gacek [ FISHKI dot NET ]
Piliście kiedyś ?
Tak mi wpadło dzisiaj do głowy , że za młodego w sklepach były aromaty do ciast w butelkach 250 ml.
Spijało się tego troche :)
Była chyba jakaś luka prawna która pozwalała na produkję aromatów o takich pojemnościach, a że było tanie jak na alkohol 40 procentowy to.... :)
Szukam własnie informacji na ten temat i jakoś pusto
Judith [ Legend ]
Gacek, litości... :) Woda brzozowa ci się znudziła, czy jak? ;)
COREnick [ LaNuit AppartientANous ]
Nie ma jak denaturat ;P
Doom III [ Pretorianin ]
Teraz też są tylko że malutkie - kilkanaście mililitrów. I nie zawierają alkoholu tylko etylowanilinę.
Randone [ Generaďż˝ ]
hahaha
nigdy nie wpadlem na taki pomysl :)
btw, gacek dziekuje za pomoc w odnalezieniu watku o stronce www
gacek [ FISHKI dot NET ]
Judith >>> alez skąd :D, tak tylko wspominam sobie stare czasy .
Ps. Najbardziej kuriozalnym wynalazkiem była woda po goleniu Samson , dodawana w niewielkich ilościać do nalewki miodow-miętowej :) Pamiętam ta nutkę dekadencji w krystaliczno niebieskiej poświacie Samsona
camelx [ Pretorianin ]
Aromaty do ciast i miały 40% ?
Vidos [ Legend ]
W życiu takich wynalazków nie piłem.
kamyk_samuraj [ Senator ]
Nad wszystko inne - borygo... A potem wizyta w szpitalu i sami leja w ciebie upragnione %
Kanon [ Befsztyk nie istnieje ]
Aromaty - substancje użyte albo przeznaczone do użycia w lub na środkach spożywczych do nadania zapachu i/albo smaku. Definicja obejmuje również surowce stosowane do ich produkcji. Aromatem określa się substancje aromatyczne, preparaty aromatyczne, aromaty przetworzone, aromaty dymu wędzarniczego oraz ich mieszaniny. Substancje aromatyczne są to substancje chemicznie zdefiniowane (zidentyfikowane) o właściwościach aromatyzujących:
# naturalne - otrzymane przez odpowiednie procesy fizyczne (włączając destylację i ekstrakcję rozpuszczalnikami) lub enzymatyczne albo mikrobiologiczne z oryginalnych surowców roślinnych lub zwierzęcych lub po ich przetworzeniu do spożycia przez ludzi, tradycyjnymi metodami produkcji żywności (uwzględniając suszenie, fermentację, prażenie i wysuszenie).
# identyczne z naturalnymi - otrzymane przez chemiczną syntezę lub wyodrębnienie przy zastosowaniu procesów chemicznych substancji, które pod względem chemicznym są identyczne z substancjami naturalnie występującymi w oryginalnych produktach roślinnych lub zwierzęcych określonych pod lit. a).
# syntetyczne - otrzymane na drodze syntezy chemicznej i nie posiadające chemicznie identycznych odpowiedników substancji naturalnych obecnych w oryginalnych produktach roślinnych lub zwierzęcych, określonych pod lit. a).
Preparaty aromatyczne - oznaczają produkty inne niż substancje określone wyżej (pod lit. a), zagęszczone lub nie (mieszaniny), o właściwościach aromatyzujących, otrzymane w drodze odpowiednich procesów fizycznych (włączając destylację i ekstrakcję rozpuszczalnikami ekstrakcyjnymi) albo procesów enzymatycznych lub mikrobiologicznych z oryginalnych materiałów roślinnych lub zwierzęcych, w postaci surowców lub po ich przetworzeniu do spożycia przez ludzi, tradycyjnymi procesami produkcji żywności (włączając suszenie, podsuszanie, prażenie i fermentację).
Aromaty przetworzone - oznaczają produkty otrzymane zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną przez ogrzewanie do temp. 180°C przez okres czasu nie dłuższy niż 15 minut, mieszaniny składników niekoniecznie posiadających właściwości aromatyzujące, z których co najmniej 1 składnik zawiera azot aminowy, a inny jest cukrem redukującym.
Aromaty dymu wędzarniczego - ekstrakty dymu wędzarniczego stosowanego w tradycyjnych procesach wędzenia żywności.
Określenia powyższe nie obejmują:
# - jadalnych substancji i produktów przeznaczonych do konsumpcji jako takie, z lub bez procesów rekonstytucji,
# - substancji, które posiadają własny słodki, kwaśny lub słony smak,
# - oryginalnych produktów roślinnych lub zwierzęcych posiadających właściwości aromatyzujące, jeżeli nie są one użyte jako źródła aromatyzowania.
