GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Przepis na dobra pizze

03.09.2002
21:12
smile
[1]

Plooshoreq [ Centurion ]

Przepis na dobra pizze

Jeżeli znasz przepis na dobra pizze albo znasz adres strony na ktorej taki jest umieszczony to napisz to właśnie tu.

03.09.2002
21:22
smile
[2]

Pik [ No Bass No Fun ]

Smaczny watek, mi takze przydalby sie przepis poniewaz jutro wlasnie mam zamiar robic pizze.

03.09.2002
21:23
[3]

Azzie [ Senator ]

Ja znam. Na prawie identyczna z ta jaka daja w Pizza Hut. Ostatnio dwa dni robilem pod rzad pizze dla calej rodziny i nie wiem czemu ale mam ochote zrobic nastepna :)))

03.09.2002
21:25
[4]

Azzie [ Senator ]

Oto przepis. Dostalem go od Banan (dzieki! :) ) i wyszlo naprawde lepiej niz rewelacyjnie. Jesli ktos chce moje tlumaczenie lub kilka dobrych rad to nie ma sprawy :) Pizza Hut Original Pan Pizza 1 1/3 cups Warm water (105F) = 40oC 1/4 cup Non-fat dry milk 1/2 teas. Salt 4 cups Flour 1 Tbls. Sugar 1 pk. Dry yeast 2 Tbls. Vegetable oil (for dough) 9 Oz. Vegetable oil (3 oz. per pan) = 250 g Butter flavored Pam Put yeast, sugar, salt, and dry milk in a large (2 qt.) bowl. Add water and stir to mix well. Allow to sit for two minutes. Add oil and stir again. Add flour and stir until dough forms and flour is absorbed. Turn out on to a flat surface and knead for about 10 minutes. Divide dough into three balls. In three 9" cake pans, put 3 Oz. of oil in each making sure it is spread evenly. Using a rolling pin, roll out each dough ball to about a 9" circle. Place in cake pans. Spray the outter edge of dough with Pam. Cover with a plate. Place in warm area and allow to rise for 1 to 1 1/2 hours. Sauce: 1 8 Ounce Can Tomato Sauce 1 Teaspoon Dry Oregano 1/2 Teaspoon Marjoram 1/2 Teaspoon Dry Basil 1/2 Teaspoon Garlic salt Combine and let sit for 1 hour. For Each Nine Inch Pizza: 1. Preheat oven to 475F 2. Spoon 1/3 cup sauce on dough and spread to within 1" of edge. 3. Distribute 1 1/2 Oz. shredded mozzarella cheese on sauce. 4. Place toppings of your choice in this order: Pepperoni or Ham Vegetables Meats (cooked ground sausage or beef) 5. Top with 3 Oz. mozzarella cheese 6. Cook until cheese is bubbling and outer crust is brown. 7. Cut in six slices.

03.09.2002
21:29
[5]

banan [ Leniwiec Pospolity ]

Azzie, łajzo;)) Miales napisac wrazenia na maila, czuje sie taki pokrzywdzony;))

03.09.2002
21:29
smile
[6]

Mr_Baggins [ Senator ]

Ile to jest 475 F na normalną temperaturę?

03.09.2002
21:31
[7]

banan [ Leniwiec Pospolity ]

Baggins--> 105F = 40 C ==> 1C= 2,63F 475F=180C:)

03.09.2002
21:31
smile
[8]

Plooshoreq [ Centurion ]

Azzie --> Jak bys mogl to wrzuc tlumaczenie

03.09.2002
21:32
[9]

Azzie [ Senator ]

Banan: Wiem :( Ale zapomnialem a pozniej stwierdzilem ze jak napisze to bedziesz czul sie pokrzywdzony ze tak pozno ;) Mr_Baggins: To jest 250 st. C

03.09.2002
21:34
[10]

Azzie [ Senator ]

banan: Oj cos nie tak ;))) Wzor na liczenie masz niepoprawny z tej prostej przyczyny ze 0 stopni C NIE ROWNA sie zeru stopni F. Poprawny wzor to: Tc=(Tf-32) * 5/9

03.09.2002
21:34
[11]

banan [ Leniwiec Pospolity ]

Azzie---> Mysle ze kwiaty i BMW wystarcza jako przeprosiny;))

03.09.2002
21:37
[12]

Azzie [ Senator ]

