Dessloch [ Legend ]
czemu filet z piersi jest drozszy niz filet z ud
glupie pytanie, ale potrzebuje waszych opinii w celach statystycznych.
czemu myslicie piers kurczaka (filet bez skory i bez kosci) jest drozsza od filetu z ud (tez kurczak i tez bez skory, bez kosci).
jak myslicie czemu.
nie bede sugerowal odpowiedzi.
dziekowac

Rendar [ Srokaty Konik ]
IMO:
1. smaczniejszy
2. większy
3. bardziej wydajny
PS. nie słyszałem o kotlecie z uda, tylko z piersi

Adamuss1394 [ Pretorianin ]
Bo piersi zawsze będą droższe bo są sexy...
Asmodeusz [ Legend ]
zakladam ze jest to "lepszy" kawalek miesa
filet z piersi z kurczaka praktycznie nie ma zadnych zwłóknień, zwalkow tluszczu itp i do tego jest wiekszym kawalkiem
filet z udek jest mniejszy i zazwyczaj "gorszy" jakosciowo
ot tak samo jak roznica miedzy karkowka czy poledwica

Wielki Bobek [ Pretorianin ]
Adamuss1394 --> Jeśli wg ciebie piersi z kurczaka sa sexy to co najmniej coś z tobą nie tak...
Wolę jeść piersi z kurczaka bo są smaczniejsze (kotlet z fileta nadziewany serem i pieczarkami, pycha!). Jakoś nigdy nie przepadałem za dłubaniem w udku.
Broken_Heart [ Konsul ]
Bo piersi są lepsze.
yasiu [ Legend ]
to jest inne mięso, filet z uda potrzebuje trochę dłuższej obróbki cieplnej i jest bardziej... włóknisty - no i nie zrobić z niego wielkiego płaskiego kotleta. większy popyt, tak mi się wydaje, jest główną przyczyną, bo podaż przecież jest ta sama... a w sumie to fileta z piersi nawet większa =]
Shaybecki [ Shaybeck ]
bo na filety z piersi jest większy popyt
nigdy nie jadłem kotletów z ud :)
Loiosh [ Senator ]
Poniewaz mieso z piersi, jest chudsze niz mieso z uda. Czyli zawiera mniej tluszczu, a wiecej "czystego" miesa,a przez to wiecej wartosciowego bialka. Chociaz to tylko spekulacja.
Herr Flick [ Wyjątek Krytyczny ]
Ale czy istnieje wogóle coś takiego jak filet z udka? Nigdy chyba czegoś takiego nie widziałem.
Pozatym młode,nieużywane piersi zawsze są lepsze niż rozbiegane nogi ;)
Dessloch [ Legend ]
sa.
wygladaja praktycznie jak filety z piersi...
jedynie mozna dostrzec sie ttluszczu troche i jest minimalnie ciemniejsze...
ale rozmiarowo jest przewaznie jak piersi kurczaka spakowane (bo de facto pakowane sa polowki piersi kurczaka w wiekszosci)