Do produkcji aromatów wolno stosować surowce aromatyczne i substancje aromatyczne pochodzące z następujących źródeł:
# aromatyzujące źródła surowcowe skomponowane ze środków spożywczych, ziół i przypraw normalnie uznawane za środki spożywcze,
# aromatyzujące źródła surowcowe skomponowane z surowców roślinnych lub zwierzęcych nie uznawane jako żywność,
# substancje aromatyzujące otrzymane fizycznymi, enzymatycznymi lub mikrobiologicznymi procesami z surowców roślinnych lub zwierzęcych,
# chemicznie syntetyzowane lub chemicznie wyizolowane substancje aromatyzujące, identyczne pod względem chemicznym z substancjami aromatyzującymi naturalnie występującymi w żywności, ziołach i przyprawach uznanych za żywność,
# chemicznie syntetyzowane lub chemicznie wyizolowane substancje aromatyzujące, identyczne pod względem chemicznym z substancjami obecnymi w surowcach roślinnych i zwierzęcych nie uznawanych za żywność,
# chemicznie syntetyzowane lub chemicznie wyizolowane substancje aromatyzujące inne niż określone w pkt 4 i 5,
# wyjściowe surowce użyte do produkcji aromatów dymu wędzarniczego i aromatów przetworzonych (process flavourings) oraz warunki reakcji, w jakich są one preparowane.
A. NATURALNE 1)
I. Olejki eteryczne NazwaSurowiec roślinnyCzęści roślin, z których otrzymuje się olejekanyżowyPimpinella anisum L.owocearcydzięglowyAngelica archangielica L.owoce, korzeniebadianowyIllicium verum Hook.owocebazyliowyOcimum basilicum L.kwitnące zielebejowyPimenta racemosa J.W. MooreliściebergamotowyCitrus bergamina (Risso et Poit.)naowocnia, liście, gałązkicebulowyAllium cepa L.cebulaczosnkowyAllium sativum L.cebulacynamonowyCinnamomum zeylanicum Blumekora, liście, gałązkicytronelowy cejlońskiCymbopogon nardus L.cała naziemna część roślinycytronelowy jawajskiCymbopogon winterianus Jowittcała naziemna część roślinycytrynowyCitrus limon Burm.naowocnia, liścieeukaliptusowyEucalyptus globulus Lab.liście, szczyt pędu, gałązkieukaliptus citriodoraEucalyptus Citriodora W.J.Hookerliście, gałązkiestragonowyArtemisia dracunculus L.zielefenkułowy gorzkiFoeniculum vulgare P.Mill. var. Amarakwiatostany, górne liściefenkułowy słodkiFoeniculum vulgare P.Mill. var. DulceowocegeraniowyPelargonium graveolens L'Heritzielegorczyczny (gorczycowy)Brassica nigra (L.) Koch.nasionagoździkowyEugenia caryophyllata Thunb.pąki, liście, łodygigrejpfrutowyCitrus paradisi MacfaydennaowocniagwajakowyGuaiacum officinale L.drewnojałowcowyJuniperus communis L.szyszkojagodyjodłowyAbies alba Mill.cetynakamforowyCinnamomum camphora L.drewnokardamonowyElletaria cardamonum L.owocekasjowy (cynamonowy chiński)Cinnamomum cassia Blumeliście, gałązki, korakminkowyCarrum carvi L.owocekolendrowyCorriandrum sativum L.owocekoprowyAnaethum graveolens L.owoce, zielekubebowyPiper Cubeba L.owocelawendowyLavendulla officinalis Chaix.kwitnące zielelemongrasowyCymbopogon citratus Stapfzielelebiodkowy (origanum)Origanum vulgarum L.kwitnące zielelimetowyCitrus aurantifolia (Christm) SwinglenaowocnialubczykowyLevisticum officinale Koch.korzenie, owocemajerankowyOriganum majorana L.kwitnące zielemandarynkowyCitrus reticulata BlanconaowocniamarchwiowyDaucus carrota L.owoce, nasionamelisowyMelissa officinalis L.zielemięty kędzierzawejMentha spicata var. Crispa auct.zielemięty pieprzowejMentha piperita L.zielemigdałowyPrunus armeniaca L.nasionamuszkatołowy z kwiatuMyristica fragrans Houtt.osłonka kwiatumuszkatołowy z gałkiMyristica fragrans Houtt.nasionaneroliCitrus aurantium L.kwiatypalmarozowyCymbopogon martini W.Watsoncała naziemna część roślinypetitgrainCitrus aurantium L.liście, gałązkipietruszkowyPetroselinum sativum Hofm.owoce, liściepieprzowyPiper nigrum L.owocepimentowyPimenta dioica (L.) Merr.owoce, liściepiołunowyArtemisia absinthium L.zielepomarańczowy gorzkiCitrus aurantium L.naowocniapomarańczowy słodkiCitrus sinensis (L.) Osbeck.naowocniarozmarynowyRosmarinus officinalis L.kwitnące ziele, liścieróżanyRosa damascena Mill.kwiatyrumiankowyMatricaria chamomilla L.kwiatostanyrumianku rzymskiegoAnthemis nobilis L.kwiatostanyselerowyApium graveolens L.owoce, liściesosnowyPinus silvestris L.cetyna (pędy)świerkowyPicea excelsa (Lam.) Lk.cetyna (pędy)szałwiowySalvia officinalis L.kwitnące zieleszałwi muszkatołowejSalvia sclarea L.kwitnące zieletatarakowyAcorus calamus L.kłączetymiankowyThymus vulgaris L.kwitnące zielewintergrinowyGaulteria procumbens L.liście
