GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski cz.4

20.08.2002
21:33
[1]

Paradox [ Pretorianin ]

Kącik Webmasterski cz.4

Poprzedni wątek mimo iż nie miał 100 postów st5asznie długo się wczytywał ze względu, na dużą ilość zawartego w nim textu. Ponizej podałem link do tamtego wątka autorstwa Katane...

A teraz zajmiemy się fajnym... hm... nie wiem jak to nazwac - skrypt to to nie jest.. powiedzmy bajerkiem pozwalającym nam zrobic fajny efekt z buttonem/bannerem/zwyklym obrazkiem...

<A HREF="https://www.adresstrony.prv.pl" target=_blank><IMG SRC=https://www.nazwastrony.prv.pl/button.jpg alt=Nazwa Strony border=0 width=90 height=30 onmouseout=makevisible(this,1) onmouseover=makevisible(this,0) style="FILTER: alpha(opacity=60)"></A>

Wklejcie go pod swoj button, i zamiesccie a bedziecie mieli taki efekt mgly :)

22.08.2002
20:58
[2]

Paradox [ Pretorianin ]

odswierzam ten wątek, bo nikt nie gada :(

22.08.2002
20:59
smile
[3]

wysiu [ ]

Paradox --> co to za funkcja 'makevisible()'? mogles te mousovery wywalic...:)

22.08.2002
21:15
[4]

Paradox [ Pretorianin ]

Zrob sobie prostą stronkę i wklej na nią kod tej ( na przyklad stronki ) . Wklej na nią co do joty ten kod i zapisz jako strona.html : <A HREF="https://www.animesheen.net" target=_blank><IMG SRC=https://www.animesheen.net/button.jpg alt=animesheen.net border=0 width=90 height=30 onmouseout=makevisible(this,1) onmouseover=makevisible(this,0) style="FILTER: alpha(opacity=60)"></A> Makevisible jest zastosowane w buttonach na www.veg.prv.pl - zobacz

22.08.2002
21:23
smile
[5]

wysiu [ ]

Paradox --> Zrobil przedwczoraj, jak zalozyles ten watek - i efekt jest spodziewany: Object expected:) Ta strona, ktora podales cos nie chce mi sie otworzyc, ale jestem na 99% pewny, ze maja tam gdzies taka funkcje:)

22.08.2002
21:27
smile
[6]

fifalk [ fifalkowiec ]

Paradox --> ten sam efekt (z przezroczystoscia) podawal juz kiedys Soul. ala na taj stronce fajnie to wykorzystali :)

22.08.2002
21:38
[7]

Paradox [ Pretorianin ]

Ale dyskutujcie tez na inne tematy niz podany powyzej skrypt - sami podajcie jakies - a ten efekt jest oki !

22.08.2002
21:52
[8]

bartek [ ]

Rzeczywiscie z tym cwanym podswietlaniem ciekawy patent...

23.08.2002
13:10
[9]

Schizofrenik [ Legionista ]

Mam pytanie. W jednej z komorek tabeli mam ramke iframe. Jak zrobic zeby strona samoczynnie skalowala swoja wysokosc do wysokosci strony ktora pojawia sie w ramce?

23.08.2002
14:17
[10]

bartek [ ]

Tez chcialbym wiedziec...

23.08.2002
21:31
[11]

Paradox [ Pretorianin ]

A wiec odpowiadam na wiekszosc Waszych problemow : a ) Jeśli przywoływany plik jest spory objętościowo, zapewne nie zmieści się w całości w ramce. Możemy w takim razie użyć parametru, który wyświetli ramkę razem z suwakami. Stosowny parametr ma postać: <FRAME SCROLLING=yes> b) Parametr VALIGN (vertical) służy do pionowego wyrównania zawartości komórki - do górnego brzegu, do środka i do dolnego brzegu. Używamy wówczas odpowiednio konstrukcji: <TD VALIGN=top> </TD> <TD VALIGN=middle> </TD> <TD VALIGN=bottom> </TD>. Wyrównanie jest wyraźnie widoczne, gdy samodzielnie zdefiniujemy wysokość tabeli za pomocą HEIGTH. Cos jeszcze ?

23.08.2002
21:34
[12]

Katane [ Useful Idiot ]

Schizofrenik, Bartek --> Sam się nad tym głowiłem, pytałem paru osób i dochodze do wniosku, ze się zwyczajnie nie da. Ja to ominąłem Funkcją Include() w PHP :D

23.08.2002
22:25
[13]

Paradox [ Pretorianin ]

Katane - czy to frame scrolling nie wystarczy?

