GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.37]

07.08.2008
00:02
[1]

nagytow [ Firestarter ]

Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.37]

Wstęp:

Kącik ten powstał w celu gromadzenia informacji, zapytań, porad, a także jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOLa. Wszystko powinno znajdować się w jednym miejscu, aby można było łatwiej i przyjemniej odnaleźć informacje związane z tworzeniem stron www. Liczymy na to, że kącik będzie bardzo często odwiedzany :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG:

- Macromedia Dreamwaver MX -
- Amaya -
- Adobe GoLive -
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe:

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obróbki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzędzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTP
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerów

-

Najlepsze kursy HTML

-
-

BŁĘDY W TWORZENIU STRON - koniecznie przeczytaj!

-
-

Ciekawe strony dla webmasterów:

-
-
-
-
-
-
-
-
-

Za darmo dla webmasterów:

-
-
-
-

Nasze strony:

wi3dzmin
-

hotDog
-

SULIK
-

Drak`kan
-

Bri (hmtlowa podstawówka :)
-

Slowik
- https://fotografia.gry-online.pl/

Johy
- https://tdu.gry-online.pl

================================
Archwium Kącika:
================================

cz. 01: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=282993
cz. 01: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=1724087 REIKARNACJA
cz. 02: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=293434
cz. 03: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=561138
cz. 04: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=681039
cz. 05: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=709817
cz. 06: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=778829
cz. 07: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=860865
cz. 08: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=987171
cz. 09: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=1348213
cz. 10: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=1966148
cz. 11: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2031618
cz. 12: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2059468
cz. 13: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2160961
cz. 14: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2219048
cz. 15: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2305650
cz. 16: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2374934
cz. 17: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2404162
cz. 18: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2479809
cz. 19: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2531725
cz. 20: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2661899
cz. 21: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2739264
cz. 22: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2940573
cz. 23: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=3283908
cz. 24: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=3713891
cz. 25: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4000035
cz. 26: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4101026
cz. 27: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4177593
cz. 28: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4379688
cz. 29: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4722727
cz. 30: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4979111
cz. 31: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=5179288
cz. 32: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=5566907
cz. 33: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=5880745
cz. 34: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=6280629
cz. 35: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=6280629
cz. 36: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=7016083

07.08.2008
21:36
smile
[2]

slowik [ NightInGale ]

piersi ^^

11.08.2008
09:46
[3]

SPMKSJ [ Konsul ]

pod firefoxem 3.0 przestał mi działać kod javascript, odpowiedzialny za dynamiczną zmianę strony po wybraniu selecta. Poniżej kod funkcji i jej wywołanie:

function przejdz()‹
pudelko=document.all.proba;
location.href="dziecko_oceny.php?get_wiek="+ getValue("get_wiek") +"&proba="+pudelko.options[pudelko.selectedIndex].value;



<SELECT name="kategoria" onChange="przejdz()"><OPTION value="">--- Wybierz kategorię ---</OPTION><OPTION value="3">prace dzieci 3 latki</OPTION> .....


Ma ktoś z Was pomysł co zmodyfikować, żeby kod działał pod wszystkimi przeglądarkami ??

11.08.2008
18:50
[4]

slowik [ NightInGale ]

na poczatek jaki masz doctype ?

11.08.2008
20:05
[5]

SPMKSJ [ Konsul ]

Właściwie to jest jedna z pierwszych stron moich w php i nie dbałem wtedy o doctype:-)
Teraz jak wprowadzam jakikolwiek nagłówek, część grafiki tajemniczo znika.

strona się nazywa
przedszkole19.prv.pl

12.08.2008
00:41
[6]

nagytow [ Firestarter ]

Pomijajac doctype, to w sumie ciekawe, ze akurat pod FF3 przestalo dzialac. Nie jest to jakas mega rozbudowana i zaawansowana funkcja. Moze wylaczyles sobie JS w FF? :)

12.08.2008
05:59
[7]

SPMKSJ [ Konsul ]

nagytow<--- no właśnie nie wyłączyłem...Słabo znam się na js, może dałoby się jakoś w prosty sposób zmodyfikować tę funkcję ?
Mógłbym to zrobić ,obejmując select formularzem, ale nie chce mi sie modyfikować kodu, bo mam kilka miejsc, w których musiałbym to zrobić. Także czekam na propozycje zmiany kodu w tej funkcji. Wtedy może zacznie działać

12.08.2008
06:10
[8]

SPMKSJ [ Konsul ]

Ach, dobra przekazałem ten kod do z archiwum X, a tymczasem zrobiłem to co w poprzednim poście i w selectcie, przy akcji onChange po prostu wysyłam formularz. Dzięki za uwagę.

12.08.2008
20:19
[9]

slowik [ NightInGale ]

nagytow===>nie mam pochlebnego zdania na temat ff ;-)

SPMKSJ===>doctype jest dosc istosty wg niego przegladarki interpretuja kod html

12.08.2008
20:45
smile
[10]

SPMKSJ [ Konsul ]

slowik <--- ehm, ja o tym wiem :-) . To była jedna z moich pierwszych stron, a teraz jak wrzucam tam doctype'a to mi część grafiki znika, więc lepiej zostawię jak jest :-)

12.08.2008
20:46
smile
[11]

DVDdawDVD [ Wszedłem ]

ja umie html ;d
a tak to robie teraz strony co wczoraj założyłem ją www.sa-multiplayer.lua.pl zapraszam do rejestracji szablon zrobiłem ja itd itp ;p
stron jest o całej serii gta ale bardziej o san andreas i multiplayer

13.08.2008
01:53
[12]

nagytow [ Firestarter ]

slowik --> Jesli mam wybierac, to wole walczyc z FF niz IE ;)

13.08.2008
19:37
smile
[13]

slowik [ NightInGale ]

nagytow===>mi sie znudzilo walczenie i uzywam opery ;)

13.08.2008
19:47
smile
[14]

DVDdawDVD [ Wszedłem ]

www.sa-multiplayer.lua.pl zapraszam na stronę o całej serii gta bardziej skupiająca się na san andreas i multiplayerze jego (sa-mp) tylko że wszystko robie tylko dla zarejestrowanych żeby było widoczne i fajne forum proszę się rejestrować i mam pytanie jaki jest darmowy hosting albo taki za smsa gdzieś tak ze 1 zł ;X żeby było więcej od lua.pl miejsca na strone

14.08.2008
02:00
[15]

nagytow [ Firestarter ]

slowik --> Hehe ja tez uzywam Opery :) Piszac o walce z IE/FF chodzilo mi o pisanie kodu i ujednolicanie wygladu pod nimi (no i pod Opera tez).

DVDdawDVD --> Juz raz zareklamowales swoja strone, wystarczy. O darmowych hostingach mozesz poczytac na stronie, ktorej link jest w pierwszym poscie.

23.08.2008
15:44
[16]

SPMKSJ [ Konsul ]

Mam taki problem w mysql

Mam tablice z polem data urodzenia (DATE), a w zapytaniu potrzebuje porównywać wiek osoby (INT).
Znalazłem funkcję która zwraca ilość miesięcy.

PERIOD_DIFF(P1,P2)

gdzie P1,P2 sa takiego formatu: 200808 lub 0808


Teoretycznie mogę użyć tej funkcji dla argumentów PERIOD_DIFF(data urodzenia, dzisiejsza data), wynik podzielić przez 12 zaokrąglić w dół i dostanę wiek.
Niestety muszę przejść z DATE na format RRRRMM w MySQLu.
Moje pytanie jak mam to zrobić ? Ewentualnie ,czy istnieje jakiś inny sposób ?

23.08.2008
19:12
[17]

nagytow [ Firestarter ]

Tak na szybko, nie testowalem:

Skoro chcesz w zapytaniu porownac wiek, powiedzmy sprawdzic pelnoletnosc osob, to sprawdzasz, czy maja skonczone 18 lat. Dzis jest 2008-08-23, czyli interesuja cie osoby, ktore urodzily sie 1990-08-23 albo wczesniej.

<?php
$date = (date("Y")-18).date("-m-d"); // data 18 lat temu
$query = "select * from tabela where birthday <= '$date'";
?>

23.08.2008
21:41
[18]

SPMKSJ [ Konsul ]

nagytow<--- Jeżeli mógłbym użyć php nie stawiałbym tu problemu, ale dzięki

24.08.2008
05:22
[19]

nagytow [ Firestarter ]

No to trzeba lepiej precyzowac o co chodzi :P

select year(current_date())-year(birthday)-(right(current_date(),5)<right(birthday,5)) as age from table

Konfig:
birthday - nazwa kolumny z data (typ date)
table - nazwa tabeli

Zapytanie zwraca wiek osob w latach.

24.08.2008
10:22
smile
[20]

SPMKSJ [ Konsul ]

nagytow<--- dziękil, przeanalizuję to jutro

24.08.2008
10:41
smile
[21]

SPMKSJ [ Konsul ]

nagytow<--- sprytne :-) Dzięki

27.08.2008
20:41
[22]

SPMKSJ [ Konsul ]

Jak się nazywała ta funkcja wyświetlająca zawartość całej tablicy w php ?? (nie echo ani printf)

ok znalazłem
var_dump

28.08.2008
00:18
[23]

nagytow [ Firestarter ]

Albo print_r :)

29.08.2008
14:05
[24]

SPMKSJ [ Konsul ]

Spotkałem się z takim problemem, nie wiem czy to wina mojego przemęczenia ;]

Chcę stworzyć tablicę asocjacyjną, której nazwy kluczy będą wartościami pewnej zmiennej. Pytanie brzmi jak to zrobić ?

Jak stosuję np coś takiego
$array[$zmienna] = 1

To php nie potrafi tego zinterpretować tak jak oczekuję ;]

29.08.2008
14:55
[25]

SPMKSJ [ Konsul ]

OK, okazało się że używałem tam funkcji sort, która zamienia klucze. Problem rozwiązany.

01.09.2008
14:50
[26]

yasiu [ Legend ]

a ja mam następujące pytanie

tabelka:

imię i nazwisko pracownika
stanowisko
departament
bezpośredni przełożony
mentor

chciałbym, żeby po wybraniu pracownika, strona automagicznie wczytała jego dane z bazy i uzupełniła pola stanowisko, departament, przełożony itp.

jak to zrobić? zapewne jakieś javaskryptowanie :)

01.09.2008
21:06
smile
[27]

SPMKSJ [ Konsul ]

yasiu <-- wybranie pracownika jest w polu select ??

Jeżeli tak ,to w ten sposób:

tam gdzie masz ten znacznik select z pracownikami - obejmujesz go formularzem:

<form name="frm_choose_worker" action="" method="get">
<select onChange="this.form.submit()" name="choose_worker">
<option value=' jacek kowalski'>jacek kowalski</option>
<option value='wacek kowalski'>wacek kowalski</option>
<option value='gacek kowalski'>gacek kowalski</option>
</select>
</form>

np takim.
Teraz w tym skrypcie po prostu oprogramowujesz akcję
if(isset($_GET['choose_worker']))‹

$ask = "SELECT * FROM workers WHERE worker_name=".$_GET['choose_worker'];
....
tutaj tabelka z danymi
...




dziękuję za uwagę ;]


02.09.2008
01:30
[28]

nagytow [ Firestarter ]

yasiu --> Z czego korzystasz (a raczej mozesz skorzystac): zwykly JS czy AJAX? Jak duza jest/bedzie w przyszlosci baza?

SPMKSJ --> yasiu nie o to pytal. Jemu chodzi o uzupelnianie danych (wykonywanie zapytan) bez przeladowywania strony.

02.09.2008
09:40
[29]

yasiu [ Legend ]

nagytow - w ostatecznosci moze sie przeladowac, ale ladniej byloby jakby tak sie nie dzialo

a korzystam z normalnego js

baza na razie nie istnieje, w ciagu roku moze sie w niej pojawic moze 200 moze 400 rekordow... za 5 lat moze ich byc 5000, ale do tej pory zapewne napisze kolejna wersje :)

02.09.2008
10:22
[30]

SPMKSJ [ Konsul ]

nagytow <--- Ja z posta [26] nie wyczytałem tego, że bez przeładowania.

02.09.2008
10:29
[31]

SPMKSJ [ Konsul ]

yasiu<-- Bez przeładowania jedyne rozwiązanie jakie znam jest takie. Przy ładowaniu strony cała zawartość tabeli pracownicy będzie ładowana do tabeli w JS. Czyli skrypt PHP wyświetlający stronę niech Ci wygeneruje skrypt JS, w którym będzie tablica z pracownikami.
Później możesz sobie łatwo wyciągać dane, jak kluczem w tabeli będzie nazwa pracownika i na bieżąco uzupełniać pola.
Czyli podstawy JS się przydadzą - przeczytaj kilka podobnych skryptów na necie i nie powinno być większego problemu.

02.09.2008
11:13
[32]

SPMKSJ [ Konsul ]

Nie znalazłem nic o tabliach asocjacyjnyw JS (słabo znam ten język, nie przepadam za nim), więc przygotowałem Ci na szybko działający skrypt JS operujący na zwykłych tablicach. Teraz musisz wygenerować ten skrypt w php w miejsce tablic worker_XXX wpisać dane z bazy. Resztę sam pewnie zdołasz już analogicznie zrobić. Mam nadzieję, że tym razem pomogłem ;]


<html>
<body>

<script type="text/javascript">
var worker_name = new Array();
worker_name[0] = "janek kowalski";
worker_name[1] = "franek fa";
worker_name[2] = "damian wfd";

var worker_phone = new Array();
worker_phone[0] = "123";
worker_phone[1] = "321";
worker_phone[2] = "122";

for (i=0;i<worker_name.length;i++)

document.write(worker_name + "<br />");

for (i=0;i<worker_phone.length;i++)

document.write(worker_phone + "<br />");



function getinfo()

var dna=('Company Name')

var mylist=document.getElementById("info")

for (i=0;i<worker_name.length;i++)

if( worker_name == mylist.options[mylist.selectedIndex].title) ‹
worker = new Array();
document.getElementById("displayinfo").innerHTML = worker_name + worker_phone;



/*var val = document.getElementById("displayinfo").innerHTML=mylist.options[mylist.selectedIndex].title*/



</script>
<select id="info" onchange="getinfo()">
<option title="damian wfd">damian wfd</option>
<option title="franek fa">franek fa</option>
<option title="janek kowalski">janek kowalski</option>
</select>

<div id="displayinfo">The worker goes here</div>

</body>
</html>


02.09.2008
11:30
[33]

SPMKSJ [ Konsul ]

Ech to forum jest daremne jeżeli chodzi o przeklejanie kodu html kilka rzeczy znikneło :/ np nawiasy kwadratowe []

zapodaje Ci linka do tego skryptu:


przejżyj kod źródłowy

02.09.2008
11:42
[34]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Ja bym jeszcze poprawił kod zaproponowany przez SPMKSJ, tak, żeby JS dodatkowo generowało <option> dla <select>, dzięki temu tylko raz musiałbyś wpisać Janków Kowalskich, a w zależności od długości tablicy tyle byłoby optionsów. Zaraz napiszę jakby to wyglądało.

Chociaż to można zrobić z poziomu php właściwie skoro i tak baza byłaby wcześniej wybierana z php:)

02.09.2008
12:25
[35]

SPMKSJ [ Konsul ]

Tak, oczywiscie select też generowany dynamicznie w php. Dane w selectcie z bazy danych

02.09.2008
12:44
[36]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Do czego ma służyć var dna?

I częściowo nie rozumiem po co robić
if( worker_name == mylist.options[mylist.selectedIndex].title) ‹
worker = new Array();


skoro można pobrać index z selectu (indeksy będą takie same skoro generowane przez php)

var nr=mylist.selectedIndex
document.getElementById("displayinfo").innerHTML =worker_name[nr] + worker_phone[nr]

02.09.2008
12:49
[37]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<--- na szybko posklejałem skrypty znalezione w googlach (niepotrzebna zmienna), żeby miał na czym pracować. Jasne że można zrobić lepiej, krócej, inaczej.

Ponadto na ten wklejony kod nie patrzcie, tylko na kod źródłowy strony z linka !

02.09.2008
16:57
[38]

nagytow [ Firestarter ]

yasiu -->
Widze, ze rozwiazanie problemu powoli sie klaruje, ale jeszcze dorzuce swoje trzy grosze :)
Pytalem o AJAX, bo on umozliwia dostep do bazy SQL z poziomu JS. Skoro korzystasz z czystego JS, to jedyne co mozesz zrobic to wczytac wszystkie potrzebne dane z bazy (select *) i operowac na rekordach w pamieci. Problemem jest zasobozernosc takiego rozwiazania (dlatego pytalem o rozmiar bazy). Do tego dochodzi (powiedzmy) problem bezpieczenstwa, na takiej stronie bedziesz mial zapisane wszystkie dane wszystkich pracownikow, a wyjac informacje ze zrodla to zadna sztuka :)


maviozo --> Zmyslne :) Ja bym jednak pominal tworzenie zmienej nr. Kod jest czytelniejszy, ale ogolnie to wedlug mnie jest zbedna :)


SPMKSJ -->
Ja z posta [26] nie wyczytałem tego, że bez przeładowania.

Coz, wystarczy spojrzec na pare kluczowych slow w jego poscie (podkreslilem je dla ulatwienia):

yasiu [26]: chciałbym, żeby po wybraniu pracownika, strona automagicznie wczytała jego dane z bazy i uzupełniła pola stanowisko, departament, przełożony itp.

jak to zrobić? zapewne jakieś javaskryptowanie :)


A i jeszcze cos:

na szybko posklejałem skrypty znalezione w googlach (niepotrzebna zmienna), żeby miał na czym pracować.

Lepiej uwazac co i skad sie wkleja, mozesz sobie zrobic luke w zabezpieczeniach strony :>

02.09.2008
17:00
[39]

maviozo [ Man with a movie camera ]

nagytow -> wiem że można pominąć nr, ale dałem go tutaj właśnie dla czytelności:)
W ten prosty sposób pomijasz całą pętlę którą zaproponował SPMKSJ.

02.09.2008
17:36
[40]

SPMKSJ [ Konsul ]

nagytow<---- słowa mogą sugerować że bez przeładowania strony, ale nie jest to jednoznacznie napisane, dlatego przypadek z przeładowaniem też jest opcją, co napisał Ci sam yasiu w poście [29]. Z swojej strony bardziej polecam opcję przeładowania strony. Jest to dużo prostsza i tak jak napisałeś bezpieczniejsza metoda.

Lepiej uwazac co i skad sie wkleja, mozesz sobie zrobic luke w zabezpieczeniach strony :>

No, akurat co sie wkleja to wiedziałem. Nie znam dokładnie składni języka javascript, więc zawsze szukam przykładów i na nich operuję. Tam jest tylko kilka metod, których nazw nigdy nie pamiętam,ale których używam od czasu do czasu. Nie ma tam kodu , który byłby dla mnie niezrozumiały ;]

apropo sposobu maviozo, jest lepszy i sam bym tak zrobił, gdybym to robił (lepszy pod względem wydajności, chociaż to i tak przy tak małej tablicy nie ma znaczenia i lepszy pod względem niejednoznaczności imienia i nazwiska - może być dwój janów kowalskich)

02.09.2008
17:45
smile
[41]

Regis [ ]

SPMKSJ --> Jak nie przepadasz za JS (mnie najbardziej wkurzalo to, ze jedna rzecz moze inaczej dzialac/nie dzialac wcale w 4 roznych przegladarkach ;) ) to polecam jQuery. Znaczaco ulatwia pisanie w JS :)

yasiu --> Uzyj wspomnianego jQuery do wywolania zapytania ajaxowego, ktore zwroci Ci odpowiednie dane. Mega wygodne i latwe do napisania, bo jQuery robi za Ciebie 80% roboty. Dosc powiedziec, ze od czasu 'odkrycia' przez nas (w firmie) jQuery wszystkie panele administracyjne robimy ajaxowo, bo jest to ladniejsze i wygodniejsze ;P W razie pytan o jQuery - pytaj ;)

02.09.2008
18:31
[42]

nagytow [ Firestarter ]

Regis --> O, dlatego wlasnie o AJAXa pytalem :)

02.09.2008
22:15
[43]

SPMKSJ [ Konsul ]

Regis<--- AJAXA mam zamiar zacząć się uczyć już chyba od pół roku i nigdy czasu nie znajduję, ale skoro mówisz że to z czasem będzie wygoda i oszczędność na czasie :-), to pewnie zaczne...

03.09.2008
11:53
[44]

yasiu [ Legend ]

poróbuję... problemu z bezpieczeństem nie ma - bo panel będzie dostępny tylko z intranetu i tylko dla dwóch, trzech osób - natomiast moduł zliczający wyniki/statystyki to odrębna sprawa :)

niemniej dzięki za pomoc :)

10.09.2008
16:02
smile
[45]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Czy można tak "zabezpieczyć" plik, że jeśli odwołanie do niego wychodzi z mojej strony to daje jedną wartość, a jeśli ktoś chce do niego wejść inaczej dostaje inną? Pytanie dotyczy PHP.

Dokładnie chodzi o umieszczenie czegoś takiego:
<param name="FlashVars" value="configxml=plik.php" />
i dostajemy potrzebne parametry a jeśli ktoś kombinuje np. wpisać plik.php do adresu dostaje jakiś wesoły komunikat:)

10.09.2008
17:35
[46]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Lub, ewentualnie mógłby być to plik, który po tym wywołaniu po prostu by..zniknął:)

10.09.2008
18:47
[47]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<----

bool unlink ( string $nazwa_pliku [, resource $kontekst ] )

nie załatwia sprawy ??

11.09.2008
12:22
[48]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Nie, ponieważ plik znika za szybko....nie da się tego jakoś opóźnić? W ogóle to nie mogę skumać tego unlink (jakiś durny warning dostaję) i dupa. Ale metoda z fwrite po wygenerowaniu kodu działa dobrze na localhost, ale w sieci już nie...

Tak na prawdę w php jestem świeżak, ledwo co wiem, także idzie to topornie.

11.09.2008
13:22
[49]

nagytow [ Firestarter ]

A co konkretnie chcesz zrobic? [45] czy [46]?

11.09.2008
15:26
[50]

maviozo [ Man with a movie camera ]

A inaczej - czytałem trochę o .htaccess Nie wszystko jest dla mnie oczywiste, ale podejrzewam że być może jest taka możliwość. Już tłumaczę:

Mamy serwer np. maviozo.pl. Po wpisaniu oczywiście uruchamia się index.php. Zawiera on wiele include'ów i tak dalej. Być może też osobny np. galeria.php a na niej obrazki/video/cokolwiek.
Czy można tak zrobić, żeby po wpisaniu np. maviozo.pl/grafika.jpg lub dowolnego pliku przekierowało na index.php? Oczywiście na samej stronie index.php plik maviozo.pl/grafika.jpg pojawiłby się jako tło czy cokolwiek.

Pewnie zagmatwałem, ale w istocie jest to proste;) czy to możliwe?

11.09.2008
15:35
[51]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<--- jedyne co mi przychodzi na myśl, to właśnie mod_rewrite , czyli zmiany w .htacces

Jeżeli np chodzi Ci o zwykłe pliki php, aby nie były uruchamiane z poziomu paska adresu, np strona.pl/galeria.php
możesz wrzucić plik galeria.php do katalogu wyżej w hierarchii ,czyli np w tym samym katalogu co katalog public_html i zmienić ścieżkę w funkcjach include().
Z tego co wiem, ale mogę się mylić obrazków nie możesz przenieść tak samo, bo przeglądarka nie będzie miała do nich dostępu i nie wyświetlą się na stronie.
Natomiast mod_rewrite wydaje mi się dobrym pomysłem.

11.09.2008
16:15
[52]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Jeżeli np chodzi Ci o zwykłe pliki php, aby nie były uruchamiane z poziomu paska adresu, np strona.pl/galeria.php
A co po wpisaniu w pasek strona.pl/galeria.php?
Chodzi o to, że taki człowiek otwierając źródło strony zobaczy odnośnik do strona.pl/galeria.php i może zacząć kombinować. Nie mogę tego obejść, bo flash uruchamia się już po wygenerowaniu strony i dopiero wtedy pobiera config z tego pliku.

11.09.2008
16:24
[53]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<---- chyba nie do końca się zrozumiemliśmy

Na serwerze masz katalog

public_html


W nim są pliki, które po nadaniu im uprawnień są widziane przez przeglądarkę. Czyli przeglądarka może wyświetalć/pobierać ich zawartość, lub je wykonywać (pliki php).

Jeżeli masz pliki php, które nie będą uruchamiane z poziomu przeglądarki ( Niezależnie czy to będzie pasek adresu, czy kod html, np <img src="./obrazek.php?width=100" />)
, tylko będą to pliki uruchamiane przez inne skrypty php ( np dyrektywą include() )TO nie musisz ich przetrzymywać w public_html, tylko możesz spokojnie wrzucić je do katalogu nadrzędnego względem public_html, lub do katalogu , gdzie znajduje się public_html. Wtedy przeglądarka nie będzie miała do nich dostępu.



11.09.2008
16:25
smile
[54]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Teraz zrozumiałem dokładnie o co Ci chodziło. Dzięki:)

[55]->
Niezupełnie, bo jeśli faktycznie (co wydaje mi się prawdopodobne) w żaden inny sposób nie będzie można wejść do ./ niż skryptu to jest to dość dobre rozwiązanie a i proste zarazem (tylko trzeba na to wpaść;)

W każdym razie, spróbuję i w ten sposób, nie mam nic do stracenia.

