GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Pizza małe pytanko.

10.01.2007
22:19
smile
[1]

Olek12 [ Pomocnik ]

Pizza małe pytanko.

Witam
Robiłem już ich wiele. Używałem różnych przepisów, ale zawsze ciasto po upieczeniu jest suche ;/
Czy wie ktoś czego trzeba dodać do ciasta aby nie było takie suche ?


PS. Wrzucę coś od siebie ------------>

10.01.2007
22:20
smile
[2]

cin3k7 [ Wypomnij mi moj ranking ]

Wody.

Nie wiem ile wiem o życiu ale wiem, że nic nie wiem o pieczeniu pizzy.

10.01.2007
22:20
[3]

gladius [ Subaru addict ]

Trzeba mieć specjalny piec. W piekarniku NIGDY nie będzie taka, jak w pizzeri.

10.01.2007
22:21
smile
[4]

Olek12 [ Pomocnik ]

cin3k7 <---- lol mało wiesz o życiu widze ;p

gladius <---- chyba, że tak ;/ szkoda ;/

10.01.2007
22:38
[5]

Arczens [ Legend ]

Oliwa z oliwek załatwia sprawe oraz odpowiednia temperatura i czas pieczenia.

10.01.2007
22:40
smile
[6]

Olek12 [ Pomocnik ]

Arczens <--- używam oliwy z oliwek (przywieziona z Grecji ;)) a co do pieca to 20min na 180 stopni. Co o tym myślisz ?

10.01.2007
22:42
[7]

Zielona Żabka [ Let's rock! ]

Żeby nie było suche trzeba posmarować rozwodnionym koncentratem pomidorowym z przyprawami (oregano, majeranek). Im bardziej rozwodniony, tym bardziej ciasto nim nasiąknie. Jakbyś chciał dobry przepis (od kumpla z Da Grasso), to zaraz wrzucę.

10.01.2007
22:46
[8]

VYKR_ [ Vykromod ]

ciasto drozdzowe mozesz troche nakropic oliwa przed wlozeniem do piekarnika. no i mozesz dodac wiecej mleka we wczesniejszym etapie produkcji. mysle, ze wlaczenie termoobiegu tez nie byloby glupim pomyslem.

10.01.2007
22:48
smile
[9]

Olek12 [ Pomocnik ]

Zielona Żabka <--- jakbyś była taka hojna, to bardzo owszem ;)

VYKR_ <---- sprubuje z tym, mlekiem bo reszte próbowałem. Termoobieg oczywiście wyłączony




[edit]
Zielona Żabka <----- THX :*




[edi2]
Pytanie poza tematem :
Macie też słownik w pisaniu wątków na GOL'u czy to Firefoxa 2 ?

10.01.2007
22:49
smile
[10]

Zielona Żabka [ Let's rock! ]

Szklanka mąki, pół szklanki letniej wody, ćwierć szklanki piwa, ok. 20gram drożdży, łyżeczka soli i dwie łyżeczki oleju. Zagniatamy wszystko razem, ewentualnie trochę więcej mąki żeby się nie lepiło. Odstawić aż wyrośnie, rozwałkować na 2-3mm, posmarować koncentratem pomidorowym z wodą, majerankiem i oregano, na to wszystkie składniki i do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, po paru minutach zmniejszyć do 180. Piec ok. 20min. Smacznego:)

Olek12 --> Firefox 2

10.01.2007
22:58
smile
[11]

Olek12 [ Pomocnik ]

Dziwie się jak tacy użytkownicy nie mogą mieć gwiazdki !?

[edit]

A nie zasługujesz ?

