GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Flash cz. 7

03.01.2003
10:40
smile
[1]

WOCIEH [ wojcieh ]

Kącik Flash cz. 7

Yo !!!
To już SIÓDMA część naszego kącika poświęconego animacją we Flashu i Swishu. Ostatnio, po zbanowaniu naszego kompana, rozważamy przeniesienie kącika na inne forum. Razem z tym pomysłem powstała propozycja utworzenia situ o Flashu. Razem z Marciem zbieramy chętnych do współtworzenia. Jeżeli jesteś chętn(y/a) do współpracy, to po prostu napisz. Potrzeba nam webmasterów (najprawdopodobniej html, ale wolelibyśmy php), jak i ludzi piszących kursy i robiących tutoriale, itp.

A teraz tradycyjna część, czyli:
LISTA STAŁYCH BYWALCÓW:
1. fistik
2. LaSiu
3. Loczek
4. WOCIEH
5. Marcio
6. mateusz2
7. Coy2k
8. Immothep
9. majkel a.k.a. lekjam (zwycięzca konkursu, zbanowany, ma zablokowane IP, to w jego sprawie był manifest)

=========================================
LISTA ZAGROŻONYCH WYDALENIEM

1. Paul12
2. mr_brain
3. @[email protected]


=========================================
Oraz Sechmet, która uważnie (mam taką nadzieję) czyta nasze wątki i jest z nami duchem :)



Poprzednia część:

03.01.2003
10:58
[2]

WOCIEH [ wojcieh ]

Nie wiem czy macie najnowszego PC Format'a, ale podali tam bardzo fajny adres z 1001 fontami:

03.01.2003
11:56
[3]

Coy2K [ Veteran ]

polecam

03.01.2003
14:33
[4]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

czyli nikt nie jest chętny do tworzenia strony
ps. kto zrobi jakiś fajny layaut ??

03.01.2003
14:43
[5]

Immothep [ Errare humanum est. ]

Niestety narazie musze pożegnać się z zabawą we flashu, za 3tyg zaczyna sie sesja egzaminacyjna a mam sporo materiału do wklepania w główke :)


Więc cóż moge powiedzieć :)

POZDRO All and flash be with you :)

03.01.2003
15:30
smile
[6]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

Heh.. widze, że już nowa część :).. i dobrze bo się stara już przydługawo ładowała...

WOCIEH --> co do photoshopa to jestem zielony. Czy jest do tego jakiś tutorial, albo przystępny helpik? (coś takiego jak ma MACROMEDIA :)). Bo nie umiem NIC w tym zrobić - jakieś to mi się takie lewe wydaje (ale z flashem było tak samo, więc licze, że może być spoko:)

Teraz co do PHP to też nie umiem tego, więc ja odpadam. Co do obiektów 3D we flashu też nie bardzo. Wogóle rysowanie we Flashu mi nie za bardzo idzie (brak poczucia estetyki graficznej? :).. Licze, że Lasiu nas w tym wspomoże jakimś fajnym tutorialem własnej produkcji najlepiej :))...

Ja lubie się bawić skryptami i programowaniem. Na razie i tak to jeszcze jest w powijakach w stosunku do możliwości Flasha (heh.. to może nawet za dużo powiedziane "w powijakach":)... Ale podam Wam teraz linki to rzeczy które udało mi się zrobić właśnie z dziedziny programowania:

https://olo69.fm.interia.pl/podswietlanie_menu.html
efekt płynnego przyjaśniania się tła napisu po najechaniu oraz płynnego przyciemniania po zjechaniu z niego kursorem myszy. Może się przydać do site'a oczywiście wkomponowany w jakąś oprawę graficzną. Dodam, że ten efekt może być zarówno jakimś skryptem oraz efektem z TWEEN ANIMATION, wszystko jedno. Ważne że wiem jak zrobić żeby po najechaniu myszką animacja szła do przodu a po zjechaniu: do tyłu :)

https://olo69.fm.interia.pl/pileczka.html
to co kiedyś zapodał nam Marcio z dodanym sznureczkiem do jo-jo :)).. dla "statsiarzy" statystyki :)).. na ekranie pojawia się aktualna prędkość piłeczki, maksymalna uzyskana przez nas prędkość (może zrobimy zawody:) oraz średnia prędkość piłeczki :) - taka sobie zabawka

https://olo69.fm.interia.pl/suwak.html
tadaaa.. Udało mi się zrobić suwak :)).. Samemu bez żadnego tutoriala. Co prawda suwak ma troszke wad, ale postaram się je rychło naprawić. Więcej info w przewijanym tekście z wykorzystaniem tegoż suwaczka :))