Banan: I jeszcze pare uwag z tego co zauwazylem: Z oliwa na blasze nie mozna przesadzic bo oprocz tego ze nie przywiera (dobrze) to robi sie bardzo gleboko w ciasto taka warstwa chrupka - nie wiem jak to dokladnie okreslic, cos jak skorka chleba (zle)... Odkrylem ze rozsadna ilosc maki pod ciastem rowniez dobrze zdaje egzamin. Za to smarowac nalezy brzegi pizzy olejem zeby ladnie sie przypiekly (z ta wilgocia z sosu okazalo sie bulshit ;) no chyba ze ktos zupe leje na pizze :)) ) Zaraz to przetlumacze.

03.09.2002
21:39
[13]

banan [ Leniwiec Pospolity ]

Azzie---> Blaszke chyba lepiej smarowac jakims wacikiem - wtedy jest cieniutko oleju i miodzio:)

03.09.2002
21:52
[14]

Azzie [ Senator ]

Skladniki: * 1 i 1/3 szklanki cieplej wody (ok 40 st. - ale moze byc cieplejsza - po prostu moze byc za goraca zeby ciasto ugniatac) :) * 1/4 szklanki odtluszczonego mleka w proszku (moze byc granulowane, whatever) * 1/2 lyzeczki od herbaty soli * 4 szklanki maki * 1 lyzka stolowa cukru * 1 opakowanie suchych drozdzy (moze byc np drozdze Instant Dr. Oetkera) * 2 lyzki stolowe oleju roslinnego (do ciasta) * troche jeszcze oleju do celow innych ;) * a takie dziwne gowno ktorego i tak w Polsce nie kupisz a spokojnie mozesz uzyc zamiast tego oleju. Aha jak ktos zobaczy w Polsce cos co przypomina butter flavored Pam to prosze o kontakt na maila :) Przepis: Wrzuc drozdze, cukier, sul i mleko w proszku do duzej miski (naprawde duzej ale nie do mycia :P ). Dodaj wode i wymieszaj dobrze. Pozwol osiasc przez 2 minuty. Dodaj olej i znow wymieszaj. (tak naprawde to mozesz to zrobic od razu - trzeba sobie zycie upraszczac) Dodaj make i mieszaj dopoki nie wytworzy sie ciasto i maka jest zabsorbowana (wywal lyzke i mieszaj lapkami. jak za lepkie dosyp maki, tak abys mogl spokojnie ugniatac i walkowac). Ugniataj przez 10 minut. Podziel ciasto na iles czesci i uformuj z nich placki odpowiedniej grubosci i wielkosci (zalezne od preferencji i mozliwosci technicznych). Ja lubie male ale bardzo grube pizze wiec dziele ciasto na dwie czesci. Ty mozesz zrobic to inaczej. Po zrobieniu placka przykryj go i zostaw na godzine do poltorej aby uroslo. Nie zapomnij podsypac maki lub oleju polac na powierzchnie na ktora kladziesz placek, bo po godzinie go nie odlepisz. Jesli masz formy do pizzy to masz fajnie :P i mozesz od razu wlozyc tam placek. Sos: * 250 g sosu pomidorowego (nie koncentratu - choc moze byc, ani tez soku pomidorowego. musi byc odpowiedniej gestosci, najlepszy jest zageszczany przecier pomidorowy - jesli jest za rzadki zagesc maka) * 1 lyzeczka od herbaty suchego oregano * 1/2 lyzeczki od herbaty majeranku * 1/2 lyzeczki od herbaty basylii * 1/2 lyzeczki od herbaty soli czosnkowej Zmieszaj i postaw na godzine. Wracamy do pizzy: Rozgrzej piekarnik do 250 st. C Wylej odpowiednia czesc sosu na pizze i rozprowadz tak aby byl okolo 2 cm od krawedzi (w srodku tez :P ) Posmaruj krawedzie olejem. Posyp serem mozarella (moze byc inny bo mozarella choc dobra to pierunsko droga...) Poloz inne dodatki jak mieso, peperonni (po polsku salami :) ), warzywa itp Piecz az brzegi zaczna sie zarumieniac, a wtedy posyp reszta sera ktora chcesz miec na pizzy. Gdy caly ser juz sie stopi, wyjmij, zjedz i badz dumny ;) Jak widzicie tlumaczenie nie jest doslowne ;) bo musialem dostosowac przepis do warunkow polskich :)

