GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Ciasto czekoladowe z colą , czyli jak prawie spaliłem kuchnię

04.02.2009
17:08
smile
[1]

boskijaro [ Nowoczesny Dekadent ]

Ciasto czekoladowe z colą , czyli jak prawie spaliłem kuchnię

Postanowiłem zrobić sobie ciasto z tego przepisu :

Wszystko według przepisu, elegancko, wkładam do piekarnika. Po około 25 minutach w sąsiednim pokoju oglądając film stwierdziłem,że czuć spalenizną. Wchodzę do kuchni, a tam tyle dymu że ledwo dotarłem do piekarnika. W środku zobaczyłem płomień, więc szybko zakręciłem gaz i otworzyłem okno + piekarnik. Okazało się,że z formy "wytryskiwało" ciasto na dół, tworząc kałużę i zatykając jeden z otworów nad ogniem. Wychodzi na to, że cola niezbyt dobrze znosi wysokie temperatury.

Chciałem ostrzec tych, którzy będą próbowali podobnego cuda - dla dobra własnego mieszkania, nie róbcie tego :|

04.02.2009
17:10
[2]

JanP_ [ MoonWalker ]

hehe

04.02.2009
17:13
[3]

Splinter_fraz [ Mora ]

Taaa... i jeszcze zupa z kubusia. "Dodatek coca-coli do ciasta i sposób jego przygotowania zaintrygował mnie jednak tak bardzo, że musiałam je upiec od razu ;)" Cóż to tak ludzi do tej koli ciągnie?

04.02.2009
17:15
[4]

Maciuś Dżamal [ Chor��y ]

Nie cieprie coli . Nigdy nie lubiłem tego smaku , zbiera mi się na wymioty . WOle Fante !

04.02.2009
17:16
[5]

Łysack [ Przyjaciel ]

dzięki, chętnie spróbuję je zrobić przy najbliższej okazji:D

przeczytałem komentarze i wszystkim innym wyszło.. może trzeba było wygazować colę przed dodaniem jej do ciasta? :D

04.02.2009
17:19
smile
[6]

MacGawron [ OPC ]

No to gratuluje.

04.02.2009
17:19
[7]

Shaybecki [ Shaybeck ]

a może za dużo ciasta w małą formę wsadził i wywaliło mu ...

jak ciasto płynęło w piekarniku GAZOWYM na dół to się nie dziwię że się zjarało

04.02.2009
17:36
[8]

Trael [ Mr. Overkill ]

a może za dużo ciasta w małą formę wsadził i wywaliło mu ...

Alob za dużo coli. Jeśli zacznie się ogotować, to będzie wypływać na zewnątrz.

04.02.2009
17:45
smile
[9]

Neostradek [ Pretorianin ]

hehe

04.02.2009
17:51
[10]

Lilus [ Feline da Housecat ]

Ou.

Jeszcze tylko Mentosa brakuje w składnikach ;)
Tak mnie zaintrygowałeś tym wytryskiwaniem ciasta, że spróbuję zrobić je w piekarniku elektrycznym. W sumie standardowy murzynek, ale pomysł z colą, żeby ciasto było bardziej puszyste, brzmi ciekawie. No i dochodzi doza napięcia przy pieczeniu ciasta - wypłynie, czy nie? Pieczenie przestaje być nudne :>

04.02.2009
17:52
[11]

raphunder [ Mów mi Daruś ]

Trzeba będzie wypróbować :D

04.02.2009
18:35
[12]

sliwonk [ wiem , beznadziejny nick ]

...dlatego należy cały czas pilnować tego co się piecze/gotuje

04.02.2009
18:55
smile
[13]

filip886 [ Pretorianin ]

<---

04.02.2009
18:59
smile
[14]

DJ Pinata [ Subterranean ]

Wybacz, Jarku, ale... :D

04.02.2009
19:00
smile
[15]

PUNI$HER [ Konsul ]

Lepiej z cherry colą - mniej gazu i smak wiśni ;)

04.02.2009
19:03
smile
[16]

Kreciuch89 [ Pretorianin ]

takie rzeczy to tylko boskijaro może zrobić

04.02.2009
19:04
[17]

Chudy The Barbarian [ Senator ]

Wszystko co samo w sobie nie jest Colą, a jest "o smaku coli" ssie pałę.

