GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Xbox Live - problem z IP

01.07.2009
13:13
[1]

Ashaard [ enjoy the silence ]

Xbox Live - problem z IP

Postanowiłem podłączyć konsolę do internetu przez dzielenie łacza wg tego poradnika - . Przy weryfikacji połączenia przez konsolę, przy sekcji "IP" pokazuje się statu "failed". Co zrobić? Mam netię, łączę kablem krosowanym. Ktoś miał taki problem?

01.07.2009
13:26
[2]

dresX94 [ Happy Bóbr ]

A nie mógłbyś po prostu podłączyć kabel przez router a potem do Xboxa? Ja tak zrobiłem i działa mi bez zarzutu

01.07.2009
13:29
[3]

kulako [ Konsul ]

spróbuj zwykłym kablem sieciowym nie skrosowanymn.

01.07.2009
20:46
[4]

Ashaard [ enjoy the silence ]

dresX94 - nie mam routera
kulako - wszyscy mówią, że musi być krosowany. Poza tym, połączenie między komputerami jest ok, problem następuje dopiero przy weryfikacji IP

01.07.2009
21:01
[5]

Iskandiar [ Dragonforce ]

to ci wszyscy źle mówią bo ma być nieskrosowany
najlepiej podłącz tym który jest do zestawu dołączony

01.07.2009
21:57
[6]

kulako [ Konsul ]

kto Ci takich bzdur naopowiadał, że podłąćza się przez kabel skrosowany?

02.07.2009
17:53
[7]

Ashaard [ enjoy the silence ]

kulako - o, choćby tutaj . Z tym że znam kilka osób, które dzięki temu poradnikowi podłączyły Xa, a mi nie wychodzi. :( I to na pewno nie wina kabla, z połączeniem jest wszystko ok, problem pokazuje się przy weryfikacji IP.

02.07.2009
18:51
[8]

Ashaard [ enjoy the silence ]

up

03.07.2009
11:16
[9]

Ashaard [ enjoy the silence ]

up

03.07.2009
15:15
[10]

Prisonbull [ Konsul ]

A zrobiłeś to?
Co ważne, adres IP karty sieciowej łączącej się z Xboksem musi być inny niż IP karty sieciowej łączącej się z Internetem.

Wszystko jest dokładnie napisane, nie widzę w problemu. Zrób wszystko od nowa i dokładnie czytaj ze zrozumieniem punkt gdzie wpisuje się adres ip w pc i konsoli. I obojętnie czy ma być crossowany czy nie, ja mam crossowany i wszystko działało. Wystarczy że pominiesz jakiś punkt lub źle wpiszesz i nie będzie działać...

03.07.2009
15:23
[11]

Iskandiar [ Dragonforce ]

założę się że te kilka osób którym się udało nie rozróżniają kabla skrosowanego od nieskrosowanego i użyły tego który był w zestawie a ten jest nieskrosowany

04.07.2009
10:46
[12]

Prisonbull [ Konsul ]

Mam dwa rodzaje kabla i na obu net działał prawidłowo...

05.07.2009
13:28
smile
[13]

Ashaard [ enjoy the silence ]

Chyba znalazłem źródło problemu - "3. Opcje zaawansowanie połączenia lokalnego i wybieramy: Zezwalaj innym użytkownikom sieci na kontrolowanie lub wyłącznie udostepnionego połączenia internetowego". Nie mam tych opcji, jest tylko puste miejsce. :(

05.07.2009
14:21
smile
[14]

Ashaard [ enjoy the silence ]

[13]

EDIT: Prisonbull, tak adresy IP są inne. Zrobiłem wszystki od nowa i nie poskutkowało.

05.07.2009
16:57
smile
[15]

Ashaard [ enjoy the silence ]

up

05.07.2009
17:30
[16]

milanista [ Brother Of Metal ]

Jezeli laczysz bezposrednio karty sieciowe bez udzialu aktywnego urzadzenia sieciowego, to kabel rzeczywiscie musi byc skrosowany.

Upewnij sie ze zarowno połączenie ADSL (modemowe do Netii), jak i LAN maja włączone udostepnianie.

Sprobuj może nie wpisywac statycznie adresów IP. Ja jezeli dziele blueconnect z modemu 3G na wireless i potem siecia ad-hoc do drugiego laptopa, to nie musze wspisywać IP, komp udostepniajacy zachowuje sie jak serwer DHCP i dostaje 192.168.0.xxx

Jak wkładasz kabel do kompa i konsoli, to spawdz start->run->cmd->ipconfig i sprawdz czy dostajesz jakiekolwiek IP, czy dostajesz "kabel sieciowy odłączony"

05.07.2009
17:41
[17]

Ashaard [ enjoy the silence ]

milanista - kabel jest skrosowany, a jak już pisałem, problem jest w tym, że nie da się włączyć udostępniania. Po prostu nie mam tych opcji.

EDIT: Po wpisaniu ipconfig okno wygląda tak---->


Xbox Live - problem z IP - Ashaard
05.07.2009
17:52
[18]

milanista [ Brother Of Metal ]

to jest IP z Netii...
ipconfig /all wyglada tak samo? bo tam powinny byc dwa interfejsy, jeden ADSL a drugi ethernetowy.

ew. wejdz w Polaczenia Sieciowe - PPM na Lokalne Polaczenie Sieciowe -> Stan -> Szczegoly i tam powinien byc adres IP polaczenia LAN.

05.07.2009
18:05
[19]

Ashaard [ enjoy the silence ]

Po wpisaniu ipconfig /all jest to, co powyżej + "konfiguracja IP systemu Windows" (a pod spodem jakieś sufiksy, nazwy hosta i routingi. Ethernetu brak.

Po kliknięciu w "stan" nie ma ip, tylko prędkość łącza, czas trwania i ilośc wysłanych/odebranych pakietów. Gdy zmieniłem zakładkę na obsługę, w sekcji "stan połączenia" jest "typ adresu, adres ip, maska podsieci i brama domyślna". Wszystkie puste. :o

EDIT: A funkcja "napraw" nie działa.

05.07.2009
18:23
[20]

milanista [ Brother Of Metal ]

A jeżeli ustawisz IP statycznie np.

# Adres IP: 192.168.0.1
# Maska podsieci: 255.255.255.0
# Brama domyślna: 192.168.0.1

to w Stan->Oblsuga też jest wszystko puste?

05.07.2009
18:27
[21]

Ashaard [ enjoy the silence ]

Tak. ---->


Xbox Live - problem z IP - Ashaard
05.07.2009
18:33
[22]

milanista [ Brother Of Metal ]

:|

Nie masz tam innych ikonek? Np. Połączenie Lokalne? Bo 1394 to FireWire, na tym sie nie polaczysz chocby nie wiem co....


Sprawdz czy masz wlaczona w BIOSie karte sieciową, i czy jest widoczna w Menadzerze Urzadzen (pod Karty Sieciowe). Ew. może byc jako inne urzadzenie, jakis Ethernet Controller albo cos podobnego (ze znakiem zapytania)
Byc moze trzeba bedzie zainstalować karte, prawdopodobnie masz zintegrowaną, więc na płytce ze sterownikami od płyty głównej powinny byc do niej drivery.

05.07.2009
19:55
smile
[23]

Ashaard [ enjoy the silence ]

Zainstalowałem kartę LAN i... działa! Wielkie dzięki!

© 2000-2022 GRY-OnLine S.A.