GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Dobra jajecznica :-)...

09.10.2002
17:04
smile
[1]

piokos [ ]

Dobra jajecznica :-)...

Jak zrobić dobrą jajecznicę, oto jest pytanie?
Jakieś propozycje, przepisy, sugestie?????
Nadszedł czas aby skończyć rozmawiać o niczym i zająć się jedzeniem:-)))

Ostatnio słyszałem o jajecznicy z wędzonym łososiem.

09.10.2002
17:05
smile
[2]

Goozys[DEA] [ Virus ]

A to jest forum kulinarne ?? Qrcze nie wiedziałem.

09.10.2002
17:08
smile
[3]

Zawisza Czarny [ Sulimczyk ]

Ja bym proponował dodanie jakiejś pysznej wędzonki tudzież kiełbaski, może byc do tego szczypior lub cebulka i jak ktoś lubi może tez dodać ketchup...jest trochę słodka, ale ja np taką lubię i to nawet bardzo :)))

09.10.2002
17:10
[4]

Annihilator [ ]

ja stosuje zasade - im więcej zielska tym lepiej :)))

09.10.2002
17:12
[5]

Adamss [ -betting addiction- ]

ja po prostu lubie jajecznice na masle i do tego posypana potartym zoltym serem...do tego przygryzam ogorkiem...mmmmm pychota ;-)

09.10.2002
17:12
smile
[6]

KaPuhY [ Bury Osioł ]

W dobrej jajecznicy musi byc cebula... zreszta w kazdej dobrej potrawie musi byc cebula :-) I mleczko ... i duzo przypraw... ale to wszystko niestety na oko sie daje :-)

09.10.2002
17:15
smile
[7]

piokos [ ]

Mleczko ???? Makłowicz lewą nogą by się przeżegnał:-)))

09.10.2002
17:16
smile
[8]

Attyla [ Legend ]

Racja Kapuhy! Jak ja robie cebule... Sorry - jajecznice:-D, to wiecej wale cebuli niz jajek! A przepis taki oto: kapka oleju rozgrzac troche kielbasy albo innej padliny (co kto lubi ale nie za duzo) przysmazyc dwie duze cebule smazyc lub dusic razem (ja wole duszone) Kiedy bedzie gotowe (rpznie mozna - celuba na szklisto, prawie surowo, albo na zupelna papke - znowu kwestia gustu - ja lubie prawie surowa) wbic 2-3 jaja

09.10.2002
17:16
[9]

piokos [ ]

PS: soli "na oko" dawać nie radzę z własnego doświadczenia strasznie szczypie :-))

09.10.2002
17:34
[10]

TAILEREKK [ Senator ]

najlepsze to jest z łososiem wędzonym i troche soli i bez ketchupu!! siuper mniam!

09.10.2002
17:47
smile
[11]

Zawisza Czarny [ Sulimczyk ]

Powiem wam coś: DOBRA JAJECZNICA NIE JEST ZŁA !!! :)))))

09.10.2002
17:47
smile
[12]

_arsenic_ [ Pretorianin ]

Ja tam nie udziwiam...lubie mocno soloną z dodatkiem jakiegoś mięska...mniami :P'

09.10.2002
17:52
[13]

massca [ ]

skladniki to jedno, wazna kwestia to czas smazenia, ja preferuje dosyc krotko zeby byla luzna :)

09.10.2002
17:53
[14]

MadMartigan [ Pretorianin ]

Ja lubie slabo zcieta...z duza iloscia celubi, sera i pomidorow i grzybow. Mnian :-)

09.10.2002
17:54
smile
[15]

_arsenic_ [ Pretorianin ]

massca>>>a ja właśnie lubie taka "nie luźną":)

09.10.2002
17:55
[16]

Bremen [ The Dude ]

a ja tam polecam z Kukurydza...4 jajeczka , puszka kukurydzy...trche soli i pieprzu...ja lubie dodac szyczypiorku jeszcze troche i wsio :)...dla mnie pychota ale kwestia gustu :)

09.10.2002
18:15
smile
[17]

Rob(no)Ot [ Pretorianin ]

