GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.27]

05.09.2005
08:37
[1]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.27]

Wstęp:

Kącik ten powstał w celu gromadzenia informacji, zapytań, porad, a także jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL'a. Wszystko powinno znajdować się w jednym miejscu, aby można było łatwiej i przyjemniej odnaleźć informacje związane z tworzeniem stron www. Liczymy na to, że kącik będzie bardzo często odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

FAQ - Najczęściej zadawane pytania

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG:

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe:

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obróbki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzędzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerów

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

BŁĘDY W TWORZENIU STRON - koniecznie przeczytaj!

- https://pornel.ldreams.net/bledy/

Ciekawe strony dla webmasterów:

- https://www.me2.pl/
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/

Za darmo dla webmasterów

- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/
- https://www.dhost.info/

Nasze strony:

wi3dzmin
- https://www.brokilon.aplus.pl

[HNTR]
- www.lump-attack.prv.pl/

hotDog
- https://www.lookas.prv.pl/

Quicky
- https://www.gamers-equipment.xt.pl/

SULIK
- https://www.nomaniekozoki.prv.pl/

Drak`kan
- https://drakkan.prv.pl/

Bri (hmtlowa podstawówka :)
- https://bri.republika.pl/

================================
Archwium Kącika:
================================

cz. 01: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=282993
cz. 01: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1724087 REIKARNACJA
cz. 02: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=293434
cz. 03: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=561138
cz. 04: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=681039
cz. 05: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=709817
cz. 06: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=778829
cz. 07: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=860865
cz. 08: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=987171
cz. 09: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1348213
cz. 10: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1966148
cz. 11: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2031618
cz. 12: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2059468
cz. 13: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2160961
cz. 14: https://gracz.info/s043.asp?ID=2219048
cz. 15: https://gracz.info/s043.asp?ID=2305650
cz. 16: https://gracz.info/s043.asp?ID=2374934
cz. 17: https://gracz.info/s043.asp?ID=2404162
cz. 18: https://gracz.info/s043.asp?ID=2479809
cz. 19: https://gracz.info/s043.asp?ID=2531725
cz. 20: https://gracz.info/s043.asp?ID=2661899
cz. 21: https://gracz.info/s043.asp?ID=2739264
cz. 22: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2940573
cz. 23: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=3283908
cz. 24: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=3713891
cz. 25: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4000035
cz. 26: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4101026
(proszę dopisywać kolejne części)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-09-27 15:18:09]

05.09.2005
08:46
[2]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => Robi sie to prosto. Po pierwsze nalezaloby wgrac zawartosc pliku do zmiennej, a nie od razu na strone :) Mozna to zrobic po prostu twierajac plik i wczytujac lub np przy uzyciu funkcji file_get_contents(). Pozniej juz jest tylko kwestia zrobienia odpowiedniej funkcji dzielacej tekst tak jak nam sie to podoba :)

<?php

function Subdivide($text, $page) ‹
$page_length = 50; // Dlugosc strony (ilosc zdan na stronie)
$text = explode(". ", $text); // Dzielimy tekst ze wzgledu na zdania (tylko oznajmujace niestety)
$start = $page_length * $page; // Wyliczanie poczatku strony
for($i=$start; $i<($start+$page_length); $i++) ‹
$ret .= $text[$i].". ";

return $ret;


$text = file_get_contents("plik.txt");

$text = Subdivide($text, $strona);

?>


Obsluge stron zostawiam tobie bo jest raczej dosc prosta :)

05.09.2005
15:59
[3]

wi3dzmin [ Konsul ]

thx Drakkan :) działa po prostu bjutifull ;) a mnie normalnie na amerikan język wzielo ;)

06.09.2005
18:49
[4]

..:::Marbi:::.. [ I am Enjoy! ]

Witam!
Mam pytanko:
Mam stronę podzieloną na tabelki... i chciałbym by jak się klknie w link z jednej tabelki (menu) otwierała się strona w innej tabelce... Chodzi mi o coś podobnego jak funkcja target przy ramkach... czy da się coś takiego zrobić na tabelkach?

06.09.2005
18:53
[5]

peanut [ kriegsmaschine ]

tak, da sie. musisz wykorzystac funkcje include oferowana przez php. dokladniejszy opis znajdziesz w poprzednim lub jeszcze wczesniejszym watku (ctrl+f na moim nicku;).

06.09.2005
18:56
[6]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

<? switch ($_GET['id'])
‹default: include("tutaj dajesz jaka strona ma byc ladowana na poczatku"); break;

case 'COSTAM': include("jakastronasiepowinnazaladowac.php"); break;›

?>
link wyglada tak
<a href="index.php?id=costam">

moze zalapiesz, ja to robilem z pomoca czyjas i juz tego nie pamietam =P

06.09.2005
19:00
[7]

..:::Marbi:::.. [ I am Enjoy! ]

Hmm... nie znalazłem nic podobnego...

06.09.2005
19:01
[8]

..:::Marbi:::.. [ I am Enjoy! ]

hopkins >>> Tyle, że ja nie mam strony w php...

06.09.2005
19:03
[9]

peanut [ kriegsmaschine ]

wtedy pozostaja ci iframe'y, ktore maja podobne atrybuty do tych zwyklych. deklarujesz <iframe> w komorce tabeli, gdzie ma zostac wyswietlony odnosnik i tyle.

06.09.2005
19:07
[10]

..:::Marbi:::.. [ I am Enjoy! ]

A dokładniej? Proszę o konkrety :)

A tak przy okazji: Może jakiś kurs php znacie niezły?

06.09.2005
19:17
[11]

peanut [ kriegsmaschine ]

<iframe> ma takie same atrybuty jak zwykla ramka, deklarujesz name=nazwaramki, a w odnosniku target="nazwaramki" src="stronka.htm". ewentualnie szerokosci, wysokosci i inne takie, choc latwiej to z poziomu css'ow zrobic.
co do php, w topiku sa linki do roznych serwisow. zacznij od www.webhelp.pl, znajdziesz wszystko czego potrzebujesz na poczatku jesli idzie o php/sql.

06.09.2005
19:19
[12]

..:::Marbi:::.. [ I am Enjoy! ]

czyli mam to wstawić do komórki tak?

06.09.2005
19:23
[13]

..:::Marbi:::.. [ I am Enjoy! ]

Już wiem :) A co trzeba dodać aby to ładnie wkomponować w komórkę?

06.09.2005
19:32
[14]

peanut [ kriegsmaschine ]

w css'ach dla calego body lub dla poszczegolnych jego elementow <td>, etc musisz poustawiac odleglosc krawedzi od innych elementow kwadratowych na 0px. mozesz rowniez wylaczyc border dla iframe. wszystko jest przedstawione na webhelpie, w dziale z css'em w 'elementach kwadratowych'. sorry, ale ja zawsze uzywam manuala podczas pisania takich drobiazgow;)

06.09.2005
19:49
[15]

DUBROLES [ Animator ]

problem z PHP --> pracuję nad czymś co działa następująco:
- po zalogowaniu specjalnego użytkownika-administratora da mu dostep do formularza
- formularz posiada specjalne miejsca na wartości VALUES(\\dla przykładu\\'1', '2', '3', '4', '5', '6')
- z klawiatury w miejscach na wartości można je wprowadzić z klawiatury, a po zaakceptowaniu są przetwarzane funkcją INSERT INTO (odpowiednio 1, 2, 3, 4, 5, 6) i wysyłane do bazy danych;

Problem jest nastepujący: Jak skonstruować formularz, mam z tym duże problemy :) cieszyłbym się z ewentualnych propozycji kodu

07.09.2005
14:47
[16]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

align="center" valign="top" wiec gdy to mam wpisane w komorke to tekst w nia wpisany powinien byc na samej gorze i wycentrowany?? =P mi to nie dziala =>

07.09.2005
15:28
[17]

..:::Marbi:::.. [ I am Enjoy! ]

Mam problem z tym iframe... wejdziecie na (link) i kliknijcie typowanie, jak powiększam tę iframe to mi się menu zwęża... mam tabele (cała) na 700px... menu na 150 i nie moge ustawić iframe na 550, bo menu mi się zwęża... nawet na manualu... :( Co robić?

07.09.2005
15:28
[18]

..:::Marbi:::.. [ I am Enjoy! ]

link...

07.09.2005
16:08
smile
[19]

kokuryu [ Chorąży ]

Mam probrem ze scrollami (javascript) na stronie ( www.kokuryuninja.blogspot.com) - poprawnie funkcjonuja jedynie w przegladarkach IE i Opera natomaiast w FireFox "nie istnieja". Czy jest na to jakas rad, procz oczywiscie zamiany na tradycyjny scrollbar. ( strona w htmal 4.01 transitional)

07.09.2005
17:23
[20]

peanut [ kriegsmaschine ]

dubroles, nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale nie potrafisz zrobic samego formularza? czy calej jego obslugi pod php? czy wywolania formularza po zalgoowaniu sie admina (sesje)?
<form action="$_SERVER[PHP_SELF]" method="GET" name="formularz" id="formularz">
<input type="text" name="POLE1" value="" />
<input type="text" name="POLE2" value="" />
<input type="text" name="POLE3" value="" />
<input type="text" name="POLE4" value="" />
<input type="text" name="POLE5" value="" /> //ewentualnie mozna sie bawic w selecty z bardzo duza rozpietoscia wartosci
<input type="reset" name="RESET" value="wyczysc" />
<input type="submit" name="SUBMIT" value="wyslij />
</form>
<?php
if ISSET($_GET['SUBMIT']) ‹ //tutaj nastepowac powinny dwie procedury: sprawdzenie wartosci pol w formularzu, wlasciwie przesylanych zmiennych oraz nawiazanie polaczenia z baza danych, wstawienie wartosci $_POST['POLE1-5'] w odpowiednie komorki tabeli

?>
hopkins, dziala;P ewentualnie wrzuc <center> do tekstu, tez dziala;)
marbi, pod ie6 jak rowniez najnowszym ff, nie zanotowalem zadnego problemu. albo zle testowalem...