03.09.2002
21:52
[15]

Azzie [ Senator ]

O Boze... Napisalem sol przez U... Wiecej nie zajrze do tego watku :P

03.09.2002
21:56
[16]

xywex [ mlask mlask! ]

Azzie --> Jesteś moim bogiem :-)

03.09.2002
21:57
smile
[17]

Plooshoreq [ Centurion ]

Thx Azzie Troche skomplikowane ale sprobbuje

03.09.2002
22:00
[18]

banan [ Leniwiec Pospolity ]

xywex---> A ja twoim bożkiem:))

04.09.2002
09:42
[19]

majkel [ Konsul ]

przeciez to cos co podaja w PH - to sie do niczego nie nadaje. najlepsza jest pizza wlasnej roboty, w ktorej najadasz sie farszem a nie ciastem... przepis ciasto: - pol kostki drozdzy - lyzka stolowa oliwy - 2,5 szklanki maki - 0,5 szklanki wody - pol lyzki stolowej soli farsz: - 0,5 kg pieczarek - 3 papryki - 0,2 kg salami / 1 filetowana piers kurczaka - 2 pomidory - 2 male lub 1 srednia cebula - 3 zabki czosnku - 3 gatunki sera - najlepiej nie tartego a krojonego w duze plastry. ciasto - wiadomo - wrzucasz wszystko do miski, mieszasz az nie powstanie jednolite ciasto. ciasto mozna odlozyc do lodowki na jakas godzine - ladnie sobie podrosnie. farsz - poza serem - wszystko ladnie i drobno kroimi - z pomidorow mozna wyparzycz skore, papryke pozbawiamy nasion. wszystko wrzucamy na rozgrzana oliwe na patelni i dusimy, az woda z pieczarek, pomidorow i papryki wyparuje (farsz "skurczy sie" do polowy poczatkowej objetosci). pozniej farsz laduje na ciescie, a na sama gore kladziemy plastry sera i do rozgrzanego do 180C piekarnika wkladamy towar na 25 minut. oczywiscie blache nalezy natrzec zawczasu oliwa. ot i cala filozofia.

07.09.2002
07:53
smile
[20]

Plooshoreq [ Centurion ]

Azzie--> Wczoraj robilem ta pizze. Na poczatku myslalem ze nic z tego nie wyjdzie bo duzo maki dalem (strasznie sie lepilo prz ugniataniu i rozprowadzaniu po blasze). Ale okazalo sie ze pieknie wyrosla i byla pyszna THX

07.09.2002
08:32
smile
[21]

Hellmaker [ Nadputkownik Bimbrojadek ]

Jak chcecie cienko oleju, żeby nie przesadzić, to mniej więcej w cenie oleju (niewiele drożej) można w markecie kupić bardzo dobry olej w sprayu :) Daję świetną cieniutką warstewkę :) I wbrew pozorom nie rozsprayowuje się po całej kuchni :D

07.09.2002
11:38
[22]

mateusz2 [ Senator ]

No Azzie chyba jakos niedługo wypróbuje ten przepis(za dużo pozytyywnych wrażen:))

07.09.2002
11:52
[23]

Azzie [ Senator ]

Plooshoreq: Jak sie za bardzo lepi to wlasnie za malo maki. a za duzo wody. Ale to nie problem. Hellmaker: GDZIE WIDZIALES TEN OLEJ W SPRAYU??? Jak sie nazywal, w ktorym markecie??? MOW MOW MOW PROOOSZE :) Ja tego szukalem cholera caly dzien i nie znalazlem...

09.09.2002
21:07
smile
[24]

Plooshoreq [ Centurion ]

No czemu tylko dwa przepisy. Tylko na tyle was stać ?

