za pomoca kodu HTML. Przepisujac strone przy uzyciu PHP i dzielac ja na rozne czesci skrypt dolaczajacy CSSy sie nie zmienia. Nie zmienia takze swojego polozenia (musi byc w czesci HEAD).

08.01.2006
19:13
smile
[115]

ossa201 [ Generał ]

Ej mam takie bardzo wazne pytanie, natomiast jak brzmi kod html albo jak wogóle to zrobić żeby dana strona otworzyła się zawsze i tylko w danych wymiarach ?? Naprzykład tak jak ta strona gdzie się pisze posty ?? Jak to zrobić ?? ??

08.01.2006
19:29
[116]

Adam9870 [ ]

ossa201 => Chcesz zrobić aby strona otwarła się z paskiem narzędzi czy sama?

08.01.2006
19:42
[117]

ossa201 [ Generał ]

Sama.

08.01.2006
19:46
[118]

wysiu [ ]

function Odpowiedz (sPage)‹
sFeautures = "width=720,height=490,scrollbars=no,resizable=yes,menubar=no,maximize=no, toolbar=no, status=no";
wnd = window.open (sPage, 'Odpowiedz', sFeautures, true);
wnd.focus ();

08.01.2006
19:56
smile
[119]

ossa201 [ Generał ]

Musze powiedzieć że jestem zupełnie zielony i nawet nie wiem co zrobić z tym wysiu co podałeś ?? ??

08.01.2006
20:07
[120]

wysiu [ ]

W takim razie:

08.01.2006
20:10
[121]

ossa201 [ Generał ]

No jakoś link nie pomógł, po prostu powiedz jak ma wyglądać cały kod html z wklejoną tą opcją.

09.01.2006
15:16
smile
[122]

Adam9870 [ ]

ossa201 => Wydaje Mi się że ten sposób będzie łatwiejszy
<SCRIPT>
<!--
function displayWindow(url, width, height) ‹
var Win = window.open(url,"displayWindow",'width=' + width + ',height=' + height + ',resizable=0,scrollbars=yes,menubar=no' );

//-->
</SCRIPT>

W ramach BODY (przykładowo)

<A HREF="javascript:displayWindow('clikwin1.htm',300,200)">Strona 1</a> |
<A HREF="javascript:displayWindow('clikwin2.htm',200,300)">Strona 2</a>

Źródło:
https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4543424

Ten sposób to chyba zrozumiesz i nie ma potrzeby podawania całego kodu strony ;-)

09.01.2006
16:21
smile
[123]

ossa201 [ Generał ]

Hmm możesz mi wyjaśnić gdzie wpisuje daną liczbe pixeli jako szerokość i wysokość ?? !! Naprawde z wszelkiego rodzaju htmla jestem tak zielony że aż się tego wstydze.

09.01.2006
16:37
smile
[124]

Adam9870 [ ]

<SCRIPT>
<!--
function displayWindow(url, width, height) ‹
var Win = window.open(url,"displayWindow",'width=' + width + ',height=' + height + ',resizable=0,scrollbars=yes,menubar=no' );

//-->
</SCRIPT>

A to jest JavaScrpt...

09.01.2006
16:44
smile
[125]

ossa201 [ Generał ]

Cały kod wygląda tak :

<html>
<head>
<title>Untitled Document</title>
</head>
<SCRIPT>
<!--
function displayWindow(url, width, height) ‹
var Win = window.open(url,"displayWindow",'width=' + width + ',height=' + height + ',resizable=0,scrollbars=yes,menubar=no' );

//-->
</SCRIPT>
</html>


Wyjaśnij mi gdzie wpisuje daną liczbe wysokości i szerokości ?? !!

09.01.2006
16:45
[126]

ossa201 [ Generał ]

Podaj kod na przykładzie, czyli wpisz w niego już lizmy przypuśćmy 400.

