muniek2 [ Generaďż˝ ]
Kuchnia studencka
Wracam na studia i znów zaczyna się samodzielne gotowanie. Jestem miłośnikiem frytek i w tym roku obiecałem sobie, że zabiorę się za nie. Umiem przygotować je samodzielnie, to nic trudnego, ale czasochłonnego już tak. W związku z tym chcę spróbować frytek z paczki.
Wiem, że nie jest to forum kulinarne, ale być może ktoś z was będzie umiał mi pomóc.
Otóż jeśli chodzi o frytki to lubię tylko takie chudsze, chrupiące. Znacie nazwę frytek z paczki, które właśnie takie są?
Stachu_PL [ Ghost ]
muniek2---> właściwie wszystkie takie są - też lubie frytki i jakie się nie kupiło były takie jak opisałes
Angel_Of_Pain [ Pretorianin ]
Ja się na frytkach nie znam ale ponoć dobra jest jajecznica po studencku otóż :
Regis [ ]
Zaraz po usmazeniu, jesli bedziesz je smazyl odrobinke dluzej, niz poleca producent (nie do momentu, kiedy beda intensywnie zolte, ale juz delikatnie 'zbrazowione'), to wszystkie sa chrupiace. Natomiast po 15 minutach praktycznie wszystkie flaczeja - nie ma cudow, chyba ze masz dojscia do chemii z McDonalda, ktora utrzyma je w tym stanie jeszcze przez dodatkowe pol godziny ;)
Barthez x [ vel barth89 ]
Regis -> święta prawda ;)
I dodam jeszcze, że jeśli muniek lubi proste frytki, to niech nie kupuje karbowanych, ale to raczej oczywiste :P Jeść szybko po usmażeniu, bo będą miękkie!
darek_dragon [ 42 ]
Mi, jak myślę o kuchni studenckiej, przypomina się inny przysmak...
Behemoth [ Rrrooaarrr ]
Kuchnia studencka?
Bar, pizzeria, bar, pizzeria. Tyle w temacie.
Ziomczyk [ Konsul ]
jest pewien prosty patent, usmazone frytki wrzuc na papierowy ręcznik, odsączy sie z nich tluszcz przez co nie beda miekkie. ogolnie najlepiej kupic porzadne frytki i zrobic je w piekarniku, takie smakuja najlepiej no i bez dodatkowego tluszczu
Angel_Of_Pain [ Pretorianin ]
Jeżeli masz troszkę czasu na formowanie frytek i poczekanie aż postoją w dobrej zalewie z cukru i wody to takie frytki polecam. Zrób porcje frytek, zanurz je w zimnej, posłodzonej wodzie na około 40 min po czym odsącz wodą i usmaż. Drugi sposób to stopniowe smażenie. Wkładasz do gorącej frytury frytki na 5 min po czym odsączasz z tłuszczu przez 10 min i kolejny raz smażysz do 3 razy :P Koniecznie musi być to frytura - wychodzą z niej najlepsze frytki =)
Cliffton The Second [ Konsul ]
Zazwyczaj wszystkie frytki typu "super long" są właśnie chude, a czy bedą chrupiące to zależy jak je przyrządzisz. Najlepiej jest w piekarniku, polewasz tylko ODROBINKĄ jakiegoś tłuszczu i pieczesz w 200 C. Można też bez tłuszczu, ale będą bardziej suche i mniej chrupiące :D
xanat0s [ Wind of Change ]
darek dragon --> Podobno znacznie lepszy jest chleb posmarowany nożem.
|kszaq| [ Legend ]
[6] lol, pierwszy raz ten obrazek widzę :D
monixxx [ Generaďż˝ ]
Ja najbardziej lubię aviko golden long przygotowywane w piekarniku. One właśnie są długie, cienkie i chrupiące.