07.09.2005
17:31
[21]

chickenom [ Konsul ]

Marbi, musisz w kodzie php napisac coś takiego (odnosnie tego rpoblemu 'chciałbym by jak się klknie w link z jednej tabelki (menu) otwierała się strona w innej tabelce')

<?
switch ( $_GET['go'] )

case '':
include ( 'newsy.php' ) ;
break ;

case 'newsy':
include ( 'newsy.php' ) ;
break ;

case 'linki':
include ( 'linki.php' ) ;
break ;
(...)

ten sam wzór do każdego nast. linka

Po czym przy wpisywaniu kodu linki coś takiego

<a href=?go=newsy> - Aktualno¶ci -</a>

ew. <a target=_blank> - Aktalno¶ci -</a>

I wogole zainwestuj w css...

07.09.2005
17:31
[22]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

peanut--> juz zrobilem, to byla tabelka w tabelce i musialem w tej nadrzednej tabelce wsadzic valign =P zapomnialem o tym calkiem =]

07.09.2005
17:31
[23]

..:::Marbi:::.. [ I am Enjoy! ]

peanut >>> Jak klikniesz typowanie... to zobaczysz po bokach paski... usatwiłem 500 px z możliwych 550 przy których się zwęża menu... zajrzyj w żródło:

Podasz mi swoje gg? Albo zagadaj do mnie: 3049480.

07.09.2005
17:45
[24]

..:::Marbi:::.. [ I am Enjoy! ]

chickenom >>> Jestem na HTMLu... więc w grę wchodzą iframe...

07.09.2005
18:40
[25]

peanut [ kriegsmaschine ]

<div style="position:absolute; visibility:visible; z-index:2000; top:0px; right:25px;" id="gog">
right:25px zmien na 0px, moze pomoze;)

natomaist jesli idzie o gg, moglbym je podac, ale - choc moze trudno w to uwierzyc, kiedy kazdy ma ich kilka;) - nie mam wlasnego numeru. i na razie nic nie wskazuje na zmiane tego stanu rzeczy;)

07.09.2005
18:48
[26]

..:::Marbi:::.. [ I am Enjoy! ]

Ale gdzie ja to mam wpisać?

A może chociaż mail? :P

07.09.2005
18:51
[27]

DUBROLES [ Animator ]

peanut - - - > thX, za to co jest, ale chodzi o obsługę php od momentu połączenia do rozłączenia z serverem

07.09.2005
18:58
[28]

..:::Marbi:::.. [ I am Enjoy! ]

peanut >>> wpisałem to przed funkcją iframe i teraz wyjechało z komórki...

08.09.2005
17:37
[29]

peanut [ kriegsmaschine ]

dubroles, brakujace zapytanie mysql: (sprawdzania pol mi sie nie chcialo pisac, ale z tym sobie poradzisz;). tabela nazywa sie tabela, a kolumny pole1 do pole5

<?php
$baza=mysql.db.connect(host, login, passwd);
mysql.select.db(...);

mysql_query(" INSERT INTO tabela (pole1, pole2, pole3, pole4, pole5) VALUES ('$_GET[POLE1], $_GET[POLE2], itd);
mysql.close($baza);
?>
natomiast jesli bys chcial odczytac wartosci pol:
<?php
// polaczenie sie z baza, j/w
$wykonanie=mysql_query("SELECT * FROM tabela");
while ($dane=mysql.fetch.array($wykonanie)) ‹
echo ("$dane[pole1], $dane[pole2], $dane[pole3], $dane[pole4], $dane[pole5]");

//koniec sesji z baza, j/w
?>

marbi, mejla mam, kriegsmaschine at o2.pl. poza tym masz kare za to, ze pomieszales divy z tabelkami, a na dodatek poustawiales rozne sposoby odczytywania ich pozycji poczatkowych. teraz sie bedziesz musial pomeczyc zanim wykryjesz tak trywialnego buga, gwarantuje ci to;P

08.09.2005
19:33
[30]

DUBROLES [ Animator ]

peanut - - > thX

13.09.2005
18:59
smile
[31]

Adam9870 [ ]

Cześć!
Mam jedno małe pytanko.
Przy czym w kodzie strony wstawia się kod nazywający ramkę.
Czyli ten kod:
<frame src="..." name="nazwa_ramki"></frame>

13.09.2005
19:59
[32]

Bri [ Konsul ]

> adam > chwila gdzie to pytanko, o co sie chcesz zapytac? :) name to nazwa ramki. proste.

chlopaki. mam do wykonania strone (a raczej juz serwis) dla firmy kumpla. w tym momencie nie wystarcza reczne stworzenie kilku plikow html i edytowanie ich w zaleznosci od potrzeb. musze sie liczyc z n-podstronami, wiec jak mniemam trzeba dzialania zautomatyzowac. w tym miejscu zaczyna sie cos czego unikalem jak ognia czyli pehape itepe. skoro sam glownie przygotowuje projekty, laye i nadzoruje od podstaw literki w kodzie html i jsa wiec czuje ze wchodze na niepewny grunt. mimo to wiem ze moge sobie ulatwic zycie bazujac na gotowym CMSie, zatem jaki system zarzadzania trescia mozecie mi zaproponowac?
licze na wasza dalsza pomoc

13.09.2005
20:06
smile
[33]

Paul12 [ Buja ]

Jak zrobić, żeby ten skrypt zawsze pobierał pliki określone przez dzial z jednego podfolderu? Tzn. pliki "dzial".php są w innym folderze niż index.php na którym jest ten kod:

<?php
if( isset( $_GET['dzial'] ) )

include ( basename( $_GET['dzial'] . '.php' ) );

else‹
$number = "8";
include("cutenews/show_news.php");›
?>

Mam nadzieję, że wszystko jasno napisałem.

13.09.2005
20:10
[34]

Adam9870 [ ]

Chyba się nie zrozumieliśmy!
Mój kod ramki którą chce nazwać wygląda tak:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
"https://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>
<head>
<BODY BGCOLOR="black" TEXT="white">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<title>Home</title>
</head>

<body>
<p>&nbsp;</p>
<P align=center><FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"
color=#ffffff><B>Witam Wszystkich internautów odwiedzjących Moją stronę!</B></FONT></P>
<P align=center><B><FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"
color=#ffffff>Dowiecie się tutaj troszkę o Mnie, miejscowości w której mieszkam oraz o innych rzeczach.</FONT></B></P>
<P align=center><B><FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"
color=#ffffff>Mam nadzieję, że spodoba Wam się Moja strona i będziecie ją w miarę często odwiedzać.</FONT></B></P>
<P align=center><B><FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"
color=#ffffff>Przypominam też, że możecie również wypowiadać sie na moim forum.</FONT></B></P>
</body>
</html>
I mam pytanie przy czym wstawic kod nazywający ramkę.
Gdzie wstawić ten kodzik:
<frame src="..." name="nazwa_ramki"></frame>

13.09.2005
20:23
[35]

Bri [ Konsul ]

> adam> ten kod co go reprezentujesz to jest juz strona (plik 'o_jakiejs_nazwie.html') wczytywana do ramki albo przez tworzenie ramek <frameset cols rows ...><frame scr="o_jakiejs_nazwie.html" name="ramka_z_czyms"...></frameset>, albo przez klikniecie w link <a href="o_jakiejs_nazwie.html" target="ramka_z_czyms">
zatem o jakie nazywanie i czego ci chodzi?

tworzenie ramek masz zazwyczaj w jednym z pierwszych plikow swojego serwisu (np. od razu w index.htm), taki plik wyglada mniej wiecej
<html> - czyli poczatek (moga byc doktajpy)
<head><title> </title></head> - naglowek (sa mety chyba ze ich nie potrzebujesz)
<frameset><frame> ... </frameset> - stworzenie struktury ramkowej
</html>- i zakonczenie

13.09.2005
20:27
[36]

Adam9870 [ ]

Dałem przykładowy kod. Nie wiedziałem że kod ramki od kodu zwyklem strony mozna rozpoznać.
Jak zrobie ramkę to wtedy dam kod.
Mam jeszcze jedno pytanko.
Jak w dreamweaverze 7.0.1 stworzyć ramkę

13.09.2005
20:43
[37]

peanut [ kriegsmaschine ]

bri, cmsow jest dosc duzo, a wiekszosc oferuje te same mozliwosci, wiec wybranie tego najlepszego jest raczej trudne. z tym, ze cms to zazwyczaj duzo mniej lub bardziej uzytecznych bajerkow, a samo zarzadzanie trescia to kwestia zadeklarowania kilku klas i odpowiedniego panelu do ich modyfikowania;) mimo wszystko, rzuc okiem na linka:
paul12, byc moze moglbym pomoc, ale nie za bardzo ogarniam idee tego skryptu ;/

13.09.2005
20:45
smile
[38]

slowik [ NightInGale ]

Bri===>z lepszych cms'ow Mambo bardzo duzo dodtkow itd ... (to co z jego katowania wyszlo: nwn.g4ce.pl)

Adam===>jesli nie musisz nie uzywaj ramek ulatwisz zycie niektorym urzytkownikom ;-)
zamiast name wskazane jest urzywanie id
w dreamweaver'e frameset jest gotowy tylko trzeba stworzyc nowy projekt i wybrac uklad ramek ..

