GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

przepis na pizze - poszukuje

11.12.2002
17:08
[1]

Vein [ Sannin ]

przepis na pizze - poszukuje

pewnego pięknego dnia zobaczyłem na forum wątek o pizzcie, znajdował tam się przepis na taką pizze jak "robią" w pizza hut albo telepizza ( nie pamiętam dokładnie ale chyba jednak pizza hut), ale niestety zgubiłem adres wątku a przepis przepadł razem z laptopem którego sprzedałęm z całą zawartością hdd. więc czy mógłby ktoś podać tutaj ten przepis ? (chodzi mi glownie o przepis na ciasto ale było by dobrze gdyby był cały). z góry dziękuje

11.12.2002
17:16
[2]

banan [ Leniwiec Pospolity ]

do uslug - autorski przepis banana!!:) Pizza Hut Original Pan Pizza 1 1/3 cups Warm water (105F) = 40oC 1/4 cup Non-fat dry milk 1/2 teas. Salt 4 cups Flour 1 Tbls. Sugar 1 pk. Dry yeast 2 Tbls. Vegetable oil (for dough) 9 Oz. Vegetable oil (3 oz. per pan) = 250 g Butter flavored Pam Put yeast, sugar, salt, and dry milk in a large (2 qt.) bowl. Add water and stir to mix well. Allow to sit for two minutes. Add oil and stir again. Add flour and stir until dough forms and flour is absorbed. Turn out on to a flat surface and knead for about 10 minutes. Divide dough into three balls. In three 9" cake pans, put 3 Oz. of oil in each making sure it is spread evenly. Using a rolling pin, roll out each dough ball to about a 9" circle. Place in cake pans. Spray the outter edge of dough with Pam. Cover with a plate. Place in warm area and allow to rise for 1 to 1 1/2 hours. Sauce: 1 8 Ounce Can Tomato Sauce 1 Teaspoon Dry Oregano 1/2 Teaspoon Marjoram 1/2 Teaspoon Dry Basil 1/2 Teaspoon Garlic salt Combine and let sit for 1 hour. For Each Nine Inch Pizza: 1. Preheat oven to 475F 2. Spoon 1/3 cup sauce on dough and spread to within 1" of edge. 3. Distribute 1 1/2 Oz. shredded mozzarella cheese on sauce. 4. Place toppings of your choice in this order: Pepperoni or Ham Vegetables Meats (cooked ground sausage or beef) 5. Top with 3 Oz. mozzarella cheese 6. Cook until cheese is bubbling and outer crust is brown. 7. Cut in six slices.

11.12.2002
17:18
[3]

_Luke_ [ Death Incarnate ]

Oto i on...

11.12.2002
17:19
[4]

Hitmanio [ KG 21 ]

banan ---> a mógłbyś powiedzieć Veinowi ten przepis po Polsku ?

11.12.2002
17:22
[5]

DarkStar [ PowerUser ]

Martwisz sie o jego znajomosc angielskiego?:P

11.12.2002
17:27
[6]

n2n [ Pielgrzym ]

raczej o swoja ;-)

11.12.2002
17:27
[7]

Vein [ Sannin ]

nie ma problemow z angielskim al elepiej by bylo by przynajmniej objętości były przeliczone na mililitry, łyżeczki stołowe, szklanki itp bo z tymi sobie nie poradze :)

11.12.2002
17:28
[8]

Hitmanio [ KG 21 ]

Nie , ale ja bym se przeczytał po Polsku :P

11.12.2002
17:29
[9]

Vein [ Sannin ]

a co to jest: Butter flavored Pam ? czy ta (przynajmniej u nas) "nowość" masło w płynie ?

