GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Przepis na pączki - problem

04.02.2008
09:44
smile
[1]

dolomith [ Generaďż˝ ]

Przepis na pączki - problem

Poniewaz pojawiają się tutaj wątki kulinarne, co sugeruje iż są osoby wiedzące co nieco w tym temacie bądź interesujące się tą tematyka. Dlatego tez zwracam sie do Was z pytaniem czy zna ktos dobry przepis na pączki bądź wie co zrobić aby podczas smażenia olej/tłuszcz się nie pienił ??

04.02.2008
09:48
[2]

musio3 [ Konsul ]

słyszałem, że trzeba to robić na smalcu

04.02.2008
09:52
[3]

dolomith [ Generaďż˝ ]

Tak, na smalcu. Niestety przy trzeciej partii smażenia owy tłuszcz strasznie się pieni...

04.02.2008
10:17
smile
[4]

Wrocławianin [ Konsul ]

Wiem że się pieni,sami mieliśmy taki problem,ale trzeba po prostu smażyć w pieniącym się jak ja

05.02.2008
08:33
smile
[5]

dolomith [ Generaďż˝ ]

aaa tam trzeba... trzeba zrobic tak żeby sie nie pienił... fachowcy wiedzą jak... no właśnie, jak ??

05.02.2008
11:41
[6]

dolomith [ Generaďż˝ ]

Up^ne

05.02.2008
11:44
smile
[7]

Mondragorn [ Lunar Dragon ]

Odpowiednia temperatura i dobry olej. To wszystko :-)

05.02.2008
12:06
[8]

dolomith [ Generaďż˝ ]

Mondragorn --> Co znaczy odpowiedni olej ?? Przepisy mówia iż pączki robi się na smalcu i tak jak pisalem wczesniej wszystko jest dobrze do trzeciego napelnienia.

05.02.2008
15:35
smile
[9]

dolomith [ Generaďż˝ ]

Nikt nie wie ?? :(

05.02.2008
15:38
[10]

HumanGhost [ Senator ]

Pieni się i co? Tak powinno być jeśli nie robisz tego w piekarni tylko u siebie w domu. Wysoki garnek i już. Sam nie wiem co Ci poradzić.
U mnie w sumie aż tak bardzo to sie nie pieni. Nie aż tak żeby się nad tym zastanawiać.

05.02.2008
15:38
[11]

hilander [ ]

obstawiam na sklarowane masło lub olej palmowy - wysoka temp. topnienia brak "wody" zawartej w zwykłym smalcu albo maśle - brak pienienia

05.02.2008
15:39
smile
[12]

Kapitan-Japuzia [ Spamtrooper ]

Ech trochę się spóźniłeś z tłustym czwartkiem :D mimo to jak je zrobisz to życzę smacznego!

08.02.2008
14:36
[13]

Śmiałuś [ Generaďż˝ ]

moja mama robi dobre pączki :D ,ale nie znam przepisu ;(

08.02.2008
14:38
smile
[14]

Kalino$ [ Konsul ]



może być?jeśli nie to polecam google.pl:)

18.04.2008
12:23
smile
[15]

dolomith [ Generaďż˝ ]

Kalino$ --> Mnie interesuje co zrobić, aby sie olej nie pienił przy trzeciej frakcji wkladania paczkow, a nie jak je przygotowac :)

Ktos obeznany w tym temacie ??

18.04.2008
12:27
[16]

EwUnIa_kR [ Queen of Chaos ]

20 gr drożdży
125 ml mleka
25 stopionego masła
2 żółtka
olej do głębokiego smażenia
cukier puder czy co tam chcesz na wierzch (ja robię polewę czekoladową i różne posypki)
nadzienie

jedyna rada dotycząca smażenia to to żeby olej był naprawdę czysty i tak goracy żeby duży okruszek chleba zrumienił się w nim w ciągu minuty.
robię pąki z tego przepisu od lat,jeszcze nic mi się nigdy nie pieniło.

pączki na smalcu-fuuuj

18.04.2008
12:37
[17]

dolomith [ Generaďż˝ ]

EwUnIa_kR --> Nie pieni Ci sie nawet kiedy wkladasz 3-cią, 4-tą itd. serię pączków do oleju ??

18.04.2008
12:39
[18]

EwUnIa_kR [ Queen of Chaos ]

na jednym oleju robię 16 pączków
tyle wychodzi z przepisu.
mam takie naczynie do smażenia że u mnie to są dwie partie.
nic mi się nie pieni.

18.04.2008
12:44
[19]

dolomith [ Generaďż˝ ]

Ehh... no wlasnie dwie partie... a u mnie tych parti to jest z 4-5. Nie chcialbym zmieniać oleju co 2 napełnienia. Zastanawiam się jak to robią w piekarniach, bo przypuszczam że nie zmieniają oleju co 3 partie, a raczej co kilkanaście.... Gdzieś ktoś kiedyś powiedział, że jeżeli się pieni olej to trzeba dolać troche spirytusu i powinno przestać, ale to nic nie daje :(

18.04.2008
12:51
[20]

EwUnIa_kR [ Queen of Chaos ]

w piekarniach robią na oleju palmowym.
może dlatego się nie pieni.

można to kupić do domu.wygoogluj sobie frytura.
kupowałam do siebie do knajpy,sprawdzał się idealnie do głębokiego smażenia.

18.04.2008
12:58
[21]

yasiu [ Senator ]

no jakby nie patrzyc, frytura sluzy wlasnie do glebokiego smazenia :) jak sama nazwa wskazuje hehe

a na smalcu i tak sa najlepsze :)

18.04.2008
13:28
[22]

dolomith [ Generaďż˝ ]

Hmm... Olej palmowy... a wiesz moze czy cos jeszcze do tego oleju dodaja??

18.04.2008
13:39
[23]

EwUnIa_kR [ Queen of Chaos ]

obawiam się,że nic;D

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.