GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Bezpośrednie połączenie kablowe - powinno działać, a nie chce

13.12.2002
16:11
smile
[1]

JP Jones [ Centurion ]

Bezpośrednie połączenie kablowe - powinno działać, a nie chce

Następujący problem - w notebooku znajomego jest uszkodzona stacja CD, nie ma portów IR i USB. Próbujemy łączyć się z komputerem stacjonarnym przez bezpośrednie połączenie kablowe (porty LPT), ale nie chce zadziałać.
Dlaczego - czy pomijam jakiś oczywisty krok czy może coś jest nie tak? A może ktoś ma inny pomysł jak zainstalować nowe oprogramowanie w tym notebooku?

Komputer stacjonarny już był wykorzystywany do połączeń kablowych (LPT) i działało. Sprawdziliśmy dwa różne kable (na pewno przeznaczone do transmisji).
Port w notebooku działa - wykrywa drukarkę, jeśli ją się podłączy. W notebooku są ustawione parametry sieci - nawet ustawiłęm identyczną nazwę grupy roboczej, choć to chyba nie ma znaczenia.
W notebooku jest Windows 95, w stacjonarnym 98SE.
Nie chce zadziałać także przy próbach z drugim laptopem, a także laptop - laptop.

Wychodzi na to, że nie potrafię uruchomić połączenia, ale to bzdura - tam nie ma czego konfigurować, a zresztą robiłem to wielkrotnie. Czy ktoś ma jakiś pomysł?

13.12.2002
16:58
[2]

JP Jones [ Centurion ]

Nikt się nie zlituje?

14.12.2002
12:07
[3]

JP Jones [ Centurion ]

Po raz ostatni ....

15.12.2002
21:57
[4]

Qbaa [ Generał ]

nie mam pojęcia czemu, ale może teraz ktoś podpowie :)

15.12.2002
21:59
[5]

wysiu [ ]

Heh, oczywistym krokiem byloby połączenie kablem crossowanym przez sieciowki....:) W notebooku jest na pewno, podejrzewam ze w stacjonarnym też..:)

16.12.2002
16:58
smile
[6]

JP Jones [ Centurion ]

Notebook nie ma karty sieciowej. (Stacjonarny też nie, ale to akurat nie problem - znajdzie się inny). Skombinowywanie karty PCMCIA doń traktuję jako ostateczność. Qbaa ---> Dziękuję za uprzejmość. Niestety, jak widać problem jest raczej dziwny i brak pomysłów.

16.12.2002
17:00
[7]

Cracko [ Gladiator ]

uruchom starego poczciwego Norton Commandera lacz w nim Pójdzie napewno!

16.12.2002
17:16
[8]

tomirek [ ]

czy zainstalowales wszystkie niezbedne protokoly i uslugi sieciowe w obu kompach??? (TCP/IP, udostepnianie plikow itp)

17.12.2002
13:10
[9]

JP Jones [ Centurion ]

Cracko ---> to by mnie mogło interesować. Byłbyś uprzejmy rzucić doś więcej - nie używałem nigdy tej funkcji w NC? Tamirek ---> Otoczenie sieciowe jest, w obu uruchomione są klient Microsoft Network oraz Udostępnianie plików - włącznie z tym, że sprawdziłem czy coś zostało udostępnione. Czy uważasz, że czegoś brakuje?

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.