13.09.2005
20:49
[39]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Paul12 => Linijka
include ( basename( $_GET['dzial'] . '.php' ) );
odpowiada za include'owanie dzialu. Wewnatrz podajesz sciezke do pliku. Skoro twoje pliki dzialow sa w innym katalogu niz strona z tym skryptem wystarczy, ze przed basename(...) dodasz sciezde do odpowiedniego katalogu. Np. zakladajac ze pliki sa w katalogu "dzialy" :
include ( "dzialy/" . basename( $_GET['dzial'] . '.php' ) );

13.09.2005
20:50
[40]

Adam9870 [ ]

slowik - Możesz jaśniej.
Jak wchodze do dreamweavera to wybieram HTML i pojawia się czysty projekt. I jak w tym projekcie wstawić ramki?

13.09.2005
20:59
smile
[41]

slowik [ NightInGale ]

Adam===>file->new... i masz mozliwosc wyboru projektu gdzies tam jest frameset

13.09.2005
21:22
[42]

Bri [ Konsul ]

dzieks.
ceemes ceemesem. teraz pora przetestowac go w domowych warunkach bo zakladam ze odbiorca zadba o serwer z obsluga odpowiednich rzeczy . trzeba zainstalowac interpretera php, serwer i cos od bazy danych. dobrze kombinuje?
ide szukac powyzszych

13.09.2005
21:36
[43]

Adam9870 [ ]

slowik ---> Dzięki!
Tylko jak mam się odwoływać do tej ramki którą zaznaczyłem?
Tym kodem?
<a href="strona.html" target="nazwa_ramki">LINK</a>
A jak tak to jaką nazwę wpisać w polu nazwa_ramki

14.09.2005
14:10
[44]

hotDog [ Outsider ]

Tzn do ramki się nie odwołujesz, tylko zaznaczasz cel w którym ma się link otworzyć - celem (target) jest Twoja ramka - to w niej się otworzy link. Nazwę ramki możesz dać jaką chcesz - tylko bez polskich znaków i innych wymysłów :-) Może być np. "prawa", "lewa", "gorna" itd itd.

jak wpiszesz np. target="_blank" to Ci się otworzy link w nowym oknie (blank == puste).

14.09.2005
14:48
smile
[45]

Adam9870 [ ]

Czy jak do tej ramki gdzie na rysynku pisze menu wstwie kod
<a href="jakas_strona.html" target="ramka1">LINK</a>
To czy będzie się wyświetlać ta strona do ktorej dalem linka w ramce po prawej stronie?

14.09.2005
15:46
[46]

Adam9870 [ ]

Zapomniałem dodać:
Czy będzie się otwierała bez nazywania ramki np nazywania ramki tym kodem
<frame src="..." name="nazwa_ramki"></frame>

14.09.2005
15:59
[47]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Adam9870 => Zeby odwolac sie do ramki musi ona byc nazwana. Dreameweaver jakos tam te ramki chyba nazywa, wiec po prostu zajrzyj do kodu i zobacz jak sie ona nazywa lub ewentualnie zmian sobie nazwe na taka jaka chcesz...

14.09.2005
16:06
[48]

Adam9870 [ ]

Kod tej ramki po prawej wygląd tak:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
"https://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<title>Untitled Document</title>
</head>

<body>
</body>
</html>
NIe wiem czy jest nazwana. A jak jest to jaką ma nazwę? A jak nie jest to przy czym w tym kodzie strony wstawić kod który nazwie ramkę?

14.09.2005
16:20
[49]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

To co pokazales to nie jest kod ramki tylko strony do niej zaladowanej, a to zupelnie co innego :/ Kod samej ramki znajduje sie w pliku glownym (zapewne index.html)...

14.09.2005
17:09
[50]

Adam9870 [ ]

To jest kod strony głównej:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Frameset//EN" "https://www.w3.org/TR/html4/frameset.dtd">
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
<title>Untitled Document</title>
</head>

<frameset cols="80,*" frameborder="NO" border="0" framespacing="0">
<frame src="UntitledFrame-2.htm" name="leftFrame" scrolling="NO" noresize>
<frame src="Untitled-1.htm" name="mainFrame">
</frameset>
<noframes><body>
</body></noframes>
</html>
Teraz możesz po kodzie stwierdzić czy ramka jest nazwana czy nie?
A jak nie to przy czym w tym kodzie wstawić kod nazywający ramkę?

14.09.2005
17:23
[51]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Adam9870 => Szczerze powiedziawszy zaczynam watpic w twoje predyspozycje do bycia webmasterem :/ Nie myslales przypadkiem o zajeciu sie czyms innym, bo to ci wyraznie nie idzie... Podawales mi juz kod jak sie nazywa ramke, a nie potrafisz samemu w tym co napisales w poscie powyzej znalezc informacji o nazwie ramki ??? Ja wymiekam juz w takiej sytuacji...

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Frameset//EN" "https://www.w3.org/TR/html4/frameset.dtd">
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
<title>Untitled Document</title>
</head>

<frameset cols="80,*" frameborder="NO" border="0" framespacing="0">
<frame src="UntitledFrame-2.htm" name="leftFrame" scrolling="NO" noresize>
<frame src="Untitled-1.htm" name="mainFrame">
</frameset>
<noframes><body>
</body></noframes>
</html>

14.09.2005
17:39
[52]

Adam9870 [ ]

Drak'kan - Kod poszedł! DZIĘKI
Ja dopiero zaczynam tworzyć stronki.Początki bywają trudne.

:::EDIT:::
Zaczynając moje początki z webmasterstwem (lipiec 2005) skorzytsałem z edytora WYSTYWING i pracowalem tylko w trybie graficznym. Gdy wyjaśniłeś że ramki nazywamy parametrem NAME znajdującym się w tagu Frame jakoś zajrzałem do kodu i zrobiłem :)
We wrześniu zadałem podobne pytanie ponieważ do września prawie woogle nie zaglądałem do kodu (ciągle tryb graficzny).
Dziś (grudzień) umiem już HTML-a i już wiem jakim parametrem nazywa się ramki w jakim ustala się kolor tła:) Dziś więkoszość kodu strony piszę (z trybu graficznego już prawie woooogle nie korzystam:).


Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-12-11 21:42:00]

14.09.2005
20:37
[53]

Qbaa [ Senator ]

Adam9870 zanim zaczniesz zadawać pytania, przeczytaj najpierw jakieś kursy w necie. zaoszdzędzisz sobie i nam czasu.
tutaj musiałeś wypytywać po kolei o różne rzeczy w ciągu dwóch dni, a mogłeś przeczytać odpowiedni dział jakiegoś internetowego kursu. na pewno znalazł być odpowiedź szybciej.
a jak Ci się po prostu nie chce czytać, cóż... innym się nie musi chcieć odpowiadać tobie, na pytania na które odpowiedzi można znaleźć w każdym kursie.

15.09.2005
18:39
[54]

Bri [ Konsul ]

chlopaki - moze ktos w tym momencie wejsc na gg i pomoc mi odpalic cms'a??

15.09.2005
18:44
[55]

Bri [ Konsul ]

od strony "hardłerowej" mam krasnala i phpnuka

16.09.2005
17:16
[56]

Bri [ Konsul ]

upik bo caly dzien nikt sie nie odezwal...

caly czas licze na czyjas pomoc z phpnukiem

16.09.2005
17:19
[57]

wi3dzmin [ Konsul ]

Bri -> to jest wątek seryjny... go się nie upuje bo ludzie i tak do niego wchodzą, a skoro nie ma odpowiedzi to nik nie jest w stanie ci pomoc, bo ja np. nie wiem za bardzo o co ci chodzi, zreszt korzystanie z tych nuków itp stawiam na równi z korzystaniem z szablonów, więc nie jestem w temacie

16.09.2005
17:28
[58]

Adam9870 [ ]

Bri ---> Na stronce do której podałem linka masz opis instalacji PHP Nuke i inne rzeczy dotyczące PHP Nuke

16.09.2005
21:58
[59]

PrzemQ 09 [ Konsul ]

1. W jaki sposób mam podać wymiary obrazka ? Bo jak daje w pikselach to jak ktos ma mały ekran i niska rozdzielczosc to wszysytko ma za duze (pojawiaja sie suwaki) a znów jak ktos ma duzy ekran i duza rozdzielczosc to ma wszystko za małe (strona na 1/4 ekranu) Wiec jak ?

2. Czym się różni dokument *.htm od dokumentu *.html ??

16.09.2005
22:00
[60]

Kresselack [ Konsul ]

1. <img src="obrazek.jpg" width="rozmiar" height="rozmiar">

2. Niczym się nie różnią. To jest to samo

16.09.2005
22:05
[61]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

PrzemQ 09 => Wiesz, zazwyczaj nie produkuje sie stron dla wszystkich mozliwych rozdzielczosci, bo nie jest to mozliwe. Grafika ma swoje wymiary i jakakolwiek ingerencja w nie za pomoca kodu HTML moze sie zle skonczyc dla jakosci :) Zrob strone dla konkretnej rozdzielczosci (800x600 lub 1024x768) i sie nie przejmuj...

16.09.2005
22:06
[62]

kun4 [ Konsul ]

Dlatego tez najlepiej podawac w %

16.09.2005
22:09
[63]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

kun4 => Hmm, podawanie jakiegokolwiek wymiaru w procentach, to masohizm :) Praktycznie wiekszosc projektow stron WWW nie jest przystosowana do takich zabiegow i az zal patrzec co pozniej z tego powstaje :) Myslisz ze czemu wiekszosc stron w Internecie nie korzysta z % ??