23.08.2002
22:32
[14]

bartek [ ]

Paradox nie widze zwiazku...

23.08.2002
22:38
[15]

fifalk [ fifalkowiec ]

Paradox --> codzi o to, zeby nie bylo paska, tylko zeby zmieniala sie wielkosc ramki (o ile dobrze zrozumialem :)

23.08.2002
22:40
smile
[16]

fifalk [ fifalkowiec ]

a! zapomnialem o moim pytaniu :) czy da sie w html-u (pewnie nie :) lub w js (pewnie tak :) zrobic licznik klikniec w link (a konkretnie interesuje mnie licznik pobran danego pliku) ?

23.08.2002
22:42
[17]

bartek [ ]

Fifalk moze sie myle ale zarowno HTML jak i JS nie. PHP tak...

24.08.2002
10:02
smile
[18]

Paul12 [ Buja ]

Moje pytanie : Co zrobić aby tabela pod napływem tekstu nie wydłużała sie w dół, ale żeby pojawiał się suwak???

24.08.2002
10:03
smile
[19]

Paul12 [ Buja ]

Jeszcze jedno : Jakie tagi służą do ustawiania kolorów buttonów i suwaków ???

24.08.2002
10:31
[20]

Regis [ ]

style css a nie tagi

24.08.2002
10:31
[21]

Regis [ ]

A co do tej tabeli, to jest to niewykonalne. Jedynie przy ramkach pojawia sie suwak.

24.08.2002
11:40
smile
[22]

fifalk [ fifalkowiec ]

Bartek --> kurcze, tego sie obawialem :( a nie chce mi sie uczyc php.... no chyba, ze w nastepne wakacje :)

24.08.2002
11:58
[23]

@[email protected] [ ]

Na mojej stronce koncowa grafika jest ustawiona tak jak ma byc :) ale po zminimalizowaniu okna przesowa sie. Czy mozna jakos temu zaradzic?

24.08.2002
12:17
[24]

@[email protected] [ ]

Mam na W.P. dwa konta i chcialbym aby np na jednym byl html a na dtugim grafika. Ale cos mi nie wychodzi jak zrobic zeby mozna bylo ogldac np. tapety, ktore sa na 2 koncie? Kawalek kodu: <A HREF="https://strony.wp.pl/wp/vault_dweller/tapeta.jpg target="blank_"><img border="0" src="https://strony.wp.pl/wp/vault_dweller/tapeta.jpg" width="200" height="200"></a>

24.08.2002
12:17
[25]

@[email protected] [ ]

Mam na W.P. dwa konta i chcialbym aby np na jednym byl html a na dtugim grafika. Ale cos mi nie wychodzi jak zrobic zeby mozna bylo ogldac np. tapety, ktore sa na 2 koncie? Kawalek kodu: <A HREF="https://strony.wp.pl/wp/vault_dweller/tapeta.jpg target="blank_"><img border="0" src="https://strony.wp.pl/wp/vault_dweller/tapeta.jpg" width="200" height="200"></a>

24.08.2002
12:18
smile
[26]

@[email protected] [ ]

Sorki za dwa posty :(

24.08.2002
15:20
smile
[27]

Paul12 [ Buja ]

Jest jeden błąd w kodzie : <A HREF="źródło <-------TU NIE MA CUDZYSŁOWIA target=blank_ <------- a po co to '_' przy blanku ?

24.08.2002
15:20
[28]

Paul12 [ Buja ]

A poza tym załatw sobie większe konto. Ja mam darmowe 50mb :D

24.08.2002
15:31
[29]

Regis [ ]

Przy blank pisze sie _

24.08.2002
16:45
[30]

@[email protected] [ ]

==>Paul12 thx a z kad wytrzasnoles takie konto?

