GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Html - kolejne pytanie.

02.01.2009
21:40
[1]

Erdi [ Generał ]

Html - kolejne pytanie.

Może niektórzy kojarzą mój wczorajszy wątek, który także dotyczył drobnego pytanka o html. Niestety znalazło się kolejne pytanie.

Otóż, zrobiłem taki mały szablonik, osadziłem go na tabelach i chciałbym zrobić jakby taki blok o szerokości 487px w miejscu pod logiem, który nie zakłóciłoby porządku i sam zwiększał swoją długość w zależności ile tekstu na nim się umieści. Czy jest to wykonalne? Chodzi mi o to, aby taki blok wstawić przy menu pod logiem >


Edit:
Pragnę dodać, że próbwałem wstawić już taki blok, lecz niestety zawsze wpieprzał się on nad logo lub pod logo, zakłucając w ten sposób całą harmonię szablonu.


Html - kolejne pytanie. - Erdi
02.01.2009
21:42
[2]

Moby7777 [ Generał ]

Tabele do ustawiania strony? Odpuść sobie...

02.01.2009
21:45
[3]

Erdi [ Generał ]

Cóż ja za to mogę? Takie polecenie zostało wydane i należy je wypełnić :P

02.01.2009
21:47
[4]

Moby7777 [ Generał ]

No to skoro musisz robić na tabelach to moim zdaniem będzie to paskudne. Możesz wstawić dodatkowy wiersz w tabeli, w tym wierszu umieszczasz diva, któremu dajesz odpowiedni styl. Rozwiązanie równie brzydkie co wadliwe... ale nic lepszego nie wymyślę.

02.01.2009
21:51
[5]

Erdi [ Generał ]

Wiem, że paskudne, bo sam miałem wiele problemów z nimi. Na szczęście strona nie zostanie opublikowania w internecie, lecz zostanie oddana do sprawdzenia :P Dzięki Moby za pomoc, zaraz postaram się dalej pokombinować. Mam nadzieję, że menu znowu nie ulegnie przemieszczeniu ani ządna inna część szablonu :)

02.01.2009
22:17
[6]

Erdi [ Generał ]

Nie mam konta premium, więc po X czasie nie mogę edytować posta, dlatego napiszę jeden pod drugim, bo myślę, że tworzenie kolejnego tematu jest niepotrzebne. Otóż z wyżej wymienionym problem już sobie poradziłem. Niestety pojawił się następny problem. Jeżeli wpiszę za długi tekst w tabeli, w której określiłem szerokość, blok rozjeżdża się i nic nie mogę na to poradzic, no chyba, że powstawiam <br>, ale jest to czasochłonne. Czy jest możliwe, aby tabela nie rozjeżdzała się i automatycznie dzieliła tekst?

@Edit
Źle to ująłęm, komórka się rozjeżdza :P

02.01.2009
22:30
[7]

Erdi [ Generał ]

Przyjdzie ktoś z pomocą? W google trochę poszukałem, ale bez jakich szczególnych osiągnieć.

02.01.2009
22:32
[8]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Rzuć się fragmentem źródła

02.01.2009
22:34
[9]

Erdi [ Generał ]

Mały miszmasz :P




<html>

<head>
<meta http-equiv="Content-Type"
content="text/html; charset=iso-8859-2">
<meta name="GENERATOR" content="Microsoft FrontPage Express 2.0">
<title>Strona główna</title>
</head>

<body bgcolor="#CCCCCC" topmargin="0" leftmargin="0"
marginwidth="0" marginheight="0">

<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">
<tr>
<td align="center"><img src="images/logo.png" align="top"
width="700" height="159"> </td>
</tr>
</table>

<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="700">
<tr>
<td align="center" valign="top" rowspan="7"><img
src="images/nawigacja.png" align="top" width="213"
height="53"><br>
<img src="images/stronaglowna.png" align="top"
width="213" height="28"><br>
<img src="images/omnie.png" align="top" width="213"
height="28"><br>
<img src="images/zainteresowania.png" align="top"
width="213" height="28"><br>
<img src="images/zajecia.png" align="top" width="213"
height="28"><br>
<img src="images/kontakt.png" align="top" width="213"
height="28"><br>
<img src="images/nawigacjadol.png" align="top"
width="213" height="20"></td>
<td valign="top" width="487" bgcolor="#808080">ds<br>
a<br>
aa<br>
a<br>
aaa<br>
a<br>
a<br>
aaa<br>
aa<br>
aaaa<br>
aa<br>
aaaaaa<br>
aa<br>
aaaa</td>
</tr>
</table>
</body>
</html>

02.01.2009
22:43
[10]

maviozo [ Man with a movie camera ]

ostatnie dwa posty:


Wiem o co Ci chodzi, ale chyba nie da rady. Chyba że dasz w divie overflow i po prostu albo pojawią się suwaczki, albo przytnie.

02.01.2009
22:47
[11]

Erdi [ Generał ]

Dzięki Maviozo. Kolejny raz wyszło na jaw, że nie myślę, ponieważ wpisałem jeden ciąg wyrazów, co spowodowało rozjechani się tabeli. Po umieszczeniu normalnego tekstu, z odstępami wszystko hula pięknie :) Teraz można się wziąć za uzupełnienie strony i dorobienia stopki, bo zapomniałem o niej >.>

02.01.2009
23:06
[12]

Erdi [ Generał ]

@Maviozo
Mógłbyś mi odpowiedzieć jeszcze na jedno pytanie. Użyłem skryptu, który wczoraj zapodaliście:

<a href="#" onMouseOver='rollover.src="obrazek2"' onMouseOut='rollover.src="obrazek1"'><img src="obrazek1" name="rollover"></a>

Niestety jeżeli go 2 razy wstawie to przestała działać, mimo że daje inne pliki graficzne. Jeżeli wstawiam go raz to wszystko działa bez zarzutów. Co może być przyczyną? ;s

@Edit:
Pomoc jest już niepotrzebna. Po prostu nie można używać dwa raz tej samej nazwy, czyli rollover.src :P


02.01.2009
23:12
[13]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Przyczyna jest prosta.

<a href="#" onMouseOver='rollover.src="obrazek2"' onMouseOut='rollover.src="obrazek1"'><img src="obrazek1" name="rollover"></a>

Jeśli chcesz dać DRUGI link:
<a href="#" onMouseOver='rollover2.src="obrazek2"' onMouseOut='rollover2.src="obrazek1"'><img src="obrazek1" name="rollover2"></a>

Dlatego, że te funkcje zmieniają źródło obrazka o nazwie "rollover" dlatego drugi obrazek musi się inaczej nazywać. Przy funkcji którą ja podałem, w sensie this.src nie musisz podawać, ponieważ this jest zawsze aktywnym obiektem, ale skoro wolisz tę metodę to musisz nazwy zmieniać;)


Może następnym razem, zamiast klikać "opublikuj" kliknij "zamknij" bo sama myśl o publikacji otwiera Ci oczy;)

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.