ON Line [ 7 ]
Naleśniki
Witam, naszla mnie taka ochota na nalesniki..
Chcialem prosic Was golowicze o wasze przepisy na dobre nalesniki ;)
Jako tako umiem robic takie tradycyjne nalesniki, ale ostatnio mialem okazje jesc jakis inny ich rodzaj :D nie znam nazwy. :)
Hmm nie bede szukal na necie, bo chce miec sprawdzone przepisy przez Was ;P
i takie moje pytanie..
mozna smazyc je bez tluszczu na teflanowej patelni? ;)
Z góry dziekuje i czekam na dobre przepisy ;)
Imak [ Generaďż˝ ]
mozna smazyc je bez tluszczu na teflanowej patelni? ;) -> Pytałem się i uzyskałem odpowiedź, że można, ale należy odrobinę oleju do samego ciasta dać.
KubaMaxx [ Pretorianin ]
Naleśniki - zwykłe i niezwykłe danie
Naleśniki można podawać zarówno na słodko jak i na słono, nawet z pikantnym nadzieniem. Najważniejszą rzeczą jest oczywiście przygotowanie dobrego ciasta.
W podstawowym cieście naleśnikowym na 0,25 kg mąki dodaje się 1 szklankę mleka i 1 szklankę wody (zastosowanie tylko mleka jest nie wskazane, gdyż naleśniki są zbyt twarde i niesmaczne, można dodawać ale w małej ilości) oraz dwa jajka i szczyptę soli. Proporcje te mogą się trochę różnić ze względu na rodzaj mąki, ciasto powinno być gładkie o konsystencji śmietany.
Mleko i wodę do naleśników ze słonymi nadzieniami można zastąpić jasnym piwem.
Kiedy do ciasta naleśnikowego dodamy więcej jaj otrzymamy ciasto biszkoptowe doskonale pasujące do słodkich nadzień. W tym przypadku na 1 szklankę mąki daje się 4 jaja a białka ubija się na pianę. Ciasta biszkoptowe należy smażyć szybko aby nie opadło, najlepiej jeśli to możliwe na dwóch patelniach jednocześnie.
Przygotowanie naleśników:
* do dzbanka lub miski wbić jaja, dodać mleko, sól, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i rozmieszać na gładką masę. Następnie dodać wodę i dobrze wymieszać lub zmiksować.
* na rozgrzaną patelnię, delikatnie natłuszczoną, wylewać rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie ruchem kolistym po całej patelni.
* smażyć aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Wtedy naleśnik odwrócić posługując się nożem lub łopatką (lub podrzucając go, jeśli potrafimy).
Usmażone naleśniki odkładać na talerz odwrócony do góry dnem. Naleśniki, które będą później jeszcze odsmażane z nadzieniem można smażyć tylko z jednej strony, choc sama wolę robić to z obydwu.
Naleśniki ze słonym nadzieniem można dodatkowo panierować po nadzianiu w jajku i bułce tartej.
fifalk [ fifalkowiec ]
Na oleju sie ladnie przypiekaja i sa chrupiace, takze olej zdrowe zywienie w tym przypadku :-)
NEMROK19 [ Generaďż˝ ]
Ze serkiem homogenizowanym są Bardzo dobre
krucyskun [ Pretorianin ]
z bananami i polewą czekoladową, zajebiste są.
KubaMaxx [ Pretorianin ]
tego też czasem używam:
Przepis na naleśniki:
• 150 g mąki
• 1 łyżeczka cukru pudru
• 2 jajka
• 240 ml mleka
• szczypta soli
• 3 łyżki roztopionego masła lub oleju
• olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta roztopione masło lub olej i wymieszać. Naleśniki można smażyć na suchej patelni (tylko pierwszego naleśnika usmażyć na oliwie) lub też wszystkie kolejne naleśniki smażyć na tłuszczu.
gromusek [ keep Your secrets ]
polecam nalesniki z smietana i dzemem jagodowym wlasnej roboty.
Lub z parowkami i zapiekanym serem:)
MacioraMZ [ Civilized Pig ]
Ostatnio miałem okazję jeść naleśniki, z białym serem na słodko i z farszem, które smakują bardzo fajnie gdy popija się je barszczem czerwonym.
Jedziemy do Gęstochowy [ PAINKILLER ]
a ja tam nie lubię zbytnio nalesników - mdli mnie po nich mocno, wolę znacznie bardziej placki kartoflane.
Gmp3 [ Chuck ]
z bananami i polewą czekoladową, zajebiste są.
kulako [ pR0_g4m3r_pL ]
najlepsze z dżemem truskawkowym albo jagodowym polane śmietaną. Jak byłem mnejszy jadałem z samym cukrem.
krucyskun [ Pretorianin ]
Dobre też są z dżemem morelowym lub syropem wiśniowym.
Irracjonalny Amisz [ Generaďż˝ ]
Najlepsze to sa ku^&%$ z truskawkami zsieknymi w melexerze , na dropbna kosteczke ! Nie zadne dzemy ! Tylko zsiekane truskaweczki z bita smietana !
gnoll [ Legend ]
Ostatnio miałem okazję jeść naleśniki, z białym serem na słodko i z farszem, które smakują bardzo fajnie gdy popija się je barszczem czerwonym.
Twoja wypowiedź brzmi jakbyś nie znał naleśników z serem i krokietów O_o
Lethos. [ Generaďż˝ ]
Z mięchem wymiatają i nie ma konkurencji.
yasiu [ Legend ]
z kalafiorem sa wysmienite - na sredniej wielkosci glowke potrzeba 4-5 nalesnikow zeby ja owinac. wato sprobowac.'
/
;
Garret Rendellson [ Krwawy Hegemon ]
Ze szpinakiem pyszne oraz z farszem z pierogów ruskich. Polane śmietaną. Niezłe też są placki ziemniaczane ale tylko z jakimś dobrym sosem. Kurde ide sobie zrobic kanapke ;)
dr.norton_death [ Pretorianin ]
Ap ropo krokietów...
Znacie przepis na ciasto do nich?
kolo10017 [ Konsul ]
Kup gofrownice i rób gofry, szybko i zajebiscie dobre !
gnoll [ Legend ]
Ap ropo krokietów...
Znacie przepis na ciasto do nich?
Takie same jak do naleśników ale nie dodawaj cukru.
krejas [ Konsul ]
naszla mnie ochota na nalesniki jak przeczytalem ten watek, wiec szybko pobieglem do kuchni :D
ciasto:
pol szklanki maki, pol wody, pol mleka, troche oleju, jedno jajko, szczypta soli. starczylo mi na nalesnika kontrolnego i 4 normalne. proste jak budowa cepa :)
robilem tak, ze smazylem po jednej stronie, pozniej przezucalem na druga i wrzucalem na ta zrobiona nastepujace skaldniki:
- serek topiony w trojkacikach, tak z pol trojkacika na nalesnika (on po chwili sie rozstapia i latwo go rozsmarowac np. lyzeczka)
- troche sera zoltego
- kabanos drobno pokrojony
- pomidorek
i do tego wszystkiego szczypta ziol prowansalskich
to wszystko najlepiej wrzucic na pol nalesnika, poczekac az sie zrobi (w tym czasie ser sie stopi) i potem go po prostu zlozyc na dwa (ewentualnie 4)
pycha!
Imak [ Generaďż˝ ]
Z czekoldą, Do środka walisz nutellę, a z wierzchu polewasz roztopioną czekoladą deserową.........
udri [ dybuk ]
Imak ==> o taaak z nutellą są zajebiste :D