Olek12 [ Pomocnik ]
Pizza małe pytanko.
Witam
Robiłem już ich wiele. Używałem różnych przepisów, ale zawsze ciasto po upieczeniu jest suche ;/
Czy wie ktoś czego trzeba dodać do ciasta aby nie było takie suche ?
PS. Wrzucę coś od siebie ------------>
cin3k7 [ Wypomnij mi moj ranking ]
Wody.
Nie wiem ile wiem o życiu ale wiem, że nic nie wiem o pieczeniu pizzy.
gladius [ Subaru addict ]
Trzeba mieć specjalny piec. W piekarniku NIGDY nie będzie taka, jak w pizzeri.
Olek12 [ Pomocnik ]
cin3k7 <---- lol mało wiesz o życiu widze ;p
gladius <---- chyba, że tak ;/ szkoda ;/
Arczens [ Legend ]
Oliwa z oliwek załatwia sprawe oraz odpowiednia temperatura i czas pieczenia.
Olek12 [ Pomocnik ]
Arczens <--- używam oliwy z oliwek (przywieziona z Grecji ;)) a co do pieca to 20min na 180 stopni. Co o tym myślisz ?
Zielona Żabka [ Let's rock! ]
Żeby nie było suche trzeba posmarować rozwodnionym koncentratem pomidorowym z przyprawami (oregano, majeranek). Im bardziej rozwodniony, tym bardziej ciasto nim nasiąknie. Jakbyś chciał dobry przepis (od kumpla z Da Grasso), to zaraz wrzucę.
VYKR_ [ Vykromod ]
ciasto drozdzowe mozesz troche nakropic oliwa przed wlozeniem do piekarnika. no i mozesz dodac wiecej mleka we wczesniejszym etapie produkcji. mysle, ze wlaczenie termoobiegu tez nie byloby glupim pomyslem.
Olek12 [ Pomocnik ]
Zielona Żabka <--- jakbyś była taka hojna, to bardzo owszem ;)
VYKR_ <---- sprubuje z tym, mlekiem bo reszte próbowałem. Termoobieg oczywiście wyłączony
[edit]
Zielona Żabka <----- THX :*
[edi2]
Pytanie poza tematem :
Macie też słownik w pisaniu wątków na GOL'u czy to Firefoxa 2 ?
Zielona Żabka [ Let's rock! ]
Szklanka mąki, pół szklanki letniej wody, ćwierć szklanki piwa, ok. 20gram drożdży, łyżeczka soli i dwie łyżeczki oleju. Zagniatamy wszystko razem, ewentualnie trochę więcej mąki żeby się nie lepiło. Odstawić aż wyrośnie, rozwałkować na 2-3mm, posmarować koncentratem pomidorowym z wodą, majerankiem i oregano, na to wszystkie składniki i do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, po paru minutach zmniejszyć do 180. Piec ok. 20min. Smacznego:)
Olek12 --> Firefox 2
Olek12 [ Pomocnik ]
Dziwie się jak tacy użytkownicy nie mogą mieć gwiazdki !?
[edit]
A nie zasługujesz ?
Zielona Żabka [ Let's rock! ]
Bo na gwiazdkę to trzeba zasłużyć;P
Xaar --> jedna duża pizza
Xaar [ Uzależniony od Marysi ]
Zielona Żabko, a na jaką porcje są te składniki? :)
Olek12 [ Pomocnik ]
.. oczywiście, że zasługujesz ;)
VYKR_ [ Vykromod ]
Zielona Żabka--> hmm, ja akurat zawsze dodaje mleka zamiast wody... i nie dodaje piwa (na co ono moze byc, oprocz smaku i %?)... dzieki, bede musial sprobowac tego przepisu :)
I zgadzam sie, gwiazdka dla tej pani! :P
Xaar [ Uzależniony od Marysi ]
Dzięki :)
...a i jeszcze jedno zasadnicze pytanie - jaki browar do tego pasuje? Tyskie może być? Bo akurat mi zalega na półce :P
Zielona Żabka [ Let's rock! ]
Browar jakikolwiek chyba, podobnież po to, żeby ciasto było chrupiące:)
N2 [ negroz ]
Co do pytania z posta to odpowiem, że jak robiłem gofry to dodawałem wody, aby były chrupiące. Gdy było mleko, ciasto było właśnie "mokre". Być może w przypadku pizzy jest podobnie (?).
Xaar [ Uzależniony od Marysi ]
Mam pytanie: jakiej konsystencji powinno być to ciasto po wymieszaniu składników?
Bo jak zmieszałem w takich proporcjach jak podała Zielona Żabka to wydaje mi się że jest zbyt płynne... A może to tak ma być, a później się zrobi bardziej ciastowate? Bo teraz nie wydaje mi się żeby ono dało się w ogóle rozwałkować.
Zostawić czy dodać jeszcze mąki?