24.08.2002
16:56
smile
[31]

fifalk [ fifalkowiec ]

@[email protected] --> ma stalke i zalozyl serwer u siebie :) a tak na powaznie to Paul, moglbys zazucic adresem :)

25.08.2002
10:01
smile
[32]

Paul12 [ Buja ]

Regis - ??? Ja nigdy nie piszę i działa @[email protected] - Znalazłem adres na jakimś serwisie webmasterskim. fifalk - Proszę bardzo, link poniżej

25.08.2002
10:30
smile
[33]

Katane [ Useful Idiot ]

Komrel jest beznadziejny, ciągle musisz klikać w baner, żeby ci konta nie zlikwidowali :-(

25.08.2002
11:11
[34]

Regis [ ]

Komrel to najgorsze konto jakie jest. Nie polecem tego nawet najgorszym wrogom :) A co do "blank_" - nie trzeba pisac, ale w specyfikacji HTML-a jest _ i wypada go pisac :) Tak BTW, to nie wiem czy wszystkiie przegladarki zakapuja jek nie bedzie _ .

25.08.2002
11:33
[35]

fifalk [ fifalkowiec ]

Paul12 --> dzieki :) ale chyba jednak nie zmienie swojego. ten baner...

25.08.2002
11:37
[36]

bartek [ ]

Co do suwaka w ramce to jest to mozliwe. Wystarczy wstawic w tabele <iframe> i po klopocie :)

25.08.2002
12:49
[37]

bartek [ ]

Mam maly dylemacik, otoz w pliku *.css mam taki tag(?): ".table1 ‹ BORDER-STYLE: solid; BORDER-WIDTH: 1px; BORDER-COLOR: #000000; BACKGROUND-COLOR: gold; WIDHT: 700px; HEIGHT: 40px; › Linkuje do pliku na stronie, wpisuje: <TABLE class="table1"> <TR><TD></TD></TR> </TABLE> I tabela ma obramowanie, zloty background ale szerokosc i wysokosc? Ekhm... 1x1. Co jest grane?

25.08.2002
12:51
[38]

wysiu [ ]

bartek --> Sprobuj wstawic cos do tej komorki, &nbsp; albo cos..:)

25.08.2002
12:54
[39]

Regis [ ]

Musisz wstawic cos do tej tabeli, zeby byla wyswietlana jak trza. Wlasnie jak napisal wysiu - np. &nbsp;

25.08.2002
19:16
[40]

bartek [ ]

Wysiu, Regis tyle to i ja wiem, w tym sek, ze cos tam wstawiam, a tabela wydluza sie tylko o dlugosc tego obiektu... Na WIN98 wszystko jest mozliwe :)

25.08.2002
19:24
[41]

Regis [ ]

Wpisz szerokosc tabeli w HTML-u a nie w css-ie. Moze pomoze, Albo upewnij sie ze dobrze zapisales formaty stylu (nie korzystam w stylach tabelek, wiec nie moge sprawdzic)

25.08.2002
20:45
[42]

Paradox [ Pretorianin ]

Paul - zadałes mi pytanie na gg - Co wpisać w pliku css, aby zmienić parametry suwaków i buttonów ? oto suwaków :(piszesz w dokumencie html) <style> scrollbar-face-color:#13A7B7;scrollbar-highlight-color:#768E76;scrollbar-shadow-color:#768E76;scrollbar-arrow-color:#000000;scrollbar-base-color:#000000;scrollbar-3d-light-color:#000000;scrollbar-dark-shadow-color:#000000› </style> TYlko oczywiscie wpisujesz swoje kolory - takie jakie chcesz.....a jeśli chodzi o buttony - to juz grafika... P.s - style masz 2 mozliwosci - dolaczyc je do dokumentu HTML albo dac w odzdzielnym pliku style.css, ale jesli nie masz tych stylow za duzo umiesc je po prostu w dokumencie HTML

25.08.2002
22:12
[43]

Loonatyk [ ]

Zobaczcie na mojej stronie www.radiohumoru.prv.pl nie działają linki ( co jest zle zlinkowałem czy co ????? ) please help me !

25.08.2002
22:33
smile
[44]

fifalk [ fifalkowiec ]

Paradox --> nie masz racji ! zeby zmienic button (kolor, kolor czcionki itp - bo wywnioskowalem, ze o to chodzi :) mozna tez zmienic w stylach. Paul --> wpisujesz np: -----------html-kod------------ input‹background-color:#000000› ----------end-html-kod--------- i buttony beda mialy czarny kolor.