II Olejki destylowane/frakcjonowane pozbawione części składników bergamotowy odterpenowanybergamotowy bez bergaptenucytrynowy odterpenowanycytrynowy wielokrotnie frakcjonowanygrejpfrutowy odterpenowanygrejpfrutowy wielokrotnie frakcjonowanymandarynkowy odterpenowanymandarynkowy wielokrotnie frakcjonowanymięty odmentolowanypomarańczowy odterpenowanypomarańczowy wielokrotnie frakcjonowanyterpeny cytrynoweterpeny pomarańczoweterpeny mandarynkowe
III. Izolaty - składniki olejków wydzielone metodą destylacji frakcjonowanej NazwaPochodzenie - nazwa olejkualicynaczosnkowyanetolanyżowy, badianowyanyżowy aldehydanyżowy, badianowy, akacjowybisabolenbadianowy, opoponaksowy, jodłowy, sandałowycymeniglastecynamonowy aldehydcynamonowycytralcytrusowe, Litsea cubebacytronellalcitronelowy, Eucalyptus citriodoracytronellalcytronellowy , werwenowydekanalcytrusoweeugenolgoździkowyeukaliptoleukaliptusowygeraniolgeraniowy, palmarozowyironirysowyizoeugenolgoździkowy, cynamonowyjononykastusowy, Bornia Megastigmakarwonmięty kędzierzawej, kminkowy, koprowylimonencytrusowelinalollawendowy, kolendrowymentolmiętowynerolowyneroli, pomarańczowy gorzki, petitgrain, różanyoctan linalilulawendowy, kolendrowysalicylan metyluwintergrinowy, brzozowy amerykański z koryterpineolsosnowy, terpentynowyterpinen-4-olcyprysowy, jałowcowy z szyszkojagódtymoltymiankowy
Naturalne aromaty i substancje aromatyczne wolno stosować do następujących środków spożywczych i używek w dawkach zgodnych z dobrą praktyką produkcyjną, czyli w dawce najniższej, niezbędnej do osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego:
* wyroby cukiernicze
* wino gronowe aromatyzowane
* wino owocowe aromatyzowane
* napoje winopodobne
* napoje winopochodne
* napoje bezalkoholowe i zaprawy do napojów bezalkoholowych
* koncentraty ciast, napojów i deserów
* polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych)
* półprodukty żelujące do dekoracji ciast, deserów cukierniczych i lodów
* kremy do ciast
* koncentraty obiadowe i dodatków do potraw oraz dania gotowe
* przyprawy do potraw - wyłącznie aromaty naturalne i ekstrakty z przypraw
* koncentraty purĂŠe ziemniaczanego aromatyzowane
* majonezy aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi, sosy sałatkowe, sosy do potraw
* musztardy aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
* dżemy, marmolady - wyłącznie aromaty owocowe
* przetwory warzywne, konserwy warzywno-mięsne
* mleko zagęszczone smakowe
* śmietanka (sterylizowana UHT, do ubijania, ubita), śmietanka w proszku
* napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi poddane obróbce termicznej po ukwaszeniu; napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
* desery mleczne aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
* napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe)
* desery twarogowe aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
* serki twarogowe aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi termizowane i nietermizowane
* lody i ich koncentraty
* sery topione aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
* serki Fromage fin
* margaryny
* mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych
* konserwy mięsne, wędliny, wyroby garmażeryjne - wyłącznie aromaty naturalne i ekstrakty z przypraw
* przetwory rybne
* sosy pomidorowe aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
* wyroby ciastkarskie, ciasta
* napoje spirytusowe z wyjątkiem wódek czystych i spirytusu rektyfikowanego butelkowanego
