GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski cz.6

29.09.2002
15:36
smile
[1]

fifalk [ fifalkowiec ]

Kącik Webmasterski cz.6

no i znowu stuknela setka i znowu kolejna czesc :) link do poprzedniej to:

29.09.2002
16:38
[2]

Bronias [ Chorąży ]

No wiec ponawiam swoje pytanie w nowej czesci - jak zrobic linka, zeby strona przekierowywala sie na niego po kilku sekundach ?

29.09.2002
16:47
smile
[3]

fifalk [ fifalkowiec ]

heh :) odpowiedzialem Ci przeciez :) jeszcze raz: <META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="3; URL=https://www.nowa.strona.pl/">

29.09.2002
16:50
[4]

Bronias [ Chorąży ]

Lol, nie zauważyłem :) Thx

29.09.2002
17:21
[5]

Trollf [ ]

co trzeba napisac w tagu <IMG> by po kliknieciu na obrazek zamykalo sie biezace okno przegladarki? :)

29.09.2002
17:34
[6]

gacek [ Litzmannstadt ]

Nauczcie mnie robic takie strony: https://www.derbauer.de/ https://www.estudio.com/Flash/index.htm https://www.mjau-mjau.com https://www.thevoid.co.uk/ https://www.xeofreestyle.com/ https://www.soh.nsw.gov.au https://www.davidgarystudios.com/ https://www.yulia-nau.de/eng.htm https://www.focalizer.it/2001/home.htm https://www.epsilonconflict.com/ flash jest pewnie zajebiście trudny co?

29.09.2002
18:07
smile
[7]

fifalk [ fifalkowiec ]

gacek --> "Nauczcie mnie robic takie strony: " ROTFL :) a flash jest trudny....

29.09.2002
21:24
smile
[8]

@[email protected] [ ]

==>Thor thx

29.09.2002
21:32
[9]

fifalk [ fifalkowiec ]

Trollf --> <img onclick="window.close">

29.09.2002
21:36
[10]

wysiu [ ]

fifalk, Trollf --> onclick="window.close()" (to jest wywolanie funkcji jscripta) a jeszcze lepiej onClick="javascript:window.close();" :)

29.09.2002
22:35
[11]

Trollf [ ]

fifalk, wysiu - dziex :) no to ide podczepic cichcem te funkcje pod wszelkie dziwne watki na GOL-u ;)) no i jeszcze jedno pytanko... jak wg specyfikacji html-a jest wywolanie linka, aby po kliknieciu w niego przenosilo na gore strony? normalnie wstawiam <a href=#top>...</a> i wszystko dziala ok w IE oraz Operze, natomiast w Mozilli i Netszkapie nie dziala... jak zrobic by w Netshitcie czy Shitzilli dzialalo? czy moze lepiej zlac ten temat...

29.09.2002
22:42
[12]

wysiu [ ]

Trolff --> Sprobuj takie cos: Robisz linka: <a href="#punkt">Skok do punktu</a> a gdzies w kodzie strony, np w komorce tabeli, dajesz 'pseudo linka' <a name="punkt"></a> powinno dzialac...

29.09.2002
22:55
[13]

Trollf [ ]

wysiu -> inne linki (tak jak opisales) dzialaja bez zadnego problemu... mnie chodzi tylko o ten przypadek gdzie strona przesuwa sie na sama gore... fakt, ze mozna wstawic na samej gorze kazdej stronki <a name="top"></a> i wtedy powinno byc ok... ale mnie interesuje dlaczego Netshit w takiej jak podalem postaci tego nie obsluguje (czy href=#top bez podania gdzies name=top dziala tylko w IE i jest wymyslem Microshita czy moze to jest funkcja html-a ktorej NS nie obsluguje...?)

29.09.2002
23:01
smile
[14]

wysiu [ ]

Trolff --> Ciezkie pytania zadajesz...:) Szczerze mowiac - nie wiem jak jest w oryginalnej specyfikacji... Przegladarki tak bardzo sie roznia uzywanymi "standardami", ze naprawde nie warto sie tym przejmowac...;) A olewanie standardow htmla to pikuś w porownaniu do olewania javascriptu i css'a...:) ps. Jeden, ktory nazwal rzeczy po imieniu: Netshit i Shitzilla....:) To sa naprawde badziewia, i przeklenstwo webmasterow (i moje..):) I jeszcze Opera..brr..;)

29.09.2002
23:11
[15]