16.09.2005
22:18
[64]

Arxel [ Dj Arxel ]

niepotrafie se przypomniec jaki byl kod na wstawienie obrazka tam przy adresie URL (np. tak jak jest na GOLu literka G) mysle ze wszyscy wiedzia o co mi chodzi :)

16.09.2005
22:19
[65]

PrzemQ 09 [ Konsul ]

w procentach ciezko.... nie chodzi mi tylko o rozdzielczosc... Bo np obrazek na monitorze 19' 1024x768 bedzie wygladal inaczej niz ten sam obrazek na 15' w tej samej rozdzielczosci...

16.09.2005
22:38
[66]

Daro2k [ Pretorianin ]

@Arxel
w ramach <head></head> wstawiasz <link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" />

17.09.2005
11:42
[67]

Paul12 [ Buja ]

Coś byście dodali, zmienili? Wiem, że nie jest to arcydzieło, ale lepiej na razie nie umiem.

17.09.2005
11:56
smile
[68]

Arxel [ Dj Arxel ]

hahahahaha niezla nazwa (to w nawiasie) to chyba po lacinie co nie? hahaha

17.09.2005
12:14
smile
[69]

Paul12 [ Buja ]

Arxel - Ta nazwa to tak, żeby ojcu pokazać jak będzie to ma wyglądać :) Poza tym to nie trzcinniczek tylko rokitniczka czy coś. Za dużo mi nie pomogłeś, rzuć jakąś uwagą chociaż.

17.09.2005
12:53
[70]

peanut [ kriegsmaschine ]

najbardziej razi mnie zbyt ostry kontrast pomiedzy bialym tlem dla wlasciwej tresci, a glebokim odcieniem szarosci w tle. brakuje nieco stonowania (rozjasnienie tla albo przyciemnienie wnetrza strony). rowniez ten jasnoszary gradient wydostajacy sie spod bialej komorki, nieco razi. lepsze bylby jednorodny. byc moze niebieskie kolumny warto byloby zamienic na, imitujace zloto, obramowania lub calkiem sie ich pozbyc? a moze jakies miekkie przejscie pomiedzy fotografia w naglowku i szarym tlem, tak aby wtapialo sie i tworzylo harmonijna calosc?
poza tym zrezygnowalbym z pol sluzacych do logowania sie do panelu na glownej stronie. po co to komu, skoro logowac beda sie najwyzej 3 osoby, a ogladac bedzie musial kazdy? nie jest to zbyt estetyczne ani funkcjonalne.

17.09.2005
13:04
[71]

Paul12 [ Buja ]

Ok, pokombinuję z tym.

Da się jakoś wpakować do photoshopa nowe patterny, tak żebym mógł jako tło dać jakiegoś powtarzalnego gifa z dysku?

17.09.2005
13:58
[72]

Paul12 [ Buja ]

Jak to teraz wygląda?

17.09.2005
14:13
[73]

oksza [ Senator ]

-->> Paul12
Zmieniłbym czcionkę tytułu na coś bardziej eleganckiego. Liternictwo i kolory są imho paskudne i kontrastują z dosyć ładnym layoutem. Może cos trochę prostszego?

18.09.2005
16:59
[74]

Paul12 [ Buja ]

Może ten font nie jest bardziej elegencki, ale teraz chyba wygląda lepiej, co?

18.09.2005
19:03
[75]

Adam9870 [ ]

Witam
Właśnie skończyłem przerabiać Swoją stronkę.
Zmiany m.in to:
-banerek na górze strony
-brak sondy(może kiedyś ją przywrucę)
-strona jest poświęcona danej tematyce
Co teraz sądzicie o Mojej stronce?
Proszę o kilka uwag.
PzDr

18.09.2005
19:30
[76]

peanut [ kriegsmaschine ]

niby jest schludniej, ale zawsze moznaby zrezygnowac z tego napisu i przeniesc go calkiem pod header. poza tym nadal kluje w oczy biale tlo...

18.09.2005
19:34
[77]

Adam9870 [ ]

A jakie tło proponujesz zamiast tego bialego w dziale newsy(bo chyba z tym tlem o dzial newsy chodzi)(poza tym zapomniałem dodać ze dział newsy źle wyświetla się w ff)

19.09.2005
09:45
[78]

Bri [ Konsul ]

Adam >> dzieki wielkie za tego linka :D ruszylem i juz sie bawie, a co do twojej strony to mowisz o tej pod adresem: https://adam92.xt.pl ??? bo jest cała czarna, butony jakies niewyrazne, a newsy wybijaja sie na bialym tle i jeszcze w jednym z nich piszesz "avaN[/]tar" :)
pozdrowka

ocencie moj projekt: btss.republika.pl jak mozecie

acha moja strona domowa nie dziala w zwiazku z eksperymentami z phpnuke'iem

19.09.2005
09:53
[79]

Bri [ Konsul ]

>> adam >> jeszcze jedno - jak gdzies masz uzyte style (na przyklad w zewnetrznym pliku a lbo w kazdym pliku strony) to dodaj tam taka linijke: img ‹ border: 0px;› usunie ci to drobna niebieska ramke wokol kazdego obrazka stanowiacego buton-odsylacz, to taki drobiazg, a od razu strona nie razi. pozdrowka

19.09.2005
14:12
[80]

Adam9870 [ ]

Bri- To dopiero moj pierwszy projekt.
Co do buttonów to używam kodu
<a href="glowna.htm" target="prawa"><img src="przyciski/home.gif" alt="home" width="75" height="21" /></a>
Przy czym tym kodzie mam wstawić ten kod który usuwa niebieską ramkę wookół niego.

19.09.2005
16:01
[81]

Paul12 [ Buja ]

Adam - jeżeli nie używasz zewnętrznego pliku styli (css), to najprościej będzie w ten sposób:

<a href="glowna.htm" target="prawa"><img src="przyciski/home.gif" alt="home" width="75" height="21" border="0"/></a>

19.09.2005
16:26
[82]

Adam9870 [ ]

Paul12 => Thx
Zrobiłem w menu oraz plikach
Przycisk Download zmieniłem na Pliki ponieważ download nie był zbytnio czytelny

23.09.2005
20:35
[83]

Arxel [ Dj Arxel ]

noto ja krotko... dawno nic w htmlu nie robilem... i wogole wszystko zapomnialem co sie i jak robi w WAMP SERVER... bo chcialem se u siebie zobaczyc jak beda wygladac skrypty php...
1. w skryptach mam tlyko 1plik... zadnych readme ani nic w tym stylu :)
i moglby mi ktos wytlumaczyc co mam gdzie kliknac i wogole jakos tak lopatologicznie zebym wiedzial jak to wrzucic:)

24.09.2005
12:05
[84]

Arxel [ Dj Arxel ]

Upik...

24.09.2005
12:23
[85]

Paul12 [ Buja ]

Ma ktoś pomysł gdzie wsadzić i jak zrobić menu??

24.09.2005
12:32
[86]

Qbaa [ Senator ]

Paul12 patrz obrazek :)

Arxel to jest wątek seryjny, więc UPy możesz sobie podarować. ja nie znam się na WAMPach ;)

24.09.2005
12:42
[87]

slowik [ NightInGale ]

Paul===>zalerzy jakie chcesz dac opcje w tym menu bo jesli sporo to albo pionowo trzeba dawac albo poziomo kilka ale rozwijanych z podmenu

24.09.2005
12:51
smile
[88]

Arxel [ Dj Arxel ]

ee tylko dla reguly se UPlem...:]
poczekam... moze ktos sie zna...

24.09.2005
13:04
[89]

Paul12 [ Buja ]

Kilka postów wyżej (18.09.2005 | 16:59) zamieściłem screena. Co prawda była to wersja photoshopowa, ale wygląda niemal identycznie. Macie tam wszystkie pozycje, które powinienem umieścić w menu. Menu zrobione przeze mnie nie podoba mi się - po prostu nie pasuje do reszty strony...

24.09.2005
13:33
[90]

slowik [ NightInGale ]

jesli chcesz uzyskac taki efekt jak na gol'u to dajesz dla linki display: block; (wskazane stworzenie oddzielnej klasy dla tych linek w menu)

24.09.2005
15:46
[91]

Paul12 [ Buja ]

Jak to teraz wygląda?

24.09.2005
15:48
[92]

hen1o [ Pretorianin ]

Witam!

Mam pytanko: jak sprawdzic poprawnosc adresu www wpisanego w formularzu? Udalo mi sie na google znalezc tylko sprawdzanie poprawnosci maila :\

24.09.2005
16:31
[93]

slowik [ NightInGale ]

Paul===>padding: 5px; dodaj do tego i bedzie bardzo cacy moze pogrubiona czcionka ??

hen===>ping ??

24.09.2005
22:01
[94]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hen1o => Zapewne chodzi ci o cos w tym stylu:
preg_match("#http:\/\/(www.)?[a-z0-9._\-\/]+$#is", $adres)
Pisalem na szybkiego i wstepne testy wykazuja ze w miare dziala :)

[EDIT]
A i jest to oczywiscie rozwiazanie PHP, nad JS w razie czego nie chce mi sie myslec :P

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-09-24 22:02:00]

25.09.2005
16:20
[95]

pao13(grecja) [ Malezanomacaroni ]

Witam mam pewien problem co do stylow css i potrzebuje Waszej wiedzy i pomocy.Problem polega na tym , ze mam pewne linki na tle niebieskim i pewne linki na tle bialym.Odrazu pisze ,ze linki na tle niebieskim sa koloru bialego a na tle bialym tez sa koloru bialego.Problem polega na tym ,ze linki na tle bialym chcialbym ,zeby byly powiedzmy koloru czarnego.

Ponizej jest link ,ktory przedstawia moj problem:

Jak pisalem powyzej ...na gorze mamy menu a problem polega na lewym menu "Tipster yield" , "Profit".Linki w tych tabelkach sa koloru bialego.Wiec jak zmienic ,zeby byly koloru czarnego.

