GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

router problem

09.08.2009
16:51
[1]

delstar [ Generał ]

router problem

Tydzien temu albo 2 skonfigurowalem router na domyslnych ustawieniach. Wszystko bylo dobrze, internet szybko chodzil, na PS3 byl net. dzis chce podlaczyc PS3 do neta i nie ma sygnalu. Wyswietlil blad o jakim numerze. Sprawdzilem ten numer i byl to problem z haslem WAP o ile sie nie myle.

Podchodze z laptopem MAC do modemu i routera netgear i mam problem z podlaczeniem sie do routera zeby go skonfigurowac. Wogole nie wyswietla sie strona 192.168.11 A raz mialem juz okienko do wpisania log i hasla ale jakiegos urzadzenia innego, inny model - nie wiem co to bylo. Na dodatek zauwazylem, ze nie podlaczylem jeszcze kabla z routera do laptopa wiec nie wiem jak moglem wejsc na okienko logowania do urzadzenia.

Teraz mam kilka watpliwosci. Czy jak chce konfigurowac router to kabel ethernet ( zolty) musi isc zmodemu do routera i taki sam bialy kabel z routera do laptopa ? Moze cos zle podlanczam?

Przy okazji sie zapytam czy jak zapomnialem haslo do rotera a zmienialem czy jest mozliwosc wejscia bez hasla albo restart czy cokolwiek zebym mogl sie dostac do routera ? Znam haslo, ktore wpisalem ale tez mozliwe ze ktos mogl wejsc do routera i zmienic na jakies swoje haslo. Co wtedy moglbym zrobic zebym odzyskal wejscie do routera ?

09.08.2009
17:03
[2]

janek09091 [ Generał ]

Zresetuj router guzikiem z tyłu,wsadź tam igłe/długopis i trzyma 20sekund.

Jak juz zresetujesz wsio to wejdz w ruter kablem, dane domyslne, zmień domyślne hasło do logowania do routera i wylacz wifi.

Skonfiguruj wsio ręcznie (
Nie wiem jaki tam macie net w usa, cable, adsl, wpisujesz dane ip do polaczenia, login hasło, wsio pobiera się automatik po dhcp?) , włącz wifi i zahasłuj toto na wpa aes / wpa2 aes z hasłem typu:

[email protected]$#[email protected]!AByt

09.08.2009
17:41
[3]

delstar [ Generał ]

No to jestem juz na routerze. Jak i skad mam teraz wziasc te ustawienia szystkie zeby samemu poustawiac a nie automatycznie?

Tutaj mam internet z Time Warner Cable jesli ma jakies znaczenie. kompletnie nie wiem skad wziasc te wszystkie ustawienia routera a wolalbym wiedziec

A co do hasla to mam tam WEP, WPA-PSK(TKIP), WPA2-PSK[AES] i te 2 razem w jednym. I czy w tym hasle dlugim duze litery i male daja roznice ? Musze te hasl ozapamietac czy nie ?

09.08.2009
17:52
[4]

janek09091 [ Generał ]

Dobra, nieogarniam tego, za dużo lokalizacji, widzę że mają adsl i cable.

Dostałeś jakies karteczki z cyferkami, loginami do połączenia typu [email protected] , czy masz tylko modem i internet działa od razu po podłączeniu modemu do kompa?

09.08.2009
18:01
[5]

delstar [ Generał ]

Internet dziala od razu po podlaczeniu do kompa a jedynie co dostaem to rachunek na ktorym napisali :
w miejscu Equipment outletserial number/type/owner/equip adress/component " I (rzymskie 1w koleczku) 00189B18551F I pod spodem
Notes to technican"conf [001doazdda0c]"

Tez nie jestem pewien czy dobrze bo nabazgraneze doczytac sie niemozna i tez nie wiem czy te polozenie w equipmen/notes mbylo przypadkowe czy ma jakies znaczenie.


09.08.2009
18:14
smile
[6]

janek09091 [ Generał ]

Dobra, to w routerze w ustawieniach wan settings/internet settings ustaw DHCP.

Modem podłącz pod port WAN.

W sekcji wireless ustaw ssid jakie ci się tylko podoba, security wpa aes lub wpa2aes lub miks to i to -- do tego ustaw dłuuugie przypadkowe hasło.
I pamiętaj o tym aby zmienić gdzieś w sekcji administration hasło do routera.

Jak chcesz, mogę ci to zrobić, pokazać gdzie i jak via

09.08.2009
18:59
[7]

delstar [ Generał ]

no to dobra zrestartowalem router i wszystko jest domyslnie poustawiane czyli admin/password

haslo do mnie w programie to 8094 a id 364 739 137

Jak bedziesz ustawial haslo te wpa to ustaw KEKEKEKEKE . czyli 5x KE bo bede musial wpisywac za kazdym razem w laptopie kolezanki ( chyba ,ze pozniej zapisze u niej te haslo albo dostep do mojego netu)

09.08.2009
20:22
[8]

delstar [ Generał ]

Poustawialem wszystko na domyslnych w routerze i internet jest, haslo wpisane ale nadal nie moge podlaczc ps3 do netu. Mam wersje 60MB i przy skanowaniu wireless nie widzi jak mi powiedzial " access point is not deteced". Co moge zrobic?

09.08.2009
20:38
smile
[9]

janek09091 [ Generał ]

Nie podawaj takich danych jawnie do teamviewera, bo kazdy bedzie mogl ci na kompa wbić.

Hasło do netu w stylu KEKKKEEKKEKKEKK, internet, abc nie ma sensu, bo za kilka dni znowu będziesz piszczeć, że ktoś ci wbił w sieć i nic nie działa.

Podaj jakiś msn do siebie lub gg/mail to się ustawimy jakoś.

14.08.2009
22:06
[10]

delstar [ Generał ]

Internet ustawilem tydzien temu, wszystko bylo cacy, szybko chodzil ale nadal mialem problem z podlaczenie ps3 do netu. Pisalo " access point was not detected". Wczesniej nie bylo problemu. Wyszukal wireless neta i sie podlaczyl.Co robic w tym przypadku?


A swoja droga to koles podlancza swoj access point. To nie jest router tylk oacess point i zwalnia on neta, sa male problem przez to z netem. Trzeba jakos poustawiac zeby dobrze chodzilo, czy raczej poustawiac tego kumpla, ktory podlancza bez pytania ?

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.