11.09.2008
16:26
[55]

SPMKSJ [ Konsul ]

Ale to chyba nie jest nic przydatnego , czyli rozwiązanie twojego problemu :/

11.09.2008
17:53
[56]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Faktycznie, to nic specjalnie przydatnego;)
Jeśli chciałoby Ci się napisać mod_rewrite jakby to miało z grubsza wyglądać to będę wdzięczny:)

11.09.2008
18:15
[57]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<-- bawiłem się tym z pół roku temu, niestety niewiele pamiętam, a nawet nie mam pewności czy to tylko nie zamienia linków w adresie przeglądarki na przyjazne, czy również przekierowuje.

spróbuj hasło
mod_rewrite tutorial

w googlach, napewno szybko zajarzysz. Był też na home.pl taki poradnik



od niego możesz zacząć. Tylko nie obiecuję ,że to na pewno się przyda ! Jak widać z tego poradnika przyjaznych linków używa się z zupełnie innych powodów...

Myślę że slowik będzie wszystko wiedział :-)

13.09.2008
23:42
[58]

nagytow [ Firestarter ]

maviozo -->

Watek sie troche posunal i nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale co tam, moze sie przyda.


1. 'Przekierowywanie'

Zupelnie nie rozumialem o co chodzi, teraz juz wiem. Problem jest znany pod nazwa bandwidth thieving, po prostu nie chcesz bezposredniego linkowania twoich obrazkow na innych stronach.

Taki prosty skrypcik do tego moze wygladac mniej wiecej tak (pisze bezposrednio na forum, wiec moze wymagac poprawek):

<?php
$imgPath = "/path/to/images/";

function checkRef ($ref)

$domain = array
(
"www.website.com",
"website.com"
);

$status = false;

foreach ($domain as $v)

if (eregi("^https?://$v/", $ref))

$status = true;
break;



return $status;


$img = $_GET['image'] ;
$ref = getenv("HTTP_REFERER");

if (empty($ref) || checkRef($ref))

$imgFile = $imgPath . $img ;
$imgInfo = getimagesize($imgFile);

header ("Content-type: ‹$imgType['mime']›");
@readfile ($imgFile);

else

// co chcesz, 404 albo redirect na homepage

?>

Zmienne $domain i $imgPath wymagaja ustawienia. A korzystasz ze skryptu uzywajac go w linkach do obrazkow. Zamiast:
<img src="image01.jpg" />
uzyj:
<img src="image.php?image=image01.jpg" />
(zakladam, ze skrypt jest w pliku image.php i wiem, ze link jest brzydki)
Dzialanie chyba dosc oczywiste, wiec nie tlumacze.


2. Przyjazne urle.

Pomijam cel ich uzycia ;) Widze, ze juz poruszyliscie kwestie mod_rewrite. Da sie i bez tego, wystarczy skorzystac ze zmiennej $_SERVER['PATH_INFO']. Taki prosty skrypcik (znow pisane od razu na forum):

<?php
$homepage = '/path/to/homepage/';
$_SERVER['PATH_INFO'] = isset($_SERVER['PATH_INFO']) ? $_SERVER['PATH_INFO'] : $homepage;
$tab = explode ('/', substr($_SERVER['PATH_INFO'], 1));
?>

Pozwoli zamienic taki url:

na:



3. Chowanie plikow

Gdybys sprecyzowal problem, to pewnie latwiej by bylo ci pomoc. Nie wiem na przyklad czy to konkretny jeden plik czy wiele. Najprostsze rozwiazanie to chyba uzycie loginu i hasla, moze to wystarczy? Zmien mu nazwe na o98Em8PR3stUqemE? Usun rozszerzenie a w .htaccess ustaw forcetype? Dodaj sprawdzanie refferera (patrz punkt 1)? Dodaj sprawdzanie, czy plik jest wywolany z parametrem? Wymagaj np, by zmienna o nazwie DU47aCrutapaQaJ0 miala wartosc vumE7eD79gufutRy, a jesli nie ma to przekieruj na strone glowna (hehe w sumie to niezly link by z tego wyszedl: www.website.com/hidden/file/o98Em8PR3stUqemE.php?DU47aCrutapaQaJ0=vumE7eD79gufutRy).

14.09.2008
03:54
smile
[59]

COBRA-COBRETTI [ Generał ]

Witam. Właśnie umieściłem na serwerze moją drugą stronę internetową jaką udało mi się zrobić w życiu :) Nie jest ona ukończona w 100% bo brakuje jeszcze pewnych informacji ale to dopiero muszę ustalić z wujkiem co dokładnie ma się na stronie znaleźć. Prosiłbym o jakieś info czy strona się wyświetla poprawnie na różnych przeglądarkach a także opinie na temat designu. I tak przy okazji to jeśli kogoś by interesował import z USA motocykla, samochodu czy też jakiegoś sprzętu budowlanego itp. to możemy porozmawiać na ten temat.

14.09.2008
04:33
[60]

nagytow [ Firestarter ]

COBRA-COBRETTI --> Opera, Firefox, IE, Chrome, Maxthon - wszedzie ok.

14.09.2008
15:03
smile
[61]

COBRA-COBRETTI [ Generał ]

Dziękówa za rzut okiem :) Co prawda zastanawia mnie jeszcze taka kwestia jak zrobić żeby linki, które są na stronie nie były podkreśone w Firefoxie i Operze. Zastosowałem polecenie text-decoration:none ale tylko to zadziałało w Internet Explorerze.

14.09.2008
15:26
[62]

nagytow [ Firestarter ]

COBRA-COBRETTI --> Wrzuciles styl do <span>, przenies go do <a>.

15.09.2008
13:28
smile
[63]

maviozo [ Man with a movie camera ]

nagytow->dzięki za poświęcony czas, ale jakoś mi to nie chce działać..na localhost prawie działa jak trzeba, w sieci nie działa w ogóle.
Akurat nie chodzi o obrazki, więc może dlatego..
Popróbuję jeszcze innymi drogami.

15.09.2008
14:25
[64]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Spójrzcie o co mi dokładnie chodzi:

Jest sobie player, który wstawiam na stronę w takiż sposób:
<object type="application/x-shockwave-flash" data="player.swf" width="512" height="288">
<param name="movie" value="player.swf" />
<param name="FlashVars" value="XXXX" />
</object>
W XXXX znajduje się albo link do pliku konf. lub w całości konfiguracja tegoż playera. Na jednej ze stron znalazłem taki sposób zabezpieczenia:
<param name="FlashVars" value="flv=h ttp://www.x xx.pl/index.php%3Fmact%3DPlay%2Cm5%2Cplayfile%2C1%26m5recordid%3D3%26m5returnid%3D132%26page%3D132&showplayer=always(...)">
Po wpisaniu takiego adresu po flv ponownie dostajemy tę samą stronę. I o taki właśnie patent mi dokładnie chodzi.. (spacja pomiędzy h a ttp dodałem, żeby forum linka z tego nie robiło)

Przepraszam za powstałe zamieszanie i dziękuję za chęci:) liczę że może jeszcze komuś będzie się chciało pomyśleć...

15.09.2008
17:19
smile
[65]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Panowie, chyba coś urodziłem. Ale jak zwykle coś nie działa:) Tzn. lokalnie jakby działa, ale w sieci nie chce.

Znalazłem coś takiego jak session_start() i ustawienie zmiennej która jest poprawnie odczytywana przez obie strony i to rozwiązanie szczerze mówiąc baaarrdzo mi odpowiada. nie wiem na ile jest ona "grzeczna" z punktu widzenia zawodowców, ale działa lokalnie.
Najważniejsze fragmenty:
//player.php
<?php
session_start();
$_SESSION['file']="agata1.flv";
echo "<param name=\"FlashVars\" value=\"config=move.php\" />";
//move.php
<?php
session_start();
echo "flv=/file/".$_SESSION['file']."|/file/(..i tak dalej..)
session_destroy();
?>
W pliku move.php napisałem 4 linijeczki które tworzą plik i zapisują otrzymany $_SESSION['file'] i lokalnie śmiga aż byłem zdziwiony. Natomiast w sieci dostaję Resource id #1. Co jest nie tak?..

15.09.2008
18:29
[66]

nagytow [ Firestarter ]

No to trzeba bylo mowic, ze nie chcesz zeby ci bezposrednie linki do filmow kradli :)
Resource id #1 to znaczy, ze zmienna jest tablica. Dla testow mozesz zrobic:

echo "<pre>\n";
print_r($zmienna)
echo "</pre>";

18.09.2008
20:32
smile
[67]

Joshua1990 [ Konsul ]

Witam,

mam problem z kodowaniem znaków. Na stronie chce dać link do serwisu social bookmarking, np delicious. Używam kodowania ISO-8859-2 i teraz daje np taki link:



Po kliknięciu w ten link z mojego serwisu, w formularzu na delicious utnie litere 'ł'. Można coś na to poradzić?


Dzięki :)

18.09.2008
23:00
[68]

Joshua1990 [ Konsul ]

up?

19.09.2008
16:59
[69]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Kolejne pytanie, tym razem proste;)

Czy za pomocą php mogę dostać informację o aktualnej rozdzielczości użytkownika?

Czy jest elegantszy sposób od
--pierwsze wywołanie ---
<html>
<script>
window.location="test.php?height="+screen.height+"&width="+screen.width;
</script>
</html>
--- drugie wywołanie ---
<?php
$height = $_GET['height'];
$width = $_GET['width'];
?>
Byłoby dobrze wiedzieć:)

19.09.2008
20:41
[70]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<--- z technicznego pktu widzenia to chyba jedyny sposób i całkiem elegancki ;]

20.09.2008
12:26
[71]

BKozal [ Pretorianin ]

JavaScript (jQuery)

Mam taki skrypt:


i chcę, żeby wykonywał się dla i=0, i=1, i=2, i=3. Oczywiście próbowałem z pętlą while i for, nie chce działać, chyba coś źle piszę. :/

Efekt końcowy ma być taki:


Pomocy! :)

20.09.2008
12:31
[72]

Regis [ ]

Czym jest element o id "options"? Nie wiem czy dobrze rozumiem to co chcesz osiagnac, ale moze sprobuj uzyc jQuery'owego each():

20.09.2008
12:34
[73]

BKozal [ Pretorianin ]

id="options" to ul

- coś takiego chce osiągnąć :)

20.09.2008
12:39
[74]

Regis [ ]

No to each wydaje sie idealne. Mozna je sparametryzowac, wiec masz dostep do potrzebnego Ci licznika (1...n). Z tym ze nie wiem, czy jesli chcesz sie dostac do licznika, to czy nie trzeba by tego bylo zrobic na zasadzie:

$("options").children("li").each( function(i)

this.hover(
.... Twoj kod ...
)
›)

Tu jest podobny przyklad, tylko bez 'i':



Edit: zapomnialem o children :P

20.09.2008
12:53
[75]

BKozal [ Pretorianin ]

Dzięki! Działa z each() bez problemu. :)

20.09.2008
12:54
smile
[76]

Regis [ ]

Psze bardzo ;)

23.09.2008
18:00
[77]

Dawaj Tosta [ Konsul ]

Witam.
Właśnie korzystam z fieldset w html ale chciałbym dać mu jakieś tło, jak to zrobić? Jak dodać jakiś styl?

23.09.2008
19:29
[78]

BKozal [ Pretorianin ]

W arkuszu stylów CSS:



za #000 daj kolor, url obrazka itd.

25.09.2008
14:55
[79]

sinbad78 [ Calm like a bomb ]

witam serdecznie

Proszę o pomoc w zlikwidowaniu przerw pod grafiką na
(źródło wiadomo - do podglądu)

CSS:

html, body ‹
background-color: #000;
background-image: url(images/bg2.jpg);
background-repeat: repeat-x;
color: #fff;
margin: 0;
padding: 0;


#top ‹
margin: auto;
width: 780px;
padding: 0;


#menu ‹
float: left;
height:220px;
background-color: #000;
margin: 0;
padding: 0px;

ul, ul li ‹
display: block;
list-style: none;
margin: 0;
padding: 0;


ul li ‹
float: left;



img ‹
border: 0px;


ofirmie ‹
background-image: url(images/ofirmie.jpg)
float: left;
margin: 0;
background-color: #000;
padding: 0px;


#anim ‹
clear: both;
width: 780px;
padding: 0px;
margin: 0;
background-color: #000;


#txt ‹
float: left;
padding: 0px;
margin: 0;
background-color: #000;


#gal ‹
float: right;

background-color: #000;
padding: 0px;
margin-bottom: 0;


#bottom ‹
clear: both;
padding: 0px;

background-color: #000;
margin-bottom: 0;



i jeszcze jedno pytanie chcę zrobić menu w css'ie używając buttonów krojonych z PS.
każdy ma inne wymiary. ustawić je obok siebie potrafię. mam problem. Jak zrobić <div> z buttonem aby osiągnął wymiary danej grafiki - bez używania <img /> ( chciałbym tu użyć opcji link - visit z jednym buttonem jako tło a potem hover z nieco inny obrazkiem )

25.09.2008
15:15
[80]

maciek_ssi [ ]

Z diva "anim" wytnij <IMG src="images/anim.jpg"/> i wklej po </ul> diva "main". Czyli:

<li><a href=" src="__ Music-Car ___files/kontakt1.jpg" /></a></li>
</ul><img src="__ Music-Car ___files/anim0001.jpg" />
</div>

Pustego "anim" wywal.

25.09.2008
16:42
[81]

sinbad78 [ Calm like a bomb ]

niby pomogło ale w FF i IE dalej mam przerwę między menu a anim i obcięło jego dół

27.09.2008
11:49
[82]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Kolejne proste pytanie:)

Jeśli w pliku /www/index.php includuję jakiś inny z innego katalogu np. /www/plik/drugi.php, to ścieżki względne w pliku drugi nadal są takie jak z poziomu index.php?
W praktyce: W pliku drugi.php piszę np. <img src="graf.gif"> to będzie się to odnosić do /www/graf.gif a nie /www/plik/graf.gif? Stawiam na pierwsze.

28.09.2008
16:34
[83]

BKozal [ Pretorianin ]

maviozo -> Jak dasz / na początku ścieżki to będzie się odnosić tak jak w przypadku pierwszym, jak nie dasz to będzie tak jak w przypadku drugim. :)

Wszystko zgodnie z wytycznymi firmy; co jeszcze byście dodali, poprawili: ? :)

29.09.2008
23:59
[84]

SPMKSJ [ Konsul ]

BKozal<-- jak dla mnie bomba

01.10.2008
21:26
[85]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Mam diva "overflow". Czy jest parametr, który "przewinie" go od razu do odpowiedniego miejsca po wywołaniu strony?

02.10.2008
12:32
[86]

slowik [ NightInGale ]

do tego celu sluzy id w danym znaczniku i #w adresie wtedy przegladarka sama skacze do zadanego miejsca

02.10.2008
14:22
[87]

BKozal [ Pretorianin ]

maviozo -> Tzn. chcesz link, który ustawia stronę na tym divie; czy strona ma się automatycznie ustawiać na tym divie po załadowaniu?

02.10.2008
14:32
[88]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Stosuję mod rewrite dlatego adres typu ww.pl/galeria/4#66 budzi moje delikatne zastrzeżenia. Chciałbym aby po takim wywołaniu strony odpowiedni div overflow przewinął się od razu do pewnej pozycji. Znalazłem i napisałem coś takiego:
if ($pokaz>2) ‹
echo "<script language=\"Javascript\">\ndocument.getElementById(\"wiecej\").scrollTop = ".(10+$pokaz*65)."\n</script>";

$pokaz to numer filmiku wywołanego właśnie ww/galeria/4
Powyższy skrypt działa dobrze w Firefoxie natomiast explorer przewija sobie tego diva zawsze w to samo miejsce.

02.10.2008
14:46
[89]

sinbad78 [ Calm like a bomb ]

pierwsze podejście - jeszcze dużo do zrobienia ale z łaski oceńcie

02.10.2008
14:52
[90]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Te wystające chmury z boku jakoś mi przeszkadzają - wygląda jakby coś nie działało..
I przede wszystkim wywal cały javascript. To się da zrobić stylami;)

06.10.2008
17:16
[91]

sinbad78 [ Calm like a bomb ]

kolejny projekt W.i.P.

07.10.2008
16:25
smile
[92]

SPMKSJ [ Konsul ]

sinbad78<--- wygląda ładnie.

08.10.2008
17:49
[93]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Komuś komu się nudzi:
Czy mógłby zerknąć na
i powiedzieć, jak zabezpieczyć ten skrypt przed spambotem? Już dałem się na niego nabrać:)

(to nie jest cały dokument, ten fragment jest include'owany do całej reszty)

08.10.2008
20:25
[94]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<-- byłoby lepiej jakbyś pokazał jak działa skrypt, napisał krótko o co chodzi. Komu chce się czytać kod i dochodzić co autor miał na myśli. Tym bardziej, że jest to jakiś element pewnej całości.

jeżeli jest to jakiś proces rejestracji, to możesz użyć techniki obrazków dość popularnej na stronach, ja na swojej domowej biblioteczce mam sposób nakazujący internaucie odpowiedzieć na losowo wybrane pytanie.

08.10.2008
20:35
[95]

maviozo [ Man with a movie camera ]

To bardzo prosty formularz do wysłania maila bezpośrednio z poziomu strony.
Zawiera trzy pola input i jeden textarea, i submit ze sprawdzeniem czy pola są wypełnione i czy mail zawiera @.

Natomiast "cała reszta" to tylko stopki, menu nawigacyjne, style i tak dalej. Cały skrypt do wysyłania jest w źródle które podałem.

08.10.2008
20:49
[96]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<--- to najbardziej poleciłbym Ci jakiś prosty sposób weryfikacji, czy osoba wysyłająca email jest człowiekiem. Sposoby są różne, dwa opisałem Ci w poprzednim poście.

Możesz np zrobić taki prosty sposób weryfikacji. Niech na stronie wyświetla się losowo kwadracik w jednym z kilku kolorów (np. czerwony, zielony, niebieski)
Poniżej w polu wyboru select każ osobie wysyłającej maila wybrać w polu select jaki kolor ma ten kwadracik. Proste i najpewniej skuteczne, ale daltoniści będą mieć problem.

08.10.2008
20:52
[97]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Czy to działa tak, że za każdym razem te obrazki są generowane, czy są tam na stałe wrzucone i tylko losowo wybierane?
Co do pytań, to chyba wolałbym opcję z obrazkami bo do tego ludzie są bardzo przyzwyczajeni..

08.10.2008
20:55
[98]

SPMKSJ [ Konsul ]

to są zazwyczaj teksty generowane dynamicznie przez php, tak mi się wydaje. Myślę, że są gotowe skrypty w internecie, ale to tylko moje przypuszczenie. Jeżeli nie znajdziesz gotowego skryptu, a chcesz mieć to tylko na ten jeden raz, to nie opłaca się robić tak poważnych skrytów dla jednej (chyba że będzie mieć bardzo dużą popularność) strony. Co innego gdybyś używał tego już później.

tutaj link do prostych skryptów na skończoną ilość obrazków


jeżeli ta strona to nie jest żadna bramka sms, nie ma odwiedzin po 10000... na dzień, to spokojnie Ci coś takiego styknie

Dla takiego formularza styknie Ci spokojnie motyw z kwadracikiem np.

08.10.2008
22:02
[99]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Ok, kolejne pytanie. Do tegoż formularza właśnie. Załóżmy że gość wysłał poprawnie wszystko. jak zrobić, żeby po wysłaniu wyczyścić wszystkie wartości $_POST? Bo np. po wysłaniu, pomimo tego, że formularze są puste, to po wciśnięciu F5 firefox pyta, czy przesłać dane i mail wysyła się ponownie. Można to jakoś zablokować?

08.10.2008
22:21
[100]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo <--- to bardzo dobre pytanie. Spróbuj zmienną sesyjną to załatwić - może pomoże
na początku skryptu

if(!isset($_SESSION['wyslano']))‹
$_SESSION['wyslano'] = FALSE;


później przy wysyłaniu wiadomości

if(!$_SESSION['wyslano'])‹
kod wysylajacy
$_SESSION['wyslano'] = TRUE;
›else‹
echo "wiadomosc zostala juz raz wyslana";
//, lub po prostu przekierowanie jezeli nie wyswietliles wczesniej niczego na stronę (np funkcją echo):
header("location:www.strona.pl");

08.10.2008
23:27
smile
[101]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Łatwo nie będzie....
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at D:\xampp\htdocs\kontakt.php:8) in D:\xampp\htdocs\kontakt.php on line 13

09.10.2008
00:15
[102]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo czyli wysłałeś już wcześniej dane na stronę, dlatego ta informacja i dlatego header nie działa.

W takim razie po prostu zakończ może skrypt poleceniem

exit;

wcześniej informując o już wysłanym mailu

echo "wysłano już jednego maila";exit;

09.10.2008
00:54
[103]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Aha kumam, bo przecież nadrzędny jesczze jest index w którym kontakt jest includeowany. Obszedłem to trochę niegrzecznie, ale zjadliwie. Tak mi się wydaje.. Dzięki za pomoc!:)

10.10.2008
20:52
[104]

LeszekJ [ Chorąży ]

Witam,

Co mam napisać, aby po kliknięciu na link do zdjęcia, nie otwierało się ono, tylko wyświetlił się monit o zapis na dysku? Mogę użyć wyłącznie html'a

11.10.2008
14:26
[105]

LeszekJ [ Chorąży ]

up

11.10.2008
14:28
[106]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Przydałoby mi się to samo do dowolnego pliku ale może być w php. Ale to pytanie o niskim priorytecie:)

11.10.2008
15:31
[107]

Regis [ ]

O tym ze obrazek jest otwierany, a nie zapisywany decyduje przegladarka, a nie kod html/php. Podejrzewam, ze jedyne co mozna zrobic, to zrobic otworzenie tego pliku przez php i zmodyfikowanie tam naglowka w taki sposob, zeby przegladarka myslala ze to plik ktorego nie potrafi otworzyc i ktory musi zapisac.

11.10.2008
15:43
[108]

LeszekJ [ Chorąży ]

Regis --> akurat o tym wiem, ale wykładowca powiedział że można użyć jakiejś sztuczki, używając tylko html'a

13.10.2008
01:03
[109]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Jest jakaś prosta funkcja w php która poda mi czas generowania strony? Mam dylemat, który sposób pobierania informacji jest szybszy, nie chcę tu pisać dokładnie o co chodzi, bo mogę sobie sam porównać:)

13.10.2008
08:30
[110]

SPMKSJ [ Konsul ]

W bibliotece PEAR jest taki pakiet, nazywa się Benchmark. Jak uda Ci się zainstalować/skopiować PEARA to pochwal się jak to zrobiłeś.
Pamiętam , że chciałem skorzystać z PEAR'a ,a nie umiałem dołączyć tych bibliotek...



13.10.2008
09:23
[111]

SPMKSJ [ Konsul ]

Jak już uda Ci się zainstalować tę bibliotekę i ten pakiet, to jeżeli będziesz chciał, wyśle Ci na email materiały, gdzie w łatwy i krótki sposób opisano jak używać tego pakietu

17.10.2008
09:33
[112]

legrooch [ MPO Squad Member ]

Panowie, pomożecie? :)
https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=8278393&N=1

19.10.2008
22:45
smile
[113]

Boroova [ Gwiazdka ]

Czesc wszystkim!

Czy ktos z was wie, skad moglbym dostac darmowy skrypt, ktory umozliwialby ocene fotki/artykulu za pomoca gwiazdek od 1 do 5?

Cos takiego jak np. na interii pod ich galeriami (prawy dolny rog)?



19.10.2008
22:53
[114]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Chodzi Ci o sam fakt podświetlania się gwiazdek czy systemu trzymania tych ocen?

19.10.2008
23:06
[115]

Boroova [ Gwiazdka ]

maviozo --> system trzymania. Czyli ktos ocenia od 1 do 5, potem nastepny, nastepny itd. Obok mialaby sie pokazywac srednia ocen - cos jak z grami na GOLu.

19.10.2008
23:18
[116]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Na pewno jest to mocno związane z bazą danych w jakiej trzymane są fotki, a na tym się nie znam. Tzn, dla siebie to bym zrobił i sobie poradził, natomiast Ty pewnie korzystasz z jakiegoś mysql czy czegoś:)

19.10.2008
23:22
[117]

Katane [ Useful_Idiot_ ]

Tak jak juz napisal maviozo, potrzebna Ci baza danych - ew. moze byc i plik tekstowy, ale to sie pewnie szybko wymknie spod kontroli i bedzie bardzo wolne. Sam skrypt - kazdy potrafi policzyc srednia arytemtyczna :)

19.10.2008
23:39
[118]

Boroova [ Gwiazdka ]

OK. Dzieki za pomoc.

20.10.2008
19:04
smile
[119]

slowik [ NightInGale ]

taki skrypt jest banalnie prosty :) w razie czego jesli umiesz jakos programowac moge pomoc :)

21.10.2008
12:29
[120]

legrooch [ MPO Squad Member ]

Towarzysze - pomożecie? :)
https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=8291402&N=1

21.10.2008
13:45
[121]

legrooch [ MPO Squad Member ]

Jeszcze jedna sprawa - możecie polecić coś (najlepiej javascript), który fajnie by się sprawdzał, jako zoom obrazka w galerii?

21.10.2008
13:48
[122]

slowik [ NightInGale ]

lightbox ?