25.09.2005
19:03
smile
[96]

Adam9870 [ ]

pao13(grecja) =>Ja robię sttronę w Dreamweaverze.
Przechodzę na zakładkę na której można definiować kod strony.
Wprowadzam kod:
<a style="text-decoration: none" href="www.gry-online.pl">Gry-online</a>
Potem przechodze na tryb graficzny, widze link Gry-online zaznaczam go i z kolorów (zobacz na obrazku) wybieram jakiego koloru ma być link.Wskazuje np: biały albo jakiś inny.
PZDR

25.09.2005
20:10
[97]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

pao13(grecja) => pytasz sie jak zmienic kolor linka przy pomocy CSS ?? Po prostu dajesz color: kolor (gdzie kolor to jeden z trzech zamisow koloru: slowny, kod szesnastkowy, kod RGB) i juz :)

Adam9870 => Dlatego nie powinno sie uzywac edytorow WYSIWYG jak sie nie zna podstaw...

25.09.2005
20:55
smile
[98]

Adam9870 [ ]

Drak'kan => Napisałeś, że nie znam podstaw. Skąd Ty możesz wiedzieć czy zam podstawy czy nie? Podstawy znam, jestem w połowie kursu HTML-a na https://webmaster.helion.pl/kurshtml/ :P

25.09.2005
21:05
[99]

pao13(grecja) [ Malezanomacaroni ]

Ale ja nie wiem jaki kod trzeba uzyc ,zeby txt w tabeli lewej byl np.czarny a txt w gornym byl bialy. Chcialbym dodac ,ze lewa tabelka jest incudowana.Nie wiem czy to gra role?

25.09.2005
21:25
[100]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Adam9870 => Dla mnie podstawy to znajomosc calego kursu. HTML jest za prosty zeby go dzielic na czesci, zna sie go albo nie :)

pao13 => Heh, podalem ci jak sie ustala kolor. Zastosuj to do kazdego elementu lub uzyj klas i juz...

07.10.2005
13:30
[101]

uiouio1 [ Konsul ]

hey ludziska, studiuje informatyke i chce nauczyc sie php, jaki jest dobry internetowy kurs na ten temat? zeby pokrywal sporo materialu a nie tylko poczatki, moze byc po angielsku

dzieki i pozdrawiam :)

07.10.2005
13:48
[102]

Trollf [ ]

ja nie korzystalem nigdy z zadnego kursu php, zawsze wystarczalo mi wszystko to co jest opisane na www.php.net

07.10.2005
13:55
[103]

Regis [ ]

Ja tak samo - php.net wystarczylo mi do wystartowania z php i wciaz starcza.

07.10.2005
19:05
[104]

uiouio1 [ Konsul ]

mysle ze z jakims kursem bedzie szybciej

07.10.2005
19:21
[105]

peanut [ kriegsmaschine ]

po co kurs? jezeli studiujesz informatyke, jak twierdzisz, to musisz znac conajmniej jeden jezyk programowania, wiec zakladajac ze znasz algorytmike, wystarczy ze obczaisz sobie funkcje wykorzystywane przez jezyk i juz. w zasadzie php jest dosc nieskomplikowanym jezykiem, ale zawsze mozesz poszukac sobie czegos na www.webhelp.pl

07.10.2005
19:52
[106]

Adam9870 [ ]

Tu jest kilka kursów
https://www.leon.w-wa.pl/texts/kurs/
https://www.webdiary.pl/technologie+list.cat+2.htm
https://kursy.skryptoteka.pl/kurs.php?kurs=php&strona=0
https://www.ygreg.com/artykuly.php
https://www.programuj.com/kursy/php/kursphp.php

07.10.2005
20:04
smile
[107]

sehhs [ Soul Master ]

Mam pytanie. Ile mniejwięcej czasu zajeloby mi napisanie profesionalnego systemu ankiet opratego o mysql. PHP juz jako tako umiem, ale nie wiem czy sie za to zabierac czy nie...


I druga sprawa. Jak się Wam podoba strona obok mojej ksywki? Jeszcze troche jej brakuje, ale już prawie skończona. Proszę o ocenę w skali 1-10.

07.10.2005
20:06
[108]

sehhs [ Soul Master ]

A i strona ma od dzisiaj adres www.gamesarea.u2.pl lub www.gry.zombie.nekromanta.pl :) Jak kto woli.

07.10.2005
20:10
smile
[109]

Adam9870 [ ]

sehhs => Po prawej stronie jest trochę pusto, ten panel logowania co jest po lewej dałbym po prawej. I pod layotem usunąłbym panel logowania wg. Mnie w jednym miejscu wystarczy

07.10.2005
20:16
[110]

sehhs [ Soul Master ]

Po prawej dojdą jeszcze ew.reklamy, ankiety etc. Jest bardzo dużo możliwości, ale to poźniej.

07.10.2005
20:18
[111]

Adam9870 [ ]

sehhs => A druga moja uwaga to mianowicie panel logowania pod layotem

07.10.2005
20:21
[112]

sehhs [ Soul Master ]

Pod layoutem czy logiem? ;P Hmmm, pomysle nad wywaleniem ktoregoś.

07.10.2005
20:34
[113]

Adam9870 [ ]

Chodzi mi o ten panel pod layotem zaznaczony na obrazku
===========================>

07.10.2005
20:56
[114]

sehhs [ Soul Master ]

Za jakiś czas się zmieni. Narazie musi zostać.

08.10.2005
10:00
[115]

sehhs [ Soul Master ]

A i nie zwracajcie uwagi na to że strona ma ~200 błędów w kodzie ;P. Powoli sa wywalane.

10.10.2005
20:41
[116]

sehhs [ Soul Master ]

Jeszcze raz ja. Tym razem mam problem.

Zrobiłem sobie subdomene, ale nie wiem jak zrobić jej hasło do panelu VHCS??? Nie moge tam wejść zeby je zmienić, bo go nie znam :P Loginem jest nazwa subdomeny, ale skąd wziac haslo?

12.10.2005
23:03
[117]

Bri [ Konsul ]

Powiedzcie mi dlaczego IExplorer nie potrafi obsłużyć przzroczystego PNG, a firefox potrafi??

13.10.2005
00:28
[118]

Qbaa [ Senator ]

po prostu ie sobie z tym domyślnie nie radzi :(

są sposoby na prawidłowege wyświetlenie, wprawdzie "na około", ale są :)

13.10.2005
23:38
[119]

Bri [ Konsul ]

w IE7 ma juz byc obslugiwany normalnie
otworzcie sobie ponizszy link w ie i w innej przegladarce - ostatni dowod na to ze ie jest do czterech liter (wiec dlaczego dalej ponad polowa internautow go uzywa? jak nie golego to z avant browserami i tym podobnymi dziadostwami)

15.10.2005
17:49
smile
[120]

Herr Pietrus [ Nowy stopień! ]

A jako jako zielony w kwestii html'a zadam kilka natrętnych pytań...

1 Jaki serwis oferujący darmowe konta www polecacie? Trochę o tym czytałem, ale opinie użytkowników są chyba najbardziej pomocne w wyborze...

2 Czy opera interpretuje style odnośników? ( nie wiem, jak to dobrze nazwać, chodzi mi konkretnie o znacznik a:hover - ie sobie z nim radzi, opera nie.. jak to obejść?

3 Jaki parametrów użyć wstawiajac zdjęcie, zeby było w operze wyrwównane do lewej wzgledem tekstu, a jego górna krawędź znajdowała sie na wysokości górnej krawędzi akapitu? W ie krawędź tekstu i zdjecia znajdują sie na jednym poziomie (_ _), w operze zdjęcie leży nieco wyzej (-- _)

No.. Na początek to chyba wszystko ;-)

15.10.2005
18:56
[121]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Herr Pietrus => Co do problemow z Opera to sie dziwie :/ Korzystajac ze styli CSS i to tych podstawowych, o ktorych mowisz, jeszcze nigdy nie mialem problemow pod Opera. a:hover jak najbardziej dziala poprawnie pod kazda przegladarka, takze pod Opera... Co do obrazka to dajesz po prostu float: (left|right) i wszystko dziala. Jesli masz nie rowno to zapewne jest to problem marginesow, ustaw odpowiednio margin i padding.

15.10.2005
19:40
smile
[122]

Adam9870 [ ]

Herr Pietrus => Ja polecam serwer https://60free.ovh.org/ jego parametry to:
usługa darmowa
60MB przestrzeni WWW
brak limitu transferu
5MB maksymalnej wielkości pliku (FTP)
2MB baza danych MySQL
skrypty PHP4/PHP5
poddomena w domenie ovh.org
brak reklam pop-up
Korzystam jakiś miesiąc i wszystko ok, brak awarii, na temat bazy danych nie wypowiem się bo jeszcze nie korzystałem.

15.10.2005
19:42
[123]

Regis [ ]

Herr Pietrus --> Sprawdz czy w tych stylach nie zrobiles literowki jakiejs. Opera jeszcze NIGDY nie sprawila mi problemu ze stylami.

16.10.2005
12:46
smile
[124]

Herr Pietrus [ Nowy stopień! ]

Z ta literówka to raczej neimożliwe, bo kozystam z programu, ktory ulatwia pisanie stron.... Choc sprawdzic nie zaszkodzi...
Zwlaszcza, ze program czasami dosyć ciekawie układa wersy... Moze to wina jakiejś spacji?...

A co do serwerów.. ciekawa oferta ;-) Choc rozglądam sie teraz po innych korzystając ze spisu z adresu w pierwszym poscie

16.10.2005
15:11
smile
[125]

Adam9870 [ ]

Herr Pietrus => Sprawdź sobie jakimś walidatorem czy nie wstawiłeś jakiejś spacji, niżej masz linka do niezłego walidatora.

