Mydełko_FA [ Pretorianin ]
Kwasna pomarancza
Jak wiecie pomarancze maja rozne smaki. Niektore sa bardziej slodkie a inne bardziej kwasne.
Ja uwielbiem bardzo kwasne.
Czy rodzaj smaku mowi nam o poziomie witaminy C ? Pewien znajomy przyszly weterynarz powiedzial mi ze dlatego tak uwielbiam kwasne pomarancze i cytryny bo moj organizm potrzebuje bardzo duzo witaminy C. Kwasne pomarancze zawieraja jej wiecej ?? Czy to tylko urban legend ?
mycha921 [ Invisible ]
Witaminy C chyba nie ma na tyle dużo w pomarańczy, żeby poczuć jej smak.
DEXiu [ Generaďż˝ ]
Mit. Witamina C jest co prawda kwasem (askorbowym), ale nie wpływa na smak pomarańczy. Przy okazji - wbrew temu co się mówi najwięcej witaminy C wcale nie jest w cytrynie ani innych cytrusach, lecz innych roślinkach których wcale byśmy nie podejrzewali.
Flet [ Fletomen ]
Np. w natce pietruszki :)
koziolekl [ Generaďż˝ ]
Najwięcej jest w czarnych porzeczkach.
dj4ever [ Rzirzej ]
Chyba w kiwi jest najwięcej
Nornidian [ Pretorianin ]
A ja myślałem, że w Śmiej Żelkach :O.
sheld0n [ Sleeper Cylon ]
W kapuscie jest wiecej witaminy C niz w cytrynie/pomaranczy.
techi [ Kami ]
Ja tam wszystkie witaminy czerpię z piwa:)
Mydełko_FA [ Pretorianin ]
Wiem dlatego gdy Anglicy w XVIII w swojej marynarce wojennej dolaczyli do diety kapuste kiszona drastycznie spadla zachorowalnosc na szkorbut w czasie wielomiesiecznych rejsow.
Kiszona kapuste tez lubie, ale gotowanej z grochem czyli typowo polski smakolyk nie moge patrzec. Nie wiem dlaczego uwielbiam bardziej kwaskowe potrawy.
Kozi89 [ Senator ]
Też lubię bardzo kwaśne pomarańcze, ale nie zauważyłem u siebie niedoboru tej witaminy. Każdy lubi co innego.
Chudy The Barbarian [ Generaďż˝ ]
Nie lubię jak nie są kwaśne. Muszą być chociaż trochę, bo inaczej szajsowato to smakuje.
Manuel_ziom [ Generaďż˝ ]
w powietrzu to są same zarazki :D
jeśłi już to witamina D ale to tylko w dzień i na dworzu
aha no i jeszcze jod nad morzem