Azzie [ Senator ]
Jak zrobic hamburgery takie jak w Mc Donald i pizze taka jak w PizzaHut?
Pytam powaznie (przepisy typu zmiel bude wraz z psem aby otrzymac mieso na hamburger nie interesuja mnie za bardzo :P ). Moze ktos pracowal w wyzej wymienionym firmach i wie jak zrobic takie zarcie jakie oni podaja (domyslam sie ze w MC skladniki sa w wiekszej czesci gotowe wiec w domu bedzie ciezko to powtorzyc, ale pizze chyba robi sie od podstaw).
Chodzi mi o osiagniecie zblizonego smaku i (ale niekoniecznie) wygladu. Z gory dziekuje za pomoc :)
Przezdzieblo [ Konsul ]
Azzie, pizza z Pizza Hut składa się na początku z kilku torebek. Mieszasz zawartośc w odpowiednich proporcjach, dolewasz wody i formujesz. To co na wierch jest już z tubek i słoiczków :) Ja nie pracowałem, ale mam niezłe źródełko tych informacji. Podobny smak i konsystencje takiego ciasta otrzymuje się też, kiedy dodamy sporo wody i pozwolimy wyrosnąć. Nie ugniatamy zbyt mocno, by pozostało pulchne, formujemy i do pieca. Z sosem pomidorowym jak w Pizza Hut :) A nawet lepsze, bo jesz ze świadomością, że nikt Ci nie narobił do jedzenia.
Michmax [ ------ ]
Jak chcesz takie żarcie jak z Maka to musisz kupić w jakiejś rzeźni odpadki typu kopyta, penisy, żołądki, zmielić to i wrzucić do bułki którą kupisz np. w makro. Dodajesz keczup i masz dokładnie to samo. Nie zapomnij podgrzać. A i pamiętaj żeby dodać jeszcze plasterek starego ogórka, tylko cienki żeby go nie było za bardzo czuć bo nie dasz rady zjeść. Smacznego!!!
trustno1 [ Born Again ]
Azzie ----> moj stary jest technologiem zywnosci, opracowywal niektore sztuczne utrwalacze smaku, ktore wykorzystywane sa w mcdonaldsie. miedzy innymi. wierz mi - nie chcialbys zjesc hamburgera przyrzadzonego przez siebie wg ich receptury:( tak samo jak nigdy nie tknalbys chipsow widzac, jak sie je robi:( p
trustno1 [ Born Again ]
aaa zapomnialem ---> wypytalem go, zeby wiedziec co tak lubie moje dzieci. za ch... pana do mcdonaldsa nie pojda. po moim smierdzacym trupi ich tam puszcze. kfc przejdzie, pizzahut tez, ale mcshit? never p
Azzie [ Senator ]
Przezdzieblo: To mnie cholera zmartwiles :( Mialem nadzieje ze tam robia z maki, drozdzy i takich tam te pizze :) I ze ktos zdradzi mi przepis abym mogl robic sobie je sam :) A pewnie takich ichnich torebek zodbyc zbyt latwo nie mozna? :( Michmax: Dzieki, ale rownie dobre a nawet lepsze teksty wymyslec moge sam. Wiec jak juz sie podnieciles piszac glupoty ktore wpadly ci do glowy to idz zobaczyc czy cie nie ma w innych watkach. :>
Michmax [ ------ ]
A jak myślisz że w pizzy hut robią pizze od podstaw to podam Ci przykład który mnie spotkał. Poszedłem i zamówiłem pizze Supreme, ale jak doszedłem do stolika kapnąłem się że mi wydała za dużo. Stwierdziłem że miałem jednak zamówić Super Supreme, a zamówiłem Supreme i wydała mi dobrze ale nie za pizze którą chciałem. Wróciłem do kasy po dosłownie minucie a kobieta powiedziała że pizza już się piecze i nie można nic zmienić. Jak by robili od podstaw to poszedłbym po 5 minutach i mógłbym dodać te kilka składników.
Superstar [ Konsul ]
kiedys mialem adres strony na ktorej byly przepisy na zarcie ze wszystkich znanych fastfoodow, niestety gdzies mi sie zapodzial :-(
Azzie [ Senator ]
trustno1: Boje sie pytac ale jednak ciekawosc zwycieza ponad strachem: jak sie robi czipsy? :)
Michmax [ ------ ]
Azzie---> Lepszego nie wymyślisz bo już byś musiał zaczynać kłamać, a ja piszę prawdę.