27.10.2005
17:17
[126]

tomekcz [ Polska ]

Ściągołem sobie z tej stronki(https://pliki.webhelp.pl/index.php?action=file&roz=&id=33) forum phpBB i nie wiem jak to wogule odpalić. Wytłumaczy mi ktos tak łopatologicznie jak to zrobić?

27.10.2005
18:41
[127]

tomekcz [ Polska ]

UP

27.10.2005
19:19
smile
[128]

Adam9870 [ ]

tomekcz => Podałeś link do starej wersji skryptu (2.0.6), ściągnij sobie najnowszą (2.0.17) np: ze strony:
https://phpbb2.pl
Niżej link do poradnika jak zainstalować phpbb
https://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=20820
PS. aby zainstalować phpbb musisz mieć serwer obsługujący skrypty php i posiadający bazę danych.

28.10.2005
12:43
[129]

DarkStar [ magister inzynier ]

w jaki sposob zablokowac powtarzanie animacji elementow flash pod opera?

<param name="loop" value="false"> dziala tylko pod ie

28.10.2005
20:07
smile
[130]

Herr Pietrus [ Nowy stopień! ]

mam jeszcze jedno lamerskie pytanie.... w regulaminie 60free jest napisane, ze można używać aliasów innych firm, pod warunkiem, że konto w domenie ovh.org będzie funkcjonalne... Tzn. że będą rejestrowane wejścia na strone z tego adresu?

I drugie: co sądziccie o serwisie z aliasami xt.pl? dobre i niezawodne? domena "go" mi odpowiada...

29.10.2005
11:09
smile
[131]

Adam9870 [ ]

Herr Pietrus => To nie pisze w regulaminie tylko w FAQ.
Co do serwisu aliansowego xt.pl to korzystam z niego gdzieś ponad dwa miesiące i nie narzekam, nie było awarii, konto działało. Moge ten system aliansowy zdecydowanie polecić. Bardziej popularnym systemem aliansowym od xt.pl jest prv.pl, dużo Webmasterów z niego korzysta, nie wiem czy jest dobry bo nie korzystałem z niego.

29.10.2005
11:24
smile
[132]

Herr Pietrus [ Nowy stopień! ]

No dobrze, może i w FAQ... Ale jak mam to interpretować?

29.10.2005
12:40
[133]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Hej,

Dwa pilne pytania .. Czy uklad strony widoczny na zdjeciu obok zrobic za pomoca .css czy ramek ?

Drugie .. Czym skonwertowac krociutki avik o niskiej rozdzielczosci do flash .swf by mogl byc wyswietlany na stronie ?

pozdrawiam

29.10.2005
12:40
[134]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

tutaj ->

29.10.2005
12:49
smile
[135]

Adam9870 [ ]

Maevius => Tam gdzie ciało strony to możesz chyba wstawić pływającą ramkę (iframe) a to po bokach możesz zrobić chyba CSS-em. Potem możesz odwoływać się do tej pływającej ramki i będzie cool:)

29.10.2005
13:17
[136]

hen1o [ Pretorianin ]

Moze ktos z was mi pomoze...

30.10.2005
10:06
[137]

hotDog [ Outsider ]

Maevius --> jeśli tylko <body> ma być wyśrodkowane i nic poza nimi ma nie być na stronie, to tylko css i użycie marginesów.

zaczynamy od górnego, potem prawy, dolny i lewy, np.

body ‹
margin: 200px 100px 200px 100px;


bądź procentowo:

body

margin: 10% 20% 10% 20%


bądź automatycznie

body

margin 0 auto;



możliwości jest sporo, poczytaj o CSS i pozycjonowaniu w nim.


Osobiście nie polecam iframe.


Filmik możesz skonwertować we Flashu, bądź Swishzone. Jest opcja wczytywania filmiku klatka po klatce.


hen1o --> spróbuj tego obrazka użyć jako tła w tej komórce tabeli i dodaj modyfikator żeby go nie powtarzał.

30.10.2005
10:30
[138]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

hotDog -> Co takiego zlego jest w iframe wedlug Ciebie ? Czytajac jej charakterystyke, chyba najlepiej spelni swoje zadanie.. Chociaz .css to tez dobry pomysl.

pozdrawiam

30.10.2005
10:42
[139]

hotDog [ Outsider ]

Bo CSS to przyszłośc, a iframe to przeszłość :-)

W3C zaleca stosowanie CSS oraz odchodzenie od iframe. Dzięki CSS strona jest przystosowana do otwierania w wielu przeglądarkach i innych urządzeniach. Przyszłością jest np. otwieranie stronek w komórkach, lodówkach itp. Tylko pełna zgodność ze standardem języka xhtml pozwoli na poprawne odczytanie stron www.

Możesz zastosować iframe, przecież Ci nikt nie zabroni :-)

Jednak iframe jest bardzo niewygodne przy pozycjonowaniu stron www w wyszukiwarkach.

Pozdrawiam.

30.10.2005
10:56
smile
[140]

Adam9870 [ ]

jednak iframe jest bardzo niewygodne przy pozycjonowaniu stron www w wyszukiwarkach.
Zwykłe ramki (frame) też są niewygodne w pozycjonowaniu stron www.:-(

30.10.2005
10:59
[141]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

hotDog -> Jesli o mnie chodzi, z checia bym zrobil to przy pomocy .css, to nie problem. Jednak ogolnie ramki, podobnie jak i tabele, formularze, javascript, php i java (obliczenia termodynamiczne na stronie www) musza byc poniewaz jest to strona na zaliczenie :)

Mozliwe ze zrobie dwie wersje, jedna z iframe druga z css.

W jaki sposob nadac barwe 'pustemu' miejscu wokol <body> ograniczonego przez css ?

pozdrawiam.

30.10.2005
17:59
smile
[142]

ossa201 [ Generał ]

Powiedzcie mi jak we Fleshu zrobić przezroczyste tło ?? ?? Tam gdzie jest kolor biały żeby był przezroczysty bo musze zrobić trójkąt ( foto ) a niechce żeby było widoczne tło na dodatek niechce żeby startowała mi animacja wtedy gdy najade z boku trójkąta a nie na sam trójkąt. Więc jak ?? ?? Wiem że to jest pewnie proste ale w opcjach jakoś nie znalazłem a książke na której się uczyłem pożyczyłem koledze.

30.10.2005
18:48
[143]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Czy ktos z Was moglby rzucic okiem na kod ponizej:



<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "https://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="https://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>

<title>test</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<style type="text/css"><!--



body ‹
background-color: #708090;
font-size: 12px;
font-family: Arial;
color:#8FBC8F;
padding:0px;
margin:10px;

#klasa ‹
position:absolute;
height:400px;
width:600px;
margin:-200px 0px 0px -300px;
top: 50%;
left: 50%;

text-align: center;
padding: 0px;
background-color: #F0F8FF;
border: 0px dotted #000000;
overflow: auto;

p, h1 ‹
margin: 0px;
padding: 10px;

h1 ‹
font-size: 11px;
text-transform:uppercase;
text-align: right;
color: #564b47;
background-color: #90897a;


a ‹
color: #ff66cc;
font-size: 11px;
background-color:transparent;
text-decoration: none;


--></style>
</head>
<body>
<div id="klasa">
<p align="right">
<BR>
<BR>
<center><object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" width="58" height="300">
<param name="MOVIE" value="kwiatki.swf">
<param name="QUALITY" value="HIGH">
<param name="BGCOLOR" value="#000000">
<embed src="kwiatki.swf" quality="high" type="application/x-shockwave-flash" bgcolor="#000000"
width="58" height="300">
</object></center>
</div>
</body>
</html>


...


I powiedziec dlaczego nie odtwarza mi tego flasha na stronie ? Tzn, pojawia sie z komunikatem (prawy przycisk myszki na obszarze gdzie powinien flash sie wyswietlic) 'movie not loaded'.
Dlaczego ? Nie dziala pod Opera, jak i pod ie. Jest to flash 6 wiec napewno go mam.

pozdrawiam

30.10.2005
18:57
[144]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

o boze muahahha plik byl nie w tym katalogu co trzeba ;)

30.10.2005
19:41
smile
[145]

ossa201 [ Generał ]

Jak zrobić to przezroczyste tło bo zaraz ocipieje szukam już 2 godziny na sieci !! ?? ??

30.10.2005
20:23
[146]

slowik [ NightInGale ]

sprecyzuj o jakiego typu tlo ci chodzi bo nie za bardzo rozumiem

30.10.2005
22:06
smile
[147]

ossa201 [ Generał ]

No żebym miał przezroczyste, nieaktywne tło na miejscu białego koloru czyli do okoła danego rysunku ?? !! !!

30.10.2005
22:19
[148]

Mad Vert [ Konsul ]

Witam...

Mam do was wielka proźbe... na jutro rano mam do oddania stronke ... dosc prosta bo bazujaca w wiekszosci na html`u... to jest tylko podstawowy projekt ktory musze pokazac szefowi w pracy zeby ustalic czy mu pasuje... jestem juz tak zrąbany po dzisiejszych cmentarnych wycieczkach ze mozg zupelnie mi sie odlaczyl... w kodzie jest jakis blad i brakuje czegos... jesli ktos sie zdecyduje na pomoc wysle to na maila i opisze gdzie ten blad sie ukrywa... z gory dzieki za pomoc... dla kogos kto sie na tym dobrze zna jest to 2 minuty roboty a ja (mocno poczatkujacy) bede sie pewnie z tym bawil do rana:/

plz o kontakt na 4495648

30.10.2005
22:21
[149]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Troche sie pogubilem.. Mam skrypt PHP, ktory umozliwia podawanie zmienych za pomoca odpowiednio spreparowanego URL'a. Np www.blabla.pl/?idzdo=zabawki spowoduje przejscie do podanej strony oraz wyslanie do skryptu informacji o tym, ze zmiennej idzdo przypisano wartosc zabawki.

