GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

BSoD - 0x0000019 - i pare innych

09.10.2009
18:07
[1]

K4cz0r93 [ Drummer ]

BSoD - 0x0000019 - i pare innych

Od czasu gdy mam nową płytę, cały czas mam problemy z BSoD'ami. Była to podobno wina pamięci, ponieważ GeiL'e nie zbyt współpracują z płytami AsRocka. Wymieniłem więc [i obecnie są] na Patrioty 2x2 GB DDR2 800 Mhz CL4. Niestety dalej jest w sumie to samo, tyle że wcześniej miałem "0x0000050" , teraz jest to "0x0000019" , który mówi że to podobno wina oprogramowania zazwyczaj jest. Tyle, że właśnie zrobiłem format i od wczoraj jest nowy system. Poinstalowane są tylko:

- Catalyst 9.9
- sterowniki do X-Fi Gamer
- kodeki do filmów
- PhysX

I tyle, reszta urządzeń jak sieciówka, myszka itp. działa na systemowych. Więc, czego to wina jest ? Robiłem testy Windows Memory Diagnostic Tool, wszystko ładnie. Teraz lecę HD Tune i póki co połowa dysku sprawna. Potem zostaje tylko grafika noi sama płyta główna. Procesor w 100% sprawny bo przechodził godzinny test w Orthosie i co nieco w Evereście.

09.10.2009
18:09
[2]

fajny Książę [ Capo ]

Problem może być spowodowany przez uszkodzoną pamięć RAM. Wyjmij jedną kość i daj znać, czy komputer uruchomi się. Jeśli tak, znaczy to, że jedna z kości nadaje się do wyrzucenia. Możesz także przeskanować pamięć programem Memtest86+.

Jak posługiwać się programem Memtest 86+:

Zainstalować memtesta na dyskietce. Uruchomić ponownie komputer, zbootować z dyskietki. Program się uruchomi automatycznie i zacznie skanować pamięć, świadczyć o tym będą przesuwające się paski u góry ekranu. Gdy w dolnej części zaczną pojawiać się czerwone pola będzie to wskazywało na uszkodzenie pamięci.

Byc moze ten nowy Ram walniety:)

09.10.2009
18:10
[3]

K4cz0r93 [ Drummer ]

Przecież robiłęm Windowsowym....to chyba nawet lepsze rozwiązanie [dokładnie, podwójnie na standardowych ustawieniach]. Ale dla pewności, po skończeniu HD Tune zrobię Memtest'a na te 20-30 min.

09.10.2009
18:11
[4]

fajny Książę [ Capo ]

Prawidlowe sprawdzanie pamieci zajmuje kilka (jak nie kilkanascie) godzin

09.10.2009
18:13
[5]

K4cz0r93 [ Drummer ]

A tak myślę, może wina leżeć po prostu po stronie Windowsa [dokładnie Seven RC] ? Bo ten błąd jeżeli się pojawia to głównie od razu po załadowaniu systemu lub właśnie po załadowaniu dysku systemowego. Nigdy w biosie czy po prostu podczas prac w DOSie.

EDIT: Aee...to może najlepiej zostawić Memtest'a na noc ? ;] Tylko gorzej jak np. po parunastu minutach od rozpoczęcia złapie akurat BSoD. Bo on czasami tak znikąd łapie też, nawet podczas pisania tekstu tutaj [teraz jakoś działa stabilnie już 30 min, ale to i tak na Trybie Awaryjnym].

09.10.2009
18:16
[6]

fajny Książę [ Capo ]

To moze sterowniki sie gryza, nie wiem nie mam "siodemki". Poszukaj sobie na necie co oznacza ten kod bledu lub zabierz sie za debugowanie.

A Memtest'a zrob koniecznie

09.10.2009
18:17
[7]

K4cz0r93 [ Drummer ]

Właśnie dla Siódemki nikt go jeszcze nie miał, tylko w XP SP3, opcjonalnie Vista. Wszystko to samo [raz sterownik nVidii, raz po prostu napisali że sprzęt].

09.10.2009
18:22
[8]

K4cz0r93 [ Drummer ]

Przed chwilą podczas koniec testu już niemal HD Tune włączyłem Memtesta, był ten "pretesting memory" , i gdy miało okienko wyjść, że test się rozpoczął pojawił się kochany BSoD z "0x000001A". Udało się uruchomić system, memtesta też i leci.

09.10.2009
18:22
smile
[9]

fajny Książę [ Capo ]

Od kiedy Catalyst to sterownik Nvidii?

09.10.2009
18:24
[10]

K4cz0r93 [ Drummer ]

Aee...ja mówię, że to znalazłem w sieci ;] Że sterownik nVidii był problemem z tym 0x0000019. Tyle że tym razem wypadł drugi - 0x000001A , z którym był problem na Viście już.

09.10.2009
19:29
[11]

K4cz0r93 [ Drummer ]

Wina musi jednak leżeć po stronie płyty głównej....i na GeiL'ach , i teraz na Patriocie, przy jednej kości wszystko się przynajmniej odpaliło normalnie i działa. W trybue Dual - od razu BSoDy a odpalenie systemu chociaż do trybu awaryjnego to jak wygrana w totolotka. Spróbuję jeszcze bios zaktualizować bo jest jeszcze nowsza wersja [nie chciałem tylko bo na tej wersji przynajmniej rdzenia odblokowałem :) ].

09.10.2009
19:52
[12]

K4cz0r93 [ Drummer ]

Aktualizacja biosu nic nie dała, zobaczę jeszcze czy to wina czasem systemu nie jest...Siódemka tym bardziej RC nie musi z każdym sprzętem dobrze działać i spróbuje z XP jutro, bo jak mówię, błędy dzieją się tylko po załadowaniu systemu [z dysku czy płyty], ale takie rzeczy jak WMDT czy inne DOSowe programy działają normalnie.

© 2000-2022 GRY-OnLine S.A.