Superstar [ Konsul ]
pizza w Pizzahut JEST robiona od podstaw tzn. wyjmuja wszystkie skladniki z puszek itp. ser to mieszanka bardziej znanych gatunkow a ciasto tak jak skladniki wyjmuja z "opakowania" i rozgniataja, poprostu na miejscu gotowe skladniki lacza w jedno
Przezdzieblo [ Konsul ]
Azzie, wierzę, że gdzieś, na samym początku cyklu przetwórczego, którego produktem są te torebki jest gdzieś mąka i drożdże. Wierzę, ale nie ufam. Dlatego nie trać czasu na troskę i zrób sobie pizze sam, pilnując puszystości ciasta. Po tym jak wyrośnie zaczyn i dodasz ostatnią porcję mąki i odczekasz te dwie godziny nie zagniataj ciasta, staraj się rozprowadzić jak "najwolniejsze" na blasze. Z dobrym sosem, powtarzam, jest smak i konsystencja.
Azzie [ Senator ]
Michmax: Alez ja wiem z czego sie robi to "mieso". Wlasciwie to prawie kazde mieso ostatnio robi sie z rzeczy o ktorych lepiej nie wiedziec... Czasami zastanawiam sie kiedy wypuszcza bezmiesne mieso na rynek. W calosci ze sztucznych swinst. :) Ale jak sie pewnie domyslasz Twoj przepis nie na wiele mi sie zda, a nie o to mi chodzilo...
harakiri [ Konsul ]
Cala tajemnica hamburgerow z MC Donaldsa jest taka ze... nie maja zadnych dodatkow. Powaga. JEst to zwykle mielone mieso, bez soli, bulki, jajka itp. Zeby zrobic takie hamburgery jak w MC nalezy zrobic z miesa wolowgo cieniutkie placuszki i zamrozic je (hiint: nalezy je wlozyc pomiedzy dwa arkusze folii aluminiowej). Jak juz sie zmroza nalezy rzucic an goracy olej i smazyc. Gwarantuje ze smakuja tak samo, bo probowaelm.
Shaka [ Centurion ]
Ja także chetnie bym sie dowiedział jak robi sie chipsy, a co do pizzy to wole domowa wlasnej roboty:) przynajmiej wiem co jem.
Michmax [ ------ ]
Azzie--> to dziwie Ci się że jak wiesz że to powstaje z odpadków to jeszcze to jesz. Jak się dowiedziałem o tych zmielonych penisach i kopytach to nie patrzę w stronę MD. A co do tego że każde mięso się robi z jakichś dziwnych żeczy to myslę że masz trochę racji. Mój kuzyn z Nowego Sącza chodził do jakiejś zawodówy i miał praktyki w zakładzie produkującym mięso. Mówił że zawyżanie dat ważności np. o 2 tygodnie jest normą, a do takich ekstremalnych przypadków należy zaliczyć przyjazd komisji żywieniowej czy czegoś w tym stylu. Mieli w zakładzie świnki które były już trochę stare. Na czas wizyty komisji wywalili to za jakiś płot, jak komisja odjechała zeskrobali to zielone i świnki poszły do dalszego przetwarzania!!! Autentyk
trustno1 [ Born Again ]
Azzie -----> co miales z chemii? jak mniej niz 3 to dobrze, jak wiecej niz 3+ to fatalnie - wiesz, co ulatuje wraz z dymem palacego sie oleju? generalnie rakotwórczy syf, stad te slady, ktore pozostawia na bialym papierze. wiesz co ulatuje w oparach oleju na granicy wrzenia sztucznie wydmuchiwanego w strone biednych pokrajanych ziemniaczków 2 i 3 klasy jakosci? krolowie rakotworczego syfu. promile dziela chipsy od przekroczenia bardzo liberalnych zadrowotnych norm jakosci. wiesz dlaczego na tajwanie nie mozna kupic chipsow? a jak sa w seveneleven to tylko dla doroslych? bo tam maja tylko nieco ostrzejsze normy. p
Superstar [ Konsul ]
najlepiej to zostac samowystarczajacym rolnikiem przynajmniej bedzie sie wiedzialo co sie je :-P harakiri --> napewno jest w nich jeszcze jakas chemia Azzie --> jak juz bedziesz gotowy na stworzenie swojego pierwszego hamburgera to chce cie poinformowac ze bedac ostatnio w hipermarkecie widzialem ketchup reklamowany logiem Mc Donald powinienes sie zaopatrzyc :-)
Rycho [ Konsul ]
Po co tamie jak w McD? Ja kupuje gotowe mrożone hamburgery drobiowe... Nie sa takie jak w McD...są lepsze!
