Vegetan [ Senator ]
Szybkie pytanie z fizy
Skąd się wzięło "-1" w tym wyrażeniu:
po przeksztalceniu z wzoru:
n*Vzero - Vzero =g*t
mam teraz
Vzero(n-1)=g*t
Z góry dzięki
tomazzi [ Young Destroyers ]
Chyba żartujesz :)
n*Vzero - Vzero = n*Vzero - 1* Vzero = (n-1) * Vzero
Tanthalas11 [ Centurion ]
bede pisał V0 bo tak szybciej:P
n*V0-V0 = g*t
wyłączamy czynnik przed nawias:
V0(n-1) = g*t
w tym drugim jeśli to policzymy to: V0(n-1)=V0*n -V0
(-1* VO = -V0 czyli to co masz w 1 linijce)
1 * x = x,
-1 * x = -x