Mikami [ Generaďż˝ ]
To oni jeszcze istnieją?
Nie pamiętam ile lat temu była ta afera, ale markę tej firmy zapamiętam na całe życie. Będąc ostatnio na zakupach w Plusie przeżyłem mały szok. Nie sądziłem, że oni jeszcze istnieją... Życzę smacznego.
Krala [ ]
My nie wcinamy telefonów komórkowych, ale możesz napisać która marka dokładnie (podejrzewam Alcatela) powoduje niestrawność.

marszym [ Senator ]
Constar ?
Mikami [ Generaďż˝ ]
Tak. sorki, obrazek był za duży, musiałem zmniejszyć żeby wszedł...
kosik007 [ FreeLancer ]
Con(star)gratulations, Cpt. Obvious!
mannan [ M*A*S*H ]
To Ci, którzy "odnawiali" stare wędliny i potem je sprzedawali?

pooh_5 [ Czyste Rączki ]
o co chodzi? ;-)
Azeldoh [ Chor��y ]
Najwyraźniej poradzili sobie z szopką medialną jaką ktoś im zgotował.
legrooch [ MPO Squad Member ]
No i co, że Constar? Przy takiej liczbie kontroli, jakie przeżywają nadal, są jedną z najlepszych firm na rynku.
marszym [ Senator ]
Hmm.. że firma nadal istnieje to się nie dziwię. Bardziej dziwi mnie to, że nadal trzymają się nazwy.
.:Jj:. [ Legend ]
Mniam mniam mniam! Czyż to nie ta marka co wypuszczała te delicje? Ciekawe czy te pyszności na zdjęciu wyglądają tak naprawdę, czy to zręczna ręka + dobrej jakości farbki akwarelowe :)
Cliffton [ Generaďż˝ ]
Połowa wędlin firmy Krakus pochodzi właśnie z Constaru, ale jakoś nikt nie panikuje... a tu jak zamiast metki Krakusa jest Constar to już tragedia...
Didier z Rivii [ life 4 sound ]
legrooch --> dokładnie :) calkiem niedawno ich hasłem reklamowym było to ze maja najwyższą jakość bo są najczęściej i najgęściej kontrolowanym zakładame mięsnym w polsce :)

legrooch [ MPO Squad Member ]
Didier ==> I przyznam, że ich wyroby są lepsze niż Sokołowa czy Morlin (kiełbasa żywiecka, parówki).
Zenedon_oi! [ Generaďż˝ ]
Najlepsze kabanosy są od Henia Stokłosy!
caramucho [ Konsul ]
Cliffton ---> dokładnie, w tych zakładach produkowano tez inne marki o czym nie wiele osób wie bądź pamięta, zresztą nawet przed aferą spełniali normy o których większość ówczesnych zakładów mogła pomarzyć.
Oligarcha Tresci [ Legionista ]
czytalem jakis czas temu jakis rappoert nt. produkcji ztwnosci w PL i COnstar pod wzgledem jakosci plasowal sie na jednej z najwyzszych pozycji w zestawieniu - widac naglosnienie sprawy dalo pozytywny efekt.
Mikami [ Generaďż˝ ]
.:Jj:.----------> To niestety zdjęcie ze sklepu...
Trael [ Mr. Overkill ]
Po całej aferze, mieli nawet takie reklamy (w gazetach), że przechodzą najwięcej kontroli itd. więc kupujący mogą mieć pewność co do jakości produktów.
kamil1153 [ Generaďż˝ ]
Czy to, aby nie o tym mowili pare lat temu w Uwadze ?
Niezla afera wtedy byla.
Mr.B-F [ Pretorianin ]
"Tak się teraz hoduje w Polsce cielęta na białe mięso. Do tej pory cielęcina
w Polsce była pozyskiwana od cieląt hodowanych w tradycyjny sposób, tzn. dokonywano uboju 50-80 kg cieląt w kilka dni po urodzeniu. Amerykanie wymyślili to sobie inaczej.
Po co ubijać 50 kg cielęta jak można je pohodować przez cztery miesiące do 150 kg?
Tylko 4 miesiące, a 3 razy więcej cielęciny. Ale, aby cielęcina została cielęciną z wyglądu (czyli białym mięsem) potrzebne są specjalne metody chowu. Zwierzak stoi przez cztery miesiące w obudowie, aby się nie ruszał i jest odpowiednio karmiony po to, by jego mięśnie i ścięgna się nie rozwijały, po to by "cielęcinka była miękka" i by mięso było "jasne".
Cielęta przez cały czas znajdują się na pograniczu życia i śmierci - w stanie ciągłej głębokiej anemii. Ponieważ w takiej kondycji nie przeżyłyby długo (choroby) "faszeruje" się je antybiotykami."
Mowa o grupie animex, do ktorej nalezy m.in. Constar. Smacznego ;d
Skrabcio [ Legionista ]
Połowa wędlin firmy Krakus pochodzi właśnie z Constaru
gad1980 [ Generaďż˝ ]
Mr.B-F --> Mógłbyś podać źródło?
Mr.B-F [ Pretorianin ]
gad1980 - Ten tekst, ktory akurat przytoczylem, jest z strony stowarzyszenia obroncow zwierzat wiec mogloby sie wydawac, ze jest naciagniety. W internecie, na polskich i zagranicznych stronach, jest jednak sporo tego typu artykulow, a tez nie od dzisiaj wiadomo jak dzialaja duze grupy, koncerny, ktore stawiaja na ilosc, nie jakosc.
gad1980 [ Generaďż˝ ]
Mr.B-F --> Dziękuję za rzeczowa odpowiedź. Kiedyś była podobna afera z kurczakami w KFC...
HeadShrinker [ Generaďż˝ ]
Afera Constaru została IMO rozdmuchana przez media. Nie twierdze, że nic się tam nie działo, ale najprawdopodobniej wszystkie zakłady wędliniarskie/etc stosują te same procedury. Constar miał pecha bo akurat na tę firmę trafiło. I tak mieli wiele szczęścia, będąc częścią ogromnego koncernu amerykańskiego (którego własnością jest grupa animex), mogli sobie pozwolić na straty i na kosztowną jak cholera kampanie mającą przekonać ludzi do tego, że 'teraz już jest lepiej' Zwykła krajowa firma pewnie by się już po tym nie podniosła. Zapewne nic się tam nie zmieniło prócz tego, że ochrone mają lepszą i nikomu się nie pozwalają szwendać po zakładzie z kamerą;)
.Eric Cartman. [ Black Sabbath Army ]
ta kiełbasa to jakiś fuj :P

