GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Problem z pamięcią

28.11.2006
20:08
smile
[1]

ganz [ Pretorianin ]

Problem z pamięcią

Niedawno kupiłem dwie kośći ramu (po 1 GB każda) - DDR400 PC3200, 2.5V, Non-Parity, Non-ECC, 184-pin.

Dodychczas miałem 1GB (2x512), niestety kazda z innej parafii czyli nie tej samej firmy - to błąd, wiem.

Problem polega na tym ze kiedy włożę którąś z nowych kości do tych dwóch(mam 3 sloty na plycie), wówczas system nie wstaje, nic sie nie dzieje, nawet biosu nie idzie odpalić. To samo dzieje się kiedy probuje włożyć jedynie nowe kości(razem i osobno). I to jest dziwne ponieważ moge zrozumieć że nie ma zgodnośći pomiedzy starymi i nowymi ale to ze nawet NOWE kosci nie działają same - to mnie dziwi mocno.
Co ciekawe kilka razy udało mi sie uruchomic komputer i windowsa w konfiguracji 512-512-1GB... wowczas wszystko chodziło wysmienicie ale po wyłączeniu komputera wieczorem, na drugiego dnia rano nie dało sie juz kompa uruchomic( mimo ze nie juz nie zmieniałem).

Co czynić? Czy to moze byc wina tego
non-parity? co to znaczy?

Prosze pomozcie!!!

28.11.2006
20:58
[2]

Super Kotlet [ Schabowy ]

non-parity to według mnie znaczy że niesą parowane(jedna inna od drugiej), czyli niedziałają w trybie dual channel...chyba;p

29.11.2006
20:13
smile
[3]

ganz [ Pretorianin ]

I co dalej nikt nie ma pomysłu co jest grane?

No chyba pogonie ten ram na ebayu, bo cóż mi pozostalo

EDIT: Moze jest ktos chętny na 2x1GB po promocyjnej cenie?

29.11.2006
21:41
[4]

Snoopikus [ Generał ]

A robiles upgrade Biosu ?
Sprawdziles co pisze instrukcja do plyty glownej ?
Probowales ustawic ten ram na 333Mhz ?
Probowales ustawic recznie timingi ?

30.11.2006
21:24
[5]

ganz [ Pretorianin ]

Snoopikus --> tak, na wszystko tak, dopiero kiedy zabraklo mi pomysłów postanowiłem postawic wątek... z tymi timingami probowalem juz chyba wszystkiego, raczej juz sobie odpuszcze
w kazdym razie dzieki za dobre chęci

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.