25.08.2002
22:36
[45]

fifalk [ fifalkowiec ]

a! zapomnialem napisac, ze taki sam kolor beda mialy wtedy wszystkie 'rzeczy' input :) ale styl mozesz zastosowac lokalnie tylko do buttona - wtedy reszta bedzie 'normalna'

25.08.2002
23:30
[46]

Khorne [ Chorąży ]

Mam pytanie/problem Wstawiam Iframe do jednego z okien tabeli Używam frameborder=0 i mimo to ramka ma bordera :P To normalne Czy framebordera nie używa się do pływających, czy jest jakiś inny atrybut do kasowania bordera Pliz help

26.08.2002
08:45
[47]

Paul12 [ Buja ]

Khorne - Ja używam framebordera przy pływających i działa. Wklej kawałek kodu, zajmiemy się tym.

26.08.2002
10:04
smile
[48]

fifalk [ fifalkowiec ]

Paul --> dodaj jeszcze FRAMESPACING=0 (po to, zeby ie tez usunal obramowanie)

26.08.2002
10:05
[49]

fifalk [ fifalkowiec ]

sorx. to odpowiedz do Khorne'a a nie Paula :)

26.08.2002
10:45
[50]

Paul12 [ Buja ]

fifalk - Nie rozumiem co daje framespacing. Możesz mi to wytłumaczyć ???

26.08.2002
11:33
[51]

Khorne [ Chorąży ]

To oczko w tabeli wygląda tak <td width=650><IFRAME WIDTH=100% HEIGHT=100% FRAMEBORDER=0 NAME="STRONA" SRC="main.htm">Zainstaluj sobie IE człowieku :-)</IFRAME></td> Framespacing to odstęp między ramkami chyba I jego użycie tu nie pomaga Żeby uprzedzić, zaznaczam, że to napewno border ramki a nie tabeli :-)

26.08.2002
18:57
[52]

Paradox [ Pretorianin ]

Widzę ze dyskusja przyjeła obrót między ramkami :) Za chwilkę powinienem się pojawić i ukazać Wam co niexco o ramkach ....

27.08.2002
13:50
smile
[53]

bartek [ ]

Dobra to teraz powazniejsze pytanie ;) Jak "uaktywnic" u siebie na kompie obsluge PHP? Tzn. skad zassac program, ktory postawi mi serwer na dysku. Czy to aby bezpieczne? Czy moge zrobic za serwer tylko jeden folder? Jezeli cokolwiek wiecie pomozcie czlowiekowi w potrzebie...

27.08.2002
13:55
[54]

Quicky [ Senator ]

Zainstaluj program OmniHTTPD - sam go używam i jestem zadowolony.

27.08.2002
13:57
[55]

bartek [ ]

Quicky dzieki, sprawdzam...

27.08.2002
13:58
[56]

bartek [ ]

"Za chwilkę powinienem się pojawić i ukazać Wam co niexco o ramkach ...." Paradox za nisko nas oceniasz...

27.08.2002
21:25
[57]

Paradox [ Pretorianin ]