K4B4N0s [ Filthy One ]
Ja czasem kupowalem ich wedliny, nie patrzac na nazwe i jakos nie narzekalem.
reksio [ Q u e e r ]
Naprawdę jecie mięso i wędliny pakowane w foliowe worki? Ee... to jak zamiast fajek palić skręty, a zamiast kawy walić wódkę...
Rybha [ Generaďż˝ ]
Stare dziadki i babki zapomniały pewnie o aferze i dalej to kupują. "Mniam, mniam, jakie dobre mięsko."
JanP_ [ MoonWalker ]
Jestem wegetarianinem

Tenshay [ I'm Destroying The World ]
to źle czy dobrze?

frer [ God of Death ]
Mi ostatnio przeszła ochota na mięso jak w TVN pokazali program na temat robienia mięs, szczególnie szynki. Jako, że czas to pieniądz dla przedsiębiorców to nie bawili się w jakąś specjalną obróbkę, tylko taśmowo nastrzykiwali mięso różnymi środkami nadającymi mięsu odpowiedni smak i wygląd. Dzięki temu te kilkadziesiąt gatunków wędlin które mamy dostępne w sklepach (btw niektórzy uważają, że kapitalizm góruje nad socjalizmem, bo teraz tyle szynki mamy do wyboru, a kiedyś tego nie było) tak naprawdę różni się głównie chemikaliami którymi mięso zostało naszpikowane. Co ciekawe jeszcze, to że masa mięsa po tym nastrzykiwaniu zwiększała się prawie dwukrotnie.
Dla porównania pokazali zakład zajmujący się produkcją mięs przy pomocy tradycyjnych metod i zapytali się o masę mięsa po obróbce, i okazało się, że wynosi ona zaledwie ok. 70% masy początkowej. Cóż, w końcu liczy się pieniądz, więc lepiej z tego samego mięsa uzyskać 200% produktu niż tylko 70%. Bydło i tak to kupi jak naklei się etykietkę "szynka po góralsku".
Jeszcze lepiej sprawa ma się np. z parówkami, bo okazuje się, że w niektórych zawartość mięsa nie przekracza 20% !!!
Skiter16 [ Just do it ]
Jeszcze lepiej sprawa ma się np. z parówkami, bo okazuje się, że w niektórych zawartość mięsa nie przekracza 20% !!!
To te 80 % to co to jest ?
Van Persie [ KanonieR ]
Skiter16---> chyba woda, różne konserwanty, substancje poprawiające smak pewnie, nie wolno zapominać, że dodają sól i przyprawy ;) Ale chyba trochę więcej niż 20% w nich mięsa jest, no bez przesady.
Oligarcha Tresci [ Legionista ]
Skiter16 - a wiesz z czego sa w ogole parowki robione?
glownie z wymion, uszu i kopyt.
Skiter16 [ Just do it ]
Skiter16 - a wiesz z czego sa w ogole parowki robione?
glownie z wymion, uszu i kopyt.
A niby skąd ja mam wiedzieć ? W masarni nie pracuje :)

