globtroter [ Pretorianin ]
Kiedy dac ser na pizze
Wiem ze to pytanie jest bardzo głupie, ale dla mnie ma znaczenie :/ W kuchni jestem ciota przypalam potrawy, garnki nic mi nie wychodzi :/
Kupiłem sobie pizze w biedronce i che dać na nią troszkę sera. Tylko nie wiem czy od razu dać ser z zimna pizza i czekać aż się zrobi. Czy najpierw upiec pizze a potem ser żeby się nie spalił??
Proszę mnie nie besztać anie się ze mnie nie śmiać. Po prostu nie umiem gotować :/
fire [ Spacz ]
Daj na zimną.
PrzemaSek44 [ Nie weszłes! ]
przed wlozeniem do pieca
fluXX [ Pretorianin ]
Nałóż ser przed wstawieniem do piekarnika.
Orlando [ Pretorianin ]
Ok, myliłem się.
Ze mnie też żaden kuchta.
Germeran [ Konsul ]
Ser sypie się na nieupieczoną pizze.
mautrix [ Foo Fighter ]
Po dodaniu wszystkich składników, potem przyprawy itp. (przynajmniej ja zawsze tak robię).
maviozo [ Man with a movie camera ]
W mniejwięcej połowie (nie jest jeszcze gorąca, ale już ciepła). Ja tak robię i jest ok.
Chyba że jest już odmrożona, to wtedy możesz w sumie od razu.
Snakepit [ aka Hohner ]
A więc, wujek hohner radzi jak zrobić zajebista pizze:
- kupujemy pizze ristorante z szynką (i tak tego wszystkiego jest tam tyle co kto napłakał)
- rozmrażamy
- tniemy duży plaster szynki na nie duże plasterki i kładziemy na blacie pizzy
- bierzemy jedna parówke (nie cielęcą) i kroimy ją na około 20 kawałeczków, kładziemy na blacie pizzy
- bierzemy ser (edam na przykład, mój ulubiony) i trzemy go na tarce, następnie posypując nim już utartym całą pizzę dośc gruba warstwą
- wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut (o ile juz rozgrzany)
- po wyjeciu lejemy na pizzę ostry ketchup helmanza czy jak to sie tam pisze
- kroimy na kawałki i czekamy az troszke ostygnie
SMACZNEGO
PS. tak, parówka to nie żart, naprawde dodaje świetnego smaku
fluXX [ Pretorianin ]
Snakepit -> Jeśli miałbym się tyle bawić z mrożoną, to już wolałbym sobie zrobić domową pizzę.
Może jak mi kiedyś zabraknie drożdży to zobaczę czy ta pizza faktycznie taka zajebista... :P
Snakepit [ aka Hohner ]
Hmh te "tyle roboty" zajmuje mi 3-5 minut ;)
Coy2K [ Veteran ]
tyle właśnie, że lepiej jest kupić sam podklad na pizze jeśli ktoś nie umie bądź nie chce mu się babrać w robienie własnego ciasta, a nie bawić się w mrożonki Oetkera czy inne cuda niewidy.
Potem mozna już dowolnie się bawić przyprawami i składnikami, bo nic nas nie ogranicza i nie trafi się nam sytuacja gdzie jemy składniki mrożone z dodanymi przez nas :)
osobiscie polecam na początek pizzerki (niewielka "bułka" ze śladowymi ilościami sera i ketchupu), na to koncentrat pomidorowy, przyprawy, zioła, ser i inne komponenty wedle uznania, a potem do pieca na 20 minut i mozna sie zajadać :)
Snakepit [ aka Hohner ]
Coy - dla mnie za grube są i zbyt puszyste :) I wlasnie cała zabawa polega na tym ze dodaje swoje rzeczy do znikomej ilosci sosu, cebulki i namiastki kukurydzy mrozonej na pizzy gotwej ze sklepu ;)
FUCK zgłodniałem...
Max_101 [ Mów mi Max ]
To i ja jeszcze poradą rzucę, dla tych, co robią na gotowych spodach (bo w sumie te wszystkie gotowe pizze to właśnie gotowe spody, bo tam wszystkiego tyle, co kot napłakał). Przyprawy najlepiej dodać do koncentratu pomidorowego, smarujemy tym spód następnie podsypujemy małą ilością sera, na to salami/szynka/mięso pieczone, kukurydza, oliwki i inne rzeczy i na to wszystko resztę sera (najlepiej spisuje się ser bez dziur, czyli edam, morski, gouda). Na to pomidorka kilka plasterków i do pieca. Dobra jest też pizza z sadzonym jajkiem, kilka minut przed wyjęciem rozbijasz na pizzy jajko. Aż zgłodniałem ;)
Coy2K [ Veteran ]
hohner w takim razie gustujesz w bardzo cienkim cieście, bo to od Oetkera może i jest smaczne ale najeść to się tym nie najesz :)
poza tym ciasto sklepowe można dodatkowo rozwałkować żeby straciło polowe swojej grubosci :)
no ale dla każdego cos milego :)
EwUnIa_kR [ Legend ]
nie chce mi się czytać wszystkich postów.
co do pytania-5 minut przed końcem pieczenia.
zostawiam ci linkę do mojej pizzy.
https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=8488004
globtroter [ Pretorianin ]
Zrobiłem tak jak polecaliście: na zimną pizzę pizze ser.
