Łysack [ Przyjaciel ]
Jak zakonserwować przyprawy?
Będąc w te wakacje w Hiszpanii mialem tam okazję kupić bazylię w słoiczku.
Właśnie nadeszły 'wykopki' i mam naprawdę dużo natki pietruszki, chciałbym zachować jej świeżość na dłużej i dodawać do potraw przez całą zimę. Jak można zakonserwować takie właśnie listkowe przyprawy jak bazylia, pietruszka czy lubczyk?
Tę bazylię o której mam jeszcze w domu, lecz bez etykiety. Z tego co pamiętam to było ponad 20% oliwy i chyba kwasek cytrynowy..
Suszyć nie chcę, bo prawie cały aromat ulatuje. Hodować w domu też nie będę, bo zasuszę jak wszystkie kwiatki w pokoju
N|NJA [ Senator ]
Naczynia/torebki próżniowe (czy to wypasione z Mango, czy domowej roboty :)). Aromat mimo wszystko tracić będzie, ale znacznie spowolnisz ten proces.
Gromb [ P12 ]
ja normalnie zamrażam na kostke w zamrażalniku.
możesz poszukać pakowarek próźniowych, by utrzymać zapach.
Ale bez zamrożenia chyba się nie obejdzie.
Mipari [ Generaďż˝ ]
Drobno pociąć i zamrozić w słoiczku. W przypadku koperku się sprawdza :)
Cliffton [ Generaďż˝ ]
Suszenie:
Zioła wiążemy w niewielkie pęczki i wieszamy „do góry nogami”, w przewiewnym, zaciemnionym miejscu. Wystawione na słońce szybko stracą kolor. Kiedy zaczną szeleścić, a listki łatwo dadzą się rozkruszyć w palcach, odrywamy listki od łodyżek i układamy ciasno w słoiczkach ze szczelną przykrywką. Do suszenia najlepiej się nadają: bazylia, lubczyk, cząber, majeranek, rozmaryn, szałwia, koperek, zielona pietruszka i tymianek.
Zamrażanie:
Umyte i wysuszone zioła zamrażamy w niewielkich porcjach, umieszczając je w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Najlepiej zamrażać zioła wymieszane z masłem, które chroni je przed utlenieniem. Do tego typu przechowywania nadają się: koperek, cząber, lubczyk, nać dzikiej marchwi, majeranek, mięta, natka pietruszki, rozmaryn, tymianek i melisa.
Konserwowanie w oleju:
Idealnie nadają się do tego tymianek i bazylia. Umyte zioła rozłożyć na lnianej ściereczce i pozostawić na kilka dni, aby wyschły. Oderwane od łodyg listki wrzucić do słoiczka i powoli zalać olejem z orzechów arachidowych. Kiedy słoik będzie wypełniony po brzegi, a pęcherzyki powietrza wypłyną na wierzch, na wieczko nalać kroplę spirytusu, podpalić ją i błyskawicznie zakręcić słoik.
Konserwowanie w occie:
Wysuszone zioła posiekać i zalać octem. Po pewnym czasie, kiedy ocet przesiąknie zapachem ziół, przefiltrować go. Do takiego konserwowania nadają się: bazylia, cząber, koperek, estragon, lubczyk, natka pietruszki, mięta, rozmaryn i tymianek.
Łysack [ Przyjaciel ]
Cliffton -> myślałem nad dwoma ostatnimi metodami:)
co do oleju to chyba może być oliwa, a nawet jeśli nie to przy takiej ilości ziół olej z orzechów nie będzie jakimś wielkim wydatkiem:)
co do octu to obawiam się octowego posmaku.. a poza tym to jak to ma wyglądać? potem dodajemy do potraw ten przefiltrowany ocet, czy listki?