Proponuje najpierw na rozgrzany olej wsypać trochę marchwi pokrojonej w kosteczki a po kilku minutach cebulę, następnie troszkę bazylii :) i innych przypraw. Osobiście w ostatnim stadium smazenia cebuli i marchwii dodaje troszkę czerwonej fasoli ale nie za dużo i wylewam na to jajeczka. Sól to podstawa a nie może zabraknąć też troszkę pieprzu, bo kto nie pieprzy...;) to wszystko podsamazam ale nie za mocno i jak mam ochotę wrzucam kilka kawałków papryki, ale przed samym wyłożeniem na talerz, tak aby ona tylko złapała cieplejszej temp. Smacznego !!! :D

09.10.2002
18:17
smile
[18]

tołdi [ Centurion ]

ja polecam z pieczarkami bądż innymi grzybkami;) mmm pychota:)

09.10.2002
18:28
[19]

LooZ^ [ be free like a bird ]

Ostatnio jadlem jajecznice pomidorowa... Jednak zwykle gustuje w tradycyjnej : Kielbacha, cebula, jajko mocno sciete :)

09.10.2002
19:28
[20]

DUBROLES [ Animator ]

za miast wody czy mleka dodać śmietany - wychodzi bardziej "miękka" a nie "wodnista"

09.10.2002
19:50
[21]

nassal [ Pretorianin ]

Jajeczniczka z mieskiem, cebulka i szczypiorkiem, nie ma sobie rownych. :) Jak juz robimy te jaja, to moze ktos zna jakies smaczne dania z jajek na twardo ??

09.10.2002
19:50
[22]

nassal [ Pretorianin ]

Jajeczniczka z mieskiem, cebulka i szczypiorkiem, nie ma sobie rownych. :) Jak juz robimy te jaja, to moze ktos zna jakies smaczne dania z jajek na twardo ??

09.10.2002
19:56
[23]

Kencik [ Konsul ]

Najlepsza jest z pomidorami. Pomidory się przypieka z cebulka, można dodac oregano i inne przyprawy, papryke. Albo jak ktoś lubi to na koniec dac srea, on się tak fajnie ciągnie i jest heheh smaczne

09.10.2002
19:58
smile
[24]

n2n [ Pielgrzym ]

hmm - bardzo pospolity przepis : -jajka :-) -pomidory bez skorki -pieczarki lub inne grzyby -cebula koniecznie :-) -bekon, boczek pokorojny w dowolny sposob :-) -calosc smazona na masle -szypior ja preferuje jajka mocno sciete ;-)

09.10.2002
19:59
[25]

xywex [ mlask mlask! ]

Ścięta tak żeby można było ją nożem kroić (krojć?) +szczypiorek +pomidorek +kiełbaska +i co jeszcze jest pod rękom :-)

09.10.2002
19:59
[26]

Kencik [ Konsul ]

tzn mi chodzilo o se a nie o srer :)))

09.10.2002
20:00
[27]

Kencik [ Konsul ]

kurcze cos mi sie klawisze psują :p chodzi mi o SER :))))

09.10.2002
20:02
[28]

xywex [ mlask mlask! ]

Jeszcze taki pomysł dostałem (od taty :-)) żeby ją zamiast na maśle zrobić ją na smalcu ze skwarkami.

09.10.2002
20:14
[29]

Michmax [ ------ ]

Z pomidorami jest pyszna

09.10.2002
20:15
smile
[30]

_arsenic_ [ Pretorianin ]

Jeżeli chodzi o jajko na twordo to też tradycyjnie tzn.: -jajko:) -sól:) -majonez:) i wystarczy...

09.10.2002
20:16
smile
[31]

ciemek [ Senator ]

ja osobiście preferuję jajecznicę z żółtym serem. Przygotowanie : 10 minutek Najpier trzeba utrzeć ser na tarce (w takie paseczki drobniutkie ....coś jak do pizzy), potem przygotować nieco mięska jakiegoś (wedle wyboru co kto lubi...) można dodać nieco szczypiorka, pietruszki lub kto w czym tak zielonym gustuje. I teraz tak ... malusieńko malusieńko tłuszczyku (zależnie od rodzaju wybranego mięska ) i podsmarzamy mięsiwo. Tłuszczyk który się wytworzył (można odlać jeśłi jest za dużo - nie polecam odlewania do zlewu, jak jużto do kosza, albo do kibelka ;P ) używamy potem do jajkownicy. Wbijamy jajeczka, i normalnie robimy jajkownicę z mięskiem. pod koniec (w zależności od stopnia zsiadnięcia jajka - jak lubimy) dodaje sięserka , i miesza wsio tak, aby seerk się rozpuścił i "ciągnął" za widelczykiem/łyżką/nożem. Potem pozostaje jużtylko przyprawienie. Ja używam nieco białego pieprzu, troszke czosnku białego (takiego ususzonego - do kupienia w sklepach). Wedle gustu można sobie posolić nieco (ja akurat lubię słoną potrawę) i hop na tależyk. Wcinać z chlebkiem lub bułeczką. CUUUUDO mówię Wam ....idę sobie czasnę jedną... papa i smacznego Przepis jest chyba autorski jeśli nikt nie proponował tego jeszcze więc wiecie ... TM - wszelkie prawa zastrzeżone ;P