03.01.2003
16:38
[7]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

fistik --> jednak robimy ją w htmlu :D

03.01.2003
16:45
[8]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

mój rekord piłeczki to 67 :D

03.01.2003
16:55
[9]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

Marcio --> ale przecież obiekty swf umieszcza się w HTML'u równie łatwo co zwykłe obrazki (no tylko trzeba się więcej napisać:). Zawsze przecież można jakieś elementy flasha do tego dołożyć

Jeśli chodzi o czysty HTML to się tym nie zajmowałem już zbyt długo (a jak się zajmowałem to niezbyt profesjonalnie w znaczeniu że nie za wiele umiałem:) więc raczej nie pomogę. Może bardziej przy tworzeniu zawartości (chociaż chciałbym przyłożyć się choć troszkę do wyglądu) :))

Co do kulki to ja Ci nie powiem jaki jest mój rekord bo zmieniając pewne parametry diametralnie zmienia się możliwości rozpędzenia piłki :)) a testowałem naprawde różne parametry... :))

03.01.2003
16:58
smile
[10]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

ojej.. no i zapomniałem o czmymś ważnym. Dla zainteresowanych te linki kilka postów wyżej można delikatnie zmodyfikować i otrzymać linki do swf'ów i .fla'ów :)).. Wystarczy pozmieniać rozszerzenia (do ściągnięcia trzeba zastosować jakiegoś downloadera bo inaczej się nie uda)

03.01.2003
17:00
[11]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

fistik --> całe menu,logo itp... będą w flashu ale na początku strona miała być w php
ps. mamy nawet sponsora :D
a pozatym jak się zmieni rozszerzenie z swf. na fla. to to nic nie da próbowałem :(

03.01.2003
17:08
[12]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

Marcio --> ta interia jakoś tak ch*.*owo działa, że nie chce ściągać plików .fla (wogóle jeśli chodzi o ściąganie to jest beznadziejnie). Spróbuj downloaderem a jeśli się nie uda to mogę Ci to posłać na maila, ew. odezwij się na gg :))

03.01.2003
17:11
smile
[13]

LaSiu [ Konsul ]

fistik -> to z piłeczka :P hehe ciekawe :)

obiekty 3d.. ehh zaden problem jakby co :) hmm wczoraj bawilem sie w nocy :P przykladowo moge takie menu trzasnac https://greendevils.rtc.pl/bufu/projekt%202.swf :))) zaden problem.. hm kurde zebym teraz nie mial zadnych zlecen to moglbym pomoc cos zrobic .. :)

dokoncze se ten projekt to jakby co to piszcie mi na malia lub gg zeby cos 3d lub jakies menu :)

03.01.2003
17:11
[14]

WOCIEH [ wojcieh ]

Dobra, koniec gadania !!! :) Jak ma wyglądać ta stronka? Niech każdy chętny wykona jakiś layout, a potem wybierzemy najlepszy. Powiem tylko, że powinno być logo (z nazwą Flash Studio - ta nazwa wygrała), po dwóch stronach menu, po lewej wszystkie kategorie, a po prawej buttony, może nowości i linki mniej ważne.

03.01.2003
17:11
smile
[15]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

Marcio --> właśnie spróbowałem flashgetem i jakoś idzie (albo raczej: czołga się:). Za pomocą IE nie ma szans :(

03.01.2003
17:12
[16]

BooBu [ Konsul ]

Marcio- ale we Flashu layout?? i co by ktos za to mial :)))

Pozdro :o)

03.01.2003
17:15
[17]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

fistik ---> czy ja powiedziałem że nie mogę tego ściągnąć ??? nie ! no widzisz :D
BooBu --> nie koniecznie ważne żeby był ciekawy. a co za to będziesz miał ?? będziesz redaktorem (jeśli chcesz) jednego z najlepszych (lol :P ) polskich serwisów o flashu (rotfl) i zostaniesz umieszczony w autorach itp..

