GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

poprawki w bazie danych (acces)

03.04.2007
17:55
smile
[1]

.coma. [ Pretorianin ]

poprawki w bazie danych (acces)

Miałam zrobić baze danych zawierająca spis moich płyt, aby móc kiedy komus pozyczam płyte, to odnotować, i aby osoba pozyczająca mogła przejrzeć posiadane przezemnie płyty

zrobiłam baze danych, mam nastepujące tabele i kolumny:

płyty: IDpłyty, tytuł, rezerwacja (T/N), pożyczone (T/N), data zakupu, rysy na płycie (T/N), płyta CD (T/N), muzyka (T/N), film (T/N), program (T/N), dane tekstowe (T/N), zdjęcia (T/N)

pożyczający: IDosoby, Imię , Nazwisko, Numer telefonu, Jakie płyty obecnie pożycza, Ma w domu moje płyty (T/N), IDpłyty

pożyczenie: IDpłyty, IDosoby, Data pozyczenia

i nastepujące relacje:
Płyty.IDpłyty jeden do wielu rezerwacja.IDpłyty
Płyty.IDpłyty jeden do wielu pożyczenie.IDpłyty
Rezerwacja.IDosoby jeden do wielu pożyczający.IDosoby
Pożyczenie.IDosoby jeden do wielu pożyczający.IDosoby

Jak mozna to pozmieniac, żeby kiedy komus cos pozyczam to w jednej tabeli wpisac jego imię nazwisko i płyte jaka mu pozyczam, a w reszcie tabel, zeby dane zaktualizowały sie same, a jednoczesnie zeby jesli to możliwe spełniała 3 postać normalizacji danych?

Narazie moja baza danych wyświetla:
a) Informacje o płycie:
o posiadane płyty
o posiadane płyty CD
o posiadane płyty DVD
o listę płyt obecnie posiadanych
o listę płyt pożyczonych
o liste płyt z filmami
o listę płyt z muzyką
o listę płyt z programami
o liste płyt z danymi tekstowymi
o liste płyt z filmami
o liste płyt zarezerwowanych
b) Informacje o pożyczającym:
o imię i nazwisko pożyczającego
o jakie płyty obecnie pożycza
o numer komórki pożyczającego

mma porobione formularze z obrazkami i kwerendy

co jeszcze moge do niej dodać? Chodzi żeby było jak najwiecej "bajerów"... ot takiego mama głupiego naucyciela infy... nawet jak działa troche gorzej ale ma jak to on mawia bajery, to lepiej niz jak sopełnia tylko zadania które ma spełniać...

03.04.2007
18:37
smile
[2]

.coma. [ Pretorianin ]

prosze pomóżcie bo niemoge sobie z tym poradzic...

03.04.2007
19:07
[3]

.coma. [ Pretorianin ]

zlitujcie sie niech ktoś pomoże

03.04.2007
19:36
[4]

.coma. [ Pretorianin ]

up

03.04.2007
20:50
[5]

.coma. [ Pretorianin ]

nikt nie umie accessa?

03.04.2007
21:17
smile
[6]

arthemide [ Prawdziwa kobieta ]

Umie, ale slabo. Musialabym sobie dobrze poprzypominac :). Z tego co pamietam, to teraz powinnas Makro zdefiniowac, ze chcesz makro aktualizujace.

Wlasnie stworzylam mini daten bank, nie pamietam tak wiele, :) hihi musze sie dobrze wczytac w opisy. Gdzies lezy ksiazka do MS Acess, gruba kniga!

03.04.2007
21:37
[7]

.coma. [ Pretorianin ]

arthemide--> a te relacje i podział tabel sa dobre? Bo mam co do nich duuuuże watpliwości

03.04.2007
21:49
[8]

.coma. [ Pretorianin ]

arthemide--> poczytałam troche o makrach, i szczerze mówiąc niemam pomysłu jakie makro mogłabym tu dodać... pomijając juz fakt że niewiele z tego zrozumiałam
Ku uścisleniu jestem w klasie 3LO i jedyny język programowania w którym potrafie cos napisać to pascal

03.04.2007
23:13
[9]

.coma. [ Pretorianin ]

obecnie mam takie relacje, co zrobić, zeby wpisywać tylko przy okreslonej osobie płyty jakie pozycza bądź rezerwuje?

