GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Przepis na ciasto do pizzy.

12.09.2006
19:52
smile
[1]

QrKo [ Legend ]

Przepis na ciasto do pizzy.

No wlasnie. Zrobilem dzisiaj pizze wg. receptury mamy i ciasto wyrosło na jakies 3-4cm :) Moze ktos ma przepis, aby uzyskac takie cieniutkie ciasto jak maja w pizzeriach?
Jezeli ktos sie bawi w pieczenie pizzy w domu to prosze o podzielenie sie tajnikami tej sztuki - jakiego sosu pomidorowego uzywasz, czy moze robisz go sam, jakies przyprawy specyficzne?

12.09.2006
19:52
[2]

Azzie [ bonobo ]

Bardzo prosto, po tym jak ciasto wyrosnie [bo rozumiem ze odkladasz ciasto przed pieczeniem na jakis czas aby wyroslo?), rozwalkuj je.

12.09.2006
19:56
smile
[3]

monixxx [ Konsul ]

Nie znam żadnego przepisu na ciasto bo zazwyczaj kupuję gotowe ale powiem ci jak robię sos-
podobnie jak sos do spaghetti.Jedną puszkę krojonych pomidorów bez skóry wrzucam na patelnię, do tego dodaję bazylię i czosnek, i smażę na tej patelni aż woda odparuje. Jak już jest gęste to traktuję to wszystko mikserem- taka końcówką z ostrzami co się wkręca z tyłu- żeby sos był jednolity.

12.09.2006
19:59
[4]

ssummoner [ ]

Podaj tu ten przepis na ciasto i sprawdzimy czy wszystko ok w proporcjach.
A samych przepisów w necie jak i na Golu jest od groma, w dodatku wszystkie są sprawdzone...

12.09.2006
20:00
[5]

Artur20 [ Generaďż˝ ]

Szklanka mąki, pol szklanki wody (letniej), 20gr drozdzy, lyzeczke soli, 2 lyzeczki oleju. Ugniatac az bedzie takie fajne ciasto. Pozniej ciasto sobie wyrasta w cieple, walkujesz na bardzo cieniutkie (ok 2mm) i dalej lejesz cienko sos, rozsmarowujesz go po pizzy, a na to wszystkie skladniki. Co wazne, piekarnik grzejesz tylko od dolu (ponoc wlasnie to jest takie wazne) na 200 stopni, wkladasz pizze i po kilku minutach temperature troszke zmniejszasz. Ja pieklem co najmniej 12-15 minut, a pozniej zostawialem jeszcze na chwile z goracym piekarniku.

PS Przepis sprawdzony kilkukrotnie, ciasto wychodzilo cieniutkie i smaczne. Poeksperymentowac mozna, az sie zostanie przy tym najlepszym.
Barthez x --> wlasnie ten przepis podalem, tyle ze z pamieci, ale mam nadzieje ze w miare dokaldnie.

12.09.2006
20:01
smile
[6]

Barthez x [ Generaďż˝ ]

Kiedyś już ktoś założył podobny temat i jakaś Pani forumowa podała świetny przepis na takie ciasto (sam wypróbowałem i wyszło lepiej niż w pizzerii - serio!). Niestety zgubiłem ten przepis i też bym się ucieszył gdyby ktoś go przypomniał :)

12.09.2006
20:02
[7]

Azzie [ bonobo ]

Jak chcesz cienkie to proponuje zmniejszyc ilosc drozdzy

12.09.2006
20:02
[8]

Bigkangoo [ X360 ]

Dziś robiłem pizzę z grzybami, ale właśnie ciasto coś nie takie wyszło. Strasznie sztywne.

12.09.2006
20:11
[9]

QrKo [ Legend ]

2 szkl. mąki
2 jajka
5 deko drozdzy
mleko
olej
sól
odrobina cukru

Barthez x - nie byla to czasem Zielona Żabka (Allegromańka)?