03.01.2003
17:18
[18]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

BooBu --> mojom dozgonnom wdzienczność :)

03.01.2003
17:33
[19]

Andrewlee [ BFXXJ ]

PHP? A jakie konkretnie skrypty?

03.01.2003
17:34
[20]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

napisałem że na początku była rozważana myśl czy nie zrobić tego w php ale jednak robimy to w htmlu

03.01.2003
18:04
[21]

LaSiu [ Konsul ]

stary jesli umiesz php serwisowe to sie nie zastanawiaj !! php rulez :D chocby hppnuke zrobic mozna

03.01.2003
18:11
[22]

WOCIEH [ wojcieh ]

LaSiu --> niestety ja nieznam się na php w ogóle, a Marcio tylko trochę, a nam tu trzeba kilku specjalistów ! :)

03.01.2003
18:36
smile
[23]

Coy2K [ Veteran ]

LaSiu ta animka rulezz ale wklej ją w html bo tak to moge dowolnie ją formować:)
BTW. majkej bodajże kiedyś napisał że czasem przeginasz z tą kompresją i miał rację...jakość tego obrazka na tym prostokącie 3D jest okropna:PPP

03.01.2003
19:05
[24]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

coy --> może ty zrobisz layaut :)

03.01.2003
23:08
[25]

LaSiu [ Konsul ]

jakiego obrazka ?????

03.01.2003
23:10
[26]

LaSiu [ Konsul ]

as juz wiem hahahhaha ale nie no ja tam wrzucilem jakis obrazek tylko po to zeby pokazac ze cos tam bedzie i kompresowalem zeby malo zajmowalo.. :) spox zreszta juz mam z 40 % wiecej niz cxo pokazalem robie z tego site duzoo 3d i niezle wychodzi :)

04.01.2003
00:16
[27]

LaSiu [ Konsul ]

total sie nudze i zrobilem juz to :))) ladne ??:D

zapraszam do klikania na dzialy :)

04.01.2003
00:24
[28]

LaSiu [ Konsul ]

hehe teraz to juz szydera na maxa :D 4 godziny temu sprubowalem swoich sil w robieni PLASMY :P ale cos chyba nie wyszlo :P hihih ludzie co tu kazdy spi ?

tak czy siak mozna obejrzec moj render :P jak sie bawic to bawic :D

04.01.2003
00:39
[29]

Qbaa [ Generał ]

hehe musiałem sie pochwalić :D co wygrałem??
:P

04.01.2003
12:21
[30]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

LaSiu -> ten pierwszy link nie działa a ten drugi jest genialny na początku myślałem że w jakimś photoshopie robiłeś :D

04.01.2003
12:52
[31]

Andrewlee [ BFXXJ ]

LaSiu -----> W tym drugim kulka jest fajna :)
te odbicia swiatla

04.01.2003
13:20
[32]

Andrewlee [ BFXXJ ]

Ja Was nie rozumiem, tyle osob i zadna nie chce sie nauczyc PHP. Przeciez to max tydzien i po klopocie...
Chyba ze czasu nie ma, ale chociaz jedna osoba powinna troche czasu znalezc...

04.01.2003
13:36
[33]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

Andrewlee ---> jak tak mówisz to naucz się w max tydzień php tak np. bramke sms

04.01.2003
14:14
[34]

WOCIEH [ wojcieh ]

LaSiu --> ten pierwszy link nie działa :( a ten drugi jest spoko, tylko zrób tak żeby jak ta kula się unosi to żeby odblaskujące się światło na niej, przesówało się.

Qbaa --> wygrałeś złote gacie :)

Andrewlee --> To może chcesz się przyłaczyć i robić stronkę w php? Ps. Nie ma czsu się nauczyć php, może w ferie :)

04.01.2003
17:05
[35]

LaSiu [ Konsul ]

soryy sponsoring mi padł .. :)) juz jest pod tym samym adresem..

to probka jakiegos site :) a raczej efekt nudzenia sie o 1 w nocy :)

ps klikajcie w dzialy sa animacje :))

04.01.2003
17:08
[36]

LaSiu [ Konsul ]

Andrewlee [Capo di tutti Capi]

