Gorillaz 2-D [ Miejsce Na Twoją Reklamę ]
Czy wiesz, że - Gorąca woda zamarza szybciej ?
Optymalna temperatura wody, z której chcemy uzyskać kostki lodu, wynosi ok. 35 stopni Celsjusza. Jednak do dziś nie jest jasne, które konkretnie zjawisko fizyczne odpowiada za ten fenomen. Jeśli do pojemnika na kostki lodu wlejemy gorącą wodę i wstawimy do oblodzonej zamrażarki, to może on „wtopić” się w lód, przez co będzie szybciej schładzał swą zawartość. Ważne jest też zjawisko konwekcji: cieplejsza woda znajdująca się przy górnej powierzchni schładza się i opada w dół, wypychając resztę ku górze. Takie krążenie sprawia, że cała objętość kostki szybko zamarza (w przypadku zimnej wody powierzchnia pokrywa się lodem, który spowalnia proces ochładzania głębszych warstw). Pewną rolę może też odgrywać fakt, że gotowanie pozbawia wodę części rozpuszczonych w niej soli mineralnych, obniżających temperaturę zamarzania płynu (właśnie dlatego zimą posypujemy oblodzone chodniki i ulice solą).
O kurcze ! Jak przeczytałem tytuł to myślałem, że sobie jaja robią xd
Źródło: www.focus.pl
pablo397 [ sport addicted ]
odstaw gry komputerowe a moze dowiesz sie jeszcze wiecej (dla Ciebie) szokujacych informacji
stealth1947 [ Miejsce na Twoją reklame ]
A co zamarznie szybciej, gdy najelejmy wrzatku czy zimnej wody?
SULIK [ olewam zasady ]
im większa różnica temperatur tym szybszy proces schładzania, tym też szybsze procesy przenoszenia ciepła na skutek konwekcji, przewodzenia czy promieniowania