Trollf [ ]

wysiu -> pytan prostych raczej ode mnie nie oczekuj ;) (z html sobie doskonale radze i php raczej tez - link ponizej...) po prostu zapytalem o niuanse, ktore chodza mi po glowie od jakiegos czasu :) zaczalem po prostu w ostatnich miesiacach tworzyc stronki, ktore maja w zalozeniu dobrze wygladac w wielu przegladarkach... pewnie to marzenie scietej glowy, szczegolnie jesli chodzi o te dwa przypadki Netshitozilli :))

29.09.2002
23:14
[16]

tadek[4] [ Legionista ]

>Jeden, ktory nazwal rzeczy po imieniu: Netshit i Shitzilla....:) To sa naprawde badziewia, i przeklenstwo webmasterow (i moje) Mozilla i NS7 sa o wiele bardziej zgodne ze specyfikacja W3C niz IE6. jesli nie potrafisz robic pod nie stron, to mozesz spokojnie darowac sobie nazywanie sie webmasterem

29.09.2002
23:23
[17]

wysiu [ ]

tadek --> Ja nie jestem absolutnie webmasterem - ogolnie mnie zgrzewa, ze moj produkt bedzie brzydko wygladal pod Netshitem czy gdziekolwiek (od wygladu sa inni..). Ja jestem (z zawodu) programistą aplikacji internetowych i moj produkt musi DZIAŁAĆ a nie wygladac - a tu juz fanaberie Netshita czy Opery w obsludze javascriptu np bywają krytyczne... A biorąc pod uwage, ze 90kilka procent ludzi uzywa IE....;)

29.09.2002
23:29
[18]

tadek[4] [ Legionista ]

wysiu -> masz racje tylko powiedz to klientowi ktory akurat uzywa NS, ze stona ktora zamowil "nie wyglada" a ciebie to zgrzewa :) gratuluje profesjonalizmu...

29.09.2002
23:39
smile
[19]

wysiu [ ]

tadek --> A jednak... Tam gdzie pracuje, klienci nie zamawiaja 'stron'..:) A wazne dla nich jest raczej np to, zeby nie bylo przeklaman w naliczaniu wartosci transakcji albo zeby nikt nie zobaczyl niespodziewanie "... is not an object" (profesjonalni testerzy z Anglii nazywają to 'runtime error' - kiedys troche czasu mi zajelo, zeby sie tego domyslic;) ), niz to, ze jakis styl akurat nie zadziala, albo tabelka bedzie przesunieta o kilka pikseli..;) Powiem szczerze - nie wiem nawet w przyblizeniu ile roznych 'stron' wyswietla projekt, nad ktorym aktualnie pracuje - ale cos kolo 500..:) Ale gdybym robil statyczne strony html, na pewno bym sie postaral...;)

29.09.2002
23:47
[20]

tadek[4] [ Legionista ]

wysiu -> wzruszyla mnie twoja historia z 'runtime error' ... naprawde :) ale watek ma tytul "Kącik Webmasterski" i tu jest raczej istotne czy "styl zadziala" i czy "tabelka jest przesunieta", bo za to sie wlasnie placi webmasterom :)) nie mam racji?

29.09.2002
23:54
smile
[21]

wysiu [ ]

tadek --> Ok, peace...:) Jak powiedzialem, nie uwazam sie za webmastera (zresztą mi płacą za coś innego), chociaz pewnie sensowną stronke potrafilbym zrobić (jakbym sie skupił;) ) :) Pomagam tu tylko ludziom, ktorzy maja problemy z rzeczami, z ktorymi ja sam kiedys walczylem, i na ktore znam rozwiazanie - zgodne ze specyfikacją czy nie - grunt, ze działające...;) ps. Witam na Forum:) pps. A Netshit to Netshit...:)

30.09.2002
00:01
[22]

tadek[4] [ Legionista ]

eee... ja sie nie kloce :) akurat pracuje jako webmaster i troche mnie to poruszylo ;)) > ps. Witam na Forum:) nooo... numerek [4] w moim nicku oznacza ze juz 3 razy dostalem bana za klotnie na tym forum, [sic] zupelnie nie wiem czemu ;)

30.09.2002
00:05
smile
[23]

wysiu [ ]

tadek --> Ciekawosc - a kim byles wczesniej?:)

30.09.2002
00:06
smile
[24]

wysiu [ ]

bo szczerze mowiac - nickow :tadek[1], [2] i [3] sobie nie przypominam....;)

30.09.2002
00:09
[25]

tadek[4] [ Legionista ]

to byla krotka... acz burzliwa kariera :) troche zwiazana z watkiem pobijania rekordu w dlugosci postow ale to juz nie temat na ten watek ;))

30.09.2002
00:24
smile
[26]

ShadowNET [ SNC WS1 ]

moglibyscie ocenic moja stronke?:) Prosze o konstruktywne krytyki... _ZADNE_ poddzialy nie dzialaja.. chodzi mi narazie tylko o wyglad.. co byscie zmienili, co dodali co odjeli? Wasz zdanie jest w tej chwili bardzo wazne;) wrecz kluczowe;) Wybaczcie predkosc z jaka to chodzi ale stoi na moim sdi.. do tego wlasnie sciagam Asheron's Call 2;) rano powinno juz byc ok..