09.01.2006
18:44
[127]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

ossa201 => Przeciez juz w pierwszym poscie podal ci przyklad uzycia:

<A HREF="javascript:displayWindow('clikwin1.htm',300,200)">Strona 1</a>

Masz funkcje displayWindow() z trzema parametrami. Pierwszy to jest adres strony jaka ma zostac zaladowana do okienka, drugi to szerokosc, a trzeci - wysokosc.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2006-01-09 18:44:43]

09.01.2006
19:16
smile
[128]

ossa201 [ Generał ]

Ja niechce tworzyć 2 stron żeby z pierwszej otworzyć właściwą o tych wymiarach lecz chce żeby ta strona który zawiera ten kod miała te dane wymiary.

10.01.2006
14:30
smile
[129]

Daark [ Konsul ]

Mam pytanie czy ma ktos może książke adresową wykorzystująca php i mysql ? Musze coś takiego zrobić na zaliczenie o php nie mam najmniejszego pojęcia.

10.01.2006
15:00
smile
[130]

Sephion [ One Winged Angel ]

Ksiazka adresowa? Na jakim poziomie znasz php? Jesli sie orientujesz w miare w mysql i php, to moze Ci sie przydac:

MySQL:

tabla kontakty:
id int(17) auto_increment - primary key
imie, nazwisko, adres itd. itp - varchar(255) //co tylko sobie wymyslisz

W index.php do wyswietlania kontaktow:

$sql = "select * from kontakty order by 'nazwa pola' ASC"; // 'nazwa pola' - imie albo nazwisko itd. ASC - sortowanie rosnace [DESC na odwrot]
$query = mysql_query($sql);

while($dane = mysql_fetch_array($query)
print("wpis z adresem: $dane[imie] $dane[nazwisko], ul.$dane[ulica] $dane[dom]/$dane[mieszkanie]<br>");

Teraz tylko dolozyc do tego jakis html i po klopocie. Na gorze jeszcze zwykly formualrz html do dodawania kontaktow

Dodawanie danych, to kwestia zrobienia pliku ktory otrzymuje dane z formualrza a nastepnie wykonuje zapytanie:
$sql = "insert into kontakty values(NULL,'$imie','$nazwisko','$ulica')"; //tutaj ida po koleii wszyskie pola w tabeli z mysql, pierwsze pole ma byc NULL bo id zwieksza sie samo
mysql_query($sql);
print("jakies info, ze adres dodany ;)");

10.01.2006
18:44
[131]

Daark [ Konsul ]

Dzięki w php jestem zielony. Mam zamiar się go pouczyć ale nie mam teraz na to czasu a mój wykładowca raczej mnie nic nie nauczy nie w ten sposób bynajmniej. na zaliczenie mam mu oddać książke adresową. Z mysql sobie poradze tylko nie wiem jak dorobić do niej formularze w php


Sephion -> Myśle że na podstawie tego co podałeś powinenem to ruszyć WIELKIE DZIĘKI

10.01.2006
19:16
smile
[132]

ossa201 [ Generał ]

Nawet niech to będzie podstrona ale niech działa bo jak narazie to co mi podaliście że tak powiem nie działa.

Więc kto mi pomoże ?? ??

10.01.2006
19:27
[133]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

ossa201 => Podaj kod strony, może coś źle wstawiłeś.

10.01.2006
19:46
smile
[134]

ossa201 [ Generał ]

Kod strony masz wyżej ale jest on błędny.

10.01.2006
19:59
[135]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

ossa201 => A zamieniles ‹ i › na Shift+[ i Shift+] ??

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2006-01-10 20:20:35]

10.01.2006
20:16
[136]

ossa201 [ Generał ]

Co no niewiem o co wogóle chodzi, nie znam się na htmlu dlatego chce gotowy kod bez żadnych zmian oprócz oczywiście body.

13.01.2006
09:05
[137]

Daark [ Konsul ]

Sorka jeste mzielony w php i mysql. Mam zrobić książke adresową baze danych już mam. Tylko dlaczego to nie działa

<?
$link = mysql_connect([127.0.0.1], [Daark]) or die ("Nie masz uprawnien");
$sql = "select * from czytelnicy order by 'nazwa pola' ASC";
$query = mysql_query($sql);
while($dane = mysql_fetch_array($query);
print("wpis z adresem: $dane[imie] $dane[nazwisko], $dane[telefon], $dane[Emial]<br>");
?>

jak otworze plik php w przeglądartce ti wyświetla mi tylko coś takiego "); ?>

13.01.2006
14:43
[138]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Przy while nie masz zamknietego jednego nawiasu. No i dales po while'u srednik czyli linijka z printem juz nie jest w petli (klasyczny blad).