* herbatki owocowe i ziołowe - wyłącznie aromaty i ekstrakty z owoców, ziół i przypraw
* naturalna czarna herbata i zielona
* naturalna kawa
* mieszanki i ekstrakty kaw zbożowych
* wyroby typu sneksy i czipsy
* śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia
* chrupki aromatyzowane
* prażona kukurydza
B. IDENTYCZNE Z NATURALNYMI 1) Aromaty identyczne z naturalnymi wolno stosować po uzyskaniu każdorazowo opinii Państwowego Zakładu Higieny (z wyjątkiem waniliny) do następujących środków spożywczych i używek:
* wyroby cukiernicze
* napoje bezalkoholowe i zaprawy do napojów bezalkoholowych
* koncentraty ciast, napojów i deserów
* polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych)
* półprodukty żelujące do dekoracji ciast, deserów cukierniczych i lodów
* kremy do ciast
* koncentraty obiadowe i dodatków do potraw oraz dania gotowe
* koncentraty purĂŠe ziemniaczanego aromatyzowane
* majonezy aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi, sosy sałatkowe, sosy do potraw
* musztardy aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
* napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
* napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi poddane obróbce termicznej po ukwaszeniu
* desery mleczne aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
* napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe)
* desery twarogowe aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
* lody i ich koncentraty
* serki twarogowe aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi termizowane i nietermizowane
* sery topione aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
* serki Fromage fin
* margaryny
* mleko zagęszczone smakowe
* mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych
* konserwy mięsne, konserwy warzywno-mięsne, wędliny, konserwy rybne - wyłącznie aromat dymu wędzarniczego
* wyroby ciastkarskie, ciasta
* napoje spirytusowe: kminkowe, jałowcowe, o smaku gorzkim lub bitter, likiery z wyjątkiem likierów lub kremów z owoców: ananas, czarna porzeczka, wiśnia, malina, jeżyna, czarna jagoda, owoce cytrusowe oraz likierów z roślin: mięta, gorczyca, anyż, bylica, przelot pospolity
* wino gronowe aromatyzowane
* wino owocowe aromatyzowane
* napoje winopodobne
* napoje winopochodne
* naturalna czarna herbata i zielona
* naturalna kawa
* mieszanki i ekstrakty kaw zbożowych
* wyroby typu sneksy i czipsy
* śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia - tylko wanilina
* chrupki aromatyzowane
* prażona kukurydza
C. SYNTETYCZNE 1) Aromaty syntetyczne wolno stosować po uzyskaniu każdorazowo opinii Państwowego Zakładu Higieny (z wyjątkiem etylowaniliny) do następujących środków spożywczych:
* wyroby cukiernicze
* wyroby ciastkarskie, ciasta
* zaprawy i napoje bezalkoholowe produkowane bez dodatku przetworów owocowych, warzywnych oraz wyciągów ziołowych i korzennych
* koncentraty ciast, deserów i napojów (z wyjątkiem koncentratów napojów typu kawa rozpuszczalna oraz koncentratów napojów z dodatkiem suszu owocowego, ziołowego i przypraw naturalnych)
* polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych)
* kremy do ciast
* półproduky żelujące do dekoracji ciast, deserów cukierniczych i lodów
* wyroby typu sneksy i czipsy
* śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia - tylko etylowanilina
* chrupki aromatyzowane
* prażona kukurydza
1) W odniesieniu do aromatów przeznaczonych do produkcji środków spożywczych i używek nie jest konieczne deklarowanie na opakowaniu jednostkowym (bezpośrednim) jego składników z wyjątkiem substancji posiadających numery "E...", a nie będących substancjami aromatycznymi. Niezbędne jest umieszczenie określenia "aromat do środków spożywczych".
gacek [ FISHKI dot NET ]
Trochę już znalazłem >>> działo sie tak dlatego że można było sprzedawać je bez akcyzy :)
gacek [ FISHKI dot NET ]
Znalazłem wzmiankę w naszej literaturze ojczystej !!!
Brygada! Eureka! Odkryłem! Od dzisiaj będziemy pić PONCZ!