30.09.2002
00:34
[27]

ShadowNET [ SNC WS1 ]

i do ludu z opery : powiedzcie mi jak site na niej dziala.. bo sprawdzalem tylko na mozilli i IE.. sciagne jeszcze neoplanet na wszelki wypdek;) ale cos do opery sie przekonac nie moge..

30.09.2002
00:37
smile
[28]

wysiu [ ]

Shadow --> Calkiem fajna (i kilka ciekawych efektow znalazlem, chociaż nie wiem czy to Twoje... stopniowe podswietlanie linkow i ikonki z gg - ten system newsow pewnie skads wziales?:)). Tylko zrob troszke ciemniejsze tło - chocby szare - takie calkiem biale dziala na mnie alergicznie...;) Ale ogolnie zapowiada sie spoko (juz mialem zaglosować na 'Spoko', ale wywaliło 'Nie mozna wyswietlic strony'..;) ):)

30.09.2002
00:41
[29]

ShadowNET [ SNC WS1 ]

wysiu -> niedlugo powstanie dzial sponsoring (jak juz sie uporam ze strona glowna cala reszte zrobie w 1 dzien) tam bedzie wszystko napisane;) podswietlanie linkow szczerze powiem nawet niewiem skad mam (zapieprzylem z tweak.pl forum:PP prawdopodobnie jest dostarczane z phpBB ktore swoja droga juz zaczynam konfigurowac..) system newsow jest pana Jimnixa czy jakos tak;) (https://www.jinxm.co.uk/) i nazywa sie Rose.. sonda jest jakas porabana... u mnie wywala dysk E: a u innych blad.. trza ja zmienic (polecasz jakas?;) i jak logo sie podoba (wiem koles z renegejda tragedia musze go wywalic ale czau nie mam;)

30.09.2002
00:53
smile
[30]

wysiu [ ]

Shadow --> Z ta sondą (i dyskiem e:...) cos mi swita...;) Ale zabezpieczyles kod przed obejrzeniem, a o tej porze nie chce mi sie kombinowac....:) Jutro moze cos pomoge...:)

30.09.2002
15:17
[31]

gacek [ Litzmannstadt ]

Jak zainstalowac coś takiego u siebie na stronie

30.09.2002
17:05
[32]

ShadowNET [ SNC WS1 ]

Musisz miec serwer ktory obsluguje PHP.. dokladnie nie czytlaem tego wiec mozliwe ze mysql tez bedzie ptorzebny.. wszsytko masz w readme.txt tlumaczenie tego wszystkiego troche by zajelo ;) jesli jednak nic nie kumasz nadal to postaram sie jakos wytlumaczyc - no albo moze wysiu sie poswieci i napisze ;))

30.09.2002
17:34
smile
[33]

fifalk [ fifalkowiec ]

Wysiu --> oczywiscie, ze ma byc () - zaponialem, bo pislaem posta w pospiechu :-) ShadowNET --> strona fajna, ale jakos denerwuja mnie te ikonki z gg.... i jak juz powiedział Wysiu, przydałby sie jakis iny kolor tła. ale ogólnie jest ok :)

30.09.2002
19:44
[34]

Qbaa [ Generał ]

Trollf -> zamiast: <a name="top"></a> daj: w czymkolwiek (u gory :P ) id="top" np.: <a id="top"></a>

30.09.2002
21:43
smile
[35]

fifalk [ fifalkowiec ]

Qba --> przeciez to chyba nie robi roznicy.... :)

30.09.2002
21:59
[36]

Qbaa [ Generał ]

fifalk -> pomiedzy "name", a "id" chyba jednak jest roznica. to z "id" powinny obslugiwac ie3.0, n4 i o3.5 p.s. mnie sie pisze z dwoma "a" ;P

01.10.2002
14:27
smile
[37]

fifalk [ fifalkowiec ]

QbaA :) --> ale kto jeszcze uzywa takich staroci :-D

01.10.2002
18:24
[38]

bartek [ ]

