GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

kwas chlebowy - robił kto?

23.05.2007
08:42
smile
[1]

Attyla [ Flagellum Dei ]

kwas chlebowy - robił kto?

No właśnie. Wziąłem ostatnio t netu przepis na kwas chlebowy, którego jestem wielbicielem, choć nigdy sam jeszcze nie próbowałem tego robić. teraz spróbowałem. Wszystko robiłem zgodnie z zaleceniami przepisu. Niestety, drożdże nie zainicjowały procesu fermentacji i odłożyły się tylko na dnie naczynia. Czy ma ktoś doświadczenia w tem zakresie i potrafi mi się poprawić? A pogoda nastraja do tego, żeby kwas produkować w ilościach iście hurtowych:D

23.05.2007
08:48
smile
[2]

kiowas [ Legend ]

Attyla ---> po mojemu to pogoda nastraja do przyjmowania piwa w ilościach hurtowych

23.05.2007
08:49
[3]

Azzie [ bonobo ]

Nie wiem jak sie robi kwas chlebowy ale z drozdzami mialem troche do czynienia, wiec jesli nie zainicjowaly roboty to albo:
a) byly martwe :)
b) nie mialy co jesc (brak cukru)

Jakie to byly drozdze? Niektore wcale ciepla nie lubia, np do produkcji piwa dolnej fermentacji drozdze pracuja w temp. 14-18 stopni...

Nastepnym razem sprobuj drozdze z cukrem wymieszac i rozpuscic w polowie szklanki cieplej wody, juz po chwili powinna byc widoczna reakcja.

Mysle ze albo zle wymieszales i drozdze nie dobraly sie do cukru, albo po prostu jakies lewe kupiles :)

23.05.2007
08:56
[4]

Attyla [ Flagellum Dei ]

kiowas
Jako prawicowy popapraniec piwa nie piję i nigdy nie piłem (w ogóle alkoholu), więc muszę ratować się substytutami:D

Azzie
temperatura może być problemem. Rozpuściłem cukier w gorącej wodzie a do tego dodałem drożdże. Znaczy się, morderca ja jeden, zabiłem je nieumyślnie i przez to schrzaniłem sprawę?
Drożdże były piekarskie (czy jak im tam inaczej) - bo takie były w przepisie.

23.05.2007
08:59
[5]

kiowas [ Legend ]

Attyla ---> czyżby pociąg do piwa charakteryzował lewaków? Mnogość nas w narodzie!! :)

A jestes pewien, że w kwasie nie ma żadnych procentów?

23.05.2007
09:02
[6]

Azzie [ bonobo ]

Mysle ze mogles je pozabijac ta goraca woda :) Teraz na dnie maja swoj cmentarz :)))

W kwasie na pewno sa jakies procenty :) a wlasciwie promile ;) Bo tyle tam alkoholu moze byc co kot naplakal... Zawsze jak drozdze pracuja to robi sie alko ;)

23.05.2007
09:07
[7]

Attyla [ Flagellum Dei ]

kiowas
czyżby pociąg do piwa charakteryzował lewaków? Mnogość nas w narodzie!! :)
Nie - ale pierwsze dwa pytania, jakie uzyskiwałem po ujawnieniu swej niepełnosprawności to czy mnie zaszyli czy noże podpisałem jakieś zobowiązanie w kościole:) Jako, że bolszewicka zaraza przyszła do nas ze wschodu (a tam procenty stosuje się miast herbaty:D), to można wywieść z tego wniosek, że zaszywają się lewaki głównie:D

A jestes pewien, że w kwasie nie ma żadnych procentów?
A gdzie ich nie ma? Moje ulubione owoce - jabłka fermentują w żołądku i to też jest źródło alkoholu. Zresztą do sosów dodaje często czerwonego lub białego wina (w zależności od sosu oczywiście). Innymi słowy alkoholu nie spożywam jako alkoholu, cio nie znaczy, że nie mam z nim do czynienia w śladowych ilościach.

