GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

spagetti po bolońsku

19.06.2007
15:18
[1]

koko_spoko [ Centurion ]

spagetti po bolońsku

Chcę zrobić dziewczynie przyjemność kulinarną :) -spagetti po bolońsku

tylko nie chcę dawać do mięsa sosu z torebki -tylko chcę sam go zrobić - zna ktoś jakiś dobry sprawdzony przepis?

19.06.2007
15:20
[2]

Jeckyl [ Prawie jak abstynent ]

Przecier pomidorowy + bazylia + oregano + sól + pieprz + ostra papryka.

19.06.2007
15:36
smile
[3]

Wiewiórk [ - Syska ! ]

Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti (włoskie często są tańsze od polskich),
- 40 dkg mięsa mielonego (wybranego rodzaju, lub mieszanego),
- 2 duże cebule,
- 1 duży ząbek czosnku,
- oregano, bazylia, rozmaryn - najlepsze oczywiście świeże i dużo,
- oliwa,
- 1 puszka pomidorów bez skóry,
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego,
- ser żółty do posypania wierzchu (oczywiście najlepszy jest parmezan, ale można zadowolić się polskimi serami o zdecydowanym smaku),
- 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego (opcjonalnie),
- sól, papryka.

Jak przyrządzić?
Sos:
1) Na oliwie smażymy drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec smażenia dorzucamy rozdrobniony czosnek. Wszystko wrzucamy do gara przygotowanego na sos.

2) Na patelnię wrzucamy mielone mięso i podsmażamy je tak, aby przestało być surowe. Do gara.

3) Dusimy podlewając nieco wodą (bulionem) i rozdrabniając widelcem wszelkie zbite grudki mięsa przez 20 min.

4) Wrzucamy rozdrobnione pomidory, przyprawy, sól. Oczywiście idealne byłyby świeże pomidory, ale zimą nie jesteśmy aż tak wymagający. Nie żałujemy ziół w żadnym wypadku. Jeśli macie wino, teraz możecie je dolać. Dusimy 20 min.

5) Próbujemy. W miarę potrzeby dorzucamy smaku pomidorowego (koncentrat) i innych ingrediencji. Sos powinien być zawiesisty, wszystkie składniki dobrze rozdrobnione.
Gotowanie makaronu:
1) Gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Do gotującej wody oprócz soli wlewamy łyżkę oleju. Odcedzamy i nie przelewamy zimną wodą. To dosyć ważne. Podany natychmiast nie będzie się kleił. A sos będzie się lepiej trzymał klusek.

2) Do makaronu ugotowanego na później, po odcedzeniu wlewamy kilka łyżek oliwy.

Jak podawać?
Na ugotowany makaron spaghetti kładziemy kilka łyżek gęstego sosu i posypujemy startym serem po wierzchu. Najlepszy jest nieco głębszy talerz, na którym łatwiej manewrować widelcem.

Inny sposób podania - wymieszać porcję makaronu z sosem w żaroodpornej misce. Posypać serm. Wstawić do gorącego piecyka na dziesięć minut. Aromaty mieszają się ze sobę cudownie. Makaron wchłania w siebie część sosu, a ser tworzy przyrumienioną skorupkę. Po wyjęciu możemy uzupełnić sos, polewając nim danie wokół brzegów.

osobiście korzystam z niego

19.06.2007
15:41
[4]

yasiu [ Senator ]

jedna tylko uwaga - gotowanie makaronu... nie nastawiaj minutnika, po prostu sprawdzaj co pare chwil, czy makaron jest juz aldente - ma byc odczuwalny przy gryzieniu, ale nie surowy w srodku

19.06.2007
15:42
smile
[5]

Wiewiórk [ - Syska ! ]

no właśnie ^ dodam jeszcze żebyś UWAŻAŁ żeby sie nie pokleił bo smakuje jak kluski

19.06.2007
15:54
[6]

Jeckyl [ Prawie jak abstynent ]

Wiewiórk--> Tylko 1 mała rzecz, w kuchni włoskiej (i nie tylko) nie łączy się cebuli z czosnkiem w jednej potrawie.

22.06.2007
12:14
[7]

koko_spoko [ Centurion ]

dlaczego sie nie lączy?
ja zrobilem wg przepisu powyżej i wyszło suuuper

22.06.2007
13:43
[8]

Lara577 [ Konsul ]

Taka już kultura,w końcu cebula ma wiele wspolnego z czosnkiem i raczej sie ich razem nie dodaje

22.06.2007
13:44
[9]

Jeckyl [ Prawie jak abstynent ]

Jedno zabija smak drugiego.

22.06.2007
13:48
[10]

gereg [ zajebisty stopień ]

Jeckyl - ale bzdura....
ciekawe, jak wyobrazasz sobie przyrzadzenie np. minestrone

22.06.2007
13:50
[11]

gladius [ Subaru addict ]

Jak chcesz, żeby makaron się nie kleił to wlej do wody, w której go gotujesz trochę oleju albo oliwy.

22.06.2007
13:52
[12]

Jeckyl [ Prawie jak abstynent ]

gereg--> Źle się wyraziłem. Powinno być w większości potraw i kuchni.

22.06.2007
13:54
[13]

gereg [ zajebisty stopień ]

rzeczywiscie. czesto robi sie np. sos bolonski tylko z cebula (rzadziej z czosnkiem). ale nie jest to regula w odniesieniu do innych potraw... teraz gra :-)

© 2000-2025 GRY-OnLine S.A.