Przepraszam ale niestety zapomnniałem :) Juz daję : Moze to nie moje madrosci, ale..... BTW : Moze robic dop kazdego Kącika Webmasterskiego podtytuły " Texty" , "Tabele", " Ramki" , "skrypty" czy taki galimatias - powiedzcie ! OK,a teraz obiecany kurs :) (kurs - ??? ) Czym są ramki w dokumencie HTML? Wszystkie ważniejsze przeglądarki potrafią interpretować ramki, które stały się już oficjalnym standardem języka HTML (w wersji 4.0). Ramki ułatwiają nawigowanie w wielostronicowych dokumentach HTML i dlatego są chętnie stosowane przez wielu webmasterów. Zauważmy od razu, że na podstawowej stronie nie powinno być żadnych znaczników poza blokiem nagłówkowym i definicją samych ramek. Dopiero znaczniki NOFRAMES pozwalają umieścić treść, która będzie wyświetlana przez przeglądarki nie interpretujące ramek. Znaczniki <BODY></BODY> mogą być umieszczane jedynie w obrębie NOFRAMES, aczkolwiek ich obecność nie jest konieczna. Poniższy przykład obrazuje znaczniki wprowadzone na fikcyjnej stronie prezentującej kilka edytorów HTML. Za chwilę wyjaśnimy ich znaczenie, a oto przykład. <HTML> <HEAD> <TITLE>Edytory HTML</TITLE> </HEAD> <FRAMESET COLS="25%,*%"> <FRAME SCROLLING="auto" NAME="lista edytorów" SRC="spisedyt.htm"> <FRAME SCROLLING="yes" NAME="edytory" SRC="edyt.htm"> <NOFRAMES> <BODY> Zawartość strony dla przeglądarek nie obsługujących ramek </BODY> </NOFRAMES> </FRAMESET> </HTML> Parametry FRAMESET Aby konstrukcja mogła działać, konieczne jest podzielenie strony - pionowe lub poziome. Poniższy kod (kontynuujemy nasz przykład) zawiera informację o podzieleniu strony na dwie kolumny. Służy do tego parametr COLS="x,y", umieszczany w otwierającym znaczniku FRAMESET. Liczby x i y służą do liczbowego określenia szerokości ramek. Możemy podać obie wartości w pikselach, w procentach szerokości strony, a także określić szerokość jednej kolumny i oznaczyć szerokość drugiej za pomocą wieloznacznika * (ma to sens przy podziale na większą liczbę kolumn lub wierszy). Możemy zastosować parametr BORDER=x, wprowadzonywany przez Navigatora i akceptowany przez Internet Explorera 4, który określa w pikselach szerokość obramowania rozdzielającego ramki. Parametr BORDERCOLOR=kolor pozwala określić kolor obramowania rozdzielającego ramki. Parametr FRAMEBORDER=yes|no lub 1|0 (zalecana jest "liczbowa" postać) pozwala wyświetlać lub chować obramowanie rozdzielające ramki (domyślnie jest ono wyświetlane). Parametr jest na pewno akceptowany przez Navigatora 4.04 i Internet Explorera 4.01. Uwaga: aby usunąć obramowania w Internet Explorerze, we FRAMESET oprócz FRAMEBORDER=0 powinniśmy jeszcze użyć parametru FRAMESPACING=0. Możemy także dodać BORDER=0, co usunie obramowania z Navigatora, np.: <frameset cols="20%, *" framespacing="0" frameborder="0" border="0"> Podajemy wyraźnie tę konstrukcję, gdyż jest to dość częste pytanie ze strony początkujących webmasterów. Uwaga: parametry FRAMESPACING i BORDER nie są przewidziane do stosowania w definicji FRAMESET w specyfikacji HTML 4, aczkolwiek są interpretowane przez, odpowiednio, Internet Explorera i Netscape Navigatora. <FRAMESET COLS="18%,82%"> Kliknij w tym miejscu, aby zobaczyć przykład: Gdybyśmy dzielili stronę na trzy wiersze, moglibyśmy, przez analogię, użyć konstrukcji: <FRAMESET ROWS="200,*,200"> Kliknij w tym miejscu, aby zobaczyć przykład: Bardziej zaawansowany poziom pod tym adresem :

27.08.2002
21:29
smile
[58]

Quicky [ Senator ]

Paradox --> Nie wiem, może tutaj zaglądają sami "zieloni" webmasterzy, ale mógłbyś dać coś trudniejszego... :)

27.08.2002
23:42
smile
[59]

fifalk [ fifalkowiec ]

Paradox --> za nisko nas oceniasz :( moze masta-killa to my niejestesmy, ale bez przesady :(

27.08.2002
23:55
[60]

fifalk [ fifalkowiec ]

Khorne --> nie chce mi sie pisac, wiec zacytuje cytat Paradoxa :) "aby usunąć obramowania w Internet Explorerze, we FRAMESET oprócz FRAMEBORDER=0 powinniśmy jeszcze użyć parametru FRAMESPACING=0." :) chyba, ze zle zrozumialem pytanie Paula... Paradox again :) --> 'Moze robic dop kazdego Kącika Webmasterskiego podtytuły " Texty" , "Tabele", " Ramki" , "skrypty" czy taki galimatias - powiedzcie ' - -----------TAK JEST DOBRZE. -----------jak sama nazwa wskazuje to kacik webmasterski, czyli zagladaja tu ci, ktorzy tworza/chca tworzyc strony www. za przeproszeniem po jaka cholere tworzyc 10xxx watkow o tym samym ??? przeciez wszstko co sklada sie na tworzenie www (java, php, tabele, ramki itd.) sam ze soba powiazane... nie obraz sie, ale jak sie cytuje czyjs kurs to daje sie conajmniej cudzyslow (nie mowiac juz o autorze...). a widac, ze kopiowales, bo zwykle nie pisze sie "Kliknij w tym miejscu, aby zobaczyć przykład:" bez podania linkow :P _____________________________________________________ sorx za 2 posty, ale tak to jest jak sie czlowiek laczy 'na impulsy' :)