03.04.2007
23:36
smile
[10]

arthemide [ Prawdziwa kobieta ]

Tabele sa ok. Mam tylko watpliwosci co do rezerwacja i pozyczone, to sa ruchome dane. W Tabelach sa dane, ktore sie nie zmieniaja. Juz nie pamietam, ale mozesz miec racje, sa tabele z danymi stalymi i ruchomymi i trzeba je jakos ze soba powiazac :)

Mozna dolozyc cene/wartosc plyt.

Sprawdz czy dobrze zdefiniowalas formaty w kolumnach:

Nazwa = tekst
Numer = liczba
ID = wartosc automatyczna
data = data/godzina



Relacje:
Plyty: jedna plyta do jednego pozyczenia
Plyty: wiele plyt do wielu rezerwacji
Plyty: jedna plyta do jednego pozyczenia
Osoby: wiele osob do wielu rezerwacji
Osoby: jedna osoba do jednego pozyczenia
Rezerwacje: wiele osob do wielu plyt
Pozyczenia: jedna osoba do wielu plyt

.....................~plyty 1
rezerwacje~/..............\1 pozyczenia
..................\............../
....................~osoby 1

~ = nieskonczonosc
1 - jeden


Zawsze mysl logicznie: Np masz jedna plyte, to nie moze jej pozyczyc wiecej osob na raz, ale moze ja wiecej osob na raz zarezerwowac.
Potem wchodzi makro do dzialania, kto byl pierwszy.

Makro sa fajne, ale trzeba uwazac, bo raz zdefiniowane, nie mozna ich poprawic, to tak jak i numerem ID. Tworzac tabele nie definiuj na poczatku ID zanim nie przetestujesz funkcjonalnosci bazy. Chyba ze zrobisz kopie bazy i na niej przetestujesz. Wdaj do tabeli paru uzytkownikow, pare plyt. testuj, testuj, testuj. Testuj zawsze najlepiej na kopiach!!!


Formularze i kwerendy ZAWSZE mozna zmieniac i sa najprossze, mozna je na koniec zostawic. Dobra baza danych nie zawiera bajerow. Dobra baza ma byc przejzysta i ergonomiczna (dobrze dopasowana do potrzeb) Mozliwie malo rzeczy rozpraszajacych, niezwiazanych z funkcjami bazy.
Logiczne ustawienie pol na formularzu. Logiczna kolejnosc wdawania danych, tak zeby mozna bylo sie wygodnie "tab stop" klawiszem poruszac. Rzeczy BARDZO wazne wyroznic kolorem, nie przesadzac. Rzeczy bazowe zdefiniowac jako nieodzowne, tak aby strona formularza niemozliwa byla do opuszcenia przed wczesniejszym wypelnieniem pol obowiazkowych.


Mozesz do bazy dolozyc tabele o plytach ktorych nie masz, a chcesz miec, tabele o plytach o ktore pytaja Twoi klienci a ich nie masz. Potem relacje ile bylo zamowien na plyty ktorych nie masz, relacje na plyty ktore masz zamiar zakupic. W Tych nie potrzeba Ci numeru ID. Tak samo w tabelach danych ruchomym nie potrzeba klucza definiowac.

Tyle na razie umiem Ci pomoc. Musialabym sama postudiowac moja ksiazke, zeby Ci dalej pomoc. Do Acess przydaje sie VISUAL BASIC, ale nie jest konieczny. Tylko przy skomplikowanych bazach trzeba sie znac na VB. Twoja baza jest prostolinijna :)

Zagadaj do mnie na GG, nie obiecuje, ale moze znajde czas zeby poczytac i pouczyc sie razem z Toba.

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.