21.10.2008
13:51
smile
[123]

legrooch [ MPO Squad Member ]

Znalazłem to:


Dzięki słowik i tak :)

21.10.2008
13:55
[124]

slowik [ NightInGale ]

eee lightbox jest lepsiejszy

21.10.2008
14:39
[125]

legrooch [ MPO Squad Member ]

Dałem mu też lightboxa.
To jest taki człowiek, iż mimo, że chce tylko wstawić jak najmniej w stronie, będzie i tak się uczył js-ów na pamięć..... Zobaczył oba i "za dużo linii, w które się musi wgryźć". Ale nie zawraca głowy dalej, więc może to łyknie.

Dzięki :)

21.10.2008
21:52
[126]

GROM Giwera [ One Shot ]

Witam! Chcę zacząć zabawe z PHP + MySQL

Trochę programowania w C/C++ za sobą mam, więc chyba coś poradzę.

Ale trafiłem na pierwszy problem, zainstalowanie pieprzonego Apache2 i do niego PHP.

Instalacji i konifguracji dokonywałem wg.

i działa apache, gdy wpisuje 127.0.0.1 w przeglądarce pokazuje mi "It Works!" Ale jeżeli wpisuje jakieś komendy w PHP (zwykłe echo) to nie ma żadnego efektu ;/ nic się nie dzieje. Próbuje odpalać pliki php, html z komendami php i nic..

21.10.2008
22:01
[127]

Regis [ ]

Pliki ktore odpalasz na pewno sa w dobrym katalogu (tzn. zdefiniowanym w konfiguracji apacza) ?
Poza tym, choc moge sie mylic, 'It works' jest chyba komunikatem Apache'a - nie musi to oznaczac wcale, ze PHP jest poprawnie skonfigurowane.

21.10.2008
22:10
[128]

GROM Giwera [ One Shot ]

Przypuszczam że problem tkwi w źle skonfigurowanym PHP ;) Plik który odpowiada za wyświetlanie "It Works" zmieniam dodając składnie php, tworze nowe pliki php i składnie między <? ... ?> są pomijane :/

I właśnie, aby php było czytane musi mieć rozszerzenie php? php3? bo nie bardzo łapie jeszcze -_-' a w necie różne informacje są...

Ten php to 5.2 instalowany jest :)

21.10.2008
22:16
[129]

Regis [ ]

Wszystko zależy od konfiguracji. Jak zrobisz rozszerzenie .php i w pliku sekcje php rozpoczniesz od <?php (a nie <?), to powinno działać na domyslnych ustawieniach. Ale rzecz pewnie tkwi w tym, że PHP nie jest poprawnie zainstalowane. Spróbuj z innego tutoriala - niestety najlepszy tutorial jaki był, a który każdemu 'walczącemu' polecałem, już nie istnieje, bo ktoś autorowi podkupił domenę ;P

21.10.2008
22:20
smile
[130]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Gdy ja zaczynałem, ściągnąłem xamppa. Może i krowa, bo zajmuje jakieś 50mb ale działał mi absolutnie od razu bez ceregieli. Zapisuję od razu do pliku .php i zaczynam <?php .. ?> ale też plik .php zaczynający się np. <html> a <?php dopiero w połowie.

21.10.2008
22:46
[131]

GROM Giwera [ One Shot ]

zainstalowałem niby xampp ale bez wcześniejszej deinstalki/wywalenia apache/php

i taki oto error

You don't have permission to access /php/php-cgi.exe/index.php on this server.

21.10.2008
22:54
[132]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Uruchom ponownie kompa i nie odpalaj apacha tylko xamppa?

21.10.2008
22:59
[133]

GROM Giwera [ One Shot ]

wyinstalowałem wszystko do zera, zainstalowałem ponownie gołego xamppa i działa ;) Dzięki za pomoc..


No to po 2 dniach walki mogę w końcu zacząć bawić się w php... (Nie słyszałem/czytałem wcześniej o tym xampp, dzięki jeszcze raz :) )

21.10.2008
23:12
[134]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Nie ma za co:)
Trafiłem na niego zupełnie przypadkiem, zaczynając zabawę z php ale ponieważ spełnia moje oczekiwania (i się nie instaluje go) korzystam do dziś. Prostota, dwa kliknięcia i działa, potem zwijam w tray - lepiej nie trzeba:)

22.10.2008
14:13
[135]

GROM Giwera [ One Shot ]

Dobra teraz męczę się z SQL :X

Czy muszę mieć jakąś bazę stworzoną? Czy tylko serwer?

Wpisuje

<?php

$sql=mysql_connect('127.0.0.1');
echo $sql;

?>

i w odpowiedzi dostaje

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO) in D:\xampp\htdocs\strona\sql.php on line 3

nie bardzo kumam co z czym ;/

23.10.2008
19:44
smile
[136]

Mipari [ Generał ]

Nie mogę dostać się do phpMyAdmin. Wpisuje domyślny login: root i domyślne hasło: krasnal i dupa...

Wyskakuje Błędne pola użytkownik/hasło. Brak dostępu.


Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.37] - Mipari
23.10.2008
21:33
[137]

slowik [ NightInGale ]

GROM===>polecam lekture skladni funkcji na php.net bardzo ladnie jest to tam omowione dodatkowo jest cos takiego jak przyklady ponizej

Mirapi===>zainstaluj sobie oddzielnie mysql'a z panelem admina dostarczanym przez mysql'a mozesz znacznie wiecej i latwiej zrobic jak za pomoca phpmyadmin'a ....

24.10.2008
17:39
smile
[138]

Hybrydos [ Life Will Kill You! ]

LUDZIEEE!! POMOCY!!!!!
muszę na jutro postawić forum...

na razie jestem na takim etapie


i potrzebuje pomocy najlepiej na gg napisać a nie spam na forum strzelać...
błagam! Panel administracyjny nie chce mi się włączyć etc wszystko się sypie... ;/


POMOCY!!!!

24.10.2008
22:24
[139]

BHOY [ Centurion ]

Witam

Wiecie może skąd ściągnąć skrypt licytacji podobnej do tej z Allegro ?

26.10.2008
16:55
[140]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Czy można za pomocą php kontrolować i blokować transfer użytkownikowi na jakiś czas?

26.10.2008
17:42
[141]

wi3dzmin [ Generał ]

maviozo -> chyba najłatwiej byłoby ustawić takiemu użytkownikowi cookie a następnie w skrypcie sprawdzać ciasteczko i w razie czego nie pozwalać na ściągniecie pliku. To takie najprostsze rozwiązanie problemu jeżeli chodzi o coś takiego ;)

26.10.2008
18:19
[142]

Regis [ ]

Najprostsze, ale malo skuteczne, bo ciasteczko mozna wywalic. Ja bym dorzucil do tego sprawdzanie IP ('lista' zablokowanych odbiorców po stronie serwera - np. w bazie danych) i być może jakichś innych parametrów połączenia. Samo IP ma tę wadę, że można zablokować kogoś z tej samej sieci. Ale można tu trochę pokombinować z innymi parametrami - np. zapamiętywać to jak przedstawiła się przeglądarka itp. W kazdym razie rozwiazanie idealne nie istnieje - chyba, że po prostu będziesz wymagac od uzytkownika zakladania konta w serwisie - wtedy mozesz go kontrolowac jak chcesz.

26.10.2008
20:13
[143]

GROM Giwera [ One Shot ]

Przerabiam (dość ostro) szablon pewnej strony opartej na CSS na swoje potrzeby graficzno-rozmiarowe.

Układ oparty na <div>ach, i już do głowy dostaje.

IE6, IE7, FF3 <- na każdej przeglądarce strona inaczej wygląda. Grafika jest podstawą strony (musi być dobrze złożona), dlatego wsystko musi się dobrze trzymać. Najgorzej kod CSS'a odczytuje IE6, porażka, pisze jedno wychodzi drugie :/ a dwie tabele o szerokości 920px mają całkiem różne szerokości.

Ma ktoś może lepszy pomysł na realizację takich stron?;/

26.10.2008
20:36
[144]

maviozo [ Man with a movie camera ]

GROM ->możesz użyć konstrukcji warunkowej, specjalnej dla IE (w tym IE6), to droga na około, ale najlepsza.

Przykład:
<link href="/style.css" rel="stylesheet" type="text/css" /> // dla IE7 i reszty


<!--[if lt IE 7.]>
<script defer type="text/javascript" src="/pngfix.js"></script>
<link href="/styleie.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
<![endif]-->

Specjalnie dla IE6. Podobnych instrukcji warunkowych jest więcej (sam ostatnio czytałem z ciekawości ale nie podam adresu..)

26.10.2008
22:20
[145]

GROM Giwera [ One Shot ]

Hmmm maviozo dzięki, poczytam :)

tylko w miejscu

<!--[if lt IE 7.]>

nie powinno być if it IE 6. ?

26.10.2008
22:24
[146]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Szczerze mówiąc to nie wiem, u mnie tak to właśnie działa, dostałem gotowca;)

26.10.2008
22:52
[147]

Qbaa [ Senator ]

if lt IE 7
odczytuj
if lessthen IE ver 7

inne warunki do znalezienia :)

29.10.2008
20:37
smile
[148]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Mam kolejne frasujące pytanie:
Czy jest jakaś wbudowana funkcja na liczenie różnic w czasie?
Podaję jedną datę wyjściową i chcę porównywać kolejne w pętli. Dopóki od pierwszej nie minie np. 2 dni, warunek nie jest spełniony.
Jest coś takiego czy trzeba głowić się samemu? Albo przynajmniej jakie są przydatne inne funkcje które mogą to ułatwić;)

W php:)

29.10.2008
22:06
[149]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo <--- nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi...

Zazwyczaj styka funkcja time(), może takie coś Ci pomoże. Pewien ktoś wygrał moją aukcję na allegro. Przedmiotem licytacji było wywieszenie bannera na mojej stronie na okres jednego miesiąca. Żeby nie było nieporozumień czas kazałem odliczać skryptowi, a skrypt sprawdzał czy minął już miesiąc od daty wystawienia. Skrypt poniżej:

$date_banner_on2 = 1220464051;
if(time() <= $date_banner_on2+31*24*60*60)‹
$statistics = "<a href=\" target=\"oneself\"><img style=\"border:solid 1px #AA9669;margin-left:20px;\" src=\"images/aa.jpg\" alt=\"\" /></a>";
$smarty->assign_by_ref('statistics', $statistics);


funkcja time() zwróci Ci aktualny znacznik czasu, to jest jakaś liczba (dokładniej dowiesz się na php.net)
chodzi o to że to jest liczba sekund jakie minęły od od jakiegoś tam roku (chyba '72)

Teraz ,żeby dostać znacznik czasu, który będzie za dwa dni możesz zrobić po prostu tak
$czas_za_dwa_dni = time() + 60*60*24*2 (odpowiednio liczba sekund *liczba minut * liczba godzin * liczba dni)

30.10.2008
22:13
[150]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Który z edytorów (najlepiej najprostszych) pokoloruje składnię php (ew. osadzone html) oraz, co przydałoby się mi chyba najbardziej, podświetli klamry po najechaniu ‹ ›
czyli np:
if (x==2)
for (a=0;a<4;a++)‹
costam



Natomiast po najechaniu na pętlę for podświetliłby oczywiście te wewnętrzne klamry.
Chusteczkowo widać na forum (bo zmienia klamry) ale myślę, że zrozumiecie o co mi chodzi:)

31.10.2008
09:54
smile
[151]

Hybrydos [ Life Will Kill You! ]

dobra ludziska
witam jestem BARDZO początkującym webmasterem...

jestem w trakcie robienia strony naszej pracowni rzeźbiarskiej...

no i idzie mi.... jak krew z nosa

szukam pomocy bo nie bardzo sie znam na tym wszystkim a stronka musi powstać w dość krótkim czasie....

prosił bym o kontakt na gg najlepiej

31.10.2008
12:33
[152]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<--- Ja używam Vim'a jak najedziesz na klamrę i będziesz wciskać % , to będziesz przeskakiwać miedzy jedną a drugą klamrą, podświetlona też jest.
Do Vima trzeba się jednak długo przystosowywać, a później trudno się odzwyczaić, pracując z innymi edytorami.

Bardzo popularny (mający najlepszą wyszukiwarkę chyba) jest notepad++

31.10.2008
14:45
[153]

maviozo [ Man with a movie camera ]

notepad++ mnie w pełni satysfakcjonuje (przynajmniej na razie;)
Dzięki wielkie.

10.11.2008
20:02
[154]

GROM Giwera [ One Shot ]

Walka z moim projektowaniem stron ciąg dalszy ]:-> już jestem prawie na mecie.

Teraz pytanie o randomowe wyświetlanie grafiki połączone z tekstem.

Tzn. obrazkowi A odpowiada text A, obrazkowi B odpowiada text B.

Jak to zrobić?

10.11.2008
20:07
[155]

Regis [ ]

Troche malo informacji... Skad bierzesz obrazki? Jak je wyswietlasz? Przy takiej 'ilosci' informacji moge powiedziec tylko jedno - baza danych.

10.11.2008
20:13
[156]

GROM Giwera [ One Shot ]

Hmm, no mam 6 obrazków które chcę wyświetlać LOSOWO po jednym na stronie.

Do każdego obrazka dochodzi opis który powinien być sztywno z nim połączony.

Obrazek A, podpis A.

jak się wyświetla Obrazek C to podpis też C.

Pytam właśnie jak to zrealizować, nie wiem czy podpisy w .txt mają być, czy w bazie danych.
Losowe wyświetlanie obrazków 1 z x jest dużo skryptów php/java, jednak zastanawiam się jak to połączyć z podpisem.

10.11.2008
21:53
smile
[157]

maviozo [ Man with a movie camera ]

To bardzo proste, jeśli to raptem 6 obrazków. Tworzysz sobie dwie tablice. (lub jedną dwuwymiarową)
$img=array();
$podpis=array();

$img[0]="obrazek1.jpg";$podpis[0]="Podpis 1";
i tak dalej
$img[5]="obrazek6.jpg";$podpis[5]="Podpis 6";
a następnie losujesz sobie liczbę i
$random=rand(0,5);
echo "<img src=\"".$img[$random]."\">".$podpis[$random];
czy jak tam sobie będziesz kombinował.
Pisane z głowy od razu na forum, więc nie sprawdzałem czy zadziała, ale powinno

10.11.2008
21:58
[158]

SPMKSJ [ Konsul ]

GROM Giwera<---

możesz też użyć jednej tablicy dwuwymiarowej

$dane[0]['obrazek'] = "obrazek0.jpg";
$dane[0]['opis'] = "opis";

$dane[1]['obrazek'] = "obrazek0.jpg";
$dane[1]['opis'] = "opis";

potem losowanie tak jak maviozo

10.11.2008
22:04
[159]

GROM Giwera [ One Shot ]

Strona ma być swego rodzaju portfolio i przegladajac działy "o mnie", "kontakt" i inne chciałem aby z boku pojawiały się wybrane prze zemnie najciekawsze prace WRAZ Z DOPISKIEM

prac docelowo będzie dużo, ale tych wybranych będzie 6-10 które chciałem aby się przewijały na podstronach losowo.

Strona nie jest w php bo jej prostota tego nie wymagała, ale nie znaczy że nie może być :-)

Wolałbym uniknąć mysql bo nie znam.

EDIT: Dzięki, zrobie to chyba w ten sposób :) Tylko odpalę serwer php na kompie, bo zmieniałem sprzęt i tutaj nie mam tego zrobionego....

EDIT2: Pytanie jeszcze, czy w tym opisie losowanym, w tablicach można stosować kod html? Bo jeżeli nie to obejdę to dzieląc tablicę opis na dwie (fragment opisu ma być odnośnikiem). Z ciekawości pytam :)

PS. CSS jest zajebisty, pod warunkiem, że nie używa się IE :P Wszystko się psuje.. ale już opanowałem w miarę składanie grafiki w CSS dla różnych przeglądarek i zastępowanie jednych bloków drugimi i ślicznie wszystko już wygląda :)

10.11.2008
22:08
[160]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Możesz to zrobić też za pomocą javascrpitu, ale problem polega na tym, że w kodzie musiałyby znajdować się wszystkie nazwy plików i opisy...php to najlepsze wyjście, nawet jeśli cała strona to czysty html a php miałby służyć tylko w tym jednym celu:)

SPMKSJ->korzystając z okazji. patrząc na Twoje spisanie danych i moje, które jest efektywniejsze? Tworzenie dwóch tablic jednowymiarowych czy jednej dwuwymiarowej i odczytywanie z niej?:)

10.11.2008
22:08
[161]

SPMKSJ [ Konsul ]

GROM Giwera <--- ale możesz używać php i znasz mniej więcej ten język, czy na razie masz zupełnie statyczną stronę html ?
Bo jeżeli chcesz zrobić to statyczną stroną html, to przychodzi mi do głowy pomysł z 6 warstwami, z których tylko jedna będzie zawsze widoczna. W javascriptcie pewnie jest jakaś funkcja losująca, wykorzystasz ją do wyboru, która warstwa będzie widoczna i to by było wszystko.

10.11.2008
22:11
[162]

GROM Giwera [ One Shot ]

SPMKSJ - Strona jest statyczna (czysty HTML + CSS) ale chyba to nie jest żaden minus dla prędkości/odbierania strony jak będzie w php tylko ten jeden element i strona .php? :)

Bo php znam. (W sumie to znam C++ i podstawy php, więc takie proste skrypty straszne nie będą).

pytanie w EDIT2 dodane w [159]

10.11.2008
22:11
[163]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo <--- jeżeli chodzi o szybkość działania skryptu i zajętość pamięci porównywanie w tym, ale z naciskiem że w tym przypadku nie ma znaczenia, bo tablice są małe i ilość informacji jest mała.

Natomiast zapis jedną tablicą dwuwymiarową wg mnie jest czytelniejszy jeżeli chodzi o kod. Z tym że to też kwestia gustu. Podając swoją wersję nie podważam twojej.

10.11.2008
22:13
[164]

maviozo [ Man with a movie camera ]

[162] Nie powinno być problemu z prędkością
plik nadal może wyglądać tak:
<html><head><title><body>Treść cała
<?php
rand
?>
Dalsza treść</body></html>

[159]edit2: Możesz wszystko upchać do jednej zmiennej. Ale powtarzalne elementy takie jak <img> musisz wtedy powtórzyć we wszystkich.

np.

$img[1]="<img src=\"obrazek2.jpg\"><br />Tu widzimy słonia";


10.11.2008
22:16
[165]

SPMKSJ [ Konsul ]

GROM Giwera<--- jeżeli chodzi o szybkość to nawet wersja z php jest lepsza. Chodzi tylko o to czy czujesz się na siłach, żeby zrobić to w php, czy wolałbyś pozostać przy statycznej stronie.

W odpowiedzi na pytanie czy można w tablicy przechowywać kod html. Tak można. W tablicy przechowujesz po prostu zmienną typu string, która zawiera w sobie dowolny ciąg znaków. Ten ciąg może być też kodem html. Nawet z odnośnikami. Jeżeli później wyświetlisz tę zmienną
echo $dane[0]['opis'];
Opis wyświetli się w przeglądarce

10.11.2008
22:19
[166]

GROM Giwera [ One Shot ]

No to zabieram się do pracy i instaluje serwer php na dysku :) Dzięki za odpowiedzi.

10.11.2008
22:22
smile
[167]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Ze swojej strony polecam Ci php.net i ichni opis funkcji.

Dużą zaletą jest sporo przykładów, opis, funkcje o podobnym efekcie, oraz dodane przez różnych ludzi rozbudowane gotowe skrypty. Kilka z nich na prawdę ułatwiło mi pracę:)

Opierając się właściwie tylko na tej stronie napisałem wszystkie skrypty które być może widziałeś na golu, nie mając wcześniej pojęcia o php.

Miłej pracy i wal jak w dym w razie czego:)

10.11.2008
22:23
[168]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<--- Mam też do Ciebie pytanie przy okazji. Ostatnio robisz dużo statystyk i skryptów do podliczania danych. Czy robisz to na potrzeby jakiejś pracy, np. inżynierskiej lub magisterskiej ?
Sam studiuję na matematyce i powiem szczerze, że dałeś mi pomysł na pracę magisterską, z tym że ja już zdążyłem wybrać temat z zupełnie innej dziedziny ...


Tak, język PHP właśnie dlatego jest taki dobry, bo ma najlepszą na świecie darmową dokumentację - php.net .W ogóle jestem zachwycony tym, że jest to "wspólne dobro" ludzie nawzajem sobie pomagają, umieszczają skrypty, budują jak z klocków potężny podręcznik. Wszystko za darmo od kogoś dla kogoś. Dlatego właśnie pokochałem PHP i za to cenię ten język, za niepowtarzalną społeczność.

10.11.2008
22:31
[169]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Może to dziwnie zabrzmi, ale tylko dla czystej satysfakcji..od zawsze* lubiłem się paprać w pisanie takich rzeczy, a to jest dobra motywacja. Jako plus należy dodać, że to czego się przy okazji nauczyłem przydało mi się już przy pisaniu swojej firmowej www, ale to "efekt uboczny".

Ale kto wie, czy również do jakiejś pracy mi się to nie przyda;)

*tak wygląda moja zabawa z 2001 roku. zadziała tylko w IE. Gdybyś mógł zerknąć byłoby fajnie:)

Co do php.net to dziwi mnie, że nie ma słowa we wstępniaku..

10.11.2008
22:47
[170]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<-- Widziałem już kiedyś te stronę, ale właśnie nie działała mi. Bardzo miła gra, super.

Właśnie przypomniało mi się (jak spojrzałem na tę grę) że mam pomysł na pewną stronę, której raczej sam nie mógłbym zrobić, ale też pomysłem od tak nie mogę podzielić się, bo nie mam pewności że nie zostałbym wycyckany.


Tak w ogóle, to można stworzyć zamknięty obieg, czy tak zrobiłeś grę, że jest to zdarzenie niemożliwe ?

10.11.2008
22:53
smile
[171]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Nie, nie można, choć kolejne poziomy są udziwniane;) nie wiem czy miałeś cierpliwość się bawić, ale od 5 poziomu się zaczyna. Od 10 w ogóle jest jazda;)

Czy ten akapit o przypominaniu sobie do czegoś zmierza?;)

10.11.2008
22:59
[172]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo <--- jasne że możemy wejść w spółkę, tylko

1) Znajdź sposób na zabezpieczenie mnie przed wypadkiem ,gdybyś zgarnął pomysł nie włączając mnie do projektu
2) Najpierw zobacz sobie moją stronę przy ksywce. Muszę Ci powiedzieć, że wyobrażałem sobie Bóg wie co (że to będzie wypełnienie niszy w internecie) a dostałem Bóg wie NIC :-).
Także moje pomysły mogą okazać się niewartymi uwagi :]
3) potrzebowalibyśmy kasy na grafika komputerowego, bo strona zawierałaby bardzo dużo drobnych elementów graficznych. (składanie czegoś z poszczególnych "klocków", stąd skojarzenie z twoją grą)

Co do gry, to szczerze mówiąc wolę Counter Source w wolnym czasie, a czasu mam naprawdę mało...

10.11.2008
23:09
smile
[173]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Ja chyba jestem za cienki w uszach w tej tematyce, żebym był do czegoś przydatny.

10.11.2008
23:09
smile
[174]

Regis [ ]

Muszę Ci powiedzieć, że wyobrażałem sobie Bóg wie co (że to będzie wypełnienie niszy w internecie) a dostałem Bóg wie NIC :-).

Archaiczny (!; takie strony robilo sie pod koniec lat '90, sorry), brzydki layout, MOCNO zakamuflowana kluczowa funkcjonalnosc (link do katalogu z ksiazkami umieszczony NA DOLE strony, PONIZEJ stopki (!), przycisk opisany NAJMNIEJSZYM rozmiarem czcionki ze wszystkich wystepujacych w menu), nieprzejrzysta nawigacja, zapewne brak jakiejkolwiek reklamy - tyle moge powiedziec o przyczynach Twojej porazki ;)

Pomysl to nie wszystko - architektura informacji, usability czy prostota nawigacji sa dla wiekszosci uzytkownikow kluczowe. Moze i nawet wypelniles jakas nisze... Tylko prawdopodobnie jestes jedna z niewielu osob, ktore o tym wiedza ;)

Z reszta, jesli chodzi o upodobania uzytkownikow, przytocze jeden przyklad z mojej pracy - kobieta, szefowa dzialu ksiegowego pewnej duzej firmy miala sobie wybrac nowy program do obslugi ksiegowosci. Dostala dema, poklikala i... wybrala program, ktory dostawal w prasie branzowej najgorsze recenzje. Na pytanie (po fakcie) informatyka z konkurencji: 'dlaczego?', odpowiedziala: 'bo tamten program ma duże ikonki i moge wszystko latwo znalezc'. Rozumiesz? Duze, ladne ikonki zadecydowaly o zakupieniu tego a nie innego oprogramowania za kilkanascie tysiecy zlotych ;)

Jesli chodzi o architekture informacji, to polecam ksiazke "Don't make me think" ;)

10.11.2008
23:18
[175]

SPMKSJ [ Konsul ]

Regis <--- Masz rację. Niestety aktualnie nie mam czasu na tę stronę, ale w przyszłości zamówię nową szatę graficzną i postaram się lepiej ją zaprojektować.

Brak reklamy. Przez jakiś czas wystawiałem aukcje na allegro i kupowałem wyświetlanie na stronie głównej. Skutek marny, a na więcej mnie nie stać. Ostatnio myślę nad reklamą w jakimś czasopiśmie o książkach. Jak będę mieć pieniądze to się zastanowię.