12.09.2006
20:13
[10]

endrzi®reloaded [ napster ]

mi wyrasta ciasto tak na 2cm--2.5cm i czekam z nim w cieplym miejscu az wyrosnie. Pizza taka z normalnymi dodatkami a nie suszonym grzybkiem o sr. 1mm jest o niebo lepsza od tanich pizzerii. !! :)


- 3 szklanki mąki
- paczka drożdży
- 3 lyżki oleju
- szczypta soli
- 3/4 szkl. cieplej wody

(wymieszać papkę i picuś ;)
i zaczekac niech podrosnie

12.09.2006
20:14
smile
[11]

Bdx [ Senator ]

Troche mąki pszennej typ 550, troche kukurydzianej, jajko, sól, cukier, pieprz, zalać roztopionymi drożdzami. Odczekać aż się spieni, wymieszać, odstawić aż wyrośnie, rozwałkować i pycha ciacho gotowe.
Sorry, że bez cyferek ale to się robi na oko :)

12.09.2006
20:20
[12]

QrKo [ Legend ]

Jeżeli ktos ma linka do tego watku w ktorym allegromanka pisala o ciescie na pizze to bede wdzieczny za podanie go :)

Wiem tylko ze zalozyl go jakis koles i tytul byl chyba Pytanie do <xwyka> ale nie pamietam jak dokladnie pisalo sie Allegromanka.

12.09.2006
20:27
[13]

donzoolo [ Senator ]

http://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=3964794

12.09.2006
20:34
smile
[14]

QrKo [ Legend ]

donzoolo - dzieki wielkie, jak widac Artur20 bardzo dobrze pamietal ten przepis :)

12.09.2006
20:51
[15]

byniak menel [ Junior ]

mniam... Qrko a mogę najpierw ciebie zjeść :D

13.09.2006
19:14
smile
[16]

QrKo [ Legend ]

Skuszony nowym przepisem na ciasto zrobilem dzisiaj ponownie tym razem z przepisu ktory podaliscie i... ciasto jest tak lepiace ze jak go bede chcial rozwalkowac to mi sie na wałek zawinie. Mieszajac go lyzka moge ja podniesc na pol metra a ciasto bedzie z niej zwisac ^^ Dodawalem juz maki ale niewiele pomaga...

CO zrobilem zle? :>

13.09.2006
19:17
[17]

weiland66 [ Konsul ]

monixxx w twoim sosie brakuje oregano, to podstawowa przyprawa wloskiej kuchni, moja mum robi ciasto bez drozdzy, szybciej i prawie zawsze sie uda

13.09.2006
19:19
smile
[18]

marcin94 [ Piesiec ]

Mam pewien artykuł w PDF tam są różne przepisy na dania z MCDonaldów,KFC,Pizza Hut......
Tylko jest jeden problem autor zabronił kopiowania chyba że ktoś chcę na gg ;)

13.09.2006
19:24
smile
[19]

rethar [ Staszek Szybki !est ]

400g maki
1 lyzeczka soli (nie czubata)
1 lyzka cukru
100g masla
filizanka mleka
30g drozdzy
2 lyzki oleju

1.Make przesiac i wymieszac z cukrem i sola
2 maslo lub margaryne rozdrobnic rownomiernie na mace i pozacierac w palcach
3.drozdze rozpuscic w letnim mleku i razem z oliwa dodac do ciasta
4. wyrobic do gladkosci, uformowac kule, naciac nozem na krzyz, posypac maka i odstawic
(niech rosnie w miejscu cieplym)

- na blasze(?) z piekarnika rozciagnac rownomiernie ciasto, poozyc reszte i do piekarnika 150-200stopni do wypieczenia (na wyczucie)

Sprawdzone wielokrotnie mniam1



13.09.2006
19:31
smile
[20]

monixxx [ Konsul ]

Weiland66===> No właśnie wiedziałam że o czymś jeszcze zapomniałam wspomnieć.Dzięks za przypomnienie.
Podałbyś ten przepis na ciasto bez drożdży bo ja raz robiłam i cos musiałam pokręcić, bo to ciasto takie jakby surowe było, chociaż brzegi były dobrze wypieczone.

13.09.2006
19:45
smile
[21]

PaWeLoS [ Admiral ]

marcin94---> Prześlij mi na maila, albo najlepiej wrzuć na rapidshare :)

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.