EG2009_136052471 [ Pretorianin ]
Piwo domowej roboty :)
Piwo w sklepach nie jest ani specjalnie dobre, ani specjalnie tanie. Dlatego myślę, czy nie spróbować zrobić własnego piwa. Bawił się ktoś w takie coś? Jak smakuje takie piwko domowej roboty? :)
zoloman [ Legend ]
Piwo w sklepach nie jest ani specjalnie dobre
Twoje zapewne będzie lepsze.
EG2009_136052471 [ Pretorianin ]
Chcesz mi powiedzieć, że wolisz piwo z puszki sklepowe niż np z beczki?
maly_17a [ Generaďż˝ ]
Wino to może sie ojcu wypijało, ale nie słyszałem szczerze, żeby ktoś sie bawił w piwo domowe.
zoloman [ Legend ]
Chcesz mi powiedzieć, że wolisz piwo z puszki sklepowe niż np z beczki?
A co to ma do rzeczy? No chyba, że chcesz założyć profesjonalny browar, ale na to nie wygląda. Z takiego przepisu to pewnie wyjdą ci jakieś siki a nie piwo. Gra nie warta świeczki.
na plantach [ giraffes deserve a hug ]
Chcesz mi powiedzieć, że wolisz piwo z puszki sklepowe niż np z beczki?
A co będzie miało wspólnego piwo z beczki z Twoim własnoręcznie wykonanym mętnym płynem?
Diplo [ Generaďż˝ ]
Od kilku lat :)
Jeśli Cię to naprawdę interesuje to polecam poczytać:
Generalnie masz 3 sposoby zrobienia piwa. W zależności od stopnia skomplikowania:
Z brewkitów - Jak umiesz zagotować wodę to i zrobisz piwo z brewkita. Jest to nachmielony ekstrakt słodowy. Gotujesz to to z wodą, przelewasz do fermentora, zadajesz drożdże, przeprowadzasz burzliwą i cichą fermentację. Zlewasz do butelek i cieszysz się pierwszym piwkiem. Sposób prosty, niestety mało masz kontroli nad tym co wyjdzie.
Z Ekstraktów słodowych - Trochę więcej do roboty, ponieważ ekstrakt słodowy sam chmielisz. Masz więc kontrolę nad goryczką i aromatem chmielowym piwa.
Z procesem zacierania - Czyli tak jak robią to w browarach. Dzięki procesowi zacierania (trzymanie zacieru przez określony czas w określonych temperaturach) ze skrobi zawartej w ziarnach słodu tworzą się różne cukry, mniej lub bardziej fermentowane przez drożdże.
Działają tu takie enzymy jak beta-amylaza i alfa-amylaza dzięki którym powstają dwucukry (maltoza) i różne cukry złożone nie fermentowane przez drożdże.
Mamy pełną kontrolę nad tworzonym piwem (nad jego mocą, treściwością, smakiem, zapachem, a nawet zachowaniem piany.
zoloman --> Wierz lub nie, ale piwo domowej roboty jest 100x lepsze niż pseudo piwo z browarów.
W Niemczech istnieje parę ładnych tysięcy mikrobrowarów i niezliczona ilość domowych browarów. W Polsce ten przemysł raczkuje niestety, ale piwowarów jest coraz więcej. I chwała im za to.
<-- fotki z zacierania jednego z moich piwek
Fett [ Avatar ]
kiedyś próbowałem robić cydr, ale wyszedł z tego wielki ch... :( Może spróbuje jeszcze raz ? :)
$ebs Master [ Profesor Oak ]
Diplo --> a co babelkami? Czy domowe piwo bedzie sie rownie gazowalo co takie z butelki?
A swoja droga I <3 CK Browar :)
Mr_Baggins [ Legend ]
Piwo własnej roboty podobno potrafi wyjść niezłe, ale stosunek nakładu pracy do efektów jest niezbyt korzystny. Dużo zawracania głowy, a dobre piwo można kupić w sklepie. Nie wiem, w jakim Ty kupujesz, że Ci nie smakuje.
Diplo [ Generaďż˝ ]
Mr_Baggins --> I tu się grubo mylisz.
Piwo w sklepie, owszem, możesz kupić "niezłe". Ale prawdziwe, dobre. zdrowe piwo kupisz w mikrobrowarze albo zrobisz w domu.
A stosunek nakładu pracy do efektów jest zadziwiający, bo już takie piwo z brewkita potrafi bić piwo sklepowe na głowę, że o piwie robionym z procesem zacierania nie wspomnę.
Pozatym, możesz pić, to co lubisz. Nie masz żadnych ograniczeń. Możesz zrobić dowolne wymyślone przez siebie piwo, czy to górnej czy dolnej fermentacji, czy to pszeniczne czy ze słodu jęczmiennego. Czy ciemne czy jasne, mocne, słabe, z większą goryczką, z mniejszą, słodsze, wytrawne.