10.11.2008
23:20
[176]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<--- "i tu się mylisz Grucha" :-) Wcale nie jestem lepszy od Ciebie :] Gdybym był dobry już dawno pracowałbym w prywatnej firmie za 5 tys zł na rękę :]

10.11.2008
23:23
[177]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Patrząc na porady które udzielasz w tym wątku raczej nie mam się co mierzyć. Jestem po prostu realistą. Mimo to nie wykluczam niczego - w życiu trzeba być otwartym na wszystko. Jeśli chcesz i widzisz w tym sens, możesz wysłać maila;)

10.11.2008
23:25
smile
[178]

Regis [ ]

Jesli chodzi o reklame, to tylko Google AdWords - o ile wiesz 'jak' chcesz sie zareklamowac (jakie slowa kluczowe oddadza dokladnie zawartosc Twojej storny - dla ulatwienia powiem, ze slowo 'ksiazka' samo w sobie bedzie zupelnie nietrafione ;) ), to za stowke miesiecznie mozna sobie zrobic naprawde niezla reklame. A za 50zl miesieczni mozna juz zdobyc te kilkaset unikalnych wejsc, co jest dobrym poczatkiem. Pozniej - jesli strona jest dobra, uzytkownicy sami sobie beda ja polecac. Robilismy kiedys pewien serwis o dosc 'niszowym' charakterze. Dlugi czas mial 'odwiedzalnosc' na poziomie 3-4 gosci dziennie, a kazdy z nich uciekal po kilkunastu sekundach (polecam Google Analytics do takich 'badan'). Dlaczego? Bo ludzie trafiali tam przypadkowo, szukajac czegos innego. Wystarczyly trzy miesiace w miare intensywnej reklamy w google (kwot nie znam, ale raczej nie wiecej niz 200 zl / miesiac), zeby na stronie zaczeli sie pojawiac stali goscie. Pozniej wiesc o serwisie rozeszla sie 'poczta pantoflowa' i obecnoie przy niewielkiej reklamie serwis ma pare tys. odwiedzin miesiecznie (zaznaczam, ze jest mocno niszowy).

10.11.2008
23:28
[179]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<--- Najpierw musiałbyś wpaść na pomysł rozwiązania problemu 1) Nie jestem aż tak naiwny, żeby ufać poniekąd obcej osobie. Zapytaj może jakiegoś prawnika, jak to wygląda z pktu prawnego (może jakaś umowa) nie znam się na tym. Najgorzej byłoby, gdybym musiał pisać patent, bo nie mam na to czasu...


Co do moich porad. Nie udzieliłem tu jeszcze żadnej zaawansowanej porady. Raczej takie fachowe niuanse otrzymywałem od Slowika, Regisa, czy Negatywa. To co ja umie, mógłbyś poznać pewnie w parę miesięcy intensywnie pracując nad projektami w php.

10.11.2008
23:31
smile
[180]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Toć napisałem, że "możesz wysłać" a nie "wysyłaj";) Rozumiem Twoje wątpliwości doskonale, nie musisz nic tłumaczyć.
Poza patentem nie widzę innego wyjścia a patrząc na to co się ogólnie w sieci dzieje i takie rozwiązanie można obejść..

10.11.2008
23:35
[181]

SPMKSJ [ Konsul ]

Regis<-- na początku używałem adwords, dla następujących słów kluczowych


antykwariat Usuń na zawsze 1 388 11 1,96
biblioteczka Usuń na zawsze 267 13 3,72
biblioteka Usuń na zawsze 1 501 18 1,97
biblioteka internetowa Usuń na zawsze 2 200 92 11,27
domowa biblioteczka Usuń na zawsze 47 3 0,30
domowa biblioteczka download Usuń na zawsze 4 0 -
domowa biblioteka Usuń na zawsze 111 8 0,60
internetowa biblioteka Usuń na zawsze 478 12 1,33
inwentarz Usuń na zawsze 58 0 -
katalog książek Usuń na zawsze 160 0 -
książki Usuń na zawsze 3 084 21 3,13
księgarnia Usuń na zawsze 695 1 0,10
księgozbiór Usuń na zawsze 45 1 0,06
merlin Usuń na zawsze 1 745 7 1,10
twoja biblioteka Usuń na zawsze 15 2 0,19
zarządzanie książkami


Efekt marny, ale wtedy w ogóle nie miałem grafiki na stronie :]
Także wychodzi na to, że lepiej gdyby ten serwis nie powstał, jeżeli tak go zrobiłem od strony funkcjonalności i wyglądu. To i tak jest szczyt moich umiejętności i wyobrażeń.

Teraz jestem na ukończeniu następnego serwisu, którego promocją w internecie zajmie się już mój znajomy z SGH. Mam nadzieje, że tym razem serwis się uda. Jak już będzie w nim trochę użytkowników i będzie "żył" to się pochwalę. Na razie nie ma czym.

11.11.2008
01:17
smile
[182]

GROM Giwera [ One Shot ]

PHP jest świetne :) Działa wszystko jak trzeba, a dzięki dodatkowej małej pętli for wyświetlam dwie prace na stronie jednocześnie i napewno nie będą to dwie te same prace :)

11.11.2008
10:44
[183]

Moby7777 [ Generał ]

Ech... poziom niektórych wypowiedzi tutaj mnie zadziwia. Rozumiem, że to hobbystycznie ale zastanawianie się nad zabezpieczeniem skryptu przed wykonaniem mnie przeraziło - wystarczy przecież w skryptach "publicznych" dać define z jakąś flagą a w niepublicznych sprawdzać, czy flaga jest ustawiona. :)

Mniejsza o to jednak... bardziej nurtuje mnie zagadnienie dlaczego "kącik webmasterski" narzuca PHP? Przecież to starożytne narzędzie teraz... Można użyć Ruby on Rails albo Python (polecam framework Django), albo .NET (chociażby ASP się nada), albo Java (JSF dla przykładu)...

PHP owszem jest niezłym językiem do zastosowań sieciowych ale nie jest jedyny! Co więcej, nie jest też najlepszy... Zwróćcie proszę przy następnej edycji uwagę na alternatywy...

11.11.2008
11:10
[184]

Katane [ Useful_Idiot_ ]

Bo PHP jest pierwszym za co biora sie poczatkujacy webmasterzy, a to raczej jest watek skierowany wlasnie do Nich. Jezeli ktos sie zajmuje programowaniem sieciowym bardziej profesjonalnie (i uzywa bardziej profesjonalnych narzedzi - Python, ASP .NET, Java) to wie lepiej niz zadawac pytania na forum o grach (tzn. umie obslugiwac Google) :)

11.11.2008
11:17
[185]

Moby7777 [ Generał ]

Katane --> No właśnie o to mi chodzi. Dlaczego nuworysze mają się zabierać za php? Może warto wskazać im inne, znacznie prostsze rozwiązania jak np. python? Rozumiem, że nie ma co ich rzucać na głębokie wody typu Java ale python akurat jest znacznie prostszy niż php... :)

11.11.2008
11:25
[186]

Katane [ Useful_Idiot_ ]

Fakt, to sa chyba jakies zastalosci z lat 90 ;) Trzeba jeszcze jednak wziac pod uwage dostepnosc darmowego hostingu - tego z PHP jest pelno, z ASP .NET mozna znalezc, do Javy nie ma prawie wcale. Nie wiem jak jest z Pythonem. Ogolnie, pasowaloby przebudowac wstepniak, wyrzucic linki i nawiazania do niektorych edytorow, wyrzucic z niego slowo "notatnik" (sic!), poswiecic wiecej miejsca css i Javascript z odpowiednim frameworkami, dodac jakis tutorial do AJAXa np. w JQuery... Moznaby dlugo wymieniac.

11.11.2008
11:44
[187]

Moby7777 [ Generał ]

Katane --> Jeśli chodzi o hosting to da się znaleźć dobre propozycje... wystarczy poszukać.

Jeśli chodzi o wstęp natomiast to dziwi mnie tam wiele rzeczy... dlaczego jest notatnik, dlaczego nie ma notepad++, dlaczego nie ma edit+, dlaczego nie ma nic o usability, czemu nie ma nic o css czy javascript... wymieniać można długo ale tak czy inaczej skutki są jakie są: wątek szkoli kolejny oddział dla gigantycznej już armii dyletantów. :)

[edit] Zapomniałem dodać: brakuje mi też tutaj informacji o narzędziach do wersjonowania (svn albo cvs)...

11.11.2008
11:50
[188]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Moby7777->prawda jest też taka, że mało kto czyta wstępniak. To smutne, ale tak jest. Jeśli widzi wątek "kącik web." to wbije do niego i od razu zada pytanie - po co przecież coś czytać, a już cały wątek choćby z powodu że ktoś mógł mieć coś podobnego..lepiej zadać pytanie i już.

Takie jest tutaj myślenie.

SPMKSJ->myślałem też o tym podkradaniu pomysłu. Możesz z kimś jakąś lojalkę/umowę podpisać, za współudział w projekcie. W końcu nie z miłości do sieci tylko dla kasy;) tak czy inaczej jakoś dzielić trzeba, więc klauzulka za złamanie tajemnicy handlowej z odpowiednią kwotą...może to jest jakiś sposób.

11.11.2008
11:55
[189]

SPMKSJ [ Konsul ]

Moby7777<--Tak się składa, że to forum dla wszystkich, więc jeżeli masz propozycje zmian, to po prostu je wprowadź.

Przygotuj linki do stron z odpowiednimi zagadnieniami o których mówiłeś i zaznacz, że powinny znaleźć się w nowym wstępniaku. Ewentualnie napisz co powinno zostać usunięte z wstępniaka/ zamienione. Jestem pewien że osoba zakładająca nowy wątek weźmie twój post pod uwagę.


11.11.2008
11:59
[190]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo <--- Nie ma problemu, jak przygotujesz coś takiego do podpisania dla obydwóch stron, to nie będę się szczypać . Nad projektem mógłbym zacząć prace dopiero na wakacjach w przyszłym roku, bo teraz mam już zaplanowane inne rzeczy.

11.11.2008
12:06
smile
[191]

Regis [ ]

Moby, Katane --> Ten watek powstal jako miejsce dla doraznego rozwiazywania malych problemow z php i stad jego forma. Czy to zle? Pewnie tak, bo i mi sie jeza wlosy na rekach jak czytam, ze Notatnik jest dobry do robienia stron, kiedy widze kod html wpakowany w 'echo', style w kodzie html, czy chocby walke z 'czystym' JS zamiast5 uzycia jQuery czy Prototype. Mozna by bylo napisac o Eclipse, o SVN, o roznych frameworkach i technologii AJAX... Tylko pytanie - czy jest sens. W tym watku o porady pytaja glownie ludzie, ktorzy chca szybko strzelic stronke dla swojej malej firmy, albo robia sobie blog. Kiedy ktos chce zrobic cos bardziej profesjonalnie, to najpewniej bedize juz wiedzial gdzie dalej szukac pomocy - ot chocby na php.pl ;)

A dlaczego glownie PHP, a nie technologie .Net'owe, Python czy Java? Bo PHP jest popularne - jest proste, mozna znalezc tani hosting, masa ludzi w tym pisze (dla pracodawcy kolejny plus - tania sila robocza). W zastosowaniach profesjonalnych jest juz w duzym stopniu wyparte przez 'powazne' technologie (trudno PHP nazwac powaznym, jesli jedyne co poprawiono w nim w ostatnich dwoch edycjach [czyli w ciagu jakichs ~6 lat chyba?] jest niewielkie usprawnienie i tak ciagle zabugowanej obiektowosci i przymusowe ustawienie register_globals na off ;) ), ale powiedzmy sobie szczerze - komu do zabawy potrzeba czegos wiecej? Z reszta - czy gdybyscie trafili na problem z, dajmy na to, Spring Frameworkiem czy Django, to pisalibyscie o swoich problemach tutaj, czy moze uderzylibyscie od razu na forum tematyczne? Ja wybieram opcje numer dwa ;)

11.11.2008
12:26
[192]

GROM Giwera [ One Shot ]

Ja jestem w 100% amatorem jeżeli chodzi o "webmasterke" i pytanie mam, czym takim przewyższa np. python php? Czy tworząć proste skrypty warto przerzucić się i zainteresować pythonem? ( w sumie docelowo mają być trochę bardziej złożone ).

Czy przesiadka z php na pythona jest bolesna?

12.11.2008
00:25
[193]

xSw_uHcYr [ Legionista ]

Prosze o pomoc https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=8363646&N=1

15.11.2008
21:59
[194]

GROM Giwera [ One Shot ]

problem rozwiązany, podwojona nazwa klasy, gdzieś na dole przypadkiem nie usunąłem roboczych wersji :|

15.11.2008
22:03
[195]

maviozo [ Man with a movie camera ]

[ciach]
Aaa, niech to:)

15.11.2008
23:06
[196]

GROM Giwera [ One Shot ]

:-)

za to możecie mi pomóc w inny sposób

gdy daje długość jakiegoś bloku "100%" to w IE jest poprawnie rysowane, do samego dołu a w FF jakoś się dziwnie nakłada na inne bloki i kończy w połowie :|

Czy może stosować inne 'automatyczne' wydłużanie bloku w którym znajduje się dłuższy tekst?

15.11.2008
23:12
[197]

wi3dzmin [ Generał ]

hmm a jeżeli nie zdefiniujesz wysokości? powinno samo dopasować się do zawartości. Zresztą najlepiej wklej kod (jeżeli nie jest długi) bo tak "na oko" to ciężko ocenić. Te wszystkie divy potrafią wyczyniać cuda (szczególnie jeżeli chodzi o kompatybilność przeglądarek)

15.11.2008
23:13
[198]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Mniejwięcej z tym samym miałem ostatnio problem, więc z tym większą ciekawością obserwuję co dalej;)

15.11.2008
23:26
[199]

GROM Giwera [ One Shot ]

No cóż, nie wiem czy się połapiecie. Kod jest dość zamieszany bo nie do końca sobie radze z tym csseem i próbuje na różne sposoby :)

#box ‹
width: 100%;
height: 100%
margin: 0px auto;
padding: 0 0 0 0;
border: 0px solid #000000;
background: url(images/tlo3.jpg);
background-repeat: repeat-x;
background-position: top;
float: center;

#box1 ‹
width: 826px;
height: 100%
margin: 0px auto;
padding: 0 0 0 0;
border: 0px solid #000000;
float: center;
display: block;

#box1l ‹
width: 240px;
height: 100%;
margin: 0px auto;
padding: 0 0 0 0;
border: 0px solid #000000;
float: left;
background: url(images/lewakreska2.jpg);


#box1r ‹
width: 586px;
margin: 0px auto;
padding: 0 0 0 0;
border: 0px solid #000000;
float: right;
display: block;
background: url(images/tlotxt.jpg);


#promocje ‹
width: 240px;
height: 294px;
margin: 0px auto;
padding: 0 0 0 0;
border: 0px solid #000000;
float: left;
display: block;
background: url(images/promo1.jpg);


#lewakreska1 ‹
width: 240px;
height: 30px;
margin: 0px auto;
padding: 0 0 0 0;
border: 0px solid #000000;
float: left;
display: block;
background: url(images/lewakreska1.jpg);


#naglowek ‹
width: 586px;
height: 56px;
margin: 0px auto;
padding: 0 0 0 0;
border: 0px solid #000000;
float: right;
display: block;
background: url(images/naglowek.jpg);







w pliku *.html wygląda ten fragment tak:


<div id="box">
<div id="box1">
<div id="box1l">
<div id="promocje"> <a href="promocje.html"> </a></div>
<div id="lewakreska1"></div>
</div>
<div id="box1r">
<div id="naglowek"></div>

DŁUGI TESKT DO SAMEGO DOŁU <br><br>
DŁUGI TESKT DO SAMEGO DOŁU <br><br>
DŁUGI TESKT DO SAMEGO DOŁU <br><br>

....

DŁUGI TESKT DO SAMEGO DOŁU <br><br>
DŁUGI TESKT DO SAMEGO DOŁU <br><br>

</div>
</div>
</div>

edit:

box1l, box1r dzielą na dwie podtabele box

box1r ciągnie się do samego końca - bo jest tekst i tło w nim się wydłuża
jednak box1l na moje oko też powinien dobijać razem z box1r a w FF zatrzymuje się w połowie. W IE jak wcześniej do końca prowadził tak teraz zatrzymuje się na starcie :P nie wiem co zmieniłem...

15.11.2008
23:58
smile
[200]

GROM Giwera [ One Shot ]

Po godzinie znalazłem rozwiązanie mojego problemu:



;D

CSS, kto to kurna wymyślił?

16.11.2008
00:00
smile
[201]

maviozo [ Man with a movie camera ]

[200] Grunt to pomysłowość

Ale pewnie mi się przyda, dzięki!:)

16.11.2008
02:58
[202]

GROM Giwera [ One Shot ]

Owoc mojej 2 dniowej pracy :)

grafika + kod (muszę przekodować stronę, ale już mi się nie chce.. jutro to zrobię więc na ślaczki nie zwracajcie uwagi)




EDIT: w sumie to jestem z siebie dumny że w 2 dni zrobiłem od zera taką stronę :) Jeszcze jakiś czas temu mi to zajmowało 2 tygodnie a efekt i tak był marniejszy. No cóż, trzeba się rozwijać...

zawiązuje projekt ze znajomym, niedługo ruszamy. Ostatnie 3 tygodnie to nauka CSS'a i drobnego php u mnie :)

16.11.2008
10:26
smile
[203]

Regis [ ]

Giwera --> Proponuje zapoznac sie jeszcze troche lepiej z Photoshopem i - przede wszystkim - zagadnieniami z zakresu typografii, kompozycji itp. O ile widze, ze wasze prace sa proste i przejrzyste, co jest niewatpliwym plusem, o tyle pod wzgledem grafiki i struktury 'pachna' troche okolicami 2000-2002 roku ;) Polecam przy tej okazji strone - kopalnia wiedzy i inspiracji 'webdesignowych' :)

I wykonane projekty wrzucajcie w lepszej jakosci, bo ich obecna jakosc nieco momentami odrzuca ;)

16.11.2008
10:26
[204]

Regis [ ]

dubel

16.11.2008
11:24
[205]

GROM Giwera [ One Shot ]

Regis - na razie o całej stronie wiemy my, no i w sumie wy ;) jeszcze nie skończyliśmy wszystkiego tam. Tzn. teksty, nasze projekty (niektóre są w sumie już wiekowe które nie bardzo nadają się do chwalenia, ale z czasem je zastąpimy czymś nowym) są do uzupełnienia.

Dzięki za pomoc :-) Szczerze to jesteśmy studentami i chcemy trochę dorobić, nie myślimy o dużych zarobkach, parę stówek miesięcznie i tak będzie sukcesem przy takim nakładzie pracy. Mamy świadomość, że nasze strony mogłyby być lepsze, ale ciągle się uczymy i nabieramy doświadczenia. A tak dochodzi mobilizacja i ciekawe doświadczenie... Nie rzucamy się na duże firmy, porządne miejsca. Ktoś chciałby za przystępną cenę prostą stronę? Proszę bardzo :) Jak jest z okolic gwarantujemy również sesje zdjęciową np. baru, restauracji, koncertu itp.

"I wykonane projekty wrzucajcie w lepszej jakosci, bo ich obecna jakosc nieco momentami odrzuca ;)"

Masz na myśli kompresje pliku *.jpg czy sama jakość strony? ;>
Jakieś może konkretne uwagi pod względem e-grafka.pl, e-grafka.pl/fiberbit ??

na e-grafka.pl z boku te nasze realizacje będą się otwierać tak jak na podstronie "nasze realizacje" i będą to losowe wybrane projekty.

16.11.2008
11:44
[206]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Jakiś błąd w kodowaniu-->


Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.37] - maviozo
16.11.2008
11:49
[207]

GROM Giwera [ One Shot ]

Tak wiem, nawet napisałem to parę postów wyżej, ale dzięki za uwagę!

Regis - jeszcze pytanie, znasz jeszcze jakieś strony o typografi, projektowaniu? Dużo fajnych pomysłów jest na tej co podałeś :)

16.11.2008
12:54
smile
[208]

Regis [ ]

Giwera --> "Masz na myśli kompresje pliku *.jpg czy sama jakość strony? ;> "

Kompresje, rzecz jasna ;)


"znasz jeszcze jakieś strony o typografi, projektowaniu?"

Niestety nie, bo to generalnie nie moja dzialka - zajmuje sie teraz glownie PM'owaniem i projektowaniem (ale nie grafiki, tylko oprogramowania w ogole), z doskoku czasem jeszcze programuje. Natomiast mam w pracy biurko w sasiedztwie biurka grafika i czasem mi sie cos ciekawego rzuci w oczy ;) Mozesz jeszcze sprawdzic to:





Jakieś może konkretne uwagi pod względem e-grafka.pl, e-grafka.pl/fiberbit ??


Pare rzeczy sie znajdzie, aczkolwiek nie bardzo mam czas teraz o wszystkim pisac. Z rzeczy, ktore mi sie rzucily od razu w oczy:

*** Fiberbit:
- czcionka, ktora sa napisane 'szczegolowa oferta' oraz 'wiecej promocji' nie pasuje do calosci - sugeruje uzywac na stronie jednego rodzaju czcionki (tzn. jak uzywacie czcionek bezszeryfowych, np. Verdany czy Ariala, ktore sa typowymi czcionkami webowymi, to nie uzywajcie obok nich czcionek szeryfowych)
- nie najlepsza zawartość menu i kolejnośc w nim, zla strona tytulowa - z czasem zauwazycie (albo wasi klienci - ja tez popelnialem dlugo ten blad), ze gosc wchodzacy na strone, na ktorej szuka konkretnej oferty handlowej ma w dupie 'Aktualnosci', 'O Firmie' i tym podobne dzialy. Szuka oferty, informacji o dostepnosci i ew. promocjach. Calej reszty szuka duzo pozniej, o ile w ogole. Ponadto (taka 'rada na zapas') strona z aktualnosciami ma sens tylko wtedy, jesli bedzie regularnie aktualizowana - kiedy klient wchodzi na strone, a tam pierwsze co mu sie rzuca w oczy to aktualnosci sprzed 2-3 miesiecy, to macie bardzo duza szanse, ze szybko opusci strone - uzna ze firma 'nie zyje'. Chyba, ze aktualnosci sa tylko jednym z elementow strony glownej - wtedy mozna to przebolec. Zobacz jak np. wygladaja te strony: ,
- zaokraglone rogi przy tym czerwonym i niebieskim boksie sa poszarpane

*** e-grafika.pl
- Całoś designu waszxej strony średnio mi się podoba, ale sklada sie na to wiele rzeczy - tresci 'wisza' luzno na stronie - szczegolnie dotyczy to lewej kolumny i wyswietlanych w niej projektow, formatowanie tekstu na stronie 'o nas' wola o pomste do nieba. Przyciski w topie nie pasuja do reszty strony, wygladaja jakby ich autor wlasnioe przeczytal nowy tutorial i koniecznie chcial gdzies wykorzystac nowo nabyte umiejetnosci - nie koniecznie tam gdzie to bedzie dobrze wygladac.
- napisy w topie nie maja polskich znakow
- "Jesteśmy studentami wydziału Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej." - biorac pod uwage stereotyp polskiego studenta strzelacie sobie takim tekstem samoboja. Dla czlowieka z ulicy moglibyscie rownie dobrze napisac 'mamy malo czasu, duzo pijemy, jestesmy nieterminowi i robimy te projekty tylko dlatego, ze nie mamy za co imprezowac'. Oczywiscie studenci tez zwykle malo biora, ale to chyba jedyne w tym tekscie, co moze kogos do was przyciagnac ;) Niech wasze prace mowia za was - klienta nie bedzie interesowac kim jestescie, poki robicie wszystko dobrze i terminowo :)

Generalnie, jesli chodzi o strony dla agencji interaktywnych, grafikow itp, to celowal bym raczej na waszym miejscu w jakis estetyczny minimal. Poogladajcie sobie strony firm takich jak os3.pl - tam mozna szukac inspiracji ;)

16.11.2008
14:32
[209]

GROM Giwera [ One Shot ]

Dzięki za porady :)

Co do fiberbit - kolejność w menu zostanie zmieniona. W sumie sam dziś rano na to patrze i sobie myśle "Kto to kurde tak poukładał?" ... po chwili ".. w sumie to ja :P"

Czcionka - dzięki, poprawie.

Strona tytułowa - jest to stosunkowo niewielka sieć (klientów ok 200-300 sam dokładnie nie wiem ile) i stosunkowo wolno rozszerzająca się, a ludzie dowiadują się głównie z ulotek o niej, dlatego podstawą strony mają być aktualności gdzie, co jakiś czas jak jest coś zmieniane klient dostanie informacje że na stronie wszystko jest. Wiem, że informacja o promocjach i ofercie jest istotna, dlatego też starałem się to wyciągnąć na wierzch poprzez boczne bannery.

Jednak chyba pomyśle jeszcze nad jakąś stroną wejściową.


18.11.2008
15:24
smile
[210]

SPMKSJ [ Konsul ]

GROM Giwera<--- a mi się podoba twoja strona.

18.11.2008
16:38
[211]

GROM Giwera [ One Shot ]

www.e-grafka.pl

Panowie pomocy :) Dlaczego przy zastosowaniu twardej spacji w FF wszystko jest OK a w IE robią się jakieś kwadraciki! :/

18.11.2008
16:46
[212]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Nie widzę żadnych kwadracików:) IE7

jakiej twardej spacji użyłeś? Najlepiej to &nbsp;
Poczytaj trochę o css'ie. Można się skutecznie pozbyć tego &emsp; bo to jest siakieś dziwne.

