PatriciusG. [ frank zappa ]
Matematyka - Pomoc
Od razu mówię - z matematyki nie umiem nic. Dla mnie to zawsze była czarna magia a nauczycieli tez miałem nieciekawych…
Ale nie pisze żeby się użalać. Pytanie mam takie - Jak rozwiązać te zadania? Jak to nie problem to z dwa moglibyście rozpisać? Z góry dziękuje.
2(x^2+5)+(x-4)^2-(3+x)(3-x)+6 ; x=-1
(3x+2)^2+(2x+1)(1-2x) ; x=-2
(1-3x)^2-(3x-1)^2-6x ; x=-1/2
(2x+1)^2+(2x+1)(1-2x)-(1-2x)^2-1 ; x=1/2
2(x-1)^2-(2-x)(x+2)-3x(x-2) ; x=1
(x+2)^3=
(2x-1)^3=
(1/2x+4)^3=
polak111 -> Tak sądze... ja to tak dostałem ale pewnie tak...
polak111 [ T42 ]
mają tu być stosowane wzory skróconego mnożenia ??
Ruinort [ Jónior ]
do autora tego watku zamiast prosic golowiczow o pomoc otworzyl byc ksiazke do matematyki takie rownania mialem w 2 klasie gimnazjum i wiesz mi to sa podstawy jesli tego nie umiesz to dalej sobie nie poradzisz
wzory skroconego mnozenia
(a+b)^2=a^2 + 2ab + b^2
(a+b)(a+b) = a^2 + b^2
edit najlepiej idz niech ci to ktos wytlumaczy bo na na golu jak ci ktos postara sie wytlumaczyc mozesz nie zrozumiec a nawet bedziesz wiedzial z tego jeszcze mniej
Sainim [ Chor��y ]
(a+b)(a+b) = a^2 + b^2
Ke?
Wzory skróconego mnożenia:
(a + b)^2 = a^2 + 2ab + b^2
(a - b)^2 = a^2 - 2ab + b^2
(a + b)(a - b) = a^2 - ab + ab - b^2 = a^2 - b^2
PatriciusG. [ frank zappa ]
Do autora posta [3]: Wzory skróconego mnożenia znam tylko proszę żeby ktoś mi pokazał mniej więcej jak je zastosować na przykładzie, bo mnie coś nie wychodzi. Ja całe życie chciałem się trzymać z dala od matematyki, bo dobry w tym nigdy nie byłem, ale mnie już niestety podstawa z matmy obejmie, więc musze coś przykumac z tego. Nauczyciela mam niestety nie za dobrego i to nie tylko moje zdanie.
Filevandrel [ czlowiek o trudnym nicku ]
"ale mnie już niestety podstawa z matmy obejmie, więc musze coś przykumac z tego."
Najlepszy dowód na słusznośc obowiązkowej matury z matmy;)
Spróbuje Cie naprowadzić na właściwą drogę w takim np. zadaniu (x+2)^3. Jeżeli znasz wzroy skróconego mnożenia to po prostu podstaw za "a" x i za "b" dwójkę:)
Wo_Ja_Ann [ Konsul ]
W tych trzech nizszych musisz zastosowac wzor na szescian sumy albo różnicy:
(a+b)^3 = a^3 + 3a^2 b + 3a b^2 + b^3
(a-b)^3 = a^3 - 3a^2 b + 3a b^2 - b^3
Niech mnie ktos poprawi, jesli zle napisalem wzory :D