GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Jak robicie fryty ?

03.01.2008
22:30
[1]

_SebuL_ [ Pretorianin ]

Jak robicie fryty ?

Mam problem . Jak robie takie , ze sam sobie obieram i kroje ziemniaczki to sa ok , ale jak robie mrozone to zazwyczaj sa przesiakniete olejem . Ostatnio byly troche mniej , bo rozgrzalem ostro olej i je wrzucalem z bezpiecznej odleglosci bo inaczej tluszcz przystapil do ataku . Wiec jak wy robicie mrozony fryty ,aby nie byly przesiakniete olejem ?

03.01.2008
22:32
[2]

Scatterhead [ łapaj dzień ]

można je zalać we wrzątku przed włożeniem do oleju, powinny być mniej przesiąknięte olejem

03.01.2008
22:33
[3]

Shoggoth [ oka nie wyjme ]

Wykładaj na papier, poczekaj aż troszkę osiąkną i dopiero na talerz

03.01.2008
22:33
[4]

_SebuL_ [ Pretorianin ]

adodam ze robie w zwyklym ganrku , nie mam frytkownicy ;]


hmm wrzatek mowisz ?

Shoggoth- nie daje to za duzo bo one sa w srodku przesiakniete

03.01.2008
22:33
[5]

ManUtdFan [ Centurion ]

łączę koniec kciuka i środkowego palca po czym potrząsam ręką dynamicznie w dół i w górę w wyniku czego palec wskazujacy uderza o dwa złaczone palce i wydobywa sie charakterystyczny dźwięk

do tego należy krzyczeć: " łapcie fryty"

gotowe

03.01.2008
22:33
smile
[6]

alpha4175 [ Pro Gamer ]

Fryty najlepsze wychodzą z frytkownicy, tyle że dużo oleju trzeba tam walać i jest z tym trochę zabawy, ale takie są najlepsze, frytkownica trzyma właściwą temperaturę cały czas , a to podstawa!

03.01.2008
22:34
[7]

_SebuL_ [ Pretorianin ]

alpha4175 - nie mam frytkownicy

ManUtdFan- skoro tak u ciebie wyglada robienie frytek , to nie chce wiedziec co robisz aby sie zmasturbowac

03.01.2008
22:34
smile
[8]

jajko w imadle [ Konsul ]

mrożone wrzucam zawsze na blachę do rozgrzanego piekarnika i zawsze wychodzą dobre, nie tłuste. Mikrofali nigdy do tego nie używałem bo za mało wchodzi na raz :) a frytkownicy nie posiadam.

03.01.2008
22:35
[9]

_SebuL_ [ Pretorianin ]

jajko w imadle - to mi z piekarnika jakies za suche sie wydaja ;]

03.01.2008
22:35
smile
[10]

Antemos [ Pretorianin ]

Scatterhead --> Nie jestem pewien, czy wrzucanie mokrych frytek do rozgrzanego oleju jest dobrym pomysłem. Z doświadczenia wiem, że to raczej niebezpieczne (gdzieś na forum jest moja fota. Chyba nie chcesz tak wyglądać? :D).

03.01.2008
22:36
[11]

Leilong [ STARSCREAM ]

jak w piekarniku to w ogóle nie daje oleju, a jak na patelni to tylko troszke ;)

03.01.2008
22:38
[12]

Scatterhead [ łapaj dzień ]

Antemos ->

nie mam co prawda doświadczeń w tej kwestii, bo widziałem jak to robił kto inny, ale wydaje mi się że to nie powinno mieć znaczenia? ktoś to potwierdzi?

03.01.2008
22:39
[13]

_SebuL_ [ Pretorianin ]

Leilong - na patelni fryty ? nowosc dla mnie :)

Scatterhead - ja jak wrzucalem zamorzone i troszke roztopione to jak wrzucilem jedna frytke to olej sie burzyl ze bania mala , jak garsc to prawie sie wylal , jakbym tam stal to bym mial rozlegle poparzenia raczej ;]

03.01.2008
22:47
[14]

Tomal_P [ BRAK STOPNIA ]

mi zawsze mamunia robi fryty :D

Edit: literówka

03.01.2008
22:48
[15]

alexej [ Piwny Mędrzec ]

normlanie, wysypuje na blat, ukladam w sciezke i wciagam

03.01.2008
22:49
smile
[16]

Deton [ klein Zwerg ]

Ja tam mrozone wkladam do piekarnika i są git ;)

03.01.2008
22:49
[17]

Scatterhead [ łapaj dzień ]

ja jak wrzucałem zamrożone fryty to nie miałem problemów. podgrzewałem olej do odpowiedniej temperatury a pozniej zmniejszalem ogien i powoli wkladalem frytki.

03.01.2008
22:50
smile
[18]

_SebuL_ [ Pretorianin ]

alexej - to masz chyba dziury w nosie wieksze niz w dupie :O

03.01.2008
22:53
smile
[19]

Antemos [ Pretorianin ]

Scatterhead --> Głównie chodzi o różnicę gęstości. "Pamiętaj chemiku młody, wlewaj zawsze kwas do wody" - ta sama zasada, tylko inne 'odczynniki'. Jeśli do gorącego oleju wlejesz kilka kropel wody, to łojezu :p

03.01.2008
22:53
[20]

alpha4175 [ Pro Gamer ]

_Sebul_ - Zamocno olej nagrzałeś ;) dlatego się burzył. W piekarniku też próbowałem parę razy robić, ale zawsze mi suche wychodziły :/ więc już tego nie praktykuje. Najlepsze metody to frytkownica albo garnek z olejem :P

03.01.2008
22:55
[21]

Lookash [ Senator ]

Spożywane w trakcie smażenia w dżakuzi są podobno wyśmienite.

03.01.2008
22:59
[22]

Blink! [ Generaďż˝ ]

A jak je odcedzasz po wyjeciu z garnka?

A probowałeś różnych rodzajów mrożonych frytek?

03.01.2008
23:00
[23]

_SebuL_ [ Pretorianin ]

wyjmuje takim czyms jakby chochelka ale z dziurami , albo najpeirw je wrzucam do takiego koszyczka metalowaego i poznije go podnosze , czekam az olej splynie i wyrzucam na talerz

03.01.2008
23:17
[24]

Tirane [ Konsul ]

Fryty najlepsze wychodzą z frytkownicy, tyle że dużo oleju trzeba tam walać

No tak, ale on starcza na dlugo nie trzeba za kazdym razem wymieniac

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.