QrKo [ Legend ]
Przepis na ciasto do pizzy.
No wlasnie. Zrobilem dzisiaj pizze wg. receptury mamy i ciasto wyrosło na jakies 3-4cm :) Moze ktos ma przepis, aby uzyskac takie cieniutkie ciasto jak maja w pizzeriach?
Jezeli ktos sie bawi w pieczenie pizzy w domu to prosze o podzielenie sie tajnikami tej sztuki - jakiego sosu pomidorowego uzywasz, czy moze robisz go sam, jakies przyprawy specyficzne?
Azzie [ bonobo ]
Bardzo prosto, po tym jak ciasto wyrosnie [bo rozumiem ze odkladasz ciasto przed pieczeniem na jakis czas aby wyroslo?), rozwalkuj je.
monixxx [ Konsul ]
Nie znam żadnego przepisu na ciasto bo zazwyczaj kupuję gotowe ale powiem ci jak robię sos-
podobnie jak sos do spaghetti.Jedną puszkę krojonych pomidorów bez skóry wrzucam na patelnię, do tego dodaję bazylię i czosnek, i smażę na tej patelni aż woda odparuje. Jak już jest gęste to traktuję to wszystko mikserem- taka końcówką z ostrzami co się wkręca z tyłu- żeby sos był jednolity.
ssummoner [ ]
Podaj tu ten przepis na ciasto i sprawdzimy czy wszystko ok w proporcjach.
A samych przepisów w necie jak i na Golu jest od groma, w dodatku wszystkie są sprawdzone...
Artur20 [ Generaďż˝ ]
Szklanka mąki, pol szklanki wody (letniej), 20gr drozdzy, lyzeczke soli, 2 lyzeczki oleju. Ugniatac az bedzie takie fajne ciasto. Pozniej ciasto sobie wyrasta w cieple, walkujesz na bardzo cieniutkie (ok 2mm) i dalej lejesz cienko sos, rozsmarowujesz go po pizzy, a na to wszystkie skladniki. Co wazne, piekarnik grzejesz tylko od dolu (ponoc wlasnie to jest takie wazne) na 200 stopni, wkladasz pizze i po kilku minutach temperature troszke zmniejszasz. Ja pieklem co najmniej 12-15 minut, a pozniej zostawialem jeszcze na chwile z goracym piekarniku.
PS Przepis sprawdzony kilkukrotnie, ciasto wychodzilo cieniutkie i smaczne. Poeksperymentowac mozna, az sie zostanie przy tym najlepszym.
Barthez x --> wlasnie ten przepis podalem, tyle ze z pamieci, ale mam nadzieje ze w miare dokaldnie.
Barthez x [ Generaďż˝ ]
Kiedyś już ktoś założył podobny temat i jakaś Pani forumowa podała świetny przepis na takie ciasto (sam wypróbowałem i wyszło lepiej niż w pizzerii - serio!). Niestety zgubiłem ten przepis i też bym się ucieszył gdyby ktoś go przypomniał :)
Azzie [ bonobo ]
Jak chcesz cienkie to proponuje zmniejszyc ilosc drozdzy
Bigkangoo [ X360 ]
Dziś robiłem pizzę z grzybami, ale właśnie ciasto coś nie takie wyszło. Strasznie sztywne.
QrKo [ Legend ]
2 szkl. mąki
2 jajka
5 deko drozdzy
mleko
olej
sól
odrobina cukru
Barthez x - nie byla to czasem Zielona Żabka (Allegromańka)?
endrzi®reloaded [ napster ]
mi wyrasta ciasto tak na 2cm--2.5cm i czekam z nim w cieplym miejscu az wyrosnie. Pizza taka z normalnymi dodatkami a nie suszonym grzybkiem o sr. 1mm jest o niebo lepsza od tanich pizzerii. !! :)
- 3 szklanki mąki
- paczka drożdży
- 3 lyżki oleju
- szczypta soli
- 3/4 szkl. cieplej wody
(wymieszać papkę i picuś ;)
i zaczekac niech podrosnie
Bdx [ Senator ]
Troche mąki pszennej typ 550, troche kukurydzianej, jajko, sól, cukier, pieprz, zalać roztopionymi drożdzami. Odczekać aż się spieni, wymieszać, odstawić aż wyrośnie, rozwałkować i pycha ciacho gotowe.
Sorry, że bez cyferek ale to się robi na oko :)
QrKo [ Legend ]
Jeżeli ktos ma linka do tego watku w ktorym allegromanka pisala o ciescie na pizze to bede wdzieczny za podanie go :)
Wiem tylko ze zalozyl go jakis koles i tytul byl chyba Pytanie do <xwyka> ale nie pamietam jak dokladnie pisalo sie Allegromanka.
donzoolo [ Senator ]
http://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=3964794
QrKo [ Legend ]
donzoolo - dzieki wielkie, jak widac Artur20 bardzo dobrze pamietal ten przepis :)
byniak menel [ Junior ]
mniam... Qrko a mogę najpierw ciebie zjeść :D
QrKo [ Legend ]
Skuszony nowym przepisem na ciasto zrobilem dzisiaj ponownie tym razem z przepisu ktory podaliscie i... ciasto jest tak lepiace ze jak go bede chcial rozwalkowac to mi sie na wałek zawinie. Mieszajac go lyzka moge ja podniesc na pol metra a ciasto bedzie z niej zwisac ^^ Dodawalem juz maki ale niewiele pomaga...
CO zrobilem zle? :>
weiland66 [ Konsul ]
monixxx w twoim sosie brakuje oregano, to podstawowa przyprawa wloskiej kuchni, moja mum robi ciasto bez drozdzy, szybciej i prawie zawsze sie uda
marcin94 [ Piesiec ]
Mam pewien artykuł w PDF tam są różne przepisy na dania z MCDonaldów,KFC,Pizza Hut......
Tylko jest jeden problem autor zabronił kopiowania chyba że ktoś chcę na gg ;)
rethar [ Staszek Szybki !est ]
400g maki
1 lyzeczka soli (nie czubata)
1 lyzka cukru
100g masla
filizanka mleka
30g drozdzy
2 lyzki oleju
1.Make przesiac i wymieszac z cukrem i sola
2 maslo lub margaryne rozdrobnic rownomiernie na mace i pozacierac w palcach
3.drozdze rozpuscic w letnim mleku i razem z oliwa dodac do ciasta
4. wyrobic do gladkosci, uformowac kule, naciac nozem na krzyz, posypac maka i odstawic
(niech rosnie w miejscu cieplym)
- na blasze(?) z piekarnika rozciagnac rownomiernie ciasto, poozyc reszte i do piekarnika 150-200stopni do wypieczenia (na wyczucie)
Sprawdzone wielokrotnie mniam1
monixxx [ Konsul ]
Weiland66===> No właśnie wiedziałam że o czymś jeszcze zapomniałam wspomnieć.Dzięks za przypomnienie.
Podałbyś ten przepis na ciasto bez drożdży bo ja raz robiłam i cos musiałam pokręcić, bo to ciasto takie jakby surowe było, chociaż brzegi były dobrze wypieczone.
PaWeLoS [ Admiral ]
marcin94---> Prześlij mi na maila, albo najlepiej wrzuć na rapidshare :)