GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

ceramiczne noze kuchenne - Wasze doswiadczenia

02.06.2008
15:19
smile
[1]

cioruss [ oko cyklopa ]

ceramiczne noze kuchenne - Wasze doswiadczenia

jako zobczeniec na punkcie ostrych nozy kuchennych zastanawiam sie nad upgradem domowego zestawu o kilka nowych narzedzi. pomijajac dywagacje nt ich zastosowania i ksztaltu rekojsci, chcialbym zapytac sie tych, ktorzy maja sposobnosc uzywania ich na codzien o doswiadczenia.

czy ceramika wymaga innego traktowania jak stal,
jak wyglada sprawa czyszczenia takigeo noza,
co z ostrzeniem, jego czestotliwoscia, materialami.
optymalne bylyby tez porownania do nozy klasycznych i japonskich z wyzszej polki.

02.06.2008
16:02
[2]

cioruss [ oko cyklopa ]

up

02.06.2008
16:32
[3]

Indoctrine [ Her Miserable Servant ]

W skrócie tyle co wiem :)

czy ceramika wymaga innego traktowania jak stal

- jest bardziej krucha. Innymi słowy, mimo twardości, jeśli będziesz używać płazu noża do wbijania gwoździ, to mu na dobre nie wyjdzie :) Tak samo upadek z 10 piętra na pewno gorzej zniesie.

jak wyglada sprawa czyszczenia takigeo noza

- pod silny strumień wody i już :)

co z ostrzeniem, jego czestotliwoscia, materialami

- zależy co nim kroisz. Jak twarde rzeczy typu metal, kamień to szybko się tak czy inaczej stępi :) Ostrzy się specjalnymi ostrzałkami które co lepsze firmy dostarczają. Samodzielnie to nie wiem, może karborundem by się dało naostrzyć.

optymalne bylyby tez porownania do nozy klasycznych i japonskich z wyzszej polki

- wszystko zależy do czego Ci potrzebne. Jak do kuchni, to zauważysz głównie różnicę taką, że nie ma wśród nich elastycznych do filetowania na przykład. Za to dobre są do wszelkiego krajania i siekania :) Różnic między najwyższa półką japońską i inna a nimi nie ma realnie aż tak dużych..

02.06.2008
16:41
smile
[4]

Shaybeck [ Bo tutaj był błąd ... ]

Klingi tych noży wykonuje się z dwutlenku cyrkonu (ZrO2), ten zaawansowany pod względem twardości materiał ustępuje tylko diamentom. Specjalne ostrze zachowuje długo swoje właściwości, nie rdzewieje oraz nie zmienia koloru ani smaku żywności. Jako pierwsza noże ceramiczne zaczęła wykonywać japońska Kyocera i do tej pory je produkuje.

z wikipedi

twardość stali - 6
twardość tego noża - 8.5
twardość diamentu - 10

ostrzy się podobno tylko w specjalnych serwisach - żywotność 10 razy dłuższa


niewykrywalne przez wykrywacze metali :D

02.06.2008
16:49
[5]

cioruss [ oko cyklopa ]

Indoctrine -> dziekuje za odpowiedz,

generalnie, jestem przyzwyczajony do twardej i kruchej stali, mycie reczne z wycieraniem po to normalna praktyka. do gwozdzi uzywam mlotka ;) upraszczajc, jakies pojecie o zabawie w kuchni mam.

zastanawiam sie tylko jak czesto (i dlugo) trzeba ceramike ostrzyc. ewentualnie, jak duze jest tarcie po boku noza, czyli czysto praktyczne sprawy.



02.06.2008
17:01
[6]

cioruss [ oko cyklopa ]

Shaybeck -> sa noze stalowe i noze stalowe.

na wiki nic nie pisza o twardosci ceramicznych nozy w skali Rockwell HRC, wiec to porownanie jest malo warte.

jesli faktycznie trzeba ganiac do serwisow, to ja dziekuje za taka zabawe, nawet jesli to byloby tylko raz na 2-3 miesiace.

kolejnym klopotem jest waga. co prawda marketingowy belkot chwali ich lekkosc, ale w praktyce liczy sie to jak noz jest wywazony, lezy w dloni, a przy niektorych czynnosciach dodatkowe kilka gram tylko pomaga.

co do wykrywania przez detektory, to temat juz dawno zostal zamkniety, a producenci dodaja troche zelaztwa do wnetrza ostrza.

02.06.2008
17:03
[7]

graf_0 [ Nożownik ]

cioruss - z pytaniami o noże to na knives.pl trzeba a nie na gry-online.

Ja, choć nożownik, niestety nie mogę ci pomóc bo nigdy żadnego nie używałem

02.06.2008
17:20
[8]

cioruss [ oko cyklopa ]

graf_0 -> forum knives.pl jakos nie lubie. w praktyce brakuje tam ludzi, ktorzy do kuchennych podbojow maja zaparcie i finanse, zeby testowac rozne modele. w wiekszoci wypadkow to towarzystwo wzajemnego dzielenia sie radoscia nowych zabawek (co rozumiem), albo dobra reklama (co tez rozumiem). na golu przynajmniej temat jest neutralny i sa szanse, ze przy tej ilosci userow ktos sie znajdzie i rzuci kilka szczerych slow.

02.06.2008
22:14
[9]

cioruss [ oko cyklopa ]

wieczorny up

02.06.2008
22:16
[10]

Łysack [ Przyjaciel ]

a jak się cenowo przedstawiają takie noże? jak jest z grubością ostrza? ciekaw jestem:)

02.06.2008
22:36
[11]

cioruss [ oko cyklopa ]

najdrozszy to jakies 400-500$. grubosc w zaleznosci od modelu/typu.

02.06.2008
22:38
[12]

Łysack [ Przyjaciel ]

a taki przeciętny nóż kuchenny? nie musi być jakiś super ekstra wypas:D

ile może kosztować i jakiej może być grubości w porównaniu do zwykłego noża?

o taki podobny jak ten na wiki:)

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.