10.01.2007
22:59
smile
[12]

Zielona Żabka [ Let's rock! ]

Bo na gwiazdkę to trzeba zasłużyć;P

Xaar --> jedna duża pizza

10.01.2007
23:02
smile
[13]

Xaar [ Uzależniony od Marysi ]

Zielona Żabko, a na jaką porcje są te składniki? :)

10.01.2007
23:06
[14]

Olek12 [ Pomocnik ]

.. oczywiście, że zasługujesz ;)


spoiler start
nie zdążyłem dokończyć
spoiler stop

10.01.2007
23:06
smile
[15]

VYKR_ [ Vykromod ]

Zielona Żabka--> hmm, ja akurat zawsze dodaje mleka zamiast wody... i nie dodaje piwa (na co ono moze byc, oprocz smaku i %?)... dzieki, bede musial sprobowac tego przepisu :)

I zgadzam sie, gwiazdka dla tej pani! :P

10.01.2007
23:08
smile
[16]

Xaar [ Uzależniony od Marysi ]

Dzięki :)
...a i jeszcze jedno zasadnicze pytanie - jaki browar do tego pasuje? Tyskie może być? Bo akurat mi zalega na półce :P

10.01.2007
23:10
[17]

Zielona Żabka [ Let's rock! ]

Browar jakikolwiek chyba, podobnież po to, żeby ciasto było chrupiące:)

10.01.2007
23:26
smile
[18]

N2 [ negroz ]

Co do pytania z posta to odpowiem, że jak robiłem gofry to dodawałem wody, aby były chrupiące. Gdy było mleko, ciasto było właśnie "mokre". Być może w przypadku pizzy jest podobnie (?).

11.01.2007
13:51
smile
[19]

Xaar [ Uzależniony od Marysi ]

Mam pytanie: jakiej konsystencji powinno być to ciasto po wymieszaniu składników?

Bo jak zmieszałem w takich proporcjach jak podała Zielona Żabka to wydaje mi się że jest zbyt płynne... A może to tak ma być, a później się zrobi bardziej ciastowate? Bo teraz nie wydaje mi się żeby ono dało się w ogóle rozwałkować.

Zostawić czy dodać jeszcze mąki?

11.01.2007
13:54
[20]

Zielona Żabka [ Let's rock! ]

Dodaj mąki, aż będzie ciastowate:) I nie zapomnij zostawić w ciepłym miejscu żeby wyrosło.

11.01.2007
13:56
[21]

artrak [ Generaďż˝ ]

Przede wszystkim temperatura jak najwyższa 220- 250 stopni.Max 10 min. Piece do pizzy grzeją 300 ale to nie do uzyskania w piekarniku. Moje ciasto: paczka drożdży łyżeczka cukru sól mąka (ciepła) i olej.Nigdy nie jest suche........

11.01.2007
14:07
smile
[22]

Xaar [ Uzależniony od Marysi ]

W typ przepisie jest jeden zasadzniczy błąd - do pół szklanki wody i 1/4 szklanki piwa potrzebne są conajmniej DWIE szklanki mąki :)

Ile to powinno sobie odpoczywać?

11.01.2007
14:10
[23]

.coma. [ Pretorianin ]

Zielona Żabka-->a znasz może przepis na ten sos czosnkowy co daja w dagrasso? Bo uwielbiam tosty z nim tylko że teoretycznie po 24h nie nadaje sie do spozycia (chociaż kiedyś jadłam po 3 dniach i był dobry... a przynajmniej nic mi nie było) a zamawiac codziennie pizze żeby miec sos do tostów na kolacje to troche przegiecie...

11.01.2007
14:16
smile
[24]

@$D@F [ Generaďż˝ ]

ja mam pytanie o przepis Żabki - tam ma byc 20 gram czy deko ?

11.01.2007
14:17
smile
[25]

Xaar [ Uzależniony od Marysi ]

20 gram zdecydowanie. Kostka drożdzy do zazwyczaj 100 gram.

coma ->
Nie wiem czy to dokładnie taki sam, ale jest pyszny :)
Sos czosnkowy:

- 2 ząbki czosnku (jak ktoś lubi ostry smak, to trzy a nawet cztery – ilości skąłdników na sos podaję dla średnio dwóch osób);
- 4 pełne łyżeczki majonezu;
- 2 pełne łyżeczki śmietany 18% (jeżeli ktoś woli rzadki, przelewający się sos może dodać więcej – trzy, pięć łyżeczek. Ja wolę gdy to to jest bardziej gęste);
- sól/pieprz/cukier – szczyptę każdego
- 1 łyżeczkę soku z cytryny (najłatwiej wycisnąć trochę na małą łyżeczkę od herbaty);

https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=5723514&N=1

11.01.2007
14:19
[26]

Gregor Eisenhorn [ Ordo Xenos ]

---> Olek12

Ten przepis z obrazka wypróbowany?