Mam pytanie odnosnie PHP. Na screenie namalowalem Wam co chce w przyblizeniu osiagnac :) Kazdy kolor to inny plik, mam nadzieje, ze rozumiecie. Oto czesc kodu HTML: <BODY> <CENTER> <? include("zolty.html"); ?> <? include("rozwy.html"); ?> <? include("jasnozielony.html"); ?> <? include("ciemnozielony.html"); ?> <? include("jasnyfiolet.html"); ?> </BODY> I tutaj kilka pytan: Czy kod jest poprawny? Jak to rozmiescic na plaszczyznie strony? Czy poszczegolne pliki musza miec rozszerzenia .php czy wystarczy zwykly .html? Co zrobic aby po kliknieciu na np. "Link1" zmieniala sie zawartosc czesci ciemnozielonej i rozwej naraz? Moze ktos to rozgryzie ;)

01.10.2002
18:35
[39]

Trollf [ ]

bartek -> ekhm... PHP nie sluzy do rozmieszczania elementow graficznych na stronie... PHP nawet nie posiada w ogole komend czy polecen majacych wplyw to jak zostanie to wyswietlone na stronie... to o czym napisales, musisz najpierw wiedziec jak zrobic w zwyklym html czy javie, badz fleshu - dlatego, ze to te jezyki opisu strony sa odpowiedzialne za to co sie wyswietla, a nie PHP... PHP jest jezykiem, ktory sluzy przede wszystkim do generowania kodu html czy javy, ktory dopiero zostanie wyswietlony w przegladarce... ten przyklad, ktory podales jest co prawda poprawny, ale to czy wyswietli ci sie to co chcesz, nadal zalezy tylko od zawartosci tych plikow html - w tym przypadku akuat to co podales nie ma wiekszego sensu...

01.10.2002
18:41
[40]

bartek [ ]

Zdaje sobie sprawde z tego, ze PHP nie sluzy do rozmieszczania elementow graficznych ale do ladowania poszczegolnych dokumentow w okreslonych lokalizacjach mozna go wykorzystac, czyz nie?

01.10.2002
18:44
[41]

bartek [ ]

Bardzo dawno temu jeszcze w czwartej czesci tego tasiemca Schizofrenik powiedzial: "W jednej z komorek tabeli mam ramke iframe. Jak zrobic zeby strona samoczynnie skalowala swoja wysokosc do wysokosci strony ktora pojawia sie w ramce?" Katane odpisal: "Sam się nad tym głowiłem, pytałem paru osób i dochodze do wniosku, ze się zwyczajnie nie da. Ja to ominąłem Funkcją Include() w PHP :D " I wlasnie to chce zrobic z tym, ze nie mam zielonego pojecia od czego zaczac, teraz juz rozumiesz co chce osiagnac? :)

01.10.2002
19:27
[42]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

Mógłby ktoś wejść na moją stronę i powiedzieć co jeszcze ewentualnie mógłbym dopracować na niej Z góry dzięki za porady

01.10.2002
19:57
[43]

ShadowNET [ SNC WS1 ]

Jedno co jest pewne: wywal ten napis na poczatku (tzn. to wyskakujace powiadomienie) po drugie albo zwikesz tablki od menu albo wogole wywal te tabelke bo sie zlewa wszystko i nic nie widac w efekcie. wywal obramowanie ramek + wylacz resajzowanie ich... i bedzie git:] ogolnie spoko.

01.10.2002
20:52
[44]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

Komunikat wywaliłem ramki też poprawiłem

01.10.2002
20:53
smile
[45]

WOCIEH [ wojcieh ]

Bardzo proszę o ocenę mojej strony, ale pod względem technicznym (html). No i zapraszam na wątek o niej --->

01.10.2002
21:10
[46]

Trollf [ ]