Ja Was nie rozumiem, tyle osob i zadna nie chce sie nauczyc PHP. Przeciez to max tydzien i po klopocie...
Chyba ze czasu nie ma, ale chociaz jedna osoba powinna troche czasu znalezc...


koles widac ze nie masz zielonego pojecia o php :))))) czlowieku twoje podejcie pod php to syzyfowa praca :)) ja nie znam php ale wiem na czym stoje , umiem phpnuka i dam glowe ze nie wiesz nawet dokladnie na czym polega php :)

04.01.2003
17:22
[37]

Qbaa [ Generał ]

WOCIEH to dobrze, bo ostatnie wygrałem pare lat temu i są z deka przyciasnawe, już nie mówiąc o tej zmieniającej sie cyklicznie kolorystyce (pranie i znów pół roku chodzenia) :D

LaSiu czym sie różni zwykłe PHP o nuke? i jeszcze słyszałem coś o BB czy to też coś innego?

04.01.2003
17:32
smile
[38]

Coy2K [ Veteran ]

LaSiu te animki są zajebiste...szkoda że jeszcze sam nie umiesz robić takich modeli 3D ale spoko kiedyś się pewnie nauczysz :)))

04.01.2003
18:17
[39]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

link do tutouriala tworzenia grafy 3d w flashu

04.01.2003
18:36
[40]

gacek [ Litzmannstadt ]

Czytam tak troche wasz watek i sie zastanawia jak ugryżc tego flasha z której strony od czego zacząć. Mam na kompie wersje 6MX.
Od czego zacząć wszystkie kursy jakie przeglądałem są raczej nędzne

04.01.2003
21:28
[41]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

polecam zacząć od jakiegoś kursu

04.01.2003
21:51
[42]

Andrewlee [ BFXXJ ]

LaSiu ---> mam pojecie o PHP, umiem pisac skrypty itd..
Jak ktos ma duzo czasu to czemu mialby si enie nauczyc????

04.01.2003
21:54
[43]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

mój pierwszy obiekt 3D (nie ruszający się, bez żadnych bajerów) w flashu :D

04.01.2003
21:54
[44]

Andrewlee [ BFXXJ ]

LaSiu ----> Zreszta jak sie umie np. C++ (i javascript), to naprawde nie jest trudno sie nauczyc, w porownaniu do C++ to bulka z maslem...

05.01.2003
12:41
[45]

LaSiu [ Konsul ]

coy ?? nie kumam teraz Cie :))) przecierz to nie sa zadne gotowce kazdy kazdiutki wymodelowalem sam, wiec nie kumam zbytnio :)

05.01.2003
12:44
[46]

LaSiu [ Konsul ]

Qbaa -> php to cala struktura jaka widzisz na stronkach w sumei nie wiem jak ci powiedziec no poprostu zeby to zroic musisz to umeic a phpnuke to gotowa baza danych ktora tylko instalujesz na swoim koncie konfigurujesz no i jazda.. co prawda mozliwowsic sa bardzooo duzo ograniczone ale to taka mala dobra baza danych zwlaszcza jak sie przy tym zna troche php to mozna go pieknie pzrerobic na swoje upodobanie :)

05.01.2003
13:11
smile
[47]

hotDog [ Outsider ]

Witam, ja dopiero stawiam pierwsze kroki we Flash'u jak i w tym Forum, heh :-) Widze ze Flasha macie w malym palcu wiec prosze Was o ocene mojego homesite (www.lookas.prv.pl). Tyle ze to dopiero wersja beta, niewiem czy rozbudowywac ja czy wziasc sie za cos nowego. Juz wiem ze musze zmienic kolorki :D a Was prosze o reszte krytyki, Pozdr!

05.01.2003
13:20
[48]

gacek [ Litzmannstadt ]

Mnie sie twoje początki bardzo podobają . Jak na pierwsze kroki to bardzo fajne. Tez chciałbym chociaż tak zrobic

05.01.2003
13:23
[49]

LaSiu [ Konsul ]

hotDog -> jak na pierwsza prace czy tez jak mowisz stawaisz pierwsze kroki to jest to naprawde dobra strona, niektrzy siedzac we flashu nie potrafia zrobiec czegos takeigo poneiwaz nie maja veny

co do kolorow :) tak polecam zmienic :)

05.01.2003
13:29
smile
[50]

hotDog [ Outsider ]

-->gacek i LaSiu: dzieki za opinie :), Kolorki sa okropne, ale niewiem czemu Flash ma taka mala palete kolorow :(, zmienie je. Tylko chcialbym jeszcze polaczyc Flasha z html'em, tzn menu i logo we flashu, a tresc w html, bo trudnosci mi sprawiaja polskie znaki, linki do innych stron, i na przyklad to ze chcialbym jeszcze wstawic sobie status GG, a we Flashu chyba jest to niemozliwe. Forum mi sie podoba i chyba zaczne tu czesciej wpadac, czegos sie naucze od Was :-) dzieki!