04.02.2009
19:06
[18]

Whatson [ Konsul ]

Postanowiłem zrobić sobie ciasto z tego przepisu :

Wszystko według przepisu, elegancko, wkładam do piekarnika. Po około 25 minutach w sąsiednim pokoju oglądając film stwierdziłem,że czuć spalenizną. Wchodzę do kuchni, a tam tyle dymu że ledwo dotarłem do piekarnika. W środku zobaczyłem płomień, więc szybko zakręciłem gaz i otworzyłem okno + piekarnik. Okazało się,że z formy "wytryskiwało" ciasto na dół, tworząc kałużę i zatykając jeden z otworów nad ogniem. Wychodzi na to, że cola niezbyt dobrze znosi wysokie temperatury.

Chciałem ostrzec tych, którzy będą próbowali podobnego cuda - dla dobra własnego mieszkania, nie róbcie tego :|


Hahaha... Powiem ci tak, mało kogo obchodzi co robiłeś dzisiaj w kuchni i naprawdę nie musisz się tym chwalić. Czemu? Bo jak już pewnie zdążyłeś zauważyć, nikt nie potraktował tego poważnie.

04.02.2009
19:12
smile
[19]

boskijaro [ Nowoczesny Dekadent ]

[18] twojego posta też nikt nie potraktuje poważnie

04.02.2009
19:32
[20]

PUNI$HER [ Konsul ]

[17] Sorry ,ale chodziło mi właśnie o firmową colę --------->


Ciasto czekoladowe z colą , czyli jak prawie spaliłem kuchnię - PUNI$HER
04.02.2009
22:02
smile
[21]

Whatson [ Konsul ]

boskijaro<--- tak naprawdę na forum nic nie traktuje się poważnie, no chyba, że komuś tam się urodzi dziecko. Gdzieś ktoś kogoś zamorduje. Czyli takie doniosłe i poważne sprawy to większość osób chociaż z przyzwoitości napiszę, że się bardzo cieszy, albo nie potrafi zrozumieć jak ktoś mógł się tak zachować. Ale czego wymagać od czerwonych nicków... :?

05.02.2009
00:18
[22]

NewGravedigger [ spokooj grabarza ]

może to cola light była?

05.02.2009
00:22
[23]

emii [ Generaďż˝ ]

Za duża temperatura w piekarniku była, albo za mała foremka

05.02.2009
00:23
smile
[24]

promilus1 [ Człowiek z Księżyca ]

W piątek mam wolne, to zaszaleje w kuchni;) Dzięki za przepis.

05.02.2009
00:24
[25]

Blazkovitch [ Generał pułkownik ]

Stary, mnie kiedyś talerz prawie zabił jak pierogi odgrzewałem :))
Nie masz talentu do spraw kulinarnych, w których trzeba użyć gazu/prądu to nie rób nic.

05.02.2009
00:31
smile
[26]

Moshimo [ FullMetal ]

No i dochodzi doza napięcia przy pieczeniu ciasta - wypłynie, czy nie? Pieczenie przestaje być nudne :>

Haha Lilus, zabilas mnie. Teraz moge spokojnie isc spac ;).

05.02.2009
01:28
[27]

NewGravedigger [ spokooj grabarza ]

Blazkovitch - mnie kiedyś mięso wybuchło w mikrofalówce. Koło dwóch godzin czyściłem ją ze szczątków

05.02.2009
01:42
smile
[28]

delstar [ Generaďż˝ ]

A slyszales o przepisie na truskawki w czekoladzie? Najlepszym sposobem jest wrzucic czekolade w pazlotku do mikrofali, owinac pazlotkiem truskawki i polozyc kolo czekolady - w pazlotku.

Tylko prosze o zdjecia :)

05.02.2009
09:50
[29]

pompaziom [ Konsul ]

[27]--- hahahhaha mięso wybuchło

© 2000-2025 GRY-OnLine S.A.