T_bone [ Master Sergeant ]
Czytając tytuł wątku pomyślałem że chodzi o nową płytę New Kids on the Block.
gazownikk [ Pretorianin ]
Mikami --> Przecież afera z Constarem była dęta i przeprowadzona na zlecenie konkurencji. Potem była zdaje się sprawa sądowa, na której oddalono wszelkie zarzuty, ale o tym już się głośno nie mówiło.
Dj_Mazurski_kartofel_123 [ Pretorianin ]
jak widzać nadal są

songo93 [ Marduk ]
a co niby sie stało??

_borzo_ [ Konsul ]
OOO TAK! Parówki z 20% mięsa są mniam mniam. Szczególnie jak jeszcze kupisz je w promocji w jakimś hipermarkecie i to najlepiej w niedzielę (dostawy są albo w poniedziałki albo we wtorki- przynajmniej tak kiedyś było w Realu we Wrocławiu).
Do parówek nie dość że dają tak jak napisał Oligarcha Tresci wątpliwej jakości mięso, to także czasami dają mięso z żylakami i różnymi wynalazkami. Czasami się zdarza że i papier toaletowy się znajdzie.
wlodzix [ Pretorianin ]
tak jadłem to dzisiaj.Coś mi grozi?nie łapie o tej aferze
Petrov [ Konsul ]
Constar to jedna z wielu firm stosujących takie procedury przy "odświeżaniu" mięska. Akurat mieli tego pecha, że na nich padła ta dziennikarska prowokacja, bo naprawdę spośród polskich producentów wędlin (a także pracowników licznych sklepów) to zupełnie normalnie. Ludzie i tak kupią, zjedzą.
Najlepiej to mieć rodzinę na wsi, która od czasu do czasu zaopatruje w jakieś świeże mięsko :)
A propos Constaru: ma ktoś może tą mp3 gdzie koleś dzwoni do siedziby firmy i robi sobie jaja z babki, która odebrała? Samo mp3 średnio śmieszne, ale dla parsknięcia śmiechem tego żartownisia warto.
Ciekawy Fryzjer [ Semper Fidelis ]
twoja stara ostatnio to jadła
EwUnIa_kR [ Legend ]
17 kwietnia 2005
Śledztwo dziennika "Rzeczpospolita" i telewizji TVN wykazało, że zakład rozwoził do sklepów przeterminowane wędliny, które uprzednio były specjalnie "odświeżane". Pracownicy starachowickiego zakładu robili to przy użyciu oleju, następnie przedłużali ważność wędlin na opakowaniach.
Po publikacji sprawą zajęła się Inspekcja Weterynaryjna, która po przeprowadzonej w czwartek kontroli, w piątek zdecydowała o wstrzymaniu produkcji w dziale pakowania Constaru. Zbigniew Szpak, przewodniczący Rady Nadzorczej Zakładów Mięsnych Constar S.A., zdecydował jednak o całkowitym wstrzymaniu produkcji do czasu wyjaśnienia nieprawidłowości.
Przez cały weekend w zakładzie trwała też kontrola wykonywana przez "niezależnych ekspertów". Jej zleceniodawcą była dyrekcja zakładu. Do czasu uzyskania wyników tej kontroli, nie będzie decyzji, co do zwolnień w zakładzie.
Do czasu uzyskania wyników kontroli weterynaryjnej w zakładzie Constar SA w Starachowicach, nie będzie decyzji o zwolnieniach pracowników - powiedział Szpak. Dotychczas odwołany został jedynie prezes firmy.
Zdaniem Szpaka, według wstępnych ustaleń można stwierdzić, że produkty Constaru nie stanowiły zagrożenia dla zdrowia konsumentów.
wszystko.
Erdi [ Generaďż˝ ]
No nie mówcie mi, że większość GOLowej społeczności kupuje wyroby z mięsa w foliowych paczkach. Po takich produktach nie oczekujcie smakowej rewelacji. Najlepiej się udać do pobliskiego, dobrego rzeźnika. Już taka sama woń unosząca się od takiego zakładu przyciąga człowieka, a te kiełbasy z wędzarni... huhu :)