05.01.2003
13:58
smile
[51]

Coy2K [ Veteran ]

Sorry LaSiu mea culpa mea culpa przyznaje się do błędu zwracam honor:))
heheh takie już zrobiłeś postępy że nie mogę w to uwierzyć:)
Pamiętam jak jeszcze niedawno robiłeś takie bdziewia (bez obrazy) a teraz to brak mi słów:)))))

05.01.2003
15:10
[52]

LaSiu [ Konsul ]

hehe "no problem" wspólniku :)

05.01.2003
15:33
[53]

mateusz2 [ Senator ]

hotdog-->stronka imho bardzo fajna...musze sie wziac do roboty bo narazie to tylko swisha troche umiem...:)

05.01.2003
15:39
[54]

mateusz2 [ Senator ]

A mam pewien problem...
Mam frotpage 2002 xp zainstlowanego...
W starszym frontpage 2000 plik .swf po prostu przenosiałem na okno i miałem juz to w HTML0u a teraz gdy próbuje ten plik przeciagnac w okno frontapa to mam komunikat ze nie moze tego zrobic...
jak inaczej flasha wrzucic w frontpaga???

05.01.2003
15:42
smile
[55]

WOCIEH [ wojcieh ]

mateusz2 -->gdy masz już gotowego .fla to klikasz "publikuj", musisz mieć tam ustawione, żeby robił plik swf i html, następnie otwierasz tego html'a w Front Pagu i masz już wstawionego swf'a do Front Page'a :)

05.01.2003
15:59
[56]

mateusz2 [ Senator ]

moja ilnetligencja niezna granic...:))))

Sam sobie ROTFL:)

bystry jestem jak nie wiem co...
dzieki WOCIEh:)

05.01.2003
16:02
smile
[57]

hotDog [ Outsider ]

-> mateusz2, dzieki :), a ja wlasnie teraz probuje zrobic jakis banerek w swishu :) ale cos mi to nie wychodzi hehe

06.01.2003
00:43
smile
[58]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

LaSiu --> od dłuższego czasu widzę, że obiekty 3D całkowicie Cię pochłonęły :)).. Heh.. liczę, że jeśli ten "nasz sajt" powstanie to opracujesz tam pare kursów :)).. Ja się swego czasu męczyłem w dynamicznie poruszany obiekt 3D ale Flash wkurza mnie pod względem funkcji trygonometrycznych (a niestety takie trzeba mieć w małym paluszku żeby to wszystko zrobić), bo gubi się (no chyba, że to ja się gubie, ale wątpie;) w funkcjach typu math.sin(-liczba/liczba) bo wychodzą głupoty :((. Generalnie funkcja sinus dodatnia jest w ćwiartkach 1 i 2, czyli od 0 do 180 stopni (0 do 1 radiana) ale we flashu najwidoczniej jest inaczej (biorąc nawet poprawkę na to, że X'y rosną w prawo a Y w dół zamiast w górę). Robiłem animację oczu, które cały czas "patrzyły" na kursor. Jakbym miał fajniejszą grafikę (a nie zwykłe kółka) i gdyby te oczka obracały się po 360 stopniach (a nie 180 a później wracały) to efekt byłby naprawdę zajebisty, no ale coś w tym flashu kuleje ta trygonometria.... albo ja gdzieś popełniam cały czas ten sam błąd - jutro podrzuce pliki .fla to niech ktoś biegły w tym spróbuje to ocenić...

gacek --> najlepszy kurs w MX'ie to HELP --> LESSONS. Przerób tamte lekcje i już masz podstawy. Później to już jakoś pójdzie - w zależności od Twojego zaangażowania i ukrytych zdolności :))