21.01.2006
18:47
[139]

Mehisto [ Pretorianin ]

mam pytanie : jak wysrodkowac tabelke aby byla centralnie na stronie w poziomie?

21.01.2006
18:51
[140]

Mehisto [ Pretorianin ]

juz wiem zamiast align pisalem algin :)

23.01.2006
16:25
[141]

Daark [ Konsul ]

<?
$link = mysql_connect([127.0.0.1], [Daark], [vader]) or die ("Nie masz uprawnien");
mysql_query($link);
$sql = "select * from osoby order by 'Imie' ASC";
$query = mysql_query($sql);
while($dane = mysql_fetch_array($query))
print("wpis z adresem: $dane[Imie]");
?>

Potrzebuje pomocy w napisaniu książki adresowej mam baze w mysql ale nie potrafie zmusić php do działania

23.01.2006
16:25
[142]

Daark [ Konsul ]

<?
$link = mysql_connect([127.0.0.1], [Daark], [vader]) or die ("Nie masz uprawnien");
mysql_query($link);
$sql = "select * from osoby order by 'Imie' ASC";
$query = mysql_query($sql);
while($dane = mysql_fetch_array($query))
print("wpis z adresem: $dane[Imie]");
?>

Potrzebuje pomocy w napisaniu książki adresowej mam baze w mysql ale nie potrafie zmusić php do działania

23.01.2006
17:02
[143]

Sephion [ One Winged Angel ]

<?
$link = @mysql_connect('127.0.0.1', 'Daark', 'vader'); //@ - ukrywa wyrzucanie bledow przez funkcje
if(!$link)
die ("Nie masz uprawnien");

mysql_select_db('nazwa bazy', $link); //po polaczeniu z serverem wybierasz jeszcze baze

$sql = "select * from osoby order by 'Imie' ASC";
$query = mysql_query($sql);
while($dane = mysql_fetch_array($query))
print("wpis z adresem: $dane[Imie]");
?>

23.01.2006
18:23
[144]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Sephion => Hmm, nie ma sensu wydluzac zapisu jesli nie jest to potrzebne i zastosowanie operatora "or" jest zgrabniejszym zapisem :P

23.01.2006
18:44
[145]

Trollf [ ]

oczywiscie, pomijajac fakt, ze 'or die' lepiej brzmi, jest takie jakby 'mroczniejsze'... ^_^

23.01.2006
19:31
[146]

Daark [ Konsul ]

Hmm nadal nie działa wywala coś takiego
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\program files\easyphp1-8\home\index.php on line 10

23.01.2006
20:02
[147]

Daro2k [ Pretorianin ]

Glowy nie dam, ale widocznie z bazy nie jest zwracany zaden rekord.
Sprobuj po linijce $query = mysql_query($sql); wpisac
echo mysql_error();
powinna wyswietlic sie informacja z bledem z ostatniego zapytania do bazy.

23.01.2006
20:15
[148]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

W ogole dobrze jest po niektorych funkcjach MySQLa uzywac operatora "or". Na przyklad po mysql_connect, mysql_select_db i mysql_query dajemy or die(mysql_error()); i wrazie czego zawsze wywali nam blad na ekran :)

23.01.2006
21:52
[149]

Daark [ Konsul ]

Dzieki wyświetlanie rekordów już działa teraz biore się za dodawanie nowych a potem tylko wstawić jakiś html do tego

25.01.2006
13:07
smile
[150]

tygrysek [ behemot ]

witam

potrzebuję prostego kodu HTML, który przekieruje mnie ze strony index.html na adres lokalny
index.php?l=l.php&mn=mnpf.php&dn=dn_pf.php

kto mi pomoże?

