dolomith [ Generaďż˝ ]
Przepis na pączki - problem
Poniewaz pojawiają się tutaj wątki kulinarne, co sugeruje iż są osoby wiedzące co nieco w tym temacie bądź interesujące się tą tematyka. Dlatego tez zwracam sie do Was z pytaniem czy zna ktos dobry przepis na pączki bądź wie co zrobić aby podczas smażenia olej/tłuszcz się nie pienił ??
musio3 [ Konsul ]
słyszałem, że trzeba to robić na smalcu
dolomith [ Generaďż˝ ]
Tak, na smalcu. Niestety przy trzeciej partii smażenia owy tłuszcz strasznie się pieni...
Wrocławianin [ Konsul ]
Wiem że się pieni,sami mieliśmy taki problem,ale trzeba po prostu smażyć w pieniącym się jak ja
dolomith [ Generaďż˝ ]
aaa tam trzeba... trzeba zrobic tak żeby sie nie pienił... fachowcy wiedzą jak... no właśnie, jak ??
dolomith [ Generaďż˝ ]
Up^ne
Mondragorn [ Lunar Dragon ]
Odpowiednia temperatura i dobry olej. To wszystko :-)
dolomith [ Generaďż˝ ]
Mondragorn --> Co znaczy odpowiedni olej ?? Przepisy mówia iż pączki robi się na smalcu i tak jak pisalem wczesniej wszystko jest dobrze do trzeciego napelnienia.
dolomith [ Generaďż˝ ]
Nikt nie wie ?? :(
HumanGhost [ Senator ]
Pieni się i co? Tak powinno być jeśli nie robisz tego w piekarni tylko u siebie w domu. Wysoki garnek i już. Sam nie wiem co Ci poradzić.
U mnie w sumie aż tak bardzo to sie nie pieni. Nie aż tak żeby się nad tym zastanawiać.
hilander [ ]
obstawiam na sklarowane masło lub olej palmowy - wysoka temp. topnienia brak "wody" zawartej w zwykłym smalcu albo maśle - brak pienienia
Kapitan-Japuzia [ Spamtrooper ]
Ech trochę się spóźniłeś z tłustym czwartkiem :D mimo to jak je zrobisz to życzę smacznego!
Śmiałuś [ Generaďż˝ ]
moja mama robi dobre pączki :D ,ale nie znam przepisu ;(
Kalino$ [ Konsul ]
może być?jeśli nie to polecam google.pl:)
dolomith [ Generaďż˝ ]
Kalino$ --> Mnie interesuje co zrobić, aby sie olej nie pienił przy trzeciej frakcji wkladania paczkow, a nie jak je przygotowac :)
Ktos obeznany w tym temacie ??
EwUnIa_kR [ Queen of Chaos ]
20 gr drożdży
125 ml mleka
25 stopionego masła
2 żółtka
olej do głębokiego smażenia
cukier puder czy co tam chcesz na wierzch (ja robię polewę czekoladową i różne posypki)
nadzienie
jedyna rada dotycząca smażenia to to żeby olej był naprawdę czysty i tak goracy żeby duży okruszek chleba zrumienił się w nim w ciągu minuty.
robię pąki z tego przepisu od lat,jeszcze nic mi się nigdy nie pieniło.
pączki na smalcu-fuuuj
dolomith [ Generaďż˝ ]
EwUnIa_kR --> Nie pieni Ci sie nawet kiedy wkladasz 3-cią, 4-tą itd. serię pączków do oleju ??
EwUnIa_kR [ Queen of Chaos ]
na jednym oleju robię 16 pączków
tyle wychodzi z przepisu.
mam takie naczynie do smażenia że u mnie to są dwie partie.
nic mi się nie pieni.
dolomith [ Generaďż˝ ]
Ehh... no wlasnie dwie partie... a u mnie tych parti to jest z 4-5. Nie chcialbym zmieniać oleju co 2 napełnienia. Zastanawiam się jak to robią w piekarniach, bo przypuszczam że nie zmieniają oleju co 3 partie, a raczej co kilkanaście.... Gdzieś ktoś kiedyś powiedział, że jeżeli się pieni olej to trzeba dolać troche spirytusu i powinno przestać, ale to nic nie daje :(
EwUnIa_kR [ Queen of Chaos ]
w piekarniach robią na oleju palmowym.
może dlatego się nie pieni.
można to kupić do domu.wygoogluj sobie frytura.
kupowałam do siebie do knajpy,sprawdzał się idealnie do głębokiego smażenia.
yasiu [ Senator ]
no jakby nie patrzyc, frytura sluzy wlasnie do glebokiego smazenia :) jak sama nazwa wskazuje hehe
a na smalcu i tak sa najlepsze :)
dolomith [ Generaďż˝ ]
Hmm... Olej palmowy... a wiesz moze czy cos jeszcze do tego oleju dodaja??
EwUnIa_kR [ Queen of Chaos ]
obawiam się,że nic;D