11.12.2002
17:35
[10]

Vein [ Sannin ]

kladniki: * 1 i 1/3 szklanki cieplej wody (ok 40 st. - ale moze byc cieplejsza - po prostu moze byc za goraca zeby ciasto ugniatac) :) * 1/4 szklanki odtluszczonego mleka w proszku (moze byc granulowane, whatever) * 1/2 lyzeczki od herbaty soli * 4 szklanki maki * 1 lyzka stolowa cukru * 1 opakowanie suchych drozdzy (moze byc np drozdze Instant Dr. Oetkera) * 2 lyzki stolowe oleju roslinnego (do ciasta) * troche jeszcze oleju do celow innych ;) * a takie dziwne gowno ktorego i tak w Polsce nie kupisz a spokojnie mozesz uzyc zamiast tego oleju. Aha jak ktos zobaczy w Polsce cos co przypomina butter flavored Pam to prosze o kontakt na maila :) Przepis: Wrzuc drozdze, cukier, sul i mleko w proszku do duzej miski (naprawde duzej ale nie do mycia :P ). Dodaj wode i wymieszaj dobrze. Pozwol osiasc przez 2 minuty. Dodaj olej i znow wymieszaj. (tak naprawde to mozesz to zrobic od razu - trzeba sobie zycie upraszczac) Dodaj make i mieszaj dopoki nie wytworzy sie ciasto i maka jest zabsorbowana (wywal lyzke i mieszaj lapkami. jak za lepkie dosyp maki, tak abys mogl spokojnie ugniatac i walkowac). Ugniataj przez 10 minut. Podziel ciasto na iles czesci i uformuj z nich placki odpowiedniej grubosci i wielkosci (zalezne od preferencji i mozliwosci technicznych). Ja lubie male ale bardzo grube pizze wiec dziele ciasto na dwie czesci. Ty mozesz zrobic to inaczej. Po zrobieniu placka przykryj go i zostaw na godzine do poltorej aby uroslo. Nie zapomnij podsypac maki lub oleju polac na powierzchnie na ktora kladziesz placek, bo po godzinie go nie odlepisz. Jesli masz formy do pizzy to masz fajnie :P i mozesz od razu wlozyc tam placek. Sos: * 250 g sosu pomidorowego (nie koncentratu - choc moze byc, ani tez soku pomidorowego. musi byc odpowiedniej gestosci, najlepszy jest zageszczany przecier pomidorowy - jesli jest za rzadki zagesc maka) * 1 lyzeczka od herbaty suchego oregano * 1/2 lyzeczki od herbaty majeranku * 1/2 lyzeczki od herbaty basylii * 1/2 lyzeczki od herbaty soli czosnkowej Zmieszaj i postaw na godzine. Wracamy do pizzy: Rozgrzej piekarnik do 250 st. C Wylej odpowiednia czesc sosu na pizze i rozprowadz tak aby byl okolo 2 cm od krawedzi (w srodku tez :P ) Posmaruj krawedzie olejem. Posyp serem mozarella (moze byc inny bo mozarella choc dobra to pierunsko droga...) Poloz inne dodatki jak mieso, peperonni (po polsku salami :) ), warzywa itp Piecz az brzegi zaczna sie zarumieniac, a wtedy posyp reszta sera ktora chcesz miec na pizzy. Gdy caly ser juz sie stopi, wyjmij, zjedz i badz dumny ;) Jak widzicie tlumaczenie nie jest doslowne ;) bo musialem dostosowac przepis do warunkow polskich :) zkopiowalem przepis azziego, al ecialge niewiem co to "butter flavored pam"

11.12.2002
18:30
smile
[11]

TAILEREKK [ Senator ]

ja to mam troszke inny ale to raczej jest taki bardzo profesjonalny przepis bo jest i kręcenie na palcu i rzucanie itp. itd. samemu mi sie raz udało na 20 prób ;)

11.12.2002
18:34
[12]

DarkStar [ PowerUser ]

Dawaj:)

11.12.2002
18:40
[13]

harakiri [ Konsul ]

Butter flavored pam to olej w spray'u najwyrazniej o smaku masla. Mysle ze mozna to zastapic maczajac w oleju pedzel taki jak do bialka, i smarujac powierzchnie placka. Ja zazwyczaj ten olej do smarowania mieszam z rozgniecionym czosnkiem.

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.