25.01.2006
13:36
[151]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

tygrysek => Umieszczasz kod
<META HTTP-EQUIV=Refresh CONTENT="0; URL=index.php?l=l.php&mn=mnpf.php&dn=dn_pf.php">
w czesci <head> i powinno dzialac :)

25.01.2006
13:42
[152]

tygrysek [ behemot ]

zrobiłem coś takiego, ale znika mi maskowanie adresu WWW nie wiedzieć dlaczego

<head>
<script language="javascript">
<!--
function go()

window.location.href = 'https://syncro.com.pl/index.php?l=l.php&mn=mnpf.php&dn=dn_pf.php';

//-->
</script>
</head>
<body onload="javascript:go()">
</body>


zaraz zobaczę jak zadziała Twoja metoda Drak'kan

25.01.2006
13:45
[153]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, masz maskowanie powiadasz? To moja metoda pewnie tez nie zadziala :P Bo o ile rozumiem chcesz zeby zaladowala sie strona index.php... ale zeby w pasku dalej bylo index.html ?

25.01.2006
19:37
[154]

Adam9870 [ ]

Witam!
Robię stronkę i chciałbym wiedzieć co zmienić, co dodać, co wywalić zanim ją oficjalnie umieszczę :)
Wersja testowa jest z jedngo pliku:
https://adam9870.ovh.org/tests/index.php
Co sądzicie o wyglądzie ? Zastanawiam się jaki/i czy woogle dać jakiś kolor tam gdzie w tescie jest białe (po bokach).

PS. Strona dobrze wyświetla się pod FF. Niestety pod IE widać osobno kolory grafik...:(

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2006-01-26 09:50:47]

27.01.2006
18:28
smile
[155]

master53 [ Czarnobyl 86 ]

Mam takie pytanko. Jak zrobić aby część 1 i 2 nie ruszały się, a część 3 była tylko ruchoma w pionie tak jak widać na rysunku ??

27.01.2006
18:37
[156]

master53 [ Czarnobyl 86 ]

UP ^^

27.01.2006
18:47
[157]

Bri [ Konsul ]

chcesz zrobic ramki jak widać
bylo to wyjasniane ale co tam
potrzebujesz zatem stworzyc plik index.htm w ktorym bedziesz zarzadzal ramkami znacznkiem <frameset>
w tym wypadku wyglaac to bedzie mniej wiecej

<frameset rows="80,*" frameborder=0 framespacing=0>
<frame name="ramka_gorna" src="banner.htm" noresize>
<frameset cols="150,*" frameborder=0 framespacing=0>
<frame name="ramka_boczna" src="menu.htm" noresize>
<frame name="ramka_glowna" src="start.htm" resize=auto>
</frameset>
</frameset>

o ile czegos nie pomylilem
oczywiscie musza rowniez egzystowac pliki banner.htm menu.htm start.htm zeby ramka mogla wczytac swoja zawartosc.
w dalszym ciagu jezeli jak zalozylem w lewej ramce bedziesz mial mnu to w odsylaczach musisz pisac gdzie ma sie wyswietlic zawartosc odsylacza

<a href="omnie.htm" target="ramka_glowna">

a na koniec sugeruje sprawdzenie jak dziala target="_blank" target="_parent"
pozdrawiam

27.01.2006
18:49
smile
[158]

master53 [ Czarnobyl 86 ]

Dzięki, już będę miej więcej wiedział jak to zrobić.

29.01.2006
22:46
smile
[159]

cache [ Centurion ]

ej ludziska pomozcie bo cosik ten skrypt nie dziala:

<SCRIPT TYPE="text/javascript" LANGUAGE="JavaScript">
<!--
var elementy = new Array(

// Tu wpisz kolejne elementy:
'<img src="OS11.jpeg">',
'<img src="OS12.jpeg">',
'<img src="OS13.jpeg">'

);

var liczba = 0;
do ‹ liczba = Math.random(); › while (liczba >= 1);
liczba = Math.floor(liczba * elementy.length);

document.write(elementy[liczba]);
//-->
</SCRIPT>


(jako img podalem obrazki, ktore mam w tym sammym folderze co stronke)

pomozcie!

pzdr

29.01.2006
22:55
[160]

Adam9870 [ ]

cache => Skrypt należy umieścić w sekcji BODY.
Ty może umieściłeś w HEAD

29.01.2006
23:05
[161]

cache [ Centurion ]

nie no w body jest w body i sie zastanawiam jak to w ogole mozliwe ze nie dziala heh :)

29.01.2006
23:17
[162]

Daro2k [ Pretorianin ]

do ‹ liczba = Math.random(); › while (liczba >= 1);

Imho ta petla jest nie potrzebna. Math.random() zwraca wartosci miedzy 0 a 1, nigdy nie bedzie wieksza od 1. W zwiazku z tym, petla wykona sie tylko raz.
Napisz wiec samo :
liczba = Math.random();

Oczywiscie uzycie petli to nie jest blad (calosc powinno dzialac).

