GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Co ugotować na dobry początek?

29.08.2009
20:34
smile
[1]

k42a. [ Freddie Mercury ]

Co ugotować na dobry początek?

Nie wiedziałem czy dać to do hobby czy poza grami, ale chyba poza grami jest bardziej popularne...
Ale sprawa przedstawia się tak - chciałbym podszkolić się troszkę w gotowaniu (po części wiążę z tym swoją dalszą 'karierę', ale to nie o tym temat). I myślę za co by tu się zabrać na dobry początek? Nie szukam (na razie) nic wyszukanego, ale nie proszę o odpowiedzi typu 'chleb z dżemem'...

29.08.2009
20:34
smile
[2]

kobe47 [ essaywhuman ]

jajecznicę

29.08.2009
20:34
[3]

ppaatt1 [ Trekker ]

jajecznica :)

29.08.2009
20:35
[4]

Nooooo....Nooo... [ Chorąży ]

Bigos albo schabowy z kapustą!

29.08.2009
20:35
[5]

tomazzi [ Flash YD ]

Spaghetti

29.08.2009
20:37
smile
[6]

Iskandiar [ Dragonforce ]

rosół

29.08.2009
20:37
smile
[7]

k42a. [ Freddie Mercury ]

Jajecznica podchodzi pod 'chleb z dżemem', ale spaghetti całkiem nieźle brzmi. :)

29.08.2009
20:37
[8]

Amadeusz ^^ [ Forgotten son ]

Spróbuj kotlety z piersi kurczaka sam zrobić.

Edit: No i do tego ziemniaki, ryż albo frytki oczywiście.

29.08.2009
20:38
[9]

mefsybil [ Legend ]

Płatki.

29.08.2009
20:39
smile
[10]

k42a. [ Freddie Mercury ]

Tymi płatkami podniosłeś mnie na duchu, bo przypomniałeś mi jedną z niewielu rzeczy które UMIEM przyrządzić. :))

29.08.2009
20:41
smile
[11]

xNaruto [ Generał ]

Kaczkę w sosie grzybowym (mniam)

29.08.2009
20:43
[12]

.Eric Cartman. [ Generał ]

Ja to lubię gotować, kiedyś sam obrałem "pyry" i smażyłem schabowe : D

29.08.2009
20:44
smile
[13]

bezlerg66 [ Senator ]

Wodę :)

Jak dobrze ugotujesz to awansujesz na poziom KAWA ROZPUSZCZALNA. Potem HERBATA, PŁATKI, JAJO NA TWARDO, KIEŁBASA...

Po levelu JAJKO Z BOCZKIEM dostaniesz brązowy nóż :)

29.08.2009
20:48
[14]

szymon_majewski [ Legend ]

Chinszczyzne.

Kupujesz mieso ktore siekasz w kostke i marynujesz w sosie teryiaki. Do tego rozmrazasz mix warzyw.

Uprzednio gotujesz porcje ryzu bialego, ktory wysypujesz na talerz splaszczajac go zeby nie bylo kupki.

Rozgrzewasz patelnie (jeszcze lepiej wok) ale porzadnie ! Chinska kuchnia wymaga dobrze rozgrzanej powierzchni smazenia. Nastepnie smarzysz mieso na oleju palmowym albo innym roslinnym. Przewracaj co chwila zeby sie nie spalilo

Gdy bedzie brazowe zdejmujesz z patelni i wrzucasz warzywa przewracajac je rownomiernie. Po jakichs 3 minutach ponownie wrzucasz mieso.

Smazysz jeszcze kolo minuty. Wyjmujesz i podajesz na ryzu. Gotowe ! Mi za pierwszym razem wyszlo nawet OK.

