GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Pierniki - co, jak i kiedy?

25.11.2007
11:21
[1]

MadaKosnik [ Kocham Polki ]

Pierniki - co, jak i kiedy?

Właśnie zdecydowałem się na wypiek świątecznych pierników. I teraz kilka pytań do was GOLowicze:
1) Znacie jakiś sprawdzony przepis?
2) Ile takie pierniki muszą leżakować (i czy w ogóle muszą)

Za każdą odpowiedz bóg zapłać :)

mirencjum --> słyszałem że takie pierniki muszą leżeć miesiąc, ale pewności nie mam więc pytam :)

25.11.2007
11:24
smile
[2]

mirencjum [ operator kursora ]

Czy to już święta?



Pierniczki Aganiok.
50 dag miodu (ja dodaję naturalny ale sztuczny też może być), 2 niepełne szklanki cukru, 25 dag masła lub margaryny, 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej, 4 jaja, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 szklanki mleka, 1 szklanka siekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej, 1/2 szklanki rodzynek, 1 czubata łyżka ciemnego kakao, 2 płaskie łyżeczki cynamonu, 2 płaskie łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, (bakalie można oczywiście zmienić wg uznania), szczypta soli

Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się wszystkich składników. Powstałą masę wystudzić. Do masy dodać mąkę, jaja, sól, kakao, przyprawy oraz rozpuszczoną w zimnym mleku sodę. Rodzynki sparzyć i drobno posiekać. Ciasto dobrze wyrobić (można to zrobić ręcznie, można też użyć malaksera), pod koniec dodać bakalie. Ciasto (które ma w tym momencie lepką konsystencję) należy przełożyć najlepiej do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (najlepiej do chłodnej spiżarni). Ciasto kiedy odpoczywa powinno zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej na zwięzłą i twardawą. Po kilku tygodniach, możemy przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto należy zagnieść, podsypując w miarę potrzeb mąką, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. i wykrawać pierniki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniki i piec ok. 15 minut. Pierniki oczywiście, jak to pierniki, zrobią się twardawe po upieczeniu. Dlatego należy je włożyć do metalowej puszki i poczekać ok. tygodnia, aż zmiękną.


25.11.2007
11:32
smile
[3]

Tomatos [ Pretorianin ]

poszukaj w necie

25.11.2007
11:57
smile
[4]

MadaKosnik [ Kocham Polki ]

Tomatos --> sprawdzony

25.11.2007
12:22
smile
[5]

HP Killer [ Centurion ]

pierniki to pierniki nie lepiej iść do sklepu i kupić?co?

07.12.2007
22:46
[6]

MadaKosnik [ Kocham Polki ]

mirencjum --> dziękuję bardzo, dzisiaj piekłem i podjadłem trochę, bardzo dobry przepis :)

HP Killer --> nie ... Mnie pieczenie odpręża :P

07.12.2007
22:50
smile
[7]

mirencjum [ operator kursora ]

Ale pierniki miały być na święta!

07.12.2007
22:54
smile
[8]

eLJot [ a.k.a. księgowa ]

MadaKosnik --> Jutro mama przekaże mi "tajny" przepis na pierniki, to później wrzucę ;)

Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce - aż tyle?

07.12.2007
23:01
smile
[9]

Flyby [ Outsider ]

"MIODOWNIK LITEWSKI:
2/3 szklanki miodu
14 dag cukru
1/3 szklanki ciemnego piwa
4 żółtka
2 czubate łyżeczki przyprawy piernikowej
40 dag mąki
2 dag oleju
2/3 łyżeczki sody
2 dag drożdży
10 dag powideł (najlepiej morelowych)
sól

Miód roztopić, ubić żółtka z cukrem, rozetrzeć w nich drożdże i powidła i
połączyć z miodem. Dodać korzenie, olej, piwo, przesianą mąkę wymieszaną z sodą
i sól. Dobrze wymieszać (ciasto ma być gęste).
Piec 30 minut w temperaturze 175°C.

Uwagi:
Ja dodaję drożdże suszone (1 paczuszkę).
Powidła niestety śliwkowe, bo nie mam zaprzyjaźnionego dziłkowca z morelami,
aby zrobić powidła.
Można dodać bakalie, jeśli ktoś ma ochotę, ale mnie najbardziej smakuje to
ciasto w postaci klasycznej. "

..robić mi się tego nie chciało ale dzisiaj kupiłem już trzeci raz (w Almie ;)) i to jest b.smaczna odmiana piernika ;)

07.12.2007
23:30
smile
[10]

MadaKosnik [ Kocham Polki ]

mirencjum --> jeszcze muszą spulchnieć :)

eLJot; Flyby - już zrobiłem :P

Poza tym te kilka tygodni to lekka przesada, wystarczą 2 :)

09.12.2007
14:44
smile
[11]

eLJot [ a.k.a. księgowa ]

Ja zapodam takie pierniki, które się w dzień robi, a nie w miesiąc ;P

1/2 kg mąki
6 dkg masła
25 dkg miodu (najlepiej naturalnego)
12 dkg cukru (1/2 szklanki)
1 jajko
2 łyżki kakao
przyprawa do piernika (1-2 opakowania, zależy od gustu)
2 łyżeczki sody

Miód zagotować z masłem, dodac cukier, przyprawę do piernika. Po wystygnieciu dodać resztę składników (musi być na tyle chłodne, żeby jajko się nie ścięło), wyrobić ciasto. Gdyby ciasto było "wolne" można dodać mąki. Rozwałkować (najlepiej na mące, żeby się nie lepiły), wykroić pierniki i do pieca na około 10-12 min

Gotowe pierniki ozdabiamy zawsze lukrem, migdałem lub orzechem włoskim, ozdobami, itp.

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.