GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

pizza niczym z pizzerii

28.08.2008
12:34
smile
[1]

Grievous27 [ Generaďż˝ ]

pizza niczym z pizzerii

Posiada ktoś jakiś wypróbowany przepis na pizze (lub tez samo ciasto), która smakuje jak z pizzerii? Bo ostatnio u mnie w domu robią coraz gorsze te pizze i chce im pokazać lepszy przepis ;]
dziękuje z góry za pomoc

28.08.2008
12:36
smile
[2]

===Schejkimenn=== [ VI LO Spunky Guy ]

Do wyboru do koloru;)

28.08.2008
12:38
[3]

xmajorx [ Gladiator ]

Szczerze mówiąc ciężko jest w domowych warunkach zrobić pizze identyczną jak ta podawana w pizzeriach... powód jest banalny, w domu nie masz dostępu do wszelkiego rodzaju chemii spożywczej, która w takich pizzach się znajduje i która dodaje im smaku ;)

Możesz poszukać tutaj -->
Czasem uda się znaleźć tam coś ciekawego ;)

28.08.2008
12:38
smile
[4]

Darat [ Mr. Paranoico ]

Spytaj się Allegromanki aka Zielonej Żabki o przepis - przetestowałem i jestem bardzo zadowolony

28.08.2008
12:47
smile
[5]

===Schejkimenn=== [ VI LO Spunky Guy ]

xmajorz--->Dzięki za linka,wędruje do ulubionych:)

28.08.2008
12:51
[6]

Zielona Żabka [ dementia praecox ]

ostatnio w karczmie kuchlandia podawałam mój wypróbowany przepis :)

4 dag drożdży (tylko nie dodawaj ich w całości, najlepiej pokruszyć), 2 szklanki mąki, pół szklanki ciepłej wody, dwie łyżki oleju, łyżeczka soli. Wody i mąki dodawać stopniowo, żeby ciasto uzyskało idealną konsystencję. Jeśli chcesz żeby było kruche, jest taki trick, a mianowicie zamiast wody dodaj piwa :) Ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, jak już wyrośnie to broń boże ugniatać, tylko rozwałkować na cienko i voila :) Na to kładziesz sos pomidorowy, ser i dodatki. Do piekarnika na 15 - 20 min temperatura 180 - 200 stopni.

28.08.2008
12:51
[7]

erton2 [ Pretorianin ]

Chemia to jedno, a odpowiedni piec drugie. W moim starym gazowym piekarniku nie da rady zrobic idealnej pizzy, ale w elektrycznym z termoobiegiem i bajerami wychodzila mi swietna pizza na cienkim ciescie, niestety uzyskac grube i pulchne jest juz trudniej, ma ktos na to metode?

Zabka --> Nie wytlumaczylas tego dostatecznie jasno. Drozdze wrzucamy do wody i porzadnie mieszamy, a dopiero ten roztwor do maki z sola, olej podczas ugniatania. Ja dodatkowo do wody i drozdzy dodaje troche cukru i pare lyzeczek maki - pod przykryciem robi sie z tego taka piana (nie pamietam jak to sie nazywa) tylko uwaga - jej objetosc moze sie zwiekszyc kilkukrotnie

28.08.2008
12:52
[8]

Regis [ ]

Bez pieca do pizzy za chiny ludowe nie uzyskasz efektu jak z pizzerii - temperatura w piekarniku bedzie o wiele za mala. Niestety :(

28.08.2008
12:59
[9]

QrKo_ [ ]

powód jest banalny, w domu nie masz dostępu do wszelkiego rodzaju chemii spożywczej, która w takich pizzach się znajduje i która dodaje im smaku ;)
xmajorx rozwin wyrazenie "chemia spozywcza", bo pol roku pracowalem w pizzeri i jakos nie widzialem zebysmy uzywali skladnikow innych niz te posiadane w domu, nie liczac 5cio kilowych workow mozarelli, bo fakt, tego w domu nikt nie ma

Regis powiedzial wszystko w temacie. Domowe 250C nijak ma sie do tych 400 (nie pamietam dokladnie ile, danwo to bylo) panujacych w piecu do pizzy.

28.08.2008
13:06
[10]

EwUnIa_kR [ Legend ]

mój stary wypróbowany,tez juz gdzieś dawałam:

szklanka ciepłej wody,trochę cukru i soli,40grdrożdży 2 łyżki mąki,wymieszać,
odstawić na 15 minut,wylać,dołożyć 2 szklanki mąki i 3 łyżki oleju.
wszystko.
ciasto jest zajebiste jak w pizzeri.
ja mam specjalne okrągłe blaszki pizzowe (/50cm)to z tego ciasta mam 2 duże.

28.08.2008
13:26
smile
[11]

Grievous27 [ Generaďż˝ ]

bardzo dziękuje wszystkim, wkrótce będę stopniowo próbował każdego przepisu ;)

28.08.2008
13:51
[12]

xmajorx [ Gladiator ]

QrKo_ --> pozwól, że odpowiem na Twój post pytaniem, sami robiliście dla przykładu sosy które są jednym z głównych składników pizzy ? Szczerze w to wątpię, poprostu "smarowałeś" ciasto gotowcem. Mam nadzieję, że dalej już sam wywnioskujesz o co mi chodziło ;)

Piec to druga sprawa, bo rzeczywiście bez odpowiedniego nie ma co liczyć na dobry efekt końcowy.

28.08.2008
14:07
[13]

QrKo_ [ ]

xmajorx - niby nie, ale tez nie byl to produkt z napisem "sos do pizzy", po prostu zamiast taszczyc siatke pomidorow ktore trzeba bylo by rozgotowywac pewnie z pare godzin zeby woda odparowala (a tak wlasnie robie sos w domu) kupowalo sie 5kg puszke pomidorow, dodawalo kilka innych skladnikow i powstawal sos. Mimo wszystko chemia bym tego nie nazwal :)

28.08.2008
14:56
[14]

xmajorx [ Gladiator ]

QrKo_ --> więc musiała to być całkiem porządna pizzeria, bo to co czasem widzę lub słyszę od wtajemniczonych znajomych poprostu przechodzi moje, niestety złe, oczekiwania :)

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.