28.08.2002
07:08
[61]

Katane [ Useful Idiot ]

Paradox --> Buhahahahahaha, za kogo Ty Nas masz? :) A jak jesteś taki guru, to może pokaż co tam stworzyłeś? Fifalk --> Znam ten ból (tzn. impulsy) :)

28.08.2002
07:12
smile
[62]

Katane [ Useful Idiot ]

Bartek --> Ściągnij PHP Triad, na dole masz link. Nic nie trzeba robić uruchamiasz, wrzucasz katalog ze stroną do c:\apache\htdocs a później odpalasz Apache'a, w wyszukiwarce wpisujesz https://localhost/nazwakataloguzestroną i... finito, miłego eksperymentowania :)

28.08.2002
21:58
[63]

Paradox [ Pretorianin ]

Po pierwsze - powyzej podałem link do reszty kursu bo niezbyt mam ochote nasłuciwac o Waszych modemach i wolnych transeferach... Po drugie - linku do mojej strony nie podam bo wtedy ujawniła by się największa tajemnica tego forum... Po trzecie - zgadzam sie ze nie powinno poddawac sie podtytulow - tylko pytaem !

28.08.2002
22:47
smile
[64]

fifalk [ fifalkowiec ]

Paradox: <-- po trzecie ad 1 - ale nastepnym razem daj chociaz cudzyslow :)

28.08.2002
23:05
[65]

Thornag [ Konsul ]

Heh witam witam nie wiedziałem że watek nadal zyje hmmmm nie wiedziałem. Czy mogłbym sie dowiedzieć o czym mowa w skrócie ?

28.08.2002
23:21
[66]

Katane [ Useful Idiot ]

Thornag --> O czym popadnie, czyli o niczym :> Rozwiązujemy problemy jak zwykle :)

29.08.2002
09:16
[67]

bartek [ ]

Dobra w koncu dopadlem sie do kompa zaraz poprobuje z tymi programami do PHP... Swoja droga Paradox - buhaha, "najwieksza tajemnica tego forum" i jeszcze ten kurs... skromnoscia nie grzeszysz ;)

29.08.2002
21:53
[68]

Paradox [ Pretorianin ]

Thornag - chwilowo dyskutujemy o fajnych skryptach,tabelach i ramkach, bo nikt nie ma problemu z niczym innym :) Bartek - a jakbys wiedzial co to za tajemnica to az by ci buty pospadały...a zresztą o tym moze wiedziec tylko Soul...... Kurs... Napisałem : "Moze to nie moje madrosci, ale..... (...)Bardziej zaawansowany poziom pod tym adresem : » https://webmaster.helion.pl/kurshtml/ramki/ramki.htm

29.08.2002
22:02
[69]

Khorne [ Chorąży ]

Mam jakiś lewy IE chyba;P Bo u mnie to pieprzone obramowanie nadal jest widoczne

29.08.2002
22:19
smile
[70]

CooN [ Generał ]

witam, chcialbym nauczyc sie robienia stron www, od czego polecacie zaczac (zakladajac, ze w tym temacie jestem kompletnie zielony)? jakies ksiazki?

29.08.2002
23:17
[71]

Thornag [ Konsul ]

Coon ==> zacznij od kursu Pawła Wimmera chyba Pawła nie pamietam. Moim skromnym zdaniem ten kurs jest najlepszy. All mozecie ocenic strone ?

29.08.2002
23:47
smile
[72]

fifalk [ fifalkowiec ]

Coon --> polecam ksiazke html4

29.08.2002
23:55
smile
[73]

MateyToB [ Aleksander Newski ]

Thornag ==> zapowiada się b.ciekawie. Byle tak dalej! Chętnie uzupełnie swa wiedzę o materiały, które tam zamieścisz (jeśli zamieścisz, a mam nadzieję, że tak) No i temat stronki bardzo słuszny :)

30.08.2002
00:00
[74]

Thornag [ Konsul ]

Hmm niew zamieszcze bo zamiescimy :) Strona jest wspólnym dziełem ludzi z Fallout 1 & 2 mimo iż ja robiłem stronę ze tak powiem technicznie i graficznie i wogole. Mam nadzieje że przyjma ja do federacji :)) Dzieki za słówka :))

30.08.2002
00:06
[75]

Thornag [ Konsul ]

A teraz mam pytanie. Jak zrobic tak by na strone miały dostep tylko osoby upowarznione do tego i na jakiej zasadzie to działa, ze np czesc strony jest ogolnie dostepna a druga czesc nie

30.08.2002
10:14
smile
[76]

CooN [ Generał ]

Thornag--> a gdzie ow kurs sie znajduje (jesli w necie)?