18.11.2008
17:53
[213]

SPMKSJ [ Konsul ]

Zamiast
&emsp;

spróbuj
&nbsp;

21.11.2008
18:19
smile
[214]

Insect [ Pretorianin ]

Czy może mi ktoś pomóc z naprawieniem kodu w linku?
W IE działa bezproblemowo, a Firefox ma problemy. Kod przed validatory przechodzi na zielonym świetle, a ja powoli tracę cierpliwość. ;)


21.11.2008
18:38
[215]

SPMKSJ [ Konsul ]

Insect<--- nie mam pewności ,czy to nie wynika z niejednoznacznej interpretacji kodu css przez różne przeglądarki (zazwyczaj IE i inne)
rozwiązanie doraźne jest takie, żebyś sobie zrobił drugi plik css dla ie (np style_ie.css) skopiował do niego całą zawartość z starego pliku ze stylami, pozmieniał odpowiednie wartości w klasach menuopis_ul, menu_ul i ładował odpowiedni plik css w zależności od wykrytej przeglądarki. Ta ostatnia instrukcja jest wywoływana następującym kodem html, będącym (z tego co pamiętam w sekcji HEAD):

<!--[if IE 6]>
<link rel="Stylesheet" href="./styl/styl_ie.css" type="text/css" />
<![endif]-->



22.11.2008
00:53
[216]

GROM Giwera [ One Shot ]

Śmieszne pytanie.. czy da się wyłączyć ten dziwny "klik" jaki wydaje windows podczas przechodzenia między linkami?

Chodzi mi o wyłączenie z poziomu kodu css/java/html. Funkcja która mówi "nie pstrykać proszę!" ?:>

22.11.2008
00:59
[217]

Moby7777 [ Generał ]

Insect --> polecam pluginy firebug i webdeveloper toolbar do firefoxa. Obydwa są niesamowicie przydatne przy debugowaniu tego typu problemów.

23.11.2008
00:16
smile
[218]

Insect [ Pretorianin ]

Moby7777 -> dzięki, faktycznie ciekawe i przydatne. ;P


Teraz problem z czymś innym, bo w końcu zacząłem kodować to menu tak jak należy, ale nie umiem ustawić go tak, żeby było dokładnie jak chcę. ;) Zerknie ktoś?

<- spakowane źródło i css

<- to jak to miałoby wyglądać (chodzi o menu)


Trzeba było zostać przy nievalidowanym iframie, a nie zachciało mi się xhtmla.

25.11.2008
23:00
[219]

GROM Giwera [ One Shot ]

Zrozumieć Internet Explorer część kolejna ;D



Poczekajcie na 3-cie zdjęcie w slide-show :) Dlaczego to śmieszne narzędzie (IE 6, nie wiem jak inne) robi takie dziwadła??

26.11.2008
15:40
[220]

Grzesiek [ www eRepublik com PL ]

Moglby mi ktos pomoc?

https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=8411325&N=1

26.11.2008
17:15
smile
[221]

yeef [ Konsul ]

Mam pytanie, czy jest możliwe włączenie skryptu php do html? jak tak to jak.
Chodzi mi dokładniej o to że chciałbym zrobić na mojej stronie rejestrację i login, może mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć? i czy możecie mi podać jakieś skrypty z rejestracją i logowaniem.
Dzięki

26.11.2008
20:31
[222]

SPMKSJ [ Konsul ]

yeef <--- to zależy, czy serwer na którym masz stronę ma zainstalowane php

29.11.2008
17:10
smile
[223]

Insect [ Pretorianin ]

Hilfe, coś z tą tabelką (czerwone tło) nie tak, próbowałem cellspacing i cellpadding dodać, ale nic nie dało. W css też różne kombinacje. Firefox bez problemu, IE nie czyta jak należy. :(

www.fitforyou.pl/index2.htm

29.11.2008
19:01
[224]

SPMKSJ [ Konsul ]

#menu table ‹
background: #ff0000;
border: 0px;
border-collapse: collapse;



Wyrzuć stąd polecenie
background: #ff0000;

które definiuje czerwony kolor, dla tła każdej tabeli zawartej w znaczniku o identyfikatorze menu .

29.11.2008
19:57
[225]

Insect [ Pretorianin ]

Specjalnie to na czerwono zaznaczyłem, żeby było widać, o co mi chodzi. :) Bez tego koloru, czy z nim są szpary między wierszami kolumny, nie wiem czemu. (tylko w IE)

29.11.2008
20:06
[226]

Regis [ ]

Czy to nie jest jakaś dziwna forma słynnego '3px IE bug'? Pogooglaj na ten temat.

29.11.2008
20:10
[227]

SPMKSJ [ Konsul ]

Insect <--- a teraz rozumie :-).
Wiem, że domyślnie cellpadding i cellspacing nie jest ustawiony na 0 tylko ma jakieś dodatnie wartości. Może powinieneś je zmodyfikować...

Podejrzewam jednak, że tak jak Regis mówi to będzie jakiś durny błąd IE

30.11.2008
18:23
[228]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Mistrzowie kodu i css'u. Zajrzyjcie tu i powiedzcie mi, co jest tam źle, że drugi wiersz ma zły kolor w Firefoxie. W IE wyświetla dobrze. Wkurzony przerobiłem na tabelki i... jest to samo. W div/span było identycznie. Czy ja coś niedowidzę w kodzie czy co??

30.11.2008
18:31
[229]

siwy346 [ addicted to music ]

Mam takie pytanie bo założyłem sobie konto na yoyo.pl bo i
zrobiłem sobie stronkę internetową chciałbym tam umieścić jakieś
informacje, wyposażyłem się w poradnik PHP, zainstalowałem tam na
stronce oprogramowanie [cms]phpWebsite 1.3.2 ENG. I tu się pojawia moje
pytanie jak mogę tam coś dodać ??
,połączyłem się z tą stroną przez ftp tam też za bardzo nic nie ma, czy mogę liczyć na małe wskazówki ??

30.11.2008
22:32
[230]

GROM Giwera [ One Shot ]

maviozo - U mnie, na IE6 i FF3 wyświetla się wszystko tak samo. Albo nie widzę problemu albo go u mnie nie ma

siwy - niestety Ci nie pomoge, nie bawiłem się CMSami..

30.11.2008
22:40
[231]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Grom -> https://www.gry-online.pl/S055_forum.asp?ID=8427543&WID=8425328&N=1

zwłaszcza na dole listy się pokaszaniło

30.11.2008
22:51
[232]

GROM Giwera [ One Shot ]

aha czyli jak widzę brak tabelek i na dole wiersze mają ten sam kolor? juz patrze, moze cos wypatrze :P

02.12.2008
01:25
[233]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<--- może najpierw zrób tak, żeby walidator html nie wywalał błędów i jak problem nie zniknie, to wtedy się można przyjrzeć.


siwy346<--- zapodaj mi dane dostępu na moim gg, a może jak będę mieć czas, to spróbuję Ci to uruchomić..., ale niczego nie obiecuję

02.12.2008
12:13
[234]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Walidator nie pokazuje w tej chwili żadnych błędów poza img cursor:hand ale to na bank nie ma wpływu. Jakieś inne pomysły? Chodzi o to-->


Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.37] - maviozo
02.12.2008
20:07
smile
[235]

Joshua1990 [ Konsul ]

Robię obecnie skrypt pobierający dane z różnych stron dotyczących pokera. Zatrzymałem się na stronie Betssonu
Dane z 'dzisiaj' nie trudno wyciągnąć, ale gorzej z kolejnych dni. Macie pomysł jak to zrobić, w ogóle jest to możliwe?

Dzięki ;)

edit: zapomniałem dodać, że robię to w php

02.12.2008
20:17
smile
[236]

Regis [ ]

Tam jest formularz, ktory dziala w ten sposob, ze przycisk 'nastepny' ustawia mu jakas wartosc inputa, a nastepnie submituje go. Sproboj 'podrobic' u siebie ten formularz z odpowiednimi wartosciami (sam musisz sprawdzic co tam konkretnie jest wstawiane, bo juz mi sie tego sprawdzac nie chcialo ;) ) i submitowac go sztucznie pod odpowiedni adres (tzn. wyslij zadanie http z odpowiednia zawartoscia POSTa). Jesli nie ma tam jakichs tokenow, to powinno Ci zwrocic wlasciwa strone. Ja do takich 'oszustw' uzywam Zend_Http - latwo mozna zasymulowac submitowanie formularza w sposob jaki podalem.

02.12.2008
20:54
smile
[237]

Joshua1990 [ Konsul ]

Chyba nie dokońca to rozumiem. Chodzi o to żeby stworzyć coś takiego?

<form action=" method="POST">
<input type="hidden" name="dnext" value="1">
<input type="submit" name="submit" value="submit">
</form>

Pewnie nie bardzo tak, bo w tym co napisalem na moim serwerze nadal nie będę interesujących mnie danych :) Jakbyś podał jakiś przykład to byłbym wdzięczny.

Dzięki!

02.12.2008
21:04
smile
[238]

maviozo [ Man with a movie camera ]

[228][234]??

02.12.2008
21:38
smile
[239]

Joshua1990 [ Konsul ]

up [237]

02.12.2008
21:55
smile
[240]

Regis [ ]

Pisze metoda copy&paste z dokumentacji zenda, wiec to raczej nie zadziala w tej postaci, ale chodzi o sama idee, bo wszystkie detale masz w dokumentacji Zenda:



Teraz tylko musisz dostać się do tego co jest najistotniejsze, czyli do kodu strony. Zwracany obiekt (to co jest w $response) to instancja Zend_Http_Response - w dokumentacji Zenda znajdziesz szczegolowe informacje jak 'wydobyc' z tego obiektu odpowiednie dane. Potem traktujesz je tak jak byś normalnie traktował 'odebraną' stronę. Czyli parsujesz sobie wyrazeniami regularnymi zapewne.

02.12.2008
22:03
[241]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<--- mój walidator z firefoxa wywala mi, że nie masz doctype'a. Dodaj doctype i może coś się poprawi...

02.12.2008
22:09
[242]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Nic z tego. Ciekawy jestem dlaczego złe wyświetlanie jest całkiem przypadkowe -->
a może nie jest? jakiś niedomknięty tag? Ale ni cholery nie widzę...


Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.37] - maviozo
02.12.2008
22:13
[243]

SPMKSJ [ Konsul ]

ale ja dalej nie widze doctype'a
Dodaj tego doctype'a to wbrew pozorom ważny element.

02.12.2008
22:17
[244]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Dodałem na localhoście i nie poprawiło więc raczej mało prawdopodobne, żeby na www coś pomogło.. coś się w menu na górze jeszcze rozjechało przez te poprawki. Masz z doctype teraz

02.12.2008
22:30
[245]

SPMKSJ [ Konsul ]

Z błędów walidatora masz jeszcze nie otwarty znacznik <font>, zaraz za datą w każdym wierszu. Poza tym jeszcze jest nie zamknięty <center> zaraz przy znaczniku <body> się zaczyna. W inpucie szukaj gry, masz literówkę w kodzie zamiast style= masz napisane tyle=, brakuje s . W każdym znaczniku <img> musisz dodać jakąś ścieżkę - to również traktowane jest jak błąd.


Jak już to poprawisz, to wytłumacz mi dokładnie o jaki wiersz chodzi, bo nie wiem dokładnie o co Ci chodzi :P

02.12.2008
22:38
[246]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Podaj mi adres tego walidatora na przyszłość;)

w inpucie literówka polegała na type a nie style;)
IMG tak muszą być, bo po otwierane są dopiero po ich odsłonięciu, wcześniej są niewidoczne i puste. (dlatego że te cardy czasem strasznie długo się ładują a jeśli mają się ładować, to na wyraźne życzenie;)

I nadal nic.

02.12.2008
22:44
[247]

SPMKSJ [ Konsul ]

Ok, to zaznacz mi jeszcze na obrazku tą część strony, która inaczej się wyświetla i spróbuje też poszukać przyczyny

to jest rozszerzenie do firefoxa
html validator

z takich narzedzi webmasterskich doinstaluj sobie też
Web developer
Colorzilla

myślę, że przypadną Ci do gustu

02.12.2008
22:51
[248]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Spójrz na screen z [234]. Kolory wierszy powinny być na zmianę tak jak na IE, a nie są. Np. wiersz 13 powinien być jaśmiejszy i nawet fragment jaśniejszego się pojawia i kawałek dalej jest ciemny. dokładnie to samo dzieje się w 15 ale już nie 17... w zasadzie wygląda tak, jakby te bez "statusu" były źle, ale właściwie to nie wiem co ma piernik do wiatraka..
To jest kod generowania całego wiersza-->


Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.37] - maviozo
02.12.2008
23:33
[249]

SPMKSJ [ Konsul ]

W tym skrypcie nie doszukiwałbym się błędu, bo kod generowany jest dobrze np, przy 13 to jest klasa normal2, a przy 14 normal1.
Jeżeli to ma związek z statusem, to jedyny błąd, jaki mi przychodzi na myśl, to mogą być popomylane colspany. Przelicz sobie to, czy dobrze spajasz te komórki. Przy wierszach z statusem i przy wierszach bez statusu. Mam nadzieję , że to będzie to

02.12.2008
23:37
smile
[250]

Xaltorun [ No way! ]

Mam problem:) Opisuję go poniżej:

Mam dwa rekordy w tabeli:
1 rekord: 2008-11-23 22:52:44
2 rekord: 2008-11-23 22:53:08

Na zmiennej $date1 chcę mieć tablice złożoną z tych dwóch rekordów. Jest jakiś problem w pęti.
Ogólnie taka pętla:

while($i<$ilekom)

print_r($i."<BR>");
print_r("$date1[$i]"."<BR>");
$i++;


wyświetla mi na ekran:

0
2008-11-23 22:53:08
1

a powinno:

0
2008-11-23 22:53:08
1
2008-11-23 22:52:44


wie ktoś gdzie ten drugi rekord sie podział? Dlaczego go nie wyświetla?

Cały potrzebny kod umieszczam poniżej, bo pewnie dużo z mojego biadolenia nie da się zrozumieć:)


$query4 = "SELECT DATE FROM hc_comments WHERE PIC=".$pic." ORDER BY DATE DESC";
$date1pom = mysql_query($query4);
$date1 = mysql_fetch_array($date1pom);
$ilekom = mysql_num_rows($date1pom);

while($i<$ilekom)

print_r($i."<BR>");
print_r("$date1[$i]"."<BR>");
$i++;



Dzięki z góry :)

02.12.2008
23:39
[251]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Ale to nie to, bo nawet poprawiłem (aczkolwiek tak czy inaczej dobrze że zwróciłeś na to uwagę). Przy linijce 2. też jest ten błąd. Coś jest z tłem, ale ciekawostka, jeśli zamienię klasy odwrotnie czyli normal2 na normal1 itd to błąd jest taki sam tylko kolory odwrotnie...sam gapiłem się na kod ze dwie godziny i nie widzę błędu. Dodam jesszcze raz, że w pierwszej wersji to było na divach i spanach i było dokładnie tak samo...to pierwszy taki przypadek bo przy listach/statach ta metoda była ta sama i działało


Xaltorun->print_r służy do wyświetlania całej tablicy i źle ją wywołujesz. Użyj po prostu echo

while($i<$ilekom)

echo $i."<BR>";
echo $date1[$i]."<BR>";
$i++;

02.12.2008
23:47
[252]

SPMKSJ [ Konsul ]

Xaltorun<---

Przydałoby się zdefiniować wartość zmiennej $i zanim użyjesz jej w pętli while

Do wyświetlania wyników używaj pętli while w taki sposób:

while($date1 = mysql_fetch_array($date1pom) )‹

echo $date1['bleble'];



Ponieważ mysql_fetch array() to funkcja, której argumentem jest 'tablica' wyników z bazy danych (w twoim przypadku $date1pom). Funkcja ta zwraca tylko jeden wiersz z wszystkich wyników i przesuwa wewnętrzy wskaźnik 'tablicy' o jeden. Zwraca zaś wartość wiersza w postaci tabeli asocjacyjnej, jeżeli wiersz istnieje, lub FALSE jeżeli wiersza już nie ma.


maviozo<--- hmmm, to może ustaw jakieś zupełnie inne tło nie niebieskie, tylko np żółte, może wtedy zauważysz coś. Ja też nie umie na razie doszukać się błędu :/

02.12.2008
23:59
[253]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<--- spróbuj jeszcze takiego zabiegu. Przerzuć te backgroundy z znacznika <tr> na znaczniki <td>, ale z poziomu generowania skryptu w php. Po prostu tam gdzie jest teraz generowany wiersz <tr> z klasą normal1 wpisz z osobna w każdej komórce dodatkowo <td color="odpowiedni kolor"> i tak samo odpowiednio dla drugiego przypadku. Może to pomoże ...

03.12.2008
00:03
[254]

Xaltorun [ No way! ]

maviozo-> Dzieki za szybka odpowiedź, ale wyświetla to samo co wcześniej :)

SPMKSJ -> Także dzięki za szybka odpowiedź, ale za cholere nie kumam :D Najlepiej by było gdybyś mi pokazał na przykładzie, a dokładniej co mam wpisać w miejsce 'bleble', aby wypisało mi wszystkie wartości z tablicy.

edit: zapomnialem dodać $i = 0 przed pętlą w tym kodzie ktory wam tutaj skopiowałem.

03.12.2008
00:11
[255]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Akurat ja zawsze takie pętle piszę tak:

for ($i=0;$i<count ($tablica);$i++)‹

echo $tablica[$i];

o jedną zmienną mniej

SPMKSJ->to trochę droga na około, bo jak mówię dokładnie to samo jest w liście [np. ] i tutaj kolorki są ok, pomimo że w nadrzędnych divach..

pogrzebię jeszcze odnośnie Twojego pomysłu

03.12.2008
00:24
[256]

Xaltorun [ No way! ]

maviozo -> to samo :/ tylko jeden się wyświetla.

03.12.2008
00:25
[257]

SPMKSJ [ Konsul ]

Xaltorun<----

Powinieneś przeczytać jakąś książkę o php, bo to zupełne podstawy, ale tym razem napiszę Ci o co chodzi. Wbrew pozorom to baaardzo proste.
W Twoim kodzie, zrób taką zmianę:

$query4 = "SELECT DATE FROM hc_comments WHERE PIC=".$pic." ORDER BY DATE DESC";
$date1pom = mysql_query($query4);
//$date1 = mysql_fetch_array($date1pom); - ten wiersz przeklej w while ,a stąd go wyrzuć
$ilekom = mysql_num_rows($date1pom);

while($date1 = mysql_fetch_array($date1pom))

print_r("$date1['date']"."<BR>");


Czyli chodzi o to że jak masz taki wynik pewnego zapytania w SQL

id|imie |nazwisko|
1|Karo |badura | <--------- to czyli tylko jeden wiersz zwraca mysql_fetch array
2|janek|kowalski|

to funkcja $wiersz = mysql_fetch_array($wynik_zapytania) zwróci Ci tylko i wyłącznie pierwszy wiersz, po czym przesunie wewnętrzny wskaźnik zmiennej $wynik_zapytania o jeden (w praktyce jeżeli znowu wywołasz funkcję mysql_fetch_array($wynik_zapytania) to zwróci następny wiersz). Dlatego stosuje się pętlę while. Bo pętla ta będzie działać dopóki nie dostanie fałszywego warunku, czyli dopóki nie skończą się wiersze z wyników zapytania zawartych w zmiennej $wynik_zapytania.

Do tego dochodzi jeszcze to, że wynik działania tej funkcji zwraca jeden wiersz w taki sposób, wg przykładu

$wiersz[0] = $wiersz['id'] = 1
$wiersz[1] = $wiersz['imie'] = Karo
$wiersz[2] = $wiersz['nazwisko'] = badura

Rozumiesz już ??

03.12.2008
00:39
smile
[258]

Xaltorun [ No way! ]

Rozumiem! Wielkie dzięki :)

Książkę mam, pożyczoną, ale tam jest takim językiem to napisane, że sto lat bym myślał i bym się nie domyślił o co chodzi :P

03.12.2008
00:57
[259]

SPMKSJ [ Konsul ]

Xaltorun<--- polecam Ci książkę Bargieła - Kompendium webmastera. W sam raz na początek.

03.12.2008
16:49
smile
[260]

Joshua1990 [ Konsul ]

Regis->

require_once('/Zend/Http/Client.php');

$client = new Zend_Http_Client('
$client->setParameterPost(array(
'dnext' => 1
));

$response = $client->request();

$body = $response->getBody();

echo $body;
-------------------------------------------------
Coś mi nie działa, dostaje taki wyjątek:

exception 'Zend_Http_Client_Exception' with message 'Cannot handle content type '' automatically. Please use Zend_Http_Client::setRawData to send this kind of content.' in /Zend/Http/Client.php:1041 Stack trace: #0 /Zend/Http/Client.php(835): Zend_Http_Client->_prepareBody() #1 /test.php(96): Zend_Http_Client->request() #2 ‹main›


Ogólnie bez poniższego fragmentu elegancko wyświetla stronę.
$client->setParameterPost(array(
'dnext' => 1
));


O co może chodzić?

Dzięki!

03.12.2008
19:37
[261]

Joshua1990 [ Konsul ]

up

03.12.2008
19:41
smile
[262]

Regis [ ]

Przeciez masz napisane w wiadomosci co zrobic:

"Please use Zend_Http_Client::setRawData to send this kind of content."

Opis odpowiedniej metody wraz z przykladem uzycia znajduje sie w dokumentacji.

03.12.2008
20:29
smile
[263]

Joshua1990 [ Konsul ]

Okazało się, że wystarczyło dać

$response = $client->request('POST');

zamiast

$response = $client->request();

i wszystko działa elegancko :)

Dzięki wielkie za pomoc!

04.12.2008
01:21
[264]

SPMKSJ [ Konsul ]

Mam bardzo nietypowy problem. Jeżeli ktoś z Was miał do czynienia z podobnym przypadkiem kiedykolwiek, to prosiłbym o wsparcie.

Stworzyłem serwis, w którym jest system logowania użytkowników, oparty na mechanizmie sesji. Problem jest następujący. Mój znajomy, używający tej samej przeglądarki co ja (firefox), loguje się i po zalogowaniu, przechodząc do pewnej podstrony, następuje automatyczne wylogowanie (niezaprogramowany przypadek, po prostu jakieś czary - najprawdopodobniej zniszczenie sesji). Na moim komputerze wykonując identyczną operację nie dzieje się nic złego, czyli przechodząc do tej podstrony, nie następuje wylogowanie. Problem polega na tym, że nie mogę uruchomić serwisu dla internautów, w stanie gdy użytkowników będzie cały czas wylogowywać, jak wejdą na jedną ze stron serwisu w zamierzeniu często uczęszczaną (jest to irytujące i zniechęcające do użytkowania serwisu). Z drugiej strony zupełnie nie wiem jak ugryźć ten problem, bo u mnie wszystko działa i nawet nie mam możliwości studiowania tego przypadku :/ Podejrzewam, że chodzi o ustawienia przeglądarki, albo jakieś ustawienia systemowe.Kiedyś miałem problem z sesją, ale była to kwestia ustawień serwera ( specyficznego skompilowania php, albo apacha), ale to raczej odpada, bo u mnie wszystko działa..Bardzo proszę o pomoc - nie jestem specjalistą od mechanizmu sesji, używam tylko podstawowych komend z php i jest to pierwszy serwis, z którym mam taki problem.

04.12.2008
08:18
[265]

Regis [ ]

Niech sprawdzi, czy po przejsciu na nowa podstrone ma dalej cookie z Twojego serwisu - moze sobie cos nietypowo w przegladarce ustawil?

04.12.2008
09:30
[266]

yasiu [ Legend ]

a inna rzecz z sesjami. mam otwartego firefoxa, loguje sie na strone dajmy na to z wynikami jakiejs ankiety ktora robilem, w tym czasie do samej ankiety loguje sie ktos inny. otwieram nowa zakladke, wchodze do jakiejs tam czesci intranetu gdzie wymagane jest logowanie i co sie dzieje? system twierdzi ze jestem zalogowany, jako ta druga osoba ktora logowala sie do ankiety... jak to mozliwe? :)

04.12.2008
09:37
[267]

SPMKSJ [ Konsul ]

Regis<--- już go o to poprosiłem, jak będę coś wiedział dam znać.

Najgorsze jest to, że u niego czasami następuje wylogowanie a czasem nie, zależnie od tego czy zrestartuje firefoxa. Przy pierwszym logowaniu po zrestartowaniu firefoxa następuje ten błąd z wylogowaniem. Po następnym zalogowaniu problem znika ..., ale do czasu następnego uruchomienia firefoxa.

04.12.2008
11:08
[268]

SPMKSJ [ Konsul ]

Regis<--- cookie zostają na komputerze, nie zostają usunięte. Dokładniej, po wylogowaniu przybywa jedno cookie.

06.12.2008
17:17
smile
[269]

Xaltorun [ No way! ]

<?
setcookie("Visited","1",time()+180);
?>

powinno mi ustawiać cookie na trzy minuty o nazwie Visited, a nic nie ustawia. Robię coś źle?
Próbuję sobie zrobić taki licznik odporny na odświeżanie.

EDIT: btw może ktoś zrobi jakiś wątek o grafice? Jest jakiś o photoshopie ale stary i nikt w nim nie pisze. Fajnie by było gdyby był jakiś wątek ogólnie o grafice komputerowej. Coreldraw, photoshop, illustrator, itp.