Marcio --> narysowałeś to ręcznie czy wykorzystałeś do tego AC? :)

hotDog --> Flash w małym palcu? :)).. no nie sądze. Sprawdź sobie grupę alt.pl.programy.flash-5. Tam to dopiero są mózgi... Co do stronki. Zrobiona we Flashu czy Swishu? Ale i tak gratuluję weny :))

Pozdrawiam wszystkich i do usłyszenia za 24h (pewnie znów napisze kilka postów w jednym - i jak tu sobie postatsować ;P)

06.01.2003
11:06
[59]

LaSiu [ Konsul ]

fistik -> taaa pochlonelo mnie 3d :) a co do obiektow to ja ich nie robie w AC czy tez vektorami.. modeluje je graficznie w lighwave lub cinema 4d lub swifcie lub mam obiekt z 3ds lub wszystko razem :)))))) nakladam swiatla potem render +flash + troche wyobrazni+troch godzin na render= animacja.aka.LaSiu :)

alt.pl.programy.flash-5. <- to link ????

06.01.2003
11:19
smile
[60]

Coy2K [ Veteran ]

LaSiu teach me sensei :)))
Powinieneś prowadzić jakieś kursy flasha , nie dla mnie bo mnie nie jara robienie animacji, tylko ich oglądanie, ale jest tu sporo ludzi co by chciało umieć tworzyć takie cuda jak ty :)

06.01.2003
16:54
[61]

LaSiu [ Konsul ]

heh.. nie wiem czy mialbym na to cierpliwosci i.... chyba chęci :))

06.01.2003
20:29
smile
[62]

hotDog [ Outsider ]

fistik -> heh, no ja niewiem czy macie Flash'a w jednym palcu, ale napewno umiecie wiecej odemnie :) Ta moja stronka jest zrobiona we Flash'u i mialem z nia troszke zamotki ;p Ale mam nadzieje ze czegos sie od Was naucze hehe :))) Pozdrawiam.

06.01.2003
22:35
smile
[63]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

LaSiu --> polecam Ci gorąco program Cool3D (ja mam wersje 2.0). O nic nie pytaj tylko go przetestuj :))
alt.pl.programy.flash-5 to nie link tylko adres grupy dyskusyjnej. Do przeglądania możesz użyć chociażby OE, ale jeśli nie bawiłeś się tym (albo nie chce Ci się ustawiać) to wejdź na groups.google.com

hotDog --> my sobie tutaj wymieniamy luźne uwagi :)). Ale to w sumie najlepszy sposób na naukę :))

A co do moich poprzednich wypocin z tymi niby błędami we flashu z trygonometrią :)).. Heh. przysiadłem nad tym w domciu i nagle mnie olśniło, że to jednak ja popełniałem błąd. Przypomniałem sobie bowiem, iż dziedziną funkcji cyklometrycznych jest PI (czyli 180 stopni). Obeszłem to bez problemu (pare dodatkowych warunków), ale później pojawił mi się dziwny błąd w obliczeniach (teraz już tak pewnie nie będę krzyczał, że we flashu są błędy :) i wywaliłem z przypływu emocji wszystko co było związane z renderowaniem obiektów 3D. Chyba jednak od tego to są inne programy :) i na nich się bardziej skupie (chociażby wspomniany prezemnie Cool3D)..

pozdrawiam i pewnie znów do usłyszenia jutro (ale napiszcie coś więcej)
P.S.: co wogóle słychać z tą witryną www? Idzie to jakoś do przodu?

06.01.2003
23:08
smile
[64]

LaSiu [ Konsul ]

fistik -> czekaj ide na kazze zassac :D

07.01.2003
14:06
[65]

WOCIEH [ wojcieh ]

fistik -->Ja jestem w trakcie robienia próbnego layoutu :) Mam już logo i teraz bawię się z menu (może w swf?). Potem zabieram się za pisanie tutorali, mam nadzieję, że mnie wesprzecie i też coś napiszecie. Mam tu na myśli 3D i AS :)

07.01.2003
14:35
smile
[66]

WOCIEH [ wojcieh ]

znalazłem taką panoramę gór (link). Ale zalerzy mi na nauczeniu się robienia takiego efektu, że po przesunięciu kursora na górę lub na dół obraz się zwiększa lub zmniejsza (to jest w tej panoramie).

