GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Szukamy piernika

19.12.2002
20:39
smile
[1]

Etka [ Imprinterka Dusz ]

Szukamy piernika

Czas piernikowy nadchodzi a dwie lakomczuchy * w skladzie majka, Etka* pilnie poszukuja piernika

Naturalnie nie chodzi nam o starego ramola a jedynie o przepyszny lakoc swiateczy :)


Piernik pilnie poszukiwany !!!

19.12.2002
20:42
[2]

Paszczak [ Oaza Spokoju ]

czyżby kolejna prowokacja? :PPP

19.12.2002
20:44
smile
[3]

Etka [ Imprinterka Dusz ]

Paszczak--> skadze znowu ;) poprostu taki czas kiedy zapotrzebowanie piernikowe wzrasta :)))

19.12.2002
20:45
smile
[4]

majka [ Dea di Arcano ]

Żadna tam prowokacja - powaznie szukamy fachowców od piernika - podobno najlepsze pierniki wychodzą panom - zatem może są tu czarodzieje od piernikowych przysmaków. :))))

19.12.2002
20:45
[5]

javorek [ Centurion ]

strzeżcie sie pierniki Etka nadchodzi!!

19.12.2002
20:46
[6]

Paszczak [ Oaza Spokoju ]

U mnie za miedzą w Toruniu(mieszkam w Bydgoszczy) jest dużo pierników :)

19.12.2002
20:48
smile
[7]

majka [ Dea di Arcano ]

Paszczak>> ale my nie chcemy tych z seryjnej produkcji - to ma byc wyjątkowy piernik - jedyny w swoim rodzaju - godny miana swiątecznego :)

19.12.2002
20:49
[8]

Etka [ Imprinterka Dusz ]

Paszczak--> dawaj je wszystkie :) na magazyn zrzucimy :) konsumpcja zapewniona na rok caly :)

19.12.2002
20:49
[9]

javorek [ Centurion ]

przysłe ci w paczce świątecznej (domowy wyrób) tylko podaj adres

19.12.2002
20:50
[10]

Paszczak [ Oaza Spokoju ]

właśnie w Toruniu "Kopernik" produkuje najlepsze pierniki! Ale znikam z tego wątku bo mnie ktoś o statsowanie posądzi :)

19.12.2002
20:54
smile
[11]

majka [ Dea di Arcano ]

javorek>> ale upieczony przez ciebie? Etka >> wygladą na to że trzeba będzie je kupić - bo ci co potrafią je upiec - zapewne juz to zrobili i nie chca się podzielić swoja wiedzą :) hehe raczej uciekną w wykręt o statsowanie :))

19.12.2002
20:56
smile
[12]

Etka [ Imprinterka Dusz ]

nikt nie chce zdradzic receptury udanego piernika a takie kiedys w dziecinstwie wcinalam :) choc javorek chetnie sie z nami podzieli :))) za co niezmiernie dziekuje :)

19.12.2002
20:57
smile
[13]

Paszczak [ Oaza Spokoju ]

przepis na piernik miodowy wklejony z sieci : 375g masla abo margariny, 1,5 szklonki cukru 375 g miodu zamieszac na cieplo. Kiedy trocha ta masa ochlodnie dodac 6 zoltek i zamiyszac. Potym wsypac 1 lyzka kakao, prziprawy korzynne (zmielone gozdziki, galka muszkatolowo, imbir), dodac 60 deka monki, 1,5 lyzyczki sody i dobrze wymiyszac. Na koniec dodac 6 bialek ubitych na piana i lekko wymiyszac. Ciasto wylozyc na wysmarowano blacha i upiyc w piecu.

19.12.2002
20:59
smile
[14]

Etka [ Imprinterka Dusz ]

Paszczak--> ale czy sprawdzony? ;) bo w ciemno to ja nie ide ;P tzn nie pieke ;)))

19.12.2002
21:00
smile
[15]

Paszczak [ Oaza Spokoju ]

a to przepis na toruński piernik, też z sieci: Najstarszy spisany przepis na toruński piernik pochodzi z książki "Compendium medicum auctum, to jest krótkie zebranie i opisanie chorób", wydanej przez księży na Jasnej Górze w 1725 r. Weź miodu praśnego ile chcesz, włóż do naczynia, wlej do niego gorzałki mocnej sporo i wody, smaż powoli szumując, aż będzie gęsty, wlej do niecki, przydaj imbieru białego, gwoździków, cynamonu, gałek, kubebów, kardamonu, hanyżu nietłuczonego, skórek cytrynowych drobno krajanych, cukru ileć się będzie zdawało, wszystko z gruba przetłukłszy, wsyp do miodu gorącego, miarkując, żeby niezbyt było, zmieszaj, a jak miód ostygnie, że jeno letni będzie, wsyp mąki żytniej ile potrzeba, umieszaj, niech tak stoi nakryto, aż dobrze wystygnie, potym wyłóż na stół, gnieć jak najmocniej, przydając mąki ile potrzeba, potym nakładź cykaty krajanej albo skórek cytrynowych w cukrze smażonych, znowu przegnieć i zaraz formuj pierniki, wielkie według upodobania porobiwszy, możesz znowu po wierzchu tu i owdzie wtykać cykatę krajaną, do wierzchu pozyngowawszy piwem kłaść do pieca i wyjąwszy je jak się przepieką, znowu je zyngować miodem z piwem smażonym i znowu po wsadzeniu do pieca.