Adamuss1394 [ Pretorianin ]
[5] nie chodziło mi o piersi kury tylko o piersi :D, no ale jak Ty nie lubisz piersi to mi nic do tego :O.
Dessloch [ Legend ]
no widzisz Adamuss i tu sie klania czytanie ze zrozumieniem, bo temat jest o piersi z kury.
proponuje nie osmieszac sie wiecej i nie odpowiadac
cotton_eye_joe [ maniaq ]
Dessloch -> bo na filet z piersi jest wiekszy popyt.
Dessloch [ Legend ]
cotton--> to wynika samo z siebie... dlatgo jest drozsze.
pytanie jest CZEMU jest drozsze. Czemu jest wiekszy popyt.
smalczyk [ Senator ]
W życiu nie widziałem kurzego filetu z ud....
Dessloch ---> może patrzyłeś na udo kuchary, a nie kurczęcia, i coś ci sie pomyliło? ;PP
Boroova [ Gwiazdka ]
Dessloch --> podobnie jak Smalczyk, sam nigdy w zyciu nie widzialem filetow z ud kurczaka. Nie chce mi sie wierzyc, ze cos takiego istnieje. Przeciez uda sa duzo mniejsze od piersi, a poza tym mieso inne. Wiec chcialbym wiedziec, dlaczego pytasz o takie rzeczy i skad wytrzasnales tego fileta z uda. (mozesz wrzucic fotke, bo jestem niewiernym tomaszem i potrzebuje dowodu).
Az normalnie dzisiaj pojde do marketu i sprawdze.
cotton_eye_joe [ maniaq ]
cotton--> to wynika samo z siebie... dlatgo jest drozsze.
nie. popyt moze wynikac z wielu rzeczy - mody, ze jest smaczniejszy, zdrowszy itd. a cena wynika z popytu i podazy. jak popyt jest duzy to cena rosnie. proste.
a pytales sie czemu jest DROŻSZY, to ci odpowiedzialem.
Herr Pietrus [ Gnusny Leniwiec ]
Istnieją czy nie - to nieistotne. Piersi są po prostu smaczniejsze. zresztą, jeśli filety z udek (?) istnieją, to IMHO poręczniejsze są same udka. Choć fakt, w udkach smród od kości zwykle zabija...
Nieważne. Piersi są po prostu uważane za:
lepsze mięso,
smaczniejsze mięso
szlachetniejsze mięso
można grillować, robić kotlety, dodać do sałatki, upiec z ziemniakami...
Dessloch [ Legend ]
cotton eye-->
sam sobie odpowiedziales:
"nie. popyt moze wynikac z wielu rzeczy - mody, ze jest smaczniejszy, zdrowszy itd"
dokladnie.
bo ma mniej tluszczu. Modne jest odchudzanie, wiec modniejsze.
Smaczniejsze- tluszcz niekoniecznie jest najsmaczniejszy
zdrowszy- mniej tluszczu.
stad popyt jest wyzszy.
Ze wzgledu na sklad kurczaka i wartosci odzywcze. Dlatego chodzi o sedno. CZEMU.
a nie bo popyt jest wiekszy, bo to jest raczej oczywiste.
boroova-->
ciut wiekszy obrazek
ogolnie sa tez i lepszej jakosci, z mniejsza iloscia tluszczu zwisajaca i ladniej przyciete, ze praktycznei jak piersi wygladaja..
smalczyk [ Senator ]
O ja pierdziu, czy się doładowuje w UK te kury, ze takie udziska mają??
Jednak nie ma to jak polskie nioski ;))
Z pobytu w brytyjskich supermarketach wynioslem jedno - im cos ladniej wygląda tym bardziej 'doprawione' :))
Dessloch [ Legend ]
nie wiem jak u Was na prowincji, ale u nas w Stolycy tez takie sa w sklepach ;)
po prostu wiekszosc ludzi nie patrzy na opis produktu bo kupuje mama/zona... i pewnie myli z piersia kurza...
zreszta zadziwiajaca liczba ludzi nie rozrozni miesa kurzego od indyczego, wolowego od wieprzowego, baraniego od wolowego...

Boroova [ Gwiazdka ]
Dessloch --> o ja nie moge. Czyli jednak prawda. Przyznam, ze nigdy wczesniej sie nie spotkalem.
wydolny_pławikonik [ Konsul ]
Dlatego, bo trudniej przyrządzić.

smalczyk [ Senator ]
Dessloch ---> może mówisz o praskich mutantach bo jako żyję w zadnym stolicznym Auchanie, Realu czy innym Carrefourze filetów z udzisk nie da sie uświadczyć.
Az zapytam przy najbliższej okazji zaznajomiona babeczkę z mięsnego czy słyszała o takim wymyśle :)
po prostu wiekszosc ludzi nie patrzy na opis produktu bo kupuje mama/zona... i pewnie myli z piersia kurza...
Ostatnio moja żona była wraz ze mną w hipermarkecie ze dwa miechy temu - tak sobie mnie ustawiła zołza ;PP
A z czytaniem opisów tez problemów nie mam - więc pudło.
Rzeczywiście, nie mówiąc o kolorze, rozmiarze i ogolnym wyglądzie te nic nie mowiące podpisy pod każdym mięchem moga byc mylące...;P