Azzie
No tak. Tego można się było spodziewać... Ale ignorantia iuris nocet:D (może nie iuris, ale jednak:D)

23.05.2007
10:44
[8]

Kaczorowy [ Generaďż˝ ]

To eksploduje tak jak granat, jak się nie porobi otworków dla odprowadzenia gazu :)) Plastikową butelkę rozrywa na strzępy :)

23.05.2007
10:51
[9]

Attyla [ Flagellum Dei ]

Kupię dzisiaj chleb razowy i podejmę kolejną próbę. Tym razem postaram się nie zabić drożdży:D

23.05.2007
11:50
[10]

caramucho [ Pretorianin ]

Kaczorowy---> niekoniecznie ja kilkanaście razy robiłem tzw. podpiwek i używałem do tego butelek plastikowych nigdy nie zdarzyło się żeby taką rozerwało

23.05.2007
12:04
smile
[11]

joka1 [ Pretorianin ]

Attyla--> Podaję Ci przepis , który sprawdziłam- wyszło ok. Drobny szczegół , w przepisie jest chmiel!! - ale ilość znikoma.---> Zagotowujemy 5l wody, zalewamy tą wodą 1 kg suszonego, razowego chleba i zostawiamy na 12 godzin. Chmiel zalewamy 2 1/2 l wody i gotujemy na słabym ogniu 20 minut. Zestawiamy z ognia , naczynie obwiązujemy szczelnie ściereczką i odstawiamy na 3-4 godziny. Następnie obydwa płyny przecedzamy i łączymy, dodajemy 1/2 kg cukru, 25 g rodzynek i 25 g drożdży roztartych z odrobiną cukru / temp. płynu powinna wynosić ok. 30oC /. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15-20 godzin. Po tym czasie przecedzamy i rozlewamy do szczelnie zamykanych butelek. ---> Trochę to pracochłonne ale warte poświęconego czasu. --> POLECAM i Smacznego!!

23.05.2007
12:05
smile
[12]

Hellmaker [ Nadputkownik Bimbrojadek ]

Mlask. Absolutnie cudowny ukraiński wynalazek :)

Attyla ---> Uzywam takiego przepisu i jest skuteczny (z jednym ALE - na końcu przepisu).

Składniki:
1 kg żytniego chleba razowego,
30 dkg cukru,
2 dkg drożdży,
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny,
1 łyżeczka rodzynek,
1 łyżeczka surowego ryżu.

Sposób przyrządzenia:
Pokrojony na kromki i wysuszony chleb zalać 5 l przegotowanej wody z cukrem. Dodać skórkę cytrynową. Pozostawić na kilka godzin. Przecedzić przez gęste sito. Dodać drożdże, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 5 h. Ponownie przecedzić. Przygotować 10 półlitrowych butelek. Do każdej wrzucić 4 rodzynki i kilka ziarenek ryżu. Butelki szczelnie zamknąć. Wynieść w chłodne miejsce poukładać w pozycji leżącej. Nadaje się do picia po conajmniej 2 dniach.
Po otwarciu butelki płyn delikatnie zlać z nad osadu. Spożywać schłodzony.

Clue zagadnienia jest tutaj, że to ma być chleb ŻYTNI, RAZOWY.
Nie ma prawa tam być nawet mikrograma pszennego pieczywa, bo inaczej się wszystko spieprzy.
Cholernie ciężko o taki, ale jak trafisz, to powinno być ok.

Smacznego :)

23.05.2007
12:15
[13]

joka1 [ Pretorianin ]

Sooorrry!! - w przepisie zapomniałam podać ilości chmielu. Już się poprawiam - chmielu jest 10 g/suszonego /.

23.05.2007
12:28
[14]

Bramkarz [ brak abonamentu ]

Ukraiński wynalazek? Ja tam zawsze kwas chlebowy kojarzyłem z Litwą.

23.05.2007
12:39
smile
[15]

Hellmaker [ Nadputkownik Bimbrojadek ]

Nieee... kwas chlebowy to wynalazek ukraiński albo białoruski. Bardziej mi się widzi Ukraina.

23.05.2007
12:47
[16]

settoGOne [ Centurion ]

tfu! kupilem kiedys na ulicy we Lwowie (albo Odessie) z jednej z budek - nie przypadl mi do gustu:(

Za to piweczko i wodeczke maja pierwsza klasa :-)

23.05.2007
14:26
smile
[17]

Attyla [ Flagellum Dei ]

Hell
wiem, że musi być razowy żytni. W końcu tylko taki chcleb robiony winien być na zakwasie. Chleb mam, bo sam wcześniej upiekłem:D Spieprzyłem z drożdżami. Dam znać jak wyjdzie.

23.05.2007
14:53
smile
[18]

Hellmaker [ Nadputkownik Bimbrojadek ]

Powodzenia :)

© 2000-2025 GRY-OnLine S.A.