07.01.2003
15:04
[67]

mateusz2 [ Senator ]

ciekawy efekt...ale pewnie trudne...:))
Lasiu n9iech sie wypownie...nasz flash master;)

07.01.2003
15:42
[68]

WOCIEH [ wojcieh ]

mateusz2 --> PODSTAWOWY BŁĄD - ZŁE PODEJŚCIE :) Wiele rzeczyw we Flashu jest fajne i może się wydawać trudne, a wcale takie nie jest :)
Ale z LaSiem to masz rację :)

07.01.2003
21:16
smile
[69]

hotDog [ Outsider ]

heh, jakbyscie nie napisali ze to jest Flash to bym byl pewny ze ta panorama jest w Javie :)), macie jakies fajne linki do porzadnych tutoriali z actionscripta we Flashu? Bo szukalem i znajdowalem tylko tutoriale z podstawami...

07.01.2003
22:14
smile
[70]

LaSiu [ Konsul ]

no siemka widze ze problem macie.. :) ogladalem tego flashka .. heh niestety przepraszam ze zawiodlem wasze oczekiwania :) ale to jest AC w połączeniu z Movieclipem, w ktorym nie specjalizuje sie na zbyt wysokim poziomie, niestety nie wiem jak to zrobic ... naczy widzialem skrypt w AC ktory pokazujecie.. jego dzialanie polegalo tak samo jak ćwiartki na wykresach matematycznych.. jesli kursor znajdowal sie w 1 ćwiartce i ze wzgledu na wartosci w tej cwiartce powodowal on jakies czynnosci.. tak samo z cwiartką 2 3 i 4. No ale nie bede nudzic tak czy siak nie znam skytpu w AC na takie cos.. choc nie powiem jesli ktos znajdzie na to kurs to bardzo prosze o kontakt bo z wykozystaniem tego moglbym zrobic swietne logo na ktore mam genialny pomysł ..hihi :))

07.01.2003
22:17
[71]

LaSiu [ Konsul ]

eh takto jest z ambicja o dumą :D wlasnie wlaczylem flasha .. sprubuje to zrobic oczywiscie jak mi sie uda to juz zrobie cos od siebie extra :D

07.01.2003
23:08
[72]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

WOCIEH --> oki.. to świetnie, że to jakoś brnie do przodu. Co do tutoriali to ja chętnie mógłbym coś skrobnąć o AC - tyle, że jest to temat rzeka a moja wiedza na ten temat to zaledwie jakaś szklanka wody.
Co do panoramy: BANAŁ :)) - toż to jest zdjęcie w MovieClipie, które jest przesuwane względem położenia kursora (zmienne _xmouse i _ymouse) wględem pewnego punktu (pewnie środka animacji albo środka zdjęcia). Dajcie mi zdjęcie to zrobie ten efekt :). Zdjęcie jest dodatkowo maskowane co powoduje efekt przesuwania (tzn. tak mi sie wydaje:)

LaSiu --> heh.. normalnie zrobie coś takiego w domciu jak znajde fajne zdjęcie :)).. no chyba, że po drodze napotkam na jakieś problemy, ale wątpie :). Pamiętasz tę animację piłeczki, którą w tej części zamieściłem - ide o zakład że jest trudniejsza od zrobienia tego motywu z panoramą

08.01.2003
09:29
[73]

LaSiu [ Konsul ]

fistik -> tak masz rację to nie jest zbyt trudne ale jesli interesuje sie AC, bo to tylko zdjecie ze miennymi polozenia kursora.. niestety ja preferuje wizualne podejscie do flasha :)

P.S. jakby połaczcy siły :)))))))) do tego jeszcze kiedys wórcimy :P

08.01.2003
09:53
smile
[74]

hotDog [ Outsider ]

mam pytanko :) Mozecie mi wyjasnic co to jest "Portfolio" ? Domyslam sie, ze to chyba wlasne prace czy cos w tym stylu chyba :D

08.01.2003
09:59
[75]

LaSiu [ Konsul ]

nom :) dokladnie portfolio to zestaw prac twojego autorstwa.. taka wlasna galleryja

08.01.2003
10:06
[76]