30.01.2006
00:00
smile
[163]

cache [ Centurion ]

czy zgodzilby sie ktorys z Was, skryptowi Jedi, zeby sprawdzic moje zrodlo ze stronki?

30.01.2006
16:39
[164]

cache [ Centurion ]

jak jakis spec ma chwilke to piszcie kto by sie mogl podjac sprawdzenia (krotkiego) kodu zrodlowego i sprobowania wsadzenia tego powyzszego skryptu tak zeby dzialal. bede bardzo wdzieczny..

pozdro

30.01.2006
19:11
smile
[165]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

cache ------>> To podaj kod źródłowy.
Jak ktoś znajdzie chwilkę to spróbuję umieścić powyższy skrypt w nim :)

30.01.2006
20:50
[166]

cache [ Centurion ]

dobra ludziska znalazlem ten srypt - teraz mam inny, wiekszy problem.

potrzebuje zlikwidowac rozwijana liste z gornego menu ("your button text", "home" itd.) i zrobic z nich zwykle odnosniki (czyli klikasz np przycisk "your button text" i pojawia sie nowa stronka. nie wiem gdzie to jest w kodzie ukryte, bo to jest jakis skrypt w javie.

bede wdzieczny za pomoc!

pozdrawiam

30.01.2006
23:47
smile
[167]

surox [ Centurion ]

JavaScript chłopie, nie java. Dlaczego wszyscy je mylą?

31.01.2006
00:38
smile
[168]

cache [ Centurion ]

surox - czlowieku to jest kacik WEBmasterki a i raczej kazdy sie domysli ze mowiac/piszac "java" mam na mysli JaveScript. I jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to nie zawracaj d***

31.01.2006
10:17
[169]

slowik [ NightInGale ]

cache===>java to aplet java skompilowany wczsniej jar ktory bez wiekszych problemow mozesz umiescic na www
javascript to znaczne uproszeczenie java tak wiec moze zaistniec nieporozumienie
zajrzyj tutaj

31.01.2006
12:12
[170]

surox [ Centurion ]

cache -> nie, tu sie nie ma czego domyslac. W javie mozna pisac aplety, ktore umieszcza sie na stronach www. Zreszta z twojego watku (https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4689361&N=1) wyraznie wynika, ze pojecia java i javascript uzywasz zamiennie. Jak ktos spyta sie o program w C, mam sie domyslac, ze chodzi o C++ ?

31.01.2006
15:05
[171]

cache [ Centurion ]

dobra nudziarze :), chodzi mi o javescript (zreszta tak jak w tytule watkow - mowi sie tu o HTML'u, PHP lub JAVASCRIPTCIE), ale niech juz Wam bedzie. Jak cos to w dalszym ciagu czekam na pomoc - niepotrafie odkryc, ktory skrypt odpowiada za rozwijajce sie menu na tej stronce.

pozdro!

31.01.2006
20:22
smile
[172]

Dewey [ Konsul ]

Mam banalny (zapewne dla was) problem z JavaScriptem, ale zacznę od początku. Mam sobie stronę html (krzyżówka dla dzieci) podzieloną na ramki, w lewej ramce jest stronka html z podpowiedzią do hasła w krzyzówce i jedna fotka. Gdyby ktoś nadal nie wiedział jakies jest hasło to pod tą fotką chcę sobe zrobić link do strony html z galerią gdzie każde zdjęcie mam podpisane.No więc stworzylem stronkę html na której wkleiłem ten skrypt:

<script type="text/javascript" language="JavaScript">
<!--
window.open('galeria.html', 'Galeria', '');
//-->
</script>

