k42a. [ Freddie Mercury ]
Co ugotować na dobry początek?
Nie wiedziałem czy dać to do hobby czy poza grami, ale chyba poza grami jest bardziej popularne...
Ale sprawa przedstawia się tak - chciałbym podszkolić się troszkę w gotowaniu (po części wiążę z tym swoją dalszą 'karierę', ale to nie o tym temat). I myślę za co by tu się zabrać na dobry początek? Nie szukam (na razie) nic wyszukanego, ale nie proszę o odpowiedzi typu 'chleb z dżemem'...
kobe47 [ essaywhuman ]
jajecznicę
ppaatt1 [ Trekker ]
jajecznica :)
Nooooo....Nooo... [ Chor��y ]
Bigos albo schabowy z kapustą!
tomazzi [ Flash YD ]
Spaghetti
Iskandiar [ Dragonforce ]
rosół
k42a. [ Freddie Mercury ]
Jajecznica podchodzi pod 'chleb z dżemem', ale spaghetti całkiem nieźle brzmi. :)
Amadeusz ^^ [ Forgotten son ]
Spróbuj kotlety z piersi kurczaka sam zrobić.
Edit: No i do tego ziemniaki, ryż albo frytki oczywiście.
mefsybil [ Legend ]
Płatki.
k42a. [ Freddie Mercury ]
Tymi płatkami podniosłeś mnie na duchu, bo przypomniałeś mi jedną z niewielu rzeczy które UMIEM przyrządzić. :))
xNaruto [ Generaďż˝ ]
Kaczkę w sosie grzybowym (mniam)
.Eric Cartman. [ Generaďż˝ ]
Ja to lubię gotować, kiedyś sam obrałem "pyry" i smażyłem schabowe : D
bezlerg66 [ Senator ]
Wodę :)
Jak dobrze ugotujesz to awansujesz na poziom KAWA ROZPUSZCZALNA. Potem HERBATA, PŁATKI, JAJO NA TWARDO, KIEŁBASA...
Po levelu JAJKO Z BOCZKIEM dostaniesz brązowy nóż :)
szymon_majewski [ Legend ]
Chinszczyzne.
Kupujesz mieso ktore siekasz w kostke i marynujesz w sosie teryiaki. Do tego rozmrazasz mix warzyw.
Uprzednio gotujesz porcje ryzu bialego, ktory wysypujesz na talerz splaszczajac go zeby nie bylo kupki.
Rozgrzewasz patelnie (jeszcze lepiej wok) ale porzadnie ! Chinska kuchnia wymaga dobrze rozgrzanej powierzchni smazenia. Nastepnie smarzysz mieso na oleju palmowym albo innym roslinnym. Przewracaj co chwila zeby sie nie spalilo
Gdy bedzie brazowe zdejmujesz z patelni i wrzucasz warzywa przewracajac je rownomiernie. Po jakichs 3 minutach ponownie wrzucasz mieso.
Smazysz jeszcze kolo minuty. Wyjmujesz i podajesz na ryzu. Gotowe ! Mi za pierwszym razem wyszlo nawet OK.
Jack6464 [ The Godfather ]
Spróbuj przyrządzić schabowe + gotowane ziemniaki + jakiś pomidorek/ogórek - mniam :D
Sam kiedyś 'próbowałem' żeby się sprawdzić - i wyszło całkiem całkiem, jedyny problem to chyba tylko ugotować 'odpowiednio' ziemniaki ;)
Mikołaj™ [ Konsul ]
Kotlety mielone z ziemniakami, no i surówkę nałożyć to nie problem już ;)
A propo, też tak macie że jak sami coś ugotujecie to to wydaje wam się dużo smaczniejsze? Bo ja akurat tak mam, wszystko co przyrządzone moją reką wydaje mi się lepsze ;]
k42a. [ Freddie Mercury ]
Chyba na pierwszy ogień biorę spaghetti. :)
Moby7777 [ Generaďż˝ ]
Propozycja szymona_majewskiego byłaby niezła gdyby nie dwa "ale":
1. Jak wiążesz przyszłość (albo przynajmniej chcesz się nauczyć w miarę dobrze gotować) to unikaj półproduktów (no, chyba,m że ten fragment o sosie teryiaki źle zrozumiałem).
2. Białego ryżu się kurna nie gotuje... kilka kropli tłuszczu na patelnię (nie mówię jakiego, bo to średnio istotne), rozgrzewasz i wsypujesz ryż (sypki - za te torebki powinno się wieszać) i leciutko prażysz. Następnie zalewasz to to niewielką ilością wody i dodajesz curry... Jak ryż trochę zmięknie (jakieś 10 minut) to ładujesz całą resztę: warzywa, mięcho, etc. Dla uzyskania specyficznego dla potraw chińskich posmaku i konsystencji polecam użyć zasmażki zrobionej na zasadzie "sos sojowy + mąka ziemniaczana" - oczywiście może się przydać trochę wody bo sam sos sojowy może sprawić, że finalne danie będzie zbyt słone.
Innym ciekawym pomysłem jest danie, które poznałem jako czeski gulasz - robi się bajecznie łatwo (choć trochę to trwa) a naprawdę potrafi konsumentów zaskoczyć. :)
yasiu [ Legend ]
zacznij od czegoś, co da ci bazę do rozwoju...
omlet... wbrew pozorom to wcale niełatwe danie. naleśniki - tu także trzeba praktyki. i na przykład gulasz (w jeden gar mięso i warzywa i dusić aż mięso będzie się rozpadać). no i rosół - baza pod przyszłe zupy.
szymon_majewski [ Legend ]
Moby --> no niestety ale ja ten z torebki poki co ... daj pokoj mam 16 lat i zazwyczaj dla takiego kogos jak ja nie gotuje za wykwintnie ... Jesli chodzi o teryiaki to po prostu pokrojone mieso (drob najczesciej ale raz eksperymentowalem z lososiem) wkladam do miski i zalewam sosem z butelki (takie cos >)
Zazwyczaj schodzi 75 % buteleczki na zamarynowanie miesa. Dodaje do tego odrobinke zwyklego sosu sojowego. A jaki smak.
ed. a chyba ze tak :) w porzadku sam smazony kurczak tez dobry bedzie ...
Mac94 [ TF2 Player ]
Spaghetti to każdy może przyrządzić ; P Ale spróbować warto ; ] Mi tam wyzwaniem było smażenie jajka tak żeby było jadalne xD Ale za pierwszym razem wyszło nawet smacznie ; ]
Moby7777 [ Generaďż˝ ]
@szymon: Ale ja tylko mówię, że jak się ma chłopina coś uczyć to ma unikać gotowców z rodzaju marynat. Sam chętnie i często z tego korzystam ale na początku nauki - nigdy. :P