hmm.. zastanawia mnie jedno, dlaczego prawie wszystkie poczatkujace osoby wykorzystuja przy tworzeniu swoich stron ramki? :) ja osobiscie nie cierpie ramek... wrrr... zreszta przypatrzcie sie wszelkim dobrym serwisom i stronom komercyjnym - wsrod nich strony korzystajace z ramek nie sa spotykane dosc czesto... a jesli chodzi o php [tutaj uwaga do bartka ;)] to stron z ramkami przy wykorzystaniu tego jezyka sie po prostu praktycznie nie tworzy... dlatego, ze ramki sa moze dobre tylko w kilku konkretnych zastosowaniach do html-a (niby mialy ulatwiac tworzenie stron, poprzez wprowadzenie namiastki modulowej do html-a) - akurat PHP ramek w ogole nie potrzebuje, bo wszystko mozna o wiele lepiej rozwiazac tam za sprawa napisanych odpowiednio funkcji... ramki mialy w html-u takie uzasadnienie, ze nie musielismy caly czas powielac dla kazdej podstrony takiego samego kodu (znacznikow meta, naglowka, menu itp) - wystarczylo miec ramke u gory dla loga, z boku na menu a w kolejna ramke tylko wczytywalismy zawartosc wlasciwej tresci kazdej podstrony... i niby bylo ok. natomiast w php wszystko rozwiazujemy za pomoca funkcji - jednarazowo piszemy funkcje odpowiedzialna za menu, inna funkcje np za logo, a inna formatujaca wyglad strony i pozniej tylko w odpowiedniej kolejnosci je wywolujemy i ew. z jakimis parametrami - tak to jest ogolnie w php bartek -> wiec jesli chcesz cos dobrze zrobic w php to nie zawracaj sobie glowy ramkami [bo tylko sobie tym namieszasz i jest to w tym przypadku zupelnie zbedne] - w php caly tekst i wszelkie elementy strony rozmieszczasz po prostu za pomoca tabeli... w wielkim uproszczeniu stronka napisana w php moze wygladac tak: <?php function GorneMenu () ‹ <kod menu> › function BoczneMenu () ‹ <kod menu> › function ZawartoscStrony () ‹ <kod stronki> › GorneMenu (); BoczneMenu (); Zawartosc Stronki (); ?> w te funkcje wstawiasz odpowiedni kod (html, java itp.), ktory bedzie je odpowiednio formatowal i wyswietlal... jesli to bedzie czysty html to musisz go wstawic miedzy znaczniki: ?> oraz <? ale np mozesz tez linie w htmlu wygenerowac w php np. tak: echo "<table><tr><td>cos-tam</td></tr></table>"; a tak ogolnie to najwiecej sie nauczysz przegladajac stronki z kursami php oraz modyfikujac zawartosc sciagnietych z sieci skryptow, gdyz PHP po prostu trzeba zobaczyc na wlasne oczy w akcji i samemu sie przekonac jak to dziala, gdyz droga korespondencyjna jest trudniejsze do wytlumaczenia niz czysty html [ i na koniec uwaga dla poczatkujacych webmasterow ;)] jesli nie wiesz jak strone zaprojektowac w czystym HTML-u to tym bardziej nie zrobisz tego w PHP... :)

01.10.2002
21:12
[47]

Trollf [ ]

ekh... zapomnialem o formatowaniu GOL-a :) wszelkie nawaisy < oraz > w funkcjach nalezy zastapic tymi, ktore mozna uzyskac z SHIFT + [ oraz ] :))

01.10.2002
21:51
[48]

bartek [ ]

Trollf dzieki, przeczytaj jeszcze raz uwazniej moje posty, a dojdziesz do wniosku, ze wcale nie chcialem stosowac ramek :)

01.10.2002
22:08
[49]

tadek[4] [ Legionista ]

Trollf-> napisales duzo ale raczej bez sensu :) po pierwsze nie myl php i html, wbrew pozorom to sa zupelnie rozne sprawy. php to server-side, html dziala po stronie przegladarki. porownanie ramek w html'u do funkcji w php (lub lepiej do include) jest calkowicie bez sensu. przyklad z funkcjami ktory podales jest wazny tylko i wylacznie dla programisty poniewaz zwieksza przejrzystosc kodu. natomiast przegladarka ma to gleboko gdzies bo dostaje dokladnie taka sama ilosc kodu (obojetnie czy w postaci statycznego html,a czy wygenerowanego przez php). stosowanie ramek ma te zaleta (chyba jedyna :), ze raz zaladowana strona jest w cache'u i nie wymaga ponownego zaladowania (menu, naglowki).

01.10.2002
22:15
[50]

Qbaa [ Generał ]

fifalk -> sondze rze sopie jaja lopisz :) a dla tych co nie wiedzieli :P oczywiscie te wersje i powyzej nich ;)

02.10.2002
11:05
[51]

Trollf [ ]

bartek -> mozesz to zrobic mniej wiecej tak: <BODY> <CENTER> <table width=100%> <tr><td><? include("zolty.html"); ?></td></tr> <tr><td><? include("rozwy.html"); ?></td></tr> <tr> <td width=200><? include("jasnozielony.html"); ?></td> <td><? include("ciemnozielony.html"); ?></td> <td width=200><? include("jasnyfiolet.html"); ?></td> </tr> </BODY> poza tym ustawiasz albo w pliku css, albo juz w dokumencie wlasciwosci body tak by marginesy byly ustawione na 0 czy tak moze byc? :)