Jak widac ładuje on w nowym oknie stronkę ze wszystkimi zdjęciami. Działa to pięknie, ale jest jedno ale. Otóż po kliknięciu w lewej ramce (tam gdzie mam podpowiedź i fotkę) na odnośnik do strony z tym skryptem ładuje mi się nie tylko galeria w nowym oknie (czyli tak jak być powinno), ale na dokładkę w ramce ładuje się strona html na której jest ten kod ze skryptem :) A ja chce po prostu kliknąć na odnosnik i niech się ładuje nowe okienko z galerią, nie chce żeby on w ramce z której wywołuje ten link ze spryptem ładował jeszcze tą stronę na ktorej jest kod skryptu! W ramce ma zostać domyśla stronka czyli podpowiedź do hasła w krzyżówce i zdjęcie. Nie wiem czy coś z tego zrozumieliście, ale ledwo na oczy widzę i cięzko mi składać sensowane zdania. Mam nadzieję, że pomożecie:)

01.02.2006
02:49
smile
[173]

slowik [ NightInGale ]

Dewey===>nie lepiej
onclick="window.open('galeria.html',galeria,'');"

01.02.2006
09:02
[174]

Dewey [ Konsul ]

slowik --> pewnie lepiej, ale wiesz ja się jeszcze na Javascript nie znam, nawet z html dopiero raczkuje. Czy móglbyś napisać pełny kod tego skryptu? Bo jak to wstawiłem, to nic się nie dzieje. A po wywaleniu cudzysłowia między windows.open, a zamknięciem drugiego nawiasu po wejściu na stronkę wywala mi błąd "brak definicji galeria" Aha i pamiętaj, że mi zależy aby skrypt (czyli otwarcie nowego okna) uruchamiał się po kliknięciu, a nie od razu po wejściu na stronkę z podpowiedzią do krzyżówki.

01.02.2006
09:26
[175]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

Chyba będzie tak:
<script type="text/javascript" language="JavaScript">
<!--
onclick="window.open('galeria.html',galeria,'');"
//-->
</script>
Ale nie jestem pewna, bo nie znam się zabardzo na JavaScripcie...

01.02.2006
10:22
[176]

Dewey [ Konsul ]

ewuniaw bardziej chodziło mi o rozszerzenie skryptu podanego przez słowika lub jego zmianę, bo to że trzeba dopisać:

<script type="text/javascript" language="JavaScript">
<!--

wiedzialem :) No nic jak na razie ten skrypt coś nie za bardzo funkcjonuje.

01.02.2006
11:25
smile
[177]

slowik [ NightInGale ]

Dawey===>to co chcesz wsadzic to nei jst skryupt a gotowa funkcja i dajesz to do znacznika np
<img src="obrazek.jpg" alt="obrazek z czymstam" title="monalisa" onclick="window.open('galeria.html','galeria','')" style="cursor: pointer;">

01.02.2006
14:52
smile
[178]

surox [ Centurion ]

cache -> menu jest zrobione w programie XaraMenu (tak mi sie przynajmniej wydaje po nazwie pliku - xaramenu.js), wiec tak latwo nie usuniesz listy rozwijalnej.

Dewey -> skoro strona otwiera sie w tej samej ramce, to moze ramke tez nazwales "Galeria"? Innego wyjasnienia nie widze.

01.02.2006
15:15
[179]

Dewey [ Konsul ]

slowik --> wielkie dzięki za pomoc, teraz wszystko pięknie działa :)

01.02.2006
15:51
smile
[180]

slowik [ NightInGale ]

Dewey===>do otwierania czagos w nowym oknie urzywa sie <a href="" target="_new"> javascript to ostatecznosc jesli chcesz cos schowac normalnie sie urzywa target="" (wg specyfikacji xhtml 1.0 strict target jest be i niepowinno sie go urzywac)

03.02.2006
13:43
[181]

Kubx [ Centurion ]

Czy mógłby ktoś "podrzucić" skrypt usuwający reklamy na Lycosie?

03.02.2006
14:54
[182]

Adam9870 [ ]

Kubx => Są różne skrypty do blokowania reklam, ale chyba zablokowanie ich jest niedozwolone.
Tu jest podany jeden z sposobów:
https://www.przemo.org/phpBB2/forum/viewtopic.php?t=2359
Jednak nie wiem czy działa on na norlamnej stronie a nie na forum. Ale powinien działać :)

Ppolecałbym poszukać jekiegoś lepszego serwera bo jak zablokujesz reklamy to chyba złamiesz regulamin i wtedy możesz spodziewać się usunięcia konta...