30.08.2002
12:34
[77]

Paradox [ Pretorianin ]

Coon podałem ponizej link... akurat do ramek...ale poszukaj tam masz cały kurs... zainstaluj sobie pajączka i ucz się rowniez sam na swich błedach i porazkach, a gdy bedziesz miał jakis wiekszy problem smiało Wal do kącika Webmasterskiego :) Thornag- BARDZO FAJNA STRONA ! ( rozreklamuj ją lepiej !) i zastosuj wyzej przeze mnie podane opcje zmiany wyglądu suwaka..bo ten siwy jest taki pospolity :)A zeby zabezpieczyc poszczegolne działy hasłem nalezy uzyc skryptu : Skrypt ten jest przydatny dla tych, którzy chcą by na konkretną stronę mogły wchodzić jedynie zaufane osoby. Użytkownik musi podać nazwę strony na którą chce wejść, ale bez końcówki .htm ponieważ jest ona automatycnie dodawana. Utajniona strona musi być w tym samym katalogu co ten skrypt. Jeśli chcesz aby było inaczej znajdź linię ‹location.href= ""+strona+".htm";› i w miejsce "" wstaw nazwę katalogu np. ‹location.href= "strona/"+strona+".htm";›. <SCRIPT LANGUAGE="JavaScript"> <!-- //Skrypt "Top secret" function str() ‹ var strona; strona = window.prompt("Podaj nazwę strony",""); if (strona == "" || strona == null) window.alert('Musisz wpisać nazwę strony!') else ‹location.href= ""+strona+".htm";› › //--> </script> I oto ten skrypt...

30.08.2002
12:59
[78]

CooN [ Generał ]

Paradox--> zainstalowalem Dreamweavera MX, bo z tego co czytalem, przy jego mozliwosciach nie musi byc wcale trudny w obsludze (inna sprawa, ze to co zobaczylem nie bylo latwe lekkie i przjemne, ale wiem, ze nic od razu nie przychodzi). A ow Pajaczek...no coz, brzmi calkiem przyjaznie wiec chyba sprobuje ;))

30.08.2002
13:23
[79]

Paradox [ Pretorianin ]

Bardzo mi miło na stronie którą Ci podam znjduje si pajączek wersje >4.0 ale są to 30 uruchomieniowe więc ściągnij sobie wersje 2.1.2 ( FULL) ... Co mowicie , ze stara ??? Dobry Web powinien robic stony nawet w notatniku - dowodem jest moja strona ktorej adresu z pewnych wzgledow adresu nie moge podac...Jak masz jakies problemy - wal smialo postaramy ci pomoc jesli bedziemy umieli !

30.08.2002
13:25
[80]

wysiu [ ]

Paradox --> Dobry web robi strony wylacznie w notatniku...;)) A ta Twoja strona to pewnie jakies www.golebaby.pl, i dlatego nie chcesz podac...;)

30.08.2002
13:35
[81]

Paradox [ Pretorianin ]

Nie chce zebyscie mnie nie sznaowai tak jak w tedy...przyznam sie : JA JESTEM LOONATYk... ale juz zmadrzałem a jako Loon miałem zrujnoane życie więc proszę traktujcie mnie jak zupełnie nowego Paradoxa...bo starej kswyw juz nie uzywam,... i nie statsuje....prosze o danie mi 2 szansy...A moja strona to oczywiscie :

30.08.2002
13:43
smile
[82]

wysiu [ ]

Paradox --> Spoko:) Ale juz przy otwieraniu wyskoczyly mi 4(!) bledy javascriptu...:) No a na pierwszej stronie jast np taki buraczek: 'Wyśłij' Przy otwieraniu dowolnego dzialu kolejny jscrypt error.. Dalej nie zagladam...:))

30.08.2002
13:43
smile
[83]

Korgan [ łoś ]

Mam pytanie:) otoz na naszej stronie klanowej mamy kłopot z czcionkami raz sa dobre raz złe, czym to moze byc spowodowane i jak to zrobic by było normalnie(ja strony nie robiłem:))

30.08.2002
13:47
[84]

