kuba553666 [ Pretorianin ]
lody o smaku kiełbaski...
czego to ludzie nie wymyślą...
Peregrin Tuk [ Lech Zdech Amica ]
sie zdziwilem jak kidys będac mały zobaczyłem chyba w Zakopanem lody o smaku - smerfowym, czy tez gumy do rzucia...ale kiełbaski ?!
Dexter666 [ Fresh dyspozytor ]
już myślałem, że... kiedyś z mamą, siostrą i szwagrem byłem w całkiem ekskluzywnej restauracji na lodach, jemy lody, jemy, aż tu nagle mam wypluwa coś pogryzionego... był to kawałek kiełbasy!! mówi, że lody były z kawałkami truskawek więc wzięła jakiś kawałek i zaczęła rzuć i rzuć w końcu jak skapła się, co to za smak to wypluła, nie zapłaciliśmy za lody... a szefowa nawet nie przeprosiła tylko leciała po drugie, mamie odechciało się już lodów :) fuuuj!

.:Jj:. [ Legend ]
Wśród nietypowych smaków można znaleźć m.in. [..] haggis, czyli szkocka kaszanka
Jezu naprawdę?!
*zwraca..*
QamilekQ [ Konsul ]
pudding z yorkshire?
Kozi89 [ Legend ]
Już widzę jak ludzie to kupują. Chociaż Brytyjczycy to maja upośledzony zmysł smaku.
Lara577 [ Konsul ]
Smerfowe lody są nawet dobre, ale tego na pewno bym nie tknęła
caramucho [ Konsul ]
Informacje o lodach o smaku "mięsnym" usłyszałem już jakiś rok temu. Pewien szef kuchni z USA opracował nawet lody bekonowe i jest to dość duży wyczyn technologiczny bo dotychczas uzyskanie takiego smaku było niemożliwe. Generalnie należy oczekiwać pojawiania się coraz to nowych wikuśnych smaków w oparciu o ten system produkcji lodów i nie ma się co obużać na brak gustu. Dla zdegustowanych kilka przepisów na domowe lody:
Lody śmietankowe
Składniki: 500 ml mleka, 8 żółtek, 150 – 200 g cukru, 250 ml śmietany kremówki
Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować i wlewać małym strumieniem do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem. Cały czas ubijać. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i dalej ucierać, aż do ostygnięcia.
Śmietanę ubić i wymieszać z żółtkami. Przełożyć do maszynki do lodów lub do innego naczynia. Lody włożyć do zamrażarki (pamiętać o mieszaniu).
Do tego typu lodów można dodawać różne dodatki, należy robić to na końcu ale przed włożeniem ich do zamrażarki.
Proste lody owocowe
Składniki: 3 żółtka, szklanka mleka, szklanka owoców (maliny, truskawki, poziomki), torebka cukru waniliowego, szklanka cukru.
Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści. Mleko zagotować, do gorącego wsypać cukier waniliowy, wymieszać, następnie wlać do żółtek, ubijając trzepaczką. Dodać zmiksowane owoce i ostudzić, cały czas mieszając. Wstawić do zamrażalki.
Lody waniliowe
Składniki: 1/2 l mleka, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 1/2 laski wanilii.
Przygotowanie: mleko zagotować z wanilią. Ubić żółtka z cukrem, wlewać do nich mieszając, gorące mleko, po czym postawić powtórnie garnek na słabym ogniu i nadal mieszając trzymać chwilę tak, aby masa zgęstniała, a nie zagotowała się. Odstawić z ognia i stale mieszając ostudzić.
Zimny płyn wstawić w płaskim naczyniu do zamrażarki na kilka godzin, pamiętając o mieszaniu.
Dobrze zamrożone lody podawać z owocami.
Lody kawowe
Składniki: 1/2 l mleka, 2 jajka, 2 żółtka, wanilia, 15 dag cukru, 2-3 dag kawy
Przygotowanie: jaja ubić na parze z cukrem, dodawać po troszku przegotowanego mleka, ubijać aż masa zgęstnieje, włożyć do drugiego naczynia z zimną wodą, ubijać nadal, aż masa oziębi się zupełnie, dodać mocny napar kawy (1/8 l wody). Wlać lody do formy i zamrozić (pamiętać o mieszaniu lodów).
Lody jogurtowe
Składniki: 6 żółtek, 3 szklanki jogurtu naturalnego, 10 dag cukru, 0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek, czarnych jagód), wiórki kokosowe do przybrania.
Przygotowanie: żółtka ubić na parze z cukrem na puszysty krem. Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem. Owoce zmiksować i połączyć z masą jogurtową. Przełożyć do maszynki do lodów lub innego naczynia, przykryć i zamrażać. Lody podawać ze świeżymi owocami, bakaliami, bitą śmietaną lub kremem albo bez tych dodatków posypane wiórkami kokosowymi.
Lody herbaciane
Składniki: 4 łyżeczki czarnej herbaty, filiżanka wody, ˝ l śmietany 36%, sok z 3 pomarańczy, 2 żółtka, cukier do smaku.
Przygotowanie: herbatę zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty a następnie przecedzić. Napar zmieszać ze śmietaną oraz sokiem z pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem i doprawić tym napar ze śmietaną i sokiem. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy i zamrozić w zamrażalniku.
Lody herbaciane podawać w wysokich szklankach, można udekorować wiórkami z migdałów lub orzechami.

Szymon (zbanowany dudka) [ Generaďż˝ ]
bleee puszcze zaraz pawia
czyżby zaczęto realizować pomysł "fasolek o różnych smakach" z Pottera?

Boroova [ Gwiazdka ]
Normalnie az kusi, zeby sprobowac. Jesli nie sa zbyt drogie to w Sobote kupie jednego i sie zobaczy czy dobre.

sugibejbs [ Pretorianin ]
Mama kiedyś przyniosła mi cukierki o smaku mięsnym ... a, że dostała je od chińskiego lekarza można się domyślać jakiego mięsa smak imitowały :D
Jaworczyk96 [ Generaďż˝ ]
O ja kiedyś jak wchodził smak gumy to było super ale nie Kiełbasa

Ronnie Soak [ Lollygagger ]
restauracja the fat duck gdzies w UK byla uznawana za najlepsza restauracje na swiecie przynajmniej 2 razy jezeli mnie pamiec nie myli ( . patrzylem na ich menu i mieli rozne dziwne rzeczy, m.in. lody lososiowe, teraz w menu maja w/w bekonowe (NITRO-SCRAMBLED EGG AND BACON ICE CREAM), jak i wiele innych przediwnych rzeczy (np. tost z truflami i mchem debowym lub owsianke ze slimakow/slimakami)

Samurai at dojo [ Konsul ]
Polacy nie gęsi i swoje lody śmietankowe o smaku Coca-Coli mają. Produkują je w Koszalinie i tylko niedaleko Koszalina można je dostać. Smakują znośnie, ale są mdłe.
.Eric Cartman. [ Black Sabbath Army ]
fuj !!! nigdy tego nie zasmakuje :P

DAWCIOpl [ Centurion ]
Ja zal nigdy czegos takiego nie wezme do ust :P

Halucyn89 [ Senator ]
Tylko Panny lekkich obyczajów lubią lody o smaku kiełbasy......

Fett [ Avatar ]
ja bym chętnie spróbował! :) Jadłem kiedys lody paprykowe i byly zajebiste :)

Dj_Mazurski_kartofel_123 [ Pretorianin ]
po czymś takim wyrzygać się można