03.02.2006
18:16
[183]

Kubx [ Centurion ]

przeszukałem listy serwerów i nie znalazłem nic co by mi odpowiadało. Lycos jest fajny, lecz reklamy potrafią wkurzyć ;p

04.02.2006
18:04
[184]

Zysio [ Generał ]

Użyłem KrasnalServ i zrobiłem serwer z komputera. Jest strona www + forum. Wszystko chyba działa, ale nie chce sie forum zainstalować. Wywala błąd, że nie może znaleźć bazy gdy klikam begin install. Jakiej bazy? Bo nie rozumiem, skoro tworze dopiero forum to skąd mam mieć bazę???

04.02.2006
18:07
[185]

peanut [ kriegsmaschine ]

rtfm. pewnie trzeba hasla podmienic w instalce na root/krasnal, zeby mogl sobie sam je pozakladac.

04.02.2006
18:15
[186]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Zysio => Kazde forum, ktore korzysta z bazy musi miec ja najpierw zalozona. Zaden system nie uwzglednia sytuacji automatycznego tworzenia jej, szczegolnie, ze na wszystkich serwerach nie masz mozliwosci tworzenia bazy - po prostu jedna lub kilka dostajesz i juz. Utworz najpierw baze za pomoca phpMyAdmin, ktory jest w Krasnalu i dopiero potem instaluj forum.

04.02.2006
18:17
[187]

Bri [ Konsul ]

>cache> praca na XaraWebStylu wymaga od ciebie znajomości praktycznej tych technik które xara sama implementuje od podstaw html'a po zarzadzanie warstwami i style, program jest bardzo dobry ale nie bezbłędny
a skryptu szukaj w zewnetrznym pliku pewnie - toptab_page1_files/xaramenu.js

04.02.2006
18:20
[188]

Zysio [ Generał ]

Pfff :| No dobra to inaczej. Jak ściągnąłem kopie zapasową bazy z jakiegoś forum. I mam ją sobie. To gdzie mam ją dać żeby to działało? Gdzie to się wrzuca. Bo w tym phpmyadmin to trzeba samemu coś pisać a ja się nie znam na tym.

04.02.2006
18:46
[189]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Zakladajac ze masz wyeksportowana baze danych do pliku .sql to importujesz ja w phpMyAdmin. Wybierasz baze danych => zakladka SQL => i wczytujesz z pliku :)

06.02.2006
23:23
[190]

Daark [ Konsul ]

Hmm kolejne problemy dodawanie działa ale nie mam pojęcia czemu usuwanie nie
chciałbym żeby po podaniu imienia kasował wpis wykorzystując ten sam formularz niestety nie chce działać i nie mam pojęcia dlaczego. Próbowałem to zrobić analogicznie jak dodawanie.


<?
if ($imie!="" && $nazwisko!="") #### dodaj rekord do osob jesli pola wypelnione ####


$conn = mysql_connect($host, $user, $pass) ;
mysql_select_db($base) or die( "Error opening database");
$query = "INSERT INTO studenci (Imie, Nazwisko, Ocena) VALUES ('$imie', '$nazwisko', '$Ocena')";
$result = mysql_query ($query);
mysql_close($conn);

?>
<br>
<form action="index.php" method="get"> <% #### formularz dodający nowe rekordy do bazy osob #### %>
<center>
<table>
<tr>
<td>imię:</td>
<td><input type="text" name="imie" MAXLENGTH=11 size=20></td>
</tr>
<tr>
<td>nazwisko:</td>
<td><input type="text" name="nazwisko" MAXLENGTH=22 size=20></td>
</tr>
<tr>
<td>Ocena:</td>
<td><input type="text" name="Ocena" MAXLENGTH=10 size=20></td>
</tr>
</table>
<br/>

<input type="submit" value="Zapisz osobę"/>
</form>
<br>
<form action="index.php" method=get>
</tr>
<?
if ($imie!="") #### usuń rekord jesli pola wypelnione ####


