Azzie [ bonobo ]
Kuchnia: Zelatyna, WTF? Deser truskawkowy :)
Na jutro robie deser truskawkowy :) i w przepisie mam 12 dag zelatyny. Jesli dobrze rozumiem to 120 g zelatyny, prawda?
Wszystko byloby OK, ale na opakowaniu zelatyny ktora kupilem, jest napisane ze 50 g wystarcza na 2,5 litra wody. Tymczasem moj deser sklada sie z 2 szklanek mleka i truskawek (w duzym uproszczeniu). Czyli z jednej strony mam pol litra mleka, a z drugiej 120 g zelatyny ktore zeluje prawie 6 litrow plynu... I tak jakby cos mi sie nie zgadzalo :)
Moze w przepisie jest blad i powinno byc 12 g zelatyny? To by pasowalo... Ale z drugiej strony boje sie schrzanic, a mam czas tylko na jedna probe...
Jesli ktos ma doswiadczenie w tym temacie, prosze o rady...
Przepis z dodatku kulinarnego "Dziennika"
Cholera, ale teraz patrze to tam jeszcze jest 15 dag cukru pudru, ale to chyba juz dobrze, nie? raptem troche ponad pol szklanki...
Jerryzzz [ E ]
Najpredzej chodzi wlasnie o 12 g, bo 12 dag, to rzeczywiscie 120 g
EDIT
Rób tak: 12 g zelatyny, a cukier puder tak, jak jest w przepisie. Zaufaj...
dolomith [ Generaďż˝ ]
Sprawdz na necie w jakims innym opisie, ale mnie sie wydaje ze chyba jest OK. Z tego co pamietam jak kiedys potrzebowalem dwie male miseczki zelatyny to musialem zuzyc dwie duze paczki zelatyny zeby to w miare tworzylo stabilna strukture :| bo zgestniec niechcialo...
offtopic: Azzie --> policzylem te dwa sposoby podgrzewania wody... tam w tym Twoim watku odpowiedzialem...