02.10.2002
20:25
smile
[52]

WOCIEH [ wojcieh ]

Co sądzicie o muzyce w tle na mojej stronie? Zapraszam na wątek jej dotyczący:

03.10.2002
14:21
smile
[53]

fifalk [ fifalkowiec ]

<-- Qbaa: dalem taka buzke, bo nie ma takiej -> ;) :)

03.10.2002
16:02
[54]

bartek [ ]

Trollf jestes boski ;)))

03.10.2002
16:28
[55]

Trollf [ ]

bartek - niezupelnie... zauwazylem 2 bledy... :)) wiersze u gory (rozowy i zolty) powinny miec w tagu <td colspan=3> no i na koncu jeszcze trzeba zamknac </table> przed </body> ;) wocieh -> muzyka w tle odtwarzana na stronie, raczej taka strone (w wiekszosci przypadkow) w moich oczach dyskwalifikuje... ja mam modem, a muzyka na stronce jesli jest w wav'ach to zbyt duzo zajmuje, a jesli w midi to wole sobie cedekow wlasnych posluchac :)

03.10.2002
16:52
[56]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

WOCIEH ---> ja tam zadnej muzy nie slysze ;-(

03.10.2002
16:56
[57]

WOCIEH [ wojcieh ]

Trollf--> Dzięki. Marcio -->Dopiero się pytam czy mam tam coś dać? Tam jeszcze nic nie ma :)

03.10.2002
17:09
smile
[58]

fifalk [ fifalkowiec ]

WOCIEH ---> nie dodawaj muzyki !!!!!!!!!! powod podal juz Trollf ....

03.10.2002
17:15
[59]

spoxmaster [ główny kozak ]

a ja walne małego spama :)

03.10.2002
18:13
[60]

Quicky [ Senator ]

Sorki że trochę nie na temat. spoxmaster --> Czym zajmujesz się na webserwis.org? Tak z ciekawości pytam :) Swoją drogą bardzo dobry serwis :) [czy tam portal :P]

03.10.2002
19:10
[61]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

Zrobiłem jeszcze inny manewr techniczny, jak teraz wygląda ta moja strona (z punktu widzenia technicznego, nie zawartości)

03.10.2002
19:15
[62]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

mam pytanie jak zrobic zeby jakis dzial byl na haslo konkreteniej ze jak sie w cos tam kliknie to wyskakuje okineko gdzie trzeba podac login i haslo

03.10.2002
20:58
[63]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

^--^ nikt nie wie??

03.10.2002
22:07
[64]

bartek [ ]

Danley jest duzo lepiej niz bylo choc z drugiej storny mogloby byc jeszcze lepiej :) Marcio ---> zrob calosc we Flashu ew. jakis javascript na haslo, masz link:

08.10.2002
15:12
smile
[65]

fifalk [ fifalkowiec ]

Pytanie do ludzi, którzy mają konat na host.sk: Mam głupi problem - miesiąc temu założyłem tam konto, przegrałem pliki mojej strony i tak sobie ta strona tam jest :) loguję się dosyc często, bo jeszcze wprowadzam pewne poprawki. Tymczasem dostałem takiego maila: ------------------------------------- This e-mail was generated automaticaly. If it is not nessery please do not reply. Account: mojekonto - you have created host.sk account more then month ago, - you do not have startup file in your home directory, - you do not have setup your account on "only e-mail." Your account is against registration rules. If you do not fix it, your account on host.sk will be automaticaly deleted. You can upload your webpage on host.sk by three ways: 1. ftp klient (ftp://ftp.host.sk/pub/cute_ftp_4232.exe) 2. scp klient (ftp://ftp.host.sk/pub/WinSCP2.exe) 3. web interface (https://www.host.sk/user) You can find more informations on https://www.host.sk/info.php ---------------------------------------------------- kto wie jak moge łamać regulamin i co zrobić, żeby mi nie usunęli konta. ps na stronie nie mam treści pornograficznych, hackerskich, obrażających kogoś itp. nie mam nawet brzydkich słów ;-)

08.10.2002
15:51
[66]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

mam pytanie jak mam 3 ramiki: lewą,prawą i górną i jak zrobić odnośnik żeby zmieniała się tylko prawa ramka a lewa i górna zostały tak jak są ???? z góry dziękuję

08.10.2002
16:33
[67]

Quicky [ Senator ]

Do znaczników <A> (linków) dopisuj: target="nazwaprawejramki" . Nazwę tą określasz w <FRAME name="nazwaramki">.