Skrypt wyglada nastepujaco:

<?php
if(isset($HTTP_GET_VARS['idzdo']))

$idzdo=$HTTP_GET_VARS['idzdo'];
if(!(file_exists("idzdo/".$idzdo . ".html")))
$idzdo="zabawki';

else

$mod='zabawki';

include("idzdo/". $idzdo . ".html");

Wszystko byloby ladnie z tworzeniem pliku index.php, lecz ..

Czy ten plik ma zawierac to, co dokument html ?
Jesli tak, gdzie jest miejsce tego skryptu w dokumencie?

pozdrawiam!

30.10.2005
22:56
[150]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

wywala mi cudny blad, Parse error: parse error, unexpected T_VARIABLE in /home/apache/dekadenci/index.php on line 11. ygh

31.10.2005
00:06
smile
[151]

slowik [ NightInGale ]

ma ktos moze strone pronel'a w wersji offline ?? (niewiem czemu ale strona mi nie dziala :/)

31.10.2005
08:28
[152]

hotDog [ Outsider ]

Adam9870 --> Dokładnie też. Niestety.

Maevius --> Skoro musisz tego użyć no to użyj :-) Powodzenia z zaliczeniem.
Nie wiem za bardzo o jakie puste miejsce Ci chodzi. Czy o <body> czy o to co <body> otacza?

Co do tego Twojego błędu. Popełniłeś zwyklą literówkę, tutaj:


<?php
if(isset($HTTP_GET_VARS['idzdo']))

$idzdo=$HTTP_GET_VARS['idzdo'];
if(!(file_exists("idzdo/".$idzdo . ".html")))
$idzdo="zabawki'; //zwróć uwagę na nawiasy :-) dałeś "..' zamiast '..' lub "..."

else

$mod='zabawki';

include("idzdo/". $idzdo . ".html");


Jeśli plik index.php tylko odbiera parametry i odsyła do innych podstron to w ogóle nie musi być w nim nic z html. Gorzej jak ktoś wpisze w adresie sam index.php bez paramertów - wtedy może być potrzebna jakaś treść w htmlu chyba, że obsłużysz ten brak parametru np. odwołując się do stronki index.html lub jakiejkolwiek innej.


ossa201 --> We Flashu pozostawiasz w oknie edycji białe tło, natomiast przed publikacją plku *.swf w oknie opcji publikacji wybierasz Transparent Windowsless

31.10.2005
13:12
smile
[153]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

hotDog

Wielkie dzieki za pomoc, bardzo mi pomagasz.

Ostatnie pytanie:

Mam tutaj kod ktory podswietla kazda pozycje w menu i otacza ramka po umieszczeniu nad nia wskaznika myszki. Nie zwracajcie uwagi na kolory:

//

div#lewe_menu ‹border: 0px solid;›
div#lewe_menu li a ‹
border-bottom: 1px solid #000000;
border-top: 1px solid #000000;
display: block;
line-height:24px;
font-size: 12pt;
text-decoration: none;
font-weight: none

div#lewe_menu li a:hover ‹
border-bottom: 0px solid #dddddd;
border-top: 0px solid #dddddd;
background-color: #3c7e1c;


//

I ok, tylko ze po umieszczeniu go w dokumencie w odpowiednim miejscu calosc wyglada tak ->

Pojawily sie scrollbary i zielone kropki obok 'menu'. W jaki sposob pozbyc sie scrolbarow ktore sie wkradly do mojej glownej klasy wysrodkowujacej dokument i w jaki sposob pozbyc sie tych kropek ?

pozdrawiam!

31.10.2005
13:27
[154]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

rozwiazalem problem kropek, wystarczylo usunac znacznik li tworzacy liste numerowana

pozostaja scrolbary ale ich nie wiem jak ruszyc.

31.10.2005
14:34
[155]

Adam9870 [ ]

Maevius => Czy masz menu w ramce i w tej ramce gdzie menu są scrolbary? Jeśli tak to otwórz plik główny ramek i tam ustaw scrollring="NO" przy nazwie pliku z ramką w której jest menu (np: menu.php).

31.10.2005
14:56
[156]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

scrollbary sie pojawily gdy wstawilem kod odpowiedzialny za podswietlanie pozycji w menu.

nie mialy prawa nigdzie sie pojawic, znajomy mi mowil ze trzeba cos w klasie <div> wpisac, ale on nie pamieta co..

any idea ?

31.10.2005
15:28
[157]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

overflow: visible;

i po problemie
pozdrawiam

31.10.2005
20:18
[158]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Coz moze znaczyc ten blad ?

Parse error: parse error, unexpected T_STRING in /home/apache/dekadenci/me/uac/main.html on line 1

Tresc skryptu:

<?php
if(isset($HTTP_GET_VARS['uac']))

$uac=$HTTP_GET_VARS['uac'];
if(!(file_exists("uac/" . $uac . ".html")))
$uac='main';

else

$uac='main';

include("uac/" . $uac . ".html");
?>

main.html przeciez znajduje sie w katalogu uac.

31.10.2005
20:35
[159]

Adam9870 [ ]

Witam!
Ostatnio znalazłem, odwiedziłem w sieci kilka serwisów o tworzeniu stron www, na jednym z serwisów znalazłem szablon który bardzo mi się spodobał. Chciałbym spytać doświadczonych Webmasterów co sądzą o tym sszablonie, co by zmienili a co by dodali.
Niżej link do szablonu:

31.10.2005
20:40
[160]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Adam9870 => To zalezy do czego Ci taki szablon potrzebny. Jak dla mnie dziela zamy sa w pelni perfekcyjne i nic w nich do poprawy nie ma :)

31.10.2005
20:49
[161]

Adam9870 [ ]

Drak'kan => Szablon potrzebny jest mi do zrobienia strony domowej, narazie trochę małej ale z czasem się powiększy.
Dzięki za opinie, ma ktoś jeszcze jakąś opinię?

31.10.2005
20:57
[162]

surox [ Centurion ]

Maevius -> niepoprawna składnia w pierwszej linii w pliku main.html

31.10.2005
20:58
[163]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

surox

tylko ze plik main.html to plik html ktory ma byc tylko przekazany i wyswietlony, wiec dlaczego czepia sie do jego wewnetrznej skladni ?

31.10.2005
21:02
[164]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Maevius => Widocznie jednak nie. Moze skoro blad dotyczy pliku main.html to jego bys nam pokazal a nie skrypt z zupelnie innego pliku... My jasnowidzami jeszcze nie jestesmy...

31.10.2005
21:09
[165]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Drak'kan -> Ok.

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "https://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="https://www.w3.org/1999/xhtml">
<html>
<head>
<meta name="keywords" content="dekadentyzm, dekadenci, mae, maevius">
<meta http-equiv="content-type" content="text/html;charset=iso-8859-2">
<title> dekadenci.org </title>
<LINK href="nr1.css" rel="stylesheet" type="text/css">
</head>
<body>
<body bgcolor="#000000"></body>
<div class="kwadrat_srodek"><br><br>
<center align=center><object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" width="30%" height="80%">
<param name="MOVIE" value="pani.swf">
<param name="QUALITY" value="HIGH">
<param name="BGCOLOR" value="#000000">
<embed src="blabla.swf" quality="high" type="application/x-shockwave-flash" bgcolor="#000000"
width="30%" height="80%"
>
</object></center>
<div class="lewemenu" id="lewe_menu">
<a href ="?uac=about"><font color="#51518A">o mnie</font></a><br><br></div>
<div class="prawemenu" id="prawe_menu">
<a href ="?uac=download"><font color="#51518A">download</font></a><br><br></div>
</div>
</body>
</html>

31.10.2005
21:11
[166]

surox [ Centurion ]

Fakt, trochę to dziwne, że parser PHP przetwarza plik html-a. Pokaż, co jest w pliku main.html.

31.10.2005
21:14
[167]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Winowajca byl

<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>

W naglowku. Teraz skrypt php dziala jak nalezy, ale calosc nie wczytuje stylu .css

Uh.

31.10.2005
21:18
[168]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Tyle sie napisalem niepotrzebnie :P

A co do tego przypadku z <?xml ... ?> jest to blad konfiguracji serwera :) Niepotrzebnie zezwolono na rozpoczynanie kodu PHP znacznikami <? ?> :)

No i jak widac jednak nie wkleiles nam pelnego kodu, bo jakos o tej linijce zapomniales :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-10-31 21:19:33]

31.10.2005
21:19
smile
[169]

Prezes_Krzychu [ PREZES ]

male pytanie ... mam male demo we flashu ... przy wlaczaniu strony odrazu zaczyna sie wczytywac animacja i odrazu zaczyna sie odtwaranie ... i przy slabym laczy nastepuje "ciecie" animacji ...

jak zrobic zeby animacja flasowa najpierw sie zaladowala na komputer odwiedzajacego a dopiero pozniej zostala odtworzona ??


dzieki pozdro !!

31.10.2005
21:22
[170]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Drakkan - Obcielo mi :(

Ale teraz to jest lamiglowka pierwszej klasy. Dlaczego w np w c wszystko jest przejrzyste ;-)

Gdy strona main.html zostanie wczytana przez skrypt, nie zostaje wczytany styl .css zadeklarowany zewnetrznie dla tej strony lecz sam kod html.

Natomiast gdy wczytam ja podajac dokladny link (omijajac skrypt), pojawia sie razem ze stylem.

wtf?

31.10.2005
22:14
[171]

hotDog [ Outsider ]

Prezes_Krzychu --> Zrób preloader.