trustno1 [ Born Again ]
drobiowe? znaczy z kurki albo kogutka? i ty to jesz? taka kurke? ktora kiedys miala wlasne zycie, jakies plany na przyszlosc, moze chciala isc do szkoly, uczyc sie, zostac kims... ale nie - przylazi taki do hipermarketu i chce zrec hamburgera drobiowego. wiec co robic - zaj... kure, bo ON chce jesc:( p
FreshMeat [ Pretorianin ]
trustno1: a co ty masz do kurek ... to przecież całkiem dobre grzybki :-))). A w ogóle to jakim prawem jesz cokolwiek, przecież wszystko co jemy jest organiczne (nie mówie tu ekstremalnych sytuacjach) i żyje (albo żyło)? ;-))) Pozdrufka FreshMeat
Mr_Baggins [ Senator ]
Azzie --> co do pizzy (nie tylko tej z Pizza Hut) to problem leży nie tyle w składnikach i sposobie przyrządzania, ale chyba w piecu... Wydaje mi się, że w domowym piekarniku nigdy nie osiągnie się takiego efektu jak w pizzeri. Oni w końcu po coś kupują za ciężkie pieniądze te cholerne piece!
rotfl [ Konsul ]
trustno1 --> Jestes wegeterianinem?
Rycho [ Konsul ]
Wole zjeść kwoke która leży w zamrażalnku juz troche czasu niż mięsą z np. krowy... Kurze to wszystko jedno czy trafi do mojej kanapki czy też do śmieci bo skończyła sie data ważności :)
yutek [ Konsul ]
Jezeli chodzi o koncowke produkcji pizzy to jest dokladnie tak jak mowi Mr.Bagins nigdy nieosiagnie sie takiego efektu w piecu (cha! w piecu to moze tak) ale w piekarniku NIGDY. Caly knyf polega na tym zeby pizza byla ze spodu elegancko wypieczona a gora dobrze wypieczona bez zakalcow w srodku. Tego niestety na ciescie do jakiego jestescie przyzwyczajeni z pizzerii nieosiagniecie w domu.
yutek [ Konsul ]
Wlasnie przegladam strone ze smiesznymi zdjeciami i natknalem sie na cos takiego [raczej malo zabawne :(( ]
yutek [ Konsul ]
--->
yutek [ Konsul ]
--->
Rycho [ Konsul ]
Co za sk.... pracują przy tym mięsie?!
Requiem [ has aides ]
co do pizzy... PIZZA ZROBIONA CAŁKOWICIE prywatnie, znaczy samodzielnie jest najlepsza. Nie ma to jak, co niedziela kolejna pizza baj moja mama:P
The Dragon [ Eternal ]
a np w tele pizzy widac jak robia pizze. mozna zrobic pizze z gotowych (w miseczkach przygotowanych) skladnikach w 2 minuty. ugniecione ciasto powalkowac to 30sekund, a pozniej sie wrzuca wszystko jak leci, a piec? widzieliscie kiedys taki piec? on piecze pizze za jednym przebiegiem w ok 2 minut macie gotowa pizze. takze zrobienie pizzy w 2-3 minuty nie jest niczym nadzwyczajnym
Shaka [ Centurion ]
Ja nadal chcem sie dowiedziec jak robi sie chipsy:)) może ktoś z was wie?
The Dragon [ Eternal ]
ziemniaki kroji sie na cienkie plastry a pozniej smarzy i w jakis sposob suszy. a takie chipsy jak pringelsy robi sie z masy ziemniaczanej, zeby mialy regularny ksztalt
The Dragon [ Eternal ]
kroi.... a tak w ogole jak ktos ma dokladniejsze info, to tez sie z checia dowiem
Zeus [ Pretorianin ]
Patrząc na Wasze dywagacje dotyczące składu wyrobów mięsnych (hamburgerów i innych wędlin ;) zastanawiam się, gdzie podziewa się normalne mięso ze świnek i innych zwierzaków. Wg Was wszystko tworzy się z kopyt, penisów, skóry i innych wymion ... a co się dzieje z polędwicami i szynkami ? Rzeźnicy do domów wynoszą ???
