GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Pieke szarlotke, jakies porady?

12.12.2006
14:08
[1]

Azzie [ bonobo ]

Pieke szarlotke, jakies porady?

W ramach kampanii karnej zobowiazalem sie upiec szarlotke, pierwszy raz w zyciu bede piekl ciasto, wiec moze byc ostro ;) Korzystam z tego przepisu:
na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka tłuszczu "kasia"
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
wszystko razem zagnieść, ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. 5-6 jabłek słodkowinnych ( melarosa) obrać, pokroić w cienkie plasterki, posypać cynamonem, cukrem waniliowym i łyżką tartej bułki i wszytsko wymieszać. Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. na spód wyłożyć 2/3 ciasta ( podziurkować ciasto widelcem) , na to jabłka, następnie przykryć 1/3 ciasta. wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni, piec 50 minut. Smacznego


Jakies uwagi, porady, lepsze przepisy?
Dodam ze jak za pierwszym razem nie wyjdzie to w cholere rzuce to wszystko, a obietnica obietnica, nie lubie robic sobie z geby cholewki...

12.12.2006
14:09
smile
[2]

stanson [ Szeryf ]

Nie otwieraj z łakomstwa za wcześnie piekarnika!

12.12.2006
14:10
smile
[3]

Arczens [ Legend ]

Tylko jedna, nie piecz, kup :)

"Nie pije alkoholu, nie pale papierosow, nie jadam slodyczy (...)" - Nie przejmuj sie, nikt nie jest doskonaly ;)

12.12.2006
14:13
[4]

Azzie [ bonobo ]

stanson: Akurat to mnie nie grozi, bo nie jadam ciast, wogole nie lubie slodyczy...

Nie pije alkoholu, nie pale papierosow, nie jadam slodyczy, niektorzy mowia ze juz prawie mam pelen profil psychologiczny maniakalnego seryjnego mordercy ;)

12.12.2006
14:17
smile
[5]

Shifty007 [ 101st Airborne ]

Kto Cię tam wie, Azzie, czym się zajmujesz po godzinach. :]

Według tego przepisu ciasto powinno wyjść świetne. ;)

PS. Jeśli chcesz się zabrać do ciasta w stylu American Pie, poczkaj aż wystygnie. :>

12.12.2006
14:20
[6]

sajlentbob [ Generaďż˝ ]

jak już podzielisz ciasto na 2 części to zanim zaczniesz je układać, wrzuć na 10-15min do zamrażalnika.

12.12.2006
14:27
smile
[7]

Viroxis [ s.n.a.f.u ]

można polać polewą karmelową (przynajmniej ja tak lubię)
...z tego przepisu powinno wyjść:

Wykonanie:
Czas przygotow. 25 min.
200 g cukru,
220 ml wody,
75 g masla,
75 ml smietanki kremowej,
4-5 kropli esencji waniliowej,
sol.

1. Do ciezkiego garnka o grubym dnie wlac 100 ml wody. Wsypac cukier, mieszajac
przez caly czas podgrzewac na srednim ogniu.
2. Gdy cukier zacznie sie rozpuszczac i zmieniac kolor, dodac pozostala wode.
Mieszac i gotowac, az cukier nabieze bursztynowego koloru i lekko zgestnieje. Zdjac z ognia, gdyz w goracym naczyniu karmel bedzie sie jeszcze przez
chwile gotowal.
3. Dodac maslo, postawic na malym ogniu, mieszac i jeszcze 4 min gotowac. Dodac smietanke, kilka kropli esencji waniliowej i szczypte soli. Zagotowac i
zdjac z ognia.

12.12.2006
14:28
smile
[8]

_kolo_ [ Czarny Kon ]

Azzie --> obiecaj że zrobisz nam fotkę tego ciasta ;)

12.12.2006
14:33
smile
[9]

MDstc [ Pretorianin ]

Tylko nie naśladuj tego typa z American Pie.

12.12.2006
14:38
smile
[10]

Arcy Hp [ Legend ]

Nie poparz się:)

12.12.2006
14:53
smile
[11]

Flyby [ Outsider ]

..i oczywiście, nie zapomnij jej zjeść ..nawet gdyby wyszedł zakalec ;)

12.12.2006
14:53
smile
[12]

john_himself [ krush, kill n' destroy ]

Nie powiemy mamie?

12.12.2006
15:01
[13]

Soulcatcher [ Admin ]

Obierz dobrze jabłka i powycinaj środki żeby nie było twardych kawałków, zamiast margaryny masło :)

12.12.2006
15:15
[14]

Azzie [ bonobo ]

W kolejce do kasy wywolalem mala dyskusje o wyzszosci smietany Szefa Kuchni nad tej z Piatnicy, ale tez dowiedzialem sie ze podobno dobrze udusic wczesniej te jablka i zeby 2/3 ciasta upiec samo, a dopiero pozniej nalozyc jablka i ta 1/3? jak myslicie?

