ksips [ Generaďż˝ ]
Klasyfikacj kawy - bosko...
Mam taki problem... właśnie się dowiedziałem, że czeka mnie wykład w dniu jutrzejszym n/t klasyfikacji kawy. Jedyny problem to taki, że nie mam pojęcia czym się różni kawa rozpuszczalna od kawy liofilizowanej... Wie ktoś może?
Fett [ Avatar ]
Liofilizacja polega na zamrażaniu naparu, a następnie odparowaniu lodu przy obniżonym ciśnieniu. Ta metoda daje kawy w postaci złotawych kryształków - bardziej aromatyczne, wyższej jakości, ale też droższe. Przykładem kawy granulowanej jest Nescafe Classic, a liofilizowanej Nescafe Gold.
źródło:
mebex [ Centurion ]
No ni cholery nie kumam tematu,ale lmoja ulubiona kawa to LAVAZZA (czerwona)
A tak przy okazji to na wykładzie dowiesz się wszystkiego i to może być bardzo intereśne,daj znać po wykładach co i jak.
Pozdrawiam.
ksips [ Generaďż˝ ]
Jaka jest w takim razie ogólna klasyfikacja kawy?
Na wikipedii znalazłem taką:
* kawy w ziarnach
* kawy rozpuszczalnej
* kawy liofilizowanej
Jeśli to poprawna klasyfikacja to niech mi ktoś wyjaśni czym się różni rozpuszczalna od liofilizowanej (dzięki Fett :))
[3]
mebex - problem w tym, że wykład ten mam poprowadzić ja - przy pomocy znajomych i nauczycielki. Na ostatnią chwilę zostało mi dane opracowanie klasyfikacji
Fett [ Avatar ]
liofilizowana jest bardziej aromatyczna, lepsza jakościowo i przede wszystkim droższa :)
Nie ma sprawy, od tego jesteśmy :P
chociaż to "lepsza jakościowo" to sprawa bardzo obiektywna moim zdaniem...
Mazio [ Mr Offtopic ]
może Ci się też przyda wiadomość, że na przykład w Wielkiej Brytanii na opakowaniach masz skalę "mocy" od 1 do 5. Swoją drogą ten pomysł powinien się przyjąć też w Polsce.
ksips [ Generaďż˝ ]
Hmmm, czyli kawa rozpuszczalna jest palona, a liofilizowana zamrażana? To jest ta podstawowa różnica?
Kłosiu [ Senator ]
Nie chcialo sie w ogole zajrzec to linka podanego przez Fetta co? Tam jest wszystko co potrzebujesz.
Fett [ Avatar ]
Kawa rozpuszczalna jest ekstraktem naturalnej kawy mielonej. Produkcja kawy rozpuszczalnej może przebiegać w dwójnasób: przygotowany mocny napar ze zmielonej kawy zostaje poddany aglomeracji lub liofilizacji. Aglomeracja polega na suszeniu naparu w strumieniach gorącego powietrza i jej wynikiem jest granulat. Liofilizacja to już wiesz ;) Z tym paleniem to trochę chwyt marketingowy, bo z tego co pamiętam to właśnie Nescafe Gold jest reklamowana jako "palona", a jest zamrażana ;)
ksips [ Generaďż˝ ]
Już kapuje, dzięki ;)
provos [ Generaďż˝ ]
Jedyny problem to taki, że nie mam pojęcia czym się różni kawa rozpuszczalna od kawy liofilizowanej
Niczym się nie różni, obie te rzeczy nie mają wiele wspólnego z kawą.