06.12.2008
18:13
smile
[270]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Xaltorun->akurat ja robiłem licznik odporny na odświeżanie za pomocą session_start() i zmiennymi $_SESSION[]


coś takiego:
na samym początku strony:
<?php
session_start();
?>


dalej w kodzie:

if (!isset($_SESSION['wizyta'])) ‹ //jeśli wizyta nie istnieje=nowa wizyta
$_SESSION['wizyta']=1; //zapisuje do zmiennej wizyta
// wczytanie licznika, cokolwiek

uruchomienie ponowne już nie wejdzie do tego warunku bo zmienna 'wizyta' jest ustawiona.

06.12.2008
18:25
smile
[271]

Xaltorun [ No way! ]

Jeśli chodzi o sesje to nic o nich nie wiem, ale zrobiłem już ten licznik :) Po prostu to nie była zmienna $nazwaCookiesa, tylko $_Cookie['nazwacookiesa'] :P

A jeśli chodzi o kod to mam taki:
na początku:
<?
if(!isset($_COOKIE['Visited']))

setcookie("Visited","1",time()+20);

?>

w kodzie:
<?
if($_COOKIE['Visited']!="1")

$licz++;

?>

11.12.2008
13:44
[272]

SPMKSJ [ Konsul ]

Mam kolejny problem. Od pewnego czasu strona mi się długo wczytuje. Może to być spowodowane reklamami google. Problem jest taki, że używam na stronie Overlib (chmurki). Charakter strony wymaga, żeby Chmurki działały jak najszybciej, a teraz ładują się na stronę jako ostatnie :/
Da się to jakoś obejść ??

11.12.2008
13:45
[273]

maviozo [ Man with a movie camera ]

umieścić na początku kodu przed reklamami google?

11.12.2008
13:49
[274]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<-- tak zrobiłem, umieściłem ten znacznik zaraz po znaczniku body , ale to nic nie dało :/

11.12.2008
14:05
[275]

Nightmar+ [ Centurion ]

SPMKSJ -->

podaj adres tej strony, trudno coś stwierdzić bez sprawdzenia kodu.

najłatwiejsze i najpewniejsze rozwiązanie to przejście na prostego ajaxa. w index.html ładujesz skrypt do chmurek, a reklamy google instalujesz na podstronach, które się wczytują do index.html

skrypty do chmurek w ajaxie też znajdziesz.

11.12.2008
19:12
[276]

SPMKSJ [ Konsul ]

Nightmar+<---
hmm, Ajax'em prędzej, czy później będę się posługiwać, ale na razie nie mam czasu na poznawanie nowych rzeczy.

Adres strony... Specjalnie unikałem podawania adresu, żeby się pochwalić stroną ,jak już będzie żyła w internecie. No ale niech będzie
Tadam
To jest moje najnowsze dziecko:



Teraz znowu wszystko działa jak należy, może oprócz tego wylogowywania się, przy przechodzeniu do własnego profilu (link Profil (Jak Cie widzą inni) w panelu ).
Przy okazji, jak już ktoś z Was się zarejestruje, to proszę o przetestowanie tego bug'a.

11.12.2008
19:15
smile
[277]

maviozo [ Man with a movie camera ]

No to tym razem jeśli chodzi o wielkość targetu to trafiłeś rewelacyjnie
sorry ale musiałem

11.12.2008
19:16
smile
[278]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<---

a bo sie wku*wilem ;]

11.12.2008
20:12
[279]

SPMKSJ [ Konsul ]

Odnośnie tego wylogowania.

Teraz taką rewelację od kolegi dostałem, że jest podstrone na którą wejdzie i zostanie wylogowany (jego własny profil), ale jeżeli otworzy nową zakładkę i wpisze po prostu adres nailewygladam.pl to wczyta mu się strona na której dalej będzie zalogowany !
Ja już z tego nic nie rozumie :/

12.12.2008
12:28
[280]

blazerx [ ]

Istnieje moze jakis program, plugin ktory pokazywalby ile strona bedzie sie ladowala w przegladarce na roznych predkosciach netu? Cos podobnego do Googlowskiego: "Page genrated in...", plus inny programik do testowania strony pod katem starszych wyszukiwarek( i.e "jak moja strona bedzie wygladala na Netscape czy IE4.)

+ Odnosnie:
https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=8472743&N=1
Ciagle nie wiem czemu te dwa divy nie pokazywaly sie kolo siebie tylko jeden pod drugim, jak juz napisalem wczesniej, zamienilem tylko <div id="content"> na ten sam ze strony z przykladem.
Bylbym wdzieczny za opisanie co zle bylo tutaj:
Nie do końca dobrze przepisałeś i się wysypywało, choćby parametr left: miałeś zły i margines contentu zły.


edit:
@SPMKSJ, zamroczenie ;)

12.12.2008
13:16
smile
[281]

Joshua1990 [ Konsul ]

Ogólnie mam problem i nie mam pojęcia jaka może być przyczyna. Otwórzcie w FF stronę o takim adresie:



Górna część jest tutaj rozmazana i ogólnie lipa, nie tak jak miało być. (u niektórych osób FF wyświetla się prawidłowo co jest jeszcze dziwniejsze)

Otwórzcie teraz tą samą stronę ale wpisując adres w ten sposób:



I jest OK. Nie mam pojęcia jaki wpływ może mieć adres na jakość zawartości. Mam nadzieję, że będzecie potrafili mi pomóc.

Dzięki!

12.12.2008
14:43
[282]

Joshua1990 [ Konsul ]

up

12.12.2008
19:27
smile
[283]

Joshua1990 [ Konsul ]

jeszcze jeden up

12.12.2008
19:30
[284]

hctkko. [ The Prodigy ]

u mnie wszystko ok. zrób screena.

12.12.2008
19:31
smile
[285]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Akurat u mnie oba adresy wyświetlają to samo w Firefoxie, w IE zresztą też tak samo..

12.12.2008
19:44
[286]

Joshua1990 [ Konsul ]

GOL kompresuje obrazki także słabo widać tę różnice, ale ogólnie spójrzcie na logo, albo ten poziomy pasek obok loga. Ta sama przeglądarka ale adresy różne :/


Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.37] - Joshua1990
12.12.2008
19:53
[287]

Joshua1990 [ Konsul ]

sory, edit się skończył

lepsza jakość

12.12.2008
20:10
[288]

Kherlon [ Lazy Hero ]

Chciałbym stworzyć stronę internetową szkoły. Jak zrobię i będę prowadził do dostanę 6 na koniec. Dlatego prosiłbym o jakieś rady. Z góry dzięki.

12.12.2008
20:12
[289]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Kherlon - > chcesz radę, to przejrzyj kursy w pierwszego posta i się naucz:)
Nie wiem czy jest tam link do ale tego polecam

Joshua->u mnie w FF się odpala ta wersja z prawej z obu linków..

14.12.2008
21:10
[290]

SPMKSJ [ Konsul ]

Kherlon <--- Możesz skorzystać z Joomla, albo php nuke .

Joshua1990<-- pierwszy raz widzę takie cuda ..., ale u mnie też wszystko wyświetla się w porządku i nie ma takiego problemu.

14.12.2008
23:13
[291]

blazerx [ ]

up @ [280]

14.12.2008
23:27
[292]

SPMKSJ [ Konsul ]

blazerx<---

Są narzędzia do mierzenia szybkości wykonywania skryptów, jak np. Benchmark (patrz [110]).


Joshua1990<---

Jedyne sensowne wytłumaczenie (na jakie wpadłem) twojego przypadku jest takie, że obrazek miałeś wcześniej w gorszej rozdzielczości, po czym nadpisałeś go lepszym obrazkiem. Pamięć podręczna twojej przeglądarki pamięta ten "gorszy" obrazek i dlatego wyświetla się taki. Żeby zobaczyć jak naprawdę wygląda strona, wyczyść pamięć podręczną twojej przeglądarki.

15.12.2008
09:55
[293]

SPMKSJ [ Konsul ]

Mam prośbę do kogoś, kto ma jakiś serwer, nie należący do serwerów linuxpl.
Strona biblioteki narodowej zablokowała mi dostęp do pobierania danych z ich stron i potrzebowałbym wrzucić taki "mostek", który będzie na jakimś serwerze niezablokowanym.
Jeżeli ktoś z Was mógłby mi wrzucić jeden plik na swój serwer to byłbym dźwięczny :]

15.12.2008
15:10
[294]

Nightmar+ [ Centurion ]


Wrzucę to na konto OVH. Podaj link do pliku oraz adres email.


15.12.2008
19:20
[295]

SPMKSJ [ Konsul ]

Nightmar+ <--- Wielkie dzięki. Wystosowałem już maila do dyrektora Biblioteki Narodowej. Może za jakiś czas obejdę się bez tych obejść.



mój adres e-mail:

kontakt[at]domowabiblioteczka.pl

23.12.2008
16:59
[296]

SPMKSJ [ Konsul ]

Ponawiam prośbę z postu [293] i mam też pytanie.

Mam dużo wierszy w pewnej tabeli w MySQL i chciałbym skopiować te wszystkie wiersze zmieniając w nich tylko jedno pole. Jak to zrobić ?

23.12.2008
17:55
[297]

Regis [ ]

Skopiowac? Gdzie? Bo troche nieprecyzyjnie sie wyraziles - na tak postawione pytanie pierwsza odpowiedz jaka mi przyszla do glowy to zrobic dumpa tabeli, zmienic pole za pomoca find & replace w jakims edytorze i wrzucic dumpa do bazy ;)

23.12.2008
17:59
[298]

SPMKSJ [ Konsul ]

Regis<-- do tej samej tabeli chcę dorzucić te same wiersze ze zmienioną jedną wartością

23.12.2008
18:09
[299]

Regis [ ]

Jesli ta wartosc ma byc inna niz w dotychczasowych wierszach, ale wszedzie taka sama, to najszybsza metoda jak podalem ;) Jesli dodatkowo musisz zadbac o inkrementacje jakiegos klucza, albo wartosc ma sie zmieniac, to latwiej chyba bedzie napisac odpowiedni skrypt w jakims jezyku proceduralnym wspieranym przez MySQL.

23.12.2008
18:24
[300]

SPMKSJ [ Konsul ]

Regis<--w sumie racja dzięki

23.12.2008
19:17
[301]

Sufjan [ Junior ]

Hmm, wkleję to też tutaj, może ktoś pomoże.

Na jednym z moich ulubionych zagranicznych forów administratorzy zmienili układ wątków tak, że treść posta jest po lewej, a tabelka z avaterem, nickiem, stopniem etc. po prawej stronie. Nieczytelne to jest cholernie.

Czy ktoś ma albo mógłby mi zrobić taki skrypt do GreaseMonkey, który by to odwrócił?

Forum jest oczywiście w phpbb3, działa na tym stylu:


Z góry dzięki za pomoc.

29.12.2008
11:16
[302]

maczu [ Generał ]

czołem. W książce "Ogilvy o reklamie" autor pisze, że teksty w kontrze (biały na czarnym tle) są słabo czytelne i słabiej przykuwają uwagę czytelnika niż te tradycyjne (ale mowa tu o reklamie drukowanej). Czy te zasady mają podobne odniesienie do stron internetowych? Problem mój polega na tym, że robię stronę drużyny piłkarskiej, którym głównymi kolorami są czarny i czerwony (i biały, ale minimalnie), wybrałem design z głównym motywem czarnym (z czerwonymi i białymi elementami). Zmiana koloru tła strony na biały nie będzie oddawała barw drużyny, dlatego pytam. Jakie są wasze opinie/odczucia na ten temat?

02.01.2009
14:03
[303]

SULIK [ olewam zasady ]

Mam taki problem, potrzebuje zrobic stronke na ktorej beda znajdowaly sie 4 identyczne elem,enty - np. kwadraty

po kliknieciu na jeden z nich - klikniety zmieni kolor, natomiast reszta (nie kliknieta) zmieni kolor na inny poki co doszedlem do czegos takiego

KOD PLIKU HTML
<html>
<head>
<title>J02</title>
<link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style.css" />
</head>
</head>
<body>

<div id="1" onmousedown="this.style.backgroundColor='#0000ff'" onmouseup="this.style.backgroundColor='#ffffff'"></div>
<div id="2" onmousedown="this.style.backgroundColor='#0000ff'" onmouseup="this.style.backgroundColor='#ffffff'"></div>
<div id="3" onmousedown="this.style.backgroundColor='#0000ff'" onmouseup="this.style.backgroundColor='#ffffff'"></div>
<div id="4" onmousedown="this.style.backgroundColor='#0000ff'" onmouseup="this.style.backgroundColor='#ffffff'"></div>



</body>
</html>

KOD PLIKU CSS
body

background-color: white;



div ‹
width: 100px;
height: 100px;
border: 2px outset #000000;
float: left;



jak zobaczycie, wszytko dziala do momentu kliknieca ;P to znaczy klikniety obszar zmienia barwe, ale nie mam pojecia jak zmusic reszte obszarow do zmienienia barwy - sadze ze jest takis operator podobny do this.style.backgroundColor=, tylko dotyczacy innych elementow - ale nie jestem w stanie go wyszukac :(
ktos moze wie jak mi pomoc ?

02.01.2009
14:14
[304]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Ja bym to zrobił zupełnie inaczej. Np:

02.01.2009
14:21
[305]

SPMKSJ [ Konsul ]

SULIK <----

przykładowy skrypt po linkiem, reszta kwadratów analogicznie



ten "operator" to
document.all.idelementu

02.01.2009
14:29
[306]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Edit:

Masz dokładniejszy opis i kolor usuwa się po kliknięciu. Kolor "po" musisz zdefiniować, a przynajmniej ja nie umiem przywrócić "oryginalnego" koloru i musisz podać go drugi raz.

SPMKSJ -> mało to eleganckie. przy 20 takich przyciskach kolo będzie mieć problem z kodem;)

02.01.2009
14:35
[307]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<--- twój skrypt jest bardziej zautomatyzowany, dla większej ilości kwadratów, tak jak napisałeś. Nie widzę jednak powodu, żeby strzelać z armaty do komara. W końcu Sulik nie o to prosił.

02.01.2009
14:41
smile
[308]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Niby tak, ale nawet przy czterech głupich przyciskach już masz więcej znaków ode mnie;) co kto lubi, ale ja nawet przy czterech przyciskach wolę taką automatyzację niż łopatologię. Poza tym zachce mu się nagle zmienić kolor i dupa, jedzie i zmienia wszystkie, a u mnie tylko jedną linijkę poprawi.

Pooozaaa tym jak mam się czepiać, to nie przewidziałeś innego koloru dla aktywnego przycisku, chyba, że mam rozumieć, robię kolejno funkcja_down_p2, funkcja_down_p3 i tak dalej....to nam rozmiar jeszcze rośnie. Doda piąty przycisk (nie, nie dwadzieścia, wystarczy jeden), i dawaj, zmieniać osiem pozostałych funkcji od nowa.

02.01.2009
14:50
[309]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo<-- Ty masz lepszy skrypt od mojego, ja mam więcej czasu dla siebie, a Sulik też jest najpewniej zadowolony . Myślę, że temat wyczerpany :]

02.01.2009
14:54
smile
[310]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Bezczel;)

02.01.2009
17:02
smile
[311]

SULIK [ olewam zasady ]

Dzieki wam obu (oboje - jak sie to odmienia ? :P )

03.01.2009
20:28
[312]

stefan99 [ Konsul ]

Witam,

Zostałem tu skierowany, więc skopiuję treść mojego posta, może ktoś będzie w stanie mi pomóc.


Mam do Was wielką prośbę. A mianowicie, czy udałoby się komuś stworzyć skrypt na stronę WWW, który po wyświetleniu strony umożliwiałby dodawanie wpisów? Chodzi tu o to by dodawać pewne dane bez potrzeby logowania się na konto i dodawania ich z poziomu administratora.
Jeśli to niezbyt dobre wyjaśnienie, napiszę może lepiej do czego ma to służyć. Chciałbym za pomocą takiego formularza dodawać moje oceny. Fajnie by było gdyby na samej górze była taka belka z polem do wpisywania danych, a poniżej lista przedmiotów i oceny. I np. po wpisaniu do pola 'M 5 PK' do linijki z matematyką dodawałaby się ocena 5 z jakimś wyróżnieniem, że jest to ocena z pracy klasowej (np. kolor, bądź PK nad oceną).
Dałoby się coś takiego zrobić? Byłbym naprawdę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam i dziękuję.

03.01.2009
20:29
[313]

pao13(grecja) [ Silkroad Fan ]

ahh cholerny IE grrrr. strona mi sie sypie pod IE a na FF dziala elegancko

03.01.2009
20:32
[314]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Zależy jak to ma być duże i złożone...

03.01.2009
20:40
[315]

stefan99 [ Konsul ]

Maviozo --> Ciężko ocenić mi wielkość, ale powinno to wyglądać mniej więcej tak jak na obrazku obok. Tak jak pisałem, fajnie by było gdyby można było odróżnić oceny poszczególnych typów (spr., kartk., odpowiedź). Przedmiotów będzie 12.

Dzięki.


Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.37] - stefan99
03.01.2009
20:50
[316]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Ja bym to ugryzł tak:
Tworzysz sobie 12 plików tekstowych (no dobra, to wszystko jest dość łopatologiczne, ale może wystarczy)
Przy przeładowaniu strony sprawdzasz, czy jest $_post. w poście miałby być dwie zmienne - dodana ocena i przedmiot. Jeśli są,
$ocena_file = fopen($_POST['przedmiot'], 'a+'); //otwierasz plik z dodaniem zmiennej na końcu
fwrite($ocena_file, "$_POST['ocena']."\n"); //dodaje ocenę
fclose($wejscia_file); // zamykasz
I masz dodaną ocenę do pliku.
Natomiast formularz musi zawierać oczywiście dwa pola, jedno do wpisania oceny i najlepiej <select> z listą przedmiotów.

Otwieranie plików:
$przedmiot=array();
for ($i=0;$i<12;$i++) $przedmiot=array_map('rtrim',file("ocena".$i.".txt"));
// nazwy plikow to np. ocena1.txt ocena2.txt gdzie ocena1.txt to matma, ocena2.txt polski i tak dalej

i teraz masz dwuwymiarową tablicę gdzie
$przedmiot[1][X] to jakaś tam ocena z matmy
$przedmiot[2][X] z polskiego.
Odpowiednie dopracowanie i gotowe.

Więcej rzeźby miałbyś z edytowaniem tych plików (np. usuwanie ocen)
Pewnie może być irytująca to odpowiedź, ale stoi otworem na pozostałe pytania:)

03.01.2009
20:55
[317]

stefan99 [ Konsul ]

Maviozo --> Jakkolwiek głupio to nie zabrzmi, to liczyłem na coś łatwiejszego. Kompletnie nie znam php, więc myślałem, że to jakiś prosty skrypt, który wstawię na stronę i będzie działać. Jak to nie tak proste, to trudno, będzie trzeba się pouczyć :)
Dzięki za pomoc.

07.01.2009
18:36
[318]

Narmo [ nikt ]

Znacie może jakiś sposób na przekopiowanie zawartości php.ini znajdującego się na serwerze na jakiejś stronie (działa phpinfo) i przeklejenie tego do php.ini na serwerze odpalanym lokalnie u mnie na kompie? Chodzi mi ogólnie o zsynchronizowanie ustawień serwera lokalnego z tym, na który później będę wysyłał pliki. Tam wszystko działa ale u mnie jak próbuję się podłączyć do bazy wyskakuje mi: No database selected
Próbuję zainstalować u siebie Chipmunk Forum do przetestowania czegoś, a ciągłe wysyłanie pliku po zmienieniu jednej linijki jest trochę męczące.


Z resztą z wieloma forami miałem podobny problem.
Korzystam z gotowego zestawu Apache + PHP + MySQL w postaci WAMP'a.

07.01.2009
19:19
[319]

Regis [ ]

Jeśli nie masz dostępu do php.ini, to sprawa jest raczej cieżka - nie słyszałem o skrypcie, który by na podstawie phpinfo() generował plik konfiguracyjny php.ini.

08.01.2009
01:09
smile
[320]

Hakim [ Generał ]

Witam.
Mam taki problem z CSS.

Mam menu na stronie otagowane w html:

<div id="menu">
<ul>
<li> pozycja 1 </li>
<li> pozycja 2 </li>
<li> pozycja 3 </li>
</ul>
</div>

Efekt listy jest taki, że po kolei jedna pod drugą pojawiają się pozycje menu (rys.).

Teraz przy pomocy CSSa, chciałem tak zrobić, by pozycje menu pokazywały się jedna za drugą, "gęsiego" w rządku, ale do tego były wycentrowane na stronie (rys.).

Jak używam dla:

#menu li ‹float: left;›

(albo right), to istotnie, pozycje menu zmieniają swój układ z pisanych jedna pod drugą na pisane w rzędzie. Ale nie mam pomysłu jak zmusić je do tego by przy okazji wycentrowały się na stronie, a nie "dryfowały" do prawej czy lewej.

Rysunek objaśnia co chcę uzyskać.

Chodzi też o to by ponadto po dodaniu (odjęciu) jakiejś pozycji menu w treści strony (czyli np. dodaję "Pozycja 4"), automatycznie odległość x zmniejszyła się po obu stronach (rys.).

Co wpisać w #menu ‹› by to uzyskać? Czy to się w ogóle da?

dodane: ten nawiasy trójkątne to są klamry jakby co. Uparcie GOL mi to zmienia przy edycji na ostre nawiasy :/


Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.37] - Hakim
08.01.2009
01:54
[321]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Spróbuj:
O ile możesz zastąpić <li> na <span>

Dodałem te kontury i tła żeby widzieć co i jak się układa. I w zasadzie jest dobrze, chociaż nie do końca.

Ale może to Cię zainspiruje;)


Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.37] - maviozo
08.01.2009
02:34
smile
[322]

Hakim [ Generał ]

maviozo!!! Wiszę Ci piwo;)

<li> na spany zamieniać nie muszę (zależy mi na tym, by menu było nadal jako unordered list).
Kluczem do sukcesu było to: display: inline-block przypisane właśnie do <li> (u Ciebie do <span>).
font-align: justify (ja dam center) natomiast w #menu.

Jutro muszę doczytać o tym display bo tu mam braki.

Jeszcze raz dziękuję za przejrzystą wykładnię co i jak.

08.01.2009
16:09
[323]

Hakim [ Generał ]

No i pojawił się nowy problem.
zastosowanie display:inline spowodowało, że dla znacznika a ignorowany jest styl narzucający mu szerokość 150px.
#menu a ‹ width: 150px; ›
i szerokość elementu <li> (<span> w Twoim przykłdzie maviozo) jest taka, jaki tekst w nim się znajdujący.
A ja chciałbym by była ona stała, wynosząca 150px bez względu na długość pozycji menu.

Jak małem menu "przyfloat'owane" do prawej albo lewej to szerokość była uznawana.
Po rezygnacji z float na korzyść display-inline + text-align:center, styl width narzucający dla znacznika a konkretną szerokość nie działa.

Na chłopski rozum: jak na Twoim przykładzie maviozo narzucić by każda pozycja menu miała 150px szerokości bez względu na jego długość?


Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.37] - Hakim
08.01.2009
16:13
[324]

SPMKSJ [ Konsul ]

Hakim <--

acha, czyli problem jest dalej. Mam krótkie pytanie dlaczego nie zrobisz tego tabelką ?

Jeszcze nigdy nie nadawałem stałej szerokości znacznikowi <a>. Podejrzewam że to nie zadziała

08.01.2009
16:20
[325]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Jak dopiszesz overflow:hidden; width:150px do #menu li to obszar nie przedłuży się jeśli liter jego długość będzie za duża, tylko przytnie to co wystaje.

U mnie inline-block jakoś nie chciało działać poprawnie z tymi li w IE.

08.01.2009
16:21
[326]

Hakim [ Generał ]

W sumie tylko dlatego, że chcę by to był sam CSS + szczątkowe ilości kodu w samym pliku HTML.

Jak teraz dodaję sobie width: 150px do przykładu mavioza to rzeczywiście szerokość staje się 150px, ale przy okazji zawija mi tekst. No ale działa.
Muszę dojść dlaczego w moim pliku mi to w ogóle nie działa. Coś na bank gdzieś pogrzebałem;)


O dzięki maviozo, będę kombinował dalej. W sumie nie sprawdzałem czy to pod IE będzie to moje działało. Na razie robię to bardziej dla siebie niż dla kogoś, więc pod IE jako iż jej nie używam to działać nie musi;) Przynajmniej na razie.
Ale zwrócę i na to uwagę. Słuszna uwaga o IE.

08.01.2009
16:28
[327]

Narmo [ nikt ]

Hm. Zamieniłem WAMP'a na Web-Developer'a i wszystko działa.

08.01.2009
16:44
smile
[328]

Hakim [ Generał ]

SPMKSJ [324] ---> a propos tego width dla znacznika a. Popierniczyło mi się już całkiem przy pisaniu. width przypisuję do <li> nie do <a>, ale i do <a> próbowałem metodą na chybił trafił, stąd przez przypadek to właśnie <a> pojawiło się w tekście zamiast <li>.
Kurde już mi się w głowie od tych wszystkich prób kręci;)

08.01.2009
16:46
smile
[329]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Kurde już mi się w głowie od tych wszystkich prób kręci
Wydziwiasz;)

08.01.2009
16:47
smile
[330]

SPMKSJ [ Konsul ]

Hakim <-- spoko :]

08.01.2009
17:17
[331]

lo0ol [ Jónior ]

Jeżeli kolor obramowania pojedynczego obrazka zmieniam w następujący sposób:

<img style="border-color: green" src="...>

To w jaki sposób mogę to załatwić, abym nie był zmuszony do pisania "style [...]" przy każdym img?