tomirek [ ]
yutek--------------> toz to zwykla prowokacja "zielonych" Widzialem identyczne zdjecia, tyle ze kobitka nie trzymala torebki McDonaldsa a KFC :))))))) Natomiast wracajac do PizzyHut - maja bardzo ostre przepisy sanitarne - jak cos sie nie sprzeda w ciagu jakiegos tam czasu (w kazdym razie we wtorek nie kupisz poniedzialkowej pizzy) to do smietnika. Swojego czasu bylo nawet glosno na ten temat za sprawą Marka Kotańskiego (niech mu ziemia lekką będzie). Otóz wymyslił sobie, że po co to wyrzucać. Monar przyjedzie wieczorem, weźmie wszystkie niesprzedane pizze i da bezdomnym. Niestety Pepsico (właściciel PizzaHut i KFC) nie wyraziło na to zgody. Towar ma iść do kosza i już!!!!!!!!!
b4nt [ Centurion ]
Buee, pizza?, hamburger?Schabowy i kapucha ruleeez
banan [ Leniwiec Pospolity ]
Azzie ---> Mam przepisy na wyzej wymienione - jak chcesz - wal na maila:-) McDonaldow jeszcze nie robilem, ale pizze tak i wyszla naprawde spoko:)
mavel [ Pretorianin ]
to moze banan podziel sie tymi przepisami na forum :)))
scorpion [ Centurion ]
------------------> tomirek Dziwisz się? A kto by odpowiadał za ewentualne zatrucia taką żywnością? Chyba nie MONAR. I dlatego Pepsico się nie zgodziło. Podobnie MCDonald's. Scorpion
banan [ Leniwiec Pospolity ]
Mavel---> To pelna konspiracja - musze dzialac w ukryciu:). Chyba nie wiesz ze mam pseudonim operacyjny McBanan :)? Tak wiec na priv chetni:)
Attyla [ Legend ]
Oto przepis: Wyjac zawartosc sedesu. Doprawic do smaku i wymieszac dokladnie. Dodac zelatyny dla uzyskania pozadanej gestosci produktu. Uformowac i smarzyc na zeszlorocznym oleju (najlepiej samochodowym po myciu silnika). Wybrac czerstwa bulke i zamocyc ja w wodzie. Wlozyc do miktofalowki dla odswierzenia. Po przygotowaniu obu skladnikow bulke przekroic i wlozyc do niej plasterek cebuli, listek mlecza i przygotowana uprzedmio wkladke. Zalac wszystlo dostateczna iloscia ketchupu i musztardy. SMACZNEGO!!!
DM [ Pretorianin ]
Polecam artykuł, w którymś z ostatnich tygodników Forum - opisano tam dokładnie proces robienia tzw Chicken nuggets czy jakoś tak zawartość mięsa nie przekracza w nich 8%, przy czym jako mięso uznawana jest też skóra kurczaków, reszte skłądnikó pomine, bo ktoś może właśnie jeść śniadanie, albo wogóle mieć wrażliwy żołądek. Potem, żeby ta masa smakowała jak mięso kurczaka dodawane sa różne polepszacze smaku, produkty serii Exxx itd...
banan [ Leniwiec Pospolity ]
juz rozeslalem po chetnych:-)
Poke [ Konsul ]
Ciekawe czy McSh** jeszcze kiedykolwiek zareklamuje sie na GOL ;)
YogiYogi [ Pretorianin ]
Co do PizzyHutt to kumple pracowali w tej firmie i pizze robi sie ze swiezych warzywek i "miemska". W kazdym razie tak bylo ze 3 lata temu. Rozpoczynali prace o 5-5:30 rano i nalezalo do nich obraznie i przygotowanie warzyw na caly dzien. Co do ciasta to nie wiem - nie pytalem A w MC do tych placków z bułki tartej dodaje sie troche zmielonego buraka cukrowego (zaznaczam ze to informacja nie do konca potwierdzona) . Co do MC to skusilem sie jakis czas temu na HotDoga - w zyciu nie jadlem podlejszej parowki - w zasadzie doszedlem do polowy i zostawilem. Ale mam pytanie czy ktos wie z czego sie robi pikantna panierke kuraków w KFC ? Bo wiez ze to straszna chemia i w ogole ale mimo to ma w sobie cos... ze sie to chce jesc (i nie chodzi o to ze jest tam w srodku gdzies ten Frozen Chicken)
Superstar [ Konsul ]
YogiYogi --> mialem kiedys przepis na ta panierke z tego co pamietam to sa tam same skladniki ktore zapewne masz w domu w lodowce lub w szafie plus do tego byl jeszcze jakis spulchniacz :-) to tyle, w sumie to bylem bardzo zdziwiony ze z takich skladnikow powstaje ta panierka