Korgan [ łoś ]

ups nawet niezauwazyłem ze juz sobie z tym poradził:)

30.08.2002
13:49
smile
[85]

wysiu [ ]

Korgan --> Ale to jest cale we flashu??:) I co to znaczy:"raz sa dobre raz złe"? W pewnych miejscach sa zle a w pewnych dobre (gdzie?), czy przy niektorych uruchomieniach sie kaszania?:)

30.08.2002
13:50
[86]

Paradox [ Pretorianin ]

wysiu - u mnie nie ma zadnych bledow JS ( mozna wiedziec jaką masz przeglądarkę ?) Korgan - popróbujcie w body ustawic stałą wielkość czcionki...

30.08.2002
13:54
[87]

wysiu [ ]

Paradox --> 3 razy jak na obrazku, plus raz 'Syntax error' gdy pojawi sie niebieskie tlo (przed samym wyswietleniem strony). IE 6.0, absolutnie standardowe ustawienia:)

30.08.2002
13:54
[88]

wysiu [ ]

...na TYM obrazku...

30.08.2002
14:03
[89]

Paradox [ Pretorianin ]

Cholera, nie wiem nawet gdzie jest błąd.... moze ktos z Was przesledzic budowe dokumentu...tam są maximum 2 skrypty...

30.08.2002
14:17
[90]

wysiu [ ]

A oto blad: nr 1 i 2: (linia 6, znak 40) <script language="JavaScript"> //<!-- function openWindow(url, name) ‹ popupWin = window.open(url, name, "height=50,width=400,screenx=400, screeny=50,status=no,toolbar=no,menubar=no,scrollbars=no"); › //--> </script> "polamane" wywolanie window.open nr 3 (linia 33 znak 42) <BODY LEFTMARGIN=0 RIGHTMARGIN=0 TOPMARGIN=0 BOTTOMMARGIN=0 MARGINWIDTH=0 MARGINHEIGHT=0> <body onLoad="openWindow('https://ad.komrel.net/klik.cgi ?konto=rhumoru','okno')"> No, toto chyba widac - to samo, polamane linie:) A nr 4, to sobie sam poszukaj...;) Moze jak bede mial wiecej czasu, to sie przyjrze, siedze w pracy..:)

30.08.2002
14:42
[91]

Paradox [ Pretorianin ]

Juz poprawiłem błedy - mozecie powiedziec czy juz oki ?

30.08.2002
14:42
[92]

Paradox [ Pretorianin ]

Juz poprawiłem błedy - mozecie powiedziec czy juz oki ?

30.08.2002
14:53
[93]

wysiu [ ]

Ja widze tam ten sam kod...:) Zamiast popupWin = window.open(url, name, "height=50,width=400,screenx=400, screeny=50,status=no,toolbar=no,menubar=no,scrollbars=no"); wpisz: popupWin = window.open(url, name, "height=50,width=400,screenx=400, screeny=50,status=no,toolbar=no,menubar=no,scrollbars=no"); (W JEDNEJ LINII!!):) I to samo w drugim miejscu:)

01.09.2002
10:27
smile
[94]

Paul12 [ Buja ]

Czy trzeba używać JS aby strona otworzyła się w nowym oknie o podanych rozmiarach, bez paska narzędzi, adresów i innych???

01.09.2002
10:28
[95]

wysiu [ ]

Paul --> Tak - bez js'a mozesz jedynie 'sklonować' okno, z ktorego to nowe sie odpala..:)

01.09.2002
11:19
smile
[96]

Paul12 [ Buja ]

Czy można ustawić pozycję(JS) otwieranego okna??? Bo chciałbym aby otwierane ogno było idealnie na środku monitora w każdej rozdzielczości.

01.09.2002
11:31
[97]

bartek [ ]

Co do kursu HTML to link ponizej:

01.09.2002
11:39
[98]

Paul12 [ Buja ]

A czy ja prosiłem o adres kursu?!

01.09.2002
12:50
smile
[99]

Paul12 [ Buja ]

Ponawiam pytanie : Czy można ustawić pozycję okna otwieranego w JS, tak aby w każdej rozdzielczości było na samym środku???

01.09.2002
12:54
[100]

fifalk [ fifalkowiec ]

Paul --> Coon prosil o kurs...

01.09.2002
12:57
smile
[101]

fifalk [ fifalkowiec ]

kolejna czesc:

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.