09.09.2002
22:06
[25]

Kencik [ Konsul ]

Plooshoreq -- a myślisz, że pizze mozna robic na tysiące sposobów?????? To nie jest zupa, że można taka i taka i taką..... to jest po prostu pizza, na którą jest kilka sposobów i tyle

10.09.2002
00:00
[26]

Azzie [ Senator ]

A jak masz juz najlepszy (czytaj: ten moj) to nie potrzebujesz szukac dalej :)

10.09.2002
00:06
[27]

LooZ^ [ be free like a bird ]

Azzie : Jak jestes jeszcze moglbys mi sie na gg odezwac? ;P Chcialbym o cos spytac w zwiazku z pizza :>

10.09.2002
14:14
[28]

banan [ Leniwiec Pospolity ]

Looz--> jak Azziego nie bedzie to odezwij sie do mnie - ten przepis i tak wyszedl ode mnie to moze cos pomoge;)

10.09.2002
14:36
smile
[29]

PePe [ Centurion ]

Proponuję spróbować na tej stronie. Wychodzi naprawdę niezła. Pozdrawiam PePe

10.09.2002
14:41
[30]

mi5aser [ Nawiedzający Sny ]

Azzi --> już chciałem pisać że ja znam przepis na najlepszą na świecie pizze ale mówię, nie przeczytam co inni pisza czytam czytam i oczom nie wierzę Azzi podał przepis na moją super mega dobrą pizze : )) mogę powiedzieć tylko tyle robię w/g tego przepisu już od jakiś 2 lat pizze, przez ten czas doświadczenie nauczyło mnie wielu "sztuczek" ale moim zdaniem nigdzie się takiej dobrej pizzy nie kupi : )))))

11.09.2002
00:19
[31]

dingo_dor [ Konsul ]

mam prosty przepis! 2 szklanki mąki pół szklanki wody łyżka oliwy odrobina drożdży wymieszać, odczekać 2h, aż wyrośnie rozwałkować, posmarować tłuszczem formę, ułożyć ciasto na to sos pomidorowy, tarty ser i dodatki według gustu do piekarnika na 40minut

11.09.2002
01:03
smile
[32]

Arczens [ Legend ]

===>banan, Azzie Wszyscy się tak podniecają to i ja jutro rozpoczne produkcje tej pizzy :)

11.09.2002
01:07
[33]

dingo_dor [ Konsul ]

-----> arczens wpadnij do mnie na pizze, założe się, że żaden facet nie zrobi lepszej. bo robienie pizzy troche ostatnio trenowałam.

11.09.2002
08:21
smile
[34]

Eliash [ Generaďż˝ ]

Wy nic nie wiecie o robieniu PIZZY !!! Oto niezawodny przepis na moją pizze ! Kupujemy w sklepie tzn. "PIZZE PIECZARKOWĄ" co jest kawałkiem ciasta posypanym odrobiną sera na aluminiowej tacce, łatwo to cudo rozpoznać bo na oko ma średnice o połowe mniejszą niż normalna pizza. Kładziemy na to grube plastry sera, plaseterki salami i pokrojone dwa ząbki czosnku. solimy, pieprzymy, paprykujemy. Polewamy to pewną ilością ketchupu pikantnego. Następnie wkładamy do cudo do mikrofalówki (najlepiej z grillem) na podstawke nastawiamy na grill+mikrofale 300W na 7 minut. Cudo! mówie wam !!!!! ps. Czy wspominałem ze cierpie na wrzody ?? :)))))))

11.09.2002
08:38
smile
[35]

Logan [ Bad Medicine ]

Jestem pod wrażeniem! :) Wątek nt. gotowania/pieczenia, a wypowiadają się sami panowie. Jestem z nas dumny ;)))

11.09.2002
08:46
[36]

mi5aser [ Nawiedzający Sny ]

Eliash --> hehe ja też mam wrzody, pizza na tacce jest paskudna, już wolę przepis: biorę telefon i kręcę 536 36 36 ; )))

21.09.2002
07:04
smile
[37]

Plooshoreq [ Centurion ]

up :-)

21.09.2002
08:40
[38]

pezz [ >> ExtraPezz << ]

Hmm ja tam lubie wlasna pizze na cienkim ciescie do tego pieczarki, papryka, ser, rozne przyprawy itp gdy sie juz zrobi lejemy butle ketchuapu i jestesmy syci :)

21.09.2002
09:44
[39]

hakirek [ Legionista ]

spytaj się mojej mamy :P ona to jak zrobi pizze to w pół godziny niema jej 2 blachy!!!!!

21.09.2002
10:26
[40]

Vein [ Sannin ]

wyglada na to że i ja dzisiaj zrobie pizze.......