$conn = mysql_connect($host, $user, $pass) ;
mysql_select_db($base) or die( "Error opening database");
$delquery = "DELETE FROM studenci WHERE Imie=$imie";
$delresult = mysql_query ($delquery);
mysql_close($conn);

?>
</table>
<input type=submit value=Skasuj>
</form>

07.02.2006
08:30
[191]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Nie dziala, bo zapewne pole imie jest typu varchar, wiec w czesci WHERE musisz pisac imie='$imie' :)

A tak na marginesie to uzywasz zmiennych nienajlepiej. Chodzi mi o to ze do zmiennych globalnych odwolujesz sie normalnie. Przy serwerze ktory register_globals ma wylaczone, a wiekszosc teraz ma, spotka cie niemila niespodzianka :) Lepiej przyzwyczajaj sie do pisania wykorzystujac zmienne globalne $_GET, $_POST, itp.

Np. Nie $imie tylo $_POST["imie"].

07.02.2006
11:25
[192]

Daark [ Konsul ]

Dzięki z tym sobie poradziłem teraz męcze się jak zrobić tak żeby po każdym odświerzeniu strony nie dodawał ponownie rekordu soorka że was tak męcze ale to moje poczatki z php

07.02.2006
11:34
[193]

Sephion [ One Winged Angel ]

<form action="index.php" method="get"> <% #### formularz dodający nowe rekordy do bazy osob #### %>

ustaw method="POST" - wtedy po nacisnieciu f5 bedzie komunikat, ze trzeba dane wyslac jeszcze raz, to ograniczy przypadkowe dodawanie rekordu dwa razy. Tak czy tak nie mozesz sie w pelni ustrzec przed podwojnym dodaniem rekordu, poniewaz musialbys odebrac mozliwosc wysylania danych do serwera. W koncu dla skryptu nie ma znaczenia czy dane pochodza z "odswiezenia" czy tez zostaly na nowo wpisane.

Zeby calkowicie uniemozliwic dublowanie musisz dodac pole ktore bedzie przesylalo jakies dane kontolne. Np pole typu hidden z wartoscia ktora pobierana jest z pliku na serverze ktorego zawartosc zmienia sie po dodaniu rekordu. Wtedy po wcisnieciu F5 beda przesylane stare dane, a skrypt pobieze nowa sume kontrolna z pliku i powie, ze nie doda rekordu... tyle :)

07.02.2006
19:31
smile
[194]

Daark [ Konsul ]

To znowu ja :) Czy ktoś mógłby mi dac jakąś podpowiedź jak sprawić by po naciśnięciu na przycisk drukowała się zawartość tabeli ? Szukałem w róznych kursach php i mysql ale nigdzie nie mogłem znalezć jak wydrukwać zawartość tebeli. javascript:checkValues();
Opublikuj

07.02.2006
19:34
smile
[195]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

CMS-a sobie odpuściłam.
Postanowiłam zrobić coś samej:)
Powiedcie Mi czego warto nauczyć się po HTML-u. :)

07.02.2006
19:38
[196]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

Zapomniałam dodać:
Aby zrobić coś takiego jak na obrazku ------->>

Sorry za obrazek ale na szybko rysowany...

07.02.2006
19:39
[197]

Regis [ ]

Po HTML? Domyslam sie ze CSS tez juz znasz? No to PHP a potem obsluge bazy danych MySQL z poziomu php.

07.02.2006
19:46
smile
[198]

Adam9870 [ ]

Można takie coś zrobić w HTML-u (akurat sam w podobnym stylu robię :D), ustawiając dla tabelki wielkość w procentach.

Ale lepiej wydaje Mi się, że będzie to zrobić w CSS-ie. Chyba będzie bardziej przejrzyscie. Poczytaj o div-ach w CSS-ie.

07.02.2006
19:48
smile
[199]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

@Regis
Znam tylko HTML-a. W weekend skończyłam jego naukę.

@Adam9870
Coś słyszałam o div'ach.

To teraz poucze się CSS'a a następnie PHP i bazy danych mysql.

Dzięki :)

07.02.2006
19:53
smile
[200]

Adam9870 [ ]

Czas na nową część
https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4722727

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.