08.01.2009
17:19
smile
[332]

Hakim [ Generał ]

maviozo ---> hehe, trochę trza powydziwiać by zrozumieć jakich błędów unikać potem :D
Jakbym coś jeszcze miał to będe pytał;)

lo0ol ---> w <head> dajesz:
<style type="text/css">
img ‹border-color: green;›
</style>

te małe nawiasy ostre "‹" i "›" to odpowiednio otwarcie i zamknięcie klamry.

08.01.2009
17:37
[333]

lo0ol [ Jónior ]

A w jaki sposób dodać do wszystkich znaczników "a" usuwanie tego wykropkowanego obramowania (onfocus: blur())?

<style type="text/css">
img ‹border-color: gray;›
a ‹onfocus: blur(); ›
</style>

Coś takiego mi nie idzie. :D

Z góry dzięki.

08.01.2009
23:20
[334]

SPMKSJ [ Konsul ]

lo0ol<----



22.01.2009
10:51
[335]

maczu [ Generał ]

mam taki problem: chciałem umieścić na jednej stronie w jednym divie 2 następne, które wyświetlane byłyby obok siebie. Przeglądam tą stronę ale trochę za mało przykładów i dalej nie wiem jak to zrobić

22.01.2009
12:08
[336]

grompablo [ Ocaleniec ]

PROBLEM
Mam galerie zrobioną w JS Jquerry i w IE pojawiają się białe plamki na zdjęciach
www.kbialy.e-grafka.pl <-- galeria główna na początku i w galeriach innych.

w innych przeglądarkach tego nie ma

22.01.2009
12:18
[337]

Hakim [ Generał ]

maczu ---> sprawdź może tutaj. Przykład 45 (ten ma chyba najwięcej divów).

22.01.2009
12:25
[338]

SPMKSJ [ Konsul ]

maczu <-- w tych wewnętrznych div'ach w stylach wpisujesz float:left;
i przed zamknięciem tego zewnętrznego wpisujesz znacznik czyszczący <div style="clear:left;"></div>

--------------------
Mam pytanko. W tym semestrze mam zamiar poznać AJAXA. Jaką książkę polecacie ?
Czytałem w empiku początek książki
Ajax. Zaawansowane programowanie


i

Ajax Od podstaw


Ta druga pozycja trochę mnie zniechęciła.

Javascriptu jak nie musiałem to nigdy nie używałem - wkurzała mnie niejednoznaczność interpretacji kodu przez różne przeglądarki.


W skrócie. Jaką książkę polecilibyście programiście PHP/MySQL ?

22.01.2009
15:11
[339]

maczu [ Generał ]

@SPMKSJ
dzięki

@Hakim
zaczepista stronka :)

22.01.2009
19:09
smile
[340]

Regis [ ]

SPMKSJ -->

"Mam pytanko. W tym semestrze mam zamiar poznać AJAXA. Jaką książkę polecacie ?"

Zadna. Nie ma sie co pieprzyc z samodzielna obsluga AJAXa, bo to strata czasu. Sciagasz sobie jQuery (IMO najlepszy framework JS, ale Prototype tez kopie tylki) i zrozumienie AJAXa zajmie Ci tyle, ile przeczytanie dwoch-trzech tutoriali, a wykorzystanie JS stanie sie prostsze niz kiedykolwiek. Ew. kup ksiazke, ale nie o JS czy Ajaxie, ale wlasnie o jQuery, jesli juz musisz. Ale najpierw wejdz na strone i zobacz co to cudenko potrafi (jest niesamowicie prosty, ma gigantyczne mozliwosci, tysiace pluginow do sciagniecia i dziala WE WSZYSTKICH przegladarkach). Uwierz lub nie, ale po tym jak zobaczysz jQuery w akcji (a najlepiej sprobujesz w nim napisac cos, co zajelo Ci juz kiedys duzo czasu w 'czystym' JS, bedziesz sie dziwil jak mozna bylo sie katowac zwyklym JS'em. Programowanie w JS dzieli sie na dwa etapy - przed kontaktem z frameworkiem i po. Do pierwszego etapu nie wraca nikt zdrowy na umysle.


grompablo --> Nie widze tam zadnych plamek...

23.01.2009
01:15
[341]

SPMKSJ [ Konsul ]

Regis<-- dzięki za info :)

25.01.2009
22:40
[342]

Xaltorun [ No way! ]

Znacie może jakiś dobry kurs flash actionscript w necie?:)

27.01.2009
11:06
[343]

yasiu [ Legend ]

kolejny rok, kolejne roczne oceny pracownicze i kolejne pytania :D

na razie mam jedno - mam dwie daty (php) - $data_rozpoczecia i $data_aktualna

dotyczą stażu pracy - potrzebuję funkcji, która mi chociaż w miesiącach poda różnicę między tymi dwoma datami. macie coś pod ręką? :)

edit - już sobie poradziłem, w miesiącach mi wystarczy :)

27.01.2009
21:55
[344]

SPMKSJ [ Konsul ]

yasiu <--- wydaje mi się, ale nie mam pewności (musiałbym sprawdzić, żeby się przekonać), że wystarczy jak zamienisz te daty na unixowe znaczniki czasu (są funkcje wbudowane w php), odejmiesz od siebie większą od mniejszej, i już masz długość pracy w sekundach. Potem odpowiednio dzielisz przez potęgi 60, jeżeli chcesz w minutach, godzinach, itd...

28.01.2009
14:28
[345]

Siepet [ Hawkeye ]

while (($file = readdir($dh)) !== false ‹

Gdzie tutaj może być błąd? :o bo mi wywala bląd w lini tylko z tym kawałkiem. :(

Edit: ok, naprawiłem, jak zawsze po umieszczeniu czegoś tutaj, dostaję olśnienia. :) wystarczyło dodać ) za false

28.01.2009
14:31
[346]

kipi999 [ Pretorianin ]

A można wiedzieć co robią takiego te edytory tekstu? :)


EDIT: sorry głupie pytanie xDDD

28.01.2009
14:55
[347]

yasiu [ Legend ]

siepet - tak to działa :)

spmksj - tak zrobiłem, wystarczy mi czas w miesiącach więc podzieliłem na ilość sekund w dniu a potem na 30 :)

28.01.2009
23:00
smile
[348]

Hakim [ Generał ]

Czy w CSS to jest dokładnie to samo?

1)
p#menu ‹color: Green;›

2›
#menu p ‹color: Green;›

Czy w obu przypadkach określam kolor tekstu paragrafu <p> tylko w obrębie <div id="menu">...</div>?

30.01.2009
19:33
smile
[349]

Siepet [ Hawkeye ]

Mam pytanie odnośnie PHP/MySQL:
Jak zrobić, aby form czytał poprawność loginu i hasła z MySQL?
Mam otwarte połączenie, ale nie wiem jakim sposobem wykonać sprawdzenie z bazą danych. Jakieś pomoce? ;)

30.01.2009
19:44
[350]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Hakim->to nie jest to samo.

1) odniesie się tylko do id=menu w obrębie dowolnego <p>
2) odniesie się do wszystkich <p> w obrębie id=menu.

Zresztą potrzeba matką doświadczeń;)

30.01.2009
23:09
smile
[351]

Hakim [ Generał ]

maviozo - dzięki. Też już doszedłem.
Do wtedy gdy pytałem nie spotkałem się z <p id="cośtam">. Co najwyżej z <p class="cośtam">.
Ogólnie fajna rzecz ten CSS.

30.01.2009
23:13
[352]

maviozo [ Man with a movie camera ]

hakim->
id=costam

to
#costam ‹ ›
i teoretycznie tylko JEDNEGO obiektu w dokumencie

natomiast
class=costam
to
.costam ‹ ›
i wtedy pasuje do wszystkich obiektów z klasą cośtam:)

Bardzo polecam:
mam cały czas w zakładkach. Regularnie odwiedzam. Nie tylko odnośnie styli się przydaje, ale głównie.

31.01.2009
19:13
[353]

Siepet [ Hawkeye ]

Witam! Mam problem! Ponieważ próbuje zrobić coś ambitnego względem moich umiejętności chce zrobić logowanie i sprawdzanie loginu / hasła z bazą.
index.php

<html>
<body>
<form method="POST" action="login.php">
login: <input type="text" name="user"/></br>
password: <input type="text" name="pass"/></br>
<input type="submit" value="go go go!"/></br>
</form>
</body>
</html>

login.php
<?
$user = $_POST['user'];
$pass = $_POST['pass'];
mysql_connect('localhost','siepet', 'siepet') or die('Padl server');
mysql_select_db('siepetnews') or die('Padla baza');
$row = mysql_query("SELECT login, password FROM users WHERE login=$user AND password=$pass");
if($user==$row['login']&&$pass==$row['password'])‹
echo("zalogowany jako $user");
› else ‹
echo("zly login / haslo");

mysql_close();
?>

Co robię źle? Ponieważ, czy wpiszę dobry login i hasło czy nie, zawsze wywala mi "zly login / haslo" :<. :F

31.01.2009
20:33
[354]

Regis [ ]

Dawno nie pisalem juz nic z wykorzystaniem wbudowanych funkcji php do obslugi bazy, wiec glowy nie dam, ale czy nie powinienes przypadkiem zrobic jakiegos mysql_fetch_assoc() na zmiennej $row? Zrob sobie var_dump zmiennej $row - mam wrazenie, ze pokaze Ci sie cos w stylu 'MySQL Resource', a nie tablica z danymi.

01.02.2009
11:52
[355]

SPMKSJ [ Konsul ]

Siepet <---przeczytaj posty [250], [252], [257] .Szczególnie ten ostatni.

01.02.2009
17:53
[356]

Siepet [ Hawkeye ]

Cześć, to znowu ja. Tamten problem rozwiązany, teraz następny. Mam formularz, jest ładnie, wszystko git. Chcę zrobić tak, że po wpisaniu złego loginu / hasła w miejsce formularza wyskoczy "błedny login, haslo". Jakieś pomysły?

Tak jak tutaj:


:X

01.02.2009
18:10
[357]

Regis [ ]

A w czym jest problem? Bo generalnie nie bardzo wiem, co moze byc klopotliwego w uzyskaniu takiego efektu. Chodzi Ci o koncepcje, czy jak?

01.02.2009
18:13
[358]

Siepet [ Hawkeye ]

Tak, chcę po prostu żeby z takiego:

Było takie, jak w linku u góry.

01.02.2009
20:06
[359]

SPMKSJ [ Konsul ]

Siepet <--- pytania masz tak podstawowe, że prędzej czy później i tak będziesz musiał wziąć się za jakąś lekturę. Wszystkiego Ci tu nie będziemy pisać.

Jak masz jakieś pole w formularzu, który wysyła metodą post do tego samego skryptu dane, to po prostu oprogramowujesz


if(isset($_POST['zmienna_z_formularza']))‹
...
echo "bldne haslo";
...


gdzie w formularzu musi byc znacznik
<input name="zmienna_z_formularza" .../>


Weź jakąś książkę do ręki (Bargieł) i zapoznaj się trochę z podstawami.

01.02.2009
20:29
[360]

Siepet [ Hawkeye ]

Eh, dobra... Nie było tematu.

03.02.2009
13:36
smile
[361]

Jeckyl [ Do zobaczenia ]

Witam.

Mam pytanko (chyba) co do BBcode.

Jest jedno forum na jun.pl muszę tam zrobić coś a'la FAQ i teraz: Jak w w jednym poście zrobić listę pytań i odpowiedzi do nich aby po kliknięciu na pytanie z listy strona przelatywała do linii (czy znacznika) z odpowiedzią na pytanie. Od razu mówię, że nie mam tam uprawnień Administratora a jedynie moderatora.

Wersja poglądowa:

1. Pytanie czy?
2. Pytanie jak?
3. Pytanie co?




Odpowiedź na pytanie 1.
Blalalalala

Odpowiedź na pytanie 2.
Blalala

Odpowiedź na pytanie 3.
(...)



Chcę zrobić tak aby po kliknięciu na "Pytanie co?" strona przelatywała w dół do odpowiedzi. Zależy mi na tym aby zrobić to w jednym poście (pytania i odpowiedzi). Muszę więc załatwić to jakoś przy pomocy tylko BBcode.

Wiem jak to załatwić robiąc spis pytań w jednym poście (podlinkowane) i odpowiedzi w każdym osobnym.

Z góry dzięki.

06.02.2009
16:43
[362]

lo0ol [ Jónior ]

Zrobiłem sobie layout strony i chciałbym poddać go waszej ocenie:



Przy okazji: nie mam doświadczenia z układaniem stron w htmlu więc jeżeli ktoś miałby jakieś rady dotyczące przerzucania tej grafiki w kod to chętnie wysłucham.

06.02.2009
19:31
smile
[363]

Joshua1990 [ Konsul ]

Mam problem z kanałem RSS. Ostatnio sprawdziłem i okazało się, że nie wyświetlają się newsy ze strony:



W źrodle wydaje się, że jest ok...

Dzięki za pomoc!

11.02.2009
13:01
[364]

Moby7777 [ Generał ]

hej, mam problem z css w ie (a jakże :P)

Otóż ustalam dla kolumny w tabeli szerokość 96px. Chciałbym aby ta szerokość się nie zmieniała, w przypadku dłuższych wyrażeń słowa powinny być zawijane do następnej linii. W firefox działa, w operze działa, w ie - nie. I tu pytanie: jak wymusić na ie respektowanie maksymalnej szerokości komórki?

12.02.2009
00:27
[365]

SPMKSJ [ Konsul ]

Moby7777 <-- pokaż kod i stronę, trudno cokolwiek mi powiedzieć.

width:96px;


w stylach <td> powinno załatwić sprawę...

13.02.2009
09:26
[366]

Moby7777 [ Generał ]

@SPMKSJ:
Ten problem już rozwiązany. Okazało się, że IE musi mieć szerokość na wszystkie td - określenie szerokości kolumny w komórce nagłówka nie wystarczy (inne przeglądarki tolerują).

Naszła mnie jednak inna zagwozdka. Otóż czy da się napisać w css selektor, który zadziała tylko na elementy, które mają dwie konkretne klasy? Tzn mamy np. "<div class='klasaA klasaB'>...</div>" i chcę napisać selektor, który zadziała na divy mające zarówno klasaA jak i klasaB ale nie ruszy divów, które mają tylko jedną z nich. No więc, da się? :)

13.02.2009
10:50
[367]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Moby->jeśli umieścisz jeden w drugim to w ten sposób zadziała
<div class=a><div class=b>...</div></div>
w stylach:

.a .b ‹ ... ›

13.02.2009
12:31
[368]

Moby7777 [ Generał ]

maviozo --> Wiem, że elementy można zagnieżdżać. Moje pytanie dotyczy czegoś innego: czy można napisać selektor wybierający elementy, które mają określony zestaw klas?

13.02.2009
13:26
[369]

logicznyalek [ Konsul ]

moze mi ktos pomoc?

https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=8722292&N=1

13.02.2009
14:56
smile
[370]

BKozal [ Pretorianin ]

Generalnie nie chodzi mi o kod, bo z tym sobie poradzę tylko o samą rozkminę jak to zrobić.

Mam formularz taki jak na screenie. Na razie jest tak, że wszystkie pojedyncze wartości inputów z formularza są zapisywane do bazy danych jako rekord tabeli. Muszę przerobić formularz tak, że jeżeli time at address jest mniejszy niż 3 lata, to cały formularz się klonuje i trzeba wypełnić kolejny jeszcze raz (chodzi o to, żeby zgromadzić historie zamieszkania z 3 lat).

Samo wyświetlanie chciałem zrobić za pomocą JS (pomogę sobie dzięki jQuery), że mam zmienną która zapisuje sumę miesięcy i przy każdej zmianie pola time at address (years, months) jest badane czy zmienna jest już większa niż 36, jeżeli nie to klonuje formularz (jeszcze będę musiał napisać funkcje do zamiany 1 year = 12 months). Nie bardzo mam pomysł jak zaprojektować tabele w bazie danych (mysql) dla tej historii. I w jaki sposób przypisywać atrybuty name dla inputów z kolejnych formularzy.


Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.37] - BKozal
14.02.2009
00:01
smile
[371]

SPMKSJ [ Konsul ]

BKozal <---

Rozumie o co Ci chodzi. Bardzo fajne. Myślę, że możesz to zrobić na zasadzie parent -> children

Czyli dodasz kolumnę do tabeli, którą nazwiesz sobie parent_id, czyli każdy wpis będzie miał swojego rodzica.
Jeżeli będzie parent_id = 0, to będzie oznaczało, że nie ma rodzica. Jeżeli wpis będzie miał parent_id= X != 0 to będzie oznaczało, że jego rodzicem jest wpis o id = X.

W ten sposób będziesz mógł rekurencyjnie zebrać listę historii zamieszkania przez jedną osobę.

Co do name formularza, nie musi tu być specjalnie żadnego kombinowania, myślę, że inkrementacja liczby w nazwie wystarczy, czyli jeżeli ktoś ma drugie zamieszkanie to dopiszesz wszędzie do każdego namea 'name'_2
jeżeli trzy miejsca zamieszkania, to 'name'_3. W ten sposób formularz będzie mieć unikalne pola. W php łatwo odwołuje się do takich zmiennych używając pętli.

Jeżeli rozumiesz mniej więcej wszystko, to na razie więcej nie pomagam, jeżeli coś jest niejasne, to napiszę przykładową funkcję rekurencyjną i prosty model tablicy.



14.02.2009
00:23
[372]

SPMKSJ [ Konsul ]

Tutaj masz przykładową bazę danych. Ja tu przechowuję informacje o półkach w domu. Czyli np. mam półkę nad łóżkiem, ale łóżko jest w moim pokoju w domu. Z tej tablicy mogę znając id półki nad łóżkiem wywnioskować, gdzie dokładnie się znajduje.

id |owner |name| parent_id|
1 |[email protected]| pokój michała| 0
28 |[email protected] |Pokój Michała| 0
9 |[email protected]| Pokój Pawła| 0
10 |[email protected] | Półka nad łóżkiem| 9
11 |[email protected] | Górna część | 10
12 |[email protected] | Dolna część | 10
13 |[email protected] | meble na przeciwko łóżka| 9
14 |[email protected] | dolna półka| 13
15 |[email protected] | środkowa półka| 13
16 |[email protected] | górna półka | 13
17 |[email protected] | meble na przeciwko okna | 9
18 |[email protected] | lewa wąska część | 17
19 |[email protected] | prawa część | 17
20 |[email protected] | półka na samym dole| 18
21 |[email protected] | półka druga od dołu | 18
22 |[email protected] | półka trzecia od dołu | 18
23 |[email protected] | półka pierwsza od góry | 18
24 |[email protected] | półka druga od góry | 18
25 |[email protected] | półka dolna| 19
26 |[email protected] | półka środkowa| 19
27 |[email protected] | półka górna | 19

Pogrubieniami zaznaczyłem historię tego, gdzie znajduje się moja półka nad łóżkiem, której id wynosi 10
To bardzo prosty przykład, bo tylko jeden rodzic, ale mogło się zdarzyć inaczej, tamten rodzic (Pokój Pawła), mógł mieć swojego rodzica, itd...

Przykładowa funkcja rekurencyjna (wywołująca samą siebie) dodająca książki na półkę.
Zasada jest taka, pokazując na przykładzie że jeżeli dodasz książkę na półkę nad łóżkiem, to musisz ją również dodać do pokoju pawła i tak aż do momentu, gdy półka nie będzie miała rodzica (w tym wypadku jest to już pokój pawła)


function addToParentBookcase($bookcase_id, $item_number)‹
$bcase = Bookcase::getData($bookcase_id);
if($bcase->getParentId() != 0)‹ // tutaj funkcja sprawdza czy jej argument $bookcase_id jest identyfikatorem półki, która już nie ma rodzica
$bookcaseContent_tab['item_number'] = $item_number;
$bookcaseContent_tab['bookcase_id'] = $bcase->getParentId();
$bookcaseContent = new BookcaseContent($bookcaseContent_tab);
$bookcaseContent->saveData(); // jeżeli nie, to dodaje książki na półkę, po czym...
addToParentBookcase($bcase->getParentId(), $item_number); //... wywołuje samą siebie, aby dodać książki na półkę będącą 'rodzicem'
›else‹ // jeżeli tak, to nic nie robi, zwraca 0 (przypadek dodania książek na tę półkę jest u mnie gdzie indziej w kodzie)
return 0;





To się może wydawać zagmatwane, ale zapewniam że sama idea jest prościutka. Mam nadzieję, że czerpiąc z tego przykładu poradzisz sobie z twoim zagadnieniem.
Powodzenia

14.02.2009
01:09
[373]

SPMKSJ [ Konsul ]

Co do samego formularza, możesz się oprzeć na moim przykładzie.
Wejdź na stronę



Kliknij sobie przycisk 'zaloguj na konto testowe'

Przejdź do tej podstrony:



czyli zakładki dodaj wpis.

Zmień w tym formularzu ilość pól w formularzu np na 10 i zerknij do kodu html( albo wyświetl sobie w mozilli, bo zainstalowaniu wtyczki "Web developer" szczegóły formularza (menu forms->'display forms details')

14.02.2009
02:58
smile
[374]

BKozal [ Pretorianin ]

SPMKSJ -> Dzięki za takie dokładne wyjaśnienie. Już mniej więcej 70% mam za sobą, trochę zmodyfikowałem to co napisałeś żebym sam mógł to dobrze zrozumieć, ale wszystko działa. :)

14.02.2009
08:55
[375]

SPMKSJ [ Konsul ]

No to świetnie. Ciekawe godziny pracy masz :D

14.02.2009
09:06
smile
[376]

Regis [ ]

SPMKSJ --> Koncepcja przedstawiona przez SPMKSJ jest generalnie w porzadku, ale trzymanie informacji o pokojach i polkach w jednej tabeli uwazam za odrobine 'niefortunne'. Dobry obyczaj programistyczny wymaga, zeby informacje o dwoch roznych rzeczach trzymac w bazie osobno - takie rozwiazanie jest bardziej 'eleganckie', odporniejsze na bledy i podatniejsze na rozbudowe ;)

14.02.2009
09:40
smile
[377]

SPMKSJ [ Konsul ]

Regis <--- Nie rozumiesz :-) Pojęcie "półka" jest na tej stronie użyte w szerszym znaczeniu :-) Półka jest to obiekt, w którym/na którym znajduje się książka :-)

Mi się takie rozwiązanie podoba :)

14.02.2009
09:59
[378]

puszczalska [ Junior ]

siemka nie umiem założyć nowego wątku więc pisze tu proszę kliknijcie
pozdrawiam

20.02.2009
18:44
[379]

Xaltorun [ No way! ]

Siema. Wiem, że to jest kącik webmasterski ale może mi pomożecie :) Zna się ktoś z was na turbo pascalu?

mam w pliku tekstowym sporo liczb (dokładnie 75k), każda w nowym wierszu. Każda liczba ma od jednej do sześciu cyfr. Muszę każdą z nich zamienić na integer. Wie ktoś jak to zrobić? Nie ma w turbo pascalu żadnej funkcji typu "zamień na integer" :(

21.02.2009
16:25
[380]

SPMKSJ [ Konsul ]

Xaltorun <--- masz liczbę podaną jako ciąg znaków 436752.
Traktujesz ją jako ciąg cyfr (ale znaków !! nie liczb) od 0-9 , ułożonych w odpowiedniej kolejności (no bo tak jest). Czyli sprawdzasz ilość cyfr, niech to będzie załóżmy k. Utwórz pętlę od 0 do k-1 . Każde przejście pętli będzie dodawać liczbę z innego rzędu, czyli dla liczby 435752

liczba_txt = '436752';
liczba = 0;

for(i=0;i<k;i++)‹

if(liczba_txt[k-i] == '1')‹
liczba_rzedu= 1*10^i;

... analogicznie pozostałe cyfry

liczba = liczba + liczba_rzedu; //tutaj zwiekszasz te liczbe o ten rzad ktory sobie ustawiles w ifie


Mozesz pokombinowac tworzac tablice znakow od 0-9 i zamiast 10 ifow zrobic petelke po elementach tablicy.
Jezyka T.PASCAL nie znam, wiec napisac musisz sam, ale zamysl masz przedstawiony. Powodzenia

25.02.2009
20:47
[381]

Xaltorun [ No way! ]

Zna się tutaj ktoś na flashu i AS2?:)

19.03.2009
20:01
smile
[382]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Up:)

Czy jest jakaś przystępna metoda na zdalne przesyłanie danych z jednego serwera na drugi za pomocą php?

Polegało by to na tym, że klikam sobie w przycisk na stronie na serwerze A (na www ale też localhoście) a na serwerze B tworzy się taki plik.

19.03.2009
20:07
[383]

Siepet [ Hawkeye ]

maviozo -> masz dostęp do plików z 2? Mógłbyś napisać jakąś funkcję, która jest wywołana POSTem lub GETem z 1 serva, a funkcję dać na 2.

edit: no problemo ;]

19.03.2009
20:11
smile
[384]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Chyba wiem o co Ci chodzi:)

Dzięki za nakierowanie;)

w sumie banalne:P

19.03.2009
20:13
[385]

Regis [ ]

Ja bym to zrobił w ten sposób, że na serwerze B utworzyłbym skrypt (np. utworzPlik.php), który na podstawie przekazanych mu parametrów tworzy jakiś plik. Nacisniecie przycisku na serwerze A / localhoscie powowodowaloby wywolanie adresu z odpowiednimi parametrami (POST albo GET), a to owocowaloby utworzenie pliku. Oczywiscie taki skrypt musialby zostac zabezpieczony, np. przekazywanym w parametrze hashem opartym o - dajmy na to - aktualny timestamp (z dokladnoscia do 1-2 sek, na wypadek opoznien) i jakis staly, ale niejawny ciag znakow. Dzieki temu bedziesz mogl odtworzyc hash po stronie serwera i sprawdzic, czy jest taki sam jak wyslany.