Możliwości jest multum.
$ebs Master ---> Oczywiście, wszystko zależy od Ciebie.
Proces robienia piwa składa się (z grubsza):
Zacieranie
Chmielenie
Fermentacja burzliwa (pierwsza fermentacja w której drożdże pracują bardzo intensywnie) - ok 7 dni w zależności jak bardzo chcemy od fermentować piwo.
Fermentacja cicha - od 2 do 4 tygodni. Zielone piwko klaruje się i dojrzewa. Drożdże opadają na dno zbiornika fermentacyjnego pracując dużo spokojniej (głównie ze względu na ograniczony pokarm)
Refermentacja w butelkach - zielone piwo przelewamy do butelek z dodatkiem cukru bądź glukozy. I właśnie podczas tego procesu następuje nagazowanie piwa CO2. Jak się przesadzi z ilością glukozy bądź cukru może rozsadzić butelkę ;-) Zaleca się ok 3 g - 5 g na butelkę.
Można oczywiście robić, tak jak robią to w browarach przemysłowych, czyli nagazować piwo mechanicznie wpuszczając CO2 (wymaga sprzętu), ale nie po to robimy piwo w domu, żeby mieć tak jak w browarze przemysłowym
$ebs Master [ Profesor Oak ]
Diplo --> a powiedz mi jeszcze jaki trzeba miec sprzet do tego i ile mniej wiecej kosztuje wyprodukowanie 1 butelki piwka :) Powiem Ci ze zaciekawiles mnie :D
Diplo [ Generaďż˝ ]
$ebs Master -->
Ciężko odpowiedzieć na drugie pytanie. Nigdy nie liczyłem tego. Na pewno drożej niż w sklepie. Na 20L piwa, trzeba surowców za ok 50zł, plus woda (ok 25L), kapsle, butelki (jednorazowy zakup), środki czystości.
Odnośnie sprzętu. To w zasadzie większość znajdziesz w domu.
Najważniejsze: Fermentor (może być wiadro dopuszczone do kontaktu z żywnością, gąsior do wina)
Garnek (im większy tym lepszy, minimum z 10L)
Butelki, Kapslownica, Kapsle, Rurka do zlewania.
Do zacierania termometr żywnościowy, waga, jodowy wskaźnik skrobi.
Cholera wie co jeszcze :-)
Osobiście polecam mniej więcej taki zestaw:
Dessloch [ Legend ]
jesli chcesz sam warzyc to musisz sie spodziewac, ze nie bedzie to tansze niz sklepowe piwo...
nie robi sie wlasnego piwa dla obciecia kosztow, a dla robienia DOBREGO piwa pod swoj gust.
mozna zrobic piwo dokladnie takie jak sie lubi.
sam robilem, doswiadczenie nieduze, 120-130 litrow w sumie uwarzone.
zawsze z procesem zacierania, wiec od zera (ale bez kielkowania i prazenia.. gotowy slod wymagajacy jedynie srutowania)
Mr_Baggins [ Legend ]
Diplo
Pozatym, możesz pić, to co lubisz. Nie masz żadnych ograniczeń. Możesz zrobić dowolne wymyślone przez siebie piwo, czy to górnej czy dolnej fermentacji, czy to pszeniczne czy ze słodu jęczmiennego. Czy ciemne czy jasne, mocne, słabe, z większą goryczką, z mniejszą, słodsze, wytrawne.
Owszem, i generalnie taką możliwość mam np. w Piotrze i Pawle, gdzie mogę kupić piwo z browaru Koreb, Ciechanów, Konstancin, Obołoń. Są dostępne Paulaner, Franziskaner, belgijskie piwa trapistów, wynalazki typu japońskie Asahi, zupełnie zwyczajny czeski Budweiser, Złoty Bażant. Piwa pszeniczne, niefiltrowane, miodowe, koźlak - do wyboru, do koloru.
Domowe też jest fajne, tylko pracochłonne.
NEMROK19 [ Generaďż˝ ]
Eee.. tam ja wolę browar ze sklepu
Diplo [ Generaďż˝ ]
Mr_Baggins --> Owszem, sporo jest dobrych piw kupnych.
Taki Paulaner którego wymieniłeś, jest jednym z moich ulubionych piw.
Mimo to, nawet taki Paulaner nie może się równać niestety z domowej roboty pszeniczniakiem.
Nie chce się długo nad tym tematem rozwodzić, bo o gustach się nie dyskutuje, jednak napiszę, że Browary Przemysłowe, w procesie produkcji piwa rezygnują z wielu, ważnych dla ogólnego smaku piwa ale za to czasochłonnych kroków. Typu refermentacja w butelkach czy cicha fermentacja. W praktyce zawsze piwo jest klarowane za pomocą żelatyny. O Pasteryzacji nie wspomnę, bo mimo iż są na rynku piwa niepasteryzowane to jest to rzadkość
NEMROK19 --> eee.. tam piłeś kiedyś tego typu piwo?
