promyczek303 [ sunshine ]
Pytanie do alkoholików ;)
Mam alkoholowy problem ;)
Dostałam taki oto trudnek -->
I nie wiem za bardzo jak się za niego zabrać :P Wiadomo, że gin podaje się z tonikiem, tequile z solą, a żubrówke z sokiem jabłkowym... a to coś?
Ma 41,5% wiec zakładam, że to poprostu jakaś wódka i myślę, że nada się na zwykłego drinka ale pewności nie mam. Z racji specyficznej butelki nie mogę zajrzeć do środka bez otwierania ;|
Może znajdzie się ktoś, kto degustował? ;)
Lindil [ WCzK ]
szymon_majewski [ Senator ]
Zakladam ze wodka tyle ze obcokrajowa. w innych krajach (np. w Grecji) podaja wodke tak samo, w niewielkich kieliszkach.
sugibejbs [ Pretorianin ]
"Cacacha jest to bardzo aromatyczna wódka (chyba tak można to określić, przynajmniej mi bardziej wódkę niż rum przypomina) ale nie polecam picia w wersji hard core.
Najlepiej smakuje jako drink ze świeżym sokiem z limonek, cukrem trzcinowym i pokruszonym lodem (można też w ostateczności użyć zaprawy limonkowej dostępnej w makro, niemniej zdecydowanie lepsze są świeże limonki)"
cyt. wklejony z google ;)
promyczek303 [ sunshine ]
Lindl, sugi :) --> no ok, ale probowałam coś znaleźć o dokładnie tym gatuknu jaki jest na zdjeciu i ni huhu...
Deser [ neurodeser ]
Alkoholik pije to z butelki i pyta co to za landrynki :)
promyczek303 [ sunshine ]
Deser --> z tym, że ja jeszcze alkoholikiem nie jestem, więc pytam :) Zawsze lepiej miec pewność co bierze się do buzi ;D
szymon_majewski [ Senator ]
Zawsze lepiej miec pewność co bierze się do buzi ;D
Bez skojarzen ...
sugibejbs [ Pretorianin ]
promyczek -> ale ja jestem, zaproś mnie, a podołamy ;)
Moniash [ Generaďż˝ ]
Podziel się! ;p
promyczek303 [ sunshine ]
sugi --> wiesz, że moj dom zawsze stoi dla Ciebie otworem ;)
Alkohol ten jest podstawowym składnikiem najbardziej popularnego brazylijskiego drinka o nazwie Caipirinha:
Składniki: 1/2 limonki, 60 ml cachaçy (brazylijskiej wódki), 2-3 łyżeczki brązowego cukru z trzciny cukrowej, kruszony lód
Przyrządzanie: Limonkę umyć, sparzyć, przekroić na 4 lub 8 części. Wrzucić do wysokiej szklanki, dodać cukier i wymudlerować (wycisnąć). Następnie wsypać pokruszony lód do pełna szklanki. Wlać cachaçę, i wystirować(wymieszać). Podwać z dwoma rurkami oraz udekorować ćwiartką limonki.
brzmi apetycznie ;)
songo93 [ Marduk ]
jak nie wiem co to biore z sokiem albo colą i duzo lodu ;)
provos [ Clandestino ]
Pomyśleć, że u nas butelka cachacy kosztuje jakieś 60 zł... w Brazylii za dolara kupisz całe wiadro.
Golem6 [ Gorilla The Sixth ]
Ależ wyszukany drink. Wódka z limonką i cukrem...
promyczek303 [ sunshine ]
Golem --> wyszukany :D W drinku chodzi o to zeby nie byl wyszukany, a był smaczny. Te wszystkie z bita smietana i innymi podobnymi atrakcjami są guzik warte.
Widzący [ Legend ]
Golem6-> picie cachasy solo to mocne doświadczenie, trzeba lubić bimber, dlatego najpierw dwa-trzy drinki a potem solo. Druga butelka jest już smaczysta jak mało co, jest tylko jedno ale - lepiej nie trzeźwieć.
reksio [ Q u e e r ]
Nie wiem, czy piliście kiedyś wódkę 41 procentową (czy więcej), ale różnica jest odczuwalna. Przynajmniej tak mi się zdawało xD
Skrz@t [ Młody Gniewny ]
reksio - spirytus troche bardziej pali ;] ale za to jak ma cos wiecej obrotow to szybciej Cie bierze ;]
req_ [ duszpasterz trzezwosci ]
Jako forumowy alkoholik polecam otworzyć butelkę i spróbować w ciemno.
Krala [ ]
Ja piłem jakąś rosyjską 41%, ale nie pamiętam czy była mocna (zgaduję, że tak :)).
reksio [ Q u e e r ]
Skrz@t-> haha ;) Nie no, spirytus to dla mnie domena głupiej młodości. Teraz, choć równie młody, acz duchem stary, wolę jazz. ;p
ronn [ moralizator ]
Poza standardami jak Śliwowica czy Absynt, mamy jeszcze wypasione Bacardi 151 :] (151 proof = 75.5%)
taki absynt, czy bacardi jeszcze spoko, od 80% (np. czarny absynt) to juz zaczyna mi ślina cieknąć po wypiciu :P
Heretyk [ Generaďż˝ ]
Ja piłem jakąś ruską 40-stkę, ale wyjątkowo dobrej jakości. Nie było czuć obrzydliwego smaku typowego dla wódki (patrz: starogardzka) - całość wchodziła jak woda (choć próbowałem tylko jeden kieliszek).
promyczek303 [ sunshine ]
req --> myślałam, że otowrze ją na najbliższej imprezce, a nie chciałabym rozczarować siebie i innych :)
A skoro większość mówi, że nie nadaje się na "czysto" to chyba zostanę przy limonce i cukrze trzcinowym.