19.12.2002
21:01
[16]

Paszczak [ Oaza Spokoju ]

Piernik Z Wikipedii, wolnej encyklopedii. Piernik - to twarde i ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszenicznej i żytniej, mleka, jajek, skarmelizowanego cukru, silnie aromatyzowane cynamonem, imibirem i miodem. Czasami dodaje się do niego także goździki, kardamon, gałka muszkatołową, anyż i lawendę. Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, pokrywanych po wierzchu często czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą lub masą orzechową. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstawami marmolad. Wypiekać można duże, prostokątne "arkusze" przekładane masą - albo fantazyjnie powycinane w różne kształty figurki (i zdobić je na wierzchu polewą, kandyzowanymi owocami, posypką czekoladowo-cukrowo-marcepanową), a nawet "sklejać" płytki piernikowe w domek Baby Jagi (niemieckie tygodniki kobiece celują w takich przepisach). Piernik to tradycyjne ciasto miast hanzeatyckich, będących swoistym symbolem ich powodzenia, oraz szerokich kontaktów ze światem. Pierwotnie było wielkim luksusem, ze względu na koszt przypraw korzennych. Było produkowane w miastach hanzeatyckich z dostarczanych przez kupców przypraw korzennych i bakalii i następnie często eksportowane wgłąb krajów macierzystych. Tradycja ich wypieku przetrwała w Bremie, Monachium, Norymberdze, Amsterdamie, Liege, Ostendzie i Kłapejdzie, a z polskich miast w Gdańsku i Toruniu. Ze względu na to, że był to towar eksportowy, wysyłany w odległe miejsca, piernik został tak pomyślany aby przetrwać długie podróże lądowe. Swoją trwałość zawdzięcza z jednej strony silnemu "wsadowi" przypraw korzennych a z drugiej swojej twardości i suchości. Można go przechowywać w zimnym i suchym miejscu nawet parę miesięcy. W Polsce piernik przyjął się w połowie XVIII wieku i był podobnie jak w innych krajach symbolem dorobytu i wysokiego statusu społecznego. Podobno dawniej w skład wiana panny młodej wchodziła faska ciasta piernikowego i galaretowaty wywar mięsny na rosoły). Przepis Sodę oczyszczoną (kwaśny węglan amonu = proszek do pieczenia) namaczamy w mleku. Z cukru robimy karmel. Z masła, miodu, cukru, karmelu rozpuszczamy gorącą zalewę (dodajemy spirytusu), którą zaparzamy mąkę z przyprawami. Dodajemy bakalie, sodę, jaja, wyrabiamy ciasto - i odkładamy na miesiąc do chłodnej piwnicy. Dojrzałe ciasto wałkujemy na palec grubo na prostokątną blachę, smarujemy żółtkiem jaja, pieczemy (25..35 minut w piekarniku nagrzanym do 200..250 stopni, można otwierać piekarnik). Wyrasta do 2.5 cm grubości. Składamy kilka (np. trzy) takich placków, smarując je powidłami śliwkowymi (klasyka), masą orzechową. Wkładamy między dwie drewniane kuchenne deski, do dużej foliowej torby, wynosimy do zimnego i obciążamy (tak ze 6 tomów encyklopedii, ale papierowej - np. Wielkiej Powszechnej - będzie w sam raz!) tak na 2..3 dni (żeby zmiękł). Przepraszam, że nie podaję dokładnych proporcji (to jest encyklopedia a nie książka kucharska - szczegóły można zobaczyć np. w https://www.plurix.com.pl/przepisy.htm, zajmują 2 strony).

19.12.2002
21:02
smile
[17]

Etka [ Imprinterka Dusz ]

Paszczak---> dzieki :)))))))

19.12.2002
21:05
smile
[18]

majka [ Dea di Arcano ]

O ten na toruński najbardziej smakowicie się zapowiada - ale skąd na niebiosa wziać te półprodukty? co to takiego te kubeby i cykaty?

19.12.2002
21:07
[19]

themon [ Pretorianin ]

te pierniki rozpierniczają mnie na drobne kawałeczki. OSTRZEGAM: nie rób ich zbyt dużo, bo cię rozbebeszy- po prostu wszamiesz tyle, ile wyprodukujesz, bez oparcia. PIERNIKI SZWEDZKIE – PEPPERKAKOR 300 g masła 2 szkl. cukru 100 ml miodu 1 łyżka imbiru 2 łyżki cynamonu 1 łyżka goździków (zwykle nie mam goździków, dodaję innych korzeni lub przyprawy do piernika) 1 łyżka proszku do pieczenia 6 szkl. mąki (lub tyle, ile się wgniecie, zwykle mniej niż 6 szkl.) 200 ml wody (zwykle dodaję tylko ociupinkę wody, niecałe pół szklanki) Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Dodawać mąkę po trochu, aby nabrało stałej konsystencji (wtedy też dodać troszkę wody). Dobrze wyrobione ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki do następnego dnia. Ciasto, po odleżeniu 12 godzin, rozwałkować (ja wałkuję na grubość ok. 0,5 cm), wyciąć dowolne kształty i piec na blaszce, w temp. 175 st. Przez 10-15 minut lub aż się zarumieni. Pierniczki mogą poleżeć już upieczone nawet kilka tygodni – robią się wtedy bardziej kruche.