09.10.2002
20:20
smile
[32]

ciemek [ Senator ]

łoj sorry, jest już jedna propozycja z serkiem ... Pozdr.

09.10.2002
20:21
smile
[33]

Mysza [ ]

Jajecznica??? Na oleju !!!??? Świętokradztwo i profanacja !!! Najpierw trzeba pokroić w kosteczkę odrobinę słoninki... wrzucicamy to na rozgrzaną patelnię... obowiązkowo cały proces na małym ogniu się przeprowadza... potem cebuljka... następnie, kiedy cebulka zacznie się szlić, pokojony w kosteczkę boczek... kiedy boczuś już się odrobinkę przysmaży, wbijamy 3-4 jajeczka (ze wsi, nie sklepowe śmierdzące mączką rybną) i dosypujemy odrobinę soli, pieprzu i papryki lub chili... można dodać do tego łyżkę śmietany... qwa... zgłodniałem... :))))

09.10.2002
20:25
smile
[34]

Mysza [ ]

Aha... cebulkę można czasem zastąpić pokrojoną w wąskie paseczki papryką... wersja sprawdza się najlepiej z kiełbasą...

09.10.2002
20:42
[35]

mateusz2 [ Senator ]

ja robie tak: -Masło rozgrzewam... -wrzucam szyneczke tudziez boczek... -Nastepnie jajka -sypie stratym serem żółtym hmm...Pychota:)

09.10.2002
21:27
[36]

Ponczek [ Generaďż˝ ]

A jedliście z salami? Otóz kroi sie toto w kostki, wrzuca zamiast kiełbaski, szynki lub boczku, a przed jedzeniem nie soli. Salami jest wystarczająco słone. A najapetyczniejszym momentem jest, gdy rozgryzasz kostkę salami i czujesz ten słony smak, który miesza się ze smakiem jajecznicy. Niebo w gębie!!! Polecam! Zwłaszcza pod namiotem na Mazurach o pierwszej w nocy!!! :-)

09.10.2002
21:29
smile
[37]

Gandalf-biały [ Mithrandir ]

Moj kumpel Adam K. robi fajna jajecznice !!!!

09.10.2002
21:30
smile
[38]

Arczens [ Legend ]

Ja ostatnio stosuje wersje kacową czyli bardzo dużo masła ( nie margaryny i tych wszystkich pół dziwadeł ) na to jaja pieprz i sól lekko ścięte ( no i jeszcze jaja to najpierw mieszam w kubku a dopiero potem na patelnie ) ważne jest jeszcze żeby się masło nie przypaliło :)

09.10.2002
23:01
smile
[39]

Parmetus [ Chor��y ]

Moja propozycja to jajecznica na pomidorach. Ale nie taka zwykła. Do niej potrzeba b. dojrzałych pomidorów, cebulkę, słodką paprykę, oregano, bazylię i ser żólty. Na początku należy zeszklić cebulkę na oleju, następnie dorzucamy pokrojone drobno pomidory. Jak się rozpuszczą, wbijamy jajka i przyprawiamy do smaku pozostałymi składnikami. Na koniec dorzucamy ser i.......... szamamy! Smacznego.

09.10.2002
23:08
smile
[40]

Rob(no)Ot [ Pretorianin ]

No mormalnie z takim bananem na twarzy czytam ten wątek, że sobie aż idę zrobić jaecznice według czyjegoś przepisu !!! :)

10.10.2002
01:04
smile
[41]

sas [ Pretorianin ]

Byle do rana. Szybciutko do domu, patelnia i ............wiecie co będzie dalej. Smacznego.

10.10.2002
01:39
smile
[42]

spoxmaster [ główny kozak ]

Rob(on)Ot --> a nie lepiej z banem? :) A słyszał ktoś o jajecznicy z łosiem? (bez skojarzeń :))

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.