- Ocipiałeś!? A skąd my niby kurwa weźmiemy wazę i chochelkę żeby to rozlewać. I kto miałby za to płacić?! - zbulwersował się Prosiaczek
- Nie, nie, nie! Po trzykroć kurwa nie! Nie taki poncz! Będziemy pić nasz krajowy "Poncz - zaprawa do ciasta" ma to to 63 stopnie i kosztuje grosze! - nie mógł się uspokoić Królik
- A da się tą chujowiznę wogóle pić? - Kłapouchy był jak zwykle sceptyczny
- No, Baranowski, znaczy Bols, to nie jest, ale smaczniejsze od denaturatu - uspokoił go Królik - zresztą nie ma co pieprzyć po próżnicy - mam tu dla każdego po flaszeczce
Brygada niewiele myśląc przystąpiła do odbijania butelek z eliksirem
stanson [ Szeryf ]
Nigdy nie piłem, chyba mam czego żałować ;P
Loon [ Panicz ]
Nawet moi najbardziej zażuleni koledzy zdziwili się, jak im to opowiedziałem :P.
Loiosh [ Generaďż˝ ]
Pomyslowosc niektorych jest porazajaca:) Cholera, gdybysmy mieli wieksze naklady na nauke, to naprawde moglaby u nas powstac druga Japonia:)
dolomith [ Generaďż˝ ]
Pic nie pilem, ale znam takich co to AMOL łykali na poprawienie sobie humoru :|
olivierpack [ Generaďż˝ ]
Odchodząc od tematu, te aromaty to stuprocentowy sposób na to by zepsuć smak wypieku, nienawidze.
M'q [ Schattenjäger ]
Trochę się tego kiedyś wypiło :) Pamiętam, że u mnie był dostępny poncz cytrynowy i pomarańczowy. ~60% czystej mocy :o)
kiowas [ Legend ]
Pamiętam poare lat temu te właśnie 'ćwiartuchy' z aroamtami jak się po nie kolejki panów z czerwonymi gębami ustawiało :))
gacek [ FISHKI dot NET ]
stanson >>> no prosze cię , nigdy ? :P
kiowas >>> o wypraszam sobie , czerwonej gęby jeszcze nie mam :P
Tak tak 63 percent, czasami się rożcieńczało , czasami nie
M`q >>> brzoskwinia zdecydowanie za mdła, trzewia nie wytrzymywały
NyyKo [ Generaďż˝ ]
nie próbowałem takich ''alkoholi''
Wiewiórk [ Szyszka Pospolita ]
jak widzę jeszcze duuuużo przede mną:)
ValkyreX [ Legend ]
Nigdy nie piłem, ale muszę spróbować...
doctore16 [ Pretorianin ]
my tam zesmy z chlopakami w gimnazjum azulan walili - do 70 % i 9zl za 100ml hehe
HumanGhost [ Generaďż˝ ]
Rany... ręce opadają. Jak można pić takie paskudztwa. Ciemnota i zabobon. ;D
ch00dy [ Pretorianin ]
gin przepadnij silo nieczysta:D:D
masakra jak wy to mozecie pic:D:D
ja tam czasami znize sie do bardzo niskiego poziomu ze pije proste wino:D
ale takich shitow nigdy nie pilem:>
lol
Małp@ [ MKS Mława ]
Nie piłem
Nie pije
Nie będe pił xD
Conroy [ Dwie Szopy ]
Osobiście nie piłem, ale słyszałem o tym, nie takie rzeczy ludzie walili :).
Dziś chyba nie można tego nigdzie dostać.
Autovidol dobry jest
Pij go stary, nie bój się
$Respect$ [ Konsul ]
Trzeba spróbować
K4B4N0$ [ Pan od Batmana ]
Jak mialem 6 lat to jakos mi wpadlo w rece to wypilem cala "flache", a pozniej mnie matka ganiala po domu, ze ciasto popsulem. Wrazen jakos nie pamietam.
M'q [ Schattenjäger ]
gacek -> brzoskwinia pewnie też była, ale nabardziej zapamiętałem te dwa pierwsze ;)
gacek [ FISHKI dot NET ]
Do tych co nie pili >>> już się nie napijecie bo wprowadzili na to akcyze i jak szybko sie pojawiło tak szybko zniknęło.
stanson [ Szeryf ]
Nie mów, że nie skitrałeś jakichś rezerw :P
rayman30 [ Legionista ]
Mati176 [ King Klick ]
siekator [Dobry vojak Szvejk]
Nie i nie zamierzam.
To mój obrazek. Masz do niego prawa? Pozwać Cie?
szymon_majewski [ Senator ]
Ja piłem benzynę
I co? Zatkało kakao ?
^Graczka^ [ Generaďż˝ ]
A ja piłam herbatę z rumem xD