19.12.2002
21:12
smile
[20]

majka [ Dea di Arcano ]

themon>> powaznie sam pieczesz? szczerze podziwiam !! a jednak się znalazł jakis znawca piernikowy :)

19.12.2002
21:19
smile
[21]

Sachmet [ Pretorianin ]

U mnie w domu jest duzo piernikow (pomijam mojego ojca :) ). 1 lezy w piwnicy a 2 w piekarniku. A sa jeszcze male pierniczki w roznych zadziwiajacych ksztaltach :).

19.12.2002
21:27
smile
[22]

majka [ Dea di Arcano ]

Sachmet>> a dlaczego jeden znalazł się w piwnicy? :)) to jakies specjalne praktyki piernikowe?

19.12.2002
21:37
smile
[23]

Fett [ Avatar ]

weźcie mnie!!! weźcie mnie !!!.... tzn. chciałem powiedzieć moje pierniki ;)

19.12.2002
21:38
[24]

javorek [ Centurion ]

Sachmet---->a może rodzinna tradycja

19.12.2002
21:38
smile
[25]

Etka [ Imprinterka Dusz ]

ten w piwnicy lezakuje :)))

19.12.2002
21:44
smile
[26]

majka [ Dea di Arcano ]

Fett>> możemy wziąć - ale jeszcze nic nie napisałes jak je pieczesz :))) Etka>> leżakuje? ty mi tu takich nie pisz - przeciez to nie przedszkolaki:))))

19.12.2002
21:51
smile
[27]

Lophix [ Lege r ]

Mialem kiedys cala szafe piernikow, ale postawilem ja kolo niewidzialnego modrzewia i chyba znikly :(. Sprawdze jeszcze w zegarku i w szopie ktorej nie mam, ale nic nie obiecuje. No chyba, ze zebra schowala je w gofrownicy, ale nie mam zebry wiec raczej nie. Reasumujac: przykro mi, ale nie jestem w stanie pomoc :-)

19.12.2002
22:03
smile
[28]

Etka [ Imprinterka Dusz ]

Fett--> reklamujesz je dobrze ;))) Lophix---> moze jeszcze raz sprawdz w gofrownicy? :) majka--> przedszkolak przedszkolakiem - dobry piernik by sie zjadlo :P

19.12.2002
22:03
smile
[29]

majka [ Dea di Arcano ]

Lophix>> no to skoro tak tajemniczo poznikały - to moze chociaz upiekłbys je według przepisu themona?:)) i juz byłbys w stanie pomóc:)))

19.12.2002
23:14
smile
[30]

a.i.n... [ Kenya believe it? ]

moja starsza zrobila piernik w listopadzie, bo w przepisie bylo, ze do Swiat ma "dojrzec" i zmieknac... Wczoraj starszy go pokroil... ...piłką do metalu - serio, taki twardy skurczybyk, ale jak sie pogryzie te male kawalki, to naprawde dobry :D

20.12.2002
18:29
smile
[31]

Etka [ Imprinterka Dusz ]

nie wytrzymalam i wracajac z pracki kupilam sobie ...piernik :) a potem jemiole :) zestaw swiateczny juz mam biorac pod uwage ze od 4 dni stoi u mnie choinka :))))))))))

20.12.2002
18:35
smile
[32]

Misio-Jedi [ Legend ]

Korzystając z okazji chciałbym ŻYCZYĆ WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM W CAŁEJ GALAKTYCE !

20.12.2002
22:43
smile
[33]

Janio [ Pretorianin ]

moj nauczyciel z matmy to niezly PIERNIK.Wesloych Swiat!!

20.12.2002
22:46
smile
[34]

Mastyl [ Legend ]

Nie wiem czy ktos juz tego w tym watku nie napisał, ale...

CO MA PIERNIK DO WIATRAKA? :)

21.12.2002
21:12
smile
[35]

Etka [ Imprinterka Dusz ]

Mastyl---> swoja droga ciekawa jest geneza tego powiedzenia, jakbys wiedzial jaka byla droga od piernika do wiatraka to chetnie wyslucham ;)

23.12.2002
14:38
smile
[36]

javorek [ Centurion ]

i co ? Upolowałyście tego piernika czy nie?

23.12.2002
15:16
smile
[37]

majka [ Dea di Arcano ]

niestety nie wyszedł - trzeba było kupić :))) ale też jest smaczny :)

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.