08.10.2002
16:40
smile
[68]

fifalk [ fifalkowiec ]

Hmmm.... Teraz zauważyłem, że chyba powinienem coś sprostować, bo może to róznie zinterpretować :) zamiast "kto wie jak moge łamać regulamin i co zrobić, żeby mi nie usunęli konta." powinno być: kto wie w jaki sposób mogę nieświadomie łamać regulamin (tzn. nie wiem, że go łamię :) i jak to zmienić (czyli co zrobić, żeby nie usunęli mi konta...

08.10.2002
20:36
[69]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

może to tochę głupie pytanie ale jak dac że mam grafike (przycisk ew.banner) i jak się w niego kliknie to przenosi cię do innego dzilu??

08.10.2002
21:01
[70]

fifalk [ fifalkowiec ]

Marcio --> <a href="dzial.htm"><img src=obrazek.jpg></a>

09.10.2002
15:58
[71]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

dzięki jak się wstawia Obiekt flasha ????

09.10.2002
21:39
[72]

Qbaa [ Generał ]

marcio -> najlepiej sprawdz tu:

12.10.2002
13:28
smile
[73]

Kompoholik [ Designed by AI ]

mam ważne pytanie! Jaką komendę należy wpisać, by po kliknięciu na ten link wyskoczyło pytanie o to, czy chcę ustawić tę stronę jako stronę główną???

12.10.2002
13:37
smile
[74]

Maxwell [ ]

<komp> <a onclick="this.style.behavior='url(#default#homepage)'; this.setHomePage('https://www.twojastrona.pl/');" href="#"><img src="link do obrazka" title="Ustaw jako stronę startow±" height="20" width="20" border="0"></a> O to chodzilo?

13.10.2002
09:54
smile
[75]

Kompoholik [ Designed by AI ]

tak... właśnie o to! dziękuję!

16.10.2002
19:39
smile
[76]

Narmo [ Youkai ]

Mam pytanko: Kiedy używam polecenia window.close() pojawia mi się okienko z zapytaniem typu czy na pewno chcesz... Czy jest sposób żeby się go jakoś pozbyć albo automatycznie zatwierdzić ??

17.10.2002
19:08
[77]

Narmo [ Youkai ]

^UP^

17.10.2002
21:09
[78]

Qbaa [ Generał ]

nie jestem pewien czy na pewno, bo jeszcze nie mam zadnej strony na serwie, ale pyta sie chyba tylko jak przegladasz strone z twojego hd, online powinno juz byc wszystko w porzadku, wiec napisz jeszcze czy sprawdzasz online czy offline

18.10.2002
20:58
smile
[79]

Quicky [ Senator ]

Mam big problema z kodowaniem znaków na mojej stronie. Nie mogę zmienić go na iso-8859-2, gdyż wyskakują po prostu krzaki. Windows-1250 natomiast działa poprawnie. Co gorsza, ostatnio dostałem nowe konto, na którym nawet windows-1250 nie chce działać! Czytałem, że mogą wystąpić takie kłopoty, gdy stronkę robi się w notatniku - korzystam z usług właśnie tego programu, ale próbowałem edytorów HTML i dalej krzaczki... help me! :( Co zrobić żeby kodowanie dobrze działało? Kod jest na pewno poprawny.

18.10.2002
21:31
[80]

Qbaa [ Generał ]

w iso-8859-2 poslugujac sie notatnikiem, zamiast normalnych polskich liter trzeba pisac tak jak tu, na dole normalne, a u gory ich "isowskie" ;) odpowiedniki: ±ćęłń󶼿 ˇĆĘŁŃÓ¦¬Ż ąćęłńóśźż ĄĆĘŁŃÓŚŹŻ chyba o to chodzi?..

18.10.2002
22:09
[81]

Bremen [ The Dude ]

no nie wiem czy ta stona tez sie pojawila ale moim zdanie to jest kurna zajebioz...normalnie jak w grze :D:D...

18.10.2002
22:09
[82]

Bremen [ The Dude ]

no nie wiem czy ta stona tez sie pojawila ale moim zdanie to jest kurna zajebioz...normalnie jak w grze :D:D...