Wyszło super, ze tylko miałem mało sera :/
Smakowało mi i chyba zrobię sobie drugą.
PS. Jaki wy ser ożywacie do pizz? Ja dałem taką zwykłą kostkę z biedronki, było ok ale wole coś lepszego ;)
fluXX [ Pretorianin ]
globtroter -> Zależy, jaką robię pizze.
Jeśli zwykłą, z salami i pieczarkami (lub jakąś inną typu ser + warzywo + mięso) to edamski.
Jeśli robię pizzę megaserową, to wrzucam edamski, goudę, mozzarellę, fetę i niebieski pleśniowy.
PrzemaSek44 [ Nie weszłes! ]
najlepsza do pizzy moim zdaniem jest Gouda :)
ambasador00 [ Konsul ]
Orlando - nie ma takiego wyrazu jak kuchta
Grejbrak [ Centurion ]
ambasador --> co ty takie rzeczy opowiadzasz ??????????????????????????? '' kuchta '' to znaczy kucharz !
A co do pizzy :) -- najlpiej kupić spod pod pizze , posmarować koncentratem pomidorowym , na to jakąś wędline według uznania ( mi najbardziej smakuje z polędwicą :] ) , potem na to jeszcze pieczarki pomidory , kukurydze , trohe ananasów pokrojonych w kostke , na to ser ( najlepiej starty ) na to przyprawy ( ja dodaje przyprawe do gilla , warzywko , i jakieś zioła ) . Do piekarnika aż sie upiecze i SMACZNEGO :)
gandalf2007 [ Konsul ]
Nasyp sera na zimna pizze a potem odwróć na drugą strone tzn. do góry dnem. W ten sposób nie ma bata żeby ci się SER spalił.
Kamikaze_man [ Konsul ]
Najlepiej połóż ser jak pizza się nagrzeje
Thermometrr [ Konsul ]
[20]
Duto ver.2.1 [ Konsul ]
Zagryzaj pizze serem...
mr 45 [ Hero of the Wastelands ]
Jeżeli chcesz mieć bardziej przypieczony, ciągnący się, i bardziej aromatyczny, to wsadź do pieca razem z pizzą. Jeżeli nie, to syp utarty, bądź pocięty na już przypieczoną. Ja bym ci polecał pierwsze wyjście
Qverty [ Generaďż˝ ]
Pamietaj że na pizze najlepszy jest ser spodlaski...wiesz o co kaman xD
Gastovski [ Konsul ]
Narobiliście mi ogromnego "smaka" na pizzę :). Zaraz pójdę sobie do pobliskiej pizzerii po nią.
ambasador00 [ Konsul ]
ja daje przed wlozeniem do pieca
globtroter [ Pretorianin ]
Też bym co zjadł ;)
Shaybecki [ Shaybeck ]
zacznijmy od tego JAKI SER
ja wrzucam mocarellę 5 minut przed końcem pieczenia, gdy ciasto jest już prawie upieczone
jeżeli wrzucicie mocarellę na początku, to albo nie dopiecze wam się ciasto (jeżeli robiliście sami) albo zjara wam się ser
mocarella najlepiej mi smakuje lekko podgrzana, nie spieczona
jak wrzucicie jakikolwiek inny ser, typu gouda itp. to trzeba wrzucić wcześniej, bo się nie dopiecze
unclesam [ Generaďż˝ ]
W Biedronce można kupić "pizzę z pieca kamiennego". Całkiem smaczna jak na pizzę z marketu. Znaleźć ją można - co ważne - tylko w lodówce. Nigdy nie kupuję mrożonej, bo nie jest zbyt smaczna. Nie wspominając o prostokątnych klocach, które nie mają zbyt wiele wspólnego z pizzą.
Co do tematu to też wkładam ser na zimną :)
Snakepit [ aka Hohner ]
ambasador - nie wiesz co (kto) to kuchta? ech, widze, że lubisz ludzi pouczać, samemu wiedząc nie wiele...
a co do sera na pizze to dla mnie tylko starta gouda
John 55 [ Konsul ]
Hohner => przecież to idiota :)
ser syp na pizzę jak już się rozmrozi w piekarniku/mikrofalówce
globtroter [ Pretorianin ]
No spoko, ten watek może już upaść. Pizze robiłem 3 dni temu! Była pyszna!
Ser dałem przed włożeniem do piekarnika!