21.09.2002
11:30
[41]

pezz [ >> ExtraPezz << ]

Wlasnie skonsumowalem ogromna pizze wlasnoreczna :D

21.09.2002
11:40
smile
[42]

Seboos [ BIKE-INEEDMIQ-CLIMB ]

eeee ja tam otwieram zamrazalnik ... i zazwyczaj leza one ... placki do pizzy :) , biore takiego placka ... i zaleznie od zajawki ... moge z pizzy zrobic wieze eifla badz nie ... ludzie troche kreatywnosci ! po co wam przepis na pizze ? no na ciasto to sie zgodze ... ale ja omijam kwestie ciasta gotowymi plackami :)))

21.09.2002
11:53
smile
[43]

Sephion [ One Winged Angel ]

Przepisu na ciasto nie mam wiec podam tylko to co ma juz byc "na gorze" A wiec: Najpierw sos pomidorowy w dosyc duzej ilosci (ale nie zeby plywal ten sos) Nastepnie kladziemy ser tak zeby przykryl sos (dosyc duzo sera) Nastepnia jakas szynka (tunczyk, salami, co kto woli), pieczarkiw w niezbyt duzej ilosci (lekko podsmazone) Kladziemy na to ser i polewamy sosem pomidorowym (tylko nie ketchupem) sosu dajem mniej niz przedtem tak tylko zeby bylo. Na gore dajemy jeszcze jakies miesko (szynka, saiami itd.) i kilka plasterkow pieczarek. Jak ciaste bedzie cienkie i bedzie piec sie ok. 20 minut to pizza powinna byc smaczna Smacznego

21.09.2002
17:02
[44]

Vein [ Sannin ]

hmm mam pytanko, jakie warzywka by sie nadawały na pizze ( nie lubie oliwek, pieczarek i ogórkuff)

21.09.2002
17:24
[45]

PC_Maniac [ Konsul ]

SŁuchajcie Koompela podała mi przepis na megaspeed Pizza (niezła, a można zrobić w 15 min.). garnirowanie (farsz dla tych co nie wiedzą co to garnirowanie- no to co na wierzchu) taki jak w normalnej Pizz'y. Ale zamiast ciasta zróbcie omlet, pogarnirować i podpiec wszycho razem. Prrawda, że szybka. (i rzeczywiście smaczna, wiem, że to nie to samo, ale jak się nie ma co się lubi....)

21.09.2002
18:19
smile
[46]

Arczens [ Legend ]

===>Azzie ta pizza to zajebiozka wyszła tylko ciasto mi urosło na jakieś 5-6 cm i 3 dni ją jadłem następnym razem jak będe robił to wezme połowe tego :)

22.09.2002
17:20
[47]

Vein [ Sannin ]

ehh zrobilem ciasto, zrobilem sos, ale co dać na ta pizze, jakie warzywa ? bo salami i kielbase mam...

22.09.2002
17:29
[48]

pezz [ >> ExtraPezz << ]

Vein: a moze zrob to po swojemu ? :)

22.09.2002
17:39
[49]

ssjmichal [ Pretorianin ]

Arczens - ROTFL :) Azzie - chyba wypoboje przepisik

22.09.2002
17:49
[50]

Vein [ Sannin ]

no i robie po swojemu, troche cebulu, troche pomidoruff, dużo kiełbasy i peperoni.....

22.09.2002
18:18
[51]

Vein [ Sannin ]

jak ta pizza mi wyjdzie i bedzie smaczna to bede robil to co tydzien, hmm tylko zmeczylem troche palce przy tym 10-cio minutowymugniataniu ciasta....

22.09.2002
18:40
[52]

Vein [ Sannin ]

hmm stwierdzilem ze 3eba nastawiac nizdsza temperature, ale dluzej piec ta pizze, aha i dawac malo "mokrych" dodatków

22.09.2002
18:41
smile
[53]

pisz [ nihilista ]

Mam pytanie: na ile osób jest taka pizza...bo nie wiem czy przez tydzień będę miał ochotę jeść to samo :)

22.09.2002
18:45
[54]

Vein [ Sannin ]

ja pizze z polowy skladnikow zjem sam i jeszcze bede glodny.....

22.09.2002
18:45
[55]

Vein [ Sannin ]

aha i jeszcze jedno, radze dawać jak najcieńsze ciasto bo bedzie zarumienione po brzegach a w środku jeszcze wilgotne

30.10.2002
22:37
[56]

Plooshoreq [ Centurion ]

czy pizza moze rosnac przy grzejniku bo ostatnio tak zrobilem i niedobra byla

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.