12.12.2006
15:38
smile
[15]

@$D@F [ Generaďż˝ ]

no pewnie tak, bo ja dasz od razu jablka to sok moze przejsc do ciasta i zakalec bedzie :)

ps. wiesz jak sie sliwki na ciescie uklada ?
skorka do dolu bo inaczej sok wycieka i psuje ciasto :)
powodzenia

12.12.2006
17:39
[16]

Azzie [ bonobo ]

OK, ciasto w piecu, co ma byc to bedzie.

Niech sie dzieje wola nieba
z nia sie zawsze zgadzac trzeba

12.12.2006
18:41
[17]

Azzie [ bonobo ]

A oto moje dzielo :)

Pierwszy w zyciu moj wypiek, wyglada dobrze, jak smakuje jeszcze nie wiem bo nie chce niszczyc ksztaltu :)

12.12.2006
18:54
smile
[18]

Zielona Żabka [ Let's rock! ]

A dla kogóż to takie dzieło?:)

Wygląda apetycznie, pomijając fakt, że nie lubię szarlotki:)

12.12.2006
18:55
smile
[19]

Loon [ jaki by tu stopien? ]

Moje gratulacje, a jak sie zabierzecie do konsumpcji, to pokaz jak wyglada od srodka ;)!

12.12.2006
19:43
smile
[20]

stanson [ Szeryf ]

Czekamy na pierwsze ofiary :)

12.12.2006
20:34
[21]

Azzie [ bonobo ]

Wlasnie wrocilem z premiery tego ciasta :)

Wszyscy mowia ze pyszne, ciezko mi zweryfikowac bo nie lubie ciast, ale brali dokladki wiec chyba naprawde dobre :)

Zaraz zrobie zdjecie resztki co ocalala ;)

12.12.2006
20:36
[22]

sajes [ Hala Madryt !! ]

hoho niezłe ciacho:mniam mniam zjadłbym sobie :D

12.12.2006
20:38
smile
[23]

domin12 [ JJuuNNiiOOrr ]

podzielisz sie z nami

12.12.2006
20:39
[24]

Azzie [ bonobo ]

Zdjecie z boku, moglem dolozyc wiecej jablek, ale balem sie ze puszcza za duzo soku i bedzie zakalec... Na drugi raz jednak wiecej jablek naloze...

Zostalo juz tylko tyle co na zdjeciu ;) Jakies 1/5

Zielona_Zabka: Oczywiscie to dla mojej przyszlej zony :)

12.12.2006
20:44
[25]

Sasanka [ Generaďż˝ ]

ok, powiem Ci tak:
jablka mozna spokojnie zetrzec na tarce z najwiekszymi dziurkami - od razu puszcza sok
doprawic je cynamonem jak kto lubi i oczywiscie cukrem

a na jablka, zamiast plyty ciasta, sprobowac zrobic kruszonke a wiec: ciasto, ktore przeznaczasz na gore wsadzasz do zamrazalnika na jakies 30 minut. Wyjmujesz po uplywie tego czasu , bierzesz tarke i scierasz je nad jablkami, tak by zakryly calkowicie jablka.

12.12.2006
20:50
smile
[26]

_kolo_ [ Czarny Kon ]

Wygląda apetycznie. Dasz kawałek? ;-)

12.12.2006
20:52
smile
[27]

infernus67 [ Prezes Misiura ]

Też ostatnio nabrałem ochoty na szarlotke, więc coś czuje że ten temat w przyszłości się przyda.

12.12.2006
20:56
smile
[28]

Flyby [ Outsider ]

..kiepsko z jabłkami widać w tym roku ..ale ciasto wygląda nieźle ;)

12.12.2006
21:27
[29]

cin3k7 [ Wypomnij mi moj ranking ]

Wyślij kawałek mailem:)

12.12.2006
21:42
smile
[30]

Erazor_XX [ give it to me baby! ]

daj dziaba

12.12.2006
21:44
[31]

Azzie [ bonobo ]

Nie wiem co Wy w ciastach widzicie, mnie az odrzuca na jego widok :)

Ale to ja jestem dziwny w koncu :)

12.12.2006
21:46
[32]

_kolo_ [ Czarny Kon ]

Azzie --> ty w ogóle nie jesz słodyczy? Nie wierzę :) A herbatę chociaż słodzisz? ;)

12.12.2006
21:49
[33]

Azzie [ bonobo ]

kolo: Nie, nie slodze :) [przestalem slodzic jakies 2 tygodnie temu]

Czasami jak ktos bardzo uparcie mnie czestuje to zjem cos slodkiego, ale zwykle odmawiam. A sam sobie nic nie kupuje.

12.12.2006
22:08
[34]

cienki bolo [ Konsul ]

Azzie--->A więc masz życie przepełnione goryczą. Współczuję ci. Na pocieszenie postaram ci się znaleźć solucję do tej szarlotki.

12.12.2006
22:08
[35]

Azzie [ bonobo ]

Wrecz przeciwnie, zycie mam bardzo slodkie, wiec nie musze go sobie dosladzac czekolada itp :)

13.12.2006
13:35
smile
[36]

adasiek3 [ Legionista ]

musiz dodać jabłka

© 2000-2025 GRY-OnLine S.A.