Dessloch [ Legend ]
do tego czasami nie da sie trafic piwa takie ktore bedzie pasowac w sklepie... ja np lubilem smak chmielu i goryczki.. wiec zrobilem sobie malabrzeczke wlasnei takiego (12litrow), przy okazji bylo to piwo pelne o wysokiej gestosci, wiec nie jakis sikacz, a solidne piwo.
i wariantow sa miliony... robisz dokladnie to co lubisz, co jest najpiekniejsze w wlasnym warzeniu piwa.
np piwo ziolowe na swieta... z przyprawa piernikowa... gdzie takie w sklepie sie znajdzie?:)
marcinekX [ Junior ]
hej
Tak jak wiele osób i ja wcześniej nawet nie myślałem o domowym piwie. Było to coś bardzo abstrakcyjnego i niemożliwe do osiągnięcia. Wolałem kupić piwko w sklepie i luz.
I tak było aż do momento kiedy w sklepie nie dostałem butelki z własnoręcznie zrobionym piwkiem. Pycha!!!!
Postanowiłem robić własne piwko. Kosztuje mnie to ułamek ceny którą płaciłem w sklepie. Nie jestem zdany na browaray komercyjne i ich "widzi mi się" co do ceny.
Na moim blogu opisuje to co robię. Znajdziecie zdjęcia i wideo. Serdecznie zapraszam.
PS. Nie krytykujcie czegoś, czego nie próbowaliście...
Polecam domowe piwo!!!
qLa [ MPO Medic ]
Czy jest mozliwe warzenie piwa pszenicznego?
Diplo [ Generaďż˝ ]
qLa --> Oczywiście że tak.
Jest kilka słodów pszenicznych do wyboru. Od jasnych, przez ciemne do czekoladowych (chodzi o barwę a nie smak ;-) )
Czyli możesz robić piwa od weizen'a do dunkela, wedle gustu :)
Dycu [ zbanowany QQuel ]
Akurat piwo w Polsce jest bardzo tanie, więc narzekanie na ceny to żart : )
Chociaż niezaprzeczalnie już piwo z mikrobrowarów jest świetnie, więc można śmiało założyć że domowe, zrobione przez siebie, własnymi rękami i bla bla bla, będzie jeszcze lepsze : )
Tlaocetl [ cel uświęca środki ]
Zacznijmy od tego, że trzeba utrzymywać odpowiednią temperaturę fermentacji, bodajże 21-26'C
Niemniej uważam, że jest to kolejna rzecz, którą warto w życiu spróbować samemu. :) Mnie wyszło pyszne pszeniczne piwko, słabo gazowane, ale dzięki temu gładko wchodzące w upalne dniu. ;) A ile szpanu przed kolegami! :P
POLECAM!
Diplo [ Generaďż˝ ]
Tlaocetl ---> Zacznijmy od tego, że temperatura fermentacji / leżakowania zależy od drożdży.
Rodzajów jest dużo, są drożdże dolnej fermentacji które działają w temperaturach poniżej 10 stopni, są szczepy górnej fermentacji które wymagają przedziału 15 - 18 stopni (np. do ALTów), są w końcu górnej które wymagają nieco wyższych temperatur ok 22 - 23 stopni.
Ale generalnie, jak drożdże które najlepiej działają w temperaturze 18stopni będziemy trzymać w 20, to krzywda się nie stanie (zazwyczaj ;-) ). Poza tym, utrzymywanie takiej temperatury, to żaden problem więc nie ma co niepotrzebnie straszyć
Dycu --> W Polsce "piwo" jest tanie. Ale jeśli ktoś ma ochotę napić się piwa, to już parę złotych trzeba wydać ;-)
Anyway, ja nigdy na piwie nie wyszedłem lepiej cenowo niż bym wyszedł w sklepie, nie ta skala produkcji (w przeliczeniu na butelkę wychodzi ok 3 - 5 zł w zależności od piwa) + sprzęt + woda + gaz których też się trochę zużywa. Ale nie o to w tym chodzi, żeby oszczędzić, ale żeby napić się na prawdę dobrego piwa :)
persik_ [ medyk bez papierow ]
To może się podepnę - gdzie w Krakowie można kupić piwo z mikrobrowarów? Bywam jedynie w CK Browar, ale domyślam się że to co innego :)
aterazione [ Senator ]
Pędzenie Bimbru jest nielegalne
Diplo [ Generaďż˝ ]
persik_ --> CK to browar restauracyjny, często pasujący do miana mikro browarów (produkcja piwa od 50 tyś do 500 tyś litrów rocznie)
BE_WANTED [ Wymiatacz ]
Smak dzieciństwa :D Ajajaj, chyba się ładnie uśmiechnę do tatusia, żeby takiego "pifka" zrobił. Święta idą, okazja świetna ku temu.