Z wyrobami mięsnymi jest jak z resztą. Kupujesz tanio, ale od noname firm, to nie oczekuj cudów :) Czasami lepiej jest wydać kilka złotych więcej.
EwUnIa_kR [ Legend ]
szkoda że takich szyneczek nie można kupić w constarze bo by były kolejki jak za komuny;)
Salado. [ Generaďż˝ ]
Akurat jeśli chodzi o mięso to nie warto oszczędzać
co z tego, że kupisz taniej kilogram mięsa, skoro mięsa będzie tam 30%?
połowę pieniędzy wydajesz na wszelkie dodatki, o których lepiej nie pisać, bo włosy chce się rwać z głowy
zapłacisz dwa razy więcej w porządnym sprawdzonym, lokalnym sklepie, a dostaniesz dobre mięso gdzie mięsa będzie powyżej 50% czyli i tak wyjdziesz na swoje bo to tak jakbyś kupił 2 kg mięsa z supermarketu
co prawda na stole - wizualnie - będziesz miał więcej gdy kupisz tanie tzw. "mięso", ale jak dopłacisz w żołądku będziesz miał więcej wartości odżywczych i mniej chemii na dodatek - same plusy
Genetyk [ Generaďż˝ ]
co do produkcji cielęciny:
jako, że byłem na praktykach studenckich w Szwajcarii mogę opowiedzieć jak wygląda to tam:
cielaczek trafia do zagrody po której sobie łazi swobodnie w towarzystwie innych w podobnym wieku, do jedzenia dostaje mleko (w Szwajcarii są limity więc wymyślili co zrobić z nadwyżkami) z dodatkiem probiotyków (nie antybiotyków) - bakterie kwasu mlekowego w probiotykach dają nieźle popalić bakteriom chorobotwórczym. Oczywiście taki cielak wypróżnia się widowiskowo, ale nie jest tak źle jak w wersji z postu [21]. Można uzyskać podobny efekt mniej drastycznymi metodami
parówki - te brakujące 80% to w dużej części po prostu tłuszcz, tkanka łączna i woda (plus chemia)
porządna szynka - proponuję spróbować szynki parmeńskiej (150 pln za kg) - po takiej uczcie część z Was będzie wolała jeść chleb z dżemem niż wyrób mięsopodobny za 9,99
podsunę inny temat - wiecie, że chleb zapakowany w folię (jeśli wcześniej nie został odpowiednio odparowany), pleśnieje w ciągu 2 godzin???? (nie widać tego gołym okiem)
smacznego!
Salado. [ Generaďż˝ ]
tylko gdzie dostać taką szynkę? :)
Genetyk [ Generaďż˝ ]
szynka parmeńska jest dostępna w tzw trochę lepsiejszych sklepach - Złoty Grosz, Chata Polska, Piotr i Paweł, cena jest szokująca ale szynka zawiera mało wody, kroi ją się na cieniuteńkie plasterki i na dwie bułki starczy szynki za 2-3 złote.
Co jest dosyć wesołe nawet podrabiana parmeńska jest bardzo dobra - po prostu wędliniarze kopiują sposób produkcji (cena wtedy spada do 30 złotych) - nazwa "parmeńska" jest zastrzeżona wg przepisów UE
takie wyroby jak parmeńska, surowa polska, krakowska sucha, żywiecka, salami, kindziuk, należą do kategorii wędlin gdzie pole do popisu dla chemików jest ograniczone - jakakolwiek modyfikacja składu, procesu produkcji spowoduje że krakowska nie będzie wyglądała i smakowała jak krakowska - żaden hurtownik nie kupi czegoś takiego do swojego sklepu (i nie wystawi za 30-50 złotych na ladę)
link dla zainteresowanych szynką parmeńską
link dla zainteresowanych smacznym jedzeniem
EwUnIa_kR [ Legend ]
najlepszy sklep na dobre zakupy (niekoniecznie tanie ale coś za coś) to Alma.