jewbacca [ Generaďż˝ ]
sushi - pomoc od praktyków
no właśnie, na imprezę noworoczną zostałem obarczony zadaniem zrobienia sushi;
z produktami nie będzie problemów, są w delikatesach, sprawdzałem;
tak, wiem, że pewnie w necie są przepisy etc. ale możę ktoś sam robi/ robił
i coś doradzi, sprzeda patent, poda s p r a w d z o n y przepis itd;
jakie dodatki ?
z góry dziękuję
p.s. sake już kupiłem :-)
viesiek [ Legend ]
przepis na surową rybę... kładziesz surową rybę na stole i pyk! gotowe :p
Sephion [ One Winged Angel ]
Najwazniejsze to dobrze ugotowany, krotko ziarnisty ryz. Nie moze byc rozgotowany ani sypki. Dobry ryz to polowa sukcesu.
jewbacca [ Generaďż˝ ]
viesiek ==> a ryż ? pod rybą ? :-)
viesiek [ Legend ]
jewbacca ---> to wedle uznania, możesz lekko posypać rybę, albo od razu wysypać całą paczkę :) lub też tak jak mówisz ukryć pod rybą, jako taka niespodzianka!
Mazio [ Mr Offtopic ]
to już pół litry, chleb, ogórek i kiełbacha nie wystarczą?
jewbacca [ Generaďż˝ ]
Mazio > ciężko błysnąć flaszką i kiełbasą w towarzystwie, takie czasy nastali...
edit: Father Michael => dziękuję, obrazki do mnie przemawiają
Azzie [ bonobo ]
Kup ryz do sushi, postepuj zgodnie z instrukcja. Na poczatek ugotuj polowe ryzu, bo pewnie cos zepsujesz :)
Zrobienie sushi jest banalne, wyszlo mi zarabiste juz za pierwszym razem.
Kluczem to naprawde dobry sos sojowy (polecam Kikoman, jeden z drozszych) i wasabi. Jak sie to polaczy to nie ma szans zeby sushi zle smakowalo bo i tak czujesz tylko smak sosu i wasabi ;)
No i upewnij sie czy ryba swierza. Ja zwykle robie z lososiem i wszyscy sa zadowoleni. Nawet moim dziadkom bardzo smakowalo :) Zona mowi ze robie lepsze niz w restauracji ;)
Dark Templar [ Pretorianin ]
Garść porad dotyczących sushi:
1. Wasabi wg "nowych sushimaniaków" ma dość mocny smak, dlatego nie radzę dodawać go bezpośrednio do sushi. Ryzykujesz, że całe sushi zostanie dla Ciebie :D
2. Imbir należy traktować jako środek oczyszczający kubki smakowe. Nie powinno się zatem wrzucać go do ust razem z sushi.
3. Mieszanie wasabi i sosu sojowego to wymysł amerykański. Prawdziwi samuraje konsumują wasabi oddzielnie :D
4. Idealnym dodatkiem do sushi jest zupa miso (także dostępna w sklepach) oraz sashimi (surowe kawałki ryby). Można jeszcze machnąć sałatkę z krewetek, ogórka i majonezu. Osobiście te dodatki ubóstwiam :D
5. Z ogólnodostępnych wypełnień sushi polecam paluszki krabowe, łososia, ogórka i różne smakowe odmiany śledzika w oleju.
Jeśli byś miał jakiekolwiek pytania, to wal śmiało. Ostatnio mam dość często styczność z sushi, więc coś niecoś pomogę :D