_SebuL_ [ Pretorianin ]
Jak robicie fryty ?
Mam problem . Jak robie takie , ze sam sobie obieram i kroje ziemniaczki to sa ok , ale jak robie mrozone to zazwyczaj sa przesiakniete olejem . Ostatnio byly troche mniej , bo rozgrzalem ostro olej i je wrzucalem z bezpiecznej odleglosci bo inaczej tluszcz przystapil do ataku . Wiec jak wy robicie mrozony fryty ,aby nie byly przesiakniete olejem ?
Scatterhead [ łapaj dzień ]
można je zalać we wrzątku przed włożeniem do oleju, powinny być mniej przesiąknięte olejem
Shoggoth [ oka nie wyjme ]
Wykładaj na papier, poczekaj aż troszkę osiąkną i dopiero na talerz
_SebuL_ [ Pretorianin ]
adodam ze robie w zwyklym ganrku , nie mam frytkownicy ;]
hmm wrzatek mowisz ?
Shoggoth- nie daje to za duzo bo one sa w srodku przesiakniete
ManUtdFan [ Centurion ]
łączę koniec kciuka i środkowego palca po czym potrząsam ręką dynamicznie w dół i w górę w wyniku czego palec wskazujacy uderza o dwa złaczone palce i wydobywa sie charakterystyczny dźwięk
do tego należy krzyczeć: " łapcie fryty"
gotowe
alpha4175 [ Pro Gamer ]
Fryty najlepsze wychodzą z frytkownicy, tyle że dużo oleju trzeba tam walać i jest z tym trochę zabawy, ale takie są najlepsze, frytkownica trzyma właściwą temperaturę cały czas , a to podstawa!
_SebuL_ [ Pretorianin ]
alpha4175 - nie mam frytkownicy
ManUtdFan- skoro tak u ciebie wyglada robienie frytek , to nie chce wiedziec co robisz aby sie zmasturbowac
jajko w imadle [ Konsul ]
mrożone wrzucam zawsze na blachę do rozgrzanego piekarnika i zawsze wychodzą dobre, nie tłuste. Mikrofali nigdy do tego nie używałem bo za mało wchodzi na raz :) a frytkownicy nie posiadam.
_SebuL_ [ Pretorianin ]
jajko w imadle - to mi z piekarnika jakies za suche sie wydaja ;]
Antemos [ Pretorianin ]
Scatterhead --> Nie jestem pewien, czy wrzucanie mokrych frytek do rozgrzanego oleju jest dobrym pomysłem. Z doświadczenia wiem, że to raczej niebezpieczne (gdzieś na forum jest moja fota. Chyba nie chcesz tak wyglądać? :D).
Leilong [ STARSCREAM ]
jak w piekarniku to w ogóle nie daje oleju, a jak na patelni to tylko troszke ;)
Scatterhead [ łapaj dzień ]
Antemos ->
nie mam co prawda doświadczeń w tej kwestii, bo widziałem jak to robił kto inny, ale wydaje mi się że to nie powinno mieć znaczenia? ktoś to potwierdzi?
_SebuL_ [ Pretorianin ]
Leilong - na patelni fryty ? nowosc dla mnie :)
Scatterhead - ja jak wrzucalem zamorzone i troszke roztopione to jak wrzucilem jedna frytke to olej sie burzyl ze bania mala , jak garsc to prawie sie wylal , jakbym tam stal to bym mial rozlegle poparzenia raczej ;]
Tomal_P [ BRAK STOPNIA ]
mi zawsze mamunia robi fryty :D
Edit: literówka
alexej [ Piwny Mędrzec ]
normlanie, wysypuje na blat, ukladam w sciezke i wciagam
Deton [ klein Zwerg ]
Ja tam mrozone wkladam do piekarnika i są git ;)
Scatterhead [ łapaj dzień ]
ja jak wrzucałem zamrożone fryty to nie miałem problemów. podgrzewałem olej do odpowiedniej temperatury a pozniej zmniejszalem ogien i powoli wkladalem frytki.
_SebuL_ [ Pretorianin ]
alexej - to masz chyba dziury w nosie wieksze niz w dupie :O
Antemos [ Pretorianin ]
Scatterhead --> Głównie chodzi o różnicę gęstości. "Pamiętaj chemiku młody, wlewaj zawsze kwas do wody" - ta sama zasada, tylko inne 'odczynniki'. Jeśli do gorącego oleju wlejesz kilka kropel wody, to łojezu :p
alpha4175 [ Pro Gamer ]
_Sebul_ - Zamocno olej nagrzałeś ;) dlatego się burzył. W piekarniku też próbowałem parę razy robić, ale zawsze mi suche wychodziły :/ więc już tego nie praktykuje. Najlepsze metody to frytkownica albo garnek z olejem :P
Lookash [ Senator ]
Spożywane w trakcie smażenia w dżakuzi są podobno wyśmienite.
Blink! [ Generaďż˝ ]
A jak je odcedzasz po wyjeciu z garnka?
A probowałeś różnych rodzajów mrożonych frytek?
_SebuL_ [ Pretorianin ]
wyjmuje takim czyms jakby chochelka ale z dziurami , albo najpeirw je wrzucam do takiego koszyczka metalowaego i poznije go podnosze , czekam az olej splynie i wyrzucam na talerz
Tirane [ Konsul ]
Fryty najlepsze wychodzą z frytkownicy, tyle że dużo oleju trzeba tam walać
No tak, ale on starcza na dlugo nie trzeba za kazdym razem wymieniac