EDIT: nie ma to jak produkowac posta przez 10 minut ;D

23.03.2009
16:40
smile
[386]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Da się jakoś w prosty sposób gdzieś w plikach xamppa dodać coś takiego, żeby automatycznie przy interpretacji kodu zamieniał jedną funkcję na inną?

Praktyczne zastosowanie:
W pliku jest taka linijka:
$zmienna=jakas_funkcja("parametr",4,77);
Natomiast xampp uruchamia:
$zmienna=inna_funkcja("parametr");

Ponieważ przy każdym uruchamianiu localhosta muszę zmieniać kilka linijek bo inaczej działa na www. Coś takiego uprościłoby mi robotę:)

23.03.2009
16:42
[387]

Swink [ Wiedźmin ]

czy moglby mi ktos podac kilka adresów do darmowych serwerów hostingowych (zalezy mi aby na stronach nie wyswietlaly sie żadne reklamy)

23.03.2009
16:56
[388]

Regis [ ]

maviozo --> A moze tak? Wtedy zmienisz w jednym miejscu.

23.03.2009
17:01
[389]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Regis->co dodatkowo zwiększy rozmiar pliku a użytkownik tego i tak nie widzi. W tej chwili mam dwie linijki i zawsze jedną wpisuję w komentarz // a z drugiej go kasuję. Po prostu wolałbym coś co będzie zawsze działać. Niby mogę sprawdzać, czy w adresie jest /www.costam.costam/ albo /localhost/ i wtedy wybierać inne funkcje ale to znowu zwiększenie pliku.. wolę się uczyć "estetyki i minimalizmu" niż "byle działało";)

23.03.2009
17:06
[390]

Regis [ ]

A ile Ci tego kodu przybedzie? 1 linijka? Nie popadajmy w paranoje... A tak masz kilka miejsc, gdzie musisz zakomentowac jedna linijke, a odkomentowac druga...

Natomiast samo rozwiazanie takie jest zupelnie normalne - tak jak powszechne sa wskazniki na funkcje w C/C++, tak w PHP - w ktorym wskaznikow brak - czesto uzywa sie takich rozwiazan jak dynamiczne deklarowanie nazw funkcji / metod / klas. Nie widze tu nic nieestetycznego, jak na PHP - na pewno jest to bardziej eleganckie niz podmieniane komentarze.

Albo jeszcze lepiej - napisz wlasna funkcje, ktora 'opakuje' obie funkcje i w zaleznosci od jakiejs stalej 'konfiguracyjnej' (ustawianej w jednym miejscu pliku) zwroci Ci wynik dzialania jednej, albo drugiej funkcji. Wtedy na serwerze podmienisz tylko ta jedna stala i bedzie dzialac.

23.03.2009
17:14
smile
[391]

Regis [ ]

I tak BTW, bo teraz mnie tknelo - jakie znaczenie ma rozmiar pliku? Serwerowi X czy nawet 2*X linii nie zrobi zadnej roznicy, a do przegladarki zostanie i tak wyslany wynikowy kod HTML, ktory zapewne w obu wypadkach bedzie mial identyczny rozmiar.

23.03.2009
17:22
smile
[392]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Regis->nigdy nie uczyłem się PHP, wszystko co wiem to głównie z php.net:) natomiast teorię o wydłużeniu czasu otwierania strony wysnułem powiedzmy z palca - tak mi się wydawało, że dodawanie kolejnych warunków może mieć wpływ. Ale skoro tak mówisz, to tak zrobię, odeślę to do jednej funkcji i tyle.

W obu przypadkach kod HTML niczym się nie różni. Dzięki za odzew.

23.03.2009
17:34
smile
[393]

Regis [ ]

Bo owszem, ma, ale kilka if'ow w ta czy w tamta ma praktycznie zerowe znaczenie. Ot, taki przyklad, ktory kiedys robilismy w pracy - przetwarzalismy jakas bardzo duza tablice i raz robilismy to w sposob wymagajacy jednego if'a (ale mniej dokladnie), a raz za pomoca trzech ifow i switch'a z 4 elementami. Niby spora roznica, a czas wykonywania wzrosl o jakies marne 3-4%. Generalnie nie ma co popadac w paranoje ;)

25.03.2009
00:40
[394]

wi3dzmin [ Generał ]

maviozo -> generalnie te kilka ifów nie ma większego znaczenia :)

Znacznie bardziej ceni się elastyczność kodu i jego bezproblemową obsługę.

Specyfika działania php (robi swoje, wyświetla stronę i koniec) sprawia, że pewne "opóźnienia" nie są specjalnie ważne.
A co do ładowania strony, to do użytkownika i tak wysyłany jest czysty html, kod php interpretowany jest na serwerze więc nie trzeba go ładować.

25.03.2009
18:43
[395]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Kolejne pytanie. Traktuję je jako ciekawostka, ponieważ poradziłem sobie z tym, niemniej uważam, że "na około" i ciekawy jestem, czy jest jakiś bardziej elegancki sposób:)

Sytuacja wygląda tak. Jest sobie pętla, która ma X przebiegów. Jej zadanie to spisywać po kolei pewne dane. Dane wyglądają tak:
1 : Cośtamcośtam
2 : xxx
3 : blabla
5 : eeee
Pętla polega na przypisaniu tegoż do tablicy:
$tablica[1]="Cośtamcośtam"
$tablica[2]="xxx"
$tablica[3]="blabla"
$tablica[5]="eeee"
Natomiast DRUGI przebieg pętli trafia na kolejne dane:
1 : napis1
3 : napis2
4 : napis3
5 : napis4
I dodaje do poprzednich elementów. Logiczne jest, że POWINNO powstać:
$tablica[1]="Cośtamcośtam + napis1"
$tablica[2]="xxx"
$tablica[3]="blabla + napis2"
$tablica[4]="napis3"
$tablica[5]="eeee + napis4"
Ale, nie ma lekko. Funkcja print_r zwraca coś takiego:
$tablica[1]="Cośtamcośtam + napis1"
$tablica[2]="xxx"
$tablica[3]="blabla + napis2"
$tablica[5]="eeee + napis4"
$tablica[4]="napis3"
W momencie kiedy sortuję tablicę wg innej za pomocą multisort, bierze sobie elementy w kolejności 1,2,3,5,4. Również array_reverse(array_reverse($tablica)) pozmienia indeksy i zwróci 1,2,3,5,4.
Z problemem poradziłem sobie pętlą:
for ($i=0;$i<count ($tablica);$i++) $tablica2[$i]=$tablica;

Czy jest inny sposób?:)

Po co zadawać takie pytania. Otóż, jak pewnie uczę się sam głównie opierając się na php.net, jednak nie wszystkie 'nawyki' i sztuczki mam opanowane. Wiem, że powinienem uczyć się elastyczności i pewnego sposobu myślenia, chciałbym po prostu wyeliminować chodzenie bokami i rozwiązywania takich błahych spraw:) Dzięki za cierpliwość.

25.03.2009
18:57
[396]

SPMKSJ [ Konsul ]

Nie wiem czy to ja mam zły dzień, czy Ty piszesz tak posty, ale nic nie zrozumiałem.

Widzę, że piszesz coś o kluczach, więc może pomogę Ci, gdy napiszę, że jak nie chcesz zmieniać kluczy, to możesz użyć funkcji asort

25.03.2009
19:19
smile
[397]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Hehe, SPMKSJ, jesteś gigant:) szukałem po funkcjach array_ a problem rozwiązał ksort($tablica);

Dzięki!

25.03.2009
19:28
smile
[398]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo <-- Nie przesadzaj, o tych funkcjach k/a sort też dowiedziałem się od kogoś w tym wątku :D

26.03.2009
14:24
smile
[399]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Kolejne pytanie teoretyczne.

Jest taki oto adres: (przypadkowy, wziąłem pierwsze co pod rękę weszło)

Jest też taki adres:


Czy w takim razie cały ten tekst jest tylko "ozdobą w linku", aby kopiowany gdziekolwiek był czytelniejszy i lepiej indeksowany? Zamienienie u siebie linki na cos takiego może w jakiś sposób "pomóc"?

26.03.2009
17:21
smile
[400]

Regis [ ]

1. Takie linki są ładniejsze, ludziom się to podoba (teraz praktycznie każdy klient, który do nas przychodzi, chce 'ładne linki')
2. Takie linki ułatwiają pozycjonowanie w google.

Czyli dokładnie te dwie przyczyny, które podałeś ;)

26.03.2009
17:51
[401]

wi3dzmin [ Generał ]

to tzw. przyjazne linki :) moim zdaniem modny bajer, nie mniej, popularny ostatnio.

Podobno google to lepiej indeksuje.
I podobno ludziom łatwiej to zapamiętać, aczkolwiek moim zdaniem to bzdura bo znajdźcie mi kogoś kto zapamięta
-1,1592706,0,1,absolutnie-niepotrzebne-napisy-w-linku,wiadomosc.html

Jeżeli chcesz z tym coś pokombinować to poszukaj w google artykułów o "mod_rewrite" :)

26.03.2009
18:16
smile
[402]

Regis [ ]

wi3dzmin --> "I podobno ludziom łatwiej to zapamiętać, aczkolwiek moim zdaniem to bzdura bo znajdźcie mi kogoś kto zapamięta "

A co, jesli link bedzie mial postac:
Co, tez nie zapamietasz? ;)

26.03.2009
18:17
smile
[403]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Regis->ale nie wmówisz mi, że oba te przykłady są takie same:)

26.03.2009
20:20
[404]

wi3dzmin [ Generał ]

Regis -> no ja mam sklerozę więc nie zapamiętam ;)
Ale większość linków ma bardziej skomplikowaną postać, ten link zresztą jest nieżyciowy, bo zakładając, że to jest np. link do artykułu, musiałby jeszcze przechowywać id artykułu, w końcu mało kto przeszukuje bazę danych po tytułach.

Zresztą, przecież mało kto zapamiętuje linki (mało kto w ogóle je czyta). To raczej ta przyjazność dla wyszukiwarek jest ważniejszym argumentem.

26.03.2009
20:38
smile
[405]

Regis [ ]

wi3dzmin --> bo zakładając, że to jest np. link do artykułu, musiałby jeszcze przechowywać id artykułu, w końcu mało kto przeszukuje bazę danych po tytułach

Jeśli baza nie jest obszerna, to spokojnie mozna szukac po stringach - wystarczy tylko zrobic na kolumnie z tekstowym identyfikatorem odpowiedni indeks. Przy kilku tysiacach artykulow wydajnosc takiego wyszukiwania jest raptem kilka-kilkanascie procent gorsza niz dla ID liczbowych (sprawdzone doswiadczalnie). Pozniej zaczynaja sie juz schody, ale do pewnego momentu takie linki sa niewiele gorsze niz te liczbowe :)

Ale owszem, 99% 'sensu' takich linkow tkwi w indeksowaniu przez wyszukiwarki :)


maviozo --> Tzn. te Twoje, czy moj i wi3dzmina? Bo nie skumalem, ktore masz na mysli ;P

26.03.2009
21:49
[406]

Katane [ Useful_Idiot_ ]

Regis --> Z ciekawosci - czym dokladnie sie zajmujesz? Jaki jezyk, jakie frameworki, etc.?

26.03.2009
22:00
smile
[407]

Regis [ ]

1. PHP, Zend Framework, jQuery + Doctrine w planach
2. C#, framework chyba wiadomo jaki ;)

Przy czym sam juz mało programuje w PHP, praktycznie wcale - moja działka to obecnie bardziej PM. Natomiast z C# jestem na biezaco, bo robie w nim projekty na uczelni ;)

26.03.2009
22:27
[408]

wi3dzmin [ Generał ]

PM? cóż to?

26.03.2009
22:32
[409]

Regis [ ]

Project Management, czy też bardziej swojsko - zarządzanie projektami.

26.03.2009
22:37
[410]

wi3dzmin [ Generał ]

Ach, oki ;)

29.03.2009
14:07
[411]

wi3dzmin [ Generał ]

Szybki pytanie: Czy blokada hotlinków na danym serwerze uniemożliwi include jakiegoś pliku z tego serwera?
Np, jest strona xx.pl, ma włączoną blokadę hotlinków, a ja chcę ze swojej strony includować jakiś plik ze strony xx.pl.

29.03.2009
14:44
[412]

Regis [ ]

Zalezy o jakich plikach mowimy... JS?

29.03.2009
16:03
[413]

wi3dzmin [ Generał ]

nie, chcę w skrypcie php includować plik php z tego serwisu

29.03.2009
17:08
[414]

Regis [ ]

IMO nie ma takiej mozliwosci. Skrypt php wykonuje sie po stronie serwera i nie mozna zaincludowac jego zawartosci bez wykonania go. A wtedy juz nie dostaniesz samego pliku, tylko wynik jego dzialania.

29.03.2009
17:30
[415]

wi3dzmin [ Generał ]

No masz oczywiście rację. I o to mi chodzi, pytam się tylko czy blokada hotlinków nie zakłóci tego procesu ;)

01.04.2009
01:04
[416]

SPMKSJ [ Konsul ]

Robię taki skrypt do pracy magisterskiej



i mam dość poważny problem. Przy użyciu zwykłego dzielenia w programie wyskakują poważne błędne obliczenia, a jak rozwiązuję w zeszycie na ułamkach zwykłych wychodzi idealna liczba. Jestem pewien, że to nie błędny skrypt, bo już zauważyłem, że kalkulator daje identycznie błędne obliczenia. Co zrobić, żeby otrzymywać dokładne obliczenia ?

01.04.2009
09:10
[417]

SPMKSJ [ Konsul ]

Problem na razie nieaktualny. Miałem błąd we wzorze :-)

06.04.2009
00:35
[418]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Czy ktoś wie, jaki jest odpowiednik takiego zapisu z php:

list(zmienna1,zmienna2,zmienna3=jakas_funkcja();

w JavaScripcie?

załóżmy, że jakas_funkcja zwraca tablicę:
function jakas_zmienna()‹
var tablica=new Array(1,2,3);
return tablica;


i jeśli w dowolnym miejscu wywołam:
var nowa_zmienna=jakas_funkcja();

to nowa zmienna jest tablicą:
nowa_zmienna[0]=1
nowa_zmienna[1]=2
nowa_zmienna[2]=3


a chciałbym uzyskać:
list(aaaa,bbb,ccc)=jakas_funkcja();
i dostać
aaaa=1
bbb=2
ccc=3


jak zwykle zawile pewnie to napisałem, ale mam nadzieję, że zrozumieliście. To na pewno proste, tylko trzeba to wiedzieć:P

06.04.2009
01:13
[419]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Problem częściowo rozwiązałem, poprzez zastosowanie czegoś takiego:
function x()‹
return ‹aaa: 1, bb: 2, ccc: 3›;

oraz gdzieś-tam:
o=x()
i teraz dostaję się
o.aaa // ma wartość 1

ale gdyby ktoś wiedział jak to zrobić bez tworzenia array'a tylko przypisanie do najprostszych zmiennych, będzie fajnie:)

To magia gola, wrzucasz pytanie, po czym samemu sobie odpowiadasz;P

14.04.2009
16:05
smile
[420]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Profilaktycznie proszę o zajrzenie tutaj: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=8934944&N=1

20.04.2009
22:06
[421]

hubercik015 [ Puste pole ]

Witam, panowie zaczynam zabawę ze stronkami ponieważ na informatyce mamy wprowadzenie a ja już trochę poszedłem dalej. Zrobiłem stronkę do oceny ale mam pewien problem. Jest to zwykła stronka po lewo menu w środku tekst. Lecz właśnie ten tekst mnie denerwuje. Mam plik html z tabelami do menu ale z tym problemu nie mam i do tego tekstu i wygląda on tak


</td>
<td bgcolor="black" valign="top"><iframe name="strona" src="index1.html" width="850" height="1200"</iframe></td>
</tr>


No i działa wszystko elegancko ale w tym pliku index1 mam sporo tekstu i wtedy ta kolumna wali suwak. Chce po prostu żeby się przedłużyła ta tabela. Proszę o pomoc bo to moje początki:)


Pozdrawiam i dziękuje z góry za pomoc ;)


20.04.2009
22:15
[422]

hubercik015 [ Puste pole ]

Sorry nie zdążyłem edytować.

Wygląda to tak jak na screenie. A chcę by był po prostu jeden suwak ten w boku przeglądarki a nie w tabeli ze stroną. Pozdrawiam


Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.37] - hubercik015
20.04.2009
22:21
[423]

SPMKSJ [ Konsul ]

Duża część pracy webmastera, to wyszukiwanie informacji przez google

fraza google:
iframe no scrollbars

20.04.2009
22:22
[424]

Katane [ Useful_Idiot_ ]

Ja pierdole, niech ktos w koncy zalozy nowy watek.

hubercik --> Wieki cale nie uzywalem tabelek i iframe do layoutu, ale z tego co pamietam, to jest juz taka smieszna wlasnosc iframe, ze ma wlasne suwaczki. Proponuje porzucic pomysl includowania plikow do iframe i wbudowac nawigacje w kazda strone (wiem, brutalne, ale to najprostsze rozwiazanie w czystym HTML). Ew. mozesz kombinowac z resizem tabeli za pomoca javascriptu, ale to chyba troche za gleboka woda jak na poczatek nauki.

21.04.2009
14:58
[425]

hubercik015 [ Puste pole ]

Katane a może trochę szczegółów :) Wiesz jestem świeży w html-u :)

21.04.2009
15:26
[426]

Katane [ Useful_Idiot_ ]

Jak juz pisalem, najprosciej brutalnie: w kazda strone html wrzucasz swoja tabelke z logiem/header, nawigacja i trescia, a w tresc nie wrzucasz iframe tylko zawartosc danej strony. Uporczywe, gdy chcesz np. dodac link do menu glownego, bo musisz zmieniac wtedy wszystkei HTMLe, ale zadziala.

21.04.2009
15:38
[427]

maviozo  [ Chorąży ]

jak chcesz uzyskać efekt taki sam jak przewijanie wewnątrz strony (tak samo jak iframe) ale żeby nie było iframe to dajesz <div style="overflow:scroll">treść przewijana</div>

Jeśli to ma być tylko do szkoły, to może poczytaj też o frameset. Nieco lepsze od iframe'a choć już też uważana za przestarzałą. Ale do szkoły wystarczy:)

21.04.2009
16:33
[428]

hubercik015 [ Puste pole ]

A co ogólnie powiecie o stronce. Żadnych edytorów tylko czysty notatnik. Pomogłem sobie kursem w sprawie latającego banera i zrobienia tabel. W klasie jesteśmy na poziomie pogrubienia i innych edycji tekstu nic narazie z tego co ja mam u siebie. Pamiętajcie w ocenie że to tylko pod ocene. Wiem przyczepicie się do menu że wielkie napisy i przyciski. Ale tak miało być :)




No i narazie nie działają niektóre podstrony :) brak czasu na zrobienie ich:)

21.04.2009
20:14
smile
[429]

Tomal_P [ THE TRUTH IS OUT THERE ]

Na studiach mam teraz przedmiot "Projektowanie stron internetowych" i wszystko mam po trochu: HTML, CSS, JavaScript i PHP.

Chciałbym się bardziej się tym zająć. Jakie książki byście polecili do nauki tworzenia stron www i jakieś takie ogólne rady??



... i mógłby ktoś nową część założyć.

21.04.2009
23:14
[430]

SPMKSJ [ Konsul ]

hubercik015<---jak na pierwszą stronę, bardzo fajna

Tomal_P <--- Zależy od tego w czym chcesz się szkolić. Ja zaczynałem od Bargieła, jeżeli chodzi o php i nie narzekam.

21.04.2009
23:18
smile
[431]

Regis [ ]

hubercik015 --> Nie czarujmy się, jest skrajnie fatalna. Ale że każdy prawdopodobnie zaczynał od takich właśnie "dzieł", których za miesiąc się wstydził, to można przyjąć, że jest lekko ponad średnią, jak na pierwszą stronę ;) Generalnie dobry punkt wyjścia, do poduczenia sięi zrobienia w przyszłości czegoś porządnego :) Powodzenia ;)

PS. Za używanie 'marquee' powinni wieszać na latarniach, ku przestrodze.

24.04.2009
07:36
[432]

hubercik015 [ Puste pole ]

Ze suwakami już sobie poradziłem. Poszperałem w netu i znalazłem jakiś skrypt .js i działa :)

24.04.2009
10:10
smile
[433]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Proste pytanie odnośnie styli i klas.

Mam sobie trzy klasy
.klasaA .klasaB i .klasaC

Chciałbym nadać wszystkim klasom elementy wspólne, czyli, np. wszystkie klasy mają mieć takie samo tło, kolor czcionki itp. ale żeby każda z nich różniła się innym, np szerokością. czy muszę dla każdego definiować to wszystko osobno, czy da się najpierw rzucić trzy klasy z właściwościami wspólnymi, a potem każdej oddzielnie tylko to co się różni? I jak?

24.04.2009
10:21
[434]

Katane [ Useful_Idiot_ ]

jezlie .generic zawiera style wspolne, a .specific style konkretniejsze, to wystarczy w kodzie napisac class="generic specific" .

24.04.2009
10:29
smile
[435]

maviozo [ Man with a movie camera ]

To już coś, a jeśli to coś takiego:
<div class=lista>
<div class=blok1>
<u>tekst1</u><u>tekst2</u>
</div>
<div class=blok2>
<u>tekst1</u><u>tekst2</u>
</div>
</div>
css:

.lista .blok1 u ‹wspólne, różne width›
.lista .blok2 u ‹wspólne, różne width›

24.04.2009
20:02
[436]

Katane [ Useful_Idiot_ ]

.generic ‹
style jakies tam wspolne;
nie definiujesz width;


.blok1 ‹
width: 300px;


.blok2 ‹
width: 500px;


a w HTML <div class="generic blok1"> i dalej <div class="generic blok2">.

Nie bardzo czaje w czym problem.

24.04.2009
23:10
smile
[437]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Pozwól, że walnę się w łeb, nie załapałem od razu jak przypisać to do każdego <u>, ale już ogarnąłem. Dzięki za wskazówki:)

26.04.2009
17:47
smile
[438]

Sephirath [ Pretorianin ]

Panowie, wdziera się gruba frustracja w umysł mój.

To jest jedyna rzecz w CSSie która opisuje formularz:

float:left;
padding:10px;
margin:0;


Dlaczego więc literka "a" napisana w kodzie zaraz po </form> NIE JEST wyświetlana obok tylko jest wywalana linijkę niżej?

Wszystkiego już próbowałem chyba 0.o

26.04.2009
19:39
[439]

SPMKSJ [ Konsul ]

Wrzuć ten formularz do div'a w którym w stylach jest float:left;
Tę literkę "a" też wrzuć do takiego div'a.
Po tych divach wrzuć diva czyszczącego ,czyli w jego stylu clear:left

28.04.2009
09:42
[440]

maczu [ Generał ]

czołgiem. chciałem prosić kogoś kto zna się na tworzeniu layoutów o narysowanie tabelki do tego designu:

to miałaby być tabelka z 16 wierszami i kilkoma kolumnami. Jeżeli ktoś byłby chętny i nie byłby to dla niego problem (bo dla mnie mały jest :) ) - dziękuję uprzejmie

04.05.2009
12:53
[441]

Tomal_P [ THE TRUTH IS OUT THERE ]

Mam formularz i chciałem żeby po naciśnięciu przycisku już wypełniony formularz pojawił mi się w nowym oknie.

Próbowałem coś tam w JavaScripcie, ale jestem w tym początkujący.

05.05.2009
12:54
smile
[442]

maviozo [ Man with a movie camera ]

Ja mam nieco inne pytanie. Nie chcę wgryzać się liteboxa póki co, aby rozgryźć jak to zrobić. Być może ktoś tutaj to robił i ma gotowy pomysł.

Efekt jaki chcę uzyskać to:

Po kliknięciu w obrazek żeby wyjeżdżał tak jak jest, natomiast po kliknięciu z ctrl, lub środkowym (w sensie nowa karta) aby nie otwierał "javascript:obrazek()" tylko właśnie bezpośrednio obrazek w nowej karcie.

05.05.2009
15:31
[443]

SPMKSJ [ Konsul ]

maviozo <--- wiem, że można oprogramować w javascript zdarzenie użycia klawiatury

funkcja onkeydown , czy jakoś tak.


Może da się dorzucać kawałek tekstu (w znaczniku <a> dorzucić target="oneself") (nie pamiętam jak się nazywała ta metoda) w momencie, gdy użytkownik wciśnie ctrl (gorzej z tym, jak zrobić, żeby z powrotem usunąć ten tekst).

05.05.2009
17:10
smile
[444]

Tomal_P [ THE TRUTH IS OUT THERE ]

Mam formularz i po wpisaniu danych te dane zapisują mi się do pliku.

Jak zrobić żeby za każdym razem dane zapisywały się w kolejnej linijce??

05.05.2009
17:13
[445]

maviozo [ Man with a movie camera ]

fopen("plik.txt", 'a+');
fwrite($screen_file, $dodawany_tekst);
fclose($screen_file);


ewentualnie dodaj "\n".$dodawany_tekst;

05.05.2009
17:16
[446]

Tomal_P [ THE TRUTH IS OUT THERE ]

Nowa część --> https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=9012594&N=1

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.