Dessloch [ Legend ]
smalczyk--->
w Auchan, Carrefourze i Tesco na woli zawsze bylo... wiem, bo kupowalem dla psa i czesto sam jadlem.
szczerze mowiac, preferuje filety z ud od kurzych... duzo bardziej soczyste mieso jest jak sie chinczyka robi :)
A z czytaniem opisów tez problemów nie mam - więc pudło.
tylko winny sie tlumaczy :>
skad wiesz, ze to akurat do Ciebie?
smalczyk [ Senator ]
Dessloch ---> może Wola jest lepiej zaopatrzona niz inne okolice - albo wszelkie niesprzedane mięcho tam ląduje ;PP
Ciężko mi się wypowiedzieć bo nie próbowałem akurat filetów, ale 'normalne' mięso z uda jest dużo bardziej łykowate niz z piersi - ci jest zrozumiałe bo posiada więcej włókien mięśniowych.
A skąd do mnie? Tak mi się zdawało bo wypowiedź odnosiła się do tego co napisałem, a była tuz pod moim postem.
No i chciałem zadać kłam twoim oszczerczym słowom :))
alpha_omega [ Legend ]
Dessloch -
A skąd Ty to wziąłeś, że to wynika samo z siebie, że droższy tzn. większy jest popyt? Nie musi tak przecież być. Może mniejsza jest podaż? - co byłoby prawdą gdyby np. z jednego kurczaka wychodziło mniej mięsa z piersi, niż z ud. I to - bo kupujemy na wagę - wagowo; więc mogłoby go na oko wychodzić więcej, ale być innego gatunku i znacznie lżejsze.
Oczywiście nie sądzę, ażeby tak było - ale czy ktoś z forumowiczów te dwa rodzaje mięsa ważył? Wątpliwe. Więc - skoro gdybamy - dlaczego odrzucać z miejsca taką odpowiedź?
Sam fakt, że po prostu pierś uważa się za najsmaczniejszy kąsek w kurczaku, swego rodzaju delikates i przeciwstawia udkom jest powszechnie znany. Więc odpowiedź na pytanie postawione w wątku - jeśli je brać serio - jest dość oczywista: nikt nie weźmie udka, jak za równą, czy niższą cenę ma pierś. Jeśli zatem ktoś w ogóle ma te udka kupować to po cenie niższej, niż pierś. Może nawet nie tyle pierś jest droższa, co udka tańsze (tzn. cenę piersi ustalają przede wszystkim jej stosunki do innych produktów z tej kategorii; a cenę udka przede wszystkim jego stosunek do piersi): producent zapewne ten sam, a więc on już sobie te ceny wymierzył, ażeby jak najwięcej zarobić na danym kurczaku.
Dessloch [ Legend ]
oczywista oczywistosc
ps.
filetow z ud nie moze byc wiecej niz piersi, bo cesto jest sprzedawana cala noga z udem wlacznie...
a piers mozna sprzedawac z czym? z glowa?
a wiec przy podobnym rozmiarze uda i piersi, podaz filetow z ud jest duzo nizsza.
a skoro jest nizsza, to cena powinna byc wieksza.
CZYLI cene bardziej reguluje podaz tutaj, a nie popyt. Przy czym filet z uda kilogram kosztuje 8 funtow, a filet z kurczaka 11 funtow.
Wiec czy jest to przez, tak jak przypuszczales wyzsza podaz uda, czy moze jednak tym spowodowane, ze udo jest nizszej jakosci, z duza zawartoscia tluszczu, a w skrocie- popyt wiekszy na wyzsza jakosciowo piers.
probujesz odwracac kota ogonem, ale powiedz wprost...
ty podales efekt koncowy, czyli to ze popyt na ten produkt jest wiekszy,
a tu chodzi dlaczego jest wiekszy.
Pytanie czysto natury technicznej o miesie z piers i miesie z uda. O to pytalem
a nie o popyt podaz itd bo to wynika z jakosci miesa... a jakosc miesa wplywa na popyt, czyli na te inne rzeczy ktore wymieniles jak zdrowe, smaczne i modne, "itd".
pytanie bylo czysto techniczne, nie trzeba na nie odpowiadac z 3 stron.
ale mimo wszystko dzieki za odpowiedzi :)
tego wlasnie potrzebowalem.
alpha_omega [ Legend ]
Dessloch -
Ja nie przypuszczałem, że to przez wyższą podaż uda. Jedynie gdybałem sobie o takiej możliwości, bo wcześniej w paru miejscach pisałeś o oczywistości tego, że wyższa cena tzn. większy popyt i nie bardzo wiedziałem czy o tym konkretnym przypadku pisałeś, czy ogólnie. Ogólnie nie jest to przecież prawdą. A pisząc o tym konkretnym przypadku właściwie sam sobie byś odpowiadał: bo z czego miałby wynikać większy popyt jak nie z kultury/mody/jakości itp.
Natomiast co do reszty PS-a. Stwierdziłem właściwie to samo. Nie wydawało mi się, żeby mięsa było więcej w udzie (o tym tylko gdybałem). Na pierwszy rzut oka jest wręcz odwrotnie. A skoro ceny są jakie są, to odpowiada za to większy popyt na piersi. Ponadto napisałem, że moim zdaniem popyt na uda jest tak mały, bo kurczak należy jednak do niezbyt ekskluzywnych produktów i większość osób transferuje swój ewentualny popyt na uda na uznawane za lepsze piersi (transferuje, bo może sobie na to pozwolić, oba towary są jakby z jednej kategorii żywieniowej). Gdyby piersi w kurczaku były tym samym co kawior w rybie, a uda tym samym co ryba, to popyt na uda byłby większy, niż jest teraz; jest ograniczany względnie zbliżoną podażą piersi (piersi nie są czymś ekskluzywnym, mogą być niewiele droższe) przy ich lepszej jakości.
K4B4N0s [ Filthy One ]
Generalnie daltego, że jest delikatniejszy.