11.01.2007
14:22
smile
[27]

artrak [ Generaďż˝ ]

przepis na ten sos czosnkowy co daja w dagrasso


11.01.2007
14:29
smile
[28]

donzoolo [ Senator ]

polecam przepis ZŻ :P juz kiedys dawniej podala ten sam sposob na zrobienie pizzy i od tamtej pory robie conajmniej 1 w tygodniu :) pizza jest wysmienita!

Xaar -----> daje zazwyczaj 2 pelne szklanki maki zamiast 1 i wychodzi idealna, najlepszy przepis z tych co probowalem

11.01.2007
14:29
[29]

Xaar [ Uzależniony od Marysi ]

Brakuje w tym cytryny - to naprawdę daje świetny smak :)

donzoolo -> a nie wychodzi Ci zbyt płynna jak dajesz w takich właśnie proporcjach?

edit: czyli dobrze zauważyłem :)

11.01.2007
14:34
[30]

.coma. [ Pretorianin ]

dzieki
Xaar-->ten sos mocno czuc czosnkiem? bo w tym z dagrasso najbardziej lubie to ze tak mocno nie czuc, nie wiemjak oni to robia ze osoby nielubiace czosnku (w tym ja i moja koleżanka) zajadaja sie tym sosem, próbowałam innych ze słoika i mi nie smakowały...
artrak-->rzeczywiscie smak taki sam?

11.01.2007
14:37
[31]

Xaar [ Uzależniony od Marysi ]

Jak chcesz żeby czosnkiem było czuć delikatnie to wystarczy posiekać po prostu 1 ząbek. Ja robiłem i tak i tak... a jako że lubie czosnek to zdecydowanie wolę z 2 a nawet z 3 :)

11.01.2007
16:56
smile
[32]

Xaar [ Uzależniony od Marysi ]

Czy na wierzch takiej pizzy trzeba przygotować jeszcze jakiś specjalny sos?

11.01.2007
17:06
smile
[33]

donzoolo [ Senator ]

mozna albo:
- uzyc sosu do pizzy od knorra np.
- zrob sos samemu z koncentratu pomidorowego, wody, ziol

11.01.2007
17:08
[34]

Zielona Żabka [ Let's rock! ]

Xaar --> ja zawsze daję szklankę mąki i później w miarę ugniatania dodaję tyle, żeby się nie lepiło, jak jest za dużo mąki to ciasto wychodzi twarde.

Jeśli chodzi o sos przed włożeniem do piekarnika, jak pisałam wyżej - ciasto smarujesz koncentratem pomidorowym rozrobionym z wodą, z majerankiem i oregano.

11.01.2007
17:11
[35]

Xaar [ Uzależniony od Marysi ]

No tak, to na blat... ale czy daje się coś na wierzch - już na składniki :)

11.01.2007
17:13
smile
[36]

MatiRonaLDo75 [ LO GANGSTA ]

To mógłby ktoś dać od początku do końca dobry przepis na pizze bo na sos już mam to prosiłbym żeby ktoś mógł dać już sprawdzony sposób na pizze!!

11.01.2007
17:13
smile
[37]

Zielona Żabka [ Let's rock! ]

Ja nie daję, dopiero na gotową sos pomidorowy:)

11.01.2007
17:32
smile
[38]

MatiRonaLDo75 [ LO GANGSTA ]

Macie może przepis na ,,twistera'' z KFC??JA macie to dajcie!!

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.