29.08.2009
20:48
[15]

Jack6464 [ The Godfather ]

Spróbuj przyrządzić schabowe + gotowane ziemniaki + jakiś pomidorek/ogórek - mniam :D

Sam kiedyś 'próbowałem' żeby się sprawdzić - i wyszło całkiem całkiem, jedyny problem to chyba tylko ugotować 'odpowiednio' ziemniaki ;)

29.08.2009
20:52
smile
[16]

Mikołaj™ [ Konsul ]

Kotlety mielone z ziemniakami, no i surówkę nałożyć to nie problem już ;)

A propo, też tak macie że jak sami coś ugotujecie to to wydaje wam się dużo smaczniejsze? Bo ja akurat tak mam, wszystko co przyrządzone moją reką wydaje mi się lepsze ;]

29.08.2009
20:53
[17]

k42a. [ Freddie Mercury ]

Chyba na pierwszy ogień biorę spaghetti. :)

29.08.2009
20:55
[18]

Moby7777 [ Generał ]

Propozycja szymona_majewskiego byłaby niezła gdyby nie dwa "ale":

1. Jak wiążesz przyszłość (albo przynajmniej chcesz się nauczyć w miarę dobrze gotować) to unikaj półproduktów (no, chyba,m że ten fragment o sosie teryiaki źle zrozumiałem).
2. Białego ryżu się kurna nie gotuje... kilka kropli tłuszczu na patelnię (nie mówię jakiego, bo to średnio istotne), rozgrzewasz i wsypujesz ryż (sypki - za te torebki powinno się wieszać) i leciutko prażysz. Następnie zalewasz to to niewielką ilością wody i dodajesz curry... Jak ryż trochę zmięknie (jakieś 10 minut) to ładujesz całą resztę: warzywa, mięcho, etc. Dla uzyskania specyficznego dla potraw chińskich posmaku i konsystencji polecam użyć zasmażki zrobionej na zasadzie "sos sojowy + mąka ziemniaczana" - oczywiście może się przydać trochę wody bo sam sos sojowy może sprawić, że finalne danie będzie zbyt słone.

Innym ciekawym pomysłem jest danie, które poznałem jako czeski gulasz - robi się bajecznie łatwo (choć trochę to trwa) a naprawdę potrafi konsumentów zaskoczyć. :)

29.08.2009
20:59
[19]

yasiu [ Legend ]

zacznij od czegoś, co da ci bazę do rozwoju...

omlet... wbrew pozorom to wcale niełatwe danie. naleśniki - tu także trzeba praktyki. i na przykład gulasz (w jeden gar mięso i warzywa i dusić aż mięso będzie się rozpadać). no i rosół - baza pod przyszłe zupy.

29.08.2009
21:00
[20]

szymon_majewski [ Legend ]

Moby --> no niestety ale ja ten z torebki poki co ... daj pokoj mam 16 lat i zazwyczaj dla takiego kogos jak ja nie gotuje za wykwintnie ... Jesli chodzi o teryiaki to po prostu pokrojone mieso (drob najczesciej ale raz eksperymentowalem z lososiem) wkladam do miski i zalewam sosem z butelki (takie cos >)

Zazwyczaj schodzi 75 % buteleczki na zamarynowanie miesa. Dodaje do tego odrobinke zwyklego sosu sojowego. A jaki smak.

ed. a chyba ze tak :) w porzadku sam smazony kurczak tez dobry bedzie ...


Co ugotować na dobry początek? - szymon_majewski
29.08.2009
21:02
[21]

Mac94 [ TF2 Player ]

Spaghetti to każdy może przyrządzić ; P Ale spróbować warto ; ] Mi tam wyzwaniem było smażenie jajka tak żeby było jadalne xD Ale za pierwszym razem wyszło nawet smacznie ; ]

29.08.2009
21:04
smile
[22]

Moby7777 [ Generał ]

@szymon: Ale ja tylko mówię, że jak się ma chłopina coś uczyć to ma unikać gotowców z rodzaju marynat. Sam chętnie i często z tego korzystam ale na początku nauki - nigdy. :P

© 2000-2022 GRY-OnLine S.A.