GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Przepis na karpia [ale nie w galarecie]?

22.12.2006
18:05
[1]

Azzie [ bonobo ]

Przepis na karpia [ale nie w galarecie]?

Otoz dostalem w prezencie karpia z nadwyzki i wypadaloby sie popisac na swieta jakas dobra potrawa... W zyciu nie robilem karpia, ale zawsze musi byc ten pierwszy raz :)

Bardzo prosze o sprawdzone i smaczne [w miare proste przepisy] jak go zrobic. W galarecie odpada bo to juz babcia robi, nie bede sie dublowal, zreszta nie ma co stawac w szranki z mistrzem jak niedawno jeszcze przypalalem wode na herbate ;)


Tak, wiem, moge sobie poszukac na Google, ale wole przepis sprawdzony i od osoby ktora odpowie od razu na pytania, a nie cos ze strony dla masterow, ktorzy wiedza ile to jest szczypta :)

22.12.2006
18:13
smile
[2]

Arczens [ Legend ]

Juz ostatnio dales jakies fakowe zdjecie ciasta, ktore niby sam upitrasiles i pare osob sie nabralo, ale karpia to juz nikt nie łyknie ;)

22.12.2006
18:15
smile
[3]

Shifty007 [ 101st Airborne ]

Namoczyć kawałki karpia w wodzie z cytryną na jakiś czas, żeby przestał śmierdzieć szlamem. Obtoczyć w jajku, potem w bułce tartej/mące. Pod koniec posypać przyprawą do ryb i usmażyć. Prosto i smacznie. ;)

22.12.2006
18:17
[4]

Azzie [ bonobo ]

Za proste :) Potrzebuje cos takiego zeby moc sie wykazac kunsztem rodem z francji ;)

22.12.2006
18:21
smile
[5]

Shifty007 [ 101st Airborne ]

No to eksperymentuj, Azzie...

Pierwszy przepis na "Karpia po francusku" z google:

:]

22.12.2006
18:30
[6]

Azzie [ bonobo ]

Shifty: Ale to chyba jest na cieplo, niestety ja musze miec na zimno... :(


Wigilijny karp panierowany w krakersach
Składniki:
1 kg karpia
1 szklanka krakersy
jajka
sól czosnkowa
pieprz

Sposób przyrządzenia:
Karpia umyć, osuszyć, sprawić i dokładnie wyfiletować, przyprawić solą czosnkową i pieprzem. Krakersy dokładnie rozgnieść i wymieszać z sezamem. Jajka wybić, rozmieszać. Poporcjowany filet z karpia moczyć w jajku i obtoczyć w przygotowanej panierce. Smażyć na złoty kolor w głębokim oleju, obsączyć po wyjęciu na papierowym ręczniku.


Whatcha ya fink?

22.12.2006
18:32
[7]

Azzie [ bonobo ]

Ooooo taki moze byc ciekawy:

Karp ze wschodu

Składniki:
1,5 kg karpia
3 marchwie
2 cebule, cytryna
10-15 dag rodzynek
4 goździki
5 pierników
liść laurowy
sól, cukier

Sposób przygotowania:
Karpia oczyścić, osuszyć i pokroić na kawałki. 1l wody zagotować z ok. 20-30 ml soku z cytryny, solą, cukrem, liściem laurowym, gożdzikami i rodzynkami. Pokroić cebulę w plastry i wrzucić do wody. Potem włożyć karpia i gotować ok. 20 min. Pierniki zmielić. Wrzucić do pozostałych składników i gotować dodatkowo 5 min. Przygotować półmisek, wyłożyć karpia, polać sosem w którym się gotował. Odstawić do ostygnięcia. Podawać na zimno, ozdobionego plastrami cytryny.


Kurde tylko jak ja zmiele pierniki... Nie mam mlynka :(

22.12.2006
18:36
[8]

Mink [ Konsul ]

Pokrusz - albo recznie co przy piernikach słabo wychodzi, albo wpakuj najlepiej do szmacianego woreczka, pozniej do plastikowego i deska do krojenia. Działa przy ciastkach w miare suchych - piernik chyba na taki esperyment jest za wilgotny, ale co Ci szkodzi z jednym spróbowac.

Powodzenia.

22.12.2006
18:38
[9]

Xaar [ Uzależniony od Marysi ]

Wyrzuć go najlepiej... miałem okazji go spróbować bardzo niedawno temu. Karp jest bez smaku i z mnóstwem ości - cała przyjemność z jedzenia znika:/
Panga rox :)

23.12.2006
18:12
[10]

Azzie [ bonobo ]

Zrobilem :)

Wlasnie na parapecie stygnie... Ale to chyba nie jest to co powinno :)

23.12.2006
18:49
[11]

Wiewiórk [ -Szyszuni !!! ]

gratuluje

23.12.2006
18:51
smile
[12]

_kolo_ [ Czarny Kon ]

Jeśli chodzi o Karpia, to IMO tylko tradycyjnie - smażony.

23.12.2006
18:59
smile
[13]

Arczens [ Legend ]

Dawaj fote :D

Ja wiem, googluje teraz ;)

23.12.2006
19:00
smile
[14]

_kolo_ [ Czarny Kon ]

Arczens ---> pewnie znów da fake.

23.12.2006
19:04
[15]

BarD [ Leningrad Cowboy ]

Najlepsze wydanie karpia, jakie jadłem, to karp po żydowsku w wydaniu z piwem:


Musze dodać, że tego karpia robił mój dziadek, a on nie ma zbyt czystego stylu życia(leśniczówka, kozy etc.). Warto pamiętać o tej dodatkowej przyprawie :)

Pozdrowienia!

23.12.2006
23:41
[16]

Azzie [ bonobo ]

Prosze bardzo oto moj karp ze wschodu :)

Z piernikami, rodzynkami itp dziwnymi rzeczami :) Koledzy stwierdzili ze dobre :)

To ten brazowy, z cytrynka :)

23.12.2006
23:52
[17]

Sasanka [ Generaďż˝ ]

a to fioletowe w misce to co?
sama cebula? :)

24.12.2006
00:01
smile
[18]

Kuba_Krk [ Konsul ]

to sie chyba jest salatka cebulowa z cebula po Azziowemu

Cebule czerwona pokroic drobno. Umiescic w misce. Dodac posiekana cebule i mieszac do polaczenia skladnikow. Doprawic do smaku cebula.

24.12.2006
00:16
[19]

Azzie [ bonobo ]

Kurna to sledz z cebula :)

Tylko ze sledz pod spodem jest :)

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.