Co i jak znajdziesz na googlach

01.11.2005
12:07
smile
[172]

ossa201 [ Generał ]

Można zrobić loader do zwykłej strony internetowej ( kod htlm ) na której umieszczone są pliki .swf ?? Nie chodzi mi o to żeby zrobić preloader do każdej animacji tylko do całej strony, zanim się w pełni załaduje po prostu wyskoczy inna strona z napisem np. loading ?? ??

01.11.2005
12:16
[173]

Adam9870 [ ]

ossa201 => Do pliku .swf to nie widziałem preloadera ale są do plików graficznych. We flashu mozna zapisywać do JPG, wejdz np: na stronę:
https://www.webpage-tools.com/preloader.asp
I za pomocą generatora który jest tam można stworzyć preloader tylko nie wiem czy on ładuje pojedyńcze pliki czy calą stronę (bo nie sprawdzałem).

01.11.2005
14:50
[174]

ossa201 [ Generał ]

Raczej nie o to chodzi, to się do niczego nie nadaje.

01.11.2005
18:38
[175]

hotDog [ Outsider ]

Jedyna możliwość to napisanie skryptu w JS. Kiedyś miałem taki skrypt, ale niestety już go nie mam.

HTML to język statyczny, więc nie ma możliwości - jedynie poprzez JS.

01.11.2005
20:13
smile
[176]

ossa201 [ Generał ]

No tyle to wiem ale właśnie chodziło mi o taki skrypt.
Może zaraz ktoś napisze. :)

02.11.2005
23:17
[177]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Czy za pomoca .css mozna zrobic nastepujacy uklad strony:

calosc wysrodkowana, przyciski po lewej, ramka z zawartoscia strony po prawej. Ladowanie sie podstron prosto w ta ramke..

Nie wyobrazam sobie tego za pomoca .css Nie potrafie znalezc parametrow odpowiedzialnych za takie ladowanie stron.

A moze sie myle ?

02.11.2005
23:18
[178]

hacker18 [ Pretorianin ]

w css mozesz to sobie poukladac ale ladowac chyba nie .

03.11.2005
13:08
[179]

DarkStar [ magister inzynier ]

widze, ze moje pytanie utonelo w gaszczu innych, tak wiec powtorze:) bardzo mi zalezy na odpowiedzi.

w jaki sposob zablokowac powtarzanie animacji elementow flash pod opera i firefox?

<param name="loop" value="false"> dziala tylko pod ie

03.11.2005
14:01
[180]

ossa201 [ Generał ]

We Flashu w animacj robisz ile razy ma się powturzyć lub czy wogóle ma się powtarzać.

03.11.2005
14:21
[181]

DarkStar [ magister inzynier ]

no wlasnie nie za bardzo:/ wybieram file ---> publish settings ---> html i odznaczam loop i nic sie nie dzieje tzn. dalej powtarza.

03.11.2005
14:53
[182]

Harpo [ Pretorianin ]

Potrzebna mi pilnie jakaś książka w postaci elektronicznej z podstawami ( może byc coś więcej ) do programowania w Javie. Jeżeli ktoś ma coś takiego to prosze o maila na [email protected]

03.11.2005
15:10
[183]

Adam9870 [ ]

Harpo => Poczytaj sobie kilka kurów JS oraz trochę o JS. Niżej kilka linków
https://webmaster.helion.pl/kurshtml/jsintro/script.htm
https://kursy.skryptoteka.pl/kurs.php?kurs=javascript&strona=0
https://webdeveloper.pl/kurs_javascript__1,270,1,1,pl.html
https://js.webhelp.pl/kursy/js/
https://www.iem.pw.edu.pl/~rzeznicp/js/

03.11.2005
15:22
[184]

DarkStar [ magister inzynier ]

Adam9870 --->
dziekuje za linki, na pewno poczytam, ale interesuje mnie tylko problem, ktory opisalem wyzej bez zglebiania sie w tajniki java script:)

03.11.2005
15:31
smile
[185]

ossa201 [ Generał ]

A ja mam taki problem w postaci takiej : wczoraj dodałem strone na server gsi.pl i jak klikam na swoja strone pisze że niemam do niej uprawniej itd. Czego to może być przyczyna ?? Jestem pocątkujący więc nie mam pojęcia ??

03.11.2005
15:37
smile
[186]

Adam9870 [ ]

DarkStar => U Mnie wszystko chodzi tzn. animacji nie powtarza się.
Zrobiłem efekt Blur (na test nie chciało mi się robić jakiś czasochłonnych animacji) we flashu potem File => Publish Settings odznaczyłem Loop potem Publish i OK i w FF sprawdzałem i nie powtarza. Może źle coś ustawiłeś, zobacz na Moje ustawienia na scelerze pod adresikeim:
https://adam9870.ovh.org/rozne_pierdoly/1.bmp
Sam zobacz że animacja się nie powtarza pod ty adresikiem:
adam9870.ovh.org/test.html
Może masz uszkodzoną przeglądarkę, albo coś podobnego...

03.11.2005
15:47
[187]

DarkStar [ magister inzynier ]

Adam9870 --->
mam identycznie i zonk:( przegladarka na pewno sprawna.

03.11.2005
15:48
[188]

Harpo [ Pretorianin ]

Adam9870--> dzięki, ale to co mi podałeś to Javascript a ja potrzebuję raczej kursu pisania programów i apletów w JAvie

03.11.2005
15:52
smile
[189]

DarkStar [ magister inzynier ]

heh rozwiazalem problem. wystarczylo w <embed> dac loop="false" :)

03.11.2005
18:41
[190]

Adam9870 [ ]

ossa201 => Z serwerami bywa niestety różnie, np: na 60free.ovh.org plik index.php oraz resztę plików strony trzeba wrzućić do folderu www bo inaczej po wpisaniu adresu:
https://nazwa_konta.ovh.org
będzie pisać: Dostęp zabroniony albo coś w tym stylu. Jedynie gdy wpiszesz adres:
https://nazwa_konta.ovh.org/index.php
to strona wyświetli się. Na serwerze gsi.pl może być podobnie, więc sprawdź czy na serwerze nie ma jakiegoś katalogu o takiej samej lub podobnej nazwie. A jeżeli jest to wrzuć do niego pliki strony i sprawdź jak będzie.
Harpo => Niestey żadnego linku do kursu pisania apletów w JS niestety nie mam. A sam o tym nic Tobie nie napisze bo nie znam niestety JS:(

04.11.2005
00:34
[191]

Qbaa [ Senator ]

Harpo
https://mindview.net/Books
https://www.cetus-links.org/oo_java.html
i za chwilę prześlę na maila 2 pliczki, nie wiem jaką mają wartość bo nie zaglądałem nawet ;)

04.11.2005
19:10
[192]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

Siemanko! Robię właśnie stronę internetową i poszukuje skryptu który blokowałby zaznaczenie tekstu. Jeżeli ktoś taki posiada to proszę o napisanie, najelpeij aby był w HTML-u ewentualnie może być w JS.

04.11.2005
19:13
[193]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

watpie zeby byl taki skrypt, pozatym jak ktos bardzo bedzie chcial skopiowac to Ci w zrodle pogrzebie

04.11.2005
19:20
smile
[194]

Adam9870 [ ]

W czysteym HTML-u to takiego skrypty raczej nie ma. Ale jest w JS:
<script>

function disableselect(e)‹
return false


function reEnable()‹
return true


//if IE4+
document.onselectstart=new Function ("return false")

//if NS6
if (window.sidebar)‹
document.onmousedown=disableselect
document.onclick=reEnable

</script>

04.11.2005
19:22
smile
[195]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

O to mi chodziło Adam9870, DZIĘKI.
Zna może ktoś jakiś skrypt który by pokazywał od kiedy instnieje Moja strona?

04.11.2005
19:39
smile
[196]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

UP
PS. Szybko potrzebuje tego skryptu!!!

04.11.2005
19:41
[197]

Narmo [ nikt ]

ewuniaw_ --> A nie możesz po prostu wpisać tego ręcznie?

04.11.2005
19:41
smile
[198]

Adam9870 [ ]

ewuniaw_ => To jest wątek seryjny, tu się nie upuje tylko czeka z cierpliwością na odpowiedź.
A skryptu gdybyś trochę poszukała to byś znalazła, oto on:
<script>
<!--
/*
Count up from any date script-
By Website Abstraction (www.wsabstract.com)
Over 200+ free scripts here!
*/

var montharray=new Array("Jan","Feb","Mar","Apr","May","Jun","Jul","Aug","Sep","Oct","Nov","Dec")

function countup(yr,m,d)‹
var today=new Date()
var todayy=today.getYear()
var todaym=today.getMonth()
var todayd=today.getDate()
var todaystring=montharray[todaym]+" "+todayd+", "+todayy
var paststring=montharray[m-1]+" "+d+", "+yr
var difference=(Math.round((Date.parse(todaystring)-Date.parse(paststring))/(24*60*60*1000))*1)
difference+=" dni"
document.write("Moja strona istnieje od 24.09.2000, czyli "+difference+"!")

//enter the count up date using the format year/month/day
countup(1995,09,24)
//-->
</script>
Masz może jeszcze jakieś pytania?

04.11.2005
19:47
smile
[199]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

Szukam jakiegoś validatora który by sprawdził poprawność kodu HTML oraz szukam jakiegoś dobrego kusru HTML.

04.11.2005
19:47
smile
[200]

Narmo [ nikt ]

O to chodziło? A ja myślałem, że o datę powstania strony :p

04.11.2005
19:49
[201]

Adam9870 [ ]

Validator:
https://validator.w3.org/
Kurs HTML:
https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

04.11.2005
19:50
smile
[202]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

Bardzo Wam dziękuję. PZDR

04.11.2005
19:52
[203]

Adam9870 [ ]

Nowa część

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.