18.10.2002
22:24
smile
[83]

Quicky [ Senator ]

Qbaa --> Heh, że też ja na to nie wpadłem ;) Wielkie podziękowania za pomoc :) PS. Jeszcze bardziej byś mnie uszczęśliwił pisząc jak wklepać te znaki... :)

19.10.2002
00:01
[84]

Qbaa [ Generał ]

Quicky -> ja, do html-a zamiast notatnika uzywam innego programu, maly darmowy, moze zastapic notatnika i ma wiecej fukcji, m.in. wlasnie zamienianie polskich liter na standard iso, jak chcesz to moge ci go podeslac, ale jak juz to jutro

19.10.2002
13:50
smile
[85]

massca [ ]

witam (łeb)masterow !! panowie, poszukuje jakiegos prostego programu do robienia prostych stron. kiedys sie bawilem w HTML ale juz jestem za stary i za tepy i chcialbym miec jakis taki maly cudny programik ze trzy razy klikne i mam wszystko gotowe. nei zalezy mi na ŻADNYCH wodotryskach, po prostu cos co pomoze mi raz na jakis czas aktualizowac moja strone (glownie teksty) najchetniej freeware oczywiscie. dzieki za pomoc. :))))

19.10.2002
14:00
[86]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

mascca->edytor w ktorym nie musisz nic robic ale moim zdaniem jest badziewny : pajączek light

19.10.2002
14:52
[87]

Quicky [ Senator ]

massca --> Polecam Frontpage Express 2.0 Microshitu lub Króliczek 1.0 (dołączony do Zajączka 3.0 lub wyżej - nie bardziej rozbudowany niż wordpad :)

19.10.2002
14:58
smile
[88]

Quicky [ Senator ]

Sorx za dwa posty pod rząd Qbaa --> Nie trzeba, znalazłem już taki fajny konwerter zmieniający kodowanie znaków :)

20.10.2002
19:21
smile
[89]

fifalk [ fifalkowiec ]

Jak zrobic, zeby we wpisach z textarea byl akceptowany enter? tzn wiem, ze na 99,99 % nie da sie tego zrobic, ale moze ktos wie jakim polem moznaby to zastapic? (interesuje mnie cos zrobionego w html, php, js - reszta odpada...)

21.10.2002
20:14
[90]

Narmo [ Youkai ]

Qbaa --> Chodzi o to że to ma być oglądane tylko offline ( zabezpieczenie przed braciszkiem ;-) )

21.10.2002
22:22
[91]

Qbaa [ Generał ]

narmo -> z mojej lichej wiedzy, jedynym rozwiazaniem bedzie nadanie temu plikowi rozszerzenie .hta - zamiast .htm albo .html - ale to chyba dziala tylko w windowsie, szersze informacje tutaj:

21.10.2002
22:24
smile
[92]

wysiu [ ]

fifalk --> Ale o co chodzi??:) Przeciez textarea bierze normalnie entery..?:) A jak robisz nowe linie piszac posty??:)

27.10.2002
15:56
smile
[93]

fifalk [ fifalkowiec ]

Wysiu --> no wlasnie. ale jak wstawilem w forumularzy textarea, to nie dziala :/

27.10.2002
16:01
smile
[94]

p_rwix [ Pretorianin ]

takie troche glupie pytanie. dodalem kod na favikonke. jak daje ulubione/dodaj do ulubionych, to ta ikonka sie pojawia. a jak klikam na link: function bookmarkit()‹ window.external.addFavorite('https://www.strona.pl','blebleble') › if (document.all) document.write('<a href="#" onClick="bookmarkit()">dodaj do ulubionych</a>') to nie dziala - tzn nie wyswietla mi tej mojej ikonki :/ jak to 'naprawic'?

27.10.2002
16:11
[95]

fifalk [ fifalkowiec ]

Wysiu --> juz nieaktualne :) problem tkwil w czym innym :)

27.10.2002
18:13
[96]

p_rwix [ Pretorianin ]

chodzilo mi o to, ze inkonka pojawia sie na liscie ulubionych :)

02.11.2002
10:24
[97]

Narmo [ Youkai ]

Qbaa --> TNX

02.11.2002
22:45
smile
[98]

Quicky [ Senator ]

Capture Polish Web Awards "Serwis Webserwis.org poważnie naruszył regulamin konkursu bezczelnie nabijając sobie głosy, dzięki specjalnej aplikacji. Właściciele tej strony złamali prawo włamując się do systemu zarządzania konkursu, baz danych oraz serwera" Ja bym się spalił ze wstydu na twoim miejscu, spoxmaster...

05.11.2002
20:39
smile
[99]

p_rwix [ Pretorianin ]

jak zabezpieczyc strone przed cashowaniem? tzn mam dzial zabezpieczony haslem i nie chce, zeby dokument, do ktorego uzytkownik zostaje przeniesiony po jego podaniu byl zapisywany do temponary internet files, ani wyswietlany w historii.

06.11.2002
13:58
smile
[100]

p_rwix [ Pretorianin ]

^up :)

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.