
UltRafaga [ Dragon Offspring ]
Jak się gotuje ryż po Japońsku ???
Tak jak w temacie. Wiem że japończycy gotują ryż "luzem", tzn. bez tych woreczków w jakich sprzedawany jest ryż w polsce, ale nie wiem jak oni to robią że nie robi im się jedna wielka klucha. Ktoś wie jak ???
Marek z Lechem [ Okoolarnik ]
"nie wiem jak oni to robią że nie robi im się jedna wielka klucha. Ktoś wie jak ???"
moze maja po prostu dobry ryz...
Narmo [ Naczelny Maruda ]

UltRafaga [ Dragon Offspring ]
Narmo --> THX
mikmac [ Senator ]
NA CO ten ryz ???
poza tym widac mldy jestes bo u nas te dziwne ryze w woreczkach (ktore sa niedobre nota bene) to moda z zachodu. Aby dobrze przygotowac, a potem ugotowac ryz musi byz luzem, sypki.
mikmac [ Senator ]
ponadto w linku z gazety Kim z restauracji Akashia z premedytacja podal bardzo niedokladne a wrecz bledne dane.
Nikt ot tak nie podaje tajnikow gotowania ryzu na sushi... poradniki w sieci nie wiele daja.
gladius [ Subaru addict ]
Pewnie na sushi :) W domu chyba trudno zrobić samemu - kurs na kucharza sushi trwa dwa lata.
UltRafaga [ Dragon Offspring ]
Nie, nie na sushi, po prostu na obiad, jak to japończycy jedzą z tych małych misek na filmach czy anime.
mikmac ---> Nie, nie jestem młody (stary też nie) i wiem że ten z paczek na gówno się nadaje. Mam już zakupione 5kg sypkiego.
gladius [ Subaru addict ]
Ja tam wrzucam taki ryż do wody i gotuję. Jak jest miękki, to kończę gotowanie i żadne kluchy się nie robią. Może po prostu za długo gotujesz? A przy okazji, powodzenia w jedzeniu sypkiego ryżu pałeczkami :D

Sephion [ One Winged Angel ]
Przedewszyskim dobrze by bylo zaopatrzyc sie w ryz krotkoziarnisty. Ciezko taki znalezc, ale jak juz go znajdziecie to warto kupic :)
Przed gotowaniem ryz trzeba wsadzic do wody i wyplukac, najlepiej wymieniajac pare razy wode. Najlepiej zeby sie przeplukal ok. 20-30minut. Wtedy zauwazycie, ze ziarenka nasiakna woda i zmienia troche kolor.
Pozniej nalewamy chlodna wode w proporcji 1 szklanka ryzu - ok. 1,25 szklanki wody. Wody nie solimy.
Podczas calego gotowania garnek powinien miec lekko uchylona pokrywke.
Stawiamy ryz na sredni plomien i gotujemy do momentu wrzenia. Pozniej zmniejszamy plomien na maly i gatujemy w ten sposob az do wyparowania wody. Uwaga aby nie przypalic garnka :) Patrzcie kiedy para wydobywa sie w malej ilosci.
Tak gotowy ryz najlepiej wrzucic do miski i mieszajac jakas lyzka troche schlodzic, np jakims wentylatorem.
Tak przygotowany ryz jest bardzo dobry, nie jest rozlazly, tylko suchy, a co najwanziejsze jest kleisty.
edit:
Ps. no i bez klopotu mozna go jesc paleczkami :]
mikmac [ Senator ]
Sephion -->
po pierwsze za duzo wody. Bedzie zbyt miekki.
po drugie garnek powinien byc idealnie szczelny - najlepszy jest szybkowar, ale metalowe garnki z bardzo gruba podstawa oraz szczelna pokrywa nadaja sie (mozna taki dostac za okolo 250-300 PLN)
po trzecie jak chcesz ryz do potraw azjatyckich to musisz go troche posolic bo bedzie mdly. Ryz do sushi sie nie soli, bo po ugotowaniu sie go kwasi octem. Ryz do potraw musi byc posolony.
po czwarte nie plucz go tak dokladnie (jak sie to robi do ryzu sushi) to bedzie lepszy. Ten krochmal nie jest zly czy szkodliwy - tylko przeszkadza przy ryzu kwaszonym. Ponadto wspolczesnie produkowane ryze sa hodowane i zbierane zupelnie inaczej niz kiedys i zawieraja sladowe ilosci krochmalu.
po piate nie jest go trudno kupic, tylko trzeba wiedziec gdzie szukac. Do potraw azjatyckich polecam ryz Calrose albo Shinode. Ten ostatni jest najgorszy i najtanszy, ale w zupelnosci sie nada. Koszt hmm zalezy, ja wiem ile powinien kosztowac (od 4 do 6 PLN za kg) a ile kosztuje? Pewnie ciezko go dostac ponizej 10-15 PLN w detalu.
Znacznie lepszy jest Nishiki, jednak ten juz kosztuje ponad 30 PLN/kg. Ryz zdecydowanie polecany do sushi.
Gdzie kupic? W Wawie: Kuchnie Swiata Sanechemu - rozne galerie, na pewno Arkadia, sklep Akasaka - centrum Land oraz wszystkie markety na polce z egzotykami. Do sklepow wciska takie cudenka tylko firma Blue Dragon za bandyckie pieniadze, dodatkowo jest to najgorszy ryz Shinode.
Andre770 [ Koniokwiciur ]
Rany... jacy obeznani...

Arczens [ Legend ]
5kg dla wojska gotujesz ?

-=chudy=- [ ]
Żeby był po japońsku, musisz dorzucić psa.

UltRafaga [ Dragon Offspring ]
Sephion, mikmac ---> Dzięki za rady.
Arczens ---> Nie, kupuje na zapas, nie będe co 3 dni 5 klików zapieprzał.
-=chudy=- ---> Cos ci się pomieszało, to chinczycy jedzą psy, nie japończycy