Zielona Żabka [ Let's rock! ]
Dodaj mąki, aż będzie ciastowate:) I nie zapomnij zostawić w ciepłym miejscu żeby wyrosło.
artrak [ Generaďż˝ ]
Przede wszystkim temperatura jak najwyższa 220- 250 stopni.Max 10 min. Piece do pizzy grzeją 300 ale to nie do uzyskania w piekarniku. Moje ciasto: paczka drożdży łyżeczka cukru sól mąka (ciepła) i olej.Nigdy nie jest suche........
Xaar [ Uzależniony od Marysi ]
W typ przepisie jest jeden zasadzniczy błąd - do pół szklanki wody i 1/4 szklanki piwa potrzebne są conajmniej DWIE szklanki mąki :)
Ile to powinno sobie odpoczywać?
.coma. [ Pretorianin ]
Zielona Żabka-->a znasz może przepis na ten sos czosnkowy co daja w dagrasso? Bo uwielbiam tosty z nim tylko że teoretycznie po 24h nie nadaje sie do spozycia (chociaż kiedyś jadłam po 3 dniach i był dobry... a przynajmniej nic mi nie było) a zamawiac codziennie pizze żeby miec sos do tostów na kolacje to troche przegiecie...
@$D@F [ Generaďż˝ ]
ja mam pytanie o przepis Żabki - tam ma byc 20 gram czy deko ?
Xaar [ Uzależniony od Marysi ]
20 gram zdecydowanie. Kostka drożdzy do zazwyczaj 100 gram.
coma ->
Nie wiem czy to dokładnie taki sam, ale jest pyszny :)
Sos czosnkowy:
- 2 ząbki czosnku (jak ktoś lubi ostry smak, to trzy a nawet cztery – ilości skąłdników na sos podaję dla średnio dwóch osób);
- 4 pełne łyżeczki majonezu;
- 2 pełne łyżeczki śmietany 18% (jeżeli ktoś woli rzadki, przelewający się sos może dodać więcej – trzy, pięć łyżeczek. Ja wolę gdy to to jest bardziej gęste);
- sól/pieprz/cukier – szczyptę każdego
- 1 łyżeczkę soku z cytryny (najłatwiej wycisnąć trochę na małą łyżeczkę od herbaty);
https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=5723514&N=1
Gregor Eisenhorn [ Ordo Xenos ]
---> Olek12
Ten przepis z obrazka wypróbowany?
artrak [ Generaďż˝ ]
przepis na ten sos czosnkowy co daja w dagrasso
donzoolo [ Senator ]
polecam przepis ZŻ :P juz kiedys dawniej podala ten sam sposob na zrobienie pizzy i od tamtej pory robie conajmniej 1 w tygodniu :) pizza jest wysmienita!
Xaar -----> daje zazwyczaj 2 pelne szklanki maki zamiast 1 i wychodzi idealna, najlepszy przepis z tych co probowalem
Xaar [ Uzależniony od Marysi ]
Brakuje w tym cytryny - to naprawdę daje świetny smak :)
donzoolo -> a nie wychodzi Ci zbyt płynna jak dajesz w takich właśnie proporcjach?
edit: czyli dobrze zauważyłem :)
.coma. [ Pretorianin ]
dzieki
Xaar-->ten sos mocno czuc czosnkiem? bo w tym z dagrasso najbardziej lubie to ze tak mocno nie czuc, nie wiemjak oni to robia ze osoby nielubiace czosnku (w tym ja i moja koleżanka) zajadaja sie tym sosem, próbowałam innych ze słoika i mi nie smakowały...
artrak-->rzeczywiscie smak taki sam?
Xaar [ Uzależniony od Marysi ]
Jak chcesz żeby czosnkiem było czuć delikatnie to wystarczy posiekać po prostu 1 ząbek. Ja robiłem i tak i tak... a jako że lubie czosnek to zdecydowanie wolę z 2 a nawet z 3 :)
Xaar [ Uzależniony od Marysi ]
Czy na wierzch takiej pizzy trzeba przygotować jeszcze jakiś specjalny sos?
donzoolo [ Senator ]
mozna albo:
- uzyc sosu do pizzy od knorra np.
- zrob sos samemu z koncentratu pomidorowego, wody, ziol
Zielona Żabka [ Let's rock! ]
Xaar --> ja zawsze daję szklankę mąki i później w miarę ugniatania dodaję tyle, żeby się nie lepiło, jak jest za dużo mąki to ciasto wychodzi twarde.
Jeśli chodzi o sos przed włożeniem do piekarnika, jak pisałam wyżej - ciasto smarujesz koncentratem pomidorowym rozrobionym z wodą, z majerankiem i oregano.
Xaar [ Uzależniony od Marysi ]
No tak, to na blat... ale czy daje się coś na wierzch - już na składniki :)
MatiRonaLDo75 [ LO GANGSTA ]
To mógłby ktoś dać od początku do końca dobry przepis na pizze bo na sos już mam to prosiłbym żeby ktoś mógł dać już sprawdzony sposób na pizze!!
Zielona Żabka [ Let's rock! ]
Ja nie daję, dopiero na gotową sos pomidorowy:)
MatiRonaLDo75 [ LO GANGSTA ]
Macie może przepis na ,,twistera'' z KFC??JA macie to dajcie!!