LaSiu [ Konsul ]

a mi pzred chwila skonczyl se render.. takie cos.. to wszystko jesze mam na flaszku mala kuleczka kula sie po prosotkącie duza kuleczka sie obraca wszystko w pelni zsynchronizowane ze swiatlami ..

ale niestety dalem tu wam tylko jedna klatke :) powod :P cala animacja zajmuje 2,3 mb :)) i to nie dlatego ze nie umiem zapisywac czy tez kompresowac.. :) klatek bylo 59 na kazdej po 200kb textury :) wiec.. jakby ktos bardzo chcial to wrzuce na server i dam linka do zassania

08.01.2003
10:08
[77]

LaSiu [ Konsul ]

ups -->> link :D

08.01.2003
10:09
smile
[78]

hotDog [ Outsider ]

LaSiu -> thx za info :D, nio wrzuc i pokaz :)

08.01.2003
10:10
[79]

LaSiu [ Konsul ]

jeju cos nie wychodzi :)) dam sceena i link do screena jakby nie wyszedl prawidlowo

08.01.2003
10:11
[80]

LaSiu [ Konsul ]

no i to jeszcze cale mam w aniamcja ktora ma 2,3 mb wiec jak ktos bardzoe bedzie chcial zoabczyc :D powiem tylko ze kuleczka mala sobie kula sie po prostokaciku przy zmianie cienia :P dla mnie przyjemne :D

08.01.2003
12:05
smile
[81]

WOCIEH [ wojcieh ]

LaSiu --> U mnie nic nie działa, tzn. nic się nie dzieje, więc jeżeli możesz to podeślij mi ten plik (działający) na maila. btw: najbardziej podba mi się wczytywanie "laduje GOL & kacik FLASH & 4d RULEZ :)" SUPER !!!

08.01.2003
13:43
smile
[82]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

jak zrobić żeby po najenachaniu na przycisk tło przycisku zapełnia się np. zielonym a po odjechaniu myszką ten zielony powoli schodzi

08.01.2003
15:46
[83]

WOCIEH [ wojcieh ]

Marcio --> musisz mieć buttona, na którego klkasz kursorem dwa rzy, wtedy pojawia się w miejscu gdzie normalnie sa klatki właściwości tego symbolu. Tam masz zaznaczone tylko "up", ale możesz też ustawić "over", "down" i "hit" - czyli co będzie isę działo z tym buttonem podczas najechcnia myszy, naciśnięcia, itp.

08.01.2003
15:50
[84]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

nie chodzi mi oto :(
wiem że to się robi w AC

08.01.2003
15:53
[85]

WOCIEH [ wojcieh ]

Marcio -->też słyszłem że w AC, ale efekt jest ten sam w zwykłym "graficznym" :)

08.01.2003
16:00
[86]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

jak to zrobić żeby po odjechaniu tło przycisku powoli zmieniło się w normalne tło

08.01.2003
16:02
[87]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

jeszcze jedno pytanie :
jak zrobić że po kilknięciu na buttona zmienia się tylko poła filmu ????

08.01.2003
16:31
[88]

LaSiu [ Konsul ]

ok wrzucilem juz na serek :) ostrzegam to m wazy 2,3 Mb :)) ale to wina duzej ilosci textur a nie zlej kompresji

08.01.2003
17:00
[89]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

lasiu --> jesteś the best :) ja nawet takiej kulki zrobić nie potrafie a co dopiero animacja jej :D

08.01.2003
17:49
[90]

LaSiu [ Konsul ]

podoba sie ??:)) to dobrze :)

jak znowu cos wyrzezbie z nudów :) dam znac na kąciku :)

08.01.2003
18:02
[91]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

z nudów ?? ja wymiękam..:)

08.01.2003
18:34
smile
[92]

WOCIEH [ wojcieh ]

LaSiu -->animacja jest super ! :)))) Tylko dopracuj moment gdy kulka zbliża się do lewej krawędzi tego pudełka (kwadratu), bo coś tam źle klatki przeskakują (chyba tam jest początek i koniec tekstur).

08.01.2003
19:10
[93]

LaSiu [ Konsul ]

tak wiem to jest poczatek i koneic animacji .. nie dopracowalem bo robilem rano przed budą :))

08.01